(2) 

İspanya Vize Başvurusu, Uçak Rezervasyonu ve Diğer Sorular

fadetoreality #1369344 
Merhaba,

1) Sadece İspanya'ya gidip geri döneceğim, başka ülkeye geçmeyeceğim. İspanya içindeki uçuşları rezerve etmem gerekiyor mu? (Satın almadan rezervasyon yapamadım). Sadece Madrid'e gidiş/dönüş rezervasyonu yapsam yeterli olur mu?

2) THY çok kısa süreli rezervasyon yapıyor, 2-3 gün sadece. Başvurunun değerlendirilmesi için yeterli olmayacak, PNR numarası değerlendirme sırasında geçersiz olursa red gelebilir galiba. Herkes ne yapıyor bu durumda?

3) Gerçek bilet düzenlemeyen, ama ücret karşılığı doğrulanabilir ve PNR numaralı vize rezervasyonu yapan şirketler varmış. Bildiğiniz, kullandığınız, güvenilir yer var mıdır?

4) Katılacağım konferansın davet mektubunu email olarak göndermişlerdi, zar zor ıslak imzalı halini gönderttim, ama muhtemelen postada kayboldu. Email ile gönderilen antetli davet mektubunu ıslak imzasız versem olur mu? Etkinlik büyük bir akademik konferans ve web sitesinden erişilebilen programda adım, sunum günüm/saatim yazıyor.

5) İşyerimden aldığım evrakların hazırlanma tarihi ile başvuru tarihi arasında 2 hafta olacak. Bu evraklar için eski denir mi? Bazı evraklar için 7/15/30 günden eski olamaz yazılmış, ama işyeri evrakları için bir şey denmemiş.

6) Başvuru merkezine telefon, sırt çantası vs. hiçbir şey alınmıyor yazıyor. Bu uygulanıyor mu?

Teşekkürler...
(1) 

Booking.com rezervasyon iptali ve ilk gece konaklama

fadetoreality #1300600 
Merhaba,

Kararsızlıktan birden çok rezervasyon yaptım ve birinin son tarihini kaçırdım. Şimdi iptal edersem galiba ilk gece ücreti alınıyor. İki sorum var:

1) Birkaç gün sonra iptal edersem yine sadece ilk gece ücreti mi alınacak, yoksa geç kaldıkça ceza artacak mı?
2) İptal edip ilk gece kalabiliyor muyum? Malesef tarihleri değiştirmeme izin vermiyor.

Teşekkürler.
(1) 

Eski Tumblr blogu ve garip olaylar

fadetoreality #1297306 
Merhaba,

Eskiden bir tumblr blogum vardı 2010 yılından, adı X olsun, adresi de X.tumblr.com olsun.

Şimdi X.tumblr.com adresine girince bir düğün salonu sayfası çıkıyor, baya bildiğin Türk düğün salonu, fiyat filan yazıyor.

Benim blog ise X-blog-blog.tumblr.com gibi bir şeye dönüşmüş, hala erişilebiliyor.

Niye böyle olmuş olabilir?
(3) 

Doktoradan atılma ve İstanbul Üniversitesi

fadetoreality #1267280 
Bildiğiniz gibi atılma geri geldi. Bazı üniversiteler 2016-2017 güz yarıyılı itibariyle herkesin o anki aşamasına göre süresini belirledi. Örneğin İTÜ senato kararıyla o tarihte tez aşamasında olanlara 3 yıl verdi.

İstanbul Üniversitesi'nden böyle bilgileri edinmek kolay olmuyor. Senato kararlarına ulaşamadım, başka bir duyuru da yok. Telefonla sorduğumda 2022'ye kadar vaktin var dediler.

Benzer durumda olan var mı? Sizin okulda azami süreler nasıl hesaplandı?

Artık bitsin şu tezler...

Teşekkürler.
(3) 

OHAL, Pasaport İptali, Soruşturma, Online Sorgulama

fadetoreality #1255099 
Selamlar,

Bir arkadaşın kapatılan bir kurumda çalıştığı için yurt dışından dönüşte pasaportuna el koyuldu. Emniyette hakkında soruşturma olduğu söylendi, ancak başka hiçbir bilgi yok. Sorularım şöyle:

1) Bu soruşturmayla ilgili yapabileceğimiz bir online sorgulama var mı?
2) vatandas.uyap.gov.tr adresinden dosya sorgulanabiliyor, ancak adli yargı, idari yargı, çeşit çeşit mahkemeler, ceza dosyası, hukuk dosyası gibi şeyler var (evet konudan hiç anlamıyorum). Bu konuda neye bakmak lazım ve sadece yaşadığımız ile mi bakmamız lazım?
3) Bu durumda olan biri ne yapmalı? Bir avukatla bile görüşmedik, sadece bekliyoruz, ama hata mı yapıyoruz acaba?
4) Bu olaylar patlak vermeden önce (17-25 Aralık öncesi) işe girmiş bir akademisyen bu arkadaş. Malesef akademide iş bulmak oldukça zor, nerede kadro açılırsa başvurmak zorunda kalıyorsunuz, yoksa sol görüşlü/liberal biri gidip cemaatçilerin arasında çalışmayı istemez zaten, ki saf cemaatçi bir kurum da değildi. Arada başka iş bulup oradan ayrılmak için çok uğraştı ve sonunda yurt dışına gitmek için iyi bir burs buldu, iş yerinde de sözleşmesini yenilemedi. Tam istifa edecekken darbe girişimi oldu. Yurt dışına gidebildi, ama geri geldiğinde bu pasaport sorunu çıktı. Orada yaptığı çalışmalar da kabul edildiği doktora da şimdilik boşa gitti. Bu süreçler hakkında bilgileysiniz sorayım, arkadaşı neler bekliyor? Suçsuz olanlar biraz gecikmeyle de olsa kurtulabiliyorlar mı?

Teşekkürler...
(1) 

GIT soruları

fadetoreality #1248240 
Merhaba,

Tek başıma kullandığım bir lokal, iki de remote (Gitlab ve Bitbucket'ta) branch'li bir repo var. Yanlış açıklama yazarak birkaç commit yaptım ve remote branch'lere de pushladım. Son commitleri silmek için uğraşırken şuursuzca rebase filan yaptım. En son şöyle bir şeyler yaptım:

git reset --hard HEAD~3
git push -f

Bu oldu gibi, sonra tekrar düzgün açıklamalarla commitledim ve şimdilik çalışıyor sanırım. Ama güvenilir mi emin değilim. Mesela TortoiseGit ile dosyalar küçük olmasına rağmen diff çok yavaş açılıyor, bir şeyleri bozduğumdan olabilir mi diye kuşkulandım.

Sorularım şöyle:

1) Repository'yi bozmuş olabilir miyim?
2) Eski commit'lerde bir sorun olabilir mi? Özellikle rebase'den korktum biraz.
2) TortoiseGit'den loglara baktığımda son sync edilmiş satırda master, gitlab/master, bibucket/master ve gitlab/HEAD var. Bu normal mi?

Teşekkürler...
(2) 

Terleme icin parkinson ilaci ve recete problemi

fadetoreality #1240608 
Merhaba,

Asiri terleme icin Sormodren adli bir ilac kullanildigini öğrendim ve bugun noroloji uzmanina gidip yazdirdim. Doktor yanlis yere gelmissin dedi once, ama ilacin adini soyleyince evet dogru dedi ve yazdi. Yalniz teshisi parkinson veya ellerde titreme gibi bir sey olarak girdi. Bununla ilgili birkac sorum var.

1) Recetesiz alinamiyor galiba. Yaz kis terleyen biri olarak 20 gunde bir kendi alani disindaki bir is icin norologa gitmem ve dilenir gibi ilac istemem mi gerekiyor? (Doktor icin de rahatsiz edici bir durum olsa gerek).
2) Aile hekimi, dahiliye veya cildiye uzmanı da yazabilir mi? Belki o zaman hiperhidroz tanısıyla yazdırabilirim.
3) Basta tamamlayici ozel sigortayla giris yaptim, ama parkinson yazmam gerekiyor deyince sadece sgk'ya cevirttim cunku ozel sigortanin yenilenmeyecegine dair seyler soyleniyor. Bu dogru mu, yoksa ozel sigortayla gidip parkinson teshisiyle ilac yazdirsam da bir sorun olmaz mi?
4) Simdi sadece SGK ile islem yaptirdim, ama bu yine benim icin sorun olabilecek bir sey mi? (Nasil bir sorun olabilir bilmiyorum, norolojik problemler icin insanlarin bu tip bir endisesi var, ben de etkilendim biraz).

Tesekkurler...
(12) 

Aşırı terleme ve koyu renkli giysi önerisi

fadetoreality #1240447 
Merhaba,

Aşırı terliyorum, kullanmadığım kimyasal kalmadı. Alüminyumdan zehirlenebilirim her an, ama yine de terleme pek azalmıyor.

Günlük hayatta koyu renk kot ve siyah tişörtle idare ediyorum, gün içinde birkaç tişört değiştiriyorum. Siyahın bile ıslanınca rengi değişiyor, ama mesela kırmızı, mavi filan çok daha belli oluyor. Sunum, düğün, iş görüşmesi gibi şeylerde çok sorun yaşıyorum, çünkü gömleklerde bu ıslaklık çok daha fazla belli oluyor ve siyah kot siyah tişört gibi rahat bir seçim yapamıyorum, hem de yanımda yedek gömlek taşıyamıyorum.

Bu haftasonu giysi almam lazım. İş yerinde toplantılarda filan giyebileceğim, birbiriyle uyumlu olabilecek birkaç renk kombini belirlemem lazım. Siyah veya belki lacivert gömlek ve koyu renk pantolon lazım. Belki bir de ceket.

Hem giysi hem de terleme için önerileriniz varsa duymak isterim.
(2) 

OHAL'de ifade vermek

fadetoreality #1211340 
Merhaba,

İfadeye çağrılan biri avukat istemeli midir, yoksa avukat istiyorum derse ters tepebilir mi?

Tesekkurler...
(1) 

Remote calismak ve sigorta

fadetoreality #1209299 
Merhaba,

Yurtdisinda bir sirketle remote calismak icin anlasirsak Turkiye'de sigorta primi ve saglik sigortasi meselesini nasil halledebiliriz? Sahis sirketi filan mi kurmak gerekir?

Tesekkurler...
(2) 

Kira zam oranı

fadetoreality #1198933 
Merhaba,

10 Temmuz'da ev kiram zamlanacak. Kontratta TÜFE yazmışız. TÜİK verilerine baktığımda çeşit çeşit TÜFE görüyorum, 12 aylık ortalama, önceki yılın aynı ayına göre artış gibi. Ayrıca yasaya göre ÜFE'nin üstünde olamaz gibi bir şey duydum, ama ÜFE'nin hangi değeri, yıllık mı, 12 aylık ortalama mı, onu da anlamadım.

Sorularım şöyle:
1) Kontratta TÜFE yazsa bile yasal sınır geçerli midir?
2) Temmuz'da artış yapılacağına göre Haziran ayına ait enflasyon oranına bakılacak, doğru mu?
3) Hangi değere göre, 12 aylık ortalama vs.?

Teşekkürler...
(2) 

İzmir'de ne yapılır?

fadetoreality #1190518 
Merhaba,

Bir nikah için 19 Mayıs'ta İzmir'e gideceğim. Cumartesi tam gün, pazar da öğleye kadar filan vaktim var. Konak'ta kalacağım. Toplu ulaşımla gidilebilecek neresi var, merkezde ne yapılır? Birkaç öneri verirseniz sevinirim.

Bir sorum daha var. Güzelbahçe'ye nasıl gidip dönebilirim nikah için, taksi filan mı?

Teşekkürler...
(1) 

Gerilim tipi ve küme başağrısı

fadetoreality #1185928 
Merhaba,

tl;dr: Küme başağrısı olup intihar eğilimli olmayan, kafasını duvarlara vurmayan var mı?

Daha detaylı sorum aşağıda, üşenmezseniz buyrun:

Daha önce aynı soruyu sormuştum aslında (git: 754455). Bunun tarihine baktığımda 3 yıl sonra aynı günlerde ağrı tekrarlamış görünüyor.

Bugün nöroloji uzmanına gittim. Küme başağrısından şüpheleniyorum, tek taraflı ağrım var, 2-3 yılda bir ortaya çıkıp birkaç ay sürüyor ve her gün yaklaşık aynı saatte başlayıp 1 saat kadar sürüyor dedim. Küme başağrısı hastalarının bağırarak geldiğini ve gözde kızarıklık veya akıntı filan olmadığı için bunun gerilim tipi başağrısı olduğunu söyledi. Ağrı kesici almıyorum çünkü daha önceki yıllarda ilaç etki edene kadar ağrının geçtiğini farkettim dedim, bunu da ilaca ihtiyaç duymamak olarak yorumladı. Bu aralar stresli olup olmadığımı sordu, ancak genel olarak stresli biriyim, hem çalışıp hem doktora yapıyorum zaten, üstelik 2 ay öncesine göre de daha stresli değilim şu an. Göz kapağında düşme veya gözde kızarıklık, akıntı filan olmuyor, ama burun tıkanıklığı ve akıntısı zaten hep olduğundan ağrıya bağlıysa bile ayırt edemiyorum.

Doktorculuk oynayıp kendime teşhis koymaya çalışmıyorum, bu konuda bir öğrenim görmedim, ama kemik kırığına enfeksiyon var diye kutu kutu antibiyotik verildiğini de gördüm mesela, yani güvenemiyorum. Ayrıca otonomik semptomların görülmediği ve daha hafif ağrıya sebep olan cluster headache vakalarının raporlandığı makale filan da buldum.

Şimdi bana yine antidepresan verecek 6 ay, ama bu ağrı 1-2 ay içinde kesilecek ve aslında ben haklıysam boşa ilaç kullanmış olacağım ve 3 yıl sonra tekrarlayacak.

Sanırım rastgele bir doktora değil, araştırıp gitmem gerekirdi. Doktor tavsiyeniz varsa lütfen söyleyin.
(2) 

THY Mil Kazanımı

fadetoreality #1158365 
Merhaba,

Biletimde U sınıfı, biniş kartımda Y sınıfı yazıyor. Miller U sınıfından verilmiş, diğerine göre 6-7 kat az mil kazanmışım yani. Öyle az ki, İstanbul-Konya uçuşundan 600 mil kazandığım zaman olmuştu, İstanbul-Los Angeles uçuşundan 1700 mil kazanmışım.

Bileti erken ve dolayısıyla ucuza aldığım için mi düşük sınıftan almış oluyorum?

Çağrı merkezini aradığımda "Tüm yurt dışı uçuşlarına Y yazılır, mil hesabı yapılırken değiştirilir" gibi bir şey dediler. Bu saçma geldi, sizce de saçma mı?

Teşekkürler...
(2) 

B1/B2 vizesi ile ikinci kez seyahat ve vize geçerlilik kontrolü

fadetoreality #1143887 
Merhaba,

6 yıl önce konferans için B1 vizesine başvurmuştum. 10 yıllık B1/B2 vizesi verildi ve konferansa gittim. Şimdi gezmeye gitmek istiyorum. Vizemin iptal edilip edilmediğini öğrenebilir miyim? Giderken yanımda hangi belgeler olmalı (öğrenci belgesi, işyeri çalışma belgesi, banka hesap dökümü, otel rezervasyonu gibi)?

İnternetten bilgi bulamadim, konsolosluğu aradığımda soru soracağım kimseye ulaşamıyorum.

Teşekkürler...
(4) 

Berberde makasla olusan yara ve hastaliklar

fadetoreality #1136179 
Merhaba,

Berber makasi hafifce kulagima sapladi. Kanadigini fark etmemistim, ama sonra kabuk baglayinca anladim.

Kan yoluyla bulasan hastaliklardan korkmali miyim?
(10) 

Evde su tüketimi

fadetoreality #1136111 
Merhaba,

Evde ne kadar su tüketiyorsunuz?

Ben tek yaşıyorum ve birkaç aydır kaldığım yerde soğuk ve sıcak su toplamına (merkezi ısıtma olduğu için soğuk ve sıcak su diye iki kalem var faturada) 100 liradan az ödeyemiyorum.

Her sabah duş almak, haftada 1-2 kez çamaşır, 1-2 kez de bulaşık makinesi çalıştırmak dışında doğru düzgün bir tüketimim yok. Zaten hafta içi gündüz işteyim hep. Bu ay 3,5 metreküp sıcak, 1,5 metreküp soğuk su harcamışım. Sıcak suyun metreküpünü 27 liradan (geçen ay 25'ti, evvelki ay 20'ydi) sattıkları için fatura böyle geliyor tabii. Posta kutusundan birkaç dairenin faturasına baktım, sıcak su 0,9 metreküp filan, haliyle faturalar normal seviyelerde gelmiş. Bu insanlar duş almıyorlar mı, soğuk duş mu alıyorlar, anlamadım.

Dediğim kullanım şekliyle bu tüketimler normal mi?
(4) 

Kulak damlası

fadetoreality #1124720 
Doktor dış kulak iltihabı var diye Siprogut verdi, eczacı o yok, Gentagut vereyim mi diye vana sordu, ben de bilmediğimden ona bıraktım.

İkisi farklı antibiyotikmiş, peki nasıl birbirinin yerine verilebiliyor? Geniş spektrumlu mu, yoksa bu tip enfeksiyona neden olan bakteri üzerinde ikisi de mi etkin? İçeriği farklı olduğundan muadil ilaç olmuyor bunlar, değil mi?

Teşekkürler...
(1) 

Maltepe, Tugay Yolu'nda gece yürümek (İstanbul)

fadetoreality #1093421 
E5 - minibüs yolu arası güvenli mi? Gaspçısı tinercisi var mıdır?
(4) 

Rezidansta nasıl yaşanır?

fadetoreality #1092580 
Selamlar,

Mecidiyeköy'deki iğrenç bir evin kirası Maltepe'deki bir rezidansın kirası + aidatı oluyor neredeyse. Ama bu rezidans denen şeyi hiç bilmiyorum. Yıllık kontrat filan mı yapılıyor? Yani yasal olarak farklı bir durum mu var? Çok eşya götürürsem sorun olur mu? Kira ve aidat dışında ne ödemem gerekiyor, normal bir evdeki faturalar filan mı elektrik, su, internet, ısınma? Ev arkadaşım yurt dışına gidecek, geri dönerse benim yanıma gelebilir mi? Yani otel kafasında mı çalışıyor buralar?

Teşekkürler...
(1) 

7 telli gitar önerisi

fadetoreality #1029190 
Merhaba,

7 telli, köprüsü sabit olmayan güzel bir elektro gitar arıyorum. Djent, jazz, funk, rock gibi çeşitli türleri eşit miktarda dinliyorum. 7 telli bir Musicman almak isterdim, ama Türkiye'de yok, olsa da çok pahalı olur herhalde. Biraz zorlayıp 6 telli bir Musicman JP alayım desem dinlediğim metal gitarcılarının çoğu 7 telli çalıyor. Yani ton aralığı geniş, whammy bar'ı sorunsuz, akort kaçırmayan, entonasyon sorunu olmayan bir gitar arıyorum. Ton aralığı geniş derken, Tesseract, Monuments, Toto ve Andy Timmons çalmaya çalışacağım bu gitarla. İstediğim şey olmaz gibi görünse de Petrucci'nin Biaxident'ı var, Jakub Zytecki 7 telli Musicman ile epey fusion çalıyor, yani oluyor.

Ibanez'in filan önereceğiniz modeli var mıdır? Nereden alınır, kaç paradır?
(2) 

Nidazol veya Flagyl kullanıp rahatsız olan?

fadetoreality #1022134 
Merhaba,

Barsak enfeksiyonu için Nidazol kullandım. Boğazımda şişme gibi hissettiğim şey boyun, omuz ve sırt ağrısı, göğüs sıkışması gibi bir hâl aldı. İlacın yan etkilerinden olabilir diye düşünüyorum. Benzer bir şey yaşayan var mı? Geçmesini mi bekleyeyim, nörolojiye mi gideyim emin olamadım. Nöroloji dememin sebebi ilaçla ilgili bu tip sıkıntıların nöroloji makalelerinde yazılmış olması, sizin öneriniz varsa duymak isterim.

Teşekkürler...
(4) 

USB sembolleri ve güç bağlantısı

fadetoreality #1019657 
Merhaba,

Dizüstü bilgisayarımda 3 adet USB portu var, üçünde de SS yazıyor, birinin yanında ayrıca keskin hatlı S, veya ters Z gibi bir şey var, güç simgesi.

1) SS sembolü USB 3.0 mı demek?
2) Diğer sembolün adı nedir, ne işe yarar?
3) Diğer sembollü olan porta mouse takılıyken bilgisayarın şarj adaptörünü takmam veya çıkarmam kısa süreli bir kesintiye sebep oluyor, sanki mouse'u çıkarıp tekrar takmışım gibi Windows'tan çıkarıp takma sesi geliyor. Diğer portlarda bu olmuyor. Bu normal mi, ayarlanır mı?

Teşekkürler...
(4) 

6502 sayılı kanun, tuketici.gov.tr ve arızalı ürün iade koşulları

fadetoreality #1017592 
Merhaba,

6502 sayılı kanunda ve garanti belgesi yönetmeliğinde arızalı bir ürünün iadesi veya değişimi için "ürünün 4 kez arızalanması", "bir yıl içinde 2 kez parça değişimi" gibi şeyler yazmıyor. 1,5 yıl içinde, 6-7 ay arayla iki kez servise gidip parçaları değişen bilgisayarım için Asus teknik servis çalışanının, Asus destek hattına yaptığım birkaç farklı aramada görüştüğüm kişilerin, Asus'a email ile yazdığımda cevap veren kişinin hepsi farklı şeyler söyledi. tuketici.gov.tr'nin telefon hattı olan 175'i de 3 kez aradım, üçünde de "1 yıl içinde 4, 2 yıl içinde 6 kez arıza olması gerekiyor" dediler.

Haksız yere iade için zorlamak istemiyorum, ama bu ürün de hatalı, çünkü inanılmaz dikkatli kullanmış olmama rağmen durduk yere bozuldu iki kez. Onarıp vermiş olsalar da garanti süresi azaldığından tekrar bozulmasını beklemek istemiyorum, iade etmek istiyorum.

Bu kanunun uygulanışı, yani gerçek iade ve/veya değişim koşulları nedir? Koca internette, kanunda, yönetmelikte "budur" diyen bir şey bulamadım.
(12) 

Sıfır araba önerisi - Jetta alternatifleri

fadetoreality #1014188 
Merhaba,

Babam araba almak istiyor. Jetta 1.2 Comfortline'ı gözüne kestirmiş. Donanımı filan iyi göründü gözüme ama ben anlamam, uzun uzun araştırmaya da vaktim yok.

Jetta'nın kötü bir ünü var mı herhangi bir konuda? Örneğin TSI ile ilgili iyi ve kötü şeyler okudum, içime kurt düştü. 60 yaşında adam, sürekli araba al sat işiyle filan da uğraşamaz.

Onun yerine önereceğiniz başka araba var mı?
(2) 

Arızalı ürün ve değişim talebi hakkı

fadetoreality #1010819 
Merhaba,

Bir elektronik ürün için hangi durumlarda değişim talep etme hakkımız var? Yasal durum hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim. Aşağıya biraz gereksiz ayrıntılarla yazdım. Teşekkürler...

Yaklaşık 1,5 yıl önce bir bilgisayar aldım. ASUS diye güvenip aldım ve ortalamanın üstünde de bir fiyatı vardı (16GB RAMli filan bir şey). Kutuyu açıp incelerken fark ettim ki touchpad yamuk, blueray sesli çalışıyor filan, gidip Bimeks'ten (aldığım mağazadan) değiştirdim. Yaklaşık 1 yıl sonra ekranda temassızlık olmaya başladı, birkaç gün sonra da menteşesi kırıldı, kabloları filan ortaya çıktı. Servise götürdüm, menteşeyi ve kapağı (lcd paneli değil, sadece kapağı) değiştirdiler. Dün yine ekranda temassızlık olmaya başladı, bugün yine servise götürdüm ve değişim istediğimi söyledim. Ancak 4 kez parça değişimi olması durumunda değişim hakkımın olduğunu söylediler. Muhtemelen onarıp verecekler. Bu üründe bir tasarım hatası olduğunu düşünüyorum, çünkü kapak açılıp kapansın diye yapılmıştır, ben de hassas olduğunu düşündüğüm için çok dikkatli kullandım, ya iki taraftan ya da tam ortadan dengeli olarak açıp kapatıyorum. Hatta epeydir korkumdan, çantamda bilgisayar bölmesi olmasına rağmen, kabarcıklı poşetlere sarıp taşıyorum psikopat gibi.
(7) 

İnatçı hıçkırık

fadetoreality #1006147 
Merhaba,

24 saatten uzun süredir hıçkırıyorum. Sürekli değil, ancak bir başladı mı bir saatten uzun sürüyor ve birkaç saat sonra tekrar ediyor.

Daha önce de birkaç kez böyle bir şey oldu, birkaç gün sonra geçti. Doktora da gittim önce, ama bir şey yapılmadı.

Doktor tavsiyesi olan ağıza burna poşet dayayıp karbondioksit solumak da işe yaramıyor, havasızlıktan gözüm kararmaya, başım dönmeye başlasa bile işe yaramıyor.

Su iç, nefesini tut vs dışında bir öneriniz var mı? Sebebi ne olabilir? Reflü veya yemek borusundaki yırtık gibi bir şey olabilir mi?
(4) 

Mobil operatörler, habersiz ücretli abonelik, ve şikayet

fadetoreality #996940 
Merhaba,

Annemin telefon faturası epey yüksek geldi. Haberi yokken, SMS ile onay filan vermemişken, haftalık 14TL'lik imüneccim diye bir şeye abone yapılmış, farkında olmadan da birkaç hafta geçmiş. Avea'yı aradıklarında "bizimle ilgisi yok kem küm" demişler, biraz sert konuşunca iptal ettiklerini söylemişler. İptal ettiklerinden emin değilim, ayrıca bu parayı geri almak istiyorum.

BTK'nın SSS'sinde şöyle bir şey var:

Soru: Onayım olmadan katma değerli hizmet satın aldığım gerekçesi ile hattıma ücret yansıtılmış. Ne yapmalıyım?
Cevap: Talebiniz ya da onayınız olmadan katma değerli bir hizmete üyelik yapılamamaktadır. Ancak talebiniz ya da onayınız olmadan söz konusu hizmete üyelik yapıldığını düşünüyorsanız, mobil cihazınızı sadece sizin kullandığınızdan ve başka birinin hizmete üyelik yapmadığından emin olduktan sonra, şikâyetiniz için hizmet aldığınız işletmeciye başvurabilirsiniz. Aboneler tarafından alınan hizmet ve yansıtılan ücretle ilgili kayıtlar işletmecide tutulması gerektiğinden tarafınıza bilgi verilecek veya herhangi bir hata varsa düzeltilecektir.


Buradan anladığım kadarıyla, BTK bu durum için Avea'ya başvurmamız gerektiğini söylüyor, ancak zaten burada dolandırıcılık yapanlardan birinin Avea olduğunu düşünüyorum.

Ne yapabiliriz, bir öneriniz var mı?
(2) 

İstanbul'da göz onkolojisi uzmanı

fadetoreality #977197 
Merhaba,

Gözümde nevüs var. 6 ay önce tavsiye üzerine gittiğim doktorun -hastanenin SGK ve özel sigortalarla anlaşması olmasına rağmen- hiçbir kurumla anlaşması olmaması ve muayene ücretinin 400TL olması nedeniyle başka bir doktor veya hastane arıyorum.

Ayrıca Dünyagöz'de gözlerimin önceki muayenede çekilmiş fotoğrafları var, onları gidip isteme ve alma hakkım var mı? Varsa gidip alacağım.

Bahsettiğim doktor bir üniversitede hoca, ama oradan randevu almam imkansız, alabilsem bile muayene, tetkik, sonuç vs için tekrar tekrar gitmek için işyerimden izin alamam, alsam bile gözümün fotoğrafı Dünyagöz'de.

Soru sormaktan çok içimi dökmüş oldum, ama sinir oldum duruma.

Teşekkürler...
(12) 

Gürültü yapan komşuyla tartışma, tehdit ve polis

fadetoreality #975918 
Merhaba,

Az önce alt komşumuz bıçkın delikanlıyla bir tartışma yaşadık. 1 yıldır gürültülerinden bıkmış haldeyiz. Az önce yine bağırıyordu, yere biraz vurduk, sonra gelip tehdit etti, kapıyı duvarı filan yumrukladı. Ev sahibimiz hukukçu, polisi arayın dedi. Ama polise de güvenmiyorum. Ne yapmalıyız?

Teşekkürler.
(1) 

Şehrin ortasında atmaca yavrusu?

fadetoreality #966353 
Merhaba,

Dün akşam Kadıköy'de (İstanbul) kaldırımda ufak bi kuş gördük, uçamıyor ama yaralı gibi de görünmüyordu. Belediyeyi aradık, getirin dediler götürdük, sabah da veteriner filan bakacaktı. Yoldan geçen bi adam "atmacaya benziyor" dedi, ben içimden "atmaca ne arar la burda" derken o da sesli olarak söyleyip güldü filan.

Sorular:
1) Şehrin ortasında atmaca yavrusunun ne işi var? Bina üstünde filan yuva olur mu?
2) Gri, siyah ve hafif kıvrık gagalı serçeden daha büyük bu kuş ne olabilir? Güvercin değil dediler ve rengi şekli pek benzemiyordu güvercine.
(1) 

Dizin senkronizasyonu

fadetoreality #960553 
Merhaba,

Dropbox, OneDrive ve ayrı bir lokal kopyayı eşit tutmak istiyorum. WinMerge veya Kdiff3 ile klasörleri karşılaştırıp değişen dosyaları belirliyorum, ama binary karşılaştırma çok uzun sürüyor. Binary karşılaştırma yerine tarih saat mi yapsam, Dropbox filan öyle mi yapıyordur? Bu tip işler için ne kullanıyorsunuz?

Gerçek zamanlı senkronizasyon programı da istemiyorum, değişen şeyleri listelesin sadece, ben kendim kopyalayayım.

Öneriniz var mı?
(1) 

Anneye telefon önerileri

fadetoreality #960276 
Merhaba,

Annem bugün telefon alacakmış. Dün mağazalara gidip birkaç model öğrenmişler. Bu modellerden veya başkalarından önerileriniz veya uyarılarınız (örneğin şu modelin bataryası kötü, kamerası kötü, SAR değeri yüksek gibi) varsa söylerseniz çok sevinirim.

1000 liranın pek üstüne çıkmasak iyi olur.

Önerilen modeller:
- Samsung S3 Neo
- Samsung E5
- Samsung S4 Mini
- LG G3 Mini

Teşekkürler...

Edit: Bana en iyisi General Mobile Android One gibi göründü, siz ne dersiniz?
(8) 

Yirmilik diş ameliyatı ve antibiyotik

fadetoreality #957160 
Merhaba,

Arkadaşımın yirmilik dişi alınmış, dikiş atılmış. Antibiyotik vermemişler, ama alması lazım diyenler var. Herkese antibiyotik veriliyor mu, yani unutmuşlar mı?

Teşekkürler...
(2) 

Süt, Yoğurt ve Peynir Alternatifleri

fadetoreality #932079 
Merhaba,

Soya, badem, nohut, kaju gibi şeylerden süt, peynir ve yoğurt yapıldığı söyleniyor ya, bunların sadece tadı ve kıvamı benzediği için mi böyle adlandırılıyor, yoksa gerçekten alternatif olarak bunları tüketebilir miyiz?

Peynir deyince aklıma direkt kalsiyum geliyor, ama nohut unundan peynir yapmak biraz soyaya et görünümü verip soya eti olarak adlandırmak gibi geliyor bana.

Vegan olmak cidden zor, et düşkünlüğüm yok ama yoğurt, peynir, süt ve yumurta içeren her şeyi çıkarmak imkansız gibi geliyor.
(2) 

Soluk borusuna bir şey kaçması

fadetoreality #929005 
Merhaba,

Havuç yiyordum, bir parça kaçtı. Öksürdüm filan, sanırım bir şey çıktı ama emin değilim. Ve hala var gibi hissediyorum, ama öksürürken biraz boğazım tahriş oldu, ondan da olabilir.

Böyle durumlarda bir şey kalır mı trakede? Daha aşağı iner mi, inerse ne olur? Yani öksürüp nefes almaya başladıysak geçti diyebilir miyiz?

Teşekkürler...
(2) 

Kayıp tebligat

fadetoreality #917858 
Merhaba,

Arkadaşa tebligat gelmiş. Postacı apartman kapısına bir kağıt yapıştırıp gitmiş. Ne postacının adı var, ne barkod numarası var. Üstelik yarının tarihi yazılmış. Üstelik "muhtarlıkta" yazmasına rağmen muhtarlıkta tebligat bulunamadı.

Neyle ilgili tebligat yapılır? İsimle sorgulayabileceğimiz bir site filan var mı?

Teşekkürler...
(2) 

Ümraniye'den Gebze'ye ulaşım

fadetoreality #912078 
Merhaba,

Hafta içi öğle saatlerinde Ümraniye'den GYTE'ye nasıl gidebilirim? Ne kadar sürer?

12:00'da işten çıkacağım, 2-3 saat içinde ulaşabilirsem iyi olur. Özellikle, eğer varsa minibüs çilesinden uzak bir yol belirtirseniz sevinirim.

Teşekkürler...
(2) 

Türkiye'deki aktif sol örgütler listesi

fadetoreality #909765 
Legal ve illegal örgütler, partiler, cepheler nelerdir? Hangisi neyi savunur, kime yakındır, ne tür eylem yapar? Kısa ve derli toplu bilgiye ihtiyacım var. Nasıl öğrenirim?
(2) 

Ses kartı tavsiyesi - Roland vs Line 6

fadetoreality #898222 
Evde gitar kaydetmek için ses kartı alacağım. Roland Quad Capture ve Line 6 Pod Studio UX2 önerildi. Bunlarla ilgili sorularım aşağıda, ama başka kart tavsiyeniz varsa o da olur.

- Hangisi daha iyi?
- Aynı anda iki gitar giremiyor galiba, değil mi?
- Aynı anda iki gitar girerse iki kulaklık çıkışı da lazım, ama yok. Başka bir yolu var mı, line out'tan filan alsak?
- Pod Farm güzel deniyor, ama sırf bu yüzden Pod almaya gerek var mı? Çünkü Amplitube filan da kullanılabilir.
- Midi klavye de alabilirim. Pod'da midi yok, sorun olur mu? Çünkü sanırım midi klavyelerde usb arayüzü var zaten.
- Daha ucuz modeller iş görür mü, öneriniz var mı?

Teşekkürler...
(8) 

Israrla gürültü yapan komşular

fadetoreality #898219 
Merhaba,

Alt ve üst katta sürekli müzik, tepinme, bağıra bağıra konuşma ve gülme gibi gürültü yapan muhtemelen üniversite öğrenimlerinin ilk yıllarında delikanlılar var. Okul da dahil hiçbir dertlerinin olmayabileceğini düşünüyorum ve çok özeniyorum. Ancak ben ve ev arkadaşım da hem okuyup hem çalışan insanlarız, müzik açıp idare ederiz diyemiyoruz ve ses varken uyumak da bir şey okumak da mümkün olmuyor. Ses yaptıklarında gidip güzel güzel uyardık, ama her gün aynı şey tekrarlanıyor. Yöneticiye söyledik ama gidip konuştuğunu sanmıyorum, hatta çekiniyor bile olabilir (ayrımcılık yapmak istemem ama çarşaflı filan bir kadıncağız olduğundan bir grup yeniyetme erkeğe diş göstermeye çekiniyor olabilir). Dün ev arkadaşım artık dayanamayıp polisi aradı, ekip gönderiyoruz dediler ama gelmedi.

Ne yapsak? Konuşmakla anlaşamayacağız, çünkü ipini yeni koparmış, sınırsız özgürlüğü olduğunu düşünüp sabaha kadar bağıra bağıra, tepine tepine Playstation oynayan bir grup aşırı özgüvenli insanla karşı karşıyayız.

Bir de, "Kabahatler Kanunu'nun x. maddesine göre apartmanda gürültü yapmak suç teşkil etmektedir" gibi ciddi ve gerçeği yansıtan bir yazı yazıp asayım diyorum girişe. Ne yazsam, fikriniz var mı?

Teşekkürler...
(1) 

Gözün beyazında oluşan kahverengi doku

fadetoreality #898214 
Merhaba, cumartesi hastaneye gitmeye çalışacağım, ama merak ettim ve göz olunca biraz korktum.

Bir gözümün beyaz kısmında yarım cm çapında zar gibi, yağ gibi bir şey var. Kahverengi veya biraz kanlı gibi görünüyor. Gözde et büyümesi, gözün akında yağ, ptygerium gibi şeyler çıkıyor ama buradan teşhis koyacak değilsiniz herhalde. Merak ettiğim şey şu: kötü veya operasyon filan gerektirebilecek bir şey çıkması ihtimali yüksek midir?

Teşekkürler...
(19) 

Eve yemek siparişi getirene bahşiş

fadetoreality #896119 
Bahşiş veriyor musunuz? Ne kadar? Ne kadar olması gerekir?
(6) 

HSBC Kredi Kartı ile online alışveriş yapamamak

fadetoreality #884053 
Bildiğiniz gibi yakın zamanda kart bilgilerini çaldırdılar. Sonra her şeyi engelliyorlar gibi geliyor bana, uçak bileti alamadım, Garanti Bonus ile aylardır düzenli ödediğim bi şeyi bu karta geçirdim ama banka reddetmiş filan. Siz sorun yaşıyor musunuz? Paypal'ı deneyeceğim ama onunla da sorun yaşandığını duydum.
(1) 

HSBC Modern Hesap

fadetoreality #881867 
Merhaba, birikmiş bi para yok ama maaşın yatmasından sıfırlanmasına kadar geçen süreyi değerlendirelim, en azından maaş hesabından bile alınan hesap işletim ücretini filan amorti etsin diyorum. Garanti'de ELMA hesabı vardı, otomatik fon alıp satıyordu. Modern Hesap da öyle bir şey mi? Para çekmek, transfer yapmak için filan önce internet bankasına girmemiz gerekiyor mu? Masrafı nedir? Faiz olduğundan sadece kazançtan stopaj kesilir, eksiye düşmez diyorum ama, doğru mu?
(6) 

Bedelli Askerlik ve Etik Tartışmaları

fadetoreality #871490 
Merhabalar,

Malum bedelli askerlik çıktı. Vatan borcu, şehitlik ve fakir çocuğu ölsün mü tartışmaları sürüyor. Ufak bir tartışma ve fikir alış verişi yapma ihtiyacı hissettim katılan olursa.

Ben mevcut durumda bedelli askerlikten yararlanmanın tek başına bir etik sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum. Daha doğrusu, ben karnımı doyurduğum her an birilerinin hakkını yediğimi düşünüyorum, dolayısıyla zaten bu pisliğin içine batmışız çoktan diyorum. Gittiğimiz okulda, içtiğimiz ilaçta, oturduğumuz evde, satın alabildiğimiz her şey ve hizmette birilerinin hakkı var bana göre, hem de sadece bu ülkede filan değil, dünyanın her yerinde. Ama elde edebildiğimiz şeylerin hak sayılması öyle normalleşmiş ki, benim param, evim, arabam, yemeğim diyebiliyoruz. Bu nedenle bedelli askerlikten yararlanmak isteyenleri suçlayanları ikiyüzlü buluyorum. Sanki "hadi arabanı sat da üç beş evsiz bulup dağıtalım" desek kabul edecekler.

Kavga etmeden, hakaret etmeden fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
(5) 

Dışarıda Yemek - Et Yememek - Protein İhtiyacı

fadetoreality #867752 
Son zamanlarda daha çok kafama takılıyor et yememek. Hala yiyorum (malesef), ama hem biraz tiksindiğim durumlar oldu, hem biraz vicdan yapıyorum, hem de yememem gerektiğini düşünüyorum. Bunlar birleşince et yemekten kaçınıyorum. Genelde dışarıda yediğimden ve çok sevdiğimden pide, makarna gibi şeylere yöneliyorum.

Özetle, dışarıda yemek yiyorsak ve et yemiyorsak ne yiyelim ki kilo almayalım ve dengeli olsun? Yoğurt, ayran, peynir gibi şeyler iyi mi kötü mü, azıcık protein alacaz diye daha çok yağ mı alıyoruz?

Diyetisyene gidip yaşam biçimimi, kısıtlarımı belirtip program yaptırmaya çalışacağım ama hiçbir şeye yetişemiyorum zaten. Bari bu arada pilav, pide, makarna yemek yerine biraz daha düzgün şeyler seçmeye çalışayım.
(2) 

Cuma konsere gitsek mi? (Submotion Orchestra)

fadetoreality #867262 
Merhabalar,

Cuma ve Cumartesi günleri (İstanbul'da) Salon İKSV'de Submotion Orchestra konseri var. Cumartesi düğün var, o yüzden cuma gideceğim. Beraber gidelim, mini zirve tadında olsun istiyorum. Belki öncesinde sonrasında bi kahve/bira içip sohbet etmeye fırsatımız olur.

İlgilenirseniz: fadetoreality@gmail.com
(4) 

Türkçe Şarkı (nefesli çalgılar filan)

fadetoreality #864209 
Geçen takside duydum, sonra yemek yerken televizyonda duydum filan. Badem'e benzer, yani cıvık Türkçe pop değil. Üflemeliler var trompet filan. Adını uzaktan Gürhan, Günhan, Gürcan, Gürkan gibi bi şeyler okudum ama bulamıyorum. Şu günlerde klibi dönen böyle bir şarkı var mı aklınıza gelen?
(2) 

Mont ve bot tavsiyesi

fadetoreality #862343 
Merhaba,

Kalın ve ağır olmayan, sudan ve "biraz" da soğuktan koruyacak mont ve su geçirmez, karda kaymaz, ağır olmayan bot almak istiyorum. Erkeğim.

Aşırı terleme sorunum olduğundan montun kalın olmaması önemli. Bir de otobüse filan binince, çanta filan da varsa çıkarıp elimde tutma şansım olmuyor her zaman. O yüzden çok kalın olmasa iyi olur. Biraz soğuk aşırı sıcaktan iyi benim için.

Bot da, günde 15 saat kadar ayağımda kalacağından rahat olsun istiyorum. Evimin yolu yokuşlu, kar yağınca çok kayıyor. Yağmur yağınca her yer göl dere olduğundan su geçirmemesi de önemli.

Tüm özellikler bir arada olamıyor, biliyorum; ama şu delik delik olan botların da hepsini sevemiyorum. Ama dokusunu beğenmesem de biçimi güzel geliyor onların.

Tavsiyeniz nedir? İstanbul'da nereden, kaç paraya alırım?

mobil görünümden çık