(5) 

Vücut geliştirmenin sebebi üreme içgüdüsü müdür?

siyah giyen adam #1265432 
Stres atmak vb gibi sonuçlarından bahsetmiyorum, eğer üreme içgüdüsü yahut cinsel güdü olmasaydı salonlarda kas geliştirme peşinde koşan erkeklerin yüzde kaçı yine de uğraşırdı? Doğada dişileri etkilemenin ve tercih sebebi olmanın en önemli yolu hiç şüphesiz fiziksel güç. İnsan da tıpkı aslan ya da Şempanze ya da boğa gibi bir çeşit hayvan türü olduğuna göre doğadaki üreme içgüdüsü amacı insanda neden farklı olsun?
(10) 

Post Rock nedir?

siyah giyen adam #1264821 
Daha önce böyle bir tür olduğunun farkında değildim. Şu ana kadar Rock türüne özel bir ilgim olmadı, grupları ya da sanatçıları ya da türleri bilmiyorum. Diğer müzik türlerinden de sadece yerli klasikler ile yabancı klasiklerin belli başlı eserlerinden ibaret özel müzik ilgim. İngilizce bilmediğim için Pink Floyd hariç denediğim hiçbir grup keyif vermedi anlamlarına erişemediğim için.

Neyse geçen Spotifyde şu parçaya denk geldim youtu.be ve tıpkı Remembrance gibi youtu.be etkisine kapıldım. Fakat Rememb daha çok geçmiş ve şimdiyi anımsatırken All is Violent sadece geleceği hatırlattı, bu yüzden daha etkileyici geldi. Dinlerken kendimi Büyük Biraderlerin, makinelerin hüküm sürdüğü diyarların, dünyanın karanlığına büründüğü uzak geleceğin dünyasında buldum. O güzel post apocalypitc dönemi ölmeden önce yaşamak en büyük hayalimdir, keşke kıyamet gibi bir şey olsa bu müzik bana bunu yaşattı. 3.10 ile başlayan kopuş ve 3.30 ile birlikte müzikal Nirvanaya ulaşan bir şey, yaşamdan ölüme geçiş sanki ya da tam tersi.

Bu müziğin yer aldığı albümü dinleyerek hayatımda ilk defa bir albümü tamamen dinlemiş oldum. Post Rock bu mudur yoksa daha mı fazlası? Mümkün mertebe fazla söze yer vermeyen Post Rock türünden müzik tavsiyenize açığım, bu müzikte de gördüğümüz üzere söz kuru kalabalıktır müziğin yanında. Fakat ön yargılı değilim çok fazla istisnayla karşılaştığım için, sözlü de olabilir.
(12) 

Ermeni ve Rumlara olan bu ırkçılık da nedir?

siyah giyen adam #1264778 
Geçmişte asırlarca beraber yaşamışız. Ermenilere millet-i sadık demişiz. Rumlarla akraba dahi olmuşuz, iç içe yaşamışız. Eee? 1900'ün başlarında dünya savaşı ve sonrasında o karışıklıkta iç ve dış kışkırtmalarla bir takım şeyler yaşanmış, açıkçası tek tarafın sütten çıkmış ak kaşık öteki tarafın kara şeytan olduğunu düşünmüyorum zira her iki taraf da yapmaması gereken şeyler yapmış her kaynağa bakarsak. Fakat neticede yeri gelmiş Araplarla bile savaşmışız, Lawrence kışkırtmasıyla birlikte arapların verdiği zarar Ermenilerden daha mı masum?

Fakat her ne olursa olsun 100 sene geçmiş. Hukukta bile suç sadece şahsa özeldir, çocuğa ya da toruna kalmaz. Bugün Ermeni ya da Rum kelimeleri resmen hakaret ve küfür olarak kullanılıyor. Sanıyorum ki Ermeni ve Rumların da çoğu bizim onlardan nefret ettiğimiz gibi Türklerden nefret ediyor. Her iki taraf için de gereksiz buluyorum.

Araplardansa, Suriyelilerdense Rumları ve Ermenileri ve Yahudileri yeğlerim. Bu dda ırkçılık gibi oldu ama en azından görüyoruz kimin ne olduğunu.
(3) 

Müzikten sadece karanlıkta ve kulaklıkla keyif almak?

siyah giyen adam #1264574 
Metroda, dışarıda vb dinlediğimde vakit geçiyor ama asla gece yatağa uzanıp karanlık içinde kulaklıkla dinlediğimde aldığım keyfi alamıyorum bu yüzden müziğin hakkını verebilmek için gündüz yerine geceleri dinlemeyi daha çok tercih ediyorum. Sizde durum nedir, gece gündüz fark ediyor mu keyif almak açısından?
(3) 

İnstagram rehberdeki kişiler?

siyah giyen adam #1264357 
Kimliğimden bağımsız bir isimle instagram hesabı kullanmak istemiştim fakat önerilenler kısmında rehberimdeki isimleri hatta rehberimde olmayıp tanıdığım isimleri gördüm. Facebookumu donduralı çok uzun süre olmasına rağmen facedeki isimler çıktı karşıma. Acaba onlar da önerilenler kısmında benim hesabı görebilir mi? Ve dahası bunu önlemek için uygulamayı silip tarayıcıdan mı devam etmeli?
(4) 

Tabletten TV'ye film nasıl atılır?

siyah giyen adam #1264276 
Bilgisayar kullanmıyorum, tabletten torrentten indirdiğim filmleri TV ye aktarma imkanım yok mudur? Tablet USBleri diye bir teknoloji varsa bunu denemiş olanlar var mı sahiden tabletten alıp TV ye aktarım? Ya da kablo yoluyla vb
(6) 

Adı hafızamdan uçan bir film??

siyah giyen adam #1264089 
Meşhur bir film aslında fakat hafıza sağolsun filmi detaylı hatırlamama rağmen ismi akla gelmeyince gelmiyor

Avrupa filmi. Bir tane kadın kırsal köy gibi bir yere gidiyor, akrabasının yanına sanırım. 60 yaşlarında kadın ve erkek ev sahibi yola çıkıp evi bu kadına emanet ediyorlar çiftlik evi gibi bir şey.

Kadın sabah bi uyanıyor, camı bir açıyor görünmez bir kafes yüzünden burnu çarpıyor fakat rüya olduğunu anlayıp uyanıyor.

Dışarıya çıkıyor, kimse yok dışarıda. Sonra fark ediyor ki köyün etrafı görünmez bir cam fanus gibi bir şeyle çevrelenmiş. Ve köyde yaşayan tek insan kendisi. Fanusun arkasında kalmış insanlar donmuş halde duruyor mesela adam baltayı vuracağı sırada balta havada ikisi birlikte donmuş gibi.

Kadın tek başına yaşıyor fakat evdeki köpeği hariç bir kedi geliyor arada sırada gidiyor vb. Sonra bir gün inek geliyor, doğurmuş. Tavuk filan var mıydı hatırlamıyorum ama köpek, kedi ve ineği çok net hatırlıyorum. Neydi bu filmin adı? Bi bulabilsem, bunun gibi filmler izlemek istiyorum araştırıp.
(5) 

Kredi kartını online alışverişe kapatınca bile risk var mı?

siyah giyen adam #1264061 
Güvenilir ve sanal kart geçmeyen (3d sec) sitelerden alışverişten sonra iş bankası mobil uygulamasından anında online alışverişi kapatsak yine de risk var mıdır online hırsızlığa karşı? Ayrıca yemeksepetine tekrar tekrar kart no girmemek için kartı kaydetmek de tehlikeli midir olası bir Yemeksepetine hack saldırısında?
(9) 

Ölüm acısıyla nasıl baş edilir

siyah giyen adam #1263681 
Burçlara pek inanmam ama gizli duygusal olduğum söylenebilir. Dışa vurmam pek ama içim kan ağlar. Ölüm durumları hariç. Ölecek olmam pek de umrumda değil ama çekirdek ailemden birinin günün birinde vefat edecek olmasını düşünmek, annemi kaybedecek olmak, babamı bir daha göremeyecek olmak bunlar kalbimde sızı midemde belli belirsiz bulantıya sebep oluyor ve bildiğiniz üşüme geliyor. Ölüm acısı öyle bir şey ki keşke hiç doğmasaydım dedirtiyor insana bu acının korkunçluğu. Alışkanlık, bağlılık bunların etkisi çok büyük fakat herkes için öyle. Dindar dönemlerimde bi nebze olsun teselli olabiliyordum fakat artık o da mümkün değil. Ölüm sonrası bir daha asla görüşemeyecek olmak düşüncesine insanlar nasıl dayanıyor. İlacı sakinleştirici şeyleri var mı sahiden beynin kimyasalını değiştirip rahatlatacak.

Peki ya o acı dayanılmaz olursa ve tek çareyi hayata son vermekte görürse insan? Zayıflık, kaçış ama en azından öldükten sonra acı da yok tıpkı doğmadan önceki gibi. Ahhhhh doğmadan önce ne kadar huzurluydum. Tamam dünya iyi hoş güzel mutlu anları şeyleri detayları yığınla ama işte hepsini gölgede bırakacak böyle acılarla da dolu. Kaçış da yok, ailesiz yetişen birisi büyür evlenir hayatının aşkıyla ve eşi bir kazada ölür mesela. Sırf kaybetmekten korktuğum için bağlanmak istemiyorum kimseye. Keşke ölümsüz olsaydık ya da hiç doğmasaydık ya da adaletli bir öteki dünya sistemi sahiden var olsaydı.
(3) 

İptv satın almış olan var mı maçlar için?

siyah giyen adam #1263617 
Periscopdaki maç yayınlarından sürekli reklamları yapılıyor malum. Yıllık 150-250 lira gibi bir fiyata bütün kanallar açılıyormuş. Merak ettiğim birincisi takılma, donma gibi problemleri oluyor mu ve ikincisi güvenli mi, yasal olarak müşterilerin başı derde girebilir mi?
(8) 

Ölümlü Dünya filmi sinemada izlemeye değer mi? Vs Aile Arasında

siyah giyen adam #1263600 
Kimisi övüyor kimisi çok kötü diyor. Sinemiadan 3 film hakkım var bunlardan birini Ölümlü Dünya ile Aile Arasında dan biri için kullanmayı düşünüyorum gerçi piyasada doğru düzgün film yok sizce Ölümlü Dünya mı Aile Arasında mı?

Not: Leyla ile Mecnun hayatımın dizisi, en sevdiğim yerli dizi gelmiş geçmiş
(2) 

Seçim ittifakıyla Chp yanına DSP, LDP gibi partileri alabilir mi?

siyah giyen adam #1263408 
TKP filan bunları alıp meclise sokma hakkı doğmuyor mu madem akp mhp ye al atıyor?
(3) 

Kredi kartı bakiyesi?

siyah giyen adam #1263348 
Şimdi hesap kesim tarihi ayın 6'sında diyelim, borç 350 lira. Elime geçen 80 lirayı çarçur etmeden direkt karta yatarsam ayın 6'sı için borç 270 lira mı olur? Aslında mantık olarak öyle olması gerekir ama banka sistemi olunca emin olamıyor insan.
(5) 

Etkisinden yıllarca çıkamadığınız kitap-lar-?

siyah giyen adam #1263183 
Hayatımın kitabı... 2015'in kış ayında okumuştum. Bin küsür sayfa, bir hafta on günden önce bitmişti. Ne ondan önce ne ondan sonra gözüm ağrıyana kadar okuduğum başka bir kitap olmadı. Üç yıldır hâlâ zaman zaman aklımdan çıkmaz. Böyle bir başyapıtın HİÇ bilinmemesi, sadece adının duyulmuş olması ve dahası gerek İş Bankası gerek İletişim gibi hatrı sayılır yayınevlerinin bu kitabı basmamış olması, daha da kötüsü şu an piyasada tek tam sayfa İthaki çevirisinin mevcut olmaması ne hayret verici bir şey. İthaki sürümü niye piyasadan kalktı, niye İş Bankası çevirmiyor ve dahası İş Bankasına çevirip talep etme şansımız var mı? Zengin olsam sırf bu kitabı çevirsinler diye tonla bağış yapardım. Ne Sefiller ne Martin Eden. Onlar da çok iyiydi ama Monte Kristo bambaşkaydı be... Bir de Suç ve Ceza, onun da yeri ayrıdır etki konusunda. Şu müziği her dinlediğimde Dantes'in öyküsü gelir aklıma youtu.be

Bir gün tam sayfa çevirisini bulduğumda yeniden okuyacağım. Fakat korkuyorum ikinci seferin o ilk heyecanı vermemesine, içimdeki etkisini yitirmesine. Bir zamanlar büyük bir şevkle tekrar tekrar dinlediğim müzikler artık pek bir heyecan vermiyor. Eski aşklar çoğu zaman eski heyecan vermez. Eski bu kadar özlenirken neden eskiyi tekrarlamak istemez insan ruhu? Acaba gözümde ulaştığı zirvede bırakıp okumasam mı ölene kadar? Siz çok sevdiğiniz bir kitabı yıllar sonra tekrardan okuduğunuzda aynı tadı aldınız mı?
(4) 

Galatasaray ın şampiyon olma şansı kalmadı mı?

siyah giyen adam #1262939 
Mağlubiyet sayısı oldu 6, daha en zorlu maçlar duruyor. İstatistik olarak 6 ve üzeri mağlubiyet alıp da şampiyon olan süper lig takımı en son ne zaman şampiyon oldu hatırlamıyorum. Fakat puanlar yakın olduğu için emin de olamıyor insan.
(4) 

Önce düşünüp sonra karar vermek Vs önce karar verip sonra mı düşünmek

siyah giyen adam #1262905 
Bir şey hakkında karar aşamasında olduğunuzda, o şeyi önce genel hatlarıyla uzun uzadıya düşünüp sonra mı karar verirsiniz,

Yoksa önce hislerinize güvenip risk alarak zaman kaybetmeden karar vererek o şeyi seçip sonradan mı o şeyin olası gelişme ve sonuçların hesaplayarak düşünerek ayakta kalmasına çalışırsınız?
(9) 

Bahisle 500 ü 3500 yapmak?

siyah giyen adam #1262878 
Tem****t adlı nispeten güvenilir siteden futbol bahisleri ile sizce oluru var mıdır bu ihtimalin? Daha önce buna yakın bir kâr edip sorunsuzca çekebilen oldu mu? Ayrıca son dönemde bankalar paraya el koyuyormuş hesabı bloke etmeler filan bahisle mücadele adına? Bu yüzden önce paribu paribu bitcoinden siteye transfer düşünüyorum eğer misliyle dönerse dönüşü de o şekilde
(6) 

Öğrenci kredi kartının +1300 Limit olması mümkün değil mi?

siyah giyen adam #1262710 
Düzenli ödemeye karşın herhangi bir işte çalışmıyorsam 1300 ün üstünde limiti görme ihtimalim hiç mi yok ona göre hiç uğraşmayayım boşuna? Ev araba banka hesabı da yok, çalışan anne ya da babanın kefil olması gibi bir şey oluyor muydu kredi kartı limiti için?
(3) 

Ölüm sonrası farkındalık ve yaşam şeridi

siyah giyen adam #1262451 
Öldükten sonra birkaç dakika boyunca bilinç ölü olduğumuzun farkında oluyormuş diye duydum. Fakat her halükarda o gri beyaz ekran olacak, beyin denen makine, fişi çeker gibi anında kapanmayacağına göre.

Öyleyse şu aklıma geldi, o birkaç dakikayı bir ömür gibi sanmak mümkün olabilir, beyin sonuçta bu basit uykuda rüyada bile türlü oyunlar oynarken neden gider ayak son büyük oyununu oynamasın?

İşte, biz öldükten sonra, o birkaç dakikalık boşluk anı, bize bir ömür gibi gelir. Ve biz yaşamamızın her anını tıpkı film şeridi gibi saniyesi saniyesine, en unuttuklarımıza kadar hatırlar dahası yaşarız o an. Ve film şeridi son bulduğunda tekrardan film şeridinin başına döneriz çünkü bir önceki film şeridinin sonu yani ölüm anından sonraki o bize bir ömür gibi gelen birkaç dakikalık boşluk anına geldiğimiz vakit o film şeridi de tekrardan gözümüzün önünden bir ömür gibi geçer ve bittiğinde bir sonrakine zemin hazırlar.

Böylece aynı yaşamı, saniyesi saniyesine, kelimesi kelimesine tekrar tekrar tekrar yaşarız! Ve diyorum ki belki de çoktan öldük, sadece sonsuz döngüye takılı kalmış bir tekrardan ibaretiz. Yaptığınız her türlü hatayı, her türlü pişmanlığı tekrar tekrar yapacak olacağınızı bilseniz ne düşünürdünüz? Fakat aynı şekilde güzel günleri de, mutlulukları da, aşkları da tekrar tekrar yaşamak... Belki sonsuza kadar değil ama sonsuz nedir ki?
(2) 

Öndeki kedinin amacı nedir?

siyah giyen adam #1262437 
Arkaplandaki türdaşı ile köpeğin çekişmesini izleyip sonra olay patlak verince neden aniden kendi türdaşı kediye saldırıyor?

img-s1.onedio.com
(16) 

Eşcinselliği doğal gösterme çabaları?

siyah giyen adam #1262202 
Günümüzde eşcinsellik adeta bir din gibi, eleştirilemez tartışılamaz sorgulamaz bir hâl almaya başladı. Yakın gelecekte LGBT temalı bir Distopya dünyasında bulabiliriz kendimizi. Bu soru yüzünden burada linç edilmekten çekindiğimi belirterek konuya gireyim dedim o yüzden, öncelikle homofobik değilim. Kişisel her türlü iradesel özgürlüğü savunurum. Fakat bu durum yani eşcinselliği fazla popülerleştirmek, hatta haterodan daha doğal ya eş değer bir ilişki haline getirmeye çalışmak bana ters geliyor. Tanrıya ya da herhangi bir dine dayanarak değil, doğaya dayanarak ters geliyor.

Genel yargı: Erkek erkeğe ilişki çok doğaldır çünkü doğada da görülür!!!

Şimdi evrimağacı gibi siteler bile bunu ölümüne savunuyor. Eğer benim yanlışım varsa düzeltin ki yanlışımdan ve bu önyargımdan döneyim. Eşcinselliğin doğada görülen doğal bozukluk olduğunu çekinerek ve linç edilmekten korkarak ifade etmek istiyorum burada, neden böyle düşündüğüme dair birkaç son derece "sığ" olarak tepki görecek gerekçeyle örneklendireceğim. Mesele bunları savumak değil, hatalı bir mantık varsa onu düzeltmek, böylece dediğim gibi ön yargım zamanla bitecektir.

"Eşcinsellik çok doğaldır çünkü doğada da görülür!!!"

1:

Ben de diyorum ki, anne köpekler bazen yeni doğurduğu 4-5 yavrusunun tamamını diri diri yiyebilir. Yiyorlar da, bazen yavru hasta olduğu için, bazen öteki yavrulara süt sağlamak için, ya da insan eli değdiği için ciddi ciddi bir anne köpek doğurduğu yavrusunu kelimenin tam anlamıyla iğrenç (?) bir şekilde diri diri yiyor. Ama tamamen içgüdüsel bir şey, yargılamak doğru değil.

Öyleyse bir kadın yeni doğurduğu bebeğini falanca sebepten dolayı yiyip, "içgüdüm öyle istedi, hem doğada da görülüyor bu" diye açıklama yapsa, evet sığ bir örnek olabilir ama mantık olarak baktığımızda madem doğada görülüyor öyleyse neye göre yargılayabiliriz?

2: En bilinen örnek, doğada hiç az olmayan ensest ilişkiler söz konusu olabiliyor. Peki ensest de doğada görüldüğü için doğal mı? Ayrıca LGBT normal bir şeyken ensest neden ahlaksızcadır dine inanmayanlar için? Karşılıklı istek ve sakat doğurmayı önleyecek korunma varsa eşcinsellik ile ensest arasındaki etik fark nedir?

3: Doğada görülen her şey insan yaşamı için yüzde yüz doğal mıdır? Söz gelimi doğadaki şiddet, temel içgüdüden kaynaklanan vahşet ve daha birçok şey, doğada görülmesi bir şeyi olması gereken mi yapar?

4: Doğada görülen doğal bozukluk olmasa, eşcinsellik yoluyla üremek mümkün olmaz mıydı? Yani evrim sonucunda üreme denilen faaliyet tüm hayvanlarda dişi ve erkek tarafından ortak olarak mümkün olmuş. Ve üremek doğanın asıl amacı haline gelmiş. Doğada cinsellik yani cinsel zevk sadece bir yan etki, tıpkı içilen ilacın yan etkisi gibi o da üreme güdüsünün evrimsel süreçte gelişen yan etkisi.

Peki doğadaki nedensellik, eşcinselliğe geçit verseydi, onların nesillerini kendi kendine devam ettirme olanağı olmaz mıydı?

Antitez 5: Doğuştan geldiğine şüphe yok fakat her doğuştan gelen sırf doğuştan geldiği için olağan mıdır? Ancak tedavi kısmına girmiyorum çünkü bunu yanlış buluyorum, eğer hateroseksüelliğin aykırı olduğu bir dünyada hatero olarak doğsaydım ve büyüdükten sonra beni ameliyatla eşcinsel yapmak isteselerdi, bu korkunç bir vahşet olurdu hiç şüphesiz. O yüzden eşcinsel özgürlüğü daima olmasıdır, kimsenin özeline karışılamaz ve karışmak da etik değildir zaten. Ama böyle yok doğalın da doğalı, yok çok popüler çok hoş gibi vıcık vıcık söylemlerle sempati ekeyim derken antipati ekmek, yanlış geliyor nedense.
(3) 

Moka pot için bardak ölçüsü?

siyah giyen adam #1261862 
3 cup alan moka pot için tek kişilik bardak ölçüsü ne kadar olmalı bir çay bardağı dolusu mu yoksa tamamını nescafe kupasına dökerek içsek sorun olur mu?
(2) 

İstanbul'da temiz hava alınacak kafa dinlemelik yerler?

siyah giyen adam #1261841 
Böyle hem rahatça kitap okunabilecek hem temiz hava alınacak sakin ve ücretsiz yerler var mıdır bildiğiniz? Tabi ist içi, mümkünse avrupa yakası tarafı ve toplu taşımayla mümkün olan. En son kireçburnu sahili çok hoşuma gitmişti. Önemli bir karar aşamasındayım, son kararı vermek için temiz hava daha iyi gelir diye düşündüm
(4) 

Felsefe dergisi önerisi

siyah giyen adam #1261149 
Böyle felsefe, psikoloji ağırlıklı olan bir dergi arıyorum okumak için. Eskiden düşünbil diye bir dergi vardı ama raflardan kalkmış sanırım. Edebiyat dergilerinde öykülerden başka bir şey yok neredeyse böyle güzel edeb dergisi olsa ama nerde. Tavsiyenize açığım
(6) 

Aslanlarla kediler arasındaki davranış benzerliği

siyah giyen adam #1260963 
Aynı aileden geliyorlar tamam ama davranışlarının bile bu kadar benzemesine şaşırdım. 0.35 de aslanın yaptığı pusu hareketini sokaktaki kedilerde defalarca gördüm youtu.be

Öyleyse zamanında bizim sokak kedileri de aslanlar kadar vahşiydi? Ya da günün birinde tekrardan vahşiliğe evrilecekler fakat bu mümkün mü bilmiyorum? Vahşi olup da evcilleştirmek mümkün, aslanlar evcilleşebilir uzun çaplı süreçte peki evcilleşmiş olan hayvan türleri tekrardan vahşileşebilir mi?
(5) 

Devlet Tiyatrosu gişeden bilet almak

siyah giyen adam #1260834 
Merhaha, aklımda takılı kalmış dahası içime oturmuş dert edindiğim şeyi merak ediyorum. Bundan yaklaşık 2 sene önce fakat dün gibi hatırladığım günde, Profesyonel adlı oyuna bilet alabilmek için gişenin açılmasından 1.5 saat önce yani 8.30 sırasında Küçük Sahne gişesinin önünde beklemeye başlamıştım sırayı. Saat 9.30 a doğru hafiften kalabalık arttı, 10 da ise kuyruk oluşmuştu. Biletleri alma vakti geldiğinde gişeci sırayla ama rastgele koltuk numarasıyla biletleri satmaya başladı. Sıra seçemiyor muyduk dediğimde bir de bu kadar kalabalık varken sırasına göre mi vereceğiz tarzında ters bir cevap vermişti orta yaşlı bir herif. Sonuç olarak belki de benden 1.5 saat sonra gelenler oyunu en ön orta sıralarda izledi ve ben en arkalardak köşede bir yerde izledim, üstelik Küçük Sahne nin zemini dümdüz olduğu için boyunlardan kafalarda doğru düzgün göremedim, haliyle oyundan hiç zevk almadım ve buymuş abarttıkları oyun mo moduyla çıktım bitişte.

İnternetten satın alırken koltuk numarası seçme imkanı varken gişeden niye yok ben onu merak ediyorum? Gerçekten de içime oturmuş bir olay, yediğim en büyük devlet kazıklarından biri. Açık şekilde adaletsiz bir sistem fakat bu olaydan sonra bir daha asla gişeden bilet almadığım için her yerde her zaman sistem mi böyle yoksa o anlık gişecinin keyfine göre bir şey miydi bunu bilmediğim için bir şey diyemiyorum tam.
(14) 

Kahve yapma araçları ~ Esperesso?

siyah giyen adam #1260774 
Acil işim olduğunda granül toz kahve, genelde de french Press ile filtre kahve yapıyorum. Peki Americano, espresso gibi kahveler için hangi ekipmanlar gerekir en iyi sonuç verenlerden? Çaydanlık gibi alet var mokhapot sanırım, bir de kum saatine benzeyen adını bilmediğim uzun kavanoz bir alet görmüştüm kahveci dükkanlarında. Bunlar dışında da pek bilgim yok, tavsiyenize açığım çok pahalı olmayan bir alternatif daha makul olurdu tabi.
(17) 

Cinemaximumda hiç kaçak olarak filme girdiniz mi?

siyah giyen adam #1260337 
Ben hiç girmedim ama malum ortam çok müsait. Salon salon bilet kontrol eden kimse yok, bir filme bilet aldıktan sonra o filmden çıkarken hemen yan salona girsem, salon da çok dolu değilse dikkat çekmez diye düşünüyorum. Etik kısmına gelirsek bu da kısasa kısas aslında. Bilete o biçim para verdikten sonra üstüne yarım saat reklam izletiyorlar, bu daha mı az etik kimse reklama vermiyor o parayı sonuçta fakat adamlar bize reklam izletildiği için reklamlardan da dünya kazanıyor?
(13) 

Metro raylarında elektrik var mı?

siyah giyen adam #1259777 
Tabelalarda elektrik var inmek tehlikelidir yazıyor fakat korkutmak için mi bu yoksa gerçekten çarpar mı? Simdi para, telefon filan düşse ne yapacağız? Daha da kötüsü bir çocuk ya da kedi köpek düşse veya birisi düşse
(8) 

Galatasaray'ın şampiyon olma ihtimali var mı artık?

siyah giyen adam #1259599 
Dünkü yenilgiden sonra iyice umutsuzluğa kapıldım. Şimdiden oldu 5 mağlubiyet. Kadıköy + beklemedik bir mağlubiyet de cepte, eder sana en az 7 mağlubiyet. Üstüne Tt Arenada bile olsa daha Trabzon, Beşiktaş ve Başakşehir maçları duruyor. Sivas daki futbolla nereye yeniyoruz onları? Beraberlik bile eksi kayıptır bu süreçten sonra..

Tarihte görülmüş müdür 7 mağlubiyet alan takımın şampiyon olduğu? Takımın başında imparator olduğu için umudumuz sürüyor ama kadronun eksikliği, sakatlıklar, formsuzluk vb....

İBB yi hükümetin takımı olduğu için sevmiyorum ama umarım Beşiktaş da şampiyon olmaz çünkü olursa seneye bizm 4 senelik rekorumuzu egale etme ihtimalleri güçlenir. Yeter ki Beşiktaş şampiyon olamasın...
(10) 

Yolcu Vapurunun batması durumunda kurtulma şansımız?

siyah giyen adam #1259545 
Geçen rüyamda içinde bulunduğum vapurun devrildiğini görmüştüm ama boşluktan düşme hissi gibi aniden uyandırmıştı, üzerine şu haberi de okuyunca tarihinizinde.com her şeyin en kötü ihtimalini düşünen biri olarak iyice tedirgin oldum. Koltuğun altında can yeleği var diyorlar ama onlar çocuklar için miydi, değilse bile o devrilme anında o korku ve telaş içinde can yeleğini takabilir miyiz bilmiyorum? Yüzme bilsem böyle bir korkum olmaz ama gram bilmiyorum, Beşiktaş ya da Eminönünden Kadıköye giderken ya da gelirken kaza durumunda boğularak ölme ihtimalimiz yüksek mi günümüz koşullarında?
(11) 

İngilizce'deki kural sıkılığı

siyah giyen adam #1259527 
Şunu merak ediyorum neden he/she/it öznelerinden sonra fiillere -s takısı gelir ve mesela neden have yerine Has ya da Were yerine Was gelir?

For example,

"I read book, she reads book."

Burada "She read book" deseydim karşı taraf anlamaz mıydı?

"I have got any money, he have got any question."

Ben Has yerine Have kullanmak istiyorum, fiillerin sonuna da sırf he/she/it olduğu için takı gelmesini protesto ediyorum, eğer Türkçede böyle bir mantık olsaydı daha çabuk kabullenirdim ama şimdi neden böyle diye sorgulamadan edemiyorum. Yani bunun sebebini açıklasalar içime sinecek ama tek yaptıkları hazır kalıp.

Neden I do oluyor da She do olamıyor?
(6) 

Niye beklenen lider bir türlü gelmiyor?

siyah giyen adam #1259224 
Bizi 15 yıllık bu süreçten kurtaracak, hükümeti bitirecek ve kitleleri harekete geçirecek o beklenen lider niye bir türlü gelmiyor? Bu kadar mı zayıfız ve onlar o kadar mı güçlü, niye hep onlar kazanıyor ve kazanmaya devam ediyor? Meral Akşener kıpırtı verse bile beklenen kurtarıcı olmadığı ortada. CHPde deseniz hiç umut yok, şaka gibi fakat Kılıçdar ile İnce yarışıyor sıfır etki. Artık gelmenin vakti gelmedi mi ey kurtarıcı?
(11) 

Felsefe de bilim gibi birikimli mi ilerler?

siyah giyen adam #1259139 
Şimdi 18.yydan X filozofunun düşüncesini okumak, anlamaya çalışmak isteğimizde X'in ondan önce yaşayan Y adlı filozoftan etkilendiğini görüyoruz. Y ye bakmaya kalktığımızda onun da Z'den etkilendiği sonucu çıkıyor. Z de Q'dan, Q ise P den etkilenmiş kendinden önceki. P de durur mu o da R'den etkilemiş... Derken taa Antik Yunana kadar inmek zorunda kalıyoruz ama Platonla da bitmiyor, doğa filozofları var bir de. Onlarla bitse yine iyi,bu sefer de doğa filozofların ve antik yunan felsefesinin temeline yani mitolojiye kaymak zorunda kalıyoruz. Zeuslar meuslar derken boğulup gidiyoruz bu ormanda. Tam mitolojiden başlayalım diyeceğimiz zaman da bu sefer de mitolojiye neden olan antropolojik, evrimsel süreç ve kültürlere ayrıca coğrafyaya dalma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Derken zaten 18.yy filozofuna da heves kalmıyor, lanet ediyor insan başladığı yere.

Sırf 18.yy a gelebilmek için Azra Erhat'ın Mitoloji Sözlüğünü temin ettim ama o da yetersiz geldi. Acaba bu kadar temele inmek çok mu gereksiz? Hedefindeki filozofu tüm düşünce tarihini hatmetsem bile tam olarak anlayacağımı sanmıyorum sadece kendi anlamımı çıkarmak için yola koyuldum çünkü o herkes için ama hiçkimse için yani kendisi için yazmış bir bakıma fakat yunanla içli dışlı olduğu için mitolojiden başlamak kaçınılmaz sanırım?
(2) 

İngilizce'de Upper Int - Advanced seviyesine ne kadar sürede geldiniz?

siyah giyen adam #1258872 
Yani c1-c2 ortasına ne kadar sürede gelmişiniz? Yurt dışına gitmeden kurs ve bireysel çalışmalarla, online takviyelerle mümkün müdür bu seviyeye gelmek en azından 2 yılda? Ve günde en az ne kadar çalışmayla geldiniz bu seviyeye neler yaparak yani?
(10) 

Kadınlar genel olarak biseksüelliğe daha mı yatkın?

siyah giyen adam #1258826 
Bununla ilgili bilimsel bir makale vardı sanırım yanlış hatırlamıyorsam ama emin değilim? Gözlemlediğim kadarıyla da sahiden öyle olduğunu düşünüyorum, gerekçeklerime gelirsek: Kadınların fiziksel olarak hoşuma gitti dediği kadınlar oluyor, mesela erkeklerin baktığı yerlere kadınların da bakakaldığı oluyor. Kadınlar aşkımlı cicimli konuşup hiçbir yerlerini hemcinslerinden saklamamaları, el ele tutuşmaları, kadın kuaföründeki ağda olayı vb bunlar da erkeklerin erkeklerle asla yapmadığı şeyler. Basit detaylar gibi gözükebilir ama genel olarak yatkınlık yok mu sahiden? Olabilir de yani olmasını yargılayacak değiliz, sadece doğru mu yanlış mı sorma gereği duydum eğer yanlış olduğunu düşünüyorsanız fikrimin hatalı olduğunu kabul eder ve hatamdan dönerim o yüzden lince kalkışmazsanız sevinirim.
(6) 

Ingilizce hikaye çevirme ve ing altyazılı dizi

siyah giyen adam #1258720 
Starter veya elemantary seviyesindeki hikaye kitaplarını çevirmeye çalışmak ve ingilizce altyazılı dizi izlemek ingilizce geliştirmede faydalı mıdır? Tek tek kelime ezberi yerine en azından cümleyi çevirmeye çalışarak kullanım yerleri görülmüş olur?

Diziden anlamadan izlesem bile listening için kulak alışkanlığı sağlamaz mı iyi kötü? Geriye writing ve speaking kalıyor, writing gramer kitaplarıyla halledilse bile speaking için pek işe yarar kaynak bulamadım. Sesli hikaye ing hikaye metin okumak da işe yaramaz sanırım nasıl telaffuz edileceğini bilmeden.
(8) 

Ezel mi Çukur mu?

siyah giyen adam #1258667 
Bir de İçerde var Çukur gibi aşırı abartılan. Futbol kulüplerine indirgeyecek olsaydınız hangisi hangi takım olurdu kalite açısından?
(2) 

Bu müziğin adı nedir?

siyah giyen adam #1258540 
Vapurdaki canlı müzikte dikkatimi çekti daha önce mutlaka duymuştum ünlü bir müzik ama adını bilmiyorum

m.soundcloud.com
(2) 

İstanbul'da Adalar belediyesine İstanbul kart ile gitmek?

siyah giyen adam #1258457 
Şu ikisini merak ediyorum,

1) Yenikapı, Kadıköy Üsküdar ya da herhangi bir yerden Adalar'a yani Büyükada, Kınalıada vb gitmek için indirimli 200 basımlık öğrenci akbili geçerli oluyor mu?

2) İstanbul içindeki bir belediye olan Adalar'a neden ve ne hakla normal ücret tanınmıyor da iki üç beş katı daha fazla istiyorlar? Silivri'den Şile'ye normally ücretlendirme üzerinden aktarmalarla rahatça gitmek mümkünken hemen kıyının görünen ucundaki Adalar ilçesi niye tıpkı taşımada daha pahalı?
(7) 

Ingilizce kelime ezberleme çalışması hakkında?

siyah giyen adam #1258301 
Çalıştığım derslerden ve bana verilen kelimelerden yeni öğrendiklerimi bir deftere tek tek geçiyorum i.hizliresim.com amacım haftada 25-50 kelime öğrenmek, Eylül ayına kadar her hafta 25-50 kelime öğrenirsem hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum fakat sadece kelime ezberleme odaklı çalışmıyorum tabi.

Sorum şu, bunların yanına telaffuzlarını da yazmalı mıyım? Yani Pharmacy (Färmisi) = Eczane şeklinde? Öğrenmede kafa karışıklığına vb sebep olur mu yoksa doğru yöntem mi?
(4) 

Şu müzikler sizde nasıl duygular uyandırıyor?

siyah giyen adam #1258120 
Efsanevi şiiri ve şarkısından bağımsız olarak şu enstrümantal yorumu dinlediğinizde nasıl hissediyorsunuz? youtu.be

Bunu hep dinleyemiyorum çünkü anında alıp götürüyor insanı uzak diyarlara. Yaşamın boşluğunu ve ölümün kaçınılmazlığını vurguluyor sanki, ölümden geldik ölüme gidiyoruz. Nerede o gidip de dönmeyenler? Ya dönmemek üzere gidecek olanlar...

Edit: Ve tabi ki bu parça, tarifi mümkün olmayan bir his veriyor...

youtu.be
(11) 

Küçük esnafın kredi kartı korkusu?

siyah giyen adam #1258105 
Bu tek bende mi oluyor bilmiyorum ama küçük esnaftan kredi kartı ile bir şey alırken çekinmeye başladım, düşen yüzler, negatif enerjiler.. Bu adamlar niye böyle? Nakit taşımayı sevmiyorum düşme tehlikesi olduğu için üstelik çoğu zaman nakit kalmadığı oluyor, istiyorum ki bir adet pet şişe suyu bile kredi kartı ile alayım ama ne mümkün.

Ortada vergi kaçırma durumu mu var? Yani 1 TL yi ha bozuk para olarak vermişim ha kartla, ikisinden de aynı kazanmıyorlar mı?

Hadi bir iki TL yi geçtim fakat kredi kartı ile alışveriş için minimum alışveriş fiyatı koyan yerler var, geçen Kadıköyde bir büfeden 4.5 TL ye alamadım minimum 7 TL ile kredi kartı geçiyor dedi mecburen gereksiz bir şey daha aldım. Böyle kendilerince kota koyma hakları var mı? Eğer yoksa şikayet etme halkımız var mı ve nereye?

Keşke taksiden berbere kadar her yerde kredi/banka kartı geçse yeter artık yahu. Eğer vergi muhabbeti varsa devletin daha işine gelmiyor mu kredi kartı kullanımı? Hele her yerden bir şeyler kırmaya çalışan vergiden bile vergi alan günümüz hükümetini düşününce nasıl olur da kredi kartı kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik reformlar yapmazlar anlamıyorum.
(6) 

Dune ya da Kara Kule serisini okumuş olanlar var mı?

siyah giyen adam #1258053 
Bu ikisine de sırayla başlamak istiyorum aslında ama uçsuz bucaksız olmaları yüzünden başlamaya çekiniyor insan. Sizce bu seriler akıcılık ve kalite bakımından nasıldır? Yani Suç ve Ceza veya Anna Karenina gibi akıcı ve sürükleyici midirler? Tür farkı olsa da asıl ölçüt akıcı ve sürükleyici olmaları.
(7) 

Kız erkek ilişkilerinin esas amacı nedir?

siyah giyen adam #1257686 
Kız ya da kadın erkek ilişkileri ne içindir? Esas amacı nedir bu kompleks sosyal Homo sapiens sosyal ilişkisinin? İnsanlar neden çıkar, neden çift olma peşinde koşar?
(2) 

Sürekli uyuma isteği havalardan mı?

siyah giyen adam #1257457 
7 saat uyusam da 8 saat uyusam da öğleden sonra bir ağırlık çöküyor, uyku yok ama uyumak istiyor gözler, akşam 18 den sonra gözlerim yavaşça ağırlaşıyor kapanmak mışıl mışıl uyumak istiyor. Tüm gün doğru düzgün hareket etmeden oluyor bunlar yani fiziksel bir şey yapmadan. Eğer tüm gün hareket içinde olursam yürürsem filan bu sefer hepten iptal oluyorum, kafamı kaldıracak halim olmuyor üstelik bir hafta üst üste denememe rağmen alışkanlık söz konusu olmadı.

Pharmaton, çikolata ve kahve kullanıyorum ama yine de ders çalışmamı zayıflatıyor bu uyuşukluk hali. Kafam dağılıyor sanki süzülüyorum boşlukta. Bunun sebebi hava olsa bile baharda daha da kötü olur öyleyse. Gerçek anlamda adrenaline ihtiyacım var bunun iğneleri zararlıdır ama mutlaka hap filan vardır? Alternatif tıp'a inanmıyorum, bitkilerin çayların hiçbir faydasını görmedim zaten enerji verecek değiller. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Not: Spor yap demeyin lütfen hem zayıfım hem üşeniyorum hem de zamanım hiç yok.
(2) 

Baltalimanı hastanesine nasıl gidilir?

siyah giyen adam #1257281 
Şişhaneden M2 metro hattına Levent Boğaziçi durağında indik diyelim, yürüme mesafesinde midir? Yoksa otobüse binmek gerekir mi ve hangi otobüsler geçer baltalimanı yakınına?
(10) 

Evrende Var Olmayan Bir Şeyi Hayal Etmek Mümkün mü?

siyah giyen adam #1257009 
Gece gece aklıma takıldı. Uçan 7 gözlü üç boynuzlu pos bıyıklı bir at-maymun canavarı hayal edebiliriz ama aslında bu yaratık da evrende yok mu? Sadece parçaları bir araya gelmemiş, göz denilen şey de bıyık denilen şey de maymun ve at da bildiğimiz şeyler. Keza Uçan spagetti canavarı. Uçmak fiilini biliyoruz, Spagettiyi biliyoruz ve ikisini bir araya getirip güya var olmayan bir şeyi oluşturmuşlar ama görüldüğü gibi hikaye.

Hiçbir parçası evrende olmayan bir şeyi hayal edebilir misiniz?

3 tane ana renk vardır ve milyonlarca ara renk bu 3 ana renkten meydana gelir. Sarı, Kırmızı ve Mavi. Hadi renk yerine koyulmayan Siyah ve beyaz renklerini de katalım.

Sarı, mavi, kırmızı (ve siyah ile beyaz) dışında 4.bir ana renk hayal edebilir misiniz?

Doğuştan görme engelli birisi için çevremizdeki her şekil hayal edilemez bir şeydir, güneşin ne renk olduğu hatta rengin ne olduğu bile. Bu korkunç bir şey, bunu düşündükçe ve empati yapmaya çalıştıkça karayı yiyesim geliyor. Fakat görme engellilerin de görmek dışında diğer duyu organları çalışıyor çoğu zaman, koklama duyma dokunma tatma. Yani bizden bir eksik olmaları böylesine korkunç bir farka yol açıyor.

Peki ya bizlerin de bir duyu organı eksikse? Tıpkı doğuştan görme engellilerin kırmızı denilen rengi hayal etmelerinin imkansızlığı gibi. Yani dünyanın tamamı, hepimiz tıpkı ilk tek hücreli dönemin deniz canlıları gibi doğuştan kör olsaydık, kırmızı diye bir renk olmayacak mıydı? Bizim o şeyi duyu yoluyla fark edemememiz onun olmadığının teminatı olabilir mi? Burada metafizikten söz etmiyorum elbette, hayatın ve evrenin kendisinden bahsediyorum. Meşhur örnekteki bahsedildiği gibi, balta değmemiş insan geçmemiş bir ormandaki bir ağaç var mıdır bizim için?
(23) 

Türkiye'de tesettürlü kadın sayısı giderek artıyor mu?

siyah giyen adam #1256707 
Sanki böyle bir durum var? Dışarıda gördüğüm genç ve yetişkin her 10 kadından 6-7'si tesettürlü neredeyse. 20 25 yıl önceye göre kıyaslarsak?
(1) 

Atatürk Silüetinin Üstünü Karalamışlar?

siyah giyen adam #1256188 
Terk edilmiş eski karakolun duvarındaki Atatürk Silüetinin üstünü karalamışlar yanlış görmediysem? i.hizliresim.com

Bunu görünce içim gitti, kim bilir ne zamandır öyle. Bunu nereye bildirmek gerekir? Polisi arasak ilgileneceğni sanmıyorum?

mobil görünümden çık