(5) 

Hangi devlet bankasından hesap açayım?

solo #1403434 
Merhaba galyalılar,

Bildiğiniz gibi 1 Ocak 2020 itibari ile devletimiz özel bankalar üzerinden vergi ödenmesini yasakladı artık sadece devlet dairesine gidip doğrudan elden ya da bir devlet bankasından vergiler ödenebiliyor, hal böyle olunca bir devlet bankasından hesap açtırmak zorunda kaldık. Hangi bankadan hesap açalım, hangisinin mobil ve web uygulaması daha kullanışlı fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Saygılar.
(3) 

Alışveriş sitelerinde gerçek dışı fiyatlandırılan ürünler

solo #1399422 
Selamlar,

Son zamanlarda sık sık karşıma çıkan bir durum beni bir hayli meraklandırdı. Aşağıda da örneğini göreceğiniz üzere bazı ürünlerin fiyatı ürünün gerçek fiyatının onbinlerce katı yazılıyor. Özellikle n11, hepsiburada gibi sitelerde denk geliyorum. Bunu yapan adamlar bu tür fiyatlandırmayı hangi kafa ve nedenle yapıyor olabilir?

Örnek : urun.n11.com

Silinirse diye yukarıdaki örnekteki ürünün fiyatı 9.999.894,89 TL
(2) 

E-Ticaret'de E-Fatura ve Muhasebe Programı Sorunsalı

solo #1395898 
Merhaba,

1 yıl önce kurduğumuz e-ticaret şirketimizin muhasebe programını ve onunla entegre web sitesini bir yazılım firmasından aldık ancak 1 yıllık sürede web sitemiz neredeyse hiç doğru şekilde çalışmadı muhasebe programı tarafında da sadece Fatura modülünü kullanıyoruz. 2020 yılı itibari ile e-ticaret işiyle uğraşanlar artık e-fatura kesmek zorunda kalacak şeklinde bir bilgi aldık. Buna göre ticari programı aldığımız yerden e-fatura ile ilgilki lisans da almıştık ancak şimdi bu firmayla yollarımızı ayırmayı planlıyoruz çünkü doğru düzgün alamadığımız bir hizmet için 1 yılın sonunda yıllık kullanım bedeli ödemek zorunda kalacağız bir iki ay sonra ki bu da aşağı yukarı 5K civarında.

Öncelikle yazılımcı olduğum için sırf fatura kesmek için 5k ödemek yerine oturup kendi muhasebe programımı yazabilirim ancak sormak istediğim şey e-fatura kısmı, bir ticari program kullanmadan e-fatura kesilebiliyor mu bunu öğrenmek istiyorum.

yani entegratör aramadan ya da bir muhasebe programı ile uğraşmadan devletin e-fatura sistemini kullansak bir sakıncası var mı?

Saygılar sevgiler.
(1) 

XBox Live Oyun Satın alamama sorunu

solo #1393984 
Merhaba,

Xbox mağazasından oyun almaya çalışıyorum 12 aylık Live Gold paketi satın aldım üstüne yetmedi GamePass aldım ama istediğimiz bir oyunu bir türlü satın alamıyoruz ısrarla Bir kod kullan diyor altında da "Xbox'ta çevrimiçi çok oyunculu oynamak için Xbox Live Gold gerekir" yazıyor. Aşağıda ekran görüntüsü var bu sorunun çözümü nedir acaba?

prntscr.com
(1) 

E-Ticaret Danışmanlığı

solo #1393016 
Merhaba,

E-ticaret işi ile uğraşan birinin danışmanlık alabileceği bir e-ticaret uzmanı ya da kuruma ihtiyacımız var, bildiğiniz, deneyimlediğiniz ya da önerebileceğiniz birileri varsa paylaşırsanız sevinirim.

Sorunumuz : Bir e-ticaret sitemiz var, reklam kaynaklı site trafiğimiz var ancak satış çok az.
(8) 

Öğretmenin öğrenciye uyguladığı şiddet için ne yapmalıyız?

solo #1387889 
Merhaba,

Bugün 8 yaşındaki oğlumuzdan öğretmenlerinden birisinin kendisine şiddet uyguladığını öğrendik, Öğretmen derste çocuğun boğazından tutup kendi masasına taşımış çocuk nefes alamamış ve ders boyunca ağlamış bu olayı bugün oğlumuzdan öğrendik, olayın üstünden zaman geçtiği için bir iki veliyi aradık o derse giren diğer çocuklara sormaları için onlar da çocuklarına sorduklarında olayın gerçekleştiğini öğrendik.

Böyle bir durumda ne yapılması gerekiyor, siz olsanız ne yapardınız?
(2) 

Konut fiyatlarındaki anormal dengesizliğin nedeni ne?

solo #1382561 
Merhaba emlak uzmanları,

Adana'da yıllık 24K kirada oturuyorum, oturduğum ev 5+1 muhtemelen aynı ev İstanbul'da çok daha yüksektir. Benim sorum şu ben oturduğum evi satın almak istesem ev sahibi benden 800K ister (Aynı apartmanın 1. katı 650K istiyor) muhtemelen. Bu da eve ödeyeceğimiz toplam paranın ancak 33 yılda kendini amorti edeceği anlamına geliyor ya da ben yanlış mı hesaplıyorum?

Bundan 5-6 sene önce Ankara'da yaşarken bir ev almak istemiş bankadaki danışmanımla konuşmuştum kredi çekmek için, o da ev almak için doğru bir zaman değil bir evin mevcut kira geliri o evi satın almak için gözden çıkardığın parayı 15'yıldan daha uzun sürede çıkartıyorsa almak mantıklı değil demişti, şimdi baktığımda bu süre 30 yılın da üzerine çıkmış görünüyor bu sizce de biraz garip değil mi? Ne oluyor neler dönüyor da bu emlak fiyatları böyle şişti? Ve önümüzdeki dönemde durum ne olur?

Sanki ev kira ücretleri çok artmıyor ama ev fiyatları her yıl katlanarak artıyor gibi bir sonuç mu çıkıyor bu durumdan?
(4) 

Kusurlu malın başka mallara verdiği zararın tazmini mümkün mü?

solo #1380932 
Merhabalar,

Eşim bir kaç gün önce bir butikten bir ceket alıyor, ceket dediğim siyah ince yağmurluk tarzı bir şey, bu ceketi giyip dışarı çıkıyor bi ara üzerindeki beyaz bulizde siyah lekeler görüyor ne olduğuna anlam veremiyor ama aynı şekilde krem rengi çantasının da siyaha boyandığını görünce sorunun nedeninin yeni alınan ceket olduğunu anlıyor.

Alınan butiğe mesaj attık durumu ilettik hem kıyafetin hem de çantanın, fotolarını attık, adam tamam getirin değiştirelim diye mesaj atmış ama sorun o ceket değil ceketin fiyatı 30-40 TL ama siyaha boyadığı çantanın fiyatı 500 TL

Bu durumda ne yapmak gerekiyor acaba?
(2) 

Gerçek verilerin kullanıldığı bir ekonomi/borsa oyunu baş ağrıtır mı?

solo #1379428 
Merhaba ekonomi ve hukuk uzmanları,

Gerçek piyasa verilerinin kullanıldığı ancak sanal varlıkla oynanabilen bir borsa oyunu yasal çerçevede baş ağrıtır mı? Örneğin BİST verilerinin kullanıldığı, Altın, Döviz vb emtiaların gerçek zamanlı verilerinin yayınlandığı al/sat gibi işlemlerin sanal olarak yapılabildiği bir oyuna birileri hayırdır sen ne iş der mi? Ya da bu verileri nereden alıyorsun hele bi gel bakalım şöyle denir mi?

Oyunun amacı tamamen kendini test etmek, yatırımcı olarak bu konuda başarılı olup olamayacağını ölçmek olacak, her hangi bir ödül vb yok yani gerçek hayatta elinize bir şey geçmeyecek.
(2) 

Adana'da önerebileceğiniz diyetisyen

solo #1373200 
Merhaba,

Adana'da önerebileceğiniz iyi bir diyetisyen var mıdır arkadaşlar? Eşimin kilo sorunu nedeniyle iyi bir diyetisyene ihtiyacımız var buradan da sormak istedim.
(5) 

Çocuğunuzla/Çocuklarınızla nasıl zaman geçiriyorsunuz?

solo #1373105 
Merhablar,

8 yaşında bir oğlum var, mesleğim gereği home office çalışıyorum şu ara, okullar tatil olduğu için oğlum da sürekli evde bazen xbox vb oyun konsolu ile zaman geçiriyor bazen netflixden çizgi film izliyor annesi pek dışarı çıkartmıyor ilgilenmiyor (eşimin kötü niyetinden değil oğlum biraz babacı annesiyle pek zaman geçirmekten hoşlanmıyor)

Ben akşama kadar genelde işimle ilgileniyorum akşam da yemek, vs dedikten sonra uyku bastırıyor ve çoğunlukla oğlumla ilgilenemiyorum çocuk iyice asosyal oldu neredeyse dışarı hiç çıkamıyor (yaşadığımız ilde ve semtte öyle mahalle kültürü yok apartman yolun kenarında aşağı inmesi vs zor) Çocuğun bu durumuna üzülüyorum, ne yapabilirim nasıl bu çocukla ilgilenebilirim fikrinize ihtiyacım var.
(4) 

Aşırı paranoyaklık sorunum var ne yapmam lazım

solo #1372201 
Neredeyse 10 yıldır ülkeme karşı aşırı paranoyak hissediyorum kendimi, sanki her an savaş çıkacakmış, her an ekonomi çökecek insanlar sokaklarda yemek arayacakmış gibi tetikte hissediyorum. Bi ara ciddi ciddi satılık arazi arayışına girdim, bir kaç sığınak üreticisi ile iletişime geçip fiyat teklifleri aldım.

Marketlerde konservelerin son kullanma tarihlerine bakarken buluyorum kendimi alıp saklamak için. Şişe suları ne kadar dayanır vs araştırmalar yapıyorum, Eczaneden sargı bezi yara bandı vs alıyorum ara ara, banyo dolabı bu tür malzemelerle dolu, bu tür filmleri çok sevdiğim ve fazla izlediğim için mi oluyor böyle yoksa size de oluyor mu aynısı ve bu durumdan nasıl kurtulabilirim.
(2) 

Kıbrıs'ın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

solo #1369369 
Merhabalar,

Bildiğiniz gibi son zamanlarda Akdeniz'de sular epeyce ısındı, Kıbrıs Rum tarafının bölgede doğalgaz ve petrol arama girişimine tepki olarak biz de bölgede sondaj çalışmalarına başladık ancak adanın Kuzey kısmını bizim dışımızda hiç bir ülkenin tanımamasından dolayı hemen her ülkeden tepkiler geldi bu tepkiler çoğunlukla "orada sondaj yapamazsınız, sizin karasularınız değil" şeklinde tepkiler.

Bu olay bize şunu gösterdi, biz her ne kadar Kıbrıs'da bir hakkımız var diye düşünsek de dünyanın gözünde orada hiç bir hakka sahip değiliz, sizce bu olaydan sonra KKTC'nin durumu ne olur? ortalık daha da mı karışır, daha iyiye mi gider? İki taraftan birisi petrol ya da doğalgaz bulup çıkarmaya başlarsa ortaya nasıl bir tablo çıkar?
(8) 

Sizce de Kola tadında eskiye nazaran bir gariplik yok mu?

solo #1366189 
Kolayı çok seven bir adamım ama son zamanlarda aldığım hemen her kola (markayı yazmıyorum ama mavi kırmızı logolu olmayan olduğunu anlayın siz) bir öncekinden farklı asit ve tat oranına sahip gibi geliyor, hele üzerinde kırmızı kağıt yağıştırılmış mini cam şişeler var ki bildiğin meyve suyu kıvamında, ne gazı var ne keskinliği. Hadi havalar ısındı da kola tam soğumuyor acaba ondan mı diyerek artık içmeden yarım saat önce buzluk bölümüne koyup iyice soğutuyorum ama yok bir garip geliyor tadı asitsiz daha çok şekerli. Sadece ben mi böyle düşünüyorum, benim ağzımın mı tadı yok diye merak ettim.
(9) 

Bitcoin'e bakış açınız nedir?

solo #1363897 
Malumunuz üzere Bitcoin yine bir yükseliş bandına girdi, hemen her yerde Bitcoin şöyle yükseldi böyle yükseldi haberleri görmeye başladık muhtemelen daha fazla görmeye de devam edeceğiz.

Benim sorum şu, Bitcoin'e sizin bakış açınız nedir? Kimisi için bitcoin 21. yüzyılın en büyük ponzisi, kimisine göre mevcut kapitalist sistemde kendine köşe kapamamışlar için yeni bir enstrüman, kimilerine göre ise devletlerin baskıcı ve tekelci sistemine bir baş kaldırı. Siz Bitcoinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
(2) 

Cracklenmiş oyun konsolu mu orjinal konsolu mu?

solo #1359620 
Merhaba,

Evimizde hem orjinal PS3 hem de Orjinal XboxOne S var, ikisini de bir hevesle alıp bir iki oyun yükledikten sonra bir daha hiç kullanmadık bunun 2 nedeni vardı her iki konsolda da CoOp konusunda hayal kırıklığı yaşadık Spor ve Araba yarışları dışında neredeyse oyunların %95'i Single Player olarak tasarlanmış, Bunun dışında konsol orjinal olduğu için oyunlara da dünya kadar para harcamamız gerekiyordu bir süre sonra sıkılıp bıraktık her ikisini de.

Bugün hemen her ilde olan şu kaçakgöçek elektronik cihazların satıldığı Amerikan pazarı denilen yerlerden birine gittim bir mekanı gözüme kestirip girdim mekandaki arkadaş 30 yıldır oyun ve konsol sektöründeymiş durumumu anlattım Türkiye'de benim gibi binlerce insan olduğunu bir hevesle gidip Teknoloji mağazalarından orjinal konsol aldığını sonra da oyunların fiyatlarından dolayı bir süre sonra bıraktığını söyledi adam aynı cihaza istediğin kadar oyunu tanesi en fazla 20 liradan yükleyip veriyoruz sıkılınca geliyorsun binlerce seçenekten yenilerini seçip yükletiyorsun böylece sıkılıp bıraktığın cihazı yıllarca kullanmış oluyorsun dedi bana da mantıklı geldi. Bir diğer mesela bazı oyunların Türkiye'deki online mağazasında satışının olmaması oyun aslında var biliyorsun internette arayınca çıkıyor ama konsolun mağazasında yok çünkü Türkiye'de satışı yok, bu kırdırma mevzusunda bu sorun da ortadan kalkıyor haliyle. Her neyse bu elemanın mağazasında otururken 1 saat içerisinde sayısız müşteri girdi çıktı kimisi oyun yükletti kimisi sorunlu cihazlarını bıraktı tamir için tıpkı yıllar önce commdore 64 oyunlarını kopyalattığımız abiler gibi baya bir keyiflendim yani.

Şimdi sormak isteğim şey şu ki, konsolları kırdırıp kullanmak mantıklı mı yoksa orjinali bozulduğu için sakıncaları var mı? Ya da siz nasıl kullanıyorsunuz?
(3) 

Magic Mouse 2 takılma sorunu

solo #1358960 
Merhaba dostlar,

Yaklaşık 1 yıllık iMac kullanıcısıyım her şey sorunsuz çalışıyor ancak mouse'da bir sıkıntı var çözemedim, Mouse arada sırada ki genelde hep kritik zamanlarda ilginç şekilde takılıyor mouse tamamen çalışmaz hale gelmiyor mouse çalışıyor ama sadece yukarı aşağı hareket ediyor imleç sağa sola hareket kabiliyetini kaybediyor cursor sanki araya sıkışmış gibi yukarı aşağı iniyor ama milim sağa sola hareket etmiyor mouse'ı kapatıp açınca ya da kendi kendine düzeliyor sinir etti beni, sorunun ne olabileceği hakkında bir fikriniz var mı acaba?
(4) 

Radyasyon nasıl bulaşıcı olabiliyor?

solo #1357818 
Merhaba sevgili bilim insanları,

Öncelikle sorumun Chernobyl dizisi için düşük dozda spoiler içerdiğini belirtmem gerekiyor yani diziyi henüz izlemediyseniz ya da 3. bölümü henüz izlemediyseniz bu sizin için spoiler içeriyor olabilir.Eğer sıkıntı yok diyorsanız sorumu okumaya devam edebilirsiniz.

--- Spoiler ---

Dizinin 3. bölümünde radyasyondan etkilenerek feci şekilde ölen operatör ve itfaiyecilerin gömüldükleri sahnede cesetlerin tahminen kurşundan yapılmış tabutlarla kaynaklanıp gömüldüğü ve üstüne de beton döküldüğü görülüyor, buradan şöyle bir soru takılıyor kafama, cesetler bu şekilde gömüldüğüne göre artık potansiyel bir radyasyon kaynağı halini alıyorlar.

--- // Spoiler ---

Şimdi radyasyon bir nevi enerji dalgası şeklinde hareket ediyor ve hemen her şeyin içinden geçip gidiyor bunu biliyoruz yani havada bir mermi gibi hareket edebiliyor ve içinden geçtiği canlı dokulara da zarar veriyor yani radyasyon ya hücreleri parçalayıp anlık olarak gözle görülür bir deformasyona neden oluyor ya da DNA'yı bozup uzun vadeli kanser riski ortaya çıkartıyor. Ama benim anladığım bu radyasyon vücuttan geçip gittiği an oluşan bir etkinin sonucu peki radyasyon etkileşimi girdiği bedende kalıp nasıl bulaşıcı hale geliyor? Bir virüs ya da parazit değil ama potansiyel olarak o vücut başkalarına zarar verebilecek hale geliyor. Okudum araştırdım ama mamafih bir cevap bulamadım, radyasyon vücuda temas ettikten sonra vücut içinde dolaşmaya devam mı ediyor? başkaları için nasıl bir tehdit oluşturuyor bilen birileri anlatırsa çok sevinirim.
(9) 

Duyuru hesabına ekşi sözlükten bağımsız girebilmek mümkün mü?

solo #1357598 
Malumunuz teknik nedenlerden dolayı duyuruya 5 günden fazla login olamadık ekşi sözlükten geldiğimiz için, yeni bir hesap açmadan mevcut ekşi sözlük duyuru hesabımıza doğrudan duyuru üzerinden login olma şansımız yok mu? Duyuru geliştiricileri buna bir çözüm bulamaz mı? Yarın bir gün sözlük yönetimi ile kavga etseniz hesaplarımız uçup gidecek çünkü.
(10) 

Oyunların eskisi kadar sarmaması üzerine ufak bir tez

solo #1356469 
Merhaba oyun sever dostlar.

Son zamanlarda oyun konsolları ve PC oyunları üzerine biraz kafa yormaya başladım, 80 kuşağı dinozorlarından olduğumdan mıdır bilmem güncel oyunların hemen hiçbirisinin beni sarmadığını farkettim, evde hem PS4 hem de XBox var ama ikisi de en son ne zaman açıldı bilmiyorum her ikisinde de satın alınmış en az beşer oyun var ama toplasanız 10 saat oynanmamıştır tamamı.

Neyse bugün yolum alışveriş merkezine düştü gitmişken teknoloji mağazalarını şöyle bir dolaşayım dedim, girmişken de yeni oyunlardan neler var bakayım diye şöyle raflara bir göz attım ama oyun dvdlerinin kutularından beni pek cezbeden olmadı, ta ki nintendo rafına gelene kadar, nintendo'nun oyunlarını görünce hepsinden almak istedim ama 2 sorun vardı ilki evde nintendo yok ikincisi bu meretin en ucuz oyunu 200 tl'den başlıyor, neyse bu hayalden vazgeçip şöyle oyunlara bir bakıp önünden yürüyüp gittim sonra aklıma takıldı ve oyun bölümüne tekrar yöneldim, aklıma takılan şey şuydu, Neredeyse gerçek hayatın birebir içindeymiş hissi uyandıran oyunlar zerre ilgimi çekmiyorken nintendonun o rengarenk kapaklı oyunları deli gibi ağzımı sulandırmıştı, sonradan düşününce bizim zamanımızdaki oyunların şimdiki oyunlara göre daha bir rengarenk olduğunu farkettim, acaba biz büyüdük de kirlendi mi dünya yoksa o zamanlar bu oyunlardan bu kadar keyif almamızın nedeni bu renk cümbüşü müydü?

Sorum şu, siz de yeni nesil oyunlara kolay burun kıvıran ve çabuk sıkılanlardan mısınız yoksa bu sadece bana mahsus bir olay mı?
(2) 

Siyah metalik renkte arabada full bakım sonrası beyaz lekeler

solo #1354938 
Merhaba dostlar,

Bugün siyah metalik renkteki arabama SONAX şubelerinden birinde VIP Yıkama ve Boya koruma uygulaması yapıldı, Araç yaklaşık 2 yıldır bende her yıkamadan sonra yıkamadan kömür gibi aldığım aracı akşam üstü SONAX'ın şubesinden almaya gittim, ancak bir tuhaflık vardı arabanın kaputunda (Üst kısımda yani taş değmesi imkansız olan yerlerinde) bildiğiniz benek benek beyaz lekeler oluştuğunu gördüm. Bu lekelerin daha önce olmadığından eminim çünkü bu konuda çok hassasım aracı her yıkattığımda iyice incelerim. Mekanın sahibine durumu anlattım bunlar ne yoktu bu lekeler dedim taş lekesi onlar dedi, VIP temizlik yapıldığı için bu lekeler ortaya çıkar daha önce de vardı ama kirden görmüyordunuz hiç dedi.

Nasıl olur bu araç defalarca yıkandı hiç görmedim böyle lekeler dediğimde çünkü detaylı yıkanmadı hiç özel solisyonlarla temizlendi ve taşların neden olduğu oyuklardaki kir ortadan kalkınca beyazlıklar görünmeye başladı dedi.

Aracı almadım ve orada bıraktım çünkü başka yapılması gereken yerler de temizlenmemiş haldeydi sabaha teslim alırım dedim çıktım ancak kafamda deli sorular var ben bu lekelerin olmadığıundan eminim ama adam doğru mu söylüyor yoksa bir bok yediler kılıf mı uyduruyorlar bilmiyorum. Bu yüzden sizin de fikrinizi almak istedim.

Not : Aracın asıl taş lekeleri alacak yerlerinde hiç bir şey yok (Örn: Ön tampon vs.)
(4) 

Ev için en ideal Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS)

solo #1351539 
Merhaba dostlar,

Mesleğim gereği evimde bilgisayar ve yazıcımın sürekli olarak açık kalması gerekiyor, bunun dışında evin farklı odalarında da çalışması gereken cihazlar var örneğin Kablo Modem, vb. Normalde çalıştığım odada 3kw'lık bir ups var ama o işimi tam olarak görmüyor en fazla 20 dakika dayanıyor sadece bilgisayar (2 adet 12v akülü versiyon) Bu yüzden evin tamamını besleyecek 10 kw'lık bir ups almayı düşünüyorum.

Araştırınca Inform markasının Dobule Serisini gördüm ama tam olarak ihtiyaçlarımı giderir mi bilemedim. Evdeki Elektrik kesintisi senaryosunu yazayım ki seçimimde yardım etmenize yardımcı olsun.

Öncelikle Elektrik kesilmesi durumunda evdeki gereksiz her şeyi kapatacağız, Örn: Işıklar, çalışıyorsa çamaşır bulaşık makinası vb. Sadece Buzdolabı sabit prize bağlı olduğu için o sürekli açık kalır muhtemelen. Evde bunun dışında Kablo Modem, iMac bilgisayar ve 1 adet Lazer yazıcı sürekli çalışıyor olmalı.

Sorum şu 10kw bir UPS ile bir kaç saat kesintisiz bu birimleri çalıştırmam mümkün mü ya da hangi ürünü tercih etmeliyim. Elektrik kesintisi durumunda elektrik gelene kadar UPS'in dayanması için acil durumlar dışında kalan sürede bilgisayarı ve yazıcıyı uyku moduna alabilirim.

Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Saygılarımla
(1) 

7 yaşında çocuğa Florür Vernik Uygulaması

solo #1351504 
Merhabalar,

Çocuğumuzun okulundan bugün bir izin belgesi göndermişler, Florür Vernik uygulaması için, biraz internette araştırdım ama faydalı bulanlar da var önermeyenler de var anne baba olarak kararsız kaldık buradan uzman arkadaşların fikrini sormak istedik. Acaba yaptırmalı mıyız, bir sakıncası var mıdır ya da yaptırmak bir fayda sağlar mı?

Saygılar.
(2) 

Yurtdışından Araba ile giriş yapıp Uçak ile dönmek

solo #1348676 
Merhabalar,

2 ay önce Kıbrıs'tan Araba ile Türkiye'ye giriş yaptım, şimdi bir iş nedeniyle bir günlüğüne tekrar Kıbrıs'a uçakla gitmem gerekiyor, Pasaport'ta araç 2020 yılına kadar kalabilir mührü basıldı araçsız olarak uçakla Kıbrıs'a uçabilir miyim merak ediyorum yoksa araçla çıkmışsın araçsız giremezsin mi denir?

Saygılar
(3) 

İstanbul'da toptan elektronik malzeme satan yer

solo #1339990 
Merhabalar,

Önümüzdeki hafta ticari amaçla toptan elektronik malzeme (komponent, sensor, vb) almak ve araştırmak için İstanbul'a gitmeyi planlıyoruz. Bu tür toptan satış yapan yerler nerelerdir? Türkiye'deki elektronik malzeme dükkanları bildiğim kadarıyla İstanbuldaki toptancılardan alıyorlar ancak yerleri hakkında en ufak fikrimiz yok.

Sevgiler, Saygılar.
(4) 

Sözcü gazetesine ne oldu?

solo #1337859 
Yıllardır Sözcü gazetesini takip eden biriyim, özellikle bu gazeteyi takip etmemin nedeni web sitelerinin tasarımı ve tabiki de yandaş olmamalarıydı ancak son bir kaç aydır iyice eşeğin bi tarafına su kaçırmaya başlamışlardı ve ziyaret etmeyi bıraktım, reklam yerleşimindeki abartılı stratejileri, sürekli ağlak haber niteliği taşımayan manşetleri, clickbait amaçlı görsel haberleri ile iyice mide bulandırıcı bir hale gelmişler. Gazetede haber niteliği taşıyan neredeyse hiç bir içerik kalmamış durumda.

Ne oldu da bu gazete bu hale geldi? el mi değiştirdi baskı mı gördü? parasız mı kaldı? Bu nasıl bir vizyonsuzluktur ki insan tek gelir kaynağının reklam olduğu bir mecrada içerik kalitesini düşürüp ziyaretçi sayısını trajik şekilde düşürmeye çalışsın? (Alexa grafiklerine bakılırsa ciddi bir kaybı var)

En son TNT vardı özellikle belgesel ve sinema severlerin bir numaralı kanalıydı sonradan Memed Ali Erbilli, Hülya Avşarlı içerik yayınlamaya başlayıp sonra batmışlardı bu adamlar da mı aynı hastalığa yakalandı nedir?
(6) 

7 yaşındaki oğlum korku videoları izliyor engel olamıyoruz

solo #1335844 
Merhabalar,

Öncelikle belirtmem gerekiyor normal şartlarda anne ve baba olarak çocuğumuzun tablet ya da telefon kullanmasına izin vermiyoruz ancak bazen bazı şarkı ve eğitici videoları izlemesine kontrollü olarak izin veriyoruz.

Bunu belirttikten sonra asıl konumuza gelelim, bundan yaklaşık 6 ay önce oğlumuz parkta oynarken parkta oynayan yaşça daha büyük bir çocuk elindeki telefondan Youtube'da Büyükanne Granny adında bir video izletmiş parka biz değil anne annesi götürdüğü için farkında olmamış biz götürmüş olsak asla izin vermezdik izlemesine.

O günden sonra oğlumuzda ileri derecede karanlıktan korkma başladı artık karanlıkta tuvalete bile kendisi gidemiyor ışıkları dahi açamaz hale geldi, kendi başına yatağına gidip uyuyan çocuk artık yanında biz olmadan uykuya dalamıyor vs.

Buraya kadar normal bir korku sürecinden söz edebiliriz ancak asıl sorun şu, çocuk hem bu videodan çok korkuyor hem de kendini o videoyu tekrar izlemekten alıkoyamıyor ve bizden habersiz ne zaman telefonlarımızı eline geçirse bu videoları açıp izliyor sanki bir bağımlılık söz konusu telefonlarımıza şifre koyduk ama bir boşlukta şifre girerken görüp biz farketmeden tekrar izliyor.

Ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz anne baba olarak tıkanmış durumdayız ve cidden yardıma ihtiyacımız var, benzer sorunlar yaşayan ya da bu duruma önerisi olan arkadaşların önerilerine açığız.
(2) 

Ürün ithal etmek ve Türkiye'de satmak için nereden başlamak gerekir?

solo #1333971 
Merhaba dostlar,

Bir süredir elektronik hobi ürünleriyle ilgileniyorum, yaklaşık 20 yıldır yazılımcıyım bu işten ekmek de yedim ancak artık ticarete girmek istiyorum. Bir süredir elektronik ve yazılımı birleştirerek projeler geliştiriyorum piyasadan aldığım ürünlerin tamamının çinden getirildiğini farkettim tedarik ettiğim bir iki nokta var ve bunlardan sadece biri profesyonel olarak yapıyor işi gördüğüm kadarıyla.

Ben de bu işi yapabilirim diye düşünerek araştırmaya başladım, amacım çinden ürün getirtip bunları online ortamdan satmak, online olarak satmak derken tamamen yasal ve kayıt altında yapmak istiyorum yani şirket olacağım. Merak ettiğim konu şu, bireysel olarak aliexpress gibi kaynaklardan ürün aldığınızda belli bir sayının üstünde sipariş verirseniz bu ürünler gümrükte takılıyor işletme olarak bu girişimde bulunursanız süreç nasıl işliyor nereden başlamak gerekiyor?
(4) 

Kargo şirketleri dağıtım sırasını neye göre belirliyor?

solo #1331156 
Hepiniz sözlükte orada burada kargo şirketi evime 100 metre mesafede akşama kadar kargomu teslim edemedi şeklinde şikayetler görmüştür, benzer şekilde benim de beklediğim bir kargo evime 20 adım mesafede bir şubeden sabah teslimata çıkartıldı ancak bu saate kadar hala teslim edilmedi.

Bu kargo şirketleri dağıtım sırasını neye göre belirliyor? Daha önce UPS firması hakkında bir belgesel izlemiştim adamların araçlarında bir bilgisayar var ve bu bilgisayar en az yakıtla kargoların düzenli bir şekilde teslim edilmesini sağlayacak rotayı belirliyor bizim firmalar bu işi nasıl yapıyor? Kargo dağıtım elemanına arabayı verip kafana göre teslim et mi diyorlar?

Bu gibi şikayetleri çok duyardım da pek önemsemezdim şimdi benim başıma gelince benim de dikkatimi çekti kargocu şubenin kapısından fırlatsa ben camdan yakalarım ama kargom hala elimde değil :D
(10) 

UPS Akü sayısı arttırılırsa dayanma süresi uzar mı?

solo #1330616 
Selam sevgili galyalılar,

Benim çalışma odamda 2 KW'lık bir UPS var üzerinde 9Amper 12 voltluk 2 adet akü var, bu akülerle bir PC'yi ortalama 45 dakika çalıştırabiliyor elektrik kesildiğinde, Eğer aynı değerde 2 akü daha bağlarsam bu süre 90 dakikaya mı çıkar yoksa UPS akü sayısının artmasından dolayı sapıtır arıza verir ya da yanar mı? Aküleri bağlama sırasını aynı tutacağımı varsayarak soruyorum bu soruyu yani birinin artısı diğerinin eksisine bağlayarak sanırım buna seri bağlantı deniyor.

Elimdeki cihaz ise şu : www.tuncmatik.com
(3) 

Kablosuz modemi wifii router olarak kullanmak mümkün mü?

solo #1328889 
Merhaba galyalılar,

Evde Kablonet kullanıyorum, modem salonda olduğu için çalışma odamda kablosuz bağlantı özelliği olmayan sistemimi kullanamıyorum elimde daha önceden kalma tp-link marka bir kablosuz modem var arkasında da 4 adet ethernet çıkışı var, bu modemi çalışma odama takarak wifii üzerinden kablonet modeme bağlanmasını ve bir router gibi çalışmasını sağlamam mümkün mü? değilse bu işi yapabilmeme olanak sağlayan bir cihaz var mıdır?

Ekte kablosuz modemimin modelini görebilirsiniz.
cdn2.avansas.com
(5) 

Bitcoinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

solo #1325967 
Malumunuz 1 sene öncesine kadar 19K USD sınırına dayanan Bitcoin şu ara 3K üzerinde kalmak için direniyor ve merak ettiğim konu genel olarak insanların Bitcoin ya da benzeri bir Crypto Para sistemine bakış açısı ne?

Silicon Valley dizisinin 5. sezon son 2 bölümünde Bitcoin ile ilgili çok iyi tespitler var, Warren Buffett gibi dolar milyarderi dinozor kafalı adamlar varken Bitcoin gibi teklnolojik araçların yükselmesi elbette engellenir çünkü bu adamlar kendi varlıklarının böylesine teknolojik yenilikler karşısında değer kaybetmesini istemezler ve bu yüzden de algı operasyonları yaparlar anlamında.

Geçmişe dönüp baktığınızda bir lale çılgınlığı örneği var ancak Bitcoin'i tam anlamıyla lale çılgınlığı ile benzeştirmek de çok doğru değil bugün bir lale soğanını alıp sonsuz sayıda çoğaltabilirsin ama bitcoin için böyle bir durum söz konusu değil, kimilerine göre Bitcoin bir ponzi ancak ponzinin teknik açıklamasını iyice okuyunca da örtüşmeyen çok fazla noktası var, ponzide ilk girenden alınan paraların karşılığı son girenlerden alınan paralarla ödeniyor ancak sistem bunun ötesine geçemiyor bitcoinde ise durum biraz daha farklı bir merkezi sistem tarafından dağıtılmadığı için ponzi şemasına uymuyor ayrıca elindeki bitcoini bir yatırım aracı olarak kullanabiliyor ve istediğin zaman da çıkabiliyorsun sistemden.

Sizce Bitcoin tüm ülke paralarının yok olup yerine kullanılacağı bir değer halini alabilir mi gelecekte? Ya da bir noktadan sonra kendi kendine yok olup gidecek mi?
(3) 

Videodaki effekt nasıl yapılıyor?

solo #1324229 
Soru başlıkta gizli, aşağıdaki videoda belirtilen zamandaki görüntü nasıl yapılıyor sanki oyuncak bir dünyadaymış gibi bir derinlik yaratılmış ama dünya gerçek bu nasıl yapılıyor ve ismi ne?

youtu.be
(3) 

İnsanlara elektrik enerjisi satmak mümkün mü?

solo #1323031 
Sevgili Lidyalılar,

Bilindiği gibi güneş ya da rüzgar enerjisi ile elektrik üretip bunu devlete satabiliyorsunuz, benim merak ettiğim doğrudan devlete değil de evlere kurulacak sistemle doğrudan son kullanıcıya elektrik satmak mümkün mü? Yani tam olarak demek istediğim şey şu siz bir mahallede ahmet abisiniz sizin devletten aldığınız elektrik kesilip tamamen kendi kurduğunuz enerji üretim sisteminden elektrik kullanması ve bunu faturalandırmaya izin var mı?
(1) 

Adana'da bir programcı ne kadar maaş alır?

solo #1318687 
Merhabalar,

Aslında soru başlıkta gizli ama neye göre kime göre sorusuna cevap olması açısından açıklama yapayım, Adana'da kurulması düşünülen bir yazılım şirketinde sıfırdan kurulacak bir kadroda görev alacak, deneyimli web programcısı ve arayüz tasarımcıları aşağı yukarı ne kadar maaş talep eder? Burada anahtar kelime şirketin de yeni kuruluyor olması yani kadro da sıfırdan oluşacak.

Çalışacak personelin 4 yıl bilgisayar mühendisliği mezunu olup üst düzey deneyimli bir senyör olması beklentisi olmayacak amaç iyi bir ekibi sıfırdan kurup yetiştirmek ve birlikte büyümek.

Çalışacak personel'den sayısız dil sayısız platform bilmesi beklenmeyecek, API tarafını yazacak personel sadece kendisi ile ilgili kısmın bilgisine sahip olacak ara yüzü yazacak kısım ise sadece AJAX, JQuery, Javascript konularına hakim olacak.

Bu şartlarda çalışacak personeli tatmin edecek maaş sizce ne olmalı?
(2) 

Sağlıklı yaşam ve spor

solo #1313534 
Merhaba dostlar,

Yaklaşık 20 yıldır yoğun bir tempo ile iş hayatındayım yaşım 38 ve son zamanlarda işlerimi yoluna koyup daha dingin bir hayata geçme sürecine girdim, freelance çalıştığım için artık kendime daha fazla zaman ayırabilecek durumdayım çoğunlukla bu boş zamanımı dışarıda geçirmek yerine evde film izleyerek geçiriyorum ancak bu durumu değiştirmek de istiyorum.

Öncelikle yıllardır beslenme alışkanlığımın kötü olması nedeniyle fiziğim bir hayli kötü, omuzlarım düşük ve kollarım sıska bacaklar ise çamaşır mandalından hallice, sabah kahvaltısı neredeyse hiç yapmıyorum dışarı çıkmaya üşendiğim ve ekmek almadığım için bazen fastfood sipariş verip evde yiyorum yemeğimi. Spor salonunda açılmış ve dondurulmuş kaydım var arabayla spor salonu 10 dakika mesafede ancak üşendiğimden gitmiyorum, yakın zamana kadar çok fazla sigara içiyordum şimdi elektronik sigara içiyorum.

Sormak istediğim soruya gelince, bu üşengeçliği atarak kendimi nasıl motive edebilirim, beslenme alışkanlığını nasıl düzene sokabilirim maddi olarak gücüm var ama isteğim yok bu konuda önerilere ihtiyacım var.
(12) 

Erkek olarak vücut tüylerinizi alıyor musunuz?

solo #1312381 
Merhaba dostlar,

Vücut tüylerimle ilgili bir sıkıntı yaşıyorum, Özellikle bacaklarım çok kıllı kollarım aynı keza bu tüyleri alma konusunda büyük çelişki yaşıyorum muhtemelen kılları alsam tavuk gibi kalacağım merak ettiğim siz vücut kıllarınızı alıyor musunuz? alıyorsanız rahatsızlık yaratıyor mu? Ya da zamanla alışılıyor mu?
(6) 

Seramik kaplama kaç kat uygulanır?

solo #1305393 
Merhabalar dostlar,

Bugün uzun süredir aracımı yıkattığım oto yıkamanın içerisinde hizmet veren boya koruma vs işleri yapan bir yere aracıma seramik kaplama yapması için bıraktım, Öncesinde bu uygulama ile ilgili bilgi vermesini istedim çocuktan önüme bir yığın şişe serdi önce şu uygulanacak sonra bu uygulanacak pasta cila kil falan filan en son da seramik kaplama yapılacak toplamda da 3 gün sürecek bu uygulama dedi. Buraya kadar her şey normal internette araştırdığım kadarıyla bunlarım tamamı doğru ancak kafamı karıştıran konu çocuğun kaç kat seramik kaplama yapmasını istediğimi sorması.

Ben anlamıyorum bu işlerden farkı ne dedim Eğer 1 kat yaparsak 2 yıl ilk günkü gibi korur aracı 2 kat olursa daha sert ve daha dayanıklı olur ve 4 yıldan uzun sürer 3 kat olursa ömürlük olur zaten bu uygulamaya artık seramik kaplama değil seramik zırh deniyor dedi.

Muhtemelen salladı ama buradan da sormak istedim, internette araştırdığıma göre seramik kaplama tek kat yapılıyor ve birden çok kat yapıldığının örneğini de görmedim yapılıyorsa bir zararı var mıdır yoksa faydası olur mu?

Aracım Siyah BMW 520d SE
(12) 

İlk okul 1. sınıfa başlayacak çocuk için kolej önerisi (Adana)

solo #1301677 
Merhabalar,

6.5 yaşındaki oğlum bu sene 1. sınıfa başlayacak, ne yazık ki mevcut eğitim sistemindeki kalitesizlikten dolayı devlet okullarına yazdırmayı düşünmüyorum araştırdığım bir kaç kolej arasında Gündoğdu, Bahçeşehir, TED koleji var bunlar arasında seçim yapmanız gerekse hangisini seçerdiniz ya da sizin önerebileceğiniz başka kolej var mıdır?
(2) 

Windows 10 Pro OEM Lisans ve Orjinal Ürün Fiyat farkı

solo #1264564 
Merhaba dostlar,

Aşağıda Microsoft mağazasının orijinal Windows 10 Pro kutulu ürünün ve N11 mağazasında Dijital Lisans OEM ürünün satış fiyatlarını görebilirsiniz, arada 800 - 900 fiyat farkı var yorumlarda da yüzlerce insan bu OEM denilen ürünü satın almış ve sorunsuz aktifleştirip kullanmış görünüyor.

Sormak istediğim soru şu, bu oem lisans ne ola ki bu kadar ucuz, eğer yasal ise neden insanlar gidip 1000 TL verip microsoft kutulu ürünü alır?

www.microsoft.com
urun.n11.com
(4) 

Vb.Net XHR data parse

solo #1246533 
Merhabalar,

Vb.net ve Webbrowser nesnesi kullanarak bir web sayfasındaki XHR datalarını parse etmek istiyorum, özellikle XHR katmanından almak istememin nedeni Webbrowser nesnesinde yüklenen sitenin Angular çalışması yani Webbrowser nesnesi yüklendiğinde sayfa içeriğini çekmem bir işe yaramıyor arka tarafta JSON datayı yakalayıp okumam şart. Bu konuda bilgili arkadaşlar varsa çok makbule geçer.

Saygılar.
(7) 

Bira içince narkoz almış hastaya dönüyorum

solo #1228621 
Merhabalar.

Yaklaşık 1 yıldır dikkatimi çekiyor, ne zaman bira içsem (en light olanları dahil) içtikten en fazla 1 saat sonra yataklık oluyorum. Saatlerce uyumak zorunda kalıyorum korkunç bir baş ağrısı ve halsizlik, dikkat dağınıklığı, çarpıntı ve nefes alma zorluğu çekmeye başlıyorum, uyumama gibi bir şansım yok çünkü vücudumdaki tüm kaslar iş göremez hale geliyor gözlerim kapanıyor. Defalarca denedim üstelik neredeyse meyve suyu sayılabilecek light biralar da bile durum aynı. Var mıdır bu sorunumun bir açıklaması.
(1) 

Yurt dışında çalışıyorum sgk vs işlemleri

solo #1209411 
Merhaba duyuru ahalisi,

Ben yaklaşık 1.5 sene önce çalışmak için Kıbrıs'a taşındım, bu süre zarfında hiç bir devlet kurumuna ben gidiyorum buralardan demedim (muhtemelen çok fena sokacaklar biliyorum) Aklım başıma yeni geldi, yurt dışında çalıştığımı artık Türkiye'de olmadığımı nerelere nasıl bildirmeliyim, vergi, sgk ıvır zıvır neler yapılmalı acep?

Saygılar.
(2) 

PS3 Oyun satın alma sorunu

solo #1177827 
Merhabalar,

PlayStation store üzerinden Blur adlı oyunu satın almak istiyorum ancak ekteki fotoda da göreceğiniz üzere Satın al butonu çıkmıyor sadece Genel Bakış ve Tavsiyeler var bunun nedeni ne olabilir acaba?
(1) 

Visual Studio Webbrowser nesnesi site açılmama sorunu

solo #1170921 
Merhaba dostlar

Visual studio ile birlikte gelen Webbrowser nesnesi ile bir web sitesini açmak istediğimde Script yükleme hataları alıyorum ScriptErrorsSuppressed özelliğini True yaptığımda bu hatalar gidiyor ancak bu kez de güncel AJAX tabanlı web siteleri görüntülenemiyor bunun bir çözüm yolu var mı acaba?
(5) 

Database uzmanlarına bir soru

solo #1107695 
Merhaba dostlar,

Şimdi bir bilgisayar toptancısı için B2B sistem hazırlanması gerekiyor, bu adamlar bilgisayar sarf malzemesinden tutun da elektronik eşyaya kadar bir çok farklı türde ürün satıyorlar ve her ürünün teknik özelliklerini veritabanında kaydetmemiz gerekiyor yani standart bir ürün tablosu oluşturup o ürünle ilgili özellikleri bu tabloya işlemek ihtiyacımızı gidermiyor.

İşveren şöyle bir sistem istiyor ben yönetici panelinden yeni bir ürün tipi oluşturduğumda o ürün tipine ait özel alanları kendim oluşturabileyim ve her yeni ürünü bu tipi seçerek eklediğimde o ürün tipine ait field'ları doldurayım.

Yani anlayacağınız esnek bir sistem olmalı ve sınırsız sayıda ürün tipine sınırsız sayıda alan ekleyebilmemiz gerekiyor ayrıca şu da önemli, bazı özellikler integer değer taşıyacakken bazıları belki datetime bazıları string olacak.

Böyle bir yapı nasıl kurulur ? Genel kabul görmüş teknik nedir ?
(2) 

Elektrikten anlayanlar bu sigorta neden atıyor (resimli)

solo #1106246 
Merhabalar efenim.

Görselde bir zamanlayıcıya bağlı elektrik sigortası görünüyor, bu tesisat havuzun silkülasyon sistemini belli zamanlarda çalışmasını sağlıyor, sorun şu ki sigortalardan birbirine siyah bir parça ile bağlanmış olanlar zamanlayıcı devreye girdiği an atıyor, elimle kaldırdığımda normal çalışmasına devam ediyor ta ki zamanlayıcı işini bitirip durduktan ve tekrar çalışma zamanı gelene kadar. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir acaba ?

Not : bu olay arada sırada olmuyor her gün sigortayı kaldırmak zorunda kalıyorum.
(2) 

MYSQL'de koşullu INNER JOIN kullanımı

solo #1090950 
Merhaba geliştirici dostları

MYSQL'de belli şartlar dahilinde başka bir tablodan veri çekme sürecinde sıkıntı yaşıyorum, örneğin

A,B ve C tablolarımız var A tablomuz ana tablo B ve C tablomuz ise INNER JOIN ile bağlanmamız gereken tablolar, eğer A tablosundaki tip alanı 1 ise B tablosuna tip 2 ise C tablosuna bağlanmasını istiyoruz ama bir türlü beceremedik.

Sevgiler.
(8) 

İstifa edersem tazminat alabilir miyim?

solo #1075293 
Merhaba Duyuru ahalisi,

Yaklaşık 7 yıldır çalıştığım şirketten yurt dışına iş nedeniyle taşınmama bağlı olarak ayrılıyorum. Normalde aklımda böyle bir şey yoktu ancak bir arkadaşımla konuşmam sırasında tazminat konusu açıldı bana yeni kanuna göre eğer 3600 gün ve 15 yıldan daha fazla sigortalı olarak çalışmış isen kendin istifa etsen de tazminatını vermek zorunda dedi.

Bunun üzerine bir araştırma yaptım ve gerçekten de böyle bir yasanın olduğunu gördüm tek şartı vardı 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olmak, benim sigorta başlangıç tarihim 1997. prim gün sayım da 5440 bu durumda alabiliyor görünüyorum ancak sorun şu ki ben şirketime işten ayrılma nedenimi başka bir iş teklifi olarak beyan ettim bu yüzden sorun çıkartırlar mı ? Ya da senin böyle bir hakkın yok derler mi ?

Bu hakka hiç sahip olmadığımı bilsem kafam daha rahat olurdu ama şimdi kendimi yiyip bitiriyorum çünkü kayda değer bir tazminat hakkım doğuyor. İnternette yazılanları okuyunca SGK'dan alınacak "Tazminat alabilir yazısı" ile şirketin bu tazminatı ödemek zorunda olduğu yönünde bilgiler de mevcut.
(1) 

Windows 7'de Windows 10 yükseltme güncellemesini kapatma

solo #976074 
Merhaba dostlar.

Windows 7 kullanıyorum ve memnunum ayrıca bilgisayarımda da yığınla uygulama mevcut bu yüzden daha uzun bir süre windows 10'a geçmeyi düşünmüyorum ancak şu haliyle windows sürekli beni 10'a geçmek için taciz edip duruyor ayrıca Başlat menüsündeki Kapat düğmesi Güncelle ve Kapat olarak görünüyor yani makinayı da kapatamıyorum doğrudan :D Bunu kaldırmanın bir yolu var mı ?

mobil görünümden çık