Şimdi düz kablo nun renk sırası varya... turuncubeyaz-turuncu-yeşilbeyaz-mavi-mavibeyaz-yeşil-kahvebeyaz-kahve diye... o niye var??? direk aynı renkleri karşı taraftanda birbirine bağlasak olmazmı? bi elemanla tartıştık bugun ben olabileceğini , oda olmayacağını savunuyor, çok denemiş ama olmadıını iddia ediyor? neden olmasın ki ? yani kablo test cihazı cihazında çalısıyor görünüyor ama , bağlayınca internete girmiyor,diyor...bi mantığı varmı o renk sırasının yoksa sadece yeni bir standart icat edelim diyemi bi renk sırası yapmışlar???...




 

bilgisayardan bilgisayara baglarken normal, bilgisayardan modeme icin croos baglanıyodu sanıırm. ben de denemiştm olmamıştı.

rurouni

mesele o değil crossda gerekli pinlerin yeri değiştirilerek renk düzeninie uymadan yapılabilir.. gibi geliyor bana...

ataman

İki ucun da aynı sıralamaya sahip olması durumunda veri akışı gerçekleşir; sorun yok. Yazdığınız sıralama -bir standart daha vardı ama hatırlamıyorum- diğerlerine nazaran daha hızlı çalışıyor. Ben lisede öğretmenimle beraber test etmiştim.

Bir de cross var ki, o daha farklı.

quanche

crosstalk diye bir olay var; kablodan geçen sinyalin diğer kablodaki sinyallere olumsuz etki etmesi şeklinde özetlenebilir. bunu en aza indirgemek için ethernet kablolarında farkettiyseniz kablolar çiftler halinde burgular şeklindedir. bu burgular da sadece doğru sıralamayla kablolandığında işe yarıyor. kafanıza göre bir sıralamayı her iki uca da doğru uyguladığınızda tabi ki çalışacaktır, fakat sinyalin bozulmaması için alınmış önlemlerden istifade edemeyeceksiniz.

sahteyazar

renk muhabbeti diye bahsedilen olay aslında noise önleme amaçlıdır, siz 10 katlı 15 katlı bir yere hepsini kendi kafanıza sıralarsanız belki problem çıkmaz ancak ölçek büyüdükçe ve yakında fabrika ve benzeri bir noise kaynağı varsa o kablolar hepsini aynı şekilde bağlasanız da çalışmaz. sıralamaya uyunuz uymayanları uyarınız. o kabloların burgu şekli size birşey anlatıyor, sinüs dalgasını hiç görmüş müydünüz ?

drip nick i zaten kullanilmakta

@drip nick i zaten kullanilmakta: ben de onu anlatmaya çalıştım ama soruyu soran arkadaş nedense cevabı beğenmeyip yanlış bilgi içeren cevaba tik koymuş. aynı rengin çizgili ve düz renk olan kablolarında, aynı sinyalin düz ve çevrilmiş halleri gider ki buna (bkz: balanced) denir. bu iki kablo da birbiriyle burgu yapılır ki diğer çiftlerden etkilenmesin. öyle sadece standart olsun diye herkes aynısını yapsın diye değil o renkler.

sahteyazar
1

mobil görünümden çık