(2) 

Ayni isme sahip sirket kurmak

gerard #590964 
50 yillik bir sirket var diyelim teknoloji sektorunde, adi da olsun "xyz". simdi yarin kurulacak olan bir perakende sirketi bu "xyz" adini kullanirsa sorun olur mu? yani yarin ben gidip nokia supermarketleri diye bi sey acabilir miyim? nedir bunun tam olarak kurali? tum dunyada gecerli bir kural mi bir de yoksa sadece ulusal mi olur?
(1) 

Websitesi Kopyalamak

gerard #589552 
selam,
1-2 tane amator sorum olacak web sitesi dizayni konusunda:

1. simdi browser'la bi siteye gidince "view source" diyince o sitenin kodu karsimiza cikiyor. bu kodu kopyalayip, cok azcik degistirmek (biraz renklerle oynamak, biraz da resimlerini degistirmek..) yeni bir web sitesi acmak suc mudur?

2. bu kopyalayip degistirme islemi hangi programla yapilir? eskiden microsoft frontpage diye bir sey vardi sanki.

3. mesela www.sansrestaurant.com gibi bir site benzerini buranin kodunu kopyalayip degistirerek, amator birisi yapabilir mi yoksa donanimli bir webmaster mi gerekir? gerekirse fiyati ne olur?
(3) 

Ticarette Su Olaya Ne Isim Veriliyor?

gerard #589324 
diyelim piyasada bilindik marka cikolatalar var (5-8 lira araliginda diyelim), migros gidiyor anadoluda bilinmemis bir cikolata ureticisine "bana ucuza cikolata ureteceksin ustune de "migros" yazacaksin, ben senden alip magazalarimda saticam" diyor. boyle baskasina urettirip kendi markani koyma islemine ne denir?
(1) 

Temettu Dagitimlarina Nerden Bakilir?

gerard #589162 
bist'deki sirketlerin gecmiste dagittiklari temettuleri nereden gorurum? bi de benim elimdeki sirketlerden bi tanesi dagitmissa o otomatik olarak vadesiz hesabima mi gecer nakit olarak yoksa baska bisi mi olur?
(1) 

Excel: ardisik dolu hucreleri sayma

gerard #588297 
selam,
diyelim bir columnde 2000 tane cell var ve bazilari 1 bazilari ise bos. alt alta 2 tane hucrede 1'in gelme durumundan (mesela A5=1, A6=1, A7=bos..) toplam kac tane gelmis nasil sayarim?

ayni sekilde alt alta 3 tane hucrede 1'in gelme durumunu nasil sayarim?
(3) 

Excel'de arka plani pembe renkli cell'leri silme..

gerard #588230 
selam,
elimde cok buyuk bir excel sheet var. bazi cell'lerin de arka plani pembe yapilmis. simdi ben tum boyle cell'leri hem beyaz yapip hem de icerdikleri sayilardan kurtulmak istiyorum. nasil yapilir bu?
(2) 

Yemek Tarifi Siteleri..

gerard #586862 
eskiden cok guzel punchfork vardi. tarifleri, search ozelligi falan cok iyiydi. pinterest alinca bozuldu. var mi punchfork gibi guzel tariflere sahip yemek tarifi sitesi bildiginiz?

(allrecipes.com demeyin)
(1) 

Buyuk Firma vs. Kucuk Firma?!

gerard #586522 
ileride teknik bir konuda kendi isini kurmak isteyen birinin buyuk bir marketi, urunleri falan gorme mantigiyla buyuk (20000+ calisan) bir firmada mi calismasi, yoksa tum isleri gorebilecegi (uretim, finans..) ve komunikasyonun daha iyi oldugu kucuk (10-100 calisan) bir firmada mi calismasi gerekir? diger artilari eksileri nelerdir bunlarin?
(3) 

Olasilik Sorusu

gerard #585411 
dersini alali uzun zaman oldu da unutmusum biraz..

diyelim sayisal loto 6/49 oynuyorum. ve sirf zevkine 10 tane sayi seciyorum 49'luk setten. o hafta gene 6 tane kazanan numara cekiliyor.

soru: kazanan numaralardan 4 tanesinin benim 10'luk sette olma ihtimali nedir?

daha dogrusu boyle bi sey nasil hesaplanir?
(6) 

Sayisal Lotoda..

gerard #585384 
bir kagitta ornegin hem 1 tane 6, hem 1 tane 5, hem de 3 tane 4 varsa tum tutan ikramiyeleri mi kazanirim sadece en buyuk ikramiyeyi (1 tane 6) mi?
(5) 

Turkiye'nin geride oldugu teknik konular..

gerard #584868 
selam,
kendi mesleginizden az cok fikriniz vardir. turkiye'nin geride oldugu teknik konular neler? ama simdi gelip "yaa ar-ge'ye onem veren sirket yok, teknoloji firmalarimiz disaridan alip burda birlestiriyorlar" demeyin..

mesela atiyorum hemsiresinizdir siringalar fransa'dan geliyordur, cunku turkiye'de bunu urete(bile)n yoktur. veya cimento sektorundesinizdir, cimento paketleme makinesi almandir. veya belediyede memursunuzdur, trafik isiklari japondur vs..

neler var boyle spesifik teknik konular?
(2) 

Matlab: Integral

gerard #584716 
selam,
elimde iki tane ayni buyuklukte vector (data) var diyelim. bitanesi vertical, digeri de horizontal axisi temsil etsin. istedigim bunlarin meydana getirecegi fonksiyonun altindaki alani (integrali) bulmak. nasil yapilir bu?

trapz kullanmadan olursa daha iyi olur.. yani once verilen noktalardan yaklasik olarak bir fonksiyon cikarsin, sonra da integralini hesaplasin.
(2) 

Psikolojik, Sosyolojik Teoriler Kuramlar

gerard #578680 
selam,
hawthorne etkisi, dunning-kruger teorisi gibi psikoloji ve sosyoloji ile ilgili teori ve kuramlarin oldugu (isimler + aciklamalari) bi site var mi guzelinden?
(1) 

Excel Sorusu..

gerard #577507 
diyelim elimde 300 tane falan excel file var. hepsinin A2 cellindeki degerlerin ortalamasini alip yeni bir excel dosyasinin B5ine girmek istiyorum. bunu otomatik olarak yapabilir miyim excelle? bu olayin ne oldugunu anlatan keywordu verseniz de cok makbule gecer.
(7) 

Sabah Agirlik Calismasi ve Kahvalti

gerard #575888 
selam,
ben genelde sabahlari kahvalti olarak makarna yiyorum. yarin da hic yapmadigim bi sekilde saat 7:30 gibi agirlik antremani yapasim var. bu durumda antreman oncesi makarna mi yemeli, yoksa sadece protein falan alip makarna sonrasina mi saklanmali? yoksa oncesinde bi muz falan mi yemeli? nasil yapilir kahvalti-protein-spor uclusu?
(2) 

Comment yapmak icin shortcut..

gerard #575327 
C++ veya java icin editora biseyler yazarken birden cok satiri secip hepsini bir anda comment yapabilen bi shortcut vardi. nasil oluyordu?
(1) 

Rosetta Stone Calisirken..

gerard #574707 
sirf bilgisayardan sorulari cevaplamak yetiyor mu, deftere falan notlar almak da ongoruluyor mu programda?
(1) 

Turkiye'deki birine Kindle alsam...

gerard #574302 
ben isvicredeyim. amazon.de'den turkiye'deki bi arkadasima 3G'li kindle alsam, amazon'dan begendigi kitaplari direk cihazina gonderebilir mi? baska ne tip sorunlar cikabilir turkiye'de kindle kullaninca?
(2) 

Istanbul'da Muhendislik Staji

gerard #573565 
istanbul'da 3 ay kadar full-time muhendislik staji yapilacak kaliteli firmalar hangileri var onerebileceginiz? ama hakkaten de muhendislik yaptirsin; cay, fotokopi.. gibi islerle ugrastirmasin. bir de maaslar nasildir?
(5) 

www.adimsoyadim.com seklinde site

gerard #572650 
cok ama cok basit olacak, dizayna hic gerek bile yok. hosting+domain icin kullanimi kolay (burasi onemli), gereksiz pahali olmayan hangi servisi tavsiye edersiniz? wordpress, blogspot..
(1) 

Bilgisayara Hangi Saatlerde Baglanildigini Gormek

gerard #572524 
diyelim isletim sistemi windows olan bir makineye ip'si uzerinden kullanicilar farkli zamanlarda baglaniyor ve islemlerini yapiyorlar. bu baglanilan bilgisayarin admin'i hangi kullanicinin hangi zaman araliginda baglandigini gorebilir mi?
(3) 

Cift Macli Turlarda Gecme Kurali

gerard #572439 
cok amatorce bi soru olacak ama, basliyorum:

bugunku gs macindaki gibi bi macin evde bi macin deplasmanda oldugu turlarda, gecmek icin olan kurali hep unutuyorum. bi ara "deplasmanda atilan ikiyle carpiliyor" falan diye mantik vardi. nasil hesaplaniyor atilan goller? aklimda kalacak sekilde anlatirsaniz cok makbule gecer.
(1) 

Mac'ten Windows'a Baglanma

gerard #572199 
macosx 10.7.5'e (A diyelim) microsoft remote desktop connection yukledim. baglanmak istedigim bilgisayar (B diyelim) windows 7'nin ip'sine, kullanici adina falan sahibim. access var yani. mac'te bootcamp de kurulu. A'dan B'ye remote hic bootcamp ile windows'unu calistirmadan macosx uzerinden direk B'ye baglanip, B uzerinde istedigim islemleri yapabilir miyim?
(2) 

Hacking Ustune Kitaplar

gerard #571353 
programlama bilgim var. algoritmalardan da anlarim. biraz network hacking olayina bulasmak istiyorum. zarar verme amacli degil, ogrenme amacli sadece.
amazon arastirmasinda ratingleri iyi olan su kitaplari buldum:

www.amazon.com

www.amazon.com

www.amazon.com

www.amazon.com

bunlar ne derece isime yarar? bir de nasil bi sira ile okumam gerekir? veya sizin onerebileceginiz baska kitaplar, yontemler falan var midir?


thnx
(8) 

Cok Guzel Kokulu Dus Jeli

gerard #571166 
dun havuzdan sonra bi herif kullaniyodu yikanirken kokusu her yere yayildi. kimden geldigini bilsem sorcaktim utanmadan o derece. var mi cok guzel, boyle etrafa buram buram kokusu yayilan bi dus jeli onerisi?
(2) 

Jazz Muzik Calan?

gerard #570776 
biraz sorularim olcak da, aranizda veya sozlukten tanidiginiz yazarlardan caz muzikle ilgilenen var midir? piyano olursa daha da bi super olur. yazara haber vermenize gerek yok..
(11) 

Gym'lerdeki Duslar..

gerard #570667 
turkiye'de hic gym'e gitmedigimden bilmiyorum. turkiye'dekilerin de duslarinda perde yok herkes birbirini goruyor mu yoksa tamamen acik mi?
(1) 

Fransizca Zamanlar

gerard #570450 
50 bin tane zaman var da bazilari cok sik kullaniliyor, bazilari 40 yilda bir resmi yazilarda falan kullaniliyor. en cok kullanilan olmazsa olmaz zamanlar hangileridir? present, passe compose etc... bi de ingilizce veya turkce manasini verirseniz veya bir ornek yazarsaniz cok sukela olur.

edit: iyi bir link yollasaniz da olur. ama hepsi olmasin en gereklileri olsun. ben bulamadim.
(3) 

Tiras Makinesi Onerisi..

gerard #570074 
ya bu her gun tiras olmak ne iskence ismis bu arkadas. resmen 15-20 dakkami aliyor duzgun olsun diye. tiras makinesi olayini dusunuyorum. her sabah tiras olucam. sinek kaydi olacak. sekillendirme (top sakal falan) ozelligine hic gerek yok. fiyati sorun degil, iyi olsun. simdi sorular:

1. optimum makine onerisi? sanki dondurme hareketiyle calisan philipsleri dusta kullanabilirim diye daha mantikli geliyor da, bilmiyorum :/

2. bununla kac dakikada olurum?

3. hakkaten de sinek kaydi olur mu?

simdilik bu kadar. aklima gelirse eklerim daha.
(2) 

iPad icin Kindle'daki gibi Sozluk

gerard #569447 
selam,
kisaca bilmeyenler icin kindle'daki sozlugu anlatiyim once: kindle'a kitap satin alinir gibi bi sozluk aliniyor (diyelim fransizca-ingilizce), sonra bu sozluk default olarak ayarlaniyor. daha sonra herhangi bir fransizca kitabi okuyorsunuz diyelim, cursor'u bilmediginiz kelimenin ustune getirince asagida otomatikman o kelimenin ingilizce anlamini gosteriyor.

iPad icin de buna benzer (kelimeye klikleme mantigi da olabilir; eskiden babylon diye bir sey vardi pc'imde..) otomatik bir sozluk var mi??
(4) 

Almanya Vatandasligi

gerard #568517 
almanya'da 8 sene bulunmak yetiyor dedi bi arkadas. ogrencilik de sayiliyormus bu 8 seneye. dogru mudur? 8 sene almanya'da universite okuyan biri alman vatandasligi alabilir mi?
(8) 

Londra'da yarin aksamustu yapilacak seyler..

gerard #566049 
selam,
Yarin saat 15:00'ten yaklasik saat 20:00'ye kadar londra'da bosuz iki kisi. muze, alisveris gibi bayik aktivitelere tokuz. daha cok eglence agirlikli (rollercoaster, yemek kursu vs.) seyler ilgimizi ceker. yemek de yemis olacagiz, o yuzden yemek planlari da isimize yaramaz. ekonomik boyutu da pek sorun olmaz sanirim. oneri var mi?

tesekkurler..
(4) 

Telefon Onerisi..

gerard #563932 
selam,
- app olayiyla ugrasmam, interneti sadece otobus saatlerine bakmak icin kullanicam (bunun icin tum platformlarda yazilmis app var, sorun degil) bi de belki 40 yilda bir googlemaps.
- mail client (outlook'umsu bisey veya BB'de oldugu gibi) muhakkak olmali.
- youtube, facebook, twitter olayina girmem.
- qwerty klavye sart.
- sarjinin uzun gitmesi de sart.
- telefondan ne e-book okurum, ne muzik dinlerim, ne de video izlerim.

hangi telefonlar uyar bu durumda?
(2) 

Java Sorusu

gerard #563906 
Operator o;

do {
o=model.operator.get(uniform_discr(model.operator.size()-1));
}
while (o.isIdle==false && (model.availableOperators>0));

if (o.isIdle==true)
{
isInReparation=true;
int a=indexParam+model.numberOfMachinesSerial;
o.actualMachine=a;
o.statechart.fireEvent("repairMe");
actualOperator=o.getIndex();

}

model.availableMachines--;
isWorking=false;

###################################

seklinde yazdim bi sey. ama

"statechart cannot be resolved or is not a field"

hatasini veriyor. neyi degistirmem lazim?
(1) 

Havacilik Kanunlari

gerard #563526 
selam,
ucak yolculuklarinda olabilecek farkli durumlardaki yolcu haklarini anlatan uluslararasi bir kanunname var mi? varsa adi? bi de nerden bulabilecegimi de soylerseniz cok makbule gecer..

mersi.
(5) 

Sag Gozkapaginin Titresmesi

gerard #562587 
selam,
yaklasik 1 haftadir arada sirada sag gozkapagim ust tarafindan istemsizce titresiyor, bi 30sn icinde de geciyor. solda hicbir sey yok. bu aralar yorgunluk ve uykusuzluk var. beslenme protein agirlikli. kiloda sorun yok. sigara yok. alkol de sosyal icici seviyesinde.

ne olabilir boyle bir seyin nedeni?
(5) 

Antremanlar Arasi Ne Kadar Beklemeli?

gerard #562537 
selam,
pazartesi aksami tum vucudu bi guzel calistirdim. internet sitelerinde denilene gore aralarda bir gun bosluk birakmaliymisiz. yani plana gore benim carsamba (bugun) aksami tekrar gitmem gerekiyor. ama benim pazartesiden kalma agrilar hala gecmedi tam olarak. tamam dune gore daha az agri var ama pazartesi gym oncesi kadar dinlenmis hissetmiyorum. bu durumda yine e bu agrilara ragmen bu aksam gitmek mi lazim, yoksa bir gun daha mi beklemek lazim? nedir kural?
(3) 

En Kaliteli 10 Futbol Ligi

gerard #561428 
hangileridir? illa 10 tane olmasina da gerek yok. iyi olanlar iste. ulkelerin 2.ligleri de dahil edilebilir. turkiye nerelerdedir dunya siralamasinda?
(4) 

Agirlik Antremani Hazirlayacak Site

gerard #561136 
selam,
boyumu, kilomu, yasimi, fitness seviyemi vs. girdikten sonra bana gym'de hangi hareketi, ne kadar agirlikla, kac tane, kac set yapmami soyleyen bir plan yapabilecek bir site var mi?
(1) 

Cemaatten Adam Kayirma Nasil Isler?

gerard #552812 
hep bi komplo teorisi doner ya birisi ust duzey noktalara geldigi zaman.. mesela x kisisi dunyanin en onemli sirketlerinden birinin basina gelir, sonra ailesi falan arastirilir ve azinlik bir gruba mensup oldugu, bu yuzden oralara kadar getirtildigi konusulur.

boyle azinlik gruplara mensup insanlar nasil bir sistemle getirtiliyor o kadar ust noktalara? sonucta 0'dan bir insanin o kadar ust noktaya gelmesi epey uzun yol. yani lak diye yeni mezun adami da koymuyorlar. sistem nasil isliyor da x merdivenleri yavas yavas en tepeye kadar tirmanabiliyor? her seviyede o azinlik gruptan mensup birileri var da onlar mi oneriyor? bir de o gruptan o kadar insan varken (y'nin degil de) x'in oraya gelmesine nasil ve kimler karar veriyor?

not: sirf meraktan sordum.
(1) 

Bir Yazarin Tum Basucu Eserleri..

gerard #543479 
yazarin kendi ratinglerinin oldugu sayfada "basucu eserleri" kisminda (460) yaziyor. altinda da 10 tanesi siralanmis. hemen altinda da "devam" var, ona basinca da sol frame de cikiyor diger basucu eserleri de, 460 tane yoktur orada. 2. 3. sayfasi falan da yok. 460 tanesini de gormenin bir yolu var mi?
(1) 

Kemal Dervis CV

gerard #540983 
european-convention.eu.int

adam 1949 dogumlu, 1968'de (19 yasinda) mezun olmus, 1973'te (24 yasinda) Phd'sini almis. ustun zeka falan mi bu adam? ya da bi yanlislik mi var?
(4) 

Sirketler Hisse Senedinden Nasil Kazaniyor?

gerard #539221 
bi sirket borsaya acildi diyelim. 10'000 hisse satisa cikardi piyasaya ornegin. sirf o ilk satistan mi para girisi oluyor sirkete yoksa, millet kendi arasinda hisse alisverisi yapinca da sirkete bir pay giriyor mu?
(3) 

Burada Ne Yaziyor?

gerard #539207 
苏维娅

google translate'e verdim de sacma bi sey verdi. anlamadim.
(9) 

Cogunlugun Kotu Olan Karari Secmesi..

gerard #533312 
cok buyuk gruplarda cogunlugun verdigi kararin genelde kotu karar oldugunu anlatan bir teori veya kuramin ozel bir adi var mi, heidegger effect gibisinden?

ornek: insanlarin cogu abur cubur yiyor, ama bu kotu bir karar. insanlarin cogu facebook'ta falan vaktini harciyor bos yere, bu da kotu bir karar. bunlar gibi seyler iste..
(1) 

3 dilde haberler

gerard #530002 
eskiden hatirliyorum sehirlerarasi uzun araba seyahatlarinde radyoda once turkce sonra sirasiyla ingilizce, almanca, fransizca haberler verilirdi. hangi radyo kanali veriyordu onlari? hala var mi bir de?
(2) 

Excel'de Bir Soru..

gerard #529314 
diyelim A1, B1 ve C1'e sayilar girilecek ve D1'e de bunlardan olusan bir fonksiyon yazilacak. D1'e fonksiyonu tanimlayip bu istedigim islemi yapabiliyorum. fakat ayni zamanda istedigim, mesela A1, C1 ve D1'de sayilar varken B1'de olmasi gereken sayiyi da hesaplayabilmesi. Yani butun 4 hucrenin de birbirlerine bagli olmasini istiyorum.

ornek:
D1'de (A1*B1)+C1 tanimli diyelim. A1=5, C1=2 iken D1'e 12 verdigimde direk B1'i B1=2 seklinde tamamlayabilsin istiyorum.

nasil yapilir bu? nedir bu olayin adi? sirf keyword verseniz de yeter, arastirabilirim kendim.
(7) 

Temettü Olayi Nasil Oluyor?

gerard #529304 
imkb'den x sirketinin hisselerinden bir miktar aldik diyelim. bu sirket de temettu dagitan bir sirket olsun. kimlere dagitiyor bunu? her hisse sahibine mi, belli bir miktarda hisseye sahip olanlara mi, uzun suredir elinde tutanlara mi? baska bir ozellige sahip olanlara mi?

bir de diyelim temettu dagitimindan pay aldik, bu gelen para direk vadesiz hesaba mi gidiyor, ekstradan bir sey yapmak mi gerekiyor?
(7) 

Cabuk Yapmalik Yumurta Tarifleri

gerard #524404 
sabahlari hemencecik kahvalti icin yapmak uzere, mumkunse cok bulasiga neden olmayacak ve hizli hazir olacak yumurta tarifleri neler var.
(6) 

Bankalarin Faiz Hesaplari..

gerard #524365 
selam,
diyelim 20 mart 2012'de senelik 7%'den yillik faize 100 TL yatirdim bankaya. sorularin hepsi birbirinden farkli durumlar:

a) 10 mart 2013'te parayi cekersem, 100 TL mi alirim 100'den fazla 107'den dusuk bir sey mi?

b) 10 mart 2013'te 100 TL daha yatirdim hesaba diyelim. 20 mart 2013'te kac param olur? yani bu yeni eklenen paralara neye gore islem yapilir?

c) bir sene sonra elde ettigim kazanctan herhangi bir vergi, islem vs. ucreti kesilir mi?

Tesekkurler..


yeni:

d) bankalarin karsilastirmali "net" faiz oranlarini nereden bulabilirim? hepsi brut yaziyor galiba.

mobil görünümden çık