(3) 

China warned over Hong Kong protests

speedy #1366389 
www.metro.news Haberin ilk cümlesinde her şeyi açıklıyor gerçi ama sadece başlığı gören, haberi okumayan native English speaker için Çin uyardı mı, uyarıldı mı konusu net mi, ikircikli bir durum var mı?
(4) 

Kuzey Güney

speedy #1365626 
İzlediğimden, izleyeceğimden değil, youtube'da dizinin bir kaç videosuna denk geldim. Kıvanç Tatlıtuğ'un oynadığı karakter ne itici, serseri, cahil, çomar karakterdir öyle ya. Tamam alt tarafı dizidir, topluma ders verip, örnek olması gerekmiyor ama kimbilir kaç kişiyi etkilemiştir o tavırlar(bknz Polat Alemdar'ın toplumda yarattığı tahribat). Ne bileyim belki yanıltıcıdır o videolar, nasıl bir karakterdi Kıvanç'ın rolü? Seyirci o karakteri sevip benimsedi mi, genel olarak sizin dizi hakkındaki görüşünüz nedir?
(1) 

Siparişlik kebapçı tavsiyesi

speedy #1362742 
Maltepe-Küçükyalı-Bostancı güzergahında eve siparişlik memnun kaldığınız lahmacun, kebapçı tavsiyeleriniz lütfen. Ayda bir iki defa eşe dosta, aileye yüklü siparişim olur, sorun çıkarmasın, insanı mahçup etmesin, lezzeti, kalitesi belli seviyede olsun yeter. Teşekkürler
(3) 

Kredi kartı iptali

speedy #1359959 
Banka iş bankası. Aidatsıza geçtim. Eskisi gereksiz oldu doğal olarak. İnternet şubeye kart iptali diye bir şey yok sanırım. Çakallık yapıp kayıp, çalıntı diye bildirsem yenisini yollarlar herhalde. Şubeye imza mimza için gitmeden en kolay iptal yolu nedir?
(4) 

Yılanların Öcü'nde yılan var mıydı?

speedy #1359595 
Türk sinemasının önemli filmlerinden falan diyorlar, izleyesim var aslında. Ama dehşet korkarım yılandan. Yılanların evi basması falan var mı filmde, mecaz dimi adı?
(4) 

Espri ne?

speedy #1358343 
You don't even have to be Jewish diyor, millet gülüyor hani? Espri anlaşılsın diye biraz geriden veriyorum youtube linkini: youtu.be
(4) 

Ucuz hava yolu firmaları Türkiye pazarına neden girmiyor/giremiyor?

speedy #1357646 
Temmuzda, ağustosta Antalya'ya haftada bir kaç sefer koymaktan bahsetmiyorum. Ryanair, Easyjet, Wizz bilmemne gelsinler girsinler işte, koskoca pazar Türkiye. Güneyi desen bir sürü tatil merkezi var, İstanbul'u, Bursa'sı, Göbeklitepe'si, lezzet başkanı Antep'i diye reklamla, promosyonla deli turist çekilir. Bakanlığı, turizmcisi, otelcisi, esnafı otursun anlaşsınlar işte. Turisti de geçtim dolu gurbetçi, beyin göçü yapmış adamlarımız var, dur la ailemi göreyim bu hafta sonu diye çat kapı gelecek dolu yolcu çıkar. Olay ne tam olarak AB muhabeti ise Ukrayna'ya vs gayet uçuyorlar, THY, Pegasus lobisi mi?
(1) 

2700 Pegasus BolPoints kaç tl yapıyor?

speedy #1357172 
2700 puanım varmış yıl sonuna kadar kullanmalık. Ne kadar yapar aşağı yukarı?
(7) 

Bazı harfleri söyleyemeyen yeğenim

speedy #1356651 
7 yaşında, 1'e gidiyor, okumayı söktü. K'yı, r'yi söyleyemiyor, kız yerine tız diyor mesela. Bundan başka bir takım harfler de var. Paniklemeli miyimiz, prefosyonel destek mi alınmalı mı, yoksa zamanla düzelir mi? Şansa bakın ki ilk okul öğretmeninin çocuklarından biri de böyleymiş, çocuklarda normal bu, düzelir zamanla diyerek bizimkilerin epey gazını almış öğretmeni. Evdekiler de alışmış çocuğun bu şekilde konuşmasına, düzeltirmeye çalışınca çocuk agresifleşiyor. Kendimi çocukluğumu hatırlıyorum, akranları arasında şişman çocukla ya da bu tarz konuşma sıkıntısı olanlarla çok dalga geçilirdi, şimdi iyiye gittiğini de pek düşünmüyorum. Ne yapmalı?
(4) 

Konaklamanın sıkıntı olmadığı Avrupa kentleri

speedy #1356115 
Nereleri var, aklınıza gelen. Çok önceden planlanmamış bir seyahat olsa dahi makul fiyatlara eli, yüzü düzgün konaklama bulunabilen, otel, hostel, pansiyon sayısı fazla yerler mesela?
(2) 

premier league'de sondan 3. niye düştü?

speedy #1355196 
Son 2 direk düşüyor, sondan üçüncü play off oynuyordu sanki?
(2) 

Bulgaristan vatandaşlar: Türk pasaport polisi ile sıkıntı var mı bu aralar?

speedy #1354421 
Ab vatandaşlığı saolsun, senelerdir 3-4 saniyede sorgusuz sualsiz geçerdim, pasaport polisinden. Halen de öyle devam ediyor Avrupa'da. Ama Türkiye'ye girişte Türk pasaport polisi tarafından 5+ dakika tutuldum, pasaport polisi içeri arayıp, telden cevap bekliyorum dedi, beni kenarda bekletti o arada 3-4 kişi aldı, sıra birikmesin diye. Bir seferlik olur o kadar dedim, Türkiye'den çıkışta Türk pasaport polisinden gene aynı muameleyi gördüm. Bulgar pasaportu + Türk kimliğini gösteriyoruz her zamanki gibi sorun nedir anlamadım. Benim şansızlığım mı yoksa bu aralar genel bir sıkıntı mı var? Macırlar toplansın hele
(1) 

Birmilyonuncu spor ayakkabı sorusu

speedy #1353826 
Selamlar, spor ayakkabı için kriterler şunlar:
- liseli işi olmayacak, 25+ erkek için
- gündelik hayatta kullanılacak (spor yapma vs için değil)
- kot, şort altı için giyilecek
Neler moda ya da neler var bu kriterlere uyan?
(3) 

Ehliyeti yenilemede Polis bilmemne vakfına 2 tl nereden ödeniyor?

speedy #1352487 
İlla bankaya gidip, sıra mı almamız lazım? Bankamatiklerde öyle bir seçenek gelmiyor sanırım. Linki falan da yok doğru mu?
(8) 

Türkiye'de evlerdeki bulaşık makinesi oranı?

speedy #1351691 
Yandaş NTV, Tr'de 10 evden 9unda bulaşık makinesi var diyor: youtu.be Dinlerken ağır küfrettim, herhangi bir veri var mı bu konuda? Sizin tahmininiz?
(4) 

Yurt dışından geitirilen ürün satılırken elimde patlama olasılığı

speedy #1350238 
Sorudan acemi olduğumu anladınız sanırım. Atıyorum 1000 euroluk telefonu, laptopu almış getirmişim, alıcı da internetten, forumdan vs anlaştığım adam diyelim. Karşı taraf son dakikada, cayarsa ben vazgeçtim, daha uyguna buldum bilmemne derse ben elimden nasıl çıkaracağım bu ürünü? Dükkan dükkan dolaşıp yurt dışından geldim, faturalı şöyle bir ürün var diye telefonculara, bilgisayarcılara kapı kapı pazarlama mı yapılıyor?
(2) 

Emektar netbook mevta mı oldu?

speedy #1349680 
8-19 senelik ASUS EEE PC'lerden bir netbook'um vardı, yolculuklarda halen işimi görmekteydi. Bilgisayarı açtığımda resimdeki hata ile geliyor: eksiup.com Sonrasında başlangıç onarma eksiup.com , dakikalarca süren tarama eksiup.com en sonunda sorunun çözülemedi uyarısı ile kapat ya da aynı kısır döngüye girme şeklindeki süreç. Çözümü var mıdır bu saatten sonra?
(3) 

Londra dönüşte duty free olayına girilmeli mi?

speedy #1349505 
İçki, sigara, parfüm, çikolata falan için duty freeler uygun oluyor mu, yoksa kendi marketleri Tesco, Sainsbury, Lidl vs den mi yapılmalı alışveriş?
(2) 

Said of Somebody

speedy #1345837 
Gazetede gördüm, bayağı gözümü tırmaladı: eksiup.com

Bu kullanım normal mi, amaç ne?
(1) 

Bazı youtube videolarında az like almış yorum daha üstte gözüküyor?

speedy #1344729 
Her videonun altında yorumları tarihe göre ya da en çok like alana göre sırala diye iki seçenek var bildiğimiz gibi. Ben en çok like alan üstte gözüksün diye seçmişim. Ama bazı videolarda görece daha az like alan yorum daha üstte çıkmış. Bunun nedeni nedir?
(1) 

Bu kullanım doğru mu gramer olarak?

speedy #1341987 
Yazı resimde: eksiup.com "Know not"ları soruyorum, bu cümle yapısını kullanabilir miyiz normal cümlede. Yoksa o şiir diye kafasına göre takılma hakkı mı var?
(10) 

Haber sitesi tavsiyeniz?

speedy #1341634 
Pek farkeder mi bilmiyorum ama mobil kullanacağım daha çok. Yıllarca NTV'ye katlandım clickbait başlık kullanmıyor diye ama yandaşlıkları sabrımı taşırdı artık. Hangi siteler var:

1- Clickbait yapmasın: öyle bir şey yaptı ki, o savcı görevden alındı bilmemne
2- Yandaş olmasın

Teşekkürler
(7) 

Bu iphone virüsünün kurtuabilen oldu mu?

speedy #1341627 
Sorun resimde. eksiup.com internette gezerken çıkıyor ve safariyi toptan kapatmak zorunda kalıyorsun. Google da araştırdım biraz, baya ecnebi de muzdarip. Her kafadan faklı bir ses çıkıyor, bir kaç tane yol denedim tavsiyelerde hala devam ediyor. Belli internet sitelerinde gezerken çıkıyormuş. the Sun, amazon vs güvenilir addedilen siteler genelde. Ben de cambridge dictionary'de oluyor, yıllardır kullandığım, alıştığım site bir anda silmek istemiyorum. Ben de vardım, şöyle kurtuldum diyen var mı?
(2) 

Atatürk'ün ölen kardeşi

speedy #1340659 
Şöyle bir entry var öncelikle: eksisozluk.com Şöyle bir kısım var yazıda:

sevin ya da sevmeyin mustafa kemal'in liderlik vasfı herkesin kabulüdür. bu özellik psikolojik olarak temellendirilirken çocukluğuna ait anekdotlar sunulur bunlardan biri henüz bir bebekken ölen kardeşinin sahile gömülmesi gece dalgaların mezarı açması ve bebeğin cenazesini çakalların parçalamasıdır. ailenin bu vicdan azabını dillendirmesi onun büyüme çağlarına rastlar...

Ne alaka Atatürk'ün bebekken ölen kardeşi liderlik vasfı vs?
(4) 

Çift yarık deneyinde tünelleme oluyor olmasın sakın

speedy #1340451 
Tünelleme diye bir şey varmış, parçacık duvardan, kapıdan mı geçiyormuş ne. Çift yarık deneyinde delikten geçti dalga şeklinde yayıldı diyoruz ama sadece delikten geçmeyip engelden de geçme gibi bir durum da olabilir mi?
(8) 

Linkedin hesabınız sınırlandı, pasaport ya da kimliğinizi upload edin diyor

speedy #1338805 
Çağın gereği diye yakın zamanda açmış bulundum bir hesap. Geçen gün 4-5 profile bakmıştım arka arkaya şimdi gelmiş hesabınız sınırlandı, Pasaport ya da kimlik upload edin diyor manyak. Bu normal mi, sizden de istedi mi, veriyor musunuz bu bilgileri?
(1) 

Everton - M.City maçı niye erken oynandı?

speedy #1338163 
Hani Çarşamba günü Everton'u 2-0 yenip, Liverpool ile puanları eşitledikleri maç. Bu hafta sonu bir maç daha oynayacaklar. Diğerlerinden bir maç fazlası olacak. Nedeni neydi ki?
(13) 

Öğretmen yaz tatili kaç gün?

speedy #1336653 
Nette aradım saçma sapan haber linkleri çıkıyor, kime sorsam her kafadan ayrı ses , kaç gün tam olarak ?
(5) 

Alman gençlik Avrupa'da nerede takılıyor?

speedy #1336019 
Naçizane kişisel tecrübem: Avrupa gezilerimde İngiliz, italyan, ispanyol sürüsüne bereket maşallah, fransızlar bunlara göre biraz daha az. Ama Almanlara binde bir denk geliyorum sanki. Haşarı arkadaşlar Almanya esprisi yapmasın lütfen ya da 50+ üstü almanların tatil destinasyonlarını yazmayalım:)
(10) 

Sırbıstan sakat bir yer değil mi?

speedy #1335356 
Vizesiz olduğu için son zamanlarda çok insan gidip gelmeye başladı bu ülkeye. Ama ben bu adamlardan epey tırsıyorum:) Hepsi iri yarı, niye baktın kardeş, bi durum mu var diye kavga başlatacak ırkçı, sorunlu tipler gibi geliyor bana. 2017de Yunanistan'da zencinin biri, onlardan bir kızla selfie çekti diye kavga çıkıyor, sonrasında sırp grup, elemanı linç edip öldürüyor, aha videosu: Bakari Henderson diye aratmanız yeterli: www.youtube.com Gidenlerin yorumlarını bekliyorum. Gideceğimden değil de, en azından ön yargı, kötü izlenim vs kırılmış olur bir nebze
(8) 

Kediler 14.5 saat uyuyormuş

speedy #1332834 
Kediler günde ortalama 14.5 saat uyuyor diye okudum şimdi. Kedi sahipleri bilir, cidden bu kadar uyuyor mu bu hayvan ya?
(9) 

Resimdeki kale denen şey nasıl yenir?

speedy #1330538 
www.lidl.co.uk Sağda solda çok duymaya başladım bu kale denen mereti. Bir çılgınlık yapıp alacağım:) indirme girmiş. Ne ile, nasıl yenir bu?
(4) 

Yemeksepetinde geleceğe sipariş verilebiliniyor mu?

speedy #1329459 
Üye değilim, bu özellik varsa üye olabilirim. Atıyorum yarın akşam 8de gelsin diye şimdiden sipariş verebiliyor muyuz?
(5) 

Böyle ingilizce kelime uygulaması var mıdır?

speedy #1328541 
Halihazır da fiziksel kelime defterim var, belli aralıklarla tekrar edip, yazarak da çalışıyorum. Bu defteri telefona da atmak istiyorum. Okunuşu, anlamlarını kendim çıkarmışım, örnek:

SCAVENGE (SKAEVinc): 1- çöpü karıştırmak 2- leş yemek
CLANDESTINE (klaenDEStin): gizli

Yani uygulamadan örnek cümle, yeniden kelime anlamı falan istemiyorum, işin ameleliğini ben yapmışım zaten, sadece 3 şeyi versin, kelime, benim tanımladığım okunuş, benim telefona tanımladığım anlam. Yeni kelimeler ekleyip, çıkartabileyim, üstünde değişiklik yapabileyim, atıyorum "battery" kelimesi "darp" anlamını öğrendim, hemen onu kendim girebileyim battery sözcüğüne, var mıdır böyle telefon uygulaması?
(13) 

İtfaiye erleri görev olmadığı zaman ne yapıyor?

speedy #1324776 
Valla kendi patronumu düşünüyorum da adamlara "ayda bi göreve gidiyorsunuz, sonra yan gelip yatıyonuz, işiniz kebap, bundan sonra yangın, afet üstüne maaş alınacak, vukuat yoksa maaş da yok" der:) Görev olmadığında sahiden ne yapıyorlar?
(10) 

Yatmadan önce koşu

speedy #1323737 
Yatmadan önce 15-20 dakika dışarda hafif tempolu koşu nasıl olur? Harcanan eforun da etkisiyle yorgun düşen vücut sonrasında deliksiz bir uyku çakar, uyku verimi artar diye düşünüyorum. İyi fikir mi, başlayayım mı böyle bir programa her gün yatmadan önce?
(3) 

Please find enclosed bilmemne derken?

speedy #1323568 
Please find enclosed an application form and information about the company.

Oradaki enclosed adjective değil midir? Adamlar verb diye göstermiş. sayfanın "Business" kısmında verdiği örnek. dictionary.cambridge.org
(5) 

Mustafa Cengiz konuşma tarzı

speedy #1322745 
Bir garip sanki ya, adını tam koyamadğım bir rahatsız ediciliği var. O mevkiye pek uygun değil sanki, sizin düşünceniz?
(3) 

Enclave vs exclave

speedy #1321713 
Kafa çorba oldu, bilale anlatır gibi net netleştirebilir miyiz, lütfen.
(11) 

Yarım 12 değil mi ya?

speedy #1320711 
Şunu okuyunca aklıma geldi: eksisozluk.com
Çok kullandığım bir kelime değil benim için, ama atıyorum "öğle yemeğine yarımda çıkalım" dendiğinde benim aklıma 12 gelir, bu yarımı siz 12:30 için mi kullanıyordunuz?
(5) 

If'den sonra won't

speedy #1316488 
Jiggle'ın anlamına bakayım dedim, örnek cümlede If'den sonra won't kullanmış adamlar, yanlış değil mi? dictionary.cambridge.org
(2) 

Kısa çeviri

speedy #1316476 
Şampiyonlar ligi yayıncısı Bt Sport'un youtube kanalının GS maçı videosunun açıklama yazısında geçiyor: "It was honours even at the Türk Telekom Stadium between Galatasaray and Schalke on MD3 of the Champions League" Bu nasıl cümle böyle ya, çevirisi nedir, neresinden tutsam elimde kalıyor. Ülkücü ocaklarını gaza getirip dökelim mi sokaklara :) Meraklısı için linki: www.youtube.com
(2) 

Ucuz uçak bileti için bu tavsiye doğru mu?

speedy #1315970 
Ucuz uçak bileti için tavsiye veren bir kısım okuyordum: www.thisisinsider.com

Bu linkteki 1. madde doğru mudur? Gerçekten kafama pek yatmadı. Diyelim Londra'da yaşayan İngiliz, bu hafta sonu bi Roma yapayım diye düşündü. Skyscanner'a ya da başka bir uçak bileti alma sitesine bilmemneye girdi, para değeri düşük diye ülke ayarını olarak Türkiye ve para birimi ayarını TL yaptı, bu adama şimdi, normalde aldığından daha düşük fiyatlar mı sunacak site?

(Tikler biraz geç gelebilir)
(6) 

Until'den sonraki tarih dahil mi değil mi?

speedy #1314818 
Bilmemne bilmemnenin until 18 octobera kadar olması gerekmektedir tarzı cümlede 18 ekim dahil mi değil mi?
(6) 

Kaşıkçı olayında Türkiye'nin bir yanlışı, ihmali var mı?

speedy #1314769 
Çok yüzeysel takip ettim konuyu. Dünya'nın x bölgesindeki adamın bu olay üzerinden "Ulan Türkiye'de ne güvensiz ülke ya, adam Türkiye'ye girdi çıkamadı " düşüncesi saçma olur değil mi? Bizim yerimizde herhangi başka bir ülke olabilirdi, İtalya, Hollanda vs. ?
(1) 

2001 A Space Odyssey hakkında bir soru

speedy #1313585 
Spoiler var,izlemeyen gelmesin:


Hayal meyal hatırlıyorum, hani bilim adamları uzaydaki monolithin yanına gidip fotoğraf falan çekiyorlardı, sonra monolith bi aniden sinyal yayıyordu. Ordaki mürettebatın hepsi öldü mü ölmedi mi?
(6) 

Rizespor- Fenerbahçe maçı ne olur?

speedy #1311188 
Bahis oynayan biri değilim aslında, gurbetteyim. Rize - Feneberhçe maçı için Fenerbahçe galibiyetine 1.90 oranı var, tek maç. 3-4 aylık maaşı basasım var, bir daha gelmez böylesi diye düşünüyorum. Cocu'nun son şansı, Aykut iki günde bir açıklama yapıp, ben hazırım diyor, Ersun da olabilir. Derbi öncesi de fb yönetici Aykutu övüp durmuştu. rize ligin dibinde. Sizin düşünceniz?
(8) 

Bu tarz montlar hakkındaki düşünceniz nedir?

speedy #1309462 
Ben çözemedim kendi düşüncemi, saati saatimi tutmuyor, bazen ne basit, ne iğrenç şey, beleş olsa giyilmez, pazarda doludur bunlardan diyorum, bazen de yakışıyor, iyiymiş aslında oluyorum. Şık mı sizce? Sizin düşünceniz?

eksiup.com
(8) 

Margarin lobisini kim patlattı?

speedy #1309014 
Bu Allahsızlar sabahtan akşama margarin reklamları döndürüyordu ya la televizyonlarda. Sana yiyin, Luna ailenizin koruyucusu, Rama en sağlıksı. Ne kafa mkerlerdi ama. Yeminle faiz lobisinden 20-30 kat daha güçlüydü bunlar. Ne oldu bunlara, Türk toplumuna margarin niye bu kadar iyi bir şey gibi pompalandı?
(2) 

"Never knowingly undersold"

speedy #1307892 
İngiliz mağazacı John Lewis'in sloganı. Türkçesi ne olur bunun? İşin içinden çıkamadım

mobil görünümden çık