(8) 

Apartmanın çatısına güneş paneli takmak için izin gerekir mi?

solo #1575601 
Merhaba dostlar,

Bolca güneş alan bir şehirde yaşamaktayım, 8 katlı apartmanın çatısında (düz dam akdeniz bölgesi) bizim daireye ait güneş enerjisi var (su ısıtan cinsten) bunu kullanmıyoruz, ben bu güneş enerjisinin yerine elekktrik üretmek amaçlı güneş paneli monte etmek istiyorum.

fazla değil 2 adet 500W'lık panel takıp sadece evdeki bilgisayar yazıcı vb enerjisini buradan sağlamak niyetindeyim. Bilgisayar vb cihazlarımın olduğu odada 3KW'lık güneş paneli destekli Inverter ve 2 adet 12V 80Ah'lik JEL akü var. Şu anda bu cihaz şebeke elektriğinden şarj ediyor aküleri yani bir nevi UPS gibi çalışıyor.

Benim düşüncem güneş panellerini bu inverter'a bağlamak ve aküleri gündüz panellerle şarj ederken geceleri şebekeden şarj etmek.

Bildiğim kadarıyla On Grid sistemlerde elektrik şirketinden izin almak vs gerekiyor, benim bu durumda izin almama gerek var mı? süreç nasıl işliyor?
(4) 

İş Bankası Yurtdışı Borsalardan ETF alınamaması

solo #1574502 
Merhabalar,

Bildiğiniz gibi yakın zamanda İş Bankası Yurtdışı Borsa işlem komisyonlarını düşürdü. Bu güzel bir gelişme ancak gördüğüm kadarıyla İş Bankasının Mobil uygulamasından Yurtdışı Piyasalar menüsünde ETF'leri seçtiğimde liste boş geliyor ancak işlem gören hisse senetleri listeleniyor, sizde durum nedir? sorun sadece bende mi? örneğin DIVO ETF'i almak istiyorum ama alamıyorum çünkü hiç bir ETF listelenmiyor.

Saygılar
(4) 

Adana'da trafik ışıklarının çığırından çıkması?

solo #1566694 
Benden başka farkında olan birileri var mı merak ettiğim bir durum bu, ne olduysa covidden sonra oldu iş iyice çığırından çıktı.

7km'lik bir mesafede zaten 13 trafik ışığı var ve bunların kırmızı süresi 45sn ile 90sn arası değişiyor, eskiden bir şekilde yeşili yakalama şansınız vardı, artık her ışıkta mutlaka kırmızıya yakalanıyorsunuz, kaçla giderseniz gidin.

her 100m-150m'de bir trafik ışığı var ve kırmızı ışık süresi o kadar uzun ki bu ışıklar trafiğin iyice birikmesine, deli gibi tıkanmasına yol açıyor, 3 sene önce aracın ortalama yakıt tüketimi şehir içinde 7lt/100km civarıydı artık 9.6lt/100km.

Bir arkadaşım İstanbul'dan ziyarete geldi, bir kaç ışık geçtikten sonra, "İstanbul'da böyle bir trafik ışıklandırması olsa millet birbirini doğrar" gibi bir yorum yaptı, o derece çığırından çıkmış durumda bu ışık olayı.

Bu arada bu sürelerin yarattığı bir sorun daha var, kırmızı ışık süreleri o kadar uzun ki, her ışıkta bekleyen cam siliciler var, siz isteseniz de istemesiniz de ellerinde içinde ne olduğu belirsiz şişeyi camınıza boca edip silmeye başlıyorlar, karşı çıkarsanız ya aynınızı kırıyor ya camınızı yumrukluyorlar, özellikle kadın sürücülerin kabusu halini almış durumda bu tipler, bu durumu yaşamak istemeyen sürücülerin bazıları ışığa yaklaşınca aracı sağa çekip dörtlüleri yakıp yeşil yanana kadar bekliyor ışıklarda bekleyip bu tiplerle muhatap olmamak için.

Bu süreleri ayarlayan trafik mi? belediye mi? ve bu sürelerin bu kadar hayvanı şekilde ayarsız hale getirilmesinin belli bir amacı var mı? Bu durumu bir yerlere şikayet etmek istersek nereye etmeliyiz?

Not: Kırmızı ışık süreleri covidden önce 30-45 saniye arasıydı, iyi biliyorum çünkü aynı yolu 5 yıl boyunca her gün gidip geldim.
(1) 

Interactive Brokers Margin Hesap ile ilgili

solo #1563631 
Merhaba yatırım guruları,

interactive brokers'daki hesabıma bir miktar para aktarıp ETF aldım, alım işlemi gerçekleşti ve portfölyöme baktığımda aldığım etf toplamının yanı sıra Buying Power kısmında fazladan bir rakam görünüyor, Cash kısmında ise -0,79 USD görünüyor yani eksi bakiyeden kullanmışım gibi bir durum var.

Şimdi burayı tam olarak anlayamadım, benim yatırdığım paramın üstüne kendisi de kredi açıp oradan mı kullanmış? Eğer öyle ise bu tutar üzerinden bana faiz mi uygulayacak?

Son olarak bu durumu düzeltmek için ne yapayım biraz daha para mı atayım hesaba. Sanırım hesap açarken Margin hesap olarak açmışım bunu düzeltmenin bir yolu var mı? Ben param ne kadarsa o kadar işlem yapmak istiyorum tehlikeli sularda yüzmek istemiyorum.
(3) 

Turizm gelirleri ne durumda?

solo #1562997 
Ülkede yorumcular ikiye ayrılmış durumda,

Bir kesim ki onlar genelde muhalif turizm bölgeleri bomboş turizmciler kan ağlıyor derken, bir diğer kesim turizm son derece iyi durumda muhtemelen bu sene turizm gelirlerinde rekor kırılacak diyor.

Bir taraf yalan söylüyor ama hangisi. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşların yorumlarını merak ettim.
(2) 

Yatırım fonlarının ilk çıkış fiyatı nasıl belirleniyor?

solo #1562496 
Merhaba yatırımcı arkadaşlar,

Türkiye'de yatırım fonları ilk satışa çıktığı anda fiyatları nasıl belirleniyor bunu merak ettim, örneğin bir fonun fiyatı 1600 TL iken başka bir fonun fiyatı 0.01 TL geçenlerde yeni bir fon daha satışa çıktı ve fiyatı 1 TL'den açıldı. Buna göre fiyatı 0.01 TL olan fon daha önce 1 TL idi de 0.01'e düştü anlamı mı çıkar bu durumdan yoksa fiyatı 0.01 TL olan fonun fiyatı zaten bu kadar küçük müydü?

Hisse senetlerinin fiyatının nasıl belirlendiği zaten ortada şirketin varlıkları, pay sayısı vs hepsi hesaplanıyor ortaya bir nominal değer çıkıyor ancak fonlarda durum ne öğrenmek istedim.
(5) 

Üst Segment 2. el araçların fiyatlarının düşük kalması

solo #1561620 
Merhaba dostlar, bugün dikkatimi çeken bir şey oldu, bildiğiniz gibi son zamanlarda 2. el araçların fiyatları sıfırının üzerine çıktığının haberleri gündemde, ancak şöyle bir durum var bu durum sanki sadece C ve B segment gibi orta altı araçlarda olan bir durum şöyle ki,

malum sarı siteye girip 2020 model toyota corolla 1.6 flame xpack araçları listeleyin fiyatlarının 1.200 - 1300 aralığı olduğunu görürsünüz yani sıfırından pahalı araçların neredeyse tamamı.

Ancak aynı sitede 2020 model BMW 5.20i Edition M Sport olan araçları listeleyin, en yüksek fiyatlı araç 3 milyon TL oysa aracın sıfırı 4.2 milyon.

Bu durumun bir açıklaması var mı?
(3) 

Yurt Dışı Borsalara endeksli yatırım fonlar vs Yabancı Borsalara yatırım?

solo #1561215 
Merhabalar,

Son günlerde özellikle Amerikan borsalarına yatırım revaçta ancak bu konuda gerek aracı kurum azlığı gerekse vergi konusundaki belirsizlik insanı ikileme düşürüyor.

Bir süredir Türkiye'de kurulmuş olan ancak yabancı hisse senetlerine yatırım yapan yatırım fonlarından alıyorum, özellikle döviz yükseldikçe bu fonların da getirisi yükseliyor, Gidip aracı kurumlardan yabancı borsalardaki hisse senetlerini almak yerine bu yerli fonlara ağırlık vermenin bir dezavantajı var mı?

Fonun getirisi TL olarak hesaplanıyor ancak döviz yükseldikçe getiri TL bazında yükseliyor, yani teknik olarak yine döviz bazlı bir kazanç söz konusu, diğer taraftan yerli yatırım şirketlerinin fonları olduğu için de vergi konusunda da kafa karıştırıcı bir durum söz konusu değil, bana bu fonlara yatırım yapmak gidip aracı kurumlar üzerinden yabancı borsalara yatırım yapmaktan daha makul geliyor ama belli ki bir detayı atlıyorum gibi düşünüyorum.

Bilgili ve ilgili arkadaşlardan cevap alırsam pek güzel olur.
(1) 

22 Haziran'dan sonra banka faizleri ne olur?

solo #1559989 
Merhaba dostlar,

Vadesi bugün dolan mevduat hesabım vardı otomatik yenilendi, mevcut faiz oranı %31 ancak 22 Haziran'da eğer faiz yükseltilirse mevduat faizlerinin durumu ne olur sizce? Eski normallerine dönebilmesi için onlar değişmez mi yoksa yükseltildiği oranda bunlar da yükselir mi?

Gösterge faizi ile Mevduat faizi eskiden birbiriyle ilişkiliydi ancak son 1 yıldır ayrıştılar o nedenle etkiler mi etkilemez mi diye merak ediyorum.

Eğer mevduat faizleri de yükselecekse hiç yenilemeden günlük faize dönüştüreyim diyorum düşükten faize yatırmaktansa.
(7) 

Makedonya, Malta, Karadağ, Yaşamak için hangisini seçerdiniz?

solo #1559819 
diyelim ki elinizde bu 3 ülkeden birinde ev alabilecek kadar birikmiş paranız var hangisini seçerdiniz?
(4) 

Kredi ödeme günü Pazar'a denk gelirse?

solo #1559540 
Merhaba,

Ödemesini hiç aksatmadığım bir kredim var ancak bu ayki taksiti pazar gününe denk gelmiş ben de dikkat etmedim malum pazar günleri de piyasalar kapalı olduğundan hesaba para transferi yapamıyorum (döviz satıp ödüyordum) pazartesi yapsam gecikmeye girer mi?
(4) 

Mal sahibinin iş yerinden çık demesi

solo #1559354 
Merhaba arkadaşlar,

bundan 2 yıl önce bir daireyi ofis olarak kiraladım, sözleşme senelik olarak yapıldı, daireyi ilk kiraladığımda günlerce boyasını badanasını yaptık, eskimiş dolap kapaklarını tek tek zımparalayıp boyadık. WC eski tip alaturka idi kırdırdım sıfırdan klozet taktırdım yerleri fayans döşettim. ofisin tamamını halıfleks yaptırdım eski bozuk jaluzileri söküp sıfır zebra perde yaptırdım tüm pencerelere.

enflasyonun artmasıyla en son geçen kasımda mal sahibi ile konuşup %45 zamlı olarak ödedim kirayı, kendisine de hak verdiğimi imkanım olsa daha da fazla zam yapılmasına razı olacağımı da ilettim.


Bu arada işim gereği ofise bir sürü yatırım yapmak zorunda kaldım, özel internet bağlantısı, güvenlik kamerası, alarm sistemi, yangın alarmı, ups bağlantısı vs.

Neyse geçenlerde hiç gelmeyen dükkan sahibi çaldı kapımı, hoş geldin hoş gördük filan derken çıkardı ağzından baklayı, kendi ofisinin sahibi bunu ofisinden çıkartıyormuş bu da benim ofise geçecekmiş o yüzden çıkmamı istedi, böyle bir şey olmasa sittin sene kal önemli değil ama beni de çıkartınca ben de senden istemek zorunda kaldım dedi.

O anki stres ve kafa karışıklığı ile peki dedim, şaşırdı adam hatta yüzü gülerek çıktı çıkarken de sağol anlayışla karşıladığın için dedi.

Sonra eşimi aradım anlattım neden hemen kabul ettiğimi, neden itiraz etmediğimi sordu ben de ona anlamadım bir anda kabul ettim basiretim bağlandı dedim. Aradan geçen zaman diliminde kiralık/satılık daire ararken iyice sinirlerim gerildi günlerdir uyuyamıyorum en son dün aradım mal sahibini ve ben o an düşünemeden cevap verdim ama benim buraya yaptığım yatırım ve buradaki tüm alt yapının başka bir yere taşınmasının maliyeti 150K'dan fazla bunları ben o an düşünemedim vs dedim, peki ne yapacağız dedi ne önerirsin dedi ben bilemem ben bu şartlar altında buradan çıkamam sadece 2 yıl oturacağımı bilseydim bu kadar masraf yapmazdım dedim. biraz düşünelim o zaman bir çözüm bulalım dedi kapadı telefonu.

Şimdi sorum şu, bugün yarın aradığında bana ne gibi çözümle gelebilir ve tavrım ne olmalı, aynı baştaki hatayı tekrar yapmak istemiyorum.
(4) 

UPS Elektrik tüketimini arttırır mı?

solo #1559079 
Merhaba,

Ofiste 24 saat çalışan bir PC var ve 1 adet mini buzdolabı var, aylık 800 TL elektrik faturası geliyor, evde her gün en az 4-5 saat çalışan PC, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, tv, akşamları sürekli açık aydınlatmalar olduğu halde 500-600 TL elektrik faturası geliyor.

Bu aradaki farka neden olan şey UPS olabilir mi? ofiste 10Kw'lık bir ups var farklı olarak. Aklıma bu ups'in çok büyük elektrik tükettiği fikri oluştu kafamda.
(6) 

Enkaz temizlemede neden vakum sistemi kullanılmıyor?

solo #1549418 
Dün bir ankazda gönüllüydük, ellerimizle çimento tozu ve taş toprağı ellerimizle kovalara doldurup temizlemeye çalıştık gördüğüm kadarıyla tek kullanılan yöntem de bu, bu moloz temizlenmeden de büyük parçalar temizlenemiyor.

Aklıma Köpüklü Sular belgeselinde altın avcılarının kullandığı vakum sistemi geldi kalın bir hortumla kum, kaya, çakıl ne varsa emiyor sistem yeter ki hortumdan geçecek kadar küçük olsun parçalar.

Bu enkaz temizleme işinde neden böyle bir sistem kullanılmıyor? onlarca adam enkazın üstünden iki-üç saatte 5cm azaltamadık bu yöntemle halbuki böyle bir sistem kullanılsa 50 tane adamın yapacağı işi 1 saatte yaparsın, böyle bir sistemin kullanılmamasını gerektirecek bir neden var mı?
(6) 

Karmaşık Bir EYT Sorusu

solo #1545800 
Merhaba dostlar,

12 Aralık 1997'de henüz 17 yaşındayken ilk sigorta başlangıcı olan bir kişinin, Bugün e-devletten 4a dökümünü aldığında 4A Toplam Uzun Vade Gün Sayısı 5244 gün.

Ancak bu kişi son 3.5 yıldır bağkurlu ve yasa son 3.5 yıl hangisinde primi fazlaysa ona tabi olursunuz diyor, şimdi bu kişi EYT'ye tabi mi değil mi?

4A + 4B prim gün sayısı toplamı 6448 gün, ama kişi 3.5 yıldır bağkurlu en son 2016'da SGK'sı ödeniyor sonrası yok.
(4) 

Uzun süre kullanılmayan pil kendi kendine biter mi?

solo #1543995 
Merhaba dostlar, aslında soru başlıkta ama şöyle detaylandırayım.

Eşimin kullandığı aracın anahtarının birisi bende diğeri eşimde, eşim aracı her gün kullanıyor ben ise neredeyse hiç kullanmıyorum, geçenlerde bir nedenden aracı bendeki anahtarla açmaya çalıştım açılmadı araç anahtarı da görmedi eşimin anahtarını kullandık.

Eşim neredeyse bu anahtarı her gün kullanıyor onun pilinin normalde benim anahtarın pilinden önce bitmesi gerekmiyor mu? yoksa hiç kullanılmayan pil daha çabuk mu bitiyor?

Bu arada pil bittiği için anahtarın çalışmadığı olasılığı üzerine yazıyorum, henüz pili değiştirip denemedim.
(2) 

Neyle uğraşırsam uğraşayım kafamda bin tilki dolaşıyor

solo #1538813 
Merhaba duyuru ahalisi.

Özellikle son bir yıldır ciddi bir odaklanma sorunu yaşıyorum, kitap ya da makale okurken, bir filmi izlerken, ya da birileriyle konuşurken ciddi bir odaklanma sorunu yaşıyorum. Örneğin kitap, makale okuyamaz hale geldim, okuduğumdan hiç bir şey anlamıyorum çünkü okurken o anda başka şeyler düşünüyorum (ekonomik meseleler, iş vs) neredeyse kafamda bir şeyler düşünmeden geçirdiğim 1 saniye bile yok.

Biriyle sohbet ederken en fazla bir kaç saniye odaklanabiliyorum o kişiye, sonrasında kafamda başka şeyler düşünmeye başlıyorum. Bu sorun artık öyle bir noktaya ulaştı ki ne bir şey okuyabiliyor, ne biriyle sohbet edebiliyor ne de bir şeyler izleyebiliyorum. Hayattan zevk alamaz ve yaşama nedenimi sorgular hale geldim.

Böyle bir sorunu yaşayan ve bir şekilde çözüm üretip deneyim kazananlar varsa ya da bir şekilde öneride bulunabilecek olanlar varsa çok sevinirim çünkü ciddi sorunlar yaşamaya başladım.
(2) 

Döviz alım satım makası ile ilgili

solo #1535530 
Sizin de bildiğiniz gibi son bir yıldır bankalar döviz alım satım işlemlerinde devasa bir makas uyguluyor. merak ettiğim şey serbest piyasada (döviz bürolarında) durum nasıl?

Döviz bürolarında bu makas uygulanıyor mu?
(5) 

Sıfır alınan araç muayenesi ilk ne zaman yapılıyor?

solo #1534389 
Merhabalar,

27.10.2020 tarihinde aldığımız aracın ilk araç muayenesi ne zaman yapılmak zorunda? araç muayeneleri 2 yılda bir yapılıyor diye biliyorum ancak bugün google'da arama yapınca 3 yaşını doldurduktan sonra muayene 2 yılda bir yıl yapılması gerekiyor gibi okudum. Bu durumda ilk muayeneyi 27.10.2023'de mi yaptırmamız gerekiyor?
(5) 

Mobilet ve Motorsikletlerin yüksek gürültüsüne nasıl izin veriliyor?

solo #1528738 
Merhabalar,

Öncelikle motorsiklet severleri tenzih ederek konuya girmek isterim, muhtemelen soru altında hoşuna gitmiyorsa camını pencereni kapat diyen çıkacaktır ama yine de sorma gereği duydum, çünkü her araçta görmediğim tuhaf kabul edilemez bir durum var.

Son zamanlarda ülkede en azından bulunduğum şehirde mobilet ve motorsiklet gürültüsü katlanılamayacak hale geldi, anladığım kadarıyla bu araçların daha gürültülü çalışması için bir şeyleri değiştiriliyor, ekleniyor ya da sökülüyor, çünkü bazı motorsikeltlere bakıyorum gayet sessiz kabul edilebilir bir sesi var ama bazıları insanın beynine kan sıçratacak kadar gürültülü çalışıyor (özellikle şu mobilet cinsinde).

Ülkede bu araçların gürültü seviyesinin bir limiti, sınırı vs yok mu? Artık uyku uyuyamaz, uykumuzun ortasında yataktan sıçrar hale geldik.
(7) 

1999 Yapımı Virüs filmi neden sevilmedi?

solo #1526854 
Filmi bilmeyenler, hatırlamayanlar için trailer'ı şu :

www.youtube.com

Bu film 1999 gibi kamerayı elinize alıp karınca kolonisini çekseniz soluksuz izlenecek dönemde yayınlandı, kendi çapında o dönemin teknolojisi ile gayet de başarılı görsel efektleri vardı. Konu güzel, William Baldwin hariç oyuncu kadrosu da kaliteli ama film tutmadı, sanırım o dönemde tvde bir kez izleme şansım oldu bir daha izlemedim, (izleyemedim) epey bir süre de bulamadım, bugün merak edip filme ne oldu acaba diye araştırayım dedim filmin adam gibi viki sayfası bile yok.

Filmdeki bazı sahneler insanı gerim gerim gerecek kadar başarılıydı, bazı sahnelerinde gördüğümüz yürüyen böcek gibi robotlar yüzünden evde karanlıkta köşeleri dönemez olmuş koşarak oda değiştirir hale gelmiştim.

Bu filmin tutmamasında ki ana neden ne sizce?
(2) 

Aliexpress'in 2 aydır para iadesi yapmaması

solo #1522529 
Merhaba dostlar,

Bundan 2 ay önce aliexpress'den 700TL değerinde bir ürün siparişi verdim, 2 gün sonra satıcı stoklarında ürünün olmadığı teslim edilmesinin 6 ay süreceğini belirtince siparişi iptal ettim satıcı da hemen onayladı, aradan 2 ay geçmesine rağmen Siparişin Ödeme durumuna baktığımda sürekli "Para iadenizi işliyoruz" ibaresi çıkıyor, açıklamada 1-20 iş günü demiş ama 2 ay oldu hala para kartıma iade edilmedi.

Başınıza böyle bir durum geldi mi daha önce, geldiyse ne yaptınız?
(9) 

Elektrikli Scooter hizmetini kimler neden kullanıyor?

solo #1519345 
Merhaba dostlar,

Dün oğlum çok ısrar ettiği için evimizin önündeki direğe bağlanmış elektrikli scooter'ın uygulamasını yükleyip kullandım, oğlumla birlikte 15 dakikalık bir sürüş deneyimimiz oldu mesafe 2.5km, tabi çok eğlendik bu konuda hakkını yemeyelim ancak sürüş sonrasında sürüşü bitir diyerek aleti yerine kilitledik ve 2.5km 15 dakikalık sürüş için 23 TL yazdığını gördüm.

Şimdi şöyle bir durum var, eğer eğlenmek için kullanıyorsanız evet gayet makul ancak kimler 2.5km mesafe için 23TL ödüyor merak ettim doğrusu. Ev ile ofisim arası araçla tam olarak 17 km, 2 kez taksiye bindim 35TL yazdı kendi aracımla her gün gidip geliyorum muhtemelen onda da o kadar benzin yakıyordur diye tahmin ediyorum yani neredeyse 7 katı daha pahalı bir seyahat şeklini kimler neden kullanıyor merak ettim.

Epeydir kendi aracımı kullandığım için toplu taşıma ücretlerini bilmiyorum ancak onların da bundan daha ekonomik olduğundan şüphem yok. Absürt bir soru ise lütfen kusura bakmayın.

Edit : bilgilerde hata yapmışım güncelledim haksızlık olmasın.
(9) 

Sigara kokusunun artık çok daha kötü olması

solo #1519211 
Selamlar duyuru ahalisi,

Sigara içmeyen biriyim ancak hayatım boyunca sigara içen insanlarla aynı ortamda bulundum, gerek iş yerinde, gerek aynı evi paylaştığım arkadaşlarımın yanında her zaman sigara içen insanlar oldu, rahmetli babam samsun sigara içerdi hem de günde en az bir paket, ancak bu sigara içilen ortamlarda sigaranın kokusu bu kadar rahatsız etmezdi, en kötü camı pencereyi açardınız içerisi havalanırdı sigara kokusu kalmazdı.

Bugün evimize kayınbirader geldi mutfakta oturduk camları açtık arka arkaya sigara yaktı tüm üstümüze başımıza, elimize yüzümüze evin her yerine nahoş bir sigara kokusu sindi elimi yüzümü defalarca yıkadım koku gitsin diye, şimdi içtiği sigaradan diyebilirsiniz ama benzer iğrenç kokuyu gittiğim her yerde alıyorum korkunç, ekşimtrak bir koku siniyor insanların üzerine.

Ben mi yanılıyorum yoksa artık sigaralar daha çok ve farklı mı kokuyor, sigara içenler ne düşünüyor bu konuda?
(3) 

Ver bana oradan 1000 galon petrol diyebileceğimiz bir platform var mdır?

solo #1497199 
Merhaba duyuru dostları,

Soru şekli için kusura bakmayın, farklı şekilde nasıl soracağımı bilemedim. Bildiğiniz gibi bankaların mobil uygulamalarından hisse senedi, döviz, fon vs alıp satabiliyoruz, günümüzde de bu bir hayli yaygın olarak kullanılıyor.

Benim merak ettiğim şey Forex dışında, Petrol, demir, çelik, alüminyum hatta gübre, mısır aklınıza ne gelirse alıp tutabileceğimiz bir platform var mıdır?

Kafamdaki düşünce şu, bu demir dediğimiz meret son yıllarda yüzde bilmem kaç artmış neden bunu küçük bir yatırımcı olarak değerlendiremedim? petrolün artacağını ön görüyorum ve alayım atayım 1000 galon artınca satarım neden yapamayayım. Ama lütfen çözümünüz Forex tarzı kaldıraçlı açığa satış tarzı sistemler olmasın, tıpkı bankalardaki döviz alım satımı gibi, hisse senedi alım satımı gibi al tut sat mantığında sistemler olacak.

Saygılar, sevgiler.
(9) 

Miras kalan tarla sorunsalı

solo #1484053 
Merhabalar,

6 ay önce babamızı kaybettik, babamın köyünde epeyce büyük bir tarlası vardı, 30 yıldan uzun süredir bu tarlayı halam ekip biçiyordu, biz 4 kardeşiz 2 abimin ekonomik durumları kötü ve kara listedeler, tam rakamını söylemiyorlar ama bankalara vs borçları var yani bir miras düşse üzerlerine anında ham yaparlar, benim durumumum kardeşlerime göre hallice iyi herhangi bir hukuki sorunum yok.

Şimdi gelelim soruma, noter'e gidip veraset ilanı çıkarttırdım tüm kardeşler için ama gidip tapudan sanırım kalan mallar için de işlem yapılması gerekiyor, öncelikle bu süreç hakkında hiç bir bilgim yok ilk sorum bu ne yapılacak vs?

İkinci sorum bu tarla ve diğer gayrimenkullerin paylaşımı sonrasında başımıza neler gelecek, mesela ben gidip tapuya başvursam şurada şu ölçüde tarlanız var diyerek yeni tapu çıkacak ve hisselere bölünecek abilerime düşen paylara haciz mi gelecek?

Tam olarak nasıl bir senaryo çıkacak ortaya merak etmekteyim.

Eğer hiç müdahale etmezsek halam ekip biçmeye devam ederse ne olur?

Teşekkürler.
(5) 

Apartman yöneticisi aidat ücreti arttırma kararını tek başına alabilir mi?

solo #1482213 
Merhabalar,

Bundan tam 1 sene önce bir daire satın aldık, apartman 10 katlı her kat 2 daire. Evi satın aldığımızdan beri 50 TL aidat ödüyorduk, bugün apartmanın girişindeki duyuru panosuna aidatın 75 TL yapıldığı ile ilgili yazı asılmış. Bu fiyat artışı ile ilgili herhangi bir şikayetim yok normalin çok altındaydı zaten bana kalırsa 100 TL yapılıp apartmandaki kronikleşmiş sorunların çözülmesi de lazım ama benim sorum şu;

Evi alalı 1 yıl oldu ama bir kez bile yönetim toplantısı yapıldığını görmedim ve bir anda aidatın 75 TL yapıldığı yazısı ile karşılaştım, şimdiye kadar yaşadığım tüm apartmanlarda mutlaka yönetim toplantısı yapılır orada giderlerin arttığı aidatın yükseltilmesi gerektiği gibi konular konuşur sonra orta yol bulunup fiyat artımına gidilirdi.

Burada 2 durum var, ya yönetim kendi kendine toplanıyor karar alınıyor ama benim haberim yok ya da yönetici kendi kafasına göre toplantı vs yapmadan fiyatı arttırmış.

Bir apartman yöneticisi tek başına böyle bir insiyatife sahip mi?
(3) 

Hasta yakını için sokağa çıkma yasağından muafiyet belgesi nasıl alınıyor?

solo #1477979 
Merhabalar,

geçtiğimiz günlerde eşimin annesinin bir kaza sonucu kolu ve kalça kemiği kırıldı, bugün hastaneden taburcu edilip evine geçecek ancak ayağa kalkamadığı için eşimin gün içerisinde annesinin yanına gidip refakat etmesi gerekiyor, e-devletten baktık ama böyle bir nedenle izin belgesi düzenleme yolu göremedik, acaba nasıl alabiliriz bu izni?

Teşekkürler.
(6) 

Kan verdiğimde neden bayılıyorum?

solo #1477607 
Merhabalar,

Bugün bir akrabamız ameliyat olacağı için Kızılay'a kan vermemizi istedi hastane 2 ünite, ben ve kayınbiraderimle birlikte Kızılay'ın kan verme merkezine gittik formu doldurduk geçtik kan vermeye, bundan yıllar yıllar önce yine bir avm'de kan verme deneyimim bayıldığım için yarıda kesilmişti ama bu kez acil bir durum olduğu ve artık buna alışmalısın dediğim için tekrar yaşamak durumunda kaldım aynı bayılma olayını, bu kez tek fark sonuna kadar dayanmışım almışlar bir ünite kanı, sonuna gelmiş yani yarıda kesilmedi ama önce bir baş dönmesi sonra, ateş ve ardından aşırı rahatsız edici bir bulantı ile bayılmama ramak kaldığını fark ettim ve görevliyi çağırdım hemen başım aşağı gelecek şekilde koltuğu yatırıp kolonyayı boca ettiler de kendime geldim.

Nedenini sorduğumda normal bir durum merak etme herkesin başına gelebilir vs dedi çocuk ama 2. kez aynı şeyi yaşayınca buradan da sormak istedim bunun tam olarak nedeni ne ola ki?
(2) 

Turbolu araçlarda turbo türbini kirlenmez mi?

solo #1475336 
Merhabalar,

Bu gün turbo motorlu araçlarla ilgili bir kaç video izledim ancak hiç birisinde konuya yönelik bir açıklama göremedim, hepimizin bildiği gibi turbolu araçlarda motordan çıkan egzoz gazı önce turboya giriyor ve burada turbo türbinini çeviriyor, bu gazlar hiç bir filtreleme işlemine tabi olmadan doğrudan turbo gibi hassas bir parçadan geçiriliyor, bu parçalar zamanla bu gazların etkisiyle kurum oluşması gibi sorunlar yaşamıyor mu? sonuçta aracın egzoz sistemine girmesi ve temizlenmesi gereken atık bir gaz doğrudan bu parçalara temas ediyor.
(9) 

Çiçeksepetinden alınan saksı bitkilerinin zamanla ölmesi

solo #1468848 
Merhabalar,

Bana mı denk geliyor, ben mi çiçeklere bakmayı beceremiyorum bilmiyorum ama var böyle bir durum. Ofisimde sürekli çiçek olsun istiyorum eşim şehirdeki botanikçilerden saksı çiçeği alıyor ofise kokuyoruz sorunsuz büyüyor, çiçeksepetinden hoşlandığım saksı çiçeklerinden sipariş veriyorum en fazla 1-2 ay hayatta kalıyor sonra kuruyor, soluyor ölüp gidiyor bir daha canlandıramıyoruz ne yaparsak yapalım.

Var mı benzerini yaşayan? Yoksa nerede hata yapıyorum acep? bu çiçeklerin farklı bir bakım şekli mi var?
(5) 

Seyahat İzin Belgesi Gerekli Mi?

solo #1461158 
Merhaba,

Yarın bir iş nedeniyle yaşadığım ilden başka bir ile şahsi aracımla yolculuk yapmam gerekiyor, bunun için e-devlet üzerinden seyahat izin belgesi almak istedim ama bir sürü şey soruyor gitme nedeninizi gösterir belge, orada kalacağınız kişinin tc'si vs. Ben iş için gidiyorum 65 yaş altıyım bu durumda bu belgeye gerek var mıdır? varsa bu alanların nasıl doldurulması gerekiyor?

Saygılarımla.
(2) 

Sokağa çıkma yasağı muafiyeti için vergi levhası yeterli mi?

solo #1460255 
Merhabalar,

Hafta sonu ve yılbaşında geçerli sokağa çıkma yasağında işletme sahibinin vergi levhası / oda sicil kaydı gibi belgeler muafiyet için geçerli oluyor mu?

Ben kayıtlı odadan ya da valilikten muafiyet belgesi alınması gerekiyor diye biliyordum ancak bugün bir arkadaş buna gerek yok aracında vergi levhan ve oda sicil kaydın varsa yeterli dedi.

Not : İşletme bana ait e-ticaret yapmaktayım.

Saygılar.
(6) 

Sıfır araca hasar verenden değer kaybı tazmini istenir mi?

solo #1457268 
Merhaba dostlar,

2 hafta önce sıfır araç satın aldık, araç park yerinde dururken doblo sahibi birisi geri geri park ederken bizim aracın ön çamurluğuna sürtmüş haber de vermeden evine gitmiş, allahtan komşu görmüş bizi uyardı adamı çağırdık "ha evet ben çarptım neyse hasarı öderim" dedi, ben de kızdım madem çarptınız neden haber vermiyorsunuz ya da not yapıştırmıyorsunuz cama dedim, aracın kimin olduğunu bilemedim o yüzden haber veremedim diyor, halbuki park yerinde 5 tane araç var iş hanında da kimlerin aracı olduğu belli tüm esnaflar aracın benim olduğunu biliyor, akşam saatleri olunca muhtemelen görmeyeceğimi, eve gidince de nerede olduğunu tahmin edemeyeceğimi aradan sıvışacağını düşündü.

Aracı bugün boyasız kaporta düzeltme yapan bir yere götürdüm, adam baktı çizikler %80 - 90 civarı gider abi merak etme ama aracın sıfır bana soracak olursan benim masrafım haricinde değer kaybı tazminatı da iste dedi, böyle bir şeyi ilk defa duydum sormak istedim, böyle bir durum var mıdır? hasarın onarımı 350 TL tutacak ama orjinali gibi olmayacağı için bir değer kaybı oldu haliyle araçta bu tazminatı istemeli miyim?
(2) 

Kıbrıs'a gidiş karantina durumları?

solo #1449157 
bir kaç hafta içinde Kıbrıs'a gitmek gerekecek, şu anda nasıl bir prosedür uygulanıyor acaba? Bir kaç kişi gidince 1 hafta karantinada kalınması gerekiyor dedi ama bu karantina uygulaması nasıl işliyor? Görevliler sizi alıp karantina için belirlenmiş bir yere mi götürüyor? Ya da sizin karantinada dışarı çıkmamanız için nasıl önlem alınıyor?

Not : Aracımla arabalı vapur ile gideceğim.
(4) 

Döviz büroları Dolar alımında vergi alıyor mu almıyor mu?

solo #1443863 
Merhaba,

Eskiden sürekli online bankacılık üzerinden dolar almaktaydım, işim gereği dolar almak zorundayım zaten. Bu yeni gelen vergi nedeniyle bugün sabah gidip döviz bürosundan dolar aldım döviz bürosunun yerinin ters olması, aracı park ettiğim yerin de ters olması nedeniyle hızlıca alıp çıktım.

Ofise gelince Döviz satım belgesine baktığımda 1000 dolarda 75,50 TL vergi kesildiğini gördüm. Yani toplamda 10 dolarlık vergi ödemiş görünüyorum.

Bu vergi hep var mıydı, yoksa bu yeni getirilen vergi midir? eğer öyleyse döviz bürolarından vergisiz alınmıyor muydu yoksa ben yanlış mı biliyorum?
(8) 

Hybrid araç tercih etmen mantıklı mı?

solo #1441755 
Merhaba dostlar,

Yakın zamanda Toyota Corolla alma planımız var, aracın 2 seçeneği mevcut birisi normal sedan diğeri Hybrid motor seçeneklisi, arada fiyat farkı var ama ne kadar mantıklı olduğunu merak ediyorum. Normal benzinli motor yerine hybrid modelini tercih etmek mantıklı mı sizce?

Saygılar.
(2) 

Yüzey üzerine harf rakam transfer kağıdı

solo #1439184 
Merhabalar,

Yıllar önce bir arkadaşın kullandığı bir kırtasiye ürününe ihtiyacım oldu ancak bir türlü bulamıyorum, şeffaf aydınger kağıdı gibi bir a4 kağıdının üzerinde harfler rakamlar ve matematiksel ifadeler bulunuyor, bu karakterleri istediğimiz yüzeye transfer edebiliyoruz sanki yazıcı ile yüzeye basılmış gibi, tek yapmamız gereken o karakteri transfer etmek istediğimiz yüzey üzerine koyup üzerine tırnağımız ya da sert bir cisimle bastırarak üzerinden geçmemiz.

Aynı ürüne şimdi ben ihtiyaç duyuyorum ancak bir türlü bulamadım ismini ya da nereden bulabileceğim hakkında bilgisi olan varsa minnettar kalırım.

Saygılar.
(3) 

Gerçek Nem oranı ile meteorolojinin yayınladığı oran farkı

solo #1434336 
Merhaba,

mgm.gov.tr sitesinden bulunduğum ilin ve ilçenin anlık nem oranına baktığımda %45 olarak görüyorum ancak elimde hem nem hem de sıcaklığı ölçen çok profesyonel tamamen bu iş için üretilmiş bir ölçüm cihazı var ve dışarıda bu cihaz ile nemi ölçüyorum %81 çıkıyor.

İlk ölçümü yaptığım yerden yaklaşık 10 km mesafeden ikinci ölçümü de yapıyorum 1 - 2 birim oynuyor.

Meteoroloji merkezlerinin yaptığı ölçümler ile bizim yaptığımız ölçümler arasında bir fark var mı acaba?

Not : Ölçüm yaptığın cihazın arızlı olması mümkün değil elimde aynı cihazdan yedek de var o da aynı sonucu veriyor.

Bu arada İl Adana
(22) 

Nazara inanır mısınız?

solo #1433627 
Merhaba sevgili cinci ve hurafeci dostlar.

Normal şartlarda nazara inanan birisi değilim, her şeyin bilimsel bir dayanağı olduğuna inanırım ancak başıma gelenler artık öylesine bir noktaya vardı ki neredeyse nazarı gözlerimle görmeye başlayacağım.

Yaptığım işle ilgili en ufak olumlu bir şeyler söylesem o iş ters gidiyor, bir şey alıyorum çok öven oluyor hoop aldığım şeyin başına bir şey geliyor, beklediğim bir haber oluyor haber geliyor sevinip bir iki kişiye söylüyorum hoop telefon geliyor olmadı o iş vazgeçti kişi deniyor.

Neredeyse her gün benzer şeyleri yaşıyorum öyle haftada / ayda olan bir şey değil neredeyse her gün oluyor bu.

Sizin nazara bakış açınız nedir?
(6) 

Hangi şartlarda Araç kiralamak satın almaktan karlı?

solo #1431657 
Dün bir arkadaşımla sohbet ederken otomobil fiyatlarının artmasından konu açıldı. Yakın zamanda bir araç alma fikrim vardı ben olsam otomobil almam kiralarım şu anda araba almaktan daha ekonomik dedi.

Neredeyse bütün kiralama şirketlerinin ücretlerine şartlarına vs baktım kendi aracını almaya nazaran bir avantajını göremediğim gibi ödeyeceğin para ile bir iki seneye zaten kendi arabanı alabileceğini hesapladım ben mi bir ayrıntıyı kaçırıyorum acaba?
(6) 

300K Bütçe 2013 Model E segment mi Sıfır C segment mi?

solo #1430756 
Merhaba dostlar,

Uzun süredir 520d kullanıyorum, aracım yabancı plaka olduğu için yıl sonunda yurt dışına çıkıp bırakıp geri döneceğim, yani önümüzdeki sene aracım olmayacak.

Aslında güzel bir SUV düşündük daha önce Toyota C-HR denedik çok klostrofobikti beğenmedik, geçenlerde de Citroen C5 Aircross aracı inceledik 300 bin TL verip C segment bir araca biniyor olmak beni rahatsız etti (Aracın iç kısmı bildiğin plastik tak tuk ses geliyor vurunca o paraya Cliodan hallice bir malzeme kullanılmış gibi), BMW 5 serisinin iç döşemesi malzeme kalitesi vs deneyimleyince bu tür araçlar harcadığın paranın karşılığını vermiyor gibi düşünüp vazgeçtim.

Şu anda kullandığım araç 2013 model ve hemen her isteğimi karşılıyor konfor, güvenlik, yakıt tüketimi vs. o yüzden sıfır ya da genç bir C segment araç almaktansa aynı paraya 2013 model 520D almak daha mantıklı geliyor bana ama fena şekilde yanılıyor da olabilirim sizin de bu konuda fikrinizi almak istedim siz ne düşünüyorsunuz?
(5) 

Diyabet habercisi mi bu durum

solo #1428081 
Merhabalar,

Son zamanlarda yoğun bir iş temposu ile çalışıyorum bir yandan da hiperaktif bir oğlumuz var o da bir hayli yoruyor bizi ama benim asıl sorunum özellikle kahvaltı ve yemeklerden sonra bildiğiniz bayılıyorum, bakın bayılıyorum derken gerçekten bir anda uzanıp uykuya dalıyorum bu dakika sürmüyor ve en az yarım saat kendime gelemiyorum eğer o anda uyumazsam sersem gibi oluyorum bütün sistemim çöküyor.

Sabah uyanıyorum kahvaltıya oturuyorum kahvaltıdan 5-10 dakika sonra hoop tekrar uzanıyorum ve uyku haline geçiyorum.

Biraz araştırınca bu durumun diyabet hastalığının habercisi olduğu yönünde bilgilere ulaştım. Bu konuda hangi bölüme başvurmalıyım hangi doktor ilgileniyor bu durumla acaba?
(5) 

Emlakçı çakallık mı yapıyor?

solo #1420384 
Merhabalar,

Yakın zamanda bir ev alma düşüncemiz var, bu yüzden yaklaşık 2 aydır ev bakıyoruz internetten bulunduğumuz ilde, bu arada baktığımız evlerin bir tanesi ile ilgilenen emlakçı arkadaş gösterdiği bir evi (bundan 1 ay önce) biz beğendikten ve kararımızı verip döneceğiz dedikten 1 - 2 saat sonra ev satıldı dedi ben size başka ev bulacağım merak etmeyin dedi.

Aradan zaman geçti bir hafta sonra başka bir ev var gelin görün içi yapılı değil biraz masrafı var ama yapılınca çok güzel bir ev olur dedi gittik gördük evi gerçekten konum itibari ile güzel bir ev sadece epey bir masrafı var kırılıp yeni oda filan yapılması lazım içimize sindi yine çıktık evden daha yarım saat geçmeden ev satıldı dedi.

Üçüncü bir ev ise yine bize önerdiği ama semtini beğenmediğimiz bir evdi bugün gidip bakacaktık dün akşam telefonla konuştuk plan program yaptık sabah aradı yine bu ev için de satıldı dedi ve yine ben size güzel bir ev bulacağım masalını anlattı.

Bu arada daha önce içi yapılması gereken evi de alan adam içini yaptırmış satışa çıkacakmış tabi o zaman konuşulan fiyatın üzerinde bir fiyata, bunu da duyunca şüphelendik bu emlakçı arkadaş bir tür çakallık peşinde mi acaba diye düşünmeye başladık içi yapılı ev için çok düşünmeye gerek yok kendi alıp yaptırmış olabilir de diğerleri için de bir film peşinde olabilir mi ?
(7) 

Ev alma mevzuları, hatalar ve dersler

solo #1420275 
Merhaba çok değerli emlak kralları

Başlıktan da anlaşılacağı üzere ev alma konusunda çok kararsız kaldığımız bir dönemdeyiz eşim ve ben, öncelikle belirtmem gereken şey şu, hali hazırda 2 yıldır aynı evde kirada oturuyoruz 5+1 ev senelik 28K kiramız var, ben 2 yıldır ev almamak için direniyorum çünkü piyasadaki evlerin ederinin çok üstünde olduğunu düşünüyorum bunun yanısıra Youtube'daki ekonomi uzmanları (ya da kendilerini öyle sananlar) 2 yıldır emlak balonu patlayacak, krediler ödenemeyecek, ev fiyatları düşecek deyip duruyor ama her gün ev fiyatları daha da artıyor. Geçen sene 450K'ya alabileceğimiz bir evi şu an 550'ye verseler almaya gönüllüyüz o derece saçma sapan bir artış var.

Şimdi şunu belirteyim, almak istediğim evin fiyatı 550K'yı geçmeyecek bu evin en az 2/3'ünü ödeyebilecek kadar elimde nakitim var ama sorun şu ki ben birikimimi bir çırpıda harcayıp tüketmek istemiyorum bu yüzden faizler de düşükken kredi çekip almaya karar verdim nihayet (her ne kadar hala o parayı vermek bana acı gelse de) çünkü artık pes ettim, Türkiye'nin dinamiklerinin dünyadan farklı olduğuna, her ne kadar korkunç bir krizin içinde olsak da insanlar ev ve araba konusunda hala kesenin ağzının sonuna kadar açmaya hazır olduğuna bu yüzden de bu iki yatırımın asla düşmeyeceğine kanaat getirdim benim için acı ve pahalı bir deneyim oldu bu.

Sormak istediğim soru ise şu, biliyorsunuz ki Türk Lirası sürekli değer kaybediyor, bu yüzden bankadan evin bedelinin büyük bir kısmını kredi olarak çekip faizine katlanmak mı yoksa hiç faizle taksitle uğraşmamak ve evin bedelinin büyük kısmını nakitten karşılamak mı daha mantıklı?

Benim düşüncem şu yönde, bugün X Lira olan aylık kredi taksidi 1 sene sonra muhtemelen komik bir rakama dönüşecek bu yüzden nakiti döviz olarak korumak daha mantıklı geliyor ama güvendiğim saygı duyduğum bir arkadaşım da döviz olarak tuttuğun mebla kredi faizi karşısında eşdeğer ve üstü bir gelir getirecek mi bunu hesaplayabildin mi diye sordu ne yazı ki bunu hesaplamam pek mümkün değil bu yüzden de sizlerin fikirlerini almak istedim.

2 Seçeneğimiz var.

1. Hiç krediyle borçla uğraşma evini nakit al başını sok önüne bak.
2 Nakiti döviz olarak koru bir kısmını buradan karşıla geri kalanın çoğunluğunu kredi olarak kullan.

Saygılar Sevgiler olsun, allah kimseyi kiralarda süründürmesin.
(5) 

Adblock reklamları engellemiyor.

solo #1416290 
Merhaba dostlar,

Windows yüklü makinede kurulu Chrome Tarayıcımda Adblock çalışıyor ancak hiç bir sitedeki reklamları engellemiyor, önce Adblock'u kaldırıp yeniden ekledim sonra tamamen Chrome'u kaldırıp yeniden kurdum ama değişen bir şey olmadı hala reklamları engellemiyor sorun ne olabilir acaba?

Saygılar
(1) 

Sokağa çıkma yasağında sokağa çıkma izni olanlar nasıl tespit ediliyor

solo #1415970 
Merhaba dostlar,

Umarım karantina günleriniz sağlık ve huzurla geçiyordur. Benim sorum sokağa çıkma yasağı olduğu bu günlerde güvenlik güçleri sokağa çıkma yasağına rağmen dışarıda olanların çıkma izni olduğuna nasıl kanaat getiriyor. örnek vermek gerekirse şu an evimin penceresinden baktığımda yollarda hareket halinde araçlar görüyorum kavşaklarda da polis ekipleri var ama polisler önlerinden geçen araçlara her hangi bir müdahalede bulunmuyor kimin dışarıda olma izninin olduğuna kimin olmadığına nasıl karar veriyorlar bu polis memuru arkadaşlar ya da karışmıyorlar mı?
(9) 

Çin'de corona tehlikesinin geçmesini aklım almıyor

solo #1414281 
Sevgili duyuru ahalisi,

Bildiğiniz üzere içinde bulunduğumuz şu kasvetli günlerde, Çin'den sürekli olumlu haberler geliyor televizyonlarda Çin'de yaşayan insanların eski normal hayatına döndüğünü gösteren görüntüler izliyoruz da burada bir tuhaflık var aklımın alamadığı.

Şimdi bir salgının tamamen ortadan kalması demek 1 kişinin dahi bu virüsü artık taşımıyor olması ya da taşıyorsa da ülkedeki tüm bireylerin topyekun aşı olup artık bağışıklık kazanması gerekiyor değil mi? Şimdi bu arkadaşlar tüm ülkeye aşı mı yaptı? yaptıysa bu aşı nerede? yok salgın tamamen bittiyse bunun tespitini nasıl yaptı? Tüm dünyada ölümler ve vakalar hızla artmaya devam ederken Çin'de bu olay nasıl bu kadar hızlı sonlandı?

Aklım almıyor, ne matematiksel ne de mantıken şu anki durumun bir izahatı yok gibi bana göre ya da birileri bizi fena halde kandırıyor.
(4) 

E-Faturayı Kargodaki ürün teslim ediltikten sonra kesmek

solo #1412932 
Merhabalar,

Yaklaşık 1 yıldır e-ticaret ile uğraşıyorum, 3 ay öncesine kadar e-fatura sistemine dahil değildik, basılı irsaliyeli fatura kesiyorduk, artık sattığımız ürünlerin e-fatura/e-arşiv faturasını anında kesip kargo poşetinin ön gözüne koyup gönderiyoruz ancak şöyle bir sıkıntımız var, bazı müşteriler kargoyu hiç teslim almıyor ürün direk iade geliyor ya da kargo daha yoldayken iptal talebi gönderiyor ya da farklı bahanelerle ürünü alınca direk iade talebi açabiliyor, kimi zaman müşteri haklı oluyor kimi zaman haksız ama konumuz bu değil.

Sormak istediğim soru şu; biz faturayı ürün müşteriye ulaştıktan bir kaç gün sonra kesersek sorun olur mu? her e-fatura kesme işleminden kontör düşüyor e-fatura bildiğiniz gibi elektronik ortamda kesildiği için zaten e-posta olarak gidiyor, ürün ile birlikte illaki e-fatura ya da irsaliye gönderme zorunluluğumuz var mı?

Not : Muhasebecimize sordum ama bi kesme bi kes diyor bizim de kafamızı karıştırdı.

Saygılarımla
(9) 

Google Rekabet Kurulundan bu cezayı neden yedi?

solo #1406495 
Selam galyalılar ve hukuk uzmanları,

Aşağıdaki habere konu olan olayda Google Rekabet Kurulundan neden ceza yiyor? Haberin detayına bakıldığında Google'ın Reklamcılık kolu, yapması gereken görevi yaptığı için ceza uygulanmış gibi bir durum yok mu? Sen bir reklam şirketiysen kendi mecranda parasını ödeyen adamın ürünlerini öne çıkarttığın için neden ceza yemen gerekiyor?

www.donanimhaber.com

Şöyle sorayım,
1. Televizyonu açıyorsunuz televizyonda X çikolata sadece 5 TL reklamları dönüyor, bu durumda o reklamı yayınlayan TV kanalına da ceza verilecek mi?
2. Otobüs durağında bekliyorsun durakta kiralık panoda X marketin ürünlerinin listesi var domates 3.90, çikolata 2.70 gibi, bu durumda o reklam panosunu oraya koyan reklam firmasına da ceza kesilecek mi?
3. Hava Limanı, Tren Garı gibi yerlerde firmaların reklamlarının olduğu billboardlar var bu billboarları oraya koyan reklam firmalarına da ceza kesilecek mi?

Bir de google'a bundan sonraki süreçte yapması gereken şeyler de söylenmiş şunu yapacaksın bunu kaldıracaksın denmiş, o billboardlar, reklam panoları ve tvdeki reklamlar da kaldırılacak mı?

Not : Google ile uzaktan yakından bir bağım yok, ama bu ceza hangi mantıkla kesiliyor? Google hangi kurallara uymamış burada?
123  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık