(4) 

3. Doz Aşı Ne zaman olmalıyım?

siyah giyen adam #1508987 
Mart 2021’de Covid, ağustosta 1. doz, eylülde 2. doz biontech oldum bu durumda 5 ay yeterli süre midir üçüncü doz için? Kimileri erken aralıklarla aşı olmanın bağışıklığı zayıflatabileceğini söylediği için kafam karıştı.
(4) 

İngilizcede Altyazısız Anlayabilme Aşaması

siyah giyen adam #1508910 
Altyazılı olarak tamamına yakınını yahut %90-95 civarını anlayabilecek seviyedeyim ve daima dizi ve filmleri İngilizce altyazılı olarak izliyorum ama altyazıyı kapatınca sanki İngilizce birden boğuklaşıyor, anlama seviyem %40’ın altına düşüyor ve bu durum haliyle motivasyonu düşürüyor. Kurs alma ya da yurt dışına gitme şansım da yok ve İngilizce konuşan yabancı bir arkadaşım da hiç yok. Yine de her şeye rağmen bir yolu var mıdır altyazısız olarak da konuşmaları anlayabilecek seviyeye gelmenin?
(6) 

İlk Viski Tadımı Hangi Markadan ve Nasıl Olmalı?

siyah giyen adam #1508068 
İlk viski tecrübesini yaşamayı düşünüyorum. Ancak internette rehber yorumlara baktığımda binbir farklı yorum fazla kafa karıştırdı. Kimisi buzlu içilmeli buz eridikçe viskinin tadı daha net anlaşılır derken kimisi de buzsuz içilmeli buz viskinin aromasını mahveder diyor. Birkaç damla su katılmalı diyen, hiç katılmamalı diyenler vb… her türlü görüş ve zıtları mevcut. (Bu arada yazın bile dolaptan su içmem, yani fazla soğukla aram yok ama tadını daha iyi yaparsa mecbur kalırım kola, meyve suyu, ayran gibi içecekler sıcak içilemiyor eğer viski de tam olarak öyleyse buz sorun olmaz)

En son votka bitirdim 70’lik şişeyi bir aylık dilimde haftada bir iki bardak ama sek içmedim, meyve suyuyla oldu. Amacım zaten sarhoş olmak değil tadına vararak çakırkeyf olabilmek. Bu yüzden sizce ilk başlangıç nasıl olmalı ve Migros’ta satılan hangi f/p markası? Jack dışında bildiğim yok…
(5) 

Etin üzerindeki hafif siyahlık?

siyah giyen adam #1507537 
Paket kapalı et olduğu için sorun olmaz diye düşünüyorum ama emin olamadım bu tür karaltı normal www.hizliresim.com
(2) 

Dolar-Euro vb. Sürekli değişmesi mekanizması nasıl çalışıyor?

siyah giyen adam #1507095 
Yani bu kur fiyatlarını kim Ya da ne belirliyor? Mesela bir bilgisayar ortamında istatistiksel verilere dayanarak mı otomatik çıktı oluyor döviz oranları bu borsa ortamında? Bunu belirleyen mekanizma kim ya da ne hep merak etmişimdir. Merkez bankası mı ve tamamen otomatik, bilgisayara bağlı mı inip çıkıyor altın olsun dolar olsun euro vb…
(5) 

TikTok’da insanlar neden hediye veriyor?

siyah giyen adam #1505962 
Tiktok’a para yükleyip o parayı jetonlarla vb canlı yayında insanlara dağıtmanın getirisi ve mantığı nedir? 10 lira 100 lira hatta 2000-3000 lira verenler var tek çırpıda. Yani canlı yayında öylesine video açıp hiçbir şey yapmayan insanlara hangi gerekçe ve mantıkla para yağdırılır cidden anlamadım olayı.
(4) 

Şarap Votkanın ertesi gün yarattığı yorgunluk

siyah giyen adam #1505523 
bir kadeh üstelik meyve suyuyla karıştırdığım votkada ertesi gün dayak yemiş gibi halsizdim, vücudum dökülüyordu adeta. İlk kez votka içmiştim, bünye alıştıkça ertesi gün dayağı azalır mı yoksa daima mı böyle? şarapta da aynı durum var. viski hiç denemedim, viski de mi votka gibi ertesi gün bünyeyi yıpratır?
(7) 

100 liraya Netspeed mi 185 Liraya TTNET mi?

siyah giyen adam #1498110 
4-5 senedir ttnet kullanıyorum pek sorun çıkarmıyor, santrale mesafe 55 metre ve vdsl destekliyor bu yüzden hızı 85’e çıkarmak adına paket değişimine gideceğim ancak tttnet 100 Mbps tarifesi 24 ay taahhütlü 185 lira. Diğer firmalardan Netspeed gözüme çarptı taahhütsüz ayda 100 liraya geliyor o da.


Aradaki 85 lira fark ucuz etin yahnisi durumu değildir değil mi? Yani bu kadar fark olmasından dolayı acaba diyor insan, hiç riske girmeden ttnetle iki senelik daha uzatmak daha mı mantıklı?
(1) 

AirPods Pro Uzamsal Ses, Stereo sesten daha kötü geliyor?

siyah giyen adam #1496795 
Apple Musicten dinlerken ikisi arasında önemli bir ses kalitesi farkı belli oluyor. Uzamsal ses açıkken ses daha kısık ve belirsiz, stereo’ya geçince daha belirgin ve net. Bunun sebebi nedir? Uzamsal ses, dolby vb. bunlar daha üst teknoloji değil miydi stereodan?
(2) 

Kripto Coin Alımları Hakkında

siyah giyen adam #1478650 
Merhabalar. Çok fazla ayrıntılara hakim olmadığım için arada üç beşi kumbara misali köşeye atar gibi coinlere yatırmak istiyorum. BTC, altcoinler dogecoin vb ancak bunları nasıl alıp cüzdana ekleyeceğimizi tam anlayamadım.

BTCTürk'te sadece bitcoin alımı var sanırım ya da çeşit az. En önemlisi cüzdan için hesabı onaylatmak adına türlü zorluklardan geçirtiyorlar, özellikle kağıda bir şey yazdırıp yanında kimlikle selfie çekip gönderin aşaması soğuttu tamamen. Selfie çekmeden bu işlere girilemiyor mu?

Binance ve Binance Türk diye iki farklı oluşum var. Binance Türk'e hesabı onaylatınca Binance adına da geçerli oluyor mu bu? Dogecoin alım satımı Binance'den yapılabiliyor sanırım?
(9) 

Kara sevdaya dair bildiğiniz filmler, romanlar?

siyah giyen adam #1470289 
hem kara tek taraflı aşk hem de melankoli içeren, intihar bunalımıyla yüzleşilen filmler ya da romanlar bildiğiniz varsa tavsiyelerinize açığım. Genç Werther'in Acıları hariç tabii.
(2) 

Covid-19 testi artık kolayca olunuyor mu?

siyah giyen adam #1468806 
Bir ara önüne geleni test yapmama olayı vardı şu an durum nasıl? Devlet hastanesi mesela Okmeydanı, Şişli gibi hastanelerde direkt gidip ücretsiz bir şekilde test olunabiliyor mu sırf halsizlik boğaz ağrısı gibi klasik soğuk algınlığı şüphelerinden dolayı bile?
(6) 

Kurtlar Vadisi’nde Mehmet Karahanlı mı daha güçlüydü Davut Tataroğlu mu?

siyah giyen adam #1465193 
Pusu’nun ilk bölümlerinde Pusu’nun çıtasını yüksek göstermek için Tataroğlu’nu büyük gösterdikleri malum ancak sonrası da öyle. İki karakter karşı karşıya gelse kazanan kim olurdu güçleri gereği? Kim hayatta kalırdı?
(4) 

Joe Biden'in Trump'a "Will You Shut Up Man" demesi

siyah giyen adam #1452863 
www.youtube.com

bu cümle bence oldukça karizmatik daha doğrusu seçmenleri harekete geçirici önemli bir söz, etki bakımından.

Acaba bunu o an içinden geldiği için doğaçlama mı söylemiştir yoksa programa çıkmadan önce danışmanları, Trump'un böyle araya girmesi durumunda bu cümleyi mi kullanmasını söylemiştir seçim kampanyası adına?
(11) 

ABD’deki Eyaletlerin Türkiye’deki karşılığı ne?

siyah giyen adam #1451970 
Yani mesela New York eyaleti Ya da Florida eyaleti deyince şehir mi Yoksa bölge mi algılamak gerekiyor? İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehir mi Yoksa Marmara, Ege, Akdeniz gibi bölge mi? Yoksa her biri Türkiye, Fransa, İtalya gibi ülkelere mi karşılık geliyor? Tek farkları özerk olmaları, dış işlerinde birleşik devletlere bağlı olmaları? Kaliforniya var, bir de Kaliforniya’nın şehirleri var mesela.
(4) 

İnsan ve Hayvan embriyolarından yeni bir tür yaratmak imkansız mıdır?

siyah giyen adam #1450395 
Mesela nadiren de olsa farklı türlerin çiftleşmesinden farklı hayvanlar ortaya çıkmaktadır at+eşek = katır gibi. Katır her ne kadar neslini devam ettiremese de mesele var olabilmesi bir şekilde. Peki insan yani homo sapiens ile mesela biyolojik olarak diğer hayvanlara oranla daha çok benzeyen şempanzenin embriyoları ve gerekli şeyler alınsa ve laboratuvar ortamında ne bileyim, tek benim merak ettiğim şey olamaz herhalde insanla başka bir hayvanın dolaylı olarak çiftleşmesinden (eylemsel olarak değil laboratuvar usulü) ortaya yeni bir türün çıkıp çıkmayacağını?

Bu tarz deneyler daha önce olmuş muydu internette pek bir makale bulamadım? O kadar genetiklerde oynanılan, klonlama çalışmaları yapılan ortamlarda yarı insan yarı hayvan olarak şekilde deneyler yapılmadığına inanmak oldukça güç geliyor.
(2) 

French Press ile Ihlamur Demleme

siyah giyen adam #1449689 
French presse ilave edilen ıhlamur bitkisini demledikten sonra, tekrar (bir ya da birkaç kez daha) üstüne kaynar su ekleyip demlenebilir mi yoksa eklenen ıhlamur tek içimlik mi ardından çöpe mi dökülmelidir?
(4) 

Yurt Dışı yeme içme ürünlerini satan bir site var mıdır?

siyah giyen adam #1446138 
Mesela Türkiye’de satılmayan kola çikolata pringless ve diğer cipslerin türevleri modellerini satan bir site? Almanya’da satılıp da Türkiye’de satılmayan çok şey var mesela markette. O tarz bir konsepti olan site arıyorum
(4) 

Dizüstü PC’yi sürekli fişte tutmak?

siyah giyen adam #1432248 
Günlük kullanımda daima prizde kullanıyorum, sadece ayda bir kez deşarj için yarıya indirme durunu oluyor. Ancak geceleri kapattıktan sonra fişi prizden çekip çekmeme konusunda kararsız kaldım. PC kapalı olduğu sürece prizde kalmasının herhangi bir eksisi olur mu?
(8) 

Ekşi duyuruya senelerdir gelmeyen özellikler neler?

siyah giyen adam #1427694 
Benim ilk aklıma gelenler

-Gece modu (özellikle geceleri karanlıkta bakmak çok yoruyor)
-Mobilde editleme, silme, favorileyebilme
-Cevap artı ya da eksileyebilme (bu tartışmalı gerçi)

Senelerdir teknik tek bir detayın değiştiğini ya da geliştiğini fark etmedim.
(2) 

Microsoft Word dosyasında yeni sayfaya geçmek?

siyah giyen adam #1427327 
İyi geceler. Word'de tıpkı Excel gibi ya da Onenote gibi bir dosyanın içinde farklı sayfalara nasıl geçilebiliyor? Ekle-yeni sayfa deyince sadece boşluk bıraktırıyor. Ancak bir önceki sayfayı hiç görmek istemiyorum mesela Excel'deki gibi tek tıkla sayfa geçişi için. Ya da bütün sayfaların kaç kelime olduğu değil, her bir sayfanın kaç kelime olduğunu görebilmek için. Ama en önemlisi dosyayı açınca sürekli alta inmek zorunda kalmak içerik çoğaldıkça.
(2) 

Torrent indirirken evin internetinin tamamen durması sorunu

siyah giyen adam #1425091 
Merhaba, qBittorent programını kullanıyorum filmler dizileri indirirken. İndirme konusunda problem yok ama indirme esnasında sadece torrent iniyor, Wi-Fiye bağlı tüm cihazlardaki internet durma noktasına geliyor. 16 mbps intentet ama 8-9 civarı geliyor, torrent hızı ise ortalama 800 kb - 1 mb arası. Utorrent de böyle yapıyordu. Bunu önlemenin, en azından intentet yavaşlasa bile tamamen durma noktasına gelmesini engellemenin bir ayarı var midir?
(4) 

Tablo hesaplaması nasıl yapılabilir PC üzerinden?

siyah giyen adam #1422992 
Örneğin ligdeki 18 takıma dahil istatistik çıkarmak istiyorum eldeki gol, kart, faul, ofsayt gibi çoklu verilere göre. Bir tarafta 18 takım olacak, bir tarafta en çok gol yiyen, en çok gol atan, ofsayta maruz kalan, kırmızı gören vb... verileri tek tek ekleyecek olsak bile toplu bir sade bir şekilde tablosal hesaplama nasıl yapılabilir?
(2) 

Ramazan ayında aile ortamı ve inançsızlık-oruç ikilemi yaşıyor musunuz?

siyah giyen adam #1418390 
Daha doğrusu psikolojik yalnızlık ve dışlanmışlık hissi. Tek yaşayanların zaten kafası rahattır ama ailesiyle yaşayıp da inançsız olduğunu ailesine söylememiş olanlar, psikolojik oruç baskısı yani oruç tutmuyor olmanın garipsenilmesi gibi şeyleri hissediyor musunuz? Ben de eskiden çok inançlıydım, gel zaman git zaman seneler oldu kaybedeli ve içim rahat. Ama böyle zamanlarda dışlanmış ve yalnız hissediyorum sonuçta asla aileye dini inançları söyleyebilecek bir ortamda değilim her ne kadar aşırı baskıcı olmasalar da. Benim duruma benzer olanlar da var mı diye öylesine dert yanmak istedim.
(6) 

EFT işlemleri için neden çalışma saatleri ve günleri limiti var?

siyah giyen adam #1415230 
Yıl olmuş 2020 hem de böyle bir dönemdeyiz, internet bankacılığında bu kısıtlama halen devam ediyor farklı bankalar arasında ama neden? Çalışma saatleri ve hafta içi olunca sanki birileri elle mi onaylıyor bütün işlemleri? Bari 4 hanenin altındaki işlemler otomatik yapılsa ne kaybeder ki bankacılık sektörü?
(1) 

Hafıza kartı tavsiye

siyah giyen adam #1414285 
Huwaei tablete 64 GB hafıza kartı alacağım ve tek kullanım amacı torrent film çekmek olacak, bu yüzden MB/hız olayından çok anlamadığım için en iyi performansı hangi hafıza kartı modeli verir tavsiyenizi bekliyorum. En iyisi şu mu? encrypted-tbn0.gstatic.com
(3) 

Antidepresan ilaçlar placebo mu değil mi?

siyah giyen adam #1413932 
Tüm bu kaos ortadan kalktığında artık denemek istiyorum bunlardan, Prozac, xanax gibi zaten senelerdir ihtiyaç vardı. Ama bir ilaç hakkında Placebodan ibaret olduğu söylenince ters etki yaratıyor, sanki hiç işe yaramayacakmış gibi geliyor bu sefer de. Ayrıca bunların çok yan etkisi olduğu söyleniyor zihinsel olarak? Kullandıysanız sizde nasıl bir etkisi oldu, placebo doğru mu?
(5) 

Virüs hakkında 3 soru

siyah giyen adam #1411183 
1 ) Diyelim ki birden yüksek ateş, öksürük, solunum problemi, kamyon çarpmış gibi halsizlik ortaya Çıktı yani semptomlarını gösteriyoruz. O durumda ne yapacağız? Evden başkasına bulaşmaması için yatağa kapandık tamam ama hastaneye nasıl gideceğiz? Taksiyle gitsen taksiciye yazık, toplu taşıma zaten.. ayrıca hastanenin acil kısmındaki kalabalığa karışmak vb... Ambulansı mi aramaliyiz o durumda? Ama tek tek hangi birine yetişecekler binlerce vaka olsa? Kimisi sadece üşüttüğü için belki arayacak vb


2-) Diyelim ki bu semptomlar var ya da henüz görülmedi ancak virüs var, evde bulunan temas halinde olunan herkese bulaşma ihtimali %100 mü? Yani hiçbir türlü kaçık yok?

3-) Diyelim ki bu sebepten karantinaya alındık, karantinada bir odada tek kişi mi olacağız? Tek olmayacaksak ve virüs kapmamışsak aslında? Ya o karantinada aynı odada bulunduğumuz başka şüpheli yüzünden karantinada virüs kaparsak?
(2) 

İş yerlerinin tatil edilmesi boyutuna ulaşacak gibi mi durum?

siyah giyen adam #1411071 
Tatil kelimesi tam uymadı ancak genel olarak kepenklerin bir sonraki duyuruya kadar kapanması. Atölyeler, fabrikalar, şirketler ve memuruyetler. Bu aşamaya Türkiye’de gelinir mi Mart ayında bu gidişle? İlla ölümlerin artması mi beklenir yoksa?
(1) 

YDS sizce ertelenir mi?

siyah giyen adam #1410993 
Sınav 12 Nisan’da ve salgının kesin olarak o tarihe kadar tamamen bitmeyeceği bir gerçek.
(4) 

Türkiye’de bütün şehirlerin karantinası çok mu zor?

siyah giyen adam #1410548 
Mesela istanbula giriş çıkış yasak olacak, Ankara’ya İzmir’e Adana’ya Erzurum’a... Böyle tek tek hepsini kontrol edebililir mi devlet? İstanbul’da eğer patlak verecek olursa on binlerce kişinin şehir dışına çıkmasına engel olunabilir mi yani?
(6) 

Sağlık ocakları ve eczaneler ne kadar güvenli?

siyah giyen adam #1409572 
Bu tür felaket durumlarında bende aşırı takıntı ve panik hali var belki okb dir bilmiyorum ancak özellikle sağlık ocağına gitmekten çekiniyorum düzenli kullandığım antibiyotiği yazdırmak gerekiyor. Hadi öğleden sonra az kişi varken gittik diyelim ya eczaneler? Coronalı olup da aile hekimi tarafından ağır grip teşhisi konularak ilaç yazdıran kişi hooo soluğu eczanede alıyor ve o an şansa eczanedeyseniz buyurun cenaze namazına.

Bir de bu virüs cansız maddeler üzerinde mesela gözlük bezi Ya da otobüs direği, eczane kapısı vb üzerinden uzun süre yaşayabiliyor mu? Yani az insanın bir ortamda olması bile ne kadar güvenli olabilir ki?
(7) 

Yüz temizleme jeli-köpüğü tavsiyesi

siyah giyen adam #1406504 
Yağlı ve kir tutmaya müsait koyu bir yüz bölgesi olduğu için akne tedavisi ve sabununun yanı sıra haftada birkaç kez yüzü derinlemesine temizlemek ve yağlandırmayı dengeleyecek, aknelere kötü gelmeyecek bir ürün arıyorum. Sebamed clear face temizleme köpüğü şu an tek aday, bunun haricinde daha etkili bir ürün tavsiyenizi bekliyorum
(3) 

Likör meyve suyuyla karıştırılabilir mi?

siyah giyen adam #1406283 
Daha önce hiç alışkanlık olmadığı için sek içmek istemiyorum, votka gibi nane likörü de önce çay bardağının yarısı kadar döküp üstüne portakal suyu ilave ederek içilir mi? Ya da sıcak sade granül kahveye eklemek?
(9) 

Netflix, İngilizce konusunda büyük nimet değil mi?

siyah giyen adam #1404582 
Dili geliştirme aşamasında. elbette “öğretme” açısından değil ama sayısız İngilizce dizi film ve belgeseli kolayca İngilizce altyazılı izleyebilmek dile daha fazla maruz kalma ve kulak doygunluğuna neden olarak bu sayede küçümsenmeyecek bir katkıya sebep olmuyor mu? En son aşama altyazısız izleyebilmek üstelik. İng altyazılı ya da altyazısız, 1 sene boyunca her gün 30-60 dakika izlemek mesela, hem dinlenme hem de bir bakıma dile çalışmaya devam etmek. Yoksa kendini mi kandırmak? ))
(8) 

17 Ağustos depreminden hemen önce sık depremler görülüyor muydu?

siyah giyen adam #1404272 
Son dönemdeki gibi Anadolu Marmara ege böyle ufak şiddette de olsa sürekli sallanıyor muydu yoksa bir gece ansızın mi gelmişti senelerdir kimsenin aklında yokken? (Eğer hayırsa günümüzdeki ufak ve sık depremler beklenen büyük depremi engelleyebilir mi? )
(5) 

Büyük bir deprem gemideyken meydana gelirse?

siyah giyen adam #1400790 
Mesela Eminönü-Kadıköy vapurunda tam boğazın ortasındayken 7.5 hatta beklenen 8+ üstü büyük İstanbul depremi meydana gelirse, denizde yakalanmanın etkisi ne olur? Denizde oluşacak dalgalanma gemiyi alabora edebilir mi?
(13) 

Kötü hisler yaşattıranların aynılarını yaşamasını ister miydiniz?

siyah giyen adam #1400275 
Tabi ki çoğu zaman gönül konularında size hüzünlü günler yaşatmış, kötü hissetmenize neden olmuş ve bunları umursamamış birisinin günün birinde bir başkası karşısında size yaşattıklarını yaşamasını, hissetmesini ister miydiniz yahut tatmin olur muydunuz? Eğer evetse bu içgüdüsel istek aslında o kişiye hiç değer verilmemiş olduğunu mu gösterir?
(2) 

İnglizce kalıp farkı

siyah giyen adam #1400104 
I didn’t love you
I loved you not

Bu iki cümle arasında bir fark var mi ve ikinci cümlenin türevlerinin günlük dilde kullanımı (She hated him not gibi) gramer açısından bir şey problem teşkil eder mi?
(5) 

Abi-amca-abla diye hitap edememek

siyah giyen adam #1399625 
Türkiye’de tanımadığın ancak yaşça büyük insanlara karşı abi abla amca teyze diye hitap etme kültürü var fakat bir türlü içimden gelmiyor, otomatik olarak “siz” şekliyle çıkıyor. Aşırı yaşlılar istisna olabilir elbette, fakat bu durum soğukluk olarak mi algılanır? Hatta tanıdığım yaşça büyük kişilere karşı bile abla-Abi diyemiyorum bir türlü, yaşça küçüklüğün vurgulanması gereksiz gibi geliyor galiba ama soğuk durmamak için siz olarak da hitap etmiyorum
(7) 

Ali Babacan siyasal islamcı mi liberal demokrat mi?

siyah giyen adam #1399143 
Bugün liberal gözükerek oy toplayıp yarın meclise girme durumunda siyasal islamcı politikaya geçiş yapabilecek bir kimliği izlenimi var mi sizce?
(6) 

İddaa’dan düzenli kazanmış olan var mi?

siyah giyen adam #1395271 
İddaa derken genel anlamıyla bahis olarak. Çok değil haftada 100-200, ayda 500-800 civarı ek gelir olması bile öğrencilik sürecinde harika olur. Ama işte hırs yapıp sürekli daha fazla kazanayım derken her şeyi kaybetme riski çok sık yaşandığı için düzenli kazanmak zor oluyor. Düzenli kazandıysanız nasıl nefsinizi kontrol altına alıp limit koymayı başardınız kendi iradenize daha çok kazanmamak adına? (Tek maç canlı ve genellikle 0.5 - 1,5 gol bahsi üzerine)
(7) 

Muadil ilaçlar %100 aynı etkiyi mi veriyor?

siyah giyen adam #1394957 
Doktorun yazdığı bir hap (azitro yerine azoltin) bir de kremin ikisini de muadil olarak almışım eczadan. Daha önceleri de muadili istemediğimi söylediğimde eczacılar garipsiyordu. Peki ama iki Farklı isme sahip ilaç nasıl olur da %100 aynı etki tepkiye sahip olur?

Kafama takmama gerek yok mu yoksa bir dahakine muadil olmamasında ısrarcı mi olmalıyım?
(4) 

Mutfağa sıcak su için şofben

siyah giyen adam #1394682 
Doğalgaz altyapısı olmayan evde mutfaktan akan suyu ısıtmak amacıyla şofben bağlatılır mi mutfağa özel, öyle duş başlığından değil tabi çeşmeden sıcak su akması için? Mümkün değil gibi geldi sadece elektrik ve şofbenle?
(2) 

Podcast’i okuyarak dinlemek mi okumadan dinlemek mi?

siyah giyen adam #1392932 
Listeningi ilerletmek adına boş vakitlerde İngilizce eğitim amaçlı spotify gibi yerlerde yayınlanan podcast’ları transcriptlerini bularak dinlerken okumak mı yoksa okumadan dinleyerek anlamaya çalışmak mi uzun vadede daha doğru olur dil öğrenimi açısından?
(5) 

Keçi sütü sabunu kullanmış olan?

siyah giyen adam #1391958 
Nispeten yağlı ve özellikle burun çevresi akneli bir yüz için özellikle güneşe maruz kalınca daha da kötüleşen bir yüze fayda sağlar mi keçi sütü sabunu özellikle yağlanma bakımından? Sebamed ya da okyanus sabun gibi türler işe yaramadı pek.
(2) 

Kurucu iktidar - Tali iktidar örnekleri?

siyah giyen adam #1391490 
Kurucu iktidara Atatürk’ün oluşturmuş olduğu iktidar, Tali iktidara ise mevcut - güncel olan iktidar örneği verilebilir mi? Tali kelimesi sıkıntılı oldu
(6) 

Sürücüsüz arabaların yaygınlaştığını dünya gözüyle görür müyüz?

siyah giyen adam #1387511 
Araba kullanmak zihnimde ölüm tehlikesi olarak kaldığı için hiçbir zaman ilgim olmadı ama sürücüsüz araba fikri mükemmel geliyor. Arkaya geçip uyuyacaksın, araba kendi kendine iş yerine gidecek. Trafikteki bütün arabalar da sürücüsüz yapay zeka olacağı için trafik kazası ihtimali yapay zekanın kudretine kalacak yani çok nadir görülecek.

Herhalde sürücüsüz araçların “zorunlu” olduğunu maalesef hiçbir zaman görmeyiz ama en azından yaygınlaşması ve çoğunluk haline gelmesi 2050’lere kadar zor mu gözüküyor?
(3) 

Ana dili Almanca olan birisiyle Türkçe olan birinin Hegel’i anlaması

siyah giyen adam #1385683 
ana dili Türkçe olan birisiyle Almanca olan birinin Hegel’i ya da Kant’ı veya Nietzsche’yi aynı ölçüde idrak etmesi mümkün olabilir mi çeviri ya da sonradan ikinci dil olarak öğrenme yoluyla? (Orijinal metinlerdeki dilin de zaman içinde değişime uğramasını ve modern dile adapte edilmesini katmıyorum) Hegel’in felsefesinin aşırı soyut gelmesi bizim Türkçeden mi kaynaklanıyor, yoksa ana dili Almanca olan birisi için bile nispetten soyut olsa bile, bizden çok daha kolay ve rahat idrak edebiliyor mu bunu merak ediyorum.

(Ki bu da ne kadar Türkçe çeviri okursak okuyalım yazarın ya da filozofun düşündüğü dilden o metni düşünmeden o düşünceyi tam olarak anlayabilmenin mümkün olup olmaması sorusunu doğruyor esas olarak?) Yani her bir “ana” dilin tamamen farklı bir yaşam bakış açısına neden olmasını tasvir edebilmek oldukça güç geliyor zihne.
(6) 

Acele edince bacaklar ağrı girmesi

siyah giyen adam #1385465 
Normalde yavaş ya da hızlı yürüme konusunda bir problem yok ancak mesela yürüme mesafesi 15 dakika olan yere 10 dakikada gitmek zorunda olduğumda aceleyle yürürken biraz sonra iki bacağa da felaket ağrı giriyor, sanki acıdan yanıyor gibi oluyor hani aşırı egzersiz yaparken oluşan yakma hissi gibi. Haliyle iyice yürüyemez oluyorum. Bunun nedeni ne olabilir?

mobil görünümden çık