(bkz: https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=concorde )
Süreyi kısaltmanın tek yolunun hızın artması olduğunu düşündüm kendimce. Öyle olunca da her türlü güvenlikten ödün verilmiş olur.
zamanında kısaydı (bkz: concorde)
süpersonik yolcu jetleri epey yüksek miktarda yakıt harcadığı için devam edilmedi. concorde'un emekli olması yaklaşık olarak ırak savaşının başladığı ve petrol fiyatlarının fırladığı yıllara denk geliyor. şu şartlarda süpersonik yolcu jetlerinin havayolu şirketleri için kârlı olması pek olası görünmediğinden ufukta öyle bir şey görünmüyor. yani esasında teknoloji var, ama kârlı değil.
bundan 30 yıl önce concorde londra newyork arasını 3 saatte alıyodu, yani teknoloji var denilebilir. ancak neden uçaklar daha hızlı gitmiyorun birçok cevabı var. bazıları:
1) uçak ses hızını aştığında büyük bir gürültü çıkarıyor. youtube'da "breaking sound speed" yazarsan görürsün videoları. bu gürültü kara üzerinden giden seferler için büyük sıkıntı. zaten çoğu ülke üzerinde sesten hızlı gitmek yasak. concorde büyük ölçüde atlantik üzeri gidip geldiği için ses büyük bir sorun değildi.
2) ekonomik sebepler. yüksek hız yüksek yakıt tüketimi bu da yüksek bilet fiyatları anlamına geliyor.
3) güvenlik meseleleri: yüksek hızlı uçaklar düşük hızlarda seyahatte pek iyi değiller. o nedenle iniş ve kalkışlar büyük sıkıntı. kaza falan
Kismen divit +1
Aslina bakarsan hangi firma ya da kurum oldugunu hatirlamiyorum ama supersonik ve yakit tuketimi makul ucaklar uzerine calisma yapiyorlar su siralar. Birkac yila kadar pisayasa surmeyi hedefliyorlar. Suan onlerideki buyuk problemlerden biri de supersonik ucaklarin bomba patliyormus gibi ses cikarmalari. Dunyanin bircok yerinde yonetmelikten dolayi bu ucaklari ucuramiyorsun gurultuden dolayi. Hem sesi mumkun oldugunca azaltmaya hem de yonetmeliklerin esnetilmesi icin girisimde bulunarak orta yolu bulmaya calisiyorlar su siralar.