Selamlar.
Dün sabaha karşı penceremin önünde ağlayan küçücük bir köpek olduğunu fark ettim. Ama nasıl bir ağlama! Titreye titreye ağlıyor, üşümüş. Bir miktar süt bıraktım önüne, içti. Akşam oldu hala ağlıyor hayvan, ne geleni var ne gideni.
Aldım onu içeriye hav hav havlasın diye, salona yerleştirdim önce (salon boş, iki tane kanepe var sadece), doyurdum karnını, baktım üzerinde böcekler geziyor tüylerinin arasında, hiç telaş yapmadım; götürdüm yıkadım, kuruladım, ısıttım. Üzerinden böcekleri ayıkladım, gittim bir de pire ilacı aldım. Keyfi yerine geldi oynamaya başladı fakat bir haftalık falan heralde çok küçük çok bebek. Parmaklarımı emiyor her dokunuşumda. Deli gibi süt içiyor ve deli gibi boşaltım yapıyor. Elimde ıslak mendil, peşinde geziyorum.
Öğrenciyim, güçlükle geçiniyorum yani oyuncaklar, iyi bir bakım için gereken ürünler vs alamam ama evimde ne varsa önüne koyarım, ne yiyorsam bölerim tabağımı ikiye, yeter ki bu hayvancığın sağlığı bozulmasın.
Daha önce kedilerim oldu, kedileri çok severim, evde beslemek için ideal hayvanlar olduğunu düşünürüm ama aynı zamanda da köpeklerin apartman dairelerinde beslenmesine çok karşı çıkarım, çıkardım daha doğrusu ama bu hayvan daha bebek ve muhtaç durumda. Elimden geldiği kadar rahat ettirmek istiyorum fakat dediğim gibi çok küçük, tuvaletini nasıl yapacağını bile bilmiyor.
Hayvan barınağını arayıp durumu anlatmayı düşündüm ama şimdi oradaki koşullar... iyi bakılacak mı bu hayvana... Bilmiyorum şu an ne yapacağımı.
Lütfen bir şeyler söyleyin. Ne yedirip ne içirebilirim, nasıl tuvaletini uygun yerlere yapmasını sağlayabilirim, pire ilacı yeterli olur mu, barınak konusunu değerlendirmeli miyim ve şu an aklıma gelmeyen onlarca sorun yani genel olarak bu konuda tavsiyelerinize açığım.
Teşekkürler.
not: caps ekledim.
Pire tasması da olabilir kendini toplayana kadar bişey yapamazsın bence. Son aldigim.köpek 45 günlüktü ve mide kanaması geçiriyordu. Senin anlattığın gibiydi avuç içi kadardı
süt içerler zaten çok bişey yapmamıştİK biz
sütü sulandırıp veriyorduk
Zaten toparlaninca süt kesmez anlarsın zaten biraz seninle
kalabilir barınak zor :(
Fotoğrafı yok mu atana bi merak ettim ne kadar ufak
süte dikkat et ishal yapar, gaz yapar. fotoğraf paylaşırsan kaç haftalık olduğunu tahmin edebiliriz belki yardımcı olabiliriz. 1 aylığa yakınsa yavaş yavaş yaş mamayla (haşlanmış kemik suyuna ekemek içi ve küçük et parçacıkları gibi) tanışabilir. www.uzmantv.com burada nasıl beslenmesi gerektğini anlatıyor.
istanbul'daysan yatak mama kabı oyuncak vb. şeyler iletebilirim.
caps ekledim. teşekkürler.
@madarch dostum teşekkürler. istanbulda olsaydım irtibata geçerdim emin ol. düşünmen yeter.
Benim Köpeği aldığım gibi. Max 1 aylık diyorum ve yine Max 1 1.5 ay à canavar olur :) ilgi ister Ha bide 4 aylık falan olunca yumurtaya bayılırlar benim köpeğim yumurtayı haşladik diyelim uyuyorsa bile kokusunu duyunca uyanır ve sen o yumurtayı ona vermediğN müddetçe hiç bi yere gidemezdin evde değil eğitim alana kadar bizle her yere geldi
dükkanda durduk daha çok
2. foto kaka yapma halinde sanırım kuyruğunu kaldırmış arka bacaklarını kırmış olmasından yola çıkarak tahminim en az 3 haftalık. en uzun 4 saat aralıkla beslenmesi gerekir. bu ufaklıklar su içmeyi bilmiyorlar (herhalde anne sütü normalde kafi geldiğinden) suyunu yanına koy ve ara sıra içmesi için parmağınla göster. parmağını suya batırıp emince anlar. şöyle bir tarif var www.facebook.com yavru kediler için benzerini kullanmıştım. yarı yarıya su ve süt karışımına pirinç unu ve yumurta ekleyerek beslenmiştim. birkaç hafta sonra da tavuk suyuna pirinç unu, sonrasında pirinç lapası+tavuk suyu ve tavuk parçaları şeklinde bir şeyler yapılabilir. (kasaplarda çorbalık diye ücretsiz alabileceğin tavuğun kemik kısımları var. ama sakın kemikleri yavruya verme.) 1.5 ayı geçtikten sonra balıkçılardan ücretsiz alabileceğin balık kafasını blender'dan geçirip püre olarak verebilirsin. (kılçık ve kemik olmamalı ve yanında karbonhidrat da içermeli.) öğrenciyim demişsin. temizlik yapmak hep vakit alacak hem de yavru sen yokken anne aradığı için fazla alanda gezinecektir. soğuk zemin üzerinde uyuyakalabilir de. o nedenle salonun bir alanını sınırla. zaten henüz zıplama tırmanma becerisi gösteremeyeceğinden orada kalır. sınırlı alanın bir kısmına gazete koy çiş kaka yaparsa emer. diğer kısma da yatabileceği bir yastık, minder, battaniye vb. bir şey. her uyandığında beslemeye çalış. göbeğinde biraz şişlik var sanırım. ishalse bol sıvı almalı. sütü sulandırmadan verme. pirinç unu ekleyip pişirisen sindirimini düzenler (biraz sıvı muhallebi gibi) ishal değil karnı şişse yine süt gaz yapmıştır. karnına bastırmadan, derisini okşar gibi masaj yaparsan rahatlar. (gazate, havlu vb. bir şey üzerinde yap. çiş ya da kaka yapabilir masaj anında) üşütmüş olduğu için de karnı şişmiş olabilir. sıcak tutarsan rahat eder. bunun içinde sıcak su torbasını ya da pet şişeyi havluya sarıp yatağına bırakabilirsin.
barınakta ölür muhtemelen bu yavru hastalık kapıp ama fb ilanı açarsan yaşadığın şehirde kabul edecek süt anne bulunabilir belki. ilanı hayvansever gruplarında paylaşırsan hızlanır arama.
salonun bir kısmını gazeteyle kapladım, çişini oraya yapıyor ama kakasını yine gazetesiz alana yapıyor.
peteğin yanına kız arkadaşımın kullanmadığı için getirdiği banyo paspaslarından yer yaptım, oraya yatıp uyuyor. iki gündür sulandırmadan süt veriyorum evet sabah ishal vardı ama şu an peynir ve salam da verdim, kakaları katılaştı. sütü sulandırarak vermeye başlıyorum o zaman.
Barınağa bırakmayın ne olur, gençlik hastalığından ve soğuktan ölür kısa zamanda.
salam da vermeyin. işlenmiş gıdaların içindeki "kimyasallar"ı bünyesi kaldıramaz. pirinç unu eklenmiş sulandırılmış sütle mama hazırlamak çok kolay. biraz kaynatacaksınız o kadar. yarım litrelik süte yarım litere su ekleyip 3-4 çorba kaşığı pirinç unu ekleyip kaynatın. dolapta bekletebilirsiniz 1.5 gün. ama ona verirken ısıtın, ılık olsun. bir de önüne koyduğunuzda yiyebiliyor mu meme arıyor mu? yiyemiyorsa eczaneden alacağınız mama şırıngası (1-1.5 tl) işinizi görür. ama şırıngayı çok yavaş hareket ettirin, bebek boğulmasın. kaldığı alanın etrafına (çivisiz meyve sebze kasaları bile olur) bir şeyler koyarsanız işiniz kolaylaşır. siz yanındayken dolaşsın, yalnızken o alanda kalsın. anne yanında olsa zaten izin vermez kaldığı alandan çıkmasına.
@kaymak...
dostum barınak hakkında ben de çok olumlu şeyler düşünmüyorum ama facebooktan da takip halindeyim şu sıralar, gerçekten canla başla çalışıp barınağı toparlayan iyi insanların olduğunu görüyorum. kendileriyle telefon yoluyla görüşüp konuşacağım. şimdilik "verme" durumu yok fakat onların fikirlerini de almak istiyorum. bi de sen göz at:
www.facebook.com
zaten para vermeyin oyuncaklara vs. kullanmadiginiz bir corabin icine pet sise koyun, onunla oynar zaten ya da hisir hisir eden bir plastik poset de konabilir.
temizmama.com'dan yavru mamasi alabilirsiniz en uygun ve guvenilir yer bence orasi.
yavru köpeğe sakın poşet, pet şişe gibi şeyler vermeyn. parçaları yutabiliyorlar. istifra ya da dışkıyla çıkaramadıklarında ameliyat gerekiyor. sizinle birlikteyken oynayabilir ama siz yokken asla vermeyin bunları.
cok dogru soyledin, yalnizken verilmemeli. plastikleri de parcalayip yutmaya calisiyor, bogabilir yavruyken.
yok pet şişe ısıracak durumda değil zaten ağzına sığmıyor :) dişleri de yok daha parçalayacak kadar. elimle oynuyor şimdilik sadece.