(6) 

Birinin soyadını bulmak

sanguine #1452252 
Bi çocukluk arkadaşım vardı 10 yıldır hiç görüşmedik, telefon numarası da yok. Mezun olduğu liseyi ve yılını biliyorum, hangi üniye gittiğini bilmiyorum. bir sürü fotoğrafımız var geçmişten. soyadını veya sosyal medya hesaplarını nasıl bulabilirim acaba aklıma gelenleri denedim.
(14) 

Memurla olan diyaloğum

sanguine #1451944 
İşe başlayacağım yerdeki personel şefi ile geçen gün bir tartışma yaşadım, çok uzun zamandır birileriyle sürtüşme yaşamıyordum üst üste enteresan oldu.

Tartıştığımız konuyu postun en sonuna koyuyorum çünkü olayla doğrudan alakası yok, mesele bu manyak karının üslubu. konuyu merak eden orayı da okuyabilir.

Şimdi ben bu kadını katiyen tanımıyorum, zaten atandığım yere de hiç gitmedim daha. Yani ilk defa konuşuyorum düşünün ve bilgi almak için aradığımdan tamamen karşımdakine kanalize olmuş durumda oldukça nazik ve normal şekilde konuşuyorum. Telefonu açtı, aşırı gergin, merhabalar rahatsız ediyorum kurumunuza avukat olarak atandım, tarafıma sms geldi, şu anda da başka bi yerde çalışıyorum, istifa dilekçemi sundum, bana tebligat göndereceksiniz değil mi görev sürem kaçmasın o yüzden soruyorum, dedim. karı bir başladı bana saydırmaya, smsle başlar süreniz, ama devlet memurları kanunu var vs vs dedim, ardından şöyle dedi.

"burada sizin avukatlığınız geçerli değil, burası adliye değil, ben 32 yıllık memurum, ben böyle diyorum, bana avukatlıkla gelmeyin, ankarayı arayın onlara sorun" aynen bu cümleyi kurdu. neye uğradığımı şaşırdım, sırf küfür etmemek için tamam deyip kapattım. zaten ağzımı açtığım anda ben konuşuyorum diyerek bana da izin vermiyordu. sonra aynı kurumda bir müdür yardımcısını aradım onun da sekreteri mi ne çıktı kendisi yok bana anlatın dedi, anlatmaya başlayınca "göt hanım diyorsa doğrudur, ne uzatıyorsunuz, o kadar kişi alındı sorun çıkmadı sizde mi sorun olacak" deyince tepem attı onun da suratına kapattım.

sonra söz konusu sorunu çözdüm bir şekilde, tabi ki kendisinin embesilliğinden kaynaklı bir durum vardı. bu aynı yere atandığım insanlarla iletişimimiz var, hatta orada çalışmakta olan birinin de telefonunu buldum, "biz de tartıştık onla, gergin birisi, size özel değil, uğraşmayın boşuna (cimere şikayet edeceğimi söylemiştim) buranın demirbaşlarından biri, aynı yerde çalışacaksınız huzursuzluk olmasın" vs bunları dediler. bu karı belli burada bir hegemonya kurmuş kimse buna gık demek istemiyor. bir de avukat olacaklar (bunları diyen arkadaşlar) nasıl olsa sinmişler işte.

ben bu lafı duyduğumdan beri bildiğiniz uyuyamıyorum, senin avukatlığın burada sökmez ne demek, sen nasıl böyle konuşursun, sen kimsin, ilk defa konuştuğun üstelik aynı ortamda çalışacağın (benim üstüm amirim vs hiçbir şeyim olmayacak bu arada, aynı binada olacağız) insana nasıl böyle terbiyesizce konuşursun. aklım almıyor, laf öyle bir oturdu ki içime, zaten daha telefonu kapatır kapatmaz cimer ekranını açtım şikayet yazmaya başladım. sonra yol açtığı sorunu düzeltmek için uğraştım biraz, dedim atamam yapılsın önce bir, ondan sonra şikayet ederim. ama duramıyorum yani.

1-doğrudan adını zikrederek ve şikayet sekmesi altından şikayet edecektim olayın ilk öfkesiyle, bundan vazgeçtim. çünkü şahsileştirmiş olacağım, gitmeden bir düşman edinmiş olacağım, baya bildiğiniz baş düşmanım olacak o kurumda, uzun yıllar çalıştığı için kurum amirleri nezdinde sorun çıkartma durumu olabilir, haklıyken de haksız duruma düşmek istemiyorum.

2-şikayet yerine görüş ve öneri olarak, atama işlemlerinde yaşadığım problemi ve personelin tarafıma yaklaşımıyla ilgili böyle daha soft bir metin kaleme almayı düşündüm bunu da hazırladım, karıya da o lafını yutturacak şekilde. işyeri hekimi de o zaman işyerinde doktorluk yapmasın o zaman orası hastane değil, 30-40 sene tecrübesi olup avukatların tek çalışma alanının yalnızca adliye olduğunun bilinmemesi memurlar adına çok üzücü vs gibi (tabi ki son derece resmi bir üslupla) kendisinden değil yaptıklarından bahsederek bu olayı gündeme getirmek, susup oturmadığımı ve tepkimi bu şekilde göstermek. nasıl olsa o lafı diyen kendini biliyor.

3-içim katiyen soğumadı, kendimi dizginliyorum, hala cimerde bir şey yapmadım, göndermedim, cimerden bir şey çıkacağı için değil bu arada, kendisinin verdiğim tepki kulağına gitsin yeterli, sadece bu. arkadaşlarımla konuşuyorum ya boş ver sana ileride izinlerini kullanırken, özlük dosyanı hazırlarken zorluk çıkarır, her gün göreceksin, (uzun yıllar durmayı düşündüğüm bir yer bir de) daha hiç gitmemişsin, bu olayla beraber anılma, gider gitmez sorun yaşama vs diyorlar. şu an çalıştığım yerdeki memurlar da sallama dedi, yalnızca çok sevdiğim bir abla tabi şikayet et dedi. hiçbir şey yapmamak belki en makul seçenek ama bunu yapamayacağım galiba

hangi yolu izlemek konusunda kararsız kaldım, en güzeli ikincisi bence ama. o cahilliği, iş bilmezliği, kanun tanımazlığı ismini vermeden gözüne sokmak. sen kimsin de avukatlığı küçümsüyorsun, allahım aklıma geldikçe deliriyorum, ben kendi mesleğimden zaten nefret ediyorum ama kendi mesleğime sadece ben bok atabilirim sen atamazsın. nereden ne tanıdığı varsa var, böyle bir cümle kuramaz bana. görsünler en azından bunu cimerde, bu lafı hangi gerizekalı memur söylemiş ehehehe desinler bakalım ben dedim diyebilecek mi.

mesele: şu an bi devlet kurumunda çalışıyorum, başka bir devlet kurumuna da yeni atandım oraya geçeceğim. atandığım yerden geçen cuma günü mesaj geldi, atamanız onaylandı, kuruma müracaat edin diye. sonra ben kurumu aradım, smsten sonra tebligat da göndereceksiniz değil mi dedim, çünkü usulü böyle, resmi görevlendirme yazısı gönderirler onu tebliğ aldıktan sonra 15 günlük göreve başlama süreniz başlar. ilk atandığım yerde böyle olmuştu. düz memur evet deyince ben de döndüm hazır çalıştığım yere bu ayın 14ünden itibaren geçerli olacak şekilde istifa dilekçemi verdim. 14ünde istifa etmemin sebebi hem çalıştığım kurumu seviyorum, maaşı önden aldığımız için bir kısmını iade etmekle uğraşmak istemiyorum, üçüncüsü de zaten sürem başlamadığı için kafadan tebligat gelene kadar 5-10 gün artı 15 günüm var. Acelem yok.

Sonra yeni atandığım yerde aynı konumda çalışacağımız insanlarla kurduğumuz bir whatsapp grubu vardı, orada işe benden önce başlayan arkadaşa bu tebligat olayıyla beraber çeşitli şeyler sordum. o da ben personel şefi (insan kaynaklarında çalışan memurların şefi yani şube müdürü falan değil öyle bir unvanı yok) kadın sms ile süre başlar dedi, dedi. Bunu duyunca benim bütün planım berbat olmuş oldu çünkü smsi tebliğ kabul edersem (ki bu kanuna katiyen aykırı ve emsali görülmemiş bir saçmalık) sürem istifa edeceğim tarihten bir gün önce dolmuş oluyor. Yani hakkımı kaybetmiş oluyorum gibi bir şey. Bunu duyunca hemen aradım bu kadının dahilisini ve bağlandım. Dediğinde diretince istifamı geri çekmeye çalıştım, çalıştığım kurum kabul etmedi, az daha göt gibi ortada kalacaktım. Sonra ankaradaki hukuk müşavirliğini aradım avukat meslektaş allah razı olsun ilgilendi ve bu kadının da üstü olan ildeki atama şube müdürünü aradı, kimlik numaramı verdi ona ve ayın 16sinda başlayabileceğimi tebligatın çıkacağını vs söyledi. bu karının götünden uydurduğu bir şey olduğu ortaya çıkmış oldu yani. Ben de rahat bir nefes alabildim.
(34) 

Kiracıyla olan diyaloğum

sanguine #1451660 
İstanbul'da bir tane kiracımiz var 2019da eve girdi. Ben evin bos olduğu zamanlar İstanbul'a yerleşmeyi düşündüğümden bir süre ev boş kaldi, sonra yerleşemedim olmadı ve sonunda bu adama kiraladık. Bir yıllık sözleşme yaptık, girerken de dedim ben seneye sizin sözleşme bitiminizde eve çıkmak isteyebilirim haberiniz olsun diye. Salgın dönemi geldi birinci senesi doldu, zam yaptık devam ettik. Birkaç ay sonra ağustosta ben İstanbul'a atandım. Haliyle kendi evimde kalmak istiyorum. Atandigim gibi aradım ve dedim ki ben İstanbul'da calisacagim artık, ama atama işlemleri Kasım aralığı bulur. O da ben, daha önce çıkmaya çalışırım ama kontrat bitiminde yani Mayıs ayında çıkarım diye anlaşalım dedi. Tamam dedim kal, zaten kanuni olarak da kalma hakkın var. Yani ben 9 ay öncesinden ona çıkmasını söylemiş oldum. Kendi uzerime duseni yerine getirdiğimi düşünüyorum.

Kendimi garanti altına almak ve herhangi bir uyusmazlikta dava süreci ile uğraşmamak için de Mayıs ayinda çıkacağına dair tahliye taahhüdü almak istedim, bunu da kabul etti. Imza inkarı gibi bir olay olmasın diye noter huzurunda imzalamasini istedim. Geçen 2 ayda işinden izin alıp notere gidip imzalayacakti, ama nedense bir türlü yapmıyor. Çok yoğun çalışıyormuş. Iki üç haftada bir mesaj atıp soruyorum yaptınız mı diye. Eylül'de yapın dedim olmadı, Ekim ayı içinde yapın olmadı. Iki hafta sonra Istanbulda çalışmaya başlayacağım. Neyse ki geçici kalacağım yerim var ama kendi önüm de açık olsun istiyorum. Artık bugün dayanamadım aradım, biraz beni azarlar gibi konuştu. Niye taktın buna, çıkacağım merak etme, benim gibi kiracıyı hayatta bulamazsın (kirayı ödedigi için bunu diyor, ki genellikle 20 gün geç yatırıyor ağzımi açıp sormuyorum alistigim için, sadece bir ara ikinci ayın kirasi artık geldiğinde hala yatirmamisti o zaman sordum), bunun için mi aradın bu saatte (akşam 8de aradım bu Ağustosta atandığımi söylemek için olan aramamdan sonra ikinci arayışım), istenmediğim yerde durmam vs. geçen ay da taahhütteki Mayıs ayını Haziran olarak değiştirelim garanti olsun dedi. Ona da sesimi çıkarmadım.

Ya iyi de ben zaten tamamen senin koşullarını kabul ederek cikmani istemisim. 10 ay önceden bunu beyan etmişim sana. Hala da o tarih gelince bile çıkamamış olursan birkaç hafta süre taniyacagimi söylemişim. Sen kendi verdiğin sözü kağıda dökmeyi sürekli erteliyorsun. Ben üzerine düşüp arayıp sorunca da taktı oluyorum. Yani anlamadım neden böyle yapıyor? Madem çıkacaksın imzala seni önümüzdeki 6 ay boyunca hiç rahatsız etmeyeyim. Alt tarafı notere gidip imza atacaksın, on dakikalık bir iş. Tanıdık noter dahi buldum, istediği saatte hallettirecektim beyefendinin işyerine uzakmis o noter ama evin dibinde.

Taahhütte ısrarcı olmamin sebebi de, adamın çıkacağını düşünüyorum gerçi yokuşa sürmez gibi geliyor en fazla bir ay daha durur, ama yuzseksen derece dönerse ben elinde taahhüt olmadığı için ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmam lazım bunun içinde ihtar çekmek gerekiyor 9 ay öncesinden yani gerçekten uzun bir süreç. Garanti ama uzun. Bununla uğraşmak istemiyorum.

Işin özeti, evden çıkmasını 10 ay önceden rica ettiğim kiracı, on dakika sürecek bir taahhüt imzalama işini aylardir sürekli erteliyor. Bunu sormak için aradığımda da beni üstü kapalı olarak azarladı. Bundan sonra da arada bir yoklayayim mi yoksa artık ellemeyeyim mi bilemedim.
(1) 

Mevduat faizi için hangi banka

sanguine #1450034 
Önerirsiniz?

Maaş hesabim Akbank 9.50 veriyor, diğer hesabım gerizekalı yapıkredi ise 8.5. ınternette biraz baktım hoşgeldin faizlerini es geçiyorum bu arada, denizbank 11.50, enpara ise 11.25. denizbankta eminim hesap ücreti aidat vs bir sürü şey vardır. Enparada hiçbiri yok bildiğim kadarıyla. Hangi bankayı tercih edeyim.
(2) 

Dar gelen ayakkabı

sanguine #1448522 
Flodan (uygulamasından) 2 tane ayakkabı aldım klasik tarz. Ayak numaram 41, bugüne kadar çok nadir 42 giydim, son yıllarda hiç giymedim bile. Bunları da doğal olarak 41 aldım ama epey dar. Bulunduğum ilde bir tane flo var, onda da 42 yok. En yakın ildeki mağazasına da 10 günden önce gidemem. Şimdi sorduğuma göre fiziki olarak değişim yapamıyorsam iade edip yeniden sipariş vermem gerekiyormus ama ben ayakkabılari indirimden almıştım yani tekrar sipariş verirken daha fazla para ödeyecegim. O yüzden ya başka bir floya gidip değiştirecegim ya da giyeceğim bu haliyle.

Bağcıkları söküp olabildiğince gevşek olacak şekilde tekrar takip bağladım, en azından ayağım giriyor çorapla. Ama uzun süre böyle giyilir mi, ayaklarim bir de gün sonuna doğru şişiyor normal ayakkabıda bile. Acaba biraz giysem ayakkabılar genişler mi az da olsa? yoksa daha mi kötü olur? Bilemedim, hiç değişiklik olmayacaksa hiç giymeyeyim, on gün sonra değiştiririm kalırsa ya iade ederim kullanılmamış olduğu için.
(4) 

Lisans öğrencisi için açık öğretim

sanguine #1448521 
Kardeşim dört yıllık bir bölüm okuyor, ama bitirecek gibi durmuyor, bu yıl da online zaten. Açıköğretimten bir bölüme kaydolabilir mi 2 veya 4 yıllık? Bu yıl yksye girdi ama tercih yapmadi hiç. Ben şu an denemek için ikinci üniversiteye başvurabiliyorum mesela sınava da girmedim. Lisans öğrencilerinin de böyle bir hakkı var mi
(6) 

Kaban seçimi

sanguine #1448190 
Kış gelmeden bir kaban almayı düşünüyorum. Ve aklımda tam olarak şöyle bir şey var, yaz kış aşırı terleyen bi insanim, genel olarak da kat kat giyinmeye gelemiyorum. Böyle bu kabanın altına yalnızca kışın yalnizca atlet/tişört ve gömlek giyeyim ve katiyen usumeyeyim. Bir arkadasimin böyle bir kabanı vardı kışın doğuda yaşarken bile tisortun üzerine giyip çıkardı usumezdi. Mesela şu kaban nasıldır, siz neler önerirsiniz?

www.koton.com
(4) 

Beyaz tabanlı ayakkabılar

sanguine #1447099 
Çirkin mi sizce? Şu tarz Deri ya da suni deri ayakkabılar alacağım, genelde beyaz tabanlı olanlar daha ucuz nedense. Dümdüz tek renk ayakkabılar daha mi şık

ty.gl
(7) 

Kendini Kıyaslama ve İç Hesaplaşma

sanguine #1445720 
Bu biraz bir iç dökme postu gibi olacak. Şu sıralar sosyal medyada çok vakit geçirmeye başladım, aslında yeniyim de epey. Üniversitedeyken twitter kullanırdım sonra sıkılıp bırakmıştım, birkaç senedir facebook hesabım var. Çıktığı zamanlar falan hiç açmamıştım, onu da daha çok meslekle ilgili şeyleri takip etmek için açtım sayılır, daha sonra interrail grupları vs daha sosyal açıdan kullanmaya başladım.

En son da karantinada instagram açıp ona sardım, bugün bir çocukluk arkadaşımı gördüm. Almış yürümüş tabiri caizse, çocukluktan zenginlerdi, zaten yazlıkçı olarak geldikleri şehirde tanışmıştık, her yıl birkaç haftalığına gelirlerdi. Üniversiteden sonra koptuk, ben sosyal medyada olmadığımdan zaten hiç takip etmedim. Öylesine birden aklıma geldi ismi sonra buldum. Şimdi daha da aşmış tabi kendisini, bakıyorum üç gün önce kaş, 1 ay önce antalya, neredeyse iki günde bir partileme. Fuarlar, galalar, etkinlikler, şarap, deniz. Çok güzel, zaten onun hep öyle olduğu için ona göre rutindir de.

Ben kendimi düşünüyorum, daha 27 yaşına geldim belimi ancak doğrultabiliyorum. nihayet ekonomik özgürlüğümü elde edebildim. ama hiçbir hayalimi de gerçekleştirebilmiş değilim, teselli hediyesi olarak kamuya girebildim de nefes alıyorum artık. yoksa hayalkırıklığı içerisindeyim hala, yurtdışına gidemedim, ilgi alanlarımın peşinden koşamadım vs. Çocukken ders çalışmaktan, ailevi problemlerden, maddiyattan hiçbir şey yapmaya fırsatım olmadı ki anasını satayım. ya hatırlıyorum millet whatsapp vs takılırken benim elimde tuşlu normal telefon vardı, whatsapp bile o kadar geç eriştiğim bir şeydi ki, facebook, instagram şöyle dursun. tam üniversiteye girersin bu sefer ailenin sorunlarıyla uğraşırsın, okuduğun şeyden bir şey anlamazsın. mezun olursun o biter bu sefer her türlü mülakattan elenirsin bir iki yıl da öyle kaybedersin. hadi bir de birinci derece bir yakının hayatını kaybetsin, içine sıçılsın duygu durumunun birkaç sene de öyle. sonra hasbelkader bir iş bulursun orada da özel sektör ananı ağlatır, günde 12 saatin dışarıda geçer, zombi gibi yaşarsın. hiçbir şeye için para yetmez tatili bırak. o kadar çok vaktim bunlara gitti ki ben ne partiledim, ne öyle etkinliklere gidebildim, kendi arkadaşlarımla bile görüşmeye zamanım yoktu çalışmaktan, bir yerlere yetişmekten, sürekli bir şeyler için uğraşmaktan.

şimdi açtım açmasına paylaşacak bir şey bulamıyor olsam da tarihe, görsel sanatlara, sinemaya ve müziğe ilgi duyduğum için alakalı sayfaları takip edip baya nemalanıyordum ki bu ve diğer tanıdıkları görünce tuhaf oldum açıkçası.

kendimi eskiden beri kıyaslardım ama baya azaltmıştım bunu çabalarım meyve verdikçe, hayat standardım yükseldikçe kendime güvenim de yerine geldi epey. ama anca bu yaşta işte. şimdi belki vaktim ve imkanım eskisine göre daha çok var ama insan biriktiremedim bu sefer de. tam mutlu oluyor gibi oluyorum ama bu kadar emek verdikten, okuduktan sonra hala bu ülkeye tıkılıp kaldım. böyle sosyal açıdan doyurucu bir hayat yaşayamıyorum bari güzel bir ülkede yaşayayım, her şeyden uzakta. -bu şekilde sabote ediyorum kendimi bu düşüncelere kapılarak- yaşayamadığım için de bu sefer hep özel sektörde anam ağlarken "hayalini kurduğum" kamuda da mutsuz oluyorum. hoş avrupayı deneyeceğim vazgeçmiş değilim, jean monnet'yi zorlayacağım da. ama olmayacak herhalde çünkü eski hevesim şevkim kalmadı, etrafımda görece olaysız bir hayat yaşayarak istediğini kolayca elde eden insanları gördükçe diyorum sen daha çok uğraşırsın, zira ne aileden gelen bir imkan bolluğun var ne bağlantıların ve ne de en önemlisi sağlıklı, insanı besleyen bir sosyal çevren.

bu duygulara kapılanlar oldu mu, neler hissettiniz, nasıl başa çıktınız?
(5) 

Oriflame sipariş

sanguine #1443615 
Bunun bi yerden katalogu geçti elime iki tane parfüm beğendim sipariş verecektim web sitesine girdim. Üye olayım ileride de internetten sipariş veririm dedim. Olunca güzellik danışmanı yok marka ortağı oldunuz gibi bir şey çıktı sahshdhhdsh

Ben alıp satmayacağım düz vatandaş olarak sipariş vermek için üye oldum sadece. Niye böyle oldu, ikincisi aldığım ürünlerin toplam fiyatı 10-15 lira ucuzladı, bu niye böyle? o zaman herkes üye olup daha ucuza alır. Üye olurken telefon tc falan da girdim, on dk sonra bir kadın whatsapptan yazdı ben sizin danışmanınınızım diye çok tuhaf bir şekilde, ona da dedim ben sadece iki üç ayda bir birkaç şey alacağım buna aidat ya da başla bi ücret vermek durumunda mıyım, hayır dedi.

Nasıl bir bit yeniği var bunda, ona göre yarın arayıp sildireceğim üyeliği
(2) 

Vücut geliştirme sorusu

sanguine #1443384 
Hayatımda ilk kez 2017 yazinda spor yapmaya başladım, 2019a kadar haftada 3-4 gün mutlaka gittim. 2019-2020 arası bıraktım ve 2020 nisan ayında koronayla beraber yeniden başladım ondan beridir 5 ay sıkı bir şekilde spor yapıyorum. Zayıf birisi olarak başladım 2017de 50 kiloydum o zamanki ölçülerim şu şekilde

Omuz 105. 118 122
Göğüs 85. 96. 96
Bel 72. 81. 88
Boyun 35. 37 38
Biceps 26. 37. 38
Onkol 25. 30 30

2018 sonunda yeniden ölçüm yaptığımızda 65 kiloydum, o zamanki ölçüler de ikinci rakamlar oluyor.

1 yıl ara verip tekrar başladığım sırada ise 62-63lerde geziniyordum Nisan başında yani. Geçen süre zarfında 72 kiloya kadar çıktım ilk kez. Bugün ölçüleyim dedim. Tamam çok beklentim yoktu ama yalnızca omzum 122 cm olmuş, diğerleri 1er cm artmış, bel ise 88 cm (:D) olmus.

Niye böyle oldu, biraz hayalkırıklığına uğradım çünkü aldığım kilo baya iyi geldi hem aynada hissediyorum hem insanlar söylüyor, suratim daha dolgun oldu, bacaklarım kalinlasti vs. Ama özellikle gogus ve bicepsin bu kadar aynı kalmasına anlam veremedim. Öncelikle bunu merak ediyorum.

Bir de kiloma göre (72 boy da 174) bu ölçüler iyi mi kötü mü normal mi. Evet bel ölçüm arttı, göbeğim var ama rahatsız değilim, görünus açısından da çok belli olmuyor. Kilo aldığım süre boyunca hem ağırlık kaldırdım, hem yürüyüş ip atlama vs yaptım. Şu anda da işe bisikletle gidip geliyorum günde 1 saat. Yani göbek aynı kalsa bile büyümez, onu takmıyorum. Sadece 6 ayda yalnızca birer santim koymak biraz hoşuma gitmedi. Belki de normaldir tabi ki böyle olması. Ek olarak protein tozu kullanıyorum sadece.
(4) 

Işyerinde cuma namazı arasi

sanguine #1440823 
Işyerinde cuma günü, öğle namazı diye çıkanlar kaçta dönüyor genelde, makul Aralık nedir
(4) 

Halter seti önerisi

sanguine #1439831 
Eve alacağım ancak bir türlü karar veremiyorum, kumlu setlerin fiyatları çok uygun geliyor. Dökümler ise inanılmaz pahalı. Ne önerirsiniz, mesela şu set parasına değer mi?

www.decathlon.com.tr
(8) 

Hediye tişört önerisi

sanguine #1439118 
Antika toplamayı seven bir arkadaşım var aynı zamanda resim öğretmeni, doğumgününde şu tişörtü alsam nasıl olur? Çok mu sığ üzerindeki yazı falan? Ya da başka ne alabilirim aklıma hiçbir şey gelmiyor.

www.tisortfabrikasi.com
(2) 

Seroquel ve alternatifleri

sanguine #1428625 
25 mg kullanıyorum arada uyku sorunu çektiğim zamanlar. Zaten en küçük dozajı bu. Ama o bile fazla geliyor, uyandıktan sonraki 2-3 saat acayip uyuşukluk yapıyor. 25 mg ikiye bölüp öyle aldığımda da hiç uyku yapmıyor. Ne kullansam bilemedim, 3 aydır evdeydim iş olmamasına rağmen sabah 9da kalkıp gece 12-1de uyuyabiliyordum mis gibi. Işe başlayınca bütün dengem bombok oldu. Gece çok yorgun olmama rağmen bir türlü uyuyamıyorum. Seroquel yerine ne kullanayim ne yapayım?
(4) 

Nakdi ücret desteği 6.ay

sanguine #1426971 
Bana 4. Ve 5. Aylar yattı, 6.ay bu ay mi yatar yoksa temmuzda mi, bir de bu ücretsiz izin desteği kaç ay geçerli?
(4) 

Karantinanin bitmesi

sanguine #1425796 
Öncelikle ölen veya enfekte olan insanlar için tabi ki üzüntü duyuyorum, soyleyeceklerimin bununla alakası yok. Yani yakını/kendisi korona geçiren arkadaşlar lütfen alınmasın.

Karantina bittiği ve yeniden yoğun bir şekilde çalışmaya döneceği için benim gibi üzülen var mı onu merak ediyorum. Ben de maaşımı alamadım bu arada, kısa çalışma ödeneği de çıkmadı gün sayısı nedeniyle. Parasal açıdan ben de sıkıntıdayim, ona rağmen evde geçirdiğim iki buçuk ay bana baya iyi geldi. Kötü giden bir ilişkim vardı, sevgilim memleketine gitti geri dönemedi, benim ona karşı bağımlılık problemim vardı bunu aştim. Şimdi daha iyi aramız, belki ayrılsam bu süreçten önceki döneme göre daha kolay atlatirim. Sporla çok ilgilendim, nisan başından bu yana hiç boş durmadım diyebilirim. Evde aletler var onları baya etkin kullaniyorum, zayıftım kilo aldım vs. bircok dizi film izledim herkes gibi. Sonra gorusemedigim birçok arkadaşımla görüştüm (aynı ilde olduğumuz). Kendime güvenim artti, daha iyi hissediyorum kendimi.

Özetle yalnız başıma olmama ve para kazanmamama rağmen iyi geçti. Tabi boku çıktı artık kabul ediyorum, daha böyle devam edemezdi. Ama içimden de acaba bir süre daha böyle gecseydi nasıl olurdu diye düşünüyorum. Siz nasıl hissediyorsunuz?
(5) 

2001 krizi ve sonrasi

sanguine #1425146 
Sözlükte birisi böyle bir entry yazmış da, bi tür entryleri hep görüyorum aslında o dönemlerle ilgili çok bilgim yok hep kulaktan dolma. O yüzden burada sormak istedim mesela bu entryde yazılanların hangisi ne kadar doğru ne kadar yanlış, tarafsız bir şekilde factlere dayalı yazabilecek olanlar çıkarsa memnun olurum.



"2001 ekonomik krizi. 27 banka battı, finans sitemi çöktü. gecelik faiz yüzde 1600’lere fırladı. enflasyon yüzde 100’lere yakındı, dolar bir gecede yüzde 100 arttı. kişi başı milli gelir 2 bin dolar civarlarındaydı. imf’den alınan borcun faizini yine imf’den borç alarak ödeyebiliyorduk. üretim yok denecek kadar azdı, ihracat şimdinin 10’da 1’i bile değildi. memur, emekli sefil durumdaydı, memur maaşları ödenemeyecek duruma gelmişti, emekliler maaş sıralarında can veriyordu. sosyal güvenlik çökmüş, sağlık sitemi iflas ermişti. hastaneler mezbelelikti, muayene olmak için geceden sıraya girilir, ilacını alamaz, ameliyat için bıçak parası öderdin. esnaf kepenk kapatmış, iflas etmiş, yazar kasa atacak duruma gelmişti. bugün aldığını aynı fiyata yarin alamazdın. her gün terör olayları olur, şehit verirdik. derme çatma karakollarda askerlimiz ölüme terkedilirdi. faili meçhuller, mafya olayları olağandı. savunma sanayi dışa bağımlıydı, yerlilik oranı yüzde 10’lardaydı, kıçı kırık heronlar için israil’e sakso çekmediğimiz kalmıştı. daha o kadar çoook şey var ama yoruldum. şimdi ise bankacılık finans sistemimiz tarihte olmadığı kadar sağlam. enflasyon yüzde 10’da (2013’te yüzde 5’e düşmüştü), faizler yüzde 11’de (geziden önce yüzde 4’e kadar düşmüştü), kişi başı milli gelir 10 bin dolara yakın, ihracat geçmişle kıyaslanmaz bile, oecd ülkeleri arasında gsmh’a göre borcu en düşük oranda olan bir iki ülkeden biri türkiye, yapılan yatırımları (ulaşım’ sağlık, teknoloji vs.) saysam bir saat boyunca yazmam lazım. savunma sanayinin yerlilik oranı yüzde 80’lere ulaşmış, kalekollar, ihalar, sihalar, tanklar, uçaklar, tüneller, metrolar, otoyollar, hastaneler, okullar vs. almış başını gitmiş, bir de gezi gibi, 15 temmuz gibi olaylara maruz kalmış, 4-5 yıldır aleni ekonomik operasyon yapılan bir ülkede olmuş bunlar. başka bir ülke olsa batmayı bırak çoktan parçalanırdı. suriye’de libya’da akdeniz’de olan bir türkiye. ve en son korona sürecinde dünya ekonomileri küçülürlen türkiye yüzde 4.5 büyümüş."
(7) 

Vergisiz al sat yapacak bir şey kaldı mı?

sanguine #1424336 
Döviz ve altın dışında, basit bankacılık mobil uygulamasıyla siksok vergisi olmadan alıp satabileceğim bir şey var mı?
(2) 

Üniversite Affı

sanguine #1422352 
Eninde sonunda af çıkar değil mi, yani çıkmaması gibi bir durum olmaz, bir yıl sonra 5 yıl sonra ama çıkar?
(14) 

Boğaziçi'nde bir bölüm vs memurluk

sanguine #1417613 
Beyin fırtınası

Örnek olarak;

Boğaziçi hazır kazanılmış olarak duruyor, okunacak
Parası iyi bir memurluk var o da yeni kazanılmış duruyor ya da buna gidilecek küçük bir kasabaya

yaş 30 diyelim mesela, ilkinde para yok hem de bu işsizlikte, ikincisinde para var ama o ortamdan mahrum kalmak vs.
(1) 

Spor Salonu Üyelik İptal

sanguine #1417101 
Martın ikisinde 6 aylık üyelik yaptırmıştım 500 lira verip. 3. haftada komple kapandı salon bir aydır da yok. Bugün kalan ücreti iade edin, mücbir sebep nedeniyle dedim maalesef yapamayız, zaten yapacak durumumuz da yok dediler mesaj yoluyla. Şimdi daha fazla ısrar edip çirkinleşmek istemiyorum direkt başka bir şey demeden tüketici hakem heyetine başvursam mı? Şunu sormak istiyorum yani çingenelik mi yapmış olurum, dedim ki hadi 100 lirasını kesin 400 lirayı gönderin, ona bile olmaz dediler. Benim de maaşım yarıya indi, kiram aynen duruyor. Evde oturdukça dünya para harcıyorum. Şimdi bu üyelik ücretinin peşine düşeyim mi?

(daha sonra istediğiniz zaman devam edebilirsiniz dediler bu arada ama şöyle bir durum var, ben başka bir şehirde bir kamu kurumuna asil olarak atandım henüz karar vermedim ama oraya da gitme olasılığım var yani söz özü hiç devam etme imkanım da olmayabilir)
(1) 

Şınav Tahtası/Push Up Board

sanguine #1416869 
Bunu türkiye'de satan bi yer var mı, geçen yabancı bi sitede reklamını gördüm de, işe yarar bir şeye benziyor.

tr.gearbest.com
(5) 

Online sebze meyve almak için

sanguine #1415968 
Var mı bildiğiniz bir site şu anda İstanbul'da faal olan. Migros sanal market en erken pazartesi getiriyor. Kapımin önünde a101, şok ve bim olduğundan ne stok yaptım bugüne kadar ne de ihtiyaç fazlası bir şey aldım. Sebze meyveleri de hep günlük alıyorum, dün de bilseydim tabi ki cts Pazar için de alırdım ama şu an ev tam takir. Migrostan sipariş veremiyorum, marketler kapalı, Hepsiburada vs çalışıyor mu?
(2) 

İBB Bisiklet

sanguine #1415221 
Belediyenin sahillerdeki bisikletleri kullanılabiliyor mu su an, sistem açık mı, yoksa onu da kapattılar mı?
(4) 

Pendik'ten Yalova'ya gitmek

sanguine #1414453 
Şimdi Pendik'teyim yalova'ya nasıl geçerim. Gebze'ye trenle oradan minibüsle Karamürsel oradan da Yalova, ilk aklıma bu geldi.
(1) 

Google play store Kredi kazanma

sanguine #1413208 
5 tlye ihtiyacim var, Google rewards I indirdim oradan 2 lira geldi, 7 liralık bir şey alacağım başka böyle uygulama var mı kredi kazanabilecegim. Satın alacaktım ama internette en az 25 tl olarak satıyorlar.
(3) 

Corona kayıplarının yaşları

sanguine #1410273 
Hayatını kaybeden insanların kaç yaşında olduğuna dair bir istatistik var mı? Hangi siteye baktiysam son derece saçma bir şekilde yaşlarıni vermek yerine yaş grupları için ölüm oranları verilmiş gerizekalica (60-70 arası %18 gibi atiyorum)
(1) 

Diploma çevirisi

sanguine #1409486 
Yaptıracağım 100 TL tek sayfa (diploma zaten), dil italyanca, noter onayı için ayriyeten notere para vereceğim.

Uygun mu?
(5) 

Altın al-sat

sanguine #1407910 
Cuma gaza gelip altın aldım bugün 860 lira kardayim. Bozdurmamak için zor tutuyorum kendimi ilk defa kalkistim. Beklemeli miyim yoksa yetinmeli miyim bilemedim, ya da al sat yaparak kar edebilir miyim. Risk almak da istemiyorum sırf meraktan denemek için yaptım.
(3) 

Maaş Hesaplama

sanguine #1406870 
Net tutarı girerek brüt ücreti, ve buna yol ve yemek ücretini ekleyerek giydirilmiş brüt ücreti hesaplamaya çalışıyorum ve kanser olmak üzereyim.

Yüz tane sitede denedim bütün bu gerizekalı siteler net ücreti girdiğim halde üzerine agi ekleyip ele geçen miktar diye bir beyin özürlü miktar çıkartıyorlar. Ve hesaplama yapamıyorum bu yüzden. Bir tek şu site istediğim gibi hesaplama yapıyor.

brutmaas.net

Maaşı girdiğimde agi'yi içinde hesaplıyor yani maaş kısmı aslında net ücret oluyor. Ama buna da yol ve yemeği ekleyemiyorum bir türlü.

Bu işler için bildiğiniz bir uygulama ya da site var mı?
(4) 

İstanbul'daki beton çılgınlığı

sanguine #1406218 
1 yıldır Anadolu yakasında yaşıyorum, ondan önce üniyi karşıda okumuştum. Bir bütün olarak İstanbuldan nefret ediyorum orası ayrı ama. Nispeten yaşamaya devam edebiliyorum. Bu aralar Küçükçekmece tarafında isim oldu çok, bugün de Büyükçekmeceye geldim ilk kez. Aman Allah'ım bu nedir, kafamı hangi yöne cevirsem konut, bina, beton. Ortadan zaten 10 şeritli yol geçiyor binlerce araba. Buralara ilk defa geldiğim için aşina değilim, bu Haramidere Beylikdüzü bilmem ne yeniden Küçükçekmeceye geçene kadar resmen beton ve arabadan başka hiçbir şey yok. Ve aşırı kalabalık, otobüsler, caddeler.

Bu kadar insan burada nasıl yaşıyor, çalışıyor. Kisin gene soğuk, ama yazın buralar nasıl oluyor tahmin edemiyorum.
(1) 

İngilizce Akademik Referans Mektubu

sanguine #1404837 
Bir sürü örneği var internette de ben sizin bizzat kullandığıniz varsa onları soruyorum. Master a başvuracagim yurtdışında, dün bir hocamla konustum metni gönder imzalayayim dedi. Sizin master başvurusunda sunduğunuz ingilizce mektuplar var mı?
(2) 

Referans mektubu

sanguine #1404475 
Avrupa'da bir master programına başvuracağım. En az bir adet referans mektubu istiyorlar. Özellikle belirtmemisler ama diploma ve transkripti o ülkenin diline yeminli tercüme ettirme gereği koyduklarına göre onu da cevirttirmem gerekiyor. Bir link vs vermemişler, sadece PDF olarak yükleyin yazıyor.

Benim elimde fiziki bir mektup var, Türkiye'deki bir programa başvurmak için almıştım. Ocak 2018 tarihli ve Türkçe. Bunu kullansam olur mu?
(2) 

Master sonrası düzen kurma

sanguine #1404198 
Almanya'da yüksek lisans yaptıktan sonra çalışmak ve yaşamak için kalmak ne kadar olasıdır? Tabi ki mesleğimi (avukatlık) yapmam imkansız yani vasıfsız bir işte çalışacağım çalışırsam. Ama ne kadar yapılabilir bir şeydir bu? Şu an tek sıkımlik bir durumum var. Mevcut işimi vs bırakıp yüksek lisans için gitmek istiyorum. Dönüşü olmayan gidiş ama, orada bağlantı, iş vs bulup kalmak hayal midir,değer mi? Bunu merak ediyorum. İleri düzeyde İngilizce biliyorum ve a2 ayarında da Almanca.
(7) 

Hayatla İlgili Kalıcı Kararlar

sanguine #1403413 
Böyle kararlar verme aşamasındayım şu anda.

Öncelikle avukatım, okuldan mezun olalı neredeyse 5 yıl oldu. 27 yaşındayım. 2 yıldır çalışıyorum. Ve inanılmaz mutsuzum. Eskiden yalnızca Türkiye'de olduğum için mutsuzdum, hayatımın geri kalanında kendimi mutlu edebiliyordum. Şimdi ise hiçbir şekilde maddi olarak tatmin olamadığım gibi gelecekte de bunun değişmeyeceğini gördükçe artık çıkılmaz bir depresyona girdim. Yaptığım hiçbir şeyden keyif almıyorum. Çalıştığım yerden memnunum (beni her şeyi bırakmaktan geri tutan tek şey bu şu anda) ama çok az para kazanıyorum, iş bütün vaktimi alıyor. Git gide eriyorum, mental ve fiziki olarak. Şimdi önümde şöyle seçenekler var.

-Böyle devam edeceğim, git gide daha da mutsuz olacağım. Er geç bu işten de ayrılacağım, yine iş arayacağım, yine böyle bir yere gireceğim ve üç kuruş gececek elime. Uzun vadede durumumun düzeleceği yok. İşimden de gittikçe nefret ediyorum.

-Kamuya gireceğim, kpss kasıp. Açıkçası bunun üzerinde yoğunlaşıyorum son bir yıldır, 88 puan aldım henüz atanamadım. Son atamada doğu illerinin gelmesi yüksek bir olasılık. Ya da bu yıl tekrar kasıp gireceğim. Ama herkes kastığı için yine atanamayacağım. Yine de en makul en yapabileceğim şey bu gibi geliyor.

-Benim güzel bir okulda mütercim tercümanlık örgün eğitim lisans kaydım var. Buraya hukuktan mezun olduktan sonra çalışmak istemediğim için 2.5 sene devam ettim. Sonra bedelli askerlik çıktı, para lazım vs diye işe girdim o günden beri çalışıyorum. Burayı bitirmek için de 7 yıllık limit dolayısıyla 2-3 senem var. Yani şu dakika işi bırakıp okula devam edersem 30 yaşında mezun olabilirim. Bu süre zarfında avukatlık yapmam imkansız, devamsızlık dolayısıyla. Mezun olduğumda iki diploma ne kadar işime yarar Türkiye şartlarında emin değilim.

-Son olarak geçen hafta Hollandadaydım kuzenimi ziyarete gittim. O ne yaptı etti kıçını yırttı master için gitti şimdi 7 yıldır orada doktorasını yapıyor. Artık sürünme aşamasını geçti iyi kötü para kazanıyor. Vatandaşlık alması her geçen sene kolaylaşıyor. Hepsini geçtim burada cidden yaşadığım şey hayat değil, orada kuzenimin vasıfsız işlerde çalışan arkadaşları bile oldukça mutlular. Yaşlandıkça daha büyük depresyona gireceğim böyle bir ortamda yaşamak için çabalayamadığım için. Şimdi biraz birikmişim var. Çok şükür bakmakla yükümlü olduğum kimse ya da borcum da yok. Hatta çok zora düşersem annem de yardımcı olur. Her şeyi göze alıp avrupada master kovalamak çok korkutucu geliyor bana. Ya o bir yıl içerisinde orada kalmaya devam etmeye yetecek kadar başarılı olamazsam, bağlantı edinemezsem vs. geri dönersem çok büyük yıkım olur benim için. iş tecrübem az olduğu ve yaşım ilerlediği için iş bulmam da çok zor olur. zaten ben gidip dönene kadar artık avukatların maaşları asgari ücrete kadar iner. o yüzden en çok istediğim şey bu olmasına rağmen bir türlü kalkışamıyorum buna.

Ne yapmalıyım
(3) 

Öğrenci Affı

sanguine #1399976 
1-Çıkar mı, çıkarsa ne zaman en muhtemel tarih?

2-Şu an bir örgün öğretim programına kayıtlıyım. Hazırlık okudum bitirdim, birinci sınıf ve ikinci sınıfta okula gittim ancak derslerimin yarısını veremedim. (F) Bugün okulu aradığımda 5 yarıyıl (2.5 sene) hakkım kaldığını öğrendim.

Şu anda çalışıyorum şu dakika işi bırakıp ikinci dönem okula devam etsem 2.5 yılım var, 3. ve 4. sınıf dersleri olduğu gibi duruyor 2 sene ona gider. Kalan yarım dönemde alttan aldığım dersler falan yani yeni üniversite kazanmış insan hevesine sahip olmam lazım ki süresinde bitireyim.

Halbuki intiharın eşiğinde bi adamım. Çalışmayı bırakmak, bu yaşta öğrenci olmak vs. de beni baya kısar.

Özet olarak 2.5 senede bitiremem bence.

Şimdi diyelim ki af çıktı, ben kaydımı sildirip aftan yararlanabiliyor muyum? Yoksa sen zaten kayıtlısın aftan yararlanamazsın mı derler?

3-bugüne kadar çıkan afların listesini bi yerden görebilmem mümkün mü
(2) 

Gezi Rehberi Uygulaması

sanguine #1399500 
Avrupada birkaç tane şehre gideceğim ay sonunda. Bir uygulama arıyorum (İngilizce olabilir elbette), o şehirde gezilecek yerleri karşıma çıkarsın, böyle haritada direkt göreyim ki ona göre rota oluşturayım. Var mı bildiğiniz ya da benzer amaca hizmet eden bir uygulama
(2) 

Pamukkale otel ve ulaşım

sanguine #1397429 
Anneme doğum günü için bir ay sonrasına Pamukkale gezisi ayarlamak istiyorum. Kardeşimi de onun yanında göndereceğim. Daha önce hiç gitmedim nasıl bir yer hiç bilmiyorum. Mesela otelde kalacak ama o ikonik travertenlere nasıl gidilecek. Araç yok, annemin ayağı sakat, düzgün yürüyemiyor, ayakta uzun süre kalamiyor. Bu yüzden oteli nereden tutmak lazım. Ne kadara mal olur, memnun kaldığınız oteller var mı? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
(6) 

Mevduat faizleri

sanguine #1397044 
Yeniden yükselir mi, ne zaman
(3) 

Zevk ve İlgilerinizde Değişim

sanguine #1395054 
Son birkaç yıldır zevk aldığım şeylerde çok büyük değişiklikler oldu. Bilgisayar oynamayı çok severdim şimdi on dakikadan fazla dayanamıyorum. Haftada en az 4 gün yüzmeye giderdim ki buna yılın en soğuk, karlı ayları dahil. Mutlaka yine en az 4 gün spor salonuna giderdim. Haftada en az iki film izlerdim sinemada (başka sinema'nın salonlarında). Gerçi o zamanlar çalışmıyordum. Ama şu an çalışıyorum ve bunları yine yapabilirim biraz sıkışık ve daha az yoğunluklu da olsa. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Eskiden zevk aldığım ne varsa şu anda tamamen bırakmış durumdayım. İşten eve gelince tek yaptığım şey tembellik, elime telefonu alıp birkaç saat oynuyorum sonra da yemek yiyip yatıyorum. Haftasonları da öğlene kadar uyuma ve aynı rutin.

Niye böyle oluyor, size de oluyor mu, nasıl çıkabilirim bu döngüden.
(2) 

Kronik mide bulantısı

sanguine #1393473 
Birkaç haftadır sabahtan başlayarak sürekli midem bulanıyor. Öğlen yemeğinden sonra ise sürekli mide asidi ağzıma geliyor, yemekten saatler sonra bile. Spor yapmak ara öğün yemek vs eziyet oldu. Kilo almaya çalışıyorum onu da çok kötü etkiliyor, eskiden çok sık yemek yerdim. Çalıştığım için kısa vadede doktora gitme imkanım yok. Bu sebeple reçetesiz satılan, kullanıp çok memnun kaldığınız mide bulantısı & asit ilaçlarini soracaktım.
(7) 

Fırtınalı İlişkiler

sanguine #1391537 
Çok kötü giden, karşılıklı travmalar yaşadığınız ve yaşattığınız ancak sürdürmeye devam ettiğiniz ilişkiler oldu mu? Nasıl travmalardı? Nasıl sonuçlandılar?
(3) 

Ilişkide Farkındalik

sanguine #1390278 
Bir ilişkinizde toksik olan tarafın siz olduğunuzu fark ettiğiniz, dönüp geriye baktığınızda ya ben neler yapmışım bu insana dediğiniz, adeta bir Netflix filminde antagoniste büründüğünuzu gördüğünüz oldu mu? Ne yaptınız?
(2) 

Kenacort merhem nerede bulunur?

sanguine #1388839 
Benim acil bu aft kremini almam lazım ancak civardaki eczanelerde bulamıyorum (Pendik) dediklerine göre piyasada yokmuş şu an acaba çevresinde olan yakın zamanda satın alan varsa bana eczaneyi söyleyebilir mi gelip alayım, mümkünse anadolu yakasında
(6) 

Aft Kremi ve Yiyecek

sanguine #1388833 
Arkadaşımın tam dudağında korkunç bir aft çıktı ve bir haftadır iyilesmiyor kesinlikle. Hayattan sogudu hiçbir şey yiyemiyor. Tuzlu yese yakıyor, meyve yese asidi acıtıyor. Bir arkadaşım pahalı bir kremden bahsetti krem tabaka oluşturuyormus acimasini engelliyormus yemek yerken ve hızlı iyileştiriyormus. Ama adını hatırlamıyor, bilen var mı?

Ikincisi bu adama canı acımadan rahatlıkla yiyebileceği bir sey almak istiyorum. Böyle doya doya yesin ne canını acitmaz??
(2) 

Çeşme - Havalimanı ulaşım

sanguine #1387882 
Çeşmeden Adnan menderese gideceğim. Saat 2 ve saat 4te uçak var. 12de çıkarsam hangisine almak daha iyi olur, rahat varırim?

Nasıl gideceğim, Havaş gibi bir şey var mı ?

Ne kadar sürer, maps 1.5 saat diyor?
(2) 

Bitcoin ve PlayStore/Steam kredisi

sanguine #1386436 
Şimdi elimde binance'den aldığım 20 küsür dolar değerinde bitcoin var. Bu parayı google playstore ya da steam'de nasıl kullanabilirim.
(1) 

Tek eşlilik Hk.

sanguine #1377461 
İle ilgili, pro-monogamy filmler veya yazılı eser makaleler vs var mi bildiğiniz
(1) 

Windows 10 Güncel İndirme Sitesi

sanguine #1376817 
Mümkünse İngilizce arıyorum, Pro 64 bit, tonla siteye baktım yok. Microsoftun sitesinden indirmeye çalıştım hep arada kesildi.

mobil görünümden çık