(3) 

MacBook tamiri Istanbul'da ?

aeolus #1572671 
Selamlar,

yaklasik 8 yillik bir MacBook'um var. 2016'da Almanya'dan almistim, hani su sadece Macbook olan model, artik üretilmiyor (Air ya da Pro degil).
Sanirim anakartta sikinti var, zaten bu modelde bilinen bir sorunmus. Apple Almanya yapamayiz cünkü yapsak sifir MacBook'tan pahaliya patlar dedi.

Istanbul'da böyle MAcbook tamiri yapan güvenilir bir yer var mi? Belki ucuz yollu bir cözümü vardir, yoksa alet tas gibi aslinda.
(3) 

En mantikli, bas agritmayan, ucuz, esapli kredi karti

aeolus #1571764 
Selamlar ahali,
ben yurtdisinda yasiyorum, Türkiye'den bir kredi karti cikartmak istiyorum.
Kriterlerim sunlar:
- Havale/EFT vs. ücretsiz olsun
- Kart ücreti olmasin
- App üzerinden onay islemi gerceklestirilebilsin (Cünkü kisa mesaj yurtdisinda calismiyor)
Bu kriterlere en uygun kart hangisidir?
Simdiden sagolun!
(2) 

Yurtdisindan ucakla bana ait kullanilmis elektronik esya getirmek

aeolus #1570689 
Selam herkese!

Ben Almanya'da yasiyorum ve Alman vatandasiyim (mavi kartim var.)

Simdi babamin bir ameliyat durumu icin 3 ay kadar Türkiye'de babamla kalacagim, oradan Home Office calisacagim. Diyorum ki, mutfagimda kullandigim kahve makinem ve robot süpürgemi de atayim valize, hem kahve derdim omasin hem de süpürge evi süpürsün. Iki esyayi da 2021 yilinda aldim, faturlari mevcut.

Ucakla TR'ye giderken, gümrük vesaire sorunu olur mu? Ya da ben direk gümrüge gidip "böyle böyle bunlari ben 3 yil önce aldim, hala kullaniyorum" diye beyan etmem mi gerekir?

Bitirme tezi icin ankete katilir misiniz?

aeolus #1539910 
Selam ahali,

kardesimin bitirme tezi icin linkteki ankete katilirsaniz bir bilim neferini cok mutlu edersiniz.

(git:docs.google.com
(1) 

Mavi Kartli kisi Türkiye'de özel saglik sigortasi yaptirabilir mi?

aeolus #1536789 
Selamlar ahali, aramizdaki sigorta gurulari icin bir sorum olacak:

Ben yaklasik 4 yildir alman vatandasiyim ve Türkiye'de Mavi Kart sahibiyim. Hatta TC Kimlik numaram da var. Ama Almanya'da yasiyorum, yani Türkiye'de ikamet etmiyorum.

Alman saglik sistemi rezilliklerinden illallah ederek Türkiye'de özel saglik sigortasi yapmak istiyorum.

Ben simdi gidip herhangi bir özel sigorta sirketinden (mesela Anadolu Sigorta) özel saglik sigortasi yaptirabilir miyim? Yoksa bana "Sen gelme ulan ayi" deyip geri mi yollarlar?
(5) 

Yeni evli alman cifte Istanbul'da restoran önerisi

aeolus #1535681 
Selam ahali,

simdi isyerinde cok deger verdigim, yeni evli bir cift Istanbul'u ziyaret edecekler (3-6 Ekim 2022 arasi). Bunlara evlilik hediyesi totalde 200 Euro para toplandi, istiyoruz ki Istanbul'da kaliteli bi restoranda bir yemek hediye edelim. 2 sorum var:

1- Nereleri önerirsiniz (kaliteli restoran ve manzara önemli)?

2- Önerdiginiz restoranlarin hediye ceki gibi bir sistemi var mi? Yani biz onlara direk hediye ceki hediye etsek, onlar da gidip o tarih ve saatte yemek yeseler. Ya da simdiden o tarihlerde bir rezervasyon yaptirmak mümkün mü? Simdi adamlara 200 Euro'yu cikarip para olarak vermek istemiyoruz, olay bu.

Simdiden tesekkürler!
(6) 

Bu klozet kapagi nasil sökülür (resimli)

aeolus #1508690 
Selamlar, kelimenin tam anlamiyla boktan bir soru ile karsinizdayim. Seramiksan marka bir klozet var, kapagini sökmem lazim. Amk klozetinde hicbir yerde vida vs. yok. Ben bu kapagi nasil sökecegim?
(git:ibb.co)
(git: ibb.co)
(git: ibb.co ))
(2) 

Kisa sürede gelisen Psikoz - Kronik Psikoz

aeolus #1470906 
Surada daha önce kiz arkadasimin basina gelen sikintiyi anlatmistim:

www.eksiduyuru.com

Yaklasik 3 haftadir hastanede, ilk iki hafta sonunda gayet iyiyidi durumu, hatta taburcu günü de verilmisti. Ikinci haftanin sonunda kullandigi ilaci degistirip Risperdal verdiler. Ne olduysa ondan sonrta oldu. 3 gün icinde tamamen kötülesti ve hastaneye yatmadan önceki haline geldi. Doktorlar "ilaca negativ tepki" deyip simdi ilacini degistirdiler, tanisini da degistirip "akut psikoz" dan "kronik psikoz" a cevirdiler.

Böyle bir durum mümkün mü yoksa cok büyük bir doktor beceriksizligi ile mi karsi karsiyayim?

Bir insan nasil 1 hafta icinde psikoz durumuna girip, hastaneye yatma dereceseinde kötülesir aklim almiyor.
(3) 

Kisa sürede gelisen psikoz - kafamda deli sorular

aeolus #1469039 
Selamlar, bi el atin kafayi yemek üzereyim.

Almanya'da yasiyorum. Kiz arkadasim (27 yasinda, burali) Ocak'ta yeni bir ise basladi. Baslarda gayet memnundu, biraz stresliydi is ama ben "yeni istir, normal" diyerek gecistirdim. Neyse bu böyle giderken son iki haftadir bayagi bir mutsuz oldugunu gördüm. Iki haftada günde 2 saat ya uyudu ya uyumadi. Neyse, sonra ikimizin de home-office oldugu bir gün is yerindeki toplantilardan birine kulak misafiri oldum. Yok böyle toksik bir atmosfer. Herkes birbirine mobbing uyguluyor, hakaretler, assagilamalar havada ucusuyor. Benim kiz arkadasima direk bir mobbing yok ama örnegin ona bir sey soruyorlar, daha iki saniye gecmeden "sen hala uyursun galiba" gibi yorumlar geliyor. Neyse sevgilimle konustum ve isi birakma karari aldi.

Kararini sali günü sabah (gün önemli) önce sefine söyledi, tepki olarak "ama neden, sen cok basarilisin" gibi bir yorum aldi. Neyse, karar kesindi. Ben bu arada ise gidiyorum, gün icinde sevgilimle degilim. Salive carsamba günü sevgilimle bikac toplanti daha yapmislar. En son carsamba günü büyük patronla konustu. Bu görüsmeden sonra telefonda sesi bana bayagi rahatlamis geldi.

Ama ne olduysa ondan sonra oldu. Carsamba aksami eve geldim, sevgilim paranoya halinde "telefonumu dinlediler, maillerimi degistirdiler" vs. diyor ama mental olarak bitmis durumda. Hemen ailesine haber verdim, onlarin yanina götürdüm, biraz konustuk, daha iyiydi. Ertesi gün (Persembe) aksam beni aradi gayet güzel konustuk, "biraz fazla stres yaptim" vs. dedi. Sesi gayet iyidi.

Cuma günü babasi beni aradi, Persembe gece kötülesmis, "beni dinliyorlar, beni hapse atacaklar" vs. diye kendini paralamaya baslamis. Cuma sabah da hastaneye götürmüsler, su anda psikyatri klinginde müsahede altinda. Corona'dan dolayi ziyaret edemiyorum, gidince sadece bir kapinin arkasindan görüyorum, cökmüs durumda.

Ben bu kizla 5 yildir birlikteyim, bu zamana kadar hic böyle bir seye tanik olmadim. Ne yapacagim bilmiyorum. Bir insan bu kadar kisa sürede bu hale gelir mi? Doktordan cok bilgi alamiyoruz, biraz daha burada kalmali diyor, bilmiyorum. Elimden de bir sey gelmiyor. Yav böyle bir duruma sahit olan var mi? Ne yapmali ne etmeli?
(4) 

yabanci kiz arkadasla istanbul'da yilbasi aktivitesi

aeolus #1397326 
selamlar ahali,
bu sene kiz arkadasimla (alman) istanbul'da olacagiz. yaklasik bir 10 yildir almanya'da yasiyorum, istanbul'da bildigim hemen her mekan ya kapanmis ya boka sarmis. söyle kiz arkadasimla yilbasini gecirebilecegimiz, biraz bar, biraz kulüp nereler vardir, ne önerirsiniz?
(6) 

Yurtdisindan telefon getirmek IMEI kaydi

aeolus #1360803 
Selamlar ahali,
almanya'dan babama telefon getirmek istiyorum. adam emekli ögretmen, bi görseniz adeta cocuk gibi sevindi akilli telefon dünyasini kesfedince. simdi babamin yesil pasaportu var ve 1 sene öncer beni ziyarete gelmisti. ben almanya'dan cep telefonu alsam, türkiye'de babamin pasaportuna kayit yaptirabiliyor muyum? ne kariasik soru oldu be.
(2) 

istanbu'da yatirim amacli daire satin almak - tavsiyeler

aeolus #1219704 
Selamlar efendim,

uzunca süredir yurtdisinda oldugumdan uzak kaldim bu olaylara. simdi gurbet ellerde zaten ev fiyatlari almis basini gitmis, e para da bankada kaldikca suyunu cekiyor. diyorum ki aileme bir ev alayim istanbul'dan, ben aylik öderken onlar otursunlar, sonrasinda da iste elimde bir mal mülk olur fena mi.

yaklasik 300 - 350bin TL arasi, yeni bina, site ici ve minimum 2+1 bir konut bulmak mümkün mü istanbul'da? yoksa cok mu az bu özellikler icin bu bütce? varsa da proje vs. belirtirseniz sevinirim. simididen sagolun.
(3) 

Otomobil tavsiyesi - yeni baslayan icin

aeolus #1203514 
Selamlar efendim,

simdi su anda yurtdisindayim (almanya) ve buradan bir otomobil almak istiyorum/ almaya mecburum diyelim. maalesef hemen her konuda bilgi sahibi oldugumu düsünürken otomobil konusunda adeta noam chomsky ile sohbet etmeye calisan seyma subasi gibi oldugumu fark ettim.simdi buralarda fiyatlar türkiye ile kiyaslanmayacak seviyede, o acidan fiyat sormuyorum. yalniz:

- günde 60 km ise git - gel (90% otoban) yapilacak
- benzinli ya da gazli ya da elektro ya da hibrit (dizel olmayacak)
- Mutlaka 5 kapili, mümkünse ama sehir ici park sorununu rahatlatacak - devasa bir arac olmayacak
- Devasa degil ama yine de 4 kisi arada 200-300 km yol yapilabilecek
- 100 km de max. 8-9 litre benzin yakacak
- otomatik vites olsa süper olur

yukaridaki özelliklere sahip bir arac almak istiyorum. yardimlariniza acigim. sagolun simdiden.
(13) 

Is degistirme/ Yeni is/ Mesafe/ Maas/ Sorular

aeolus #1198503 
Selamlar,

simdi kisaca durumum su: ögrencilikten beri calistigim ve yaklasik 2 yildir da tam zamanli calistigim isimi degistirmei planliyorum. Yurtdisindayim, su anki isimde senelik 40k kazaniyorum, aslinda piyasanin cok cok altinda ama iste oturma izni vs. ögrencilikten sonra direk teklifi kabul etmistim.

Su anda bir firmadan olumlu cevap aldim, kontrat imzalama asamasindayiz. Senelik 50k (yani su anki kazanadigimdan 10k daha fazla) teklif ettiler. Gayet stabil köklü bir firma. Tek eksisi evime uzak. Trenle 1 saat sürüyor ofiste olmam, arabam olsa 30 dakikalik yol ama arabam yok. Neyse su anki calistigim yer ise aksine 15 dakika evime.

Maddi acidan düsünürsem yeni is teklifi direkt daha iyi ama, her gün 1 gidis 1 gelis 2 saat yolda gecirmek sikinti gibi. Ama su anki firmada kalsam bana yeni firmada teklif edilen maasa ulasmam imkansiza yakin. Ne dersiniz dostlar, fikirlerinizi duymak iterim.

Sevgiler
(1) 

Turist icin 2 gün Istanbul gezi plani

aeolus #1148848 
Selamlar efendim,

Alman sevdicek 2 günlügüne Istanbul´a gelecek. Yani Pazartesi 14:30 dan Persembe sabah 07:00´ye kadar. Simdi kendisi ilk defa Istanbul´a gelecek. Sizce bu kisa sürede nerelere götürsem? Hayir ben de 6 yildir Türkiye´de degilim, bildigim yerler ya kapandi ya da site yapildi üzerlerine büyük ihtimalle. Biraz daha fikir vermesi acisindan:

- Arabamiz olacak
-Son gün Taksim´de bitmesi lazim zira arabayi orada teslim edecegim
- Saat bazinda bir sinirlama yok (Gece gec saat sabah erken saat hepsi uyar)
-Bir de mutlaka bir deniz ürünleri restorani´na ugramak istiyouz.

Bi el ativerin be dostlar!
(1) 

Istanbul araba kiralama

aeolus #1146764 
Selamlar,

uzunca bir süredir yurtdisinda yasiyorum, tatil icin istanbul´a gelecegim 3 günlügüne. Atatürk Havalimani´ndan arac kiralamak ve Taksim´de bir yerde teslim etmek istiyorum. Su konularda beni aydinlatabilirseniz sevinirim:

1- Simdi benim bir Alman bankasindan kredi kartim var, bu kartla arac kiralayabilir miyim? Zira kredi karti olmadan sanirim kesinlikle kiralanamiyor.

2-Firmanin kesecegi provizyon direk kartin bakiyesin´den bloke mi oluyor? Yani ben o kadar meblagi kullanamiyor muyum? Teslimden sonra ücreti geri almamada sikinti olur mu? (Euro/TL paritsi vs. sebeplerden)

3-Bir Havalimani Hizmet Ücreti dönüp duruyor, tahmini ne kadardir bu ücret? Hayir eger ucuk birsey ise baska bir subeden kiralamak da makul.

Simdiden cok tesekkürler.
(2) 

Snapchat Story ´de eski fotograf paylasmak mümkün mü?

aeolus #1127094 
Selamlar, bu islerden hic anlamam da olasi bir yalan söylenme ihtimalim icin soruyorum.

Simdi Snapchat a giriyorum, ekrani sola kaydiriyorum, orada arkadsimin paylastigi Story var. Basiyorum üstüne resimler akmaya basliyor, karsimda bir fotograf, sag üs kösesinde 19h yaziyor. Simdi bu ne anlama geliyor tam olarak? Arkadasim o fotografi 19 saat önce mi cekti demek? Yani o fotoyu daha önce cekmis ve Story´e koymus olamaz mi?

Sanirim acayip keklendim ve kendimi mal gibi hissediyorum, yardimci olursaniz sevinirim.

Tesekkürler.
(4) 

Telefon görüsmesi kaydedebilen uygulama (Iphone)

aeolus #1089424 
Sevgili arkadaslar,

yav bir proje geregi söyle 20 -25 dakikalik bir teelfon görüsmesi kaydetmem lazim, bunu da iPhone ile yapmak istiyorum, bildiginiz ücretsiz bir uygulama var midir?
(13) 

uzun süreli iliskiden sonra ayrilip, su anda tekrar barisan cift icin film

aeolus #1083957 
baslik herseyi acikliyor sanirim, sevdicekle yeniden baristik, bu aksam ona sürpriz yapip söyle güzel bi film izleyelim istiyorum, tavsiyelerinize muhtacim ahali, sagolun simdiden :)
(5) 

sivilceye kolonya bastim :(

aeolus #1039285 
adeta bir gerizekali gibi burnumun kenarindaki sivilceye kolonya bastim, sabah cildimde basparmak kadar bir bölgeyi yakmis uyandim. cildiyeye gittim doktor bactroban verdi, bir sey olmaz iz falan kalmaz dedi. 1 haftadir kremi sürüyorum, bir kabuk bagladi o düstü simdi yeni deri kirmizi bir sekilde duruyor.

iz kalir mi yav acaba? doktor aksini söyledi ama ciddi ciddi tirsmaya basladim. daha önce basina böyle birsey gelmis olan var midir? ne kadar sürede gecer bu?
(1) 

Ingilizce Worksheet ariyorum

aeolus #1034566 
Merhabalr ahali, 5. sinifa giden yegenim icin söyle her biri 2-3 sayfa olan, icerisinde Reading, Vocabulary, Grammar olan ve ayni zamanda cevaplari da olan (oha dediginizi duyar gibiyim) Worksheetler ariyorum. PDF olsa cikti alirim, yahut bir kitap varsa satin da alabilirim. Yardimci olursaniz sevinirim,
Sevgiler,
(4) 

yurtdışından eşya göndermek, gümrük durumu?

aeolus #890140 
Selamlar arkadaşlar, şimdi durumum şu;

Ben Almanya'da yaşıyorum ve küçük yeğenime bir hediye gönderecğim buradan alıp. Yani gönderen ben olacağım direk kendim postaya vereceğim. Ufak bi fotoğraf makinesi (ederi 70 Euro).

Şimdi bu aletin gümrüğe takılma durumu falan olur mu? Zaten hediye olacak bir de ailemi yormayayım gümrük vesaire ile.

Şimdiden teşekkürler
(2) 

Fransizca A.1.1 mi A.1.2 mi? Ya da kendi kendine A.1.1. mümkün mü?

aeolus #838993 
Selamlar,

Simdi önümde iki secenek var ya Fransizcaya(sifir önbilgi ile) ilk kurdan baslayacagim, yani A.1.1 den ya da o ilk kuru kendim atlatip ikinci kurdan yardiracagim. Ne tavsiye edersiniz, normalde A.1.1 de fazla birsey ögretilmiyor sanirim en azindan kendim mi calisip A.2.2 den basladam, yoksa temelden cok saglam olsun deyip en bastan mi baslasam?
(1) 

web sitesi için template önerisi

aeolus #834575 
selamlar efendim,

şimdi şöyle bir web sitesi projemiz var. her gün 1-2 fotoğraf konulacak, o fotoğraf için oylama yapılacak ve fotoğraf aştında kısa bilgiler olacak. biraz moda sitesi gibi düşünülebilir. şunu gibi aslında:
(git: blog.trashness.com)

sorun şu ki aramızda web designer rolünü üstlenebilecek tek kişi ben az çok html bilgimle maalesef bu kpnuda harikalar yaratamıyorum. önerebileceğiniz bir template, (wordpress'ten vs.) var mıdır?

bir de şu sitedeki free bir template mıdır?

(git: www.fromdasegg.com)

çok teşekkürler!
(10) 

macbook pro retine display alınır mı bekleyelim mi?

aeolus #780336 
selamlar efendim,

şimdi macbook pro 2014 versiyonundan (retina display olan) alma planı yapıyorum da, elimde yeterli para da geçti. tam olarak 13", 256 gb SSD olan.

şimdi yarın gifip bunu alayım mı, yoksa yakın zamanda upgrade versiyonu çıkar mı?

nolur "mac alma şunu al" demeyin, zira mac gerekiyor iş icabı.

sağolun şimdiden
(2) 

Epistemic vs. Aleatory Uncertainity

aeolus #765468 
Efendim selamlar, şimdi bu iki kavrama kafam tam olarak basmadı. şu örneklerden hangisi Epistemic, hangisi aleatoriy uncertainity?

_ Uncertainty on the magnitude of the next earthquake in the southern part of California (Kaliforniya'nın güneyinde gelecek yıl oluşabilecek depremin büyüklüğünün belirsizliği)

_ Uncertainty on the correctness of a structural model(Taşıyıcı Sistem Modeli'nin belirsizliği).

_Uncertainty on the resistance of a concrete slab in a building to design(Tasarlanacak herhangi bir yapıdaki betonarme döşemedeki dayanımın belirsizliği)

oha ödevi sormuş gibi oldum da, ödev bu değil, sadece kafam karıştı biraz bunu çözersem gerisi gelecek.

çok sağolun şimdiden!
(5) 

Lufthansa-Gidiş Dönüş uçak biletinde Gidiş'e binemezsem Dönüş de yanar mı?

aeolus #696286 
selamlar efendim.

şimdi 15 aralık münh istanbul gidiş, 8 ocak istanbul münih'e dönüş bileti aldım.

maalesef 15 aralıktaki uçağa binemeyeceğim, bu durumda dönüş biletim de yanar mı?

ya da yanmaması için ne yapmalıyım?
(3) 

yurtdışında oturma izni olan bir kişinin türkiye'de sosyal güvence durumu

aeolus #660853 
Selamlar ahali,

şimdi benim yurtdışında oturma iznim var yüksek lisans yaptığım için. yaş da 25'i doldurduğu için bir Sosyal Gücenlik Kurumu'na gittim. Amacım artık anne-babamın güvencesinden faydalanamayacağım için kendimi Genel Sağlık Sigortası'na dahil etmek ya da bir Çiftçi Bağkur'u vs. çalışıyor göstermekti.

Yalnız adam dedi ki, ikametgahım yurtdışında gözüküyormuş o nedenle Genel Sağlık Sigortası ya da Çiftçi Bağkur'u denen şeyi yapamıyormuşum.

Şimdi, yurtdışında (benim durumumda Almanya) oturma izni alan birisinin ikametgahı otomatik olarak buradan siliniyor/ değiştiriliyor mu zira ben böylebir ikametgah değiştirme yapmadım.

İkinci sorum da, Türkiye'de kendimi nasıl çalışıyor gösterebilirim ya da Genel sağlık Sigortası'na dahil olabilirim. Kurumdaki adam "geçici ikametgah slabilirsin vs." dedi ama bana çok mümkün gelmedi. Ulan ne güzel iletişiyormuş meğer devletler birbirileriyle lan.
(6) 

kredi kartı tavsiyesi

aeolus #657989 
selamlar efendim,

eski kartım 25 yaşını doldurmam nedeniyle iptal olduğu için yenibir kredi kartı çıkarttırmak istiyorum, aradıklarım şunlar:

- yurtdışında olduğum için genellikle uçak bileti satın alırken kullanacağım kendisini, o nedenle 500 tl - 1000 tl arası bir limit yeter bana.

- kart aidatı ödemek istemiyorum.

- mümkünse bol taksit seçeneği sunan bir kart (bonus veya world özellikli)

borç son ödemesi 2 gün geçtiğinde eve zırt pırt trelefon edip "12 tl borcunuz var ödeyin" demesin bana zaten en geç 1 haftada yatırıyorum. bu çok saçma gelebilir ama fortis'in (şimdi teb oldu) world kartını kullanırken 3-4 kere geldi başıma. hayır ailem sonra panik yapıyor, bir de miktarı söylemiyorlar onlara doğal olarak. en son annem, kenara çekip "oğlum borç batağında mısın?" falan dedi lan.

tavsiyeleriniz nelerdir?
(2) 

askerlik - yurtdışına çıkış

aeolus #655998 
selamlar efendim,

şubat ayında üniversite'den mezun oldum. bildiğim kadarıyla 2 yıl tecil hakkım var, ancak tecil olayını burada milyar prosedürle değil, yüksek lisans'a başlayacağım yurtdışında yapmak istiyorum.

ülkeden çıkarken sorun olur mu? sonra kelepçelerle gelen bir grup asker beni alıp götürmesin? (ekim'de gideceğim)
(2) 

böyle bir şey nasıl mümkün olur yav?

aeolus #652707 
(git: eksisozluk.com)

(git: www.radikal.com.tr)

lan çıldırıcam yine aklıma düştü, böyle bir şey nasıl mümkün olabilir?
(2) 

inşaat - mimarlık ofisi açmak için?

aeolus #643784 
Selamlar yardımsever insanlar,

ben (mimar) ve bir arkadaşım (inşaat mühendisi) istanbul'da bir ofis açmak istiyoruz, bunun için basic yapılması gerekenler nedir ne değildir, ortalama kaça patlar bize bir aydınlatabilirseniz, hap şeklinde böyle tek doz mükemmel olur.

peşinen belirtmeliyim ki, "ulan bunu bile buraya soruyorsan açma sen o ofisi" diyecek arkadaşlar, demeyin, zira şu anda sadece bir firmamız olması, "evladım senin işin gücün nedir" sorusuna cevap olabilecek şekilde, zira yurtdışında bir gelecek planlaması yapmaktayız. önemli, asıl işlere girişmeyeceğiz daha, her şey büyük bir planın parçası :)
(6) 

Klostrofobi mi, despresyon mu, stres mi, ne oluyor bana?

aeolus #643208 
Selamlar ahali,

ulan çok büyük bir çıkmazın içindeyim. efendim şimdi şöyle ben (yaş 25) önceleri otobüs yolculujlarını iple çeken, uçağa bineyim de ne her yerlere uçayım diye takılan bir kişi idim. zaten yurtdışın'da okuyup/ çalışmaktan dolayı senede en az 5-6 kere 2,5 saatlik uçak yolculuğu yapmaktayım. Bu zamana kadar zerre sıkıntım olmadığı gibi, hatta inanılmaz keyif alırdım yolculuklarımdan.

gelin görün ki şu son uçuşumda, aslında son2 uçuşumda diyelim- sanki bir anda böyle kabinde hiç hava yok, ben nefes alamıyorum, her an bayılacakmışım hissi, ama bayılmıyorum da, uçağın o fanları (tepedekiler) sanki hiç hava üflemiyor gibi geliyor. ilkide bir ayağa kalktım, oturdum, bir su içtim, gözümü kapatıp kendimi sakinleştirmeye çalıştım geçti, yol boyu bir daha da olmadı.

ancak en sonuncuda yolculuk boyunca 4-5 kere oldu allah kimseye yaşatmasın lan öyle bir his. bir de farkındayım, tamamen kendi kendimi sokuyorum o duruma, "ulan ya olursa, ananı başlıyor, hassiktir napıcam" şeklinde. kesinlikle kapalı alanda kalmaktan ya da yükseklikten değil ama sıkıntı, sanki bir anda nefes alamıyorum.

tabii her seferinde uçuşlara ya çok uykusuz ya da açbi ilaç başlamamın da etkisi olabilir bunda bilmiyorum ama fizyolojik değil psikolojik olduğu kanaatindeyim. inanılmaz yoğun, stresli ve çok büyük sıkıntılar atlattığım (şükür) 1 sene geçirdim acaba onun sonuçları mı onu da bilemiyorum. napıcam ben yav? hayır bir daha uçma diyecekler, olum hayat kurdum yurtdışında ya hiç türkiye'ye gelmeyeceğim ya da oraya gitmeyeceğim ki ikisi de imkansız. vay amk.
(12) 

grev nedeniyle uçuş iptali, yolcu hakları, allahsız LUFTHANSA

aeolus #590575 
selamlar ahali,

şimdi benim yaklaşık 1,5 ay önce aldığım bilet(İstanbul'dan Münih'e) Lufthansa'daki grev nedeniyle iptal olmuş. olmuş diyorum zira uçuşuma 24 saat kala düyanın en lakayıt ve yüzsüz şirketi Lufthansa bana sadece bir "uçuşunuz iptal oldu, özür dileriz, miles&more card'la hayat size güzel" diye mail attı. pezevenkler evet aynen maile bir de reklam koymuşlar.

istanbul ya da almanya'daki ofis, çağrı merkezi, vs. ulşmak imkansız, sürekli meşgul ve hiç bir şekilde geri dönüş yok. Almanya'dan arkadaşlar buradan ben 2-3 saat asla ve asla ulaşamadık, ki ulaşacağımız da yok.

Benim durumum acil olduğundan(o gün sınavım var) 22'sindeki Türk Hava Yolları uçağına bilet aldım, tabii 110 euro girdi boru gibi.(lufthansa bileti 64 Euro idi)

Şimdi bu durumda ben ne yapmalıyım? Haklarım nedir? Bu paraları ve zararı tahsil etme şansım var mıdır? Ulan çok sinirliyim, yeminle güvendik, Almandır dedik, adam uçuştan 24 saat önce bir mail atıp, uçuşunu iptal deyip sırra kadem basıyor ya.

Nolur bi el atın, ağzına sıçalım şu pezevenklerin.
(10) 

Altın bozduracağım, doğru zaman mı, beklemeli miyim?

aeolus #585785 
Selamlar efendim,

bir yurtdışı eğitim işi için elimdeki mevcut 7 adet Cumhuriyet Ata altınını bozdurup, Euro'ya çevirtmem gerekiyor.

22 Nisan'a kadar sürem var, sizce ne yapmalıyım, beklemeli mi yoksa yarın gidip bozdurayım mı?

Şu anda 1 Cumhuriyet Ata = 588,46 tl gözüküyor, daha geçen hafta 630 tl küsürdü.

Bu işten nasıl en az zararla çıkarım? Şimdiden çok sağolun.
(2) 

modernizm ve postmodernizmi anlatan kitap tavsiyesi

aeolus #583195 
selamlar efendim,

modernizm-postmodernizmi(kültürde, sanatta, mimaride, sosyolojide) ve bu kavramları, anektodlarla, adeta bir lber ortaylı üslubuyla olaylar, sebep ve sonuçları birbirine bağlayarak örneklendiren, iyi bir anlatımı olan kitap tavsiyelerinizi şiddetle bekliyorum.

yani örneğin içinde charles jencks'in şu sözü gibi iddialı ama mantıklı anektodlar olsun:

" modern mimarlık abd missouri st.lois'te 15 temmuz 1972 günü saat 15.32'de ölmüştür.ölüm cezası pruitt - igoe mahallesindeki birkaç binanın dinamit ile yıktırılması şeklinde infaz edilmiştir."

şimdiden sağolun
(11) 

şimdi ben yaşlandım mı? hayata geç mi kaldım? yanlış yolda mıyım?

aeolus #570275 
selamlar hepinize,

88'liyim. İTÜ'den geçen şubatta(şubat 2013) mezun oldum. almanya'da da lisans eğitmi görmekteyim. o da önümüzdeki şubatta(şubat 2014) bitecek. daha tabi master var almanya'da. ya ben çok mu geç kaldım hayata? ben bilmiyorum, yani ömür boyu böyle mal mı olucam, mal mı kalıcam? bakıyorum çevreme insanlar iyi kötü bir işe girdi çalışmaya başladı. ben hala mezun+öğrenci. hoş almanya'da çalışıyorum, mesleğimle ilgili bir işte, maddi olarak çok da sıkıntı çekmiyorum o yüzden. ama ne bileyim ya, İTÜ'ye kayıt olduğum günü hatırlıyorum, amnskym ne hayallerim vardı. "mezun olucam, hemen master, cillop gibi iş 5000-6000 TL para ohh" diye hayaller. ama görünen o ki daha 2 yıl daha (500-600 Euro paraya tamah edicem. yaş olacak 27, ee sonuç ne? iki üniversite+1 master. değer mi lan? lan hem de mezunum şu anda. hoş diğer mezun arkadaşlarım da 1000-1500 arası çalışıyorlar da. ne bieyim. adamlar baya sabah takım elbise giyip ofise gidiyorlar, şantiye'de takılıyor falan. ya bana bi söyleyin ben çok mu geç kaldım hayata? hiç ışık yok mu tünelin ucunda? son 2 haftadır uyku uyuyamıyorum. sikerim almanyasını işte başla istanbul'da bi işe, hayatını kazan diye dürtüp duruyo içimden birşey. bi yardım edin, bi yorum yapın yav.
(3) 

Yurtdışına kargo,gönderiliş tarihini değiştirmek mümkün mü?

aeolus #526620 
Selamlar efendim,

Şimdi şöyle bir durum var, bir ödev teslimi için yurtdışına(Almanya'ya) kargo ile evrak göndermem gerekmekte. Prof. "elimize geç ulaşması önemli değil ama Türkiye'den kargo veriliş tarihi deadline'dan önce olsun" dedi. Ortadoğu ve Balkanların en tembel adamı bendeniz ise geç kaldım.

Acaba kargo firmalarında rica etsem, kargoya veriliş tarihini 1 ya da 2 gün önceye yazarlar mı? Bir bilen olursa lütfen aydınlatsın, selametle..
(1) 

Banka Havalesi ücreti?

aeolus #514364 
Selamlar,

Şimdi ben bir siteden bilgisayar alacağım, haliyle birkaç hesap numarası vermişler istediğime havale yapabilmem için. Ben şimdi atıyorum TEB Mecidiyeköy X Şubesi'ndeki hesaba para havalesi yapacakken, o şubeye direk gitsem(istanbulda olduğumdan mütevellit), o şubedeki hesaba parayı yatırsam, havale ücreti ödüyor muyum?

Ha bir de TEB'de zaten hesabım da var, ama başka şubede.

Sağolun var olun..
(2) 

istanbul'da, yaz tatilinde, çocuklar için ingilizce eğitimi veren yer?

aeolus #424476 
selamlar,

bir yeğenim var ilkokul 1'i yeni bitirdi, ingilizce'ye başlaması için bir yaz kampına göndermek istiyoruz hem eğlensin falan arkadaş çevresi olsun, hem de öğrensin.

lütfen "çok erken, ayıp be, yazık çocuğa.. vs." ahkâmlarınızı kendinize saklayınız.

teşekkürler şimdiden..
(4) 

film/dizi tavsiye gibi, ama neşelensem mi ağlasam mı gibi de?

aeolus #416073 
selamlar efendim,
daha dün geldim tekrar gurbet ellere(yurtdışı) 4 aylık memleket havasından sonra . şu an cuma gecesi, bir allah kulu yok "abi hadi akalım ortamlara" diyen, acayip hüzün doldum yine, az önce leyla ile mecnun'u izledim, sondaki şarkıda(fikret kızılok- "ama babacığım") zaten yıkıldım ama hala ağlama yok.

Bana bir film/dizi önerin a dostlar, ağlayayım hüngür hüngür ya da çıkayım şu moddan. neşeleneyim. çok sağolun..
(14) 

Almanya'dan dönerken tutuklandım, şimdi ne olacak?

aeolus #367359 
Selamlar arkadaşlar,

Almanya'da üniversite öğrencisiyim (bachelor). Maalesef yeşil pasaportuma güvenerek oturma izni almadım. Ancak yeşil pasaportla son 6 ayda 90 gün kalma hakkım vardı ve ben maalesef -farkında olmadan- 103 gün kalmışım. Aslında ben giriş çıkış yapınca o 90 gün sıfırlanıyor diye biliyordum ama maalesef öyle değilmiş. Birinci dönemim daha yeni bitti, İstanbul'a dönerken, pasaport kontrolünde (havaalanında) polis durumu farketti.

Neyse beni polis bürosuna aldılar, sorular, aramalar ve sorgulardan sonra, durumu anlattım, öğrenci olduğumu, yeşil pasaportum olduğunu ve farkında olmadan 13 gün fazla kaldığımı anlattım. Kabus gibiydi. Neyse konsolosluğu aramak isteyip istemediğimi sordular. Aramak istediğimi söyledim. Uzun aramalardan sonra konsolosluğumuza ulaşabildiler.(aslında ciddiyetsiz konsolosluğun rezillikleri ayrı bir başlık konusu ya neyse). Çıkan kadın bana ifade vermememi, susma hakkımı kullanmamı, zira ifademi sonradan çarpıtabileceklerini söyledi. Sonra polisi istedi, komiserle de konuştu. Polisler öğrenci olduğuma, çalışmadığıma emin olduktan sonra bana daya mantıklı ve insan gibi davranmaya başladılar.

Yeminli bir tercüman getirdiler, aynı zamanda avukattı, o da bunu(ifade vermememi) salık verdi. Bu tarz durumlarda savcının %99 takipsizlik kararı verdiğini söyledi. Ayrıca herhangi bir para talep ederlerse "param yok" dememi, zira daha sonra paramı geri almamın çok zor olduğunu söyledi.

Parmak izim, fotoğraflarımı çekmeler derken, ifademi aldıktan sonra transit alandan Türkiye'ye döndüm.

Dönerken polis komiseri, ikinci dönem için gelirken mutlaka İstanbul'daki Alman konsolosluğu'ndan D tipi giriş vizesi almamı, Almanya'ya girdikten sonra da oturma izni almamı söyledi. En son bir tane düşük rütbeli memur beni salıverirken, "keşke direkt oturma izni alsaydın, şimdi yabancılar ofisi seni bir daha kabul etmeyecek büyük ihtimalle" gibi şeyler söyledi.

İnanın çok berbat durumdayım, ne yapmalı ne etmeliyim, bir fikri olan lütfen paylaşsın.
(6) 

üniversiteyi almanya'da okumak vs. türkiye'de okumak

aeolus #317892 
selamlar ahali, çok sıkıntıdayım çok kafam bozuk şu anda, karasızlığın allahını yaşıyorum. lütfen adamakıllı fikir verin bana.

olay şu, halihazırda İTÜ Mimarlık'tayım. Bir sorun çıkmazsa Şubat 2013'de yani 2013 kış döneminde mezun olucam.

ben bi eşeklik ettim, almanya'da bir üni'ye başvurdum (Münih Teknik) ve oradan da kabul aldım. eğer oradan devam edersem 2013 bahar döneminde mezun olacağım, yani tr'dekinden 1 dönem fazla.

şimdi ailem tamam oğlum okuturuz falan dese de o kadar masrafı karşılamak için yırtınacaklar biliyorum. orada çalışma gibi bir durumum da yok zira, bütün hafta dersim olacak 4 dönem boyunca. ayrıca alman üniversitesi'nde hiçbir hataya yer yok anında bırakıyorlar dersten ve okulun uzama ihtimali çok fazlasıyla var. uzars eğer ve ailem onu karşılayamaz eminim. bi yandan 88'liyim, yaş da küçük değil, hala lisans'ta takılıyorum. bi an önce bitir diyor içimden bi ses.

napıcam ya ben, gitmek istiyorum, korkuyorum (çoğunlukla maddi durumdan), bi yandan türkiye'nin hali ortada, bi yandan buradaki okulum da alanında belki de en iyi okul. birkaç kişi, adam gibi bitir burda diplomanı eline al, master'a gidersin dedi. zira almanca belgemi de almıştım(dil belgesi ve ömür boyu geçerli). kafayı yicem ey ahali. yardım edin bana.

son olarak parasızlığın ta aq...(liseli gibi oldu lan)
(5) 

itü'de kayıt dondurma

aeolus #300403 
selamlar efendim,

itü'de öğrenciyim ve kayıt dondurmak istiyorum. ne gibi bir bahane üretmem lazım sizce?
(4) 

Aynı anda Türkiye ve yurtdışında lisans'a kayıt

aeolus #299930 
Arkadaşlar selamlar,

aynı anda İTÜ'ye kayıtlı olup(ve kayıt dondurup ya da harç yatırıp ders alıp kalarak) yurtdışında birlisans programında okumak mümkün mü?

türkiye'de yapamıyorsun diye biliyorum, sallıyorum İTÜ elektrik'te iken yıldız inşaatta aynı anda kayıtlı olamıyorsun. ama yurtdışı üniversitelerinde(mesela İTÜ elektrik, viyana teknik elektrik) aynı durum geçerli mi. bir de eğer anlaşılırsa İTÜ'den kaydımı direkt silerler mi yav?
(1) 

Erasmus bitince, Almanya'da üniversiteye devam edip mezun olmak

aeolus #236470 
Selamlar,
İki dönemliğine Almanya'ya geldim Erasmus programıyla. İlk dönem bitti, derslerimden de geçtim ve ikinci dönemi beklemeye başladım. Sorum şu. Ben buradaki Erasmus sürecimi bitirdiğimde 4üncü sınıfa geçmiş olacağım, son senemi Almanya'daki okulumda bitirip, oradan mezun olma ihtimalim var mıdır?
Varsa ne gibi şartlar aranmakta acaba?
Sağolun..
(5) 

türkiye - almanya arası en uygun telefonla görüşme nedir?

aeolus #156950 
selamlar,
bir aksilik olmazsa eylül'de erasmus programıyla almanya'da olacağım. oradan türkiye'ye ve buradan oraya en uygun görüşme nasıl yapılır?
(3) 

ipod touch veya iphone en ucuza nasıl alınır?

aeolus #127443 
selamlar, saygılar,
sevdiceğe bir sürpriz yapmak istiyorum dile kolay 2 yıl oldu. şimdi ipod touch veya iphone alacağım kendisine hediye olarak, ipod touch 8gb 400tl civarında iphone'u sormayın bile malum "lonely but passionate" ülkemde fiyatlar uçmuş. şimdi benim elimden tutacak, "gel lan, yardım edeyim" diyecek, yurtdışından olsun, yurt içinden olsun bu aletleri en ucuza nasıl mal edebileceğimi söyleyecek, uygulayacak kişiler sevindirin beni be.
(3) 

Fizy'den şarkı indirilebiliyor mu?

aeolus #117505 
efendim selamlar,
fizy.com sitesinden şarkı dinlenebiliyor.ancak babamın isteği üzerine şarkıları telefonuna atmalıyım. adam nostalji istiyor ne yapalım. böyle bir şey mümkün mü mümkünse nasıl?
(1) 

Elinde Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi belgeseli olan var mı?

aeolus #104716 
Arkadaşlar, insanlık namına bu belgeseli arıyorum, belgesel festivalinde gidemedim, ne DVD'si var ne birşey. Elinde bu belgesel olan var mıdır?

Belgeselin yönetmeni Çağan Demirel.
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık