(14) 

Çamaşır yıkarken yumuşatıcı kullanıyor musunuz?

gmzo #1396825 
Annem ben lisedeyken bırakmıştı kullanmayı, gereksiz kimyasal taşıyoruz üzerimizde, kanserojen diye. Sonra ben de evden ayrıldıktan sonra hiç kullanmadım.. Kıyafetlerde sorun değil de havlular kazık gibi gerçekten.

Siz ne yapıyorsunuz, kullanıyor musunuz? Alternatif olarak sirke + uçucu yaģ önermişler, bunu deneyen var mı?
(1) 

Görüntülü Skype görüşmesi ne kadar internet yer?

gmzo #1395760 
Soru saçma gibi görünebilir ama, cuma günü telefonumun internetini kullanarak bilgisayar üzerinden Skype görüşmesi yapmam gerekebilir. Bir saatlik görüşme ne kadar internet kullanır sizce?
(15) 

Evli üyelere soru

gmzo #1395259 
Eşinizden ayrı seyahat planı yapar mısınız, yoksa artık bir aileyiz, nereye gideceksek birlikte gideriz mi dersiniz? Yoksa mesela memleketteki aileyi tek başına ziyaret etmek normal ama, başka gezi olmaz mı? Yoksa tam tersi mi? Buyrun sohbete..

Not: Çok isterlerse bekar arkadaşlar da cevap verebilirler tabii ama, görüşten çok deneyimler doğrultusunda oluşmuş görüşleri merak ediyorum biraz.
(3) 

Netflix'te Feel Good Movie

gmzo #1395139 
Şu kasvetli havada ve pms döneminde izlenecek, insanın içini ısıtıp hayata dair umudunu tazeleyecek film var mı önerebileceğiniz?
(3) 

İşi işte bırakmak

gmzo #1394596 
Nasıl oluyor bu? Ofiste çalışırken yapabiliyordum, üniversitede yapamıyorum. Bazen gece uykumdan uyandığımda öğrenciler ve dersler geliyor aklıma, içime dert oluyor?! Sağlıklı değil kesinlikle ama yönteme ihtiyacım var sanırım.
(5) 

Kan tahlilinden önce kahve?

gmzo #1393389 
Yarın sabah kan vereceğim, aç karna gideceğim ama sabah sade kahve içebilir miyim?
(6) 

Kadıköy'de masaj

gmzo #1393228 
için var mı bir yer önerebileceğiniz? Fiyat bilgisi de olursa pek şükela olur.
(3) 

Blog - İngilizce mi yazmalı, Türkçe mi?

gmzo #1392439 
Bir senedir devam ettiğim hobim üzerine bir blog açmak istiyorum. Yazmayı seviyorum, kafam dağılır ve bildiklerimi / ürettiklerimi derli toplu biriktiririm diye düşündüm. Fakat İngilizce mi yazsam, Türkçe mi bilemedim. Konuyla ilgili Türkçe içerik çok sınırlı, İngilizce daha fazla. Dolayısıyla Türkçe yazarsam bir boşluğu doldurabilirim.. Öte yandan İngilizce yazarsam daha geniş bir kitleye ulaşmam mümkün. Ne yapsam sizce?
(3) 

Uzak mesafe uçuşlarının biletleri ne zaman alınmalı?

gmzo #1391817 
Önümüzdeki yaz Haziran sonu - Temmuz başı için Vietnam'a gitmeyi planlıyoruz da, şu an uçak biletleri Eylül'e göre daha uygun, hatta aktarmalılara göre bile en ucuzu THY direkt uçuş..

Ocak gibi alalım diye planlamıştık ama, ne zaman almak en mantıklısı, ne zaman artmaya başlar fiyatlar?
(2) 

Kadıköy'den Ikea Kartal vs. Ümraniye

gmzo #1391334 
Kartal'dakine metro ile direkt gidebiliyoruz, fakat Ümraniye'deki daha büyük olduğu için ona gidesimiz var. Ayrılıkçeşme'den marmaray ile Üsküdar'a, oradan metro ile Çakmak durağına gidip yürüsek çok mu uzun sürer? Yoksa yaklaşık aynı mı olur Kartal'a gitme süresi ile?
(4) 

Akademikler yetişin - kariyer planlaması

gmzo #1389088 
Türkiye`nin en köklü kurumlarından birinde araştırma görevlisi ve doktora öğrencisiyim (tez aşamasında), alanım mimarlık. Bulunduğum kurumdaki etik yoksunluğundan, araştırma görevlisini sömürülecek köle olarak görme mantığından, kurumun hantallığından ve hocalarının kendileri dışındaki herkes ve her şeyi göz ardı eden egolarından bıktım.

Çifte vatandaşlığım var, bugün uçak bileti alıp yarın herhangi bir AB üyesi ülkede yaşamaya başlayabilirim. 4 dil biliyorum. Fakat ben yıllardır toplumsal faydayı göz önünde bulundurarak (akademik kariyeri seçmenin sebebi de buydu) Türkiye'de çalışıp bu topraklara faydalı olmayı seçtim. Pişman değilim ama tahammülümün sonuna geldim.

Daha önce çalışılmamış, yurtiçi ve yurtdışından önemli hocaların desteklediği bir doktora araştırmam var. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle iyi bir bursla Almanya'da misafir araştırmacı olarak bulunacağım. Fakat bu aşamada bile, 10 aylığına gidecek olmamla ilgili sorun çıkarıp çıkarmayacaklarına dair endişe yaşıyorum. Her neyse.

Akademik kariyere yurtdışında devam etmenin en olur yolunun orada doktora yapmaktan geçtiğini biliyorum, ama hem buradaki danışmanıma olan saygı ve sevgimden, hem de araştırmanın bulunduğu noktadan dolayı buradaki doktoramı yarıda bırakıp gitmek istemiyorum. Bu doğrultuda tecrübeli arkadaşlardan tavsiyede ihtiyacım var.

- Buradaki doktoraya bitirip, Avrupa'da bir doktora pozisyonu bulup mu gitmeli?

- Yoksa iyi bir yayın arka planı ve kalifikasyonla, buradaki doktorayla yurtdışında postdoc pozisyonu bulmak mümkün mü? Özellikle Almanca konuşulan çevre, yani Almanya - İsviçre - Avusturya için merak ediyorum.

Kadrom 33a, bu yüzden bu kararımla ilgili vicdan azabı da çekiyorum çünkü kadro yanacak ve gelen kişi 50d ile yerleşmek zorunda kalacak ama gerçekten tahammülüm kalmadı. Ömrümü bu kurumda geçiremeyeceğim.
(3) 

Münih'te uzun süreli konaklama

gmzo #1388470 
TU München'dan bir hocayla anlaştım, bir aksilik olmaz ve başvurduğum burslardan birini alabilirsem önümüzdeki sene Ekim 2020 - Temmuz 2021 tarihleri arasında araştırma yapmak üzere Münih'te bulunacağım. Eşimle birlikte gideceğiz, 1500 Euro + kira yardımı olacak, 900 Euro kadar da ek gelirimiz olma ihtimali yüksek.
Bu gelir yetecek diye düşünüyorum ama, konaklama işi sıkıntı gördüğüm kadarıyla. Geniş tek oda veya 1+1 eşyalı bir daireye ihtiyacımız olacak.

Daha çok var ama tecrübeli olanlarımızdan bilgi alıp kaygılarımı dindirmek istiyorum. Sokakta kalır mıyız? Ev sahibi ile anlaşmakta yardımı olur mu bilmiyorum ama İsviçre vatandaşlığım var, adım soyadım bildiğin Türk isimleri tabii.
(2) 

H&M Külotlu Çorap

gmzo #1385611 
Kullanan var mı? Hangi modeli kullandınız, memnun kaldınız mı?
(4) 

İmdat! Yurt dışındaki danışman hoca ile skype.

gmzo #1382112 
Merhaba sevgili akademik duyurucular!

TU Münih'teki bir hocaya, doktora tezim kapsamında bir sene misafir araştırmacı olarak kurumda bulunmak ve danışmanlığında araştırmamı yürütmek istediğime dair e-mail atmıştım. Çalışmamı desteklemek istediğine dair bir cevap vermiş ve perşembe sabah skype'tan görüşelim demiş.

Şimdii, Almanca biliyorum fakat bir süredir pratik yapmadığım için paslanmış durumda. Hocayla mutlaka Almanca konuşmak istiyorum, maili de Almanca yazmıştım. Geçmiş çalışmalarımı ve şu anki çalışmamı sorar diye tahmin ediyorum, bunun için de oturup Almanca bir metin yazsam bunlarla ilgili yardımcı olur diye düşündüm. Bir de Youtube'da hocanın 1-2 konuşmasını buldum, onları dinleyeceğim.

Başka tavsiyesi olan var mı? Benzer bir aşamadan geçmiş olan duyurucular varsa, neler sorabilir hoca? Nelere dikkat etmek lazım? Çok heyecanlandım, heyecanımı nasıl yenebilirim?
(8) 

babaya acil telefon önerisi

gmzo #1381957 
55 yaşındaki babam için 2000 tl'ye kadar, ekranı aşırı büyük olmayan bir akıllı telefon önerisine ihtiyacımız var. iş sebebiyle çok sık telefonda konuşuyor, şarjı iyi olsun istiyor. kamerası da fena olmasa iyi olur. fiyat-performans olarak ne önerirsiniz şu an?
(12) 

Şu eşyalara ne kadar para teklif edilir?

gmzo #1381016 
Kardeşime ev tuttuk ve eski kiracının bazı eşyalarını satın alacağız. Kadın Alman, ülkesine dönecekmiş.

- çamaşır makinesi (Altus marka)
- mini buzdolabı (markasını bilmiyorum)
- gazlı ocak
- karyola + komodin
- gardırop

Bunları almayı düşünüyoruz, belki 1-2 tane de kalın perde eklenir, tül perdesi yok. 2 bin lira gibi düşündük ama emin olamadık.
(6) 

6 yaş kız çocuğu hediye

gmzo #1373236 
Kayınvalidemler uzun süredir bir kız çocuğuna koruyucu aile olmak istiyorlardı, az önce haber aldık ki olmuş, çocuk da hemen gelecekmiş. Çok sevindim ^^

Başka şehirdeler, cuma yanlarına gidiyoruz ve yurtdışından ufak tefek hediyeler almıştık annemlere ama çocuğa bir şey almamıştık, geleceğini bilmiyorduk. Şimdi elim boş gitmek istemiyorum ama ne alınır ki? İstanbul'dayım, bütçe önemli değil ama ilk tanışmada çok büyük hediye de doğru olmaz elbet.
(1) 

Kadıköy - Yeni Havalimanı

gmzo #1356257 
Temmuz'da Varşova'ya uçacağız, sabah 7'de yeni havalimanından bilet var. Fakat Kadıköy'de oturduğumuz için çok mu çılgın bir karar olur bilemedim, bu taraftan servisle giden oldu mu acaba, ne kadar sürdü?
(4) 

Schengen'i nereden alsak?

gmzo #1349917 
Eşim için soruyorum, Temmuz'da Polonya'ya gidip, oradan Almanya'ya geçeceğiz. Benim İsviçre vatandaşlığım olduğu için, geçen sene İsviçre'den aldık vizeyi ve 1 yıllık multi verdiler. Önce İspanya'ya gittik Temmuz'da, sonra Şubat'ta da İsviçre'yi ziyaret ettik. Pasaport kontrolüne birlikte giriyoruz (EU sırasına), İspanya polisi neden İsviçre vizesi ile geldiniz demedi.

Şimdi yine İsviçre'den mi alsak, yoksa Polonya'dan mı bilemedim. Örneğin Almanya'da girişte sorun çıkarabiliyorlarmış başka ülkeden alınmış vizeye, Polonya nasıldır? Vize işleri konusunda tecrübesi olanlar ne önerirler?
(15) 

Hangi tatlı?

gmzo #1347754 
Cumartesi arkadaşlarımız yemeğe gelecekler, kuzu pirzola yiyeceğiz, tatlı olarak ne hazırlasam bilemedim, var mı öneriler?
(4) 

İrlanda Uçak Bileti

gmzo #1341706 
Temmuzda İrlanda'da (Limerick) bildiri sunmak üzere bir konferanstan kabul aldım. Hep de görmek istediğim bir yer olduğu için heyecanlandım fakat uçak biletleri korkunç. THY iki kişi için gidiş dönüş 5 bin TL, Skyscanner da aktarmalı dahi daha uygun bir seçenek üretmiyor. Kampanya yapar mı THY? Ya da farklı bir öneriniz var mı? Yoksa bu hayalden vazgeçip, yedek olarak başvurduğum Polonya'ya yöneleceğim:(
(18) 

Bu duyuruda güncel tasarruf yöntemlerimizi paylaşalım

gmzo #1340716 
malum, devir tasarruf devri. hayatı zehir etmeden kendimce bir şeyler yapmaya çalışıyorum. herkes taktiklerini yazsa da, güzel bir liste biriktirebilsek ne güzel olur.

ben başlayayım:

- bir şey satın almadan önce "buna gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusunu kendime soruyorum
- arkadaşlarla sürekli dışarıda buluşmak yerine, arada eve çağırıyoruz
- migros indirimlerini takip ediyorum - özellikle gördüğüne inan kampanyalarını (zeytinyağı oldukça uyguna geliyor)
- mesela tereyağı, kaşar peynir gibi ürünleri daha büyük gramajda alınca daha uyguna geldiği için, kiloluk alıp, parçalara bölüp buzluğa atıyorum
- haftalık yemek planı yapıyoruz. böylece ne yiyeceğimize karar veremeyip, çok acıkıp, dışarıdan söylediğimiz günler mazide kaldı
(10) 

Eşime hangi lego setini alayım?

gmzo #1331422 
Eşime (erkek tarafına, 28 yaşında) doğumgünü hediyesi olarak lego seti almaya karar verdim. Bütçe max. 300 TL.

Star Wars serisini veya Speed Champions serisini gözüme kestirdim. Speed serisinden 3-4 set alabilirim mesela.

Ne yapsam?
(10) 

yılbaşında oynanacak kutu oyunu

gmzo #1326745 
7-8 kişi olacağız sanırım, hangi kutu oyununu oynayalım?
(6) 

Yaz için yurtdışı tatili

gmzo #1318641 
önümüzdeki yaz temmuz veya ağustos ayında nereye gitsek diye düşünüyoruz. deniz olursa hoş olur ama şart değil, tüm gün sahilde yatmayı sevmiyoruz. şöyle gezerken sıcağı aşırı yakmayacak, farklı bir kültür ve belki doğasını deneyimleyebileceğimiz neresi olabilir? izlanda müthiş olurdu mesela ama çok pahalı.. ispanya, almanya, isviçre, avusturya ve küba dışında öneriler bekliyorum.
(9) 

film önerileri

gmzo #1318603 
şöyle hoş italyan kasabalarında geçen filmler önerir misiniz?
(15) 

uçağın iptal olması durumunda haklarımız

gmzo #1317768 
annem şu an havalimanında, 08:45'te İstanbul Sabiha gökçen'den anadolujet ile denizli'ye uçacaktı. şu an uçuş iptal, isterseniz 16:00'da thy ile gönderelim ya da biletinizi iptal edip yenisini alın diyorlarmış. thy atatürk'ten kalkıyor, iptal edip yeni bilet almak da aynı fiyatla tabii ki mümkün değil. haklarımız nelerdir bu durumda?
(4) 

yurtdışı planları ve berlin'de geçici ikamet - iki kişi

gmzo #1307865 
ülkenin ve akademinin koşulları sonunda beni de yurtdışı seçeneklerini düşünmeye itti. doktora öğrencisiyim, istanbul'da bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisiyim ve biri isviçre olmak üzere çifte vatandaşlığım var. eşim milli eğitim bakanlığında öğretmen ve tc vatandaşı, bu dönem goethe'de almanca kursuna başlıyor.

şu an bana mantıklı gelen plan şu:

1. daad gibi bir oluşumdan araştırma bursuyla 10 ay , 1 sene almanya, avusturya veya isviçre'ye gideriz. bunu görevlendirme ile yaparak maaş almaya devam edebilirim. örneğin daad 1200 euro veriyormuş aylık, sağlık sigortasını da üstleniyorlar. 700 euro da buradan gelecek maaşım olsa 1900 euro yapıyor. eşim de bu sırada ücretsiz izin alsa, berlin'de almanca kursu ile birlikte dilini geliştirse ve ileride çalışabileceği alanları araştırsa diyorum. 1900 euro ile bu mümkün mü? tek yatak odalı ama eşyalı bir daire tutmamız ve bu parayla iki kişi geçinmemiz gerekir.

2. araştırma sürecinin ardından tr'ye dönüp, doktorayı bitiririm. bu sırada para biriktirmeye de devam ederiz. doktora bitince de artık bağlantıları kopararak gideriz.

mantıklı bir plan mı acaba? ani bir şekilde değil de, ayaklarımız yere basarak ve planlayarak süreci gerçekleştirelim istiyorum.
(1) 

et yemiyor muyuz artık? başka almamız gereken önlem var mı?

gmzo #1304976 
şarbon ile ilgili olarak soruyorum.. tam da bugün et alıp pişirelim diyorduk. ne kadar süre önlem almak gerekir peki? başka ne yapmamız gerekiyor?
(9) 

Hukuk Fakülteleri

gmzo #1298011 
Kardeşimin sıralaması 2400. İlk sıraya Boğaziçi psikoloji yazacak, sonrasında hukuk fakültelerini sıralayacakmış. Bilgi'nin tam burslusu %90 gelecek gibi duruyor (3400), fakat Yeditepe (1269) ve Bahçeşehir'in (1598) sıralamaları daha yüksek. Bilgi ile ilgili görüşüm olumluydu zaten, fakat Yeditepe ve Bahçeşehir'in hukuk fakülteleri ile ilgili bilgim yok alanım olmadığı için. Bu yüksek sıralamaları hakediyorlar mı acaba? Gelme ihtimali daha düşük olsa da yazsak mı üst sıralamalara?

Bir de Türk-Alman Üniversitesi babamın aklına pek yatmış ama bana kökĺü olmaması sebebiyle pek olumlu gelmiyor, sıralaması da 14k zaten. Hükümet üniversitesine mi dönüştü acaba bir de?

Not: Psikoloji ve hukuk çok ayrı dallar, farkındayım, fakat konu tartışma dışı, kendi kararı.
(5) 

şehir kurma oyunu

gmzo #1296621 
aylardır tropico 6'yı bekliyorum, 2018'de çıkacak diyorlar ama aralık ayını bulacak sanırım. tropico serisinin hastasıyım, cities'i çokça oynadım ve tükettim. bana tropico ve / veya cities çizgisinde şehir kurma oyunu önerir misiniz?

teşekkürler.
(2) 

Anadolu Yakası Decathlon

gmzo #1290818 
Brandium'dakine gidecektik ama burada bir yorumda çeşit az denmiş. Öyle mi hakikaten, hangisine gidelim?
(6) 

İsviçre Schengen Vizesi ile İspanya'ya Giriş

gmzo #1274014 
Merhaba,

Eşimle Temmuz'da İspanya gezisi planlıyoruz. Ben İsviçre vatandaşıyım, dolayısıyla eşim için İsviçre Schengen vizesine başvurursak uzun süreli vize alma ihtimali yüksek. 1-2 belge yetiyor üstelik, uğraştırmıyor. Fakat yakın zamanda İsviçre'ye gitmeyi düşünmüyoruz. İsviçre konsolosluğunfan Schengen vizesini alsak, İsviçre'ye gitmeden İspanya'ya gitsek girişte sıkıntı yaşar mıyız?
(2) 

Keten nevresim kullanan var mı?

gmzo #1267037 
Ütüye gerek kalmasın diye pamuk saten nevresim almaya dikkat ederdim hep, fakat keten takımlara da gözüm takılmaya başladı son zamanlarda. Fakat çok kırışıyor olması canımı sıkar mı acaba? Bloglardaki, pinterestteki görsellerde hiç ütülenmeden, kırışık haliyle kullanılıyor gibiler ama bilemedim?
(5) 

Hangi puzzle'ı alayım?

gmzo #1264975 
(1) 

Barcelona ve Kuzey İspanya

gmzo #1264666 
Hola!

Temmuz ayı içerisinde Barcelona'ya gideceğiz. Yalnız sadece Barcelona olmasın, gitmişken İspanya'nın doğal güzelliklerini de biraz deneyimleyelim istiyoruz. Ülkenin kuzeyi çok güzelmiş, nasıl bir plan yapalım? Araba kiralayabiliriz. Şöyle 4-5 gün Barcelona, 3-4 gün de ek gezi var aklımda. Uçak biletlerini planımıza göre alacağız, Barcelona'ya gidip başka şehirden dönebiliriz.

Önerileri bekliyorum, teşekkürler.
(6) 

nefes darlığı ve alerji testi

gmzo #1259366 
yaklaşık bir senedir nefes darlığı çekiyorum. ilk doktora gittiğimde (haydarpaşa numune, yeldeğirmeni polikliniği) göğüs filmi ve solunum testi ile birlikte alerjik astım olduğumu söyledi. anti histaminik (desmont), burun spreyi (mometix aq) ve inhaler (respiro) verdi. ilk aşamada hepsini düzenli kullandım, sonraları ihtiyaç duyduğunda kullan artık dedi doktor. inhaler işe yaramıyor gibi hissettiğim için düzenli kullanamadım. birkaç gün desmont kullandığım zaman nefesim daha iyi oluyor ama şöyle "oh be, dünyalar varmış" diyemiyorum hiç.

doktor alerji testi istemedi hiç, ama ben bu testi yaptırmak ve duruma göre önlem almak istiyorum. bu nefes darlığı hayat kalitemi ciddi anlamda etkiliyor.

şimdi,

- aynı doktora tekrar gidip konuşayım, alerji testi mi isteyeyim?

- başka bir doktora mı gideyim? önereceğiniz bir göğüs hastalıkları uzmanı var mı istanbul'da?
(2) 

kadıköy'de jinekolog

gmzo #1256891 
kadıköy'de önerebileceğiniz jinekolog var mı?
(7) 

Misafire fırında hangi balığı yapalım?

gmzo #1253740 
Bu mevsimde hangi balık lezzetli olur? Yanına hangi mezeleri yapalım?

Rakı da olacak.
(5) 

Tabletimin ekranı çatladı :(

gmzo #1238242 
Daha alalı 1 hafta oldu (galaxy tab s3), henüz kabını alamamıştım. 70-80 santimetreden düştü, sağ üst ve sol alt köşeleri çatladı. Dokunmatik çalışıyor, başka bir sorunu yok. 2bin liralık tablet, tamir ettirecek olsam ne kadara patlar acaba?
(4) 

alakasız iki soru (tablet + halı)

gmzo #1233222 
günaydınlar, yakın zamanda tablet ve eve halı almam gerekiyor.

1. tableti ağırlıklı olarak akademik okumalarımı yapmak, üzerlerine not almak, vs. için kullanacağım. çeşitli formatları kolayca açması ve depolama önemli. şimdi baktım, apple'ın sitesinde ipad eğitim personeli için 32 gb 1535, 128 gb 1967 tl. android tabletlerin fiyatları ise çok değişken. şimdi, uzun süre kullanabileceksem 2 bin tl verebilirim fakat gerek var mı bilemedim? bir de ipad'de google drive'a ulaşmak, dosya indirip yüklemekte bir sorun olmaz değil mi? bu durumda 1500 tl'ye 32 gb da alabilirim belki ama ondan da emin olamadım. android tablet al, şunu al diyen olursa da açığım.

2. eve bu yaz taşındık, henüz halı almadık. salona bir adet büyük halı, giriş holü ve koridora da kilim gibi hafif bir şeyler düşünüyorum. öncelikle bunları alırken neye dikkat edilir, fiyatlar nasıldır hiç bilmiyorum. orta kalite, bütçeyi sarsmayacak halı nereden bakılır? sade ve modern bir şeyler bulabilelim isterim.

edit: halı ve kilim için kadıköy ve kadıköy'e yakın yerler önerirseniz harika olur.
(2) 

Yedigöller ve Abant

gmzo #1225499 
Ekim'de bir haftasonu Yedigöller ve Abant'ı görelim diyoruz. Fakat konaklama için hangi oteli seçelim bilemedim. Ya göl kenarında Büyük Abant Oteli'nde kalacağız, ya da Abant yolunda Abant Lotus Otel'de (abantlotus.com).

Hangisini seçmeli? Ya da farklı öneri var mı?

Bir de cumartesi sabah çıkıp direkt Yedigöller'e gidelim, akşam otelde kalalım, pazar da Abant'ta gezip dönelim diyoruz. Makul bir plan mıdır?
(7) 

Kredi kartı asgari ödeme

gmzo #1216333 
Senelerdir hep borcumu tam ödedim, kredi notum iyi. Fakat yalnızca bu ay borcun asgarisini ödemem gerekiyor, bir dahaki ay kesin kapatabiliyorum borcu. Kredi notumu çok etkiler mi?
(2) 

istanbul'da özel yurtların dolma hızı?

gmzo #1214603 
kardeşim üniversiteyi kazandı, okul yurt başvurusuyla ilgili duyuruyu ayın 20'sinde yayınlayacak. önceliğimiz okulun yurdu, fakat bu konularla ilgili çalışan kişi şu an yıllık izinde olduğu için ayrıntılı bilgi alamadım. yani başvurunun ardından ne zaman açıklanır, belli değil. ilk senesi olanlara, şehir dışından gelenlere öncelik tanınıyor ve maddi duruma bakılıyor dedi kadın sadece.

şimdi biz bu okul yurdu başvurusunun açıklanmasını beklesek, atıyorum eylül'ün ilk haftası şişli-beşiktaş-kadıköy civarında özel yurtlarda yer bulabilir miyiz? yoksa doluyorlar mı hemen?
(9) 

Karaca'dan aldığımız bıçağın kırılması

gmzo #1214227 
Cookplus bıçak seti aldık, arkadaşım dün soyma bıçağını yere düşürdü çat diye ortadan kırıldı. Daha alalı bir ay olmamasına rağmen küçük pas lekeleri de oluşmaya başlamıştı, dün geri vereceğim bunları derken kırıldı bir de. Komple iadesini isteyeceğim ama bu kırılma meselesinde haklı mıyım bilemedim?
(18) 

senelerdir süren arkadaşlıklarınız / dostluklarınız

gmzo #1213964 
kaç tane?

ben 15 yaşındayken yaşadığımız ülke değişti, dolayısıyla çocukluk arkadaşlarımla zaten koptuk. liseden ise düzenli olarak görüştüğüm 1 arkadaşım var. bunun dışında da üniversitedeki yakın arkadaşlarımla zamanla hayat görüşümüz değişti veya bazı karakter özellikleri batmaya başladı ve en yakın iki arkadaşımı o kadar da yakın görmüyorum mesela artık. şu an yakın gördüğüm 2-3 arkadaşım da 2-3 senelik.

merak ediyorum birkaç seneye bu arkadaşlarımdan da mı kopacağım? insanın hayatının farklı dönemlerinde farklı yakın arkadaşlarının olması normal mi? yoksa sorun bende mi?
(4) 

gelin çiçeği, aksesuar ve benzeri.

gmzo #1212682 
öncelikle gelin çiçeği için 'bir tane de yapay alıp, onu atacağım' diyenler olmuş da 'ne gerek var?' diye düşündüm. canlı çiçeği kurutup saklıyorlar mı, ne yapıyorlar? düğün denizli'de, bir önceki gün çiçekçiye gidip hazırlatsak olur mu ki? 300-400 lira yazanlar olmuş, o parayı veresim yok açıkçası.

sonrasında kına gecesinde bindallı giyeceğim fakat klasik bir şey değil, mavili turuncu hint kıyafetlerine benzeyen bir şey. boynuma takmak için bir kolye alalım diyorum ama nasıl bir şey olsun bilemedim. bir de düğün günü için saç aksesuarına ihtiyacım var, istanbul'da nereye bakayım? kadıköy taraflarında var mıdır ki?
(7) 

ilgi odağı olmayı çok seven insanlar?

gmzo #1210777 
kısa süre önce bir arkadaşımda fark ettim bunu. ilgiyi üzerine çekmeyi her zaman seviyordu, bunun da farkındaydım fakat son zamanlarda içerisinde bulunduğu sosyal çevre sebebiyle arttı sanki bu durum. bunu da bir akşam o çevrenin içerisinde kendim de bulununca fark ettim. ilgi odağı olmak için yaptığı hareketler, konuşmalar birden bire gözüme batmaya başladı.

şu zamanda aslında herkesin içinde var sanki bu, ya da sosyal medya zamanla insanları bu şekilde davranmaya itti. ilgi odağı olmak istemek bir insanı kesinlikle kötü birisi yapmaz, fakat siz ne düşünüyorsunuz bu tür insanlar ile ilgili merak ettim? burada 'ben ilgi odağı olmayı çok seviyorum' diyen var mı? bu durum özgüven ile mi ilgilidir?
(9) 

Yakın arkadaşa nikah hediyesi almalı mı?

gmzo #1208210 
Cumartesi yakın arkadaşımın nikahı var, nikah şahidiyim. Düğün Ekim'de olacak. Şimdi nikahta takı töreni olmaz diye tahmin ediyorum ama, tatlı bir hediye almalı mı yine de? Ne almalı onu da bilemedim, henüz evlerini de kurmadılar.
(4) 

kemerburgaz (altınbaş?!) üniversitesi hukuk - köln ile çift diploma

gmzo #1206906 
kardeşim bu üniversitenin çift diploma programına tam burslu girebilirmiş: aday.kemerburgaz.edu.tr

çocukta kapasite var, ikinci kez hazırlanırsa istanbul, ankara hukuk'ta okuyabileceğine inanıyorum. babam da bu çift diploma programını görmüş, denklik alıyormuşsun, iki sene Almanya'da okuyormuşsun, çok iyi olmaz mı diyor.

2-3 vakıf üniversitesi dışında bu okullara zerre güvenmiyorum. böyle bir programdan mezun olmak gerçekten avantajlı olabilir mi, bu işte bir bit yeniği var mı, aklım almadı tam olarak. ne diyorsunuz?

mobil görünümden çık