(3) 

Kuduz Aşısı Antikoru

pilavmaker #1591622 
temmuzun son günü ya da bir önceki gün sokak kedisini elimde bi ot parçasıyla oynatıyordum. hayvan da avcı içgüdüsüyle patisini attı ota tabii ama benim ele denk geldi. nokta şeklinde kanadı. normalde hep pimpirikli bir insan olduğumdan hemen aşı yaptırırım bu sefer mallığıma geldi ve yaptırmadım.

bir süre sonra karşıma bir şeyler çıkınca kafayı taktım ve internette önüme ne gelirse okudum tabii kafayı yedim. 4 eylülde dayanamadım gittim aşımı başlattım 1 hafta önce oldu diye. dün de aşılarım tamamlandı 4 doz.

şimdi normalde nisan 2023'te 4 doz aşım var zaten. ondan önce de 2020'de bi 4 dozum var. şimdi de dediğim gibi 4-18 arası tamamladığım 4 doz aşım oldu.

tüm bu sürecin manyaklık olduğunu biliyorum, ihtimallerin milyonlarda bir olduğunu biliyorum lütfen bunlara takılmayın.

tüm anlattıklarımla beraber, tamam artık bir şey olmaz cümlesini ne zaman kurabilirim? bu antikorlar ne zaman yeterli seviyeye ulaşır. bir belirti göstermedim henüz.
(1) 

kadıköy'de iftar için restoran önerisi

pilavmaker #1578552 
var mıdır? hani böyle çiya olur, yanyalı fehmi olur anladınız siz.
(2) 

yılbaşı partisinde giyilebilecek gömlek önerisi

pilavmaker #1573320 
evet eğlence insanları. erkek, şöyle şal desenli gibi, tercihen siyah jogger'la iyi gidebilecek ve partiye yakışacak bir gömlek önerisi bekliyorum sizden. görmüşsünüzdür etmişsinizdir ya da şu markada olabilir önerisi de kabul
(1) 

3 ay ertelemeli krediyi erken kapatma

pilavmaker #1567931 
finans kurtları size bir sorum var. şimdi bizim eksi hesapta belli tutarda borcumuz var. faizler arttığı için bunun da aylık faizi baya arttı.
yapı kredi ön onaylı bir şekilde 3 ay ertelemeli kredi veriyor. bu tutar kmh'takini karşılıyor. biz bu krediyi çeksek, direkt kmh kapatsak, 3 ay sonra yapı krediden çektiğimiz kredinin ilk taksitini ödemeden erken kapatsak, 3 aylık kmh faizinden kurtulmuş mu oluyoruz? yapı krediden çektiğimiz tutarın ilk taksidini dahi ödemeden erken kapatılmasının maliyeti yüzde olarak ne kadar olabilir?
(7) 

idata'da seyahat sigortası yapılabiliyor mu?

pilavmaker #1566340 
almanya vizesi için idata'da randevumuz var. önceden sigorta yaptırıp mı gitmeliyiz yoksa orada yaptırılabiliyor mu? daha önce as visa'da orada yaptırabilmiştik.
(1) 

apartmanın ufak tefek inşaat işlerini kime yaptırırız?

pilavmaker #1565952 
apartmanın dış cephesinde bazı sorunlar var. bahçeye beton dökülmüş zamanında, dış cephede betonla bitişik olan yer beton çöktükçe betonla gidiyor, dış cephede yarıklar oluşuyor taban alanlarında vs. bu tarz işleri hangi tip firmalar yapar bilginiz var mı? normal inşaat firmaları mı?

küçükkuyu-assos arası glamping önerisi?

pilavmaker #1562561 
çıldırıcam neye baksam illa ki bir-iki sorun yaşayan var ve ufak sorunlar değil. yakın zamanda denediğiniz ve memnun kaldığınız bir yer var mı? mümkünse glamping olsun istiyoruz malum sıcaklarda çadırda kalmak zor olur
(4) 

Depremde yıkılan binaların kaçı 2001 sonrası

pilavmaker #1549864 
bu konu hakkında bir haber bulamadım. bulan varsa kaynağı atabilir mi?
(2) 

Yavru cins kediye mama önerisi

pilavmaker #1547747 
İran-Scottish kırması birkaç aylık yavru kediye çok yüksek fiyatlı olmayan sağlıklı mama olarak ne önerirsiniz?
(5) 

10.000 TL civarında telefon önerisi

pilavmaker #1545725 
öne çıkan özellik kamera olabilir. onun dışında kasmayan bi telefon olsun yeterli. f/p açısından kullandığınız, duyduğunuz bir model var mı?
(1) 

Anadolu yakasına 2 saat mesafede gökyüzü izlenecek yer

pilavmaker #1532429 
selam ahali, biliyorsunuz ki 11-13 ağustos arası meteor yağmuru var. anadolu yakasına yakın, normalde samanyolu sarmalının en azından seçilebileceği kadar gökyüzünü izleyebileceğimiz bir yer biliyor musunuz? elimde en kötü ihtimalle sakarya taraklı var ama 2.5 saat görünüyor orası. daha yakın bir alternatif var mıdır?
(1) 

Avatar: the last airbender benzeri çizgi dizi/anime?

pilavmaker #1530324 
uzakdoğu ögeleri içeren, teknolojinin pek olmadığı, özellikle böyle köy köy gezilen bir anime/çizgi dizi var mı? yakın zamanda dororo'yu izledim onun da benzer özellikleri vardı hoşuma gitti.

gider tepmesi sonrası temizlik

pilavmaker #1528017 
dün gider tepmiş biz evde yokken, çoğu yer boka batmış vs. neyse 3-4 kez çamaşır suyuyla şunla bunla üzerinden geçtik. şu an görünürde öncekinden de temiz ama daha yapmamız gereken bir şey var mı sizce?

yılmaz bey banyo

pilavmaker #1514405 
ya gibi'nin başlıktaki bölümünün son sahnesini (mektup) alıp arkasına dido'dan thank you koydukları bi video vardı bulamadım bir türlü. var mıdır kolayında olan?
(4) 

Yavru kedi maması

pilavmaker #1501333 
yaklaşık 3-4 aylık bir kedimiz var sokaktan aldık ve ilk kedimiz. aldığımız şehirde veteriner tavsiyesiyle royal canin pediatric weaning ile başladık. hangi mamalar ile devam edebilir, tecrübeli olanlarınız var mıdır?
(4) 

bu ürünü alan şunu da aldı analizi

pilavmaker #1493184 
nasıl yapılıyor bu? hangi programla mesela? excel'le yapılır mı :(
(2) 

excel sorusu

pilavmaker #1492561 
müşterilerin birlikte satın aldığı ürünlerin analizini nasıl yapabilirim? birçok yol denedim, çok iyi bilenlerle de ama olmadı bir türlü.

kısaca şöyle bir şey istiyorum. diyelim ki müşteriler birbirlerinden habersiz olarak genellikle x ürününü aldığında y ürününü de satın alıyor. ben de bilmiyorum tabii bunu. elimde sipariş ve ürün bazlı data varsa excel'de çıkarabilir miyim bunu?
(2) 

istanbul etrafında denize girilebilecek yerler?

pilavmaker #1489976 
önce adalar'ı düşündüm. google aramasıyla şu aşağıdaki siteye gittim. tüm beachlere baktım ve son yorumları pek beğenmedim hiçbiri için. ya aşırı pahalı ve kötü işletmeci, ya pis, ya barzo vs dolu. aradığım özellikleri söyleyeyim de varsa bildiğiniz bir yer iletiverin;

1-) eşimle gideceğim için nispeten nezih bir yer olursa sevinirim. bu da maalesef işletmeye yönlendiriyor.
2-) ucuzcu değilim ama fiyat/performans açısından mantıklı olabilecek bir pahalılık olmalı en azından.
3-) denizi girilebilecek derecede güzel olsun yeter(yosun, müsilaj ve pis su olmasın yani)

var mıdır son zamanlarda gidip memnun olduğunuz bir yer? anadolu yakasındayım, hatta tuzladayım ama çok çok güzelse 1 gün kalmalı tekirdağ vs de yapabiliriz?

adalar için baktığım plajlar:

istanbeautiful.com
(3) 

istanbul'a yakın tatil yeri önerisi

pilavmaker #1487633 
şöyle 4-4.5 saate gidebileceğimiz, 3 ya da 4 gece güzel vakit geçirebilirebileceğimiz nereleri önerebilirsiniz? fazla uzak olmayan, bu yere yakın yerlere de günübirlik gidebiliriz 3-4 günü değerlendirme açısından düşünebilirsiniz.
(4) 

kafaya alınan darbe?

pilavmaker #1484356 
eğilip kalkarken kafayı bir yere çarpmalı olay yaşadım. çok büyük bir acısı veya ağrısı olmadı ve üzerinden de 6 gün geçti ama dün başlayan bir şey var ara ara birden bire bir zonklama oluyor. sürekli olan bir ağrı yok. bir de o bölgeyi elleyince acı var. ama olay anında ne kanama oldu ne de öyle dakikalar ya da saatler süren bir acı. beyin kanaması gibi bir sıkıntı yaşar mıyım yoksa çarpma anından 1-2 gün içinde çıkar mıydı öyle bir şey olsa?
(4) 

Nikah yapılacak mı?

pilavmaker #1479568 
1 hazirana kadar davetli vs olmadan sadece şahitler ve nikah memuru ile nikah da mı yasak? 1 ay kimse evlenmeyecek mi ben anlamadım?
(3) 

Tatil yeri önerisi

pilavmaker #1467842 
Haziran başı şöyle bir 5 gecelik her konsept olur bütçe iki kişilik toplam 10-12 bin diyebiliriz duruma göre artabilir.

Öneri beklentim lokasyondan ziyade direkt otel ya da işletme ismi bu arada. Tenks
(9) 

haftasonu alkol satışı yasağının mantıklı açıklaması nedir?

pilavmaker #1464153 
sb
(5) 

konsol almadan tv üzerinden oyun oynama platformu

pilavmaker #1460167 
var mıdır böyle bir şey şu an? ps oyunlarının platform üzerinden oynandığı bir şey?
(8) 

tetanoz riski

pilavmaker #1457830 
ya arkadaşlar içim içimi yiyor. 8 aralıkta kesi ısırdı beni. sokak kedisi ama baya insan canlısı, sürekli beslediğim bir kedi. yine severken şöyle hafif ısırdı ama hani bıçakla çok hafif kesersiniz ya, öyle bir kesik yaptı. derinlemesine geçirmedi dişini yani.

bu sırada da coviddim(balkondan besliyordum) ben ve kuduz aşısı olmaya hastaneye gittim ama bir kaosun içine düştüm zar zor yaptırdım kuduz aşısını. kimse de bana tetanozdan falan bahsetmedi hastanede. sonra bir arkadaşım tetanozdan bahsedince araştırdım böyle bir risk olduğunu gördüm ve içim içimi yiyor.

çocukken bazı aşılar olduğumu hatırlıyorum okulda. en son 2017de tetanoz aşısı da oldum ama işte çocukken tam oldum mu bilmiyorum. baya evham yaptım
(3) 

kedi ısırığı ve tetanoz

pilavmaker #1457303 
2 gün önce balkondan sürekli beslediğim sokak kedisi ısırdı beni. ısırdı dediğim geçirmeli değil, şöyle hafif bıçak keser gibi çizik yaptı. yarayı yıkadım, sabunladım falan ama öyle üstün bir yara bakımı yapmadım. kuduz için kafam rahat olsun diye gittim aşı oldum ama tetanoz olmadım ve kimse de tetanoz da yapalım demedi. sonra bir arkadaşım bahsedince korktum hala da korkuyorum. nedir tetanoz olmamın riski? aşılarım konusunda emin değilim en son 3 yıl önce askerde oldum ama çocukken birkaç doz yapılması halinde bu aşıların tek dozu koruyucu oluyormuş, ben bu aşılar çocukken bana yapılıd mı bilmiyorum. ne yapmalıyım?
(4) 

5-6K civarı smart tv önerisi?

pilavmaker #1449218 
sb
(6) 

Covid kaç gün sonra ciddileşiyor?

pilavmaker #1444640 
Herkeste farklı olabilir ama genel olarak hastalık ilk belirtilerini verdikten kaç gün sonra ciddileşiyor?
(1) 

e-nabızdaki tanı kısmı

pilavmaker #1443680 
e-nabızda hastalıklarım kısmında son muayenemin "tanı" kısmında astım yazılmış, bunla beraber mevsimsel alerjik rinit de yazıyor ama doktor bana sen astımsın demedi. bu olabilecek şeyler için mi yazılıyor yoksa kesin tanı mıdır?
(7) 

nefes darlığı

pilavmaker #1439537 
aldığım nefes tam yetmiyor gibi hissediyorum, birkaç dakikada bir "hıh" diye içimdeki havayı çıkarma ihtiyacı duyuyorum. bu böyle öksürük gibi ama değil de gibi. bunu yapınca rahatlıyorum. 3 haftadır falan var bu. covidden falan bağımsız soruyorum, ne olabilir astım, bronşit falan mı?

son 2 yıldır sigara içiyorum ama çok az. son birkaç aydır 3 günde 1 paket bitecek şekilde içiyorum.

maskeyle akşamları yürüyüş yapıyorum yokuş çıkarken falan herhangi bir ekstra nefes darlığı çekmiyorum.

şu an hayat kalitem inanılmaz etkilenmiş durumda değil ama rahatsız hissediyorum. 3 gündür sigara içmiyorum yine de değişen bir şey olmadı.
(1) 

sıfırdan üniversite sınavına hazırlanmak

pilavmaker #1431995 
mühendisim ama hukuk okumak hep içimde kaldı. istanbul ve çevresinde bir hukuk fakültesi okumak istiyorum bunun için seneye sınava girmek istiyorum. nasıl ilerlemeliyim var mı son zamanlarda böyle bir süreç geçiren?

dipnot: aslen sözelciyim, sözel derslerim çok iyidir yani.
(1) 

kan değerlerim ve kolesterol belam

pilavmaker #1430770 
3 ay önce farklı bir sebepten hastaneye gidip tahlil yaptırınca kötü kolesterol namlı ldl değerim 150 çıkmıştı(sınır 129). 1.70 boyunda 83 kilo birisi olarak yaptığım ilk iş yaşam şeklimi değiştirmek oldu ve gerçekten sağlıklı beslenerek ve her gün yürüyüşlerle destekleyerek 67 kiloya düştüm.(3 ayda)

şimdi bugün tekrar yaptırdım tahlili ve sadece 130'a düştüğünü gördüm kolesterolün. tamam et yedim falan ama her normal insan gibi yedim yani abanmadım hiçbir dönem. hatta normal bir insandan daha az hayvansal gıdayla beslenmişimdir. yağda bile sadece zeytinyağı tüketecek kadar dikkat ettim. ha, nedir, ayda yılda bir cipstir hamburgerdir dönerdir yedim evet ama her birinden belki de birer defa yemişimdir. bu birer defanın totalde geçtiğimiz haftaya denk gelmesi etkilemiş olabilir mi... normal şartlarda oynaklığı nedir ne kadar sürede değişir bu?

başında yazmayı unutmuşum, henüz 26 yaşındayım.

özet geçiyorum:

3 ay önce ldl: 150, şimdi ldl: 130 (sınır 129)
3 ay önce hdl: 47, şimdi: 54
3 ay önce trigliserid: N/A(tahlilde yok), şimdi trigliserid: 85
3 ay önce şeker: 96, şimdi şeker: 88

gece uyurken bir daha uyanamayacağını düşünmek

pilavmaker #1429639 
başlıktaki gibi bir sorun çıktı bende. herhangi bir panik durumu yaşamıyorum ama her gece uyurken ya bir daha uyanamazsam rahatsızlığı oluyor yatmak istemiyorum. nedir benim bu yaşadığım? mesela ya gece kalp krizi geçirirsem falan diyorum uyurken. ama dediğim gibi panik atak yaşamıyorum bu düşünce beni çok rahatsız ediyor.
(4) 

telefonun internetini kullanamama sorunu

pilavmaker #1421152 
çok uzun bir süredir iphone 6 model telefonumun internetini bilgisayarda kullanamıyorum. bağlantı kuruldu gibi görünüyor ama no internet, secured olarak bağlanıyor.
sorun bilgisayarda değil çünkü yine başka bir telefondan iphone 6'nın internetini kullanmak istediğimde aynı sonuçla karşılaşıyorum. bilgisayara da başka bir telefonun internetini bağlayabiliyorum.

ne yaptıysam çözülmedi. ne olabilir sorun?
(4) 

konuşan kişinin kendisini dinletme kriterleri?

pilavmaker #1417316 
insanları dinlerken ya da bir video izlerken konuşan kişi hızlı konuşuyorsa onu dinlerken dikkatimin arttığını hissediyorum. sizin için böyle kriterler var mı?
(11) 

nabzın fırlaması

pilavmaker #1413663 
normal dinlenirken 65-75 bandından takılan nabzım en ufak bir egzersizde 160-180'e fırlıyor. normal midir? yani mesela şu eller yukarı kaldırılan zıplanılan bir hareket var bilirsiniz. 30 saniye yapıyorum bir bakıyorum 15 saniyede kalbim 40-45 kez atıyor. veya tempolu yürüyüş yapıyorum direkt 130-140 oluyor. hele bir de yokuş çıkıyorsam 180 minimum. 7-8 kilo fazlam var. 2 haftaya kadar da çok hareketsiz bir yaşamım vardı. bundan mıdır?
(1) 

kalpte gıdıklanma/rahatsızlık hissi

pilavmaker #1410572 
öncelikle kardiyologa gittim. ekg, eko ve efor testinde bir şey çıkmadı. kan testimde kolesterol ve ürik asit yüksek.

stresli bir işim var, bu haftaya kadar sağlıksız besleniyordum(yemek sepeti abur cubur) ve sigara alkol var(bu hafta 1 paket içtim toplamda-göt korkusu), kilo da var.

kardiyolog kalpte bir sorun olmadığını fakat beslenme diyetimi, hayat tarzımı değiştirmemi falan söyledi.

kalpte ağrı, kolda ağrı uyuşma, sıkışma falan yok ama gıdıklanma mı diyim, rahatsızlık hissi mi diyim ne diyim bilemiyorum böyle bir hissim var tam kalbin olduğu yerde arkadaşlar. psikolojik midir fizyolojik mi? yaşayan, çözen var mıdır?
(1) 

iphone'u modem olarak kullanma

pilavmaker #1409990 
iphone 6'ım var. internetini bilgisayara, diğer telefona vs. bağlayamıyorum. kişisel erişim noktası olayından bahsediyorum.

birkaç ay öncesine kadar sorun yaşamıyordum. geçenlerde denedim olmadı. ağ ayarlarını sıfırlamak, hattı çıkarıp takmak gibi ilkel çözümleri denedim olmadı. internette de benzer bir şeyle karşılaşmadım. var mıdır bir çözümü olan? sorunun telefondan kaynaklandığı net.
(7) 

excel sorusu

pilavmaker #1289335 
diyelim ki 3 müşterimiz var.

m1: a, b ve c ürünlerini aldı.

m2: b, c ve d ürünlerini aldı.

m3: a, b, c ve d ürünlerini aldı.

şimdi burada örneğin en çok birlikte alınan ürünler 3 kere ile b ve c ürünü. ben bu birlikte alınan ürünlerin kaç müşteri tarafından birlikte alındığını nasıl formüle dökebilirim.
(3) 

ilk iş görüşmeleri, aşırı stres ve panik

pilavmaker #1279824 
yarın ve çarşamba iki iş görüşmem var. ilk iş görüşmelerim olacak. kendimi tam hissetmediğim için aşırı stresli ve paniğim. yani ikisi de olmazsa hiç üzülmeyeceğim derdim işe alınmamak da değil. niye böyle oluyor?
(6) 

ispanyolca bilenler bakabilir mi?

pilavmaker #1278650 
allah aşkına şu metin beginner seviyesinde mi kafayı yiyeceğim?

www.learnpracticalspanishonline.com

yani ingilizce bilen biri olarak metnin ingilizcesine bakıyorum, bence beginner seviyesinde değil? ya da ben beginner seviyesinden başka bir şey anlıyorum
(3) 

endüstri mühendisiyim kendimi geliştirmek istiyorum, öneriler?

pilavmaker #1277409 
işsizim, askerliği falan hallettim şu an iş bulana kadar kendimi geliştirmek istiyorum; vakit bol yani. ingilizcem upper intermediate diyebilirim yani ingilizce kaynaklar önerebilirsiniz. şu an ayrıca farklı bir yabancı dil öğreniyorum.

özellikle şu an çalışan mühendislerden güzel öneriler bekliyorum. kitap olur, online kurs olur. şu an özel sektörde çalışanların öğrenmeye çalıştığı, kendini geliştirmeye çalıştığı hangi alanlar var mesela?

dediğim gibi şu an yabancı dil öğreniyorum, kaizen ve poka yoke ile ilgili kitaplar okuyorum. aklınıza gelsin diye yazıyorum bunları. çok farklı bir şey olmasına gerek yok aklınıza gelen şeyleri söyleyin çok basit de olsa.
(10) 

sizce cumhuriyet iyi bir yönetim biçimi mi?

pilavmaker #1210657 
son 1-2 yılda bu konuda düşüncelerim netleşmeye başladı. kıyaslama yapmayacağım ama cumhuriyet'in bırakın en mükemmel olmasını, doğru bir yönetim şekli olduğunu bile düşünmemeye başladım. bunda bizim ülkedeki durumların da payı var ama genel olarak dünyanın durumunu düşündüğümde ve yaptığım tarih okumalarının da sonucunda bu kanıya vardım. siz ne düşünüyorsunuz?
(3) 

aşırı uyku problemi

pilavmaker #1198941 
kız arkadaşım son zamanlarda çok fazla uyumaya başladı. kendisinde insülin direnci yüksek çıkmıştı ve tedaviye başladı, bunla ilgili olabilir mi?

- gece uykusunda hiçbir sorun yok, deliksiz uyuyor.

- eğer ertesi sabah işi yoksa 3-4 ve hatta 5'e kadar uyuyabiliyor, uyanamıyor daha doğrusu.

- günün herhangi bir vakti birden uyuyabiliyor.

- bazen öğlen yemeği için eve gidiyor mesela, uyuyor ve ayılamadığını söylüyor.

bir problem olduğu belli ama insülin direnci olayından dolayı normal mi karşılamalıyız yoksa doktora mı gitmeli, gitmeliyse hangi bölüm?
(4) 

şimdi başvursam askere en yakın hangi tarihte gidebilirim?

pilavmaker #1190993 
sb
(4) 

gold'dan iphone alınır mı?

pilavmaker #1188728 
ablam alacakmış, piyasaya göre ucuz. yalnız ben bunları battı diye biliyordum, internet satışı devam ediyormuş. bir sorun olur mu ilerde acaba?
(24) 

kocaeli üniversitesi gözünüzde kaçıncı sınıf üniversitedir?

pilavmaker #1185403 
somut kriterlere göre değil de algınıza göre soruyorum. örneğin benim gözümde boğaziçi, odtü, itü, koç, ytü vs. top class diyebileceğim kategoridedir. bu ytü ile boğaziçi aynı demek değil yalnız, anlamışsınızdır siz uzatmayayım.

ya da kısaca "şu, şu, şu üniversiteler ile aynı klasmanda" diyebilirsiniz.
(3) 

roma imp. ile ilgili tarihi roman?

pilavmaker #1178633 
uzun uzun, düz tarih kitapları sıkıyor beni. şöyle kurgu olan ama tarihi gerçekleri çarpıtmayan, kurgu içinde o dönemin figürlerini ve olaylarını anlatan bir roma imparatorluğu dönemi tarihi romanı var mıdır?
(8) 

galiba devran dönmeyecek?

pilavmaker #1177447 
şimdi gittikçe rezillikler artıyor ülkede orası kesin. tamamen bir kaos içerisindeyiz falan ve yakın zamana kadar 1 noktada kırılacak ve ondan sonra devran dönecek diye düşünüyordum ama sanırım bu çöküş, bu kaos kendi düzenlerini kurmaları ve devamını sağlamaları için bir geçiş süreci olacak. siz ne düşünüyorsunuz?
(8) 

zeka nedir, nasıl tanımlıyorsunuz?

pilavmaker #1175283 
sizin için zeka nedir? iyi bir mimar, mühendis vs. zeki midir? zeka einstein mıdır, aziz sancar mıdır, tesla mıdır sizin için? tolkien midir? stephen king midir? hayatı algılayış şekli midir, farkındalık mıdır, nedir?

not: ne olarak kabul edildiğini değil, sizin zekayı ne olarak gördüğünüzü, kimi(isim olarak değil, tanım olarak) zeki olarak gördüğünüzü merak ediyorum.
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık