(6) 

ben diziyi g.tümle mi izledim (aşk 101)

kibritsuyu #1432154 
aşk 101 dizisinde osman isimli eşcinsel bir karakter varmış, reis o yüzden netflix'e kafayı takmış.

yorumlara, haberlere bakıyorum, herkes osman'a eşcinsel demiş.

lan neremle izledim ben, ne eşcinselliği var bu adamın? efemine hal ve hareketleri yok, herhangi bir erkekle bir yakınlaşması yok, öyle bir ima yok, arkadaşları tarafından öyle bir söylem yok. anca çatır çutur fındık yiyor ve de kız arkadaşı yok.

yani her fındık yiyip kız arkadaşı olmayınca eşcinsel mi oluyor? izlemediğim bölüm falan mı var nedir abi? nereden anlıyoruz osman'ın eşcinsel karakter olduğunu?
(5) 

tabanca sorusu

kibritsuyu #1431890 
askerde kullandığım g3 dışında elime silah almışlığım, ateş etmişliğim yok.

tabancaların çalışma sistemini biliyorum ama kafama takılan bazı noktalar var. teknik olarak yanlış terim kullanabilirim, mazur görün.

toplu tabancalarda... filmlerde falan görüyorum. rus ruleti falan oynanırken adam horozu eliyle çekip klik diye sona oturtuyor. e her atışta bunu mu yapıcaz, tak tak tak diye arka arkaya tetiğe basınca atmıyor mu? atıyorsa horozu elle çekip klik yapmanın esprisi ne? anca artislik mi? ya da tetiği başından sonna kadar çekerken nişan bozulmasın, tetik kolay düşsün diye mi? yani horozu elle çekmek tabancanın ateş alabilmesi için zorunlu bir hareket mi, değil mi?

şarjörlü tabancalarda... şarjörü taktıktan sonra sürgüyü çekip ilk mermiyi namluya sürüyoruz. bu arada tabancanın horozu da geriliyor. ateş ettiğimiz horoz düşüp mermiyi ateşliyor, geri tepme ile sürgü kendiliğinden geri geliyor, hem şarjörden yeni mermi alıp namluya sürüyor, hem boş kovanı atıyor, hem de yeniden horozu kaldırıyor.

1. ateş etmemiz bitti diyelim, silahı belimize geri takacağız. e horoz havada kaldı, bunu geri nasıl indireceğiz?

2. hadi indirdik, ama tekrar çekip ateş etmemiz lazım. sürgüyü çeksek namluda duran ateşlenmemiş mermiyi dışarı atacak. horozu elimizle mi kaldırmamız gerekiyor? yoksa horozu kaldırmadan tetiği çeksek horoz tetiği çekme süresi boyunca kendiliğinden kalkıp, sonuna kadar çektiğimizde mi düşer? yani yukarıda sorduğum toplu tabanca horozuyla bununki farklı mı?
(10) 

Bu araç nasıl?

kibritsuyu #1430656 
www.sahibinden.com

1.8 olduğunun ve eşşek yüküyle vergisinin olduğunun farkındayım. Ama değer mi bilemiyorum.

Onun dışında herhangi bir olumsuzluğu var mıdır? Ne dersiniz, alınır mı?
(2) 

telefon ekran ışığının kapanmasını engellemek

kibritsuyu #1429784 
telefon: samsung galaxy note 5

telefondan nota ve akorlara bakarak klavye çalacağım ama zırt pırt sönüyor bu. ayarlara girip ekran süresini uzatmayı biliyorum ama her sefer ayarla uğraşmak da istemiyorum. sonra çalmam bitince tekrar gir düzelt falan.

sanki böyle okuma modu gibi bir şey vardı, uzun bir şeyler okurken ekran sönmesin diye. aradım bulamadım.

var mı böyle bir şey?
(7) 

ps4 satın almak

kibritsuyu #1429689 
mediamarkt'ta ve sony mağazasında ps4 500gb + 4 oyunlu paket 3699 lira. ikinci bir kol almak istersem de +700 lira. elbette sony eurasia garantili.

n11.com'da 3699 liraya ikinci kol hediyeli, yanında da tek oyun pes2020 ile birlikte satılıyor ama ithalatçı garantili.

bozulursa garantiye gönderme kısmında sıkıntı olacağını sanmıyorum (değer mi yani 700-800 lira farka, oyundan hiç anlamam oyunları eder mi bilmiyorum, gta5, fortnite, days gone falan varmış).

ama mediamarkt'taki adam 'güncellemelerde sıkıntı yaşarsınız' dedi.

gerçekten bozulursa tamir ettirme kısmı dışında bir avantajı var mı garantili almanın? yoksa n11.com'dan yapıştırayım mı?

---------

edit: açıkçası aynı oyunları oynayabiliyorsak fark etmez bana. ama gün gelip ps sahibi arkadaşlarıyla oyun paylaşayım, online oynayayım, oyun üzerine kritik yapayım dediğinde öksüz kalacaksa ben yine ps alma taraftarı olurum.

şimdi 41 yaşındayım, gördükçe heves ediyorum ama ben oyun işini 1996 yılında amiga ile bıraktım. bana 1990 yılında amiga 500 alınmıştı. o dönem pek kimsede yoktu. ama sınıfta amiga 500 sahibi olan arkadaşlarımla güzel bir komünite oluşturmuştuk. hiç muhabbetim olmayan adamla bile 'aa sende amiga mı var' diye arkadaş olup oyun değiş tokuşuna başlamıştık, hafta sonları birbirimizin evine elimizde boş disketlerle gidip toplaşır, oyun oynar, beğendiklerimizi kendimize çekerdik. yani eve kapanıp oyun oynayan gençlik olmadık hiçbir zaman. oyun çektirmeye bile toplaşıp gider listeleri birlikte kurcalardık.

farklı oyun platformları var mıydı bilmiyorum (pc ile oyun oynamak aşırı maliyetli idi, ses kartı ister, görüntü kartı ister, renkli monitör ister, ister de ister. amiga 500'ü televizyona tak, görüntü de, ses de harika), başka oyun platformu vardıysa da tutmadı. hiç 'biz de hedeciyiz' diyen duymadım. 41 yaşına geldik, bu arkadaşlarımla hala görüşüp aynı muhabbeti yaparız.

yani demem odur ki biraz da amacım oğlumun çevresine uyum sağlayabilmesi. oyun oynarken bile gerçek hayatta sosyalleşebilmesi. yoksa yine o yıllardan kalan nintendo game watch'larım sapasağlam duruyor, donkey kong 2 falan. oğlan da seviyor. ama bunu ancak evde oynar. arkadaşlarımla paylaşayım, birlikte oynayayım dese olmaz.
(1) 

kişinin ölüm tarihini öğrenmek

kibritsuyu #1429609 
arkadaşlar tc kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri ile kişinin ölüm tarihini öğrenebileceğimiz bir yer var mı?

yasal olmayan bir iş değil. pandemi nedeniyle ücretsiz izinde olan mükellefimin personeli mayıs ayında ölmüş. tabi zaten işyeri kapalı ve işçi izinde olduğu için kimse de işyerini veya işvereni arayıp öldüğünü bildirmemiş. allah rahmet eylesin.

şimdi ölüm nedeniyle işten çıkış yapmam gerekiyor. 10 günlük işten çıkış süresini geçirip bir ceza yedik neyse. lakin bugün sgk bildirgesinin de son günü, çıkışı yapıp vermem gerekiyor. ulaşabileceğimiz bütün telefonları kapalı. ölüm tarihini öğrenemiyoruz. illa ki ölüm tarihinde çıkış yapmak gerekiyor, başka tarih yazmak mümkün değil.

işe girerken verdiği kimlik bilgileri mevcut. bir yerlerden sorgulanıp bakılabiliyor mu ölüm tarihine?
(7) 

8 yaş çocuk için seyahat izni

kibritsuyu #1426980 
8 yaşındaki çocuğu ankara'dan ürgüp'teki dedesi ve anneannesinin yanına götürebilmek için ne yapmamız gerekiyor?

Her kafadan bir ses çıkıyor, güncel ve geçerli bilgiye ulaşamadım.

Bonus: 94 yaşında nenesi de gidecek aynı yolu. Onunla ilgili biraz bilgiye ulaştık gibi ama söyleyeceğiniz bir şeyler varsa alırım bir dal.

Not: Aracımız var, araçla gidecekler. Ama kimin nasıl götüreceğini bilemedik.
(5) 

bu alete nasıl bir adaptör?

kibritsuyu #1426689 
elimde bir adet yamaha elektronik org var, 80'lerden kalma. canavar gibi çalışıyor lakin adaptörünü getirmeyi unutmuşum.

adaptör giriş yerinde dc 9v-12v yazıyor. şimdi erkeklerin ömür boyu sakladıkları kablo dolu kutumda 9 voltluk, 12 voltluk bir sürü adaptör buldum, uçları da uyuyor. ama üzerindeki amper değeri uyar mı uymaz mı bilmiyorum.

amper değeri düşük gelip çalıştırmamasına razıyım, en fazla uymadı, çalıştırmadı derim. ama fazla gelip güzelim orgu yakar mı?
(5) 

yazıcı modem gibi yayın yapıyor **ACİL PROBLEM**

kibritsuyu #1425542 
arkadaşlar hp laserjet p1102 model bir wireless yazıcım var. biz bu yazıcıyı evde kablosuz olarak kullanıyoruz.

yazıcının 192.168.1.100 şeklinde sabit bir ip'si var. YAZICI EVİN MODEMİNE AYNI BİR BİLGİSAYAR GİBİ BAĞLANIYOR VE EVİN MODEMİ ÜZERİNDEN PAYLAŞILIYOR. bu büyük harfle yazdığım kısım önemli.

lakin bu aynı yazıcı, bir yandan da tıpkı kendisi bir modemmiş gibi wifi yayını yapıyor. "kullanılabilir ağlar" kısmında yazıcıyı da görüyorum. bağlanabilir bir ağ değil, şifresi falan yok, bağlan diyince bağlanmıyor ama sürekli bir sinyal yayıyor. bu sinyal evin modemine bağlanmak için kullandığı sinyal değil karıştırmayın. modem gibi yayın yapıyor. nasıl oluyorsa da tam olarak evin modemiyle aynı kanalda, aynı güçte yapıyor ve evin modeminin yayınını, dolayısıyla kablosuz internet bağlantısını bozuyor. modem ayarlarından kanalı değiştiriyorum, evin interneti düzeliyor, 5 dakika geçmeden yazıcının yayını da aynı kanala geçiyor. telefona yüklediğim wifi analyzer isimli uygulama ile görüyorum bunu.

ben bu ipne yazıcının kendini modem gibi sinyal yaymasını nasıl kapatırım? "kullanılabilir ağlar" listesinde "HP-Print-DD-Laserjet-1102" diye bir bağlantı gözükmesin.

bu muhtemelen herhangi bir wifi modeme gereksinim olmadan doğrudan cihazdan yazıcıya gönderebilmeye yarayan bir şey ama buna ihtiyacım yok. nasıl kapatırım? kurcalamadığım yer kalmadı. evde üç bilgisayar iş için internete bağlanmak zorunda. birine kablo çektik. ötekiler kaput. bu duyuruyu bile telefondan internet paylaşarak yazıyorum.
(2) 

pdf'i e-imza ile imzalamak

kibritsuyu #1425145 
arkadaşlar e-serbest meslek makbuzu kesmek için e-imza aldım. hazır dedim almışken her işte kullanayım bunu.

zaman zaman benden kaşeli imzalı pdf istiyorlar. ben de taradığım kaşe ve imzamı yapıştırıp yolluyordum.

madem e-imza aldık, modern olalım, teknolojik olalım. pdf'leri e-imza ile imzalamak istiyorum. bildiğim kadarıyla böyle bir teknoloji var.

e-imza için bütün kurulumlar tamam. java, akis falan yüklendi, çalışıyor. foxit pdf kullanıyorum ve menülerinde "digital signature, digital id, trusted certificate falan bir şeyler var. ama nasıl yapıp nasıl edip de pdf'in altına kendi imzamla imzaladığım imzayı koyarım, belgeyi gönderdiğim kişinin doğrulayabileceği şekilde bir onay eklerim beceremedim. google'da yazanları, e-imza'nın kendi sitesinde denenleri falan yaptım başaramadım.

yardımcı olabilir misiniz?
(1) 

chrome - kayıtlı şifreyi forma yazmak

kibritsuyu #1424898 
normalde nasıl olur? kullanıcı adı ve şifre gireceğin zaman kullanıcı adı textbox'ına tıklarsın, o siteye kayıtlı kullanıcı adı boşluğuna kullanıcı adı, kayıtlı şifre de şifte kutusuna yazılır, login dersin girersin.

ama interaktif vergi dairei sitesinde bir sıkıntım var. normalde bütün mükelleflerimin kullanıcı kodları ve şifreleri chrome'da kayıtlı. ama kullanıcı koduna tıklıyorum, bir şey çıkmıyor. şifre kutusuna tıklıyorum, bütün kayıtlı şifrelerin olduğu bir menü açılıyor. oradan kime gireceksem seçiyorum ama sadece şifre kutusu doluyor. kullanıcı kodu hala boş. onu elle girmem gerekiyor.

anlatabildim mi emin değilim. bu site ile alakalı bir problem değil mi? yani iki kutucuk da dolsun işte. seçip tıklayınca sadece şifre kutusuna şifreyi yazıyor. kullanıcı kodu kutusu boş kalıyor.

bir yerlerden bir ayar çekip düzeltme şansım var mı bunu? eziyet gibi gerçekten.
(2) 

çansera ve ahlatlıbel açık mı?

kibritsuyu #1424522 
soru başlıkta.
(1) 

ud nasıl akort edilir?

kibritsuyu #1424438 
elimde bir adet bildiğiniz klasik ud, bir adet de gitar akort ettiğimiz kromatik akort aleti var.

daha önce de internetten bakıp akort etmeye çalışıp teli koparmıştım. meğersem orada re yazan burada başka şeye denk geliyormuş, türk müziğinde notaların adı farklıymış falan filan.

yine koparmak istemiyorum. gitar akort ettiğimiz batı enstrumanlarına uyumlu kromatik akort aleti ile udun hangi telini hangi notaya akortlayacağız?

şimdi ltmfgykgasd diye link verenler çıkacaktır. google'dan bakmayı ben de biliyom ama derdimi yukarıda yazdım, emin olmak için yazıyorum zira teli koparttığımda da google'dan bakmıştım.
(3) 

200-300 lira civarı tripod tavsiyesi

kibritsuyu #1424237 
Dslr fotoğraf makinesi ile kullanılacak.

Önerebileceğiniz, memnun kaldığınız, sağlam, f/p ürünü bir tripod var mıdır?
(2) 

ekranı gri yapıp işlemez hale getiren web siteleri

kibritsuyu #1424193 
ya bu saçmalığı kim düşünüp sitesine koyuyor yahu. reklam olsa neyse, sayfada çıkaracağı duyuruyu, uyarıyı bilmemneyi bu şekilde çıkarmak nasıl bir mallıktır? benim anlamadığım çok özel bir amacı mı var?

site yüklenip açılıyor. sonra birden grileşiyor ve hiçbir yere tıklanmaz oluyor. perde iniyor sitenin önüne. niye? duyuru, uyarı gibi bir şey çıkacak. kapatabilmek için de illa duyurunun çıkıp tamamen yüklenmesini bekleyeceksin ki çarpısına basasın da perde kalksın. o duyuruyu da yüklemeyi beceremiyor, ne duyuru çıkıyor, ne perde kalkıyor, duyuru çıkıp kapatılır hale gelene kadar yenile allah yenile. kimi zaman çarpıya basıp kapatsan da duyuru gidiyor, perde gitmiyor. öyle kapkara kalıyor. düzelsin diye yeniliyorsun, haydi baştan uğraş.

ya ne gerek var ki lan buna? duyuru koyuyorsan yine koy. asıl sitenin önüne grileştirip tıklanmaz hale getiren perde indirmek niye?

adblock'la falan kapanmıyor mu bu? yaptığı duyuru umurumda değil çünkü.
(6) 

0-14 yaş sokağa çıkma izni - bu ne saçmalık?

kibritsuyu #1423180 
abi çok değil daha geçen yaz (ve ondan önceki bütün yaz mevsimlerinde) bütün uzmanlar televizyonda orda burda bas bas bağırırdı "güneşin en dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın" diye. yanlış mı hatırlıyorum oğlum ben? her yaz bangır bangır bunu söylemezler mi?

ama bakıyoruz, el kadar çocuklar için sokağa çıkmak için verilen iznin saatleri 11:00-15:00 arası. hadi atlayıp bi ormana, ağaçlık bir mesire yerine götürelim dersen yooohh yürüyüş mesafesinde olacak.

ulan ben ankara'nın göbeğinde yürüyüş mesafesinde gölgeliği nereden bulayım? hani o saatlerde güneşe çıkmak sakıncalıydı? geçen hafta el kadar çocuğum 2 saat içinde cayır cayır yanmış, acısından gece uyku uyuyamadı, şimdi de soyuluyor. kafasına şapka takmayı akıl edip, güneş kremi almayan kafama da tüküreyim.

hafta içi o saatlerde çocukcağızı dışarı çıkarabilecek ebeveynlerinin çalışıyor olmasından hiç bahsetmiyorum bile.

hayır yani çok mu zor ne bileyim bi akşam serinliğinde falan çıkarsak, hem mesai bitmiş olsa? izin zamanı belirlerken çok mu zor acaba bunu düşünmek?
(9) 

En iyi tereyağı markası

kibritsuyu #1423045 
Sütçüden alıyordum, çok da iyiydi ama kalmamış elinde, bayramdan sonra diyor.

Şimdi mecburen marketten alacağım da ne alayım? Sütçüyü keşfetmeden önce kebir alırdım. Ama varsa daha iyi önereceğiniz bir şey, onu alayım.
(4) 

hafta sonu sokağa çıkma yasağı genelgesi

kibritsuyu #1422063 
seo'suna da başlayacam şimdi google'ına da, hürriyet nokta komuna da yeter lan.

bu hafta sonu ve sonraki iki gün sokağa çıkma yasağı ile ilgili genelgeye biz nereden ulaşıyoruz amk artık bunaldım dün geceden beri ne içişleri kaldı, ne iller idaresi kaldı bakmadığım.

şu genelge denen, yani yazılı mazılı, üstünde antet var, altında dağıtım yerleri yazıyo, böyle kağıttan, üstünde madde madde şartlar yazan hani bi yazı gibi bişey var ya. o amk evrağına nereden ulaşıyoruz? hürriyet kom milliyet kom onediyo bunediyo çıkmasın. goguldan yazınca bunlar çıkıyor çünkü. ressssmiii olan şu kodumun yazısı nerede lan?
(2) 

ankara/çankaya işkur'a ulaşmak

kibritsuyu #1421753 
ya gözünüzü seveyim çankaya işkur'da tanıdığı olan, işyerine ait kendi işveren danışmanının telefonunu bilen bir kişi var mıdır, yahu ne beter kurummuş arkadaş. bütün işkur'lardan dönüş aldım, sincan 1-2 haftada döndü, altındağ, ostim 3 günde değerlendirip döndü. bunlar 1 aydır cevap vermedi, istemeleri gereken belgeleri istemedi. onlar istemeden gönderdim, "önce isteyelim, o adrese gönder" dediler. daha istemelerine fırsat kalmadan herkesin kısa çalışma ödenekleri yatmış. ama yatan tutar beklenenden çok az. ne yaptı, nasıl değerlendirdi, ne yatırdı ne ben biliyorum, ne işveren biliyor, parası yatan personelden tutarı öğreniyoruz, olması gereken hiçbir rakama uymuyor.

şimdi ben bordro yapacam, aylık bildirgesini yapıcam ama kaç gün saydı, ne diye kabul etti zerre bilgim yok. işkur işveren kaydını da allah bilir ne zaman hangi dangalak yaptıysa ne işveren diye tanımlanan tc kimlik numarasını, ne de işveren şifresini biliyoruz.

telefonlar cevap vermiyor. adresini bulduğum danışmanlara, geri dönüş yapan diğer birimlerdeki danışmanlara yalvarıyorum yardımcı olmuyorlar. çalışma bakanlığı'nda iş müfettişi arkadaşıma söylüyorum var sa bi kontağın gözünü seveyim yardım et diye, o da bilemiyor, ulaşamıyor.

yahu çok basit lan ya işvereni güncellesinler, ya şifresini yenilesinler, ya da ne halt yedilerse onun bilgisini bi mail atsınlar.

yok mu bi tanıdık bildik birisi?
(2) 

e-imza nereden alalım?

kibritsuyu #1421288 
01.06.2020 itibariyle e-serbest meslek makbuzu'na geçyioruz. dolayısıyla e-imza'ya ihtiyacım var. bugüne kadar telefondan mobil imza kullandığım için ihtiyaç duymamıştım ama artık zorunluluk oldu.

hangi firmadan alalım? kimi önerirsiniz? imzalama kısmı hepsi aynı da, kurulum, java mava sıkıntı çıkarıp duruyor biliyorum. bu konularda teknik desteği de iyi olan bir yer olursa iyi olur.

teşekkürler.
(2) 

televizyonun önbelleği nasıl temizlenir/harddisk nasıl refresh edilir?

kibritsuyu #1421222 
hani bilgisayarda böyle şeyler olunca "cache temizle geçer", "ctrl+f5 yap düzelir" falan denir ya, o iş televizyonda nasıl yapılır?

samsung'un d serisi 2011 model bir yarı akıllı televizyonu var. kendisine android uygulama falan yüklenmiyor ama yine de zamanının smart tv'si işte. her işimizi de görüyor şükür.

usb'den harddisk bağlayarak film izliyoruz. harddisk dediğim bilgisayarın eski harddiskini harddisk kutusuna koyarak elde ettiğim 3.5 inçlik, harici güç beslemesi olmayan 500 gb'lık bir cihaz.

lakin ben bunu bilgisayara takıyorum, izlediklerimizi siliyorum, yenilerini yüklüyorum, klasör içinde video dosyaları atıyorum. götürüp televizyona takınca bi bakıyorum aa sildiklerim hala gözüküyor, yüklediklerim gözükmüyor. yeni açtığım klasör gözüküyor, tıklayınca ya klasör okunamıyor, ya içi boş. sildiğim klasörün içinde dosyalar gözüküyor, tıklayınca (elbette) açılmıyor.

yani şöyle bi yenile diyeyim, bi baştan tara da ne var ne yok güncellensin diyeyim.

çıkarıp taktım olmadı, kapattım açtım olmadı, televizyonun fişini çıkardım taktım olmadı.

nasıl yenileteceğim yahu?
(9) 

Placebo hapı diye bir şey var mı?

kibritsuyu #1420600 
İçen kişiyi placebo etkisi ile iyileştirecek, herhangi bir etken maddesi olmayan, dolayısıyla herhangi bir yararı veya zararı olmayan, ne bileyim sıkıştırılıp hap haline getirilmiş nişasta vs gibi bir hap var mı? Boş, etken maddesiz hap yani işte.
(1) 

bu dövmenin anlamı nedir?

kibritsuyu #1420409 
büyük bir X var, X'in üst bölmesinde 24, alt bölmesinde 13 yazıyor.

tarih desem değil. başka da bir şey aklıma gelmiyor.

bu dövmenin anlamı nedir sizce?

not: dövmeyi taşıyan kişi kadın.
(3) 

kuru iç bakla bozulur mu?

kibritsuyu #1416637 
2018 yılında arkadaşları içmeye gelirse fava yaparım diye kuru iç bakla almışım, gelen giden olmamış ellaam kalmış çekmecede. son kullanma tarihi 2019 ortaları. yaklaşık 1 yıl geçmiş.

kurt böcek falan yok. bozulmuş mudur bu, şimdi ıslayıp fava yapsak zehirlenir miyiz?

kendisi şundan: i.nefisyemektarifleri.com
(6) 

Çocuk sokağa çıkma yasağı v2

kibritsuyu #1415709 
Çocuk sokağa çıkma yasağı, araba ile çıkmayı da kapsıyor mu?

Evdeyiz, çıkmıyoruz ama eşimin de benim de iş gereği arabayla çıkmamız gerekiyor. Hiç aynı ana denk gelmedik de, sanırım yarın denk geleceğiz.

8 yaşındaki çocuğu evde yalnız bırakamayacağımız için, arabaya koyup, 1.5 km ötedeki dayısının evine bırakmamız, sonra da gidip alıp eve getirmemiz lazım.

Dış temas yok. Kendi otoparkımızdan binip, dayısının kapısının önünde inip binaya gireceğiz.

Yolda giderken polis çevirip arabanın içindeki çocuğa ceza yazar mı?

Evet ise napıcaz biz çocuğu peki?
(4) 

Köpek sahipleri ne yapıyor/ne yapacak?

kibritsuyu #1415623 
Bildiğim kadarıyla bu hayvanları sabah akşam tuvalet için gezdirmeye çıkarmak lazım (evde tuvalete yapma eğitimi olanları hariç tutuyorum. Köpekler, kedi gibi kuma yapan bir hayvan değil). E şimdi parklarda bahçelerde gezmek yasak.

Hadi şimdi park bahçe sahil falan yasak, ama sokaklar serbest. Olası bir sokağa çıkma yasağında ne olacak hayvancağızların tuvalet işi?
(4) 

evde saçı nasıl keseceğiz?

kibritsuyu #1415392 
normalde de saçımı çok kısa kullanırım. ha berber makasla çalışır ama şart da değil, doğrudan tamamını ikiye üçe vursam bir şey fark etmez.

fakat nasıl yapıcaz bu işi? küvete girip yapsam ayna yok. aynanın karşısında yapsam ortalığın anasını belleriz.

küvette el aynasıyla yapsam olur mu ki?
(3) 

internet explorer niye hiçbir sayfayı açmıyor ya?

kibritsuyu #1414097 
arkadaşlar 2010 model bir bilgisayarımız var. çok şükür hiçbir sıkıntısı da yok, her işimizi görüyor. formatlamak gerekiyordu, formatladım. daha doğrusu recovery yaptım, formatlanıp içindeki kurtarma bölümünden yeniden kuruldu, cillop oldu.

windows 7 64 bit yüklü. şu anda cillop gibi bir halde. interneti de wireless olarak bağlı. ama internet explorer hiçbir sayfayı açmıyor. google'ı bile açmıyor.

internete bağlı olduğundan eminim. bağlantı simgesi düzgün. güncelleştirmeleri yükle diyince de çatır çatır indiriyor. demek ki bağlantıda bir şey yok.

bir çözüm bulabilir misiniz? internet explorer açmazsa hiçbir şeyi indirip kuramam.
(1) 

#evdekal'ıp sıkılanlara tavsiyeler

kibritsuyu #1413766 
1. Anne, baba ve 8 yaşındaki çocukla eğlenebileceğimiz kutu oyunu tavsiyesi. Monopoly, bil bakalım kim, scrabble, tabu, dixit, quoridor, ayrıca tavla, satranç, 52'lik deste ve adı aklıma gelmeyen başka oyunları tükettik. Var mı başka tavsiyeniz?

2. Oğlanı uyuttuktan sonra izleyebileceğimiz, şu sıkıntılı günlerde gülmekten karnımıza ağrı sokup altımıza zıçırtana kadar güldürecek netflix içeriği önerebilir misiniz?

Teşekkürler.
(10) 

yaşlılar evden çıkmasın da...

kibritsuyu #1412559 
adamları evde bir başlarına mı terk edecez ulan. paket paket diye açıklanan şeyler iş bittikten sonra uygulanacaksa hiç uygulanmasın.

85 yaşında babam var. evde yalnız yaşıyor. 11 mart'tan beri evden çıkmadı. bir sefer ben alışverişini yapıp evini doldurdum, daha da uğramadım. zira ben de evden çıkmıyorum, babam için çıkarım elbet ama ben çıksam benim de halledemeyeceğim şeyler var. kimse bunları düşündü mü acaba?

raporlu ilaçları bitmiş. normal zamanda ne yapardı? gidip sağlık ocağından günü gelen ilaçlarını yazdırır, eczaneden alırdı. aramış sağlık ocağını, hemşire demiş ki "amca 65 yaş üstünün buraya gelmesi yasak. şimdi ben sana ilaçlarını yazsam buraya gelmiş gibi olucan, o yüzden telefonla yazmam da yasak". ha telefonla yazsa reçete kodunu apartman görevlisine verip ilacını aldıracak ama yazdıramıyor. çözüm ne? eczanenin tekinin reçete meçete olmadan babama ilaçları borç olarak vermesi. bugün çıkıp arıyacam bakalım yapan eczane çıkacak mı.

parası da bitmiş. apartman görevlisine alışveriş yaptırıyor, su söylüyor. paketimizde "bilmemkaç yaş üstü emeklilerin maaşı eve getirilecek" deniyor. bankayı aramış "yok öyle bir şey" demişler. görevli de pos cihazı taşımadığı için alışverişin parasını nakit vermesi lazım.

hadi ben aynı şehirdeyim, götürür para veririm. yakınında olmasam ne bok yiyecektik? görevliye maaş kartını verip şifresini mi söyleyecekti?

çıkmayın demesi kolay. çıkmıyor zaten ama evde ilaç, para gibi ihtiyaçlarının da bir şekilde çözülmesi lazım.

nasıl?
(3) 

coronavirüs tedbirlerindeki tutarsızlıklar

kibritsuyu #1412009 
bazılarını çok net anlayamıyorum.

diyor ki "ellerinizi sabunlu suyla 20 saniye ovarak yıkayın"

sonra da diyor ki "kıyafetlerinizi normal deterjanla 60-90 derecede yıkayın"

benim elimden 20 saniyede ve normal soğuk veya ılık suyla 20 saniyede temizlenen virüs, niye çamaşır makinesinde haldır huldur 2 saat 20 dakika (1 saat 40 dakikası deterjanla, 40 dakikası durulama ve sıkma ile) döndüğü halde niye temizlenmiyor da bir de sıcak su, hem de 90 derece neredeyse kaynar su gerekiyor?

20 saniyede elimden temizlenen virüsü kumaş 1.5 saat boyunca mı tutuyor da bir de 60-90 derecede yıkamak icap ediyor?
(4) 

suudi arabistan??

kibritsuyu #1411959 
şimdi tv100 isimli kanalda seçim sonuçları yayınlar gibi dünya genelinde ve ülke ülke olacak şekilde coronavirüs vakalarının ve ölümlerin sayısını gösterip duruyor.

dikkatimi çeken şey, suudi arabistan. ırkçılık gibi olmasın da adamlarda hijyenin h'si yok. üstelik oradan memlekete gelen hacılar karantina altında ve içlerinde büyük ihtimalle epey bir enfekte vaka var.

ama suudi arabistan'da vaka sayısı 400 küsur, ölüm sıfır.

nasıl oluyor lan bu?
(8) 

3 katlı basit maske kullanımı

kibritsuyu #1411745 
babamı eve kapattık, adam çıkmıyor evden. lakin yine de alışverişe ihtiyacı var. ben alışverişini yapıp, kapıdan bırakıp gidiyorum ama yine de ne olur ne olmaz diye maske takayım dedim. bu basit, muayene yapılırken falan takılan 3 katlı maskelerden alıp taktım.

fakat ben gözlüklü bir adamım. ne zaman maskenin içine nefes versem gözlüklerim buhar oluyor. verdiğim sıcak nefes, maskenin üstünden çıkıp doğrudan gözlüğüme geliyor. önümü göremediğimden iki adım atamadım maskeyle amk.

bi püf noktası mı var? cerrahlar aynı model maskeyle saatlerde ameliyat yapıyor, hiçbiri mi gözlük takmıyor? evirdim çavirdim, içini dışına, altını üstüne, yok olmadı.

nedir bu işin sırrı? şu basit zımbırtıyı bile kullanamadım ya ona yanıyorum.
(5) 

ucu ısınmayan çaydanlık

kibritsuyu #1410803 
2020 yılında bunu icat etmişlerdir artık di mi? hadi tutmaç yetini bakalit kapladın, eline aldığın zaman yanmıyorsun.

peki suyu döktüğümüz ucuna bir teknoloji gelişti mi? ne kadar çaydanlık kullandıysam hepsinin su dökme ucu da ısınıyor, çayın suyunu bardağa dökerken su çaydanlıktan blik blik bluk blik diye attırarak çıkıyor. hem etrafı, hem çay tabaklarını ıslatıyor. yanma tehlikesi de cabası. ben çay koymadan önce ucunu soğuk suya tutarak çözüyorum da günümüzde bir yolu vardır di mi bunun?
(9) 

coronavirüs yazın azalacakmış

kibritsuyu #1410671 
sağlık bakanı diyor, bilmemkim diyor. yazın sıcakların artmasıyla azalacakmış. virüsün sıcakta yaşama süresi hede hödö.

paşalar düz dünya tarikatından falan mı? bütün dünyayı şu anda kış mı zannediyorlar? tom hanks'in virüs kaptığı avustralya'da mevsim yaz değil mi lan zaten?

biri de çıkıp yazın azalacak diyen kişiye "ulan dünyanın güney yarımküre tabir edilen tarafı zaten yaz, orada niye azalmıyor" diye sorsa da cevabını alsak.

ya da siz biliyorsanız beni aydınlatır mısınız, şu anda yaz mevsimi yaşayan hatta neredeyse yazın sonlarına gelinmiş olan avustralya ve aynı onun gibi güney yarımkürede yer alan memleketlerde nasıl yayılıyor bu?
(1) 

stranger things sorusu (sorularda ve cevaplarda spoiler olabilir)

kibritsuyu #1409878 
arkadaşlar stranger things'in 2. sezonunu bitirdim. siz de devamı ile ilgili spoiler vermezseniz sevinirim. gerçi soracağım soru devamını ilgilendirmiyor sanırım.

izlerken uyudum mu, dikkat mi etmedim hatırlamıyorum. ikinci sezonun ortalarında nancy ve jonathan bir yerlerden bir adres bulup abuk bir adrese gittiler. adreste sakallı, gözlüklü, votka içen bi herif vardı. bunları içeri aldı, bir şeyler konuştular, sert votkadan yola çıkarak "seyreltmek" üzerine bir şeyler konuştular. gece orada kaldılar, hatta giderlerken yanlarına votka verdi.

barbara holland ile ilgili bir şeyler çözmeye çalışıyorlardı ama ne konuştular, ne öğrendiler, neyi çözdüler ben anlamadım. o herif kimdi, adresini nereden buldular, konuştukları ne zkime derman oldu, hikayenin gelişiminde o kısmın ne gereği vardı? hiçbir yere de bağlayamadım. benim dikkatsizliğim de olabilir belki ama bi açıklayabilir misiniz?
(2) 

garanti miles&smiles kredi kartı

kibritsuyu #1409104 
garanti'den miles&smiles kredi kartım var. thy miles&smiles programına bağlı.

şimdi ben bu kredi kartımı iptal ettirsem, biriken millerim sıfırlanmaz değil mi? miles&smiles üyeliğim dursun, sadece kredi kartım iptal olsun istiyorum.

thy sitesinden giriş yaptığımda millerimi orada görebiliyorum, kullanabiliyorum.
(2) 

Netflix ne kadar internet harcar?

kibritsuyu #1408657 
Standart paketteki full hd görüntü kalitesi ile ne kadar internet harcarız?

Wifi olmayan bir yerde olacağım. Paketimdeki 5gb internetle kaç dakika izlerim?

Telefondan, bilgisayardan veya full hd tv'ye bağlanmış box ile izlemek fark eder mi?
(2) 

günümüzde sinemalarda filmi neyle oynatıyorlar?

kibritsuyu #1408412 
soru başlıkta. herhalde artık 35mm film makarasını tırrrr diye çevirip ışıkla ekrana yansıtan makineler yoktur.

projeksiyon cihazı falan mı kullanıyorlar? nasıl bir cihaz bu? bildiğimiz projeksiyon gibi bir şey mi?

peki oynatılan medyanın formatı nedir? bizim bilgisayarda izlediklerimizden değildir herhalde?
(1) 

engelli kişiyle iletişim kurmak

kibritsuyu #1407504 
abi hiç anlamıyorum bu işten.

babamın liseden arkadaşının torunu. işyerine babamı ziyarete geldiklerine torunu da geliyor. babam arkadaşlarıyla odasında sohbet ederken çocuk da benim yanıma geliyor sohbet etmeye. çocuk dediğim de 29 yaşında. probleminin tam olarak tanımı nedir bilmiyorum ama zihinsel engelli. dış görünüşü normal, sadece gözleri biraz şehla bakıyor.

iletişim kuramıyorum. sürekli bir şeyler anlatıp gülüyor. gündemden bahsediyor kızın biriyle tanışmış, telefonda konuştu yarın buluşacakmış, daha doğrusu kız salladı galiba ama çocuk çok heyecanlandı, napiyim abi, elini tutuyim mi abi, yanağından mı öpiyim abi, anneme ne zaman söyliyim abi, dedeme ne zaman söyliyim abi, dayıma ne zaman söyleyim abi, bugün nasıl uyuycam abi, bana akıl ver abi diye sorup duruyor. aynı şeyleri sürekli tekrarlıyor. of ne zor gerçekten.

nasıl iletişim kuracağımı bilemiyorum. baştan savma cevaplar veriyorum ama ben baştan savma cevap verdikçe tatmin olmayıp tekrar tekrar soruyor.

probleminin ne olduğunu bilsem internetten arayacağım ama onu da bilmiyorum. kendisine de sorulmaz herhalde.

bir yol gösterin nasıl iletişim kurulur yetişkin zihinsel engelli kişiyle?
(4) 

dr. house ne yiyor

kibritsuyu #1407008 
şimdi hekimoğlu diye bir dizi var ya, house dizisinin birebir türkiye uyarlaması.

ben hayatımda hiç house izlemedim ama hekimoğlu'nu izliyorum. izleyenlerin söylediğine göre diyaloglarına kadar birebir aynısını çekiyorlar.

hekimoğlu sürekli tantuni yiyor, domatessiz olmasına da dikkat ediyor.

biraz aradım ama bulamadım. dr. house ne yiyor? tantuninin orijinali ne? o da tantuni değildir herhalde.
(5) 

bu araç alınır mı v2

kibritsuyu #1406977 
geçen hafta bir peugeot 2008 sormuştum. peki bu nasıl dersiniz?

www.sahibinden.com

bunun kilometresi de az ama fiyatı...

sizce?
(6) 

tiktok nedir?

kibritsuyu #1406753 
evet bir uygulama. orda burda görüyorum tiktok videosu tiktok videosu diye.

e video işte. adam video çekmiş paylaşıyor. bunu feysbuk da yapıyor, instagram da yapıyor, youtube da yapıyor.

tiktok ne yapıyor? özelliği ne bunun? alayı da dünya saçması kısa videolar. yani özellikle saçma kısa video çekme uygulaması mı, akıllı bir şey çekmek isteyince izin mi vermiyor, nedir yani?
(9) 

Basketbol dili ve edebiyatı

kibritsuyu #1406681 
8 yaşındaki oğlum 2 yıldır basketbola gidiyor. Geçen yıl ara vermiştik ama şimdi yeniden başladı.

Ben de çok anlamam basketboldan. Dün canlı canlı maç izledik, sordu durdu ne oldu bu ne demek falan diye. Hakem eliyle masaya bi işaretler yapıyor, ne dedi diye soruyor. Skorbordda bir sürü sayı yazıyor, masanın önünde bi oklar var sağa sola doğru, o ne diyor, zaaaaarrrtt diye tır kornası gibi bişey çalıyor, o ne diyor cevap veremiyorum.

Fiba kural kitabı yollamayın da, şöyle basitçe el hareketleri, skorbord tercümesi, masadaki o oklar, basitçe kurallar falan öğrenip anlatabileceğim bir yer var mı? Üşenmezseniz anlatabilirsiniz de.
(16) 

bu araç alınır mı?

kibritsuyu #1405853 
www.sahibinden.com

kilometresi biraz fazla ama hatasız araç.

ne dersiniz düşünülebilir mi sizce?
(5) 

oğlanın ingilizce ödevi (ingilizce bilmeyenler de bakabilir)

kibritsuyu #1405821 
mesleklerin açıklaması yazıyor, karşılarına ne olduğu yazılacak.

sorulardan bir tanesi: "I work with animals and plants". türkçesi "hayvanlarla ve bitkilerle çalışıyorum".

lan ben türkçesini de bulamıyorum. hayvanlarla ve bitkilerle kim çalışır? türkçesini bulsam ingilizcesi kolay.

botanikçi, zoolojist falan değildir di mi? basit bir şey olmalı ama 8 yaşındaki bebeye sorulacak hayvan ve bitkiyle çalışan kim var?
(13) 

excel - kırmızı yazılı hücre eksi olsun

kibritsuyu #1405484 
evet biraz gogıl kurcalasam bulurum belki ama buraya sormak kolayıma geldi.

banka ekstresi var excel formatında. hesaba girişler siyah renk, çıkışlar kırmızı renk yazılmış aynı sütuna. sayının başında eksi yok. dolayısıyla muhasebe programına gektirdiğim zaman hepsini artı, yani hepsini giriş sanıyor. benim ekstreyi programa çekmeden önce o sütundaki bütün kırmızı yazılı hücrelerin başına eksi koymam lazım.

nasıl yabılır?
(3) 

Aylık kontakt lens

kibritsuyu #1405229 
Aylık lenslerde kullanım süresi;

Lensi açtığımız günden itibaren 1 ay mı,

Lensi 30 gün boyunca kullanmak mı?
(10) 

vücut kılları için makine önerisi ***midesi hassas olanlar dikkat***

kibritsuyu #1403994 
vücut kıllarım kalın ve sert. gorilden halliceyim. askerliğim, her banyoda "çavuş kazağı çıkarmayı unutmuşun ehe ehe" esprileriyle geçti. göğüs, sırt, omuzlar bildiğin maymun gibi kıllı. bacaklar falan normal, orada sıkıntı yok.

haliyle ben bunları alıyorum. sırt, omuz falan sıfır, göğüs de 3-4 numara olacak şekilde.

efsane moser 1400 kullanıyordum. lakin son tıraşta o dana gibi makineyi ağzının üstüne düşürdüm ve kırıldı. tamir ettim ama verimli çalışmıyor. bi de elektrikli, 220 volt ile çalışıyor, banyoda yalın ayak ıslak zemine basıp kırkınırken korkuyor insan çarpılacam diye. eşek ölüsü gibi de ağır.

şimdi ben bunun yerine ne alayım, ne önerirsiniz? sert ve kalın vücut kıllarını yağ gibi alsın. elektrikli olmasın, şarjı verimli olsun.
(6) 

netflix soruları

kibritsuyu #1402935 
arkadaşlar 4 kişilik netflix abonesi oldum, tv box da aldım, güzel güzel izliyorum. henüz 30 günlük deneeme süresindeyim. ama sorularım var.

1. 4 kişilik olması gerekiyor ama bir benim profilim ana profil, 4 tane de kullanıcı tanımlattı, 5 kişi olduk. o dört kullanıcıdan ilkine de kendi adımı yazdım, aynısı olmaz dedi. E bu 5 kişilik oldu şimdi? niye öyle oldu? kaçırdığım nokta nedir?

2. e abi girişte "kim izliyor" diye sorduğunda ben bunlardan hepsini seçebiliyorum. bi şifre mifre, her kullanıcıya özel profil, gizlilik falan yok. yani ben diğer kullanıcıya tıkladığımda ne izlemiş, neyi yarım bırakmış falan görüyorum. aynı şekilde onlar da benimkini görüyorlar. lan istemiyorum, herkes kendi profilini görsün. rocco siffredi'nin belgeselini izleyecem ama bunu diğer profillere atadığım karımın kardeşi ve eşi (kayınço ve eşi) görmesin, lan sapık gibi olacaz. yok mu profilime girerken şifre sormasının bir yolu? hem belki onlar da izleyecek, ben yanlışlıkla tıklasam "ehehe gayınçoya bak rocco'yu izlemiş eheha" diycem, ayıp yahu. ben mi bulamadım bunun yolunu?

mobil görünümden çık