(4) 

3 saatlik ucusta yiyecek tasimak

gerard #705700 
selam,
3 saatlik ucus icin bavula biraz cikolata, peynir koysam bir sey olur mu? bozulma falan? bagaja vermelik olcak.

edit: gerci yolda gecen sureyi de katinca 5 saat diyelim biz ona.
(3) 

Herkesin Editleyebilecegi Ortak Text

gerard #705500 
selam,
dropbox'a konulan bir word dokumani gibi olsun. yani isteyen (erisim hakki olan) herkes o dosyayi editleyebilsin. bu bir yapilacaklar listesi olabilir mesela. ama dropbox gibi kasinti bisey de olmasin. yaslilar falan kullanabilsin. doodle gibi bisi olsun yani. var mi boyle bir uygulama?
(1) 

Bankalarin ve Sigorta Kuruluslarinin Calisma Mantigi

gerard #704739 
selam,
bunlardaki organizasyonu (paranin nasil yatirimda degerlendirildigini ve bankanin buyutuldugunu vs.) detayli bir sekilde anlatan iyi bir kaynak var mi? dil fark etmez.

veya bu islerin teknik kismini ogrenmem icin gerekli keyword'ler nelerdir? corporate finance'le falan alakasi yok heralde?!
(3) 

Buyuk Turk Sirketlerde Ingilizce

gerard #704608 
selam,
cok buyuk turk sirketler (koc, sabanci vs..) ingilizce hazirladiklari raporlari, internet sitelerini falan gramatik hata olmasin, dil akici olsun diye sirf bu isle ugrasan profesyonel ingilizlere falan mi yaptiriyorlar yoksa dile iyi hakim turklere mi? nedir bu isin oluru?
(2) 

Analyst Maasi

gerard #701992 
selam,
turkiye'de mckinsey accenture'da falan analyst baslangic maasi nedir? yaklasik deger de olur.

tesekkurler.
(4) 

Yabanci Bankadan Turkiye'ye Para Transferi

gerard #701674 
selam,
diyelim alman bankamdan (DeutscheBank olsun) isbankasina euro transfer etmek istiyorum. isbankasi da bunu TL'ye cevirecek (istedigim de bu zaten). bu islem sonunda isbankasi hesabinda kac TL olacagini (tum islem ucretleri, komisyonlar kesildikten sonra) onceden hesaplamanin/ogrenmenin bir yolu var mi?
(1) 

Dev Sirketlerin Organizasyon Yapisi

gerard #699429 
selam,
soyle bir baktim da koc holding'in calisan sayisi yaklasik 83000'mis. bu kadar adamin organizasyonunu, departmanlari falan nasil ayarliyorlar? ozellikle 0'dan bir sirket kurulup buyuyor diyelim. bir sirketin departmanlarindaki sayilari, buyumeyi nasil kontrol etmesi gerekiyor?

asil soru: bu olayi anlatan konuya ne ad veriliyor? ornek kaynak (yabanci da olur) varsa bildiginiz cok makbule gecer..
(4) 

Uzayinca Seyrek Gorunen Dalgali Sac

gerard #698636 
selam,
saclar (erkek) saglikli ve dokulme falan yok. kisayken gayet de hos gozukuyor ama biraz uzatinca (6cm falan) sanki ozellikle ust tepe bolgesi seyrek, acilmis gibi gozukuyor. kesince gene normale donuyor. bu hep boyleydi. bu seyrek gorunmeyi engellemenin bir yolu (kesim onerisi, kopuk vs..) var mi?
(3) 

Bu Odeme Turune Ne Deniyor?

gerard #697775 
selam,
bir ust kurum var diyelim (cisco merkez ofisi olsun). bu ofis baska ofislere cisco belgesi verebilme yetkisini veriyor. bu yetkiyi almis ofisler de bunun karsiliginda cisco merkez ofisine bir ucret oduyorlar. bu odenen ucrete ticarette ne ad veriliyor?
(3) 

Uzaktan Phd Programi

gerard #695311 
selam,
cok iyi okullardan bachelor ve master'a sahip calisan birey icin okula gitmeden uzaktan tamamlanabilecek Phd programlari var mi bildiginiz?
(1) 

BIST'teki tum sirketlerin mali tablolari

gerard #693006 
selam,
analiz yapmak amaciyla bist'teki (veya baska bir borsa da olabilir) tum sirketlerin belirli bir seneye ait mali tablolarini excel'de ayni anda tek bir worksheet'te gorme ihtimali var midir?

yani A'da alt alta mali tablodaki tum kalemler yazsin, 1. satirda da B'den baslayarak yanyana sirketlerin isimleri altlarinda da kalemlere karsilik gelen degerleri yazsin. yani 400 sirket varsa, 401 tane sutun kullanilacak. bilmem anlatabildim mi..

boyle bir sey mumkun degilse, analiz yapmayi saglayacak nasil bir cozum getirilebilir? bloomberg terminaline erisimimizin olmadigini farz ediyoruz..
(1) 

Yilbasi icin Kaz veya Ordek

gerard #692218 
selam,
ailece buyuk yilbasi aksami yemegi icin (daha erken ama olsun), istanbul'da butun kaz veya ordek satan kasap vs. iyi bi yer var mi bildiginiz?

annem ordek satan yerler bulabiliyormus da hep dondurulmus oluyor, tadi cok fark ediyor diyor.

onemli olan taze ve lezzetli hayvan olmasi. semti, fiyati falan onemli degil..

mersi.
(3) 

Kakaolu Helva Nasil Yenir

gerard #692053 
sirf meraktan kakaolu helva aldim plastik kutuda. sert, toz gibi bi dokusu var. boyle kuru kuru mu yicem yoksa firinda falan isitmam mi lazim?
(1) 

Ingilizce-Turkce Muhendislik Sozlugu

gerard #689758 
Selam,
Ozellikle insaat ve makine alanlarindaki terimleri barindiran ve dijital ortamda olan bir sozluk var mi bildiginiz?
(1) 

Teknolojik Startup'larda Hisse Paylasimi

gerard #689678 
selam,
fikir ve ismodeli benden cikti. yanima da 5-6 tane modeli realize edebilecek uzman (teknolojik ve hukuki alanlarda) buldum. ben bu iki konunun da uzmani degilim acikcasi. simdi yarin obur gun sirket kuruldugunda bu adamlar demeyecek mi "ulan tum isi biz yaptik, tamam sen bizi bir araya getirdin de output bizden.."? ilk bastaki kapitali koymada kimsenin problemi olmadigini dusunursek, bu durumda benim cogunluk hissesini alabilmem icin nasil davranmam gerekiyor?
(2) 

Su tur kelimelere ne deniyor

gerard #688208 
finally, in the end, during, however, although, in spite of gibi cumlede araya sikistirmalik kelimelere ne deniyor ingilizce?

turkcesini de bilmiyorum da zarf diyesim var.
(6) 

Kahve Hakkinda Sorular

gerard #687571 
selam,

1. sabahlari evde pratik ve kaliteli kahve icmek istiyorum. su an nescafe instant coffee kullaniyorum ama kalitesi pek de iyi degil sanirsam. baska marka veya metot oneriniz var mi? kahve makinesi aldirmakla falan ugrastirmayin ama. french press'li kahve olayina girsem iyi olur mu?

2. nescafe'nin cam kavanozda olanindan degil de posette olanindan aldim. daha once evde olan cam kavanozdakine ilave ettim. farkettim ki posette olanin kokusu daha bir fresh ayni marka olmasina ragmen. bu yeni olmasindan mi kaynaklaniyor, yoksa cam kavanoz bir sekilde kahvenin aromasini mi emmis? posette saklamak daha mi saglikli?
(4) 

Turk Internet Sitelerinin Finansal Tablosu

gerard #687264 
selam,
hic turk internet sitelerinden (denetlenmis) finansal tablolarini financial report olarak sunan bildiginiz var mi? eksisozluk, yemeksepeti, markafoni..

varsa nerden bulabilirim?

boyle bir sey yoksa, bilisim alanindaki yabanci herhangi iyi bir startup icin de olabilir.
(2) 

Parfum..

gerard #685680 
selam,
simdi bende epey bir parfum var. 12-13 tane. kokusunun gecmedigini ogrendigim icin surekli aldim, hakkaten de gecmedi. kafama gore, ortamina gore sikiyorum.

istedigim yaz-kis, sabah-aksam her zaman kullanabilecegim bir tane signature parfumum olmasi. disarida orda burda satilan bisey (aqua di gio vs.) olmasin. niche olabilir yani. fiyati da asiri ucuk olmadikca pek sorun olmaz. sekerli olmasin. farkli olsun. erkeksi olsun. 25-35 yas araliginda erkek birine uyacak bir sey olsun.

var mi oneri?
(2) 

Turkiye'de Yasayan Italyan DJ

gerard #685631 
selam,
acik radyo'da cumartesi gece vakti tekno programi yapiyordu. cok guzel seyler caliyordu. italyan. kadin. ingilizce konusuyordu italyan aksaniyla. turkiye'de yasiyor. simdi de luxury lounge fm'de ara sesleri soyluyor kulak hafizam beni yanilmiyorsa. neydi adi bu ablamizin?
(1) 

Fransizca Altyazili Fransizca Film..

gerard #685348 
nerden bulabilirim? direk online izlenen olursa daha da super olur.

merci.
(2) 

Bernie Ecclestone

gerard #685017 
bu herif nasil milyarder oldu? wikipedia'ya gore net worth'u $3.8b. alt tarafi F1 CEO'su degil mi?
(2) 

"Field Break" nedir?

gerard #683549 
Daily Rate (Travel Time): For the Seller’s employee’s travelling (not applicable to field breaks).

buradaki field break ne demek oluyor?

aciklama: yazi verilecek teklifin kurallarinda geciyor. Teklifte de Travel Time icin daily rate verilmesi gerekiyor, bunun icin adamlar boyle bir madde eklemisler.
(2) 

Ulkelerin Ekonomilerini Karsilastirirken

gerard #682322 
nelere bakmak dogru olur?

ben sahsen GDP per capita ve Current Account Balance'larina (butce acigi/fazlasi galba). iyi mi bunlar? siz neler onerirsiniz?
(1) 

Masonluk, Rotary, Lobicilik vs.

gerard #682143 
selam,
bazi komplo teorileri vardir. masonlar, parti uyeler vs. birbirlerini kayirir, ihale kazandirir, is verir falan filan. boyle seyler hakikaten oluyor mu cevrenizden bildiginiz, duydugunuz, gordugunuz kadariyla yoksa yalan dolan seyler mi? ornek verirseniz super olur..
(6) 

Hangi Departmandaki Adamlar En Tepelere Yukseltilir

gerard #681798 
selam,
buyuk kurumsal sirketlerde bi suru departman (HR, strateji, sales, R&D..) var. bu sirketlerdeki ust yonetime genelde hangi departmandaki adamlarin yukselmesi daha kolaydir? boyle bi genelleme yapilamaz mi yoksa?
(3) 

Journal'larin Kalitesi

gerard #679323 
selam,
alanim oldugu icin muhendislikle ilgili journallarin kalitelelilerini az cok biliyorum. ama ana alanim olmayan bir alandaki (ekonomi, psikoloji, business...) dunyanin en iyi journallarini nasil ogrenebilirim? bu en iyinin olmanin kriteri nedir? impact factor var, pagerank var, eigenfactor var..
(2) 

Milano'da Restaurant

gerard #678589 
selam,
milano'da cuma aksami 3 kisinin gidebilecegi sehrin cok disinda olmayan, italyan mutfagi agirlikli, guzel, cok asiri pahali olmayan restaurant onerileri var mi acaba?
(3) 

Journal'lara Erisim

gerard #678206 
selam,
simdilik universitem sagolsun cogu journal'a erisimim var ve paper'lari rahatlikla goruyorum. fakat okuldan ciktiktan sonra dogal olarak boyle bir hakkim olmayacak. topluca ilgilendigim alanlardaki journallara uye yapip pdf olarak internetten indirmeme izin verecek bir sistem falan var mi? yoksa hepsine tek tek para mi bayilmam lazim?
(5) 

Bir Deney Icin 12 Kisi Yeterli Mi?

gerard #678150 
selam,
saglikla ilgili bir deney icin (uyku kalitesi analizi) 12 kisi (kadin/erkek) kullanilmis paperda. bu sayi az mi, cok mu, iyi mi?
(2) 

Bir Sürü Doküman Okumak..

gerard #676835 
selam,
isim geregi surekli pdf seklinde 100+ sayfalik dokumanlar (RFP'ler, proposal'lar, pazar incelemeler..) okuyup, ileride isime yarayabilecek onemli yerlerini de not almam gerekiyor. siz boyle seyleri nasil hallediyorsunuz? print edip highlighterla altini falan mi ciziyorsunuz yoksa her sey bilgisayar ortaminda mi oluyor?

mac kullaniyorum bir de, program falan onerecekseniz..
(2) 

MATLAB'de Dotted Line kullanilan Plot Kotu Gozukuyor

gerard #673367 
selam,
MATLAB'de

plot (xx,yy,'yellow:','LineWidth',4);
axis ([0 2 -2 20]);
set(gca,...
'linewidth',2,...
'fontsize',16,...
'fontWeight','bold');
box off

yazip sari ve dotted line kullanan bir plot cizmeye calisiyorum. bunu PNG olarak kaydettikten sonra da powerpoint'e koymayi planliyorum. ama PNG formatinda cok kotu gozukuyor, hic MATLAB'in gosterdigi gibi kalin noktalar gozukmuyor. ince silik gozukuyor noktalar. nasil tam MATLAB'in bana gosterdigi gibi kaydedip, powerpoint'e atabilirim?
(4) 

MATLAB'deki Plot'u Daha Bir Hos Gosterme

gerard #673299 
selam,

elimde iki tane es buyuklukte data var. fakat sorun su ki, data point sayisi cok cok fazla olmadigi icin, MATLAB'de cizdirdigimde elde ettigim curve sanki boyle kirik kirik oluyor. bu hos olmayan curve'u bi sekilde guzel smooth bir curve yapma imkani var mi?

bir de axis'lerdeki sayilar cok kucuk. normalde bunu painle falan duzeltirdim de ogrenesim geldi bugun. nasil daha buyuk ve okunakli yapabilirim axis'teki sayilari?
(4) 

Bir Image'daki Farkli Grafikleri Editleme

gerard #672591 
selam,
diyelim elimde bir png var (ekteki gibi)

bunu powerpoint'e koyucam ama bana sadece siyah olan lazim. yesili bi sekilde otomatik olarak secip silmenin ve sadece siyah curve'e sahip olmanin bi yolu var mi? bu islem powerpoint'te yapilabiliyorsa daha da iyi olur.

not: powerpoint for mac
(3) 

Daha Once Okunmus Sayfalari Gosteren Browser

gerard #670439 
selam,
internetten cok fazla makale falan okuyorum ve cogu zaman gozume carpan bir sayfayi tiklamadan once okuyup okumadigimi bilmiyorum. isimi kolaylastirmak icin boyle browser'in bi yerinde "read" butonu falan olsa, ben de bir sayfayi okuduktan sonra ona bassam, browser aklinda tutsa ve bir sonraki ziyaretimde kirmiziyla kosede "read" butonu yanik olsa, bu sayede ben de o sayfayi daha once okudugumu anlasam falan?!

var mi bunu yapabilecek browser veya add-on falan?
(7) 

MacBook Air 13'' vs. MacBook Pro Retina 13"

gerard #665580 
selam,

aralarinda bi 300euro kadar fiyat farki var (Pro daha pahali).
pro'nun harddiski 256GB, air'inki ise 128 ama bu benim icin cok onemli degil. yani tek onemli fark retina display. deger mi sirf retina display icin? cok fark ediyor mu?


not: air 250 gram daha hafif pro'dan. hafif olmasi onemli bir faktor benim icin.
(4) 

Cok Ust Kalite Erkek Ayakkabi Ureticileri

gerard #664578 
sadece church's biliyorum. baska neler var bunun gibi niş kesime yonelik ureticiler?
(5) 

Niye Freeware Yaziyorlar?

gerard #663927 
selam,
niye software sirketleri freeware yaziyor? adam sirket kuruyor, emek veriyor, harcama yapiyor, sonra belese dagitiyor. bi mantiksizlik yok mu?
(1) 

Mac Icin iTunes'a Alternatif

gerard #663772 
selam,
eskiden cok daha iyiydi itunes bence. simdi cok fazla ozellik eklediler salak bisey oldu. hic kullanisli gelmiyor. bir de fazla ram yiyor. surekli duplicate'lar yaratiyor.

mac icin daha userfriendly bisi onerebilir misiniz? cok da ram yemesin.
(6) 

Muhendislerin Imza Yetkisi

gerard #662506 
selam,

www.emo.org.tr

bir buyugumun dedigine gore buyuk projelerde muhendislerin projeye imza atma yetkisi gerekirmis. eger firmada oyle birisi yoksa da disaridan bu yetkiye sahip bir muhendis bulunur ona para verilip ona attirilirmis. bu is hakikaten de boyle mi isliyor? makine muhendisleri icin de boyle bir imza yetkisi var mi?

diger ulkelerde de buna benzer bir uygulama var mi yoksa sirf turkiye'ye mi ozgu?
(1) 

Avrupa'dan Star Izleyebilmek

gerard #662449 
selam,
star maclari gosterdigi zamanlarda, avrupa'ya yayin yapmiyor. erisimi kapatiyor. ip degistirerekten falan (turk ip'si kullanilsa), avrupa'dan star izlenebilir mi?

not: umarim illegal bisi sormamisimdir.
(3) 

Evlenmemenin Is Hayatindaki Etkileri

gerard #661779 
selam,
30, 35, 40'larindaki bir is adaminin (isveren) evli olmamasi is hayatinda, kariyerinde, is baglamasinda, ortakliklarinda falan sorun yaratir mi? adam gay falan degil ve gayet de hareketli bir hayati olsun, sadece bekar kalmayi tercih etmis.

35'lerindeki cogu insan evli oluyor, sanki bekar kalmayi tercih etmis bir adam farkli olacagi icin dislanirmis is hayati zora girermis gibi geliyor
(6) 

Unlulerin Disleri

gerard #661238 
selam,
videolarda farkettim de

cem uzan: www.youtube.com
bay j: www.youtube.com
george clooney: www.youtube.com

bembeyaz ve asiri duzgun. sanki bi islem yapilmis gibi. ne yaptiriyor bunlar dislerine?
(1) 

Sirket Ortakligi Sorusu

gerard #660616 
selam,
diyelim ben ve ortagimin 50%'ser ortak oldugumuz bir sirket var (A olsun). biz bu A sirketi olaraktan baska bir 3. sahisla bir B sirketi kuracagiz ve bu asamada A sirketinin hissesi 49%, 3. sahsin ise 51% olacak. A'nin 50% ortagi olan ben, ileride payima dusen yuzde 24.5%'luk (49/2) B sirketi hissesini istedigim gibi satabilir miyim yoksa A sirketi olarak ortak oldugumuz icin boyle bir hakkim yok mu?
(1) 

Tadim Menusu ile Icilecek Sarap

gerard #658505 
selam,

bazi fine dining restaurantlarda tadim menuleri (tasting menu) oluyor. icinde sebze de, et de, balik da bulunuyor bunlarin. boyle bir menu yenildiginde nasil bir sarap (uzum) secilmeli ki tum course'larla uyumlu olsun?
(1) 

Blogspot, Youtube, Firefox

gerard #654510 
selam,
blogspot uzerinden olan bloguma firefox kullanirken youtube'dan video embed yapmaya calistigim zaman video gozukmuyor, sadece videonun resmi gozukuyor. o post'u publish edersem ise hicbir sey gozukmuyor. chrome'dan yapinca hicbir sorun yok, cillop gibi. sorun nerde?
(5) 

Bu olaya ne denir ticarette?

gerard #654426 
selam,
diyelim benim bir disticaret sirketim var. bir arkadasim da onemli bir sirketin ceo'su. ben bu adamla anlasma yapip, onun sirketine alinmasi gereken mallari market fiyatinin biraz ustune satiyorum ve bu olay sonucunda elde ettigimiz kari da ikimiz bolusuyoruz.

bu olayin ticarette bir adi var mi?

boyle bir sey yapilsa ortaya cikar mi?

nasil cikar?
(4) 

PDF'teki tabloyu excel'e gecirmek

gerard #653394 
selam,
pdf dosyasinda bir tablo var (excel hazirlandigi cok belli). bunu excel'e copy paste yapinca cell-cell ayirmiyor, direk text gibi bir formda ekliyor. bu pdf'teki tabloyu excel'e guzel bir sekilde aktarmanin bir yolu var midir?
(2) 

Is Makineleri Icin Amortisman Hesabi

gerard #653224 
selam,

is makineleri icin genelde calisma saati kullaniliyor, yaslari yerine. amortisman oranlarinin yazdigi sitelerde ise hep yillik bazda oranlar veriliyor. nasil hesaplayabilirim mesela 10'000 saat calismis bir makinenin su anki degerini?
(1) 

Turkiye'den Bir Kac Sise Yollamak..

gerard #652409 
selam,
bir event icin turkiye'den isvicre'ye yaklasik 20 sise sarap getirmem gerekiyor. ordan birisine aldirtacagim, fakat buraya nasil yollanacagi konusunda bir fikrim yok.

dhl, ptt, veya baska ozel bir gonderme yontemlerinden hangisini secmem gerekir?

veya kendim istanbul'a gitsem orada kutulara koydursam, onu da ucagin kargosuna versem?


tesekkurler

mobil görünümden çık