[teknik]
(9) 

ASP ? PHP ?

ataman #218894
nedir bunlar ? hangisini öğrenmesi kolay hangisi zor ?




 

asp ms nın digeri public olması lazım web için kullanılan dilleri.

bryan fury

daha önce bir programlama geçmişin olmamış gibi görünüyor. ikisi de ayrı bir dünya.
ben php biliyorum. objektif olamam. ama php öğrenmek kolaydır.

serafettinn

asp.net ten söz ediyorsak, asp bir framework, php ise tam teşekküllü bir programlama dili. asp.net kullanacaksan c# ya da visual basic öğrenebilirsin. bu açıdan php daha zor sanırım.

talemon

asp demode oldu artık. php sürekli gelişiyor ve yardımcı kaynağı daha bol. ayrıca php'de yapmak istediklerinin çoğunu internette yapılmış hallerini bulup üzerinde değişiklik yapmak suretiyle kendine uyarlayabiliyorsun. tabi bunun için önce php'yi öğrenmen lazım.

loveinaflipbook

bir başka açıdan bakarsak da php hakkında materyal bulması asp'ye göre daha kolay. asp.net'den bahsetmiyorum tabii ki.

muhammed eminoglu

bir de kanıt iliştireyim google'dan:

php - About 4,420,000,000 results
asp - About 1,250,000,000 results (ki bu asp araması içinde asp.net de beraber çıkmıştır, üstüne bir de içinde asp geçen diğer anlamlı kelimeler de cabası; wasp, grasp, aspen, vb.)

:)

loveinaflipbook

php öğrenin. dünyadaki web serverların %70'i apache. %17'si ise iis.

Apache'nin asp ya da asp.net çalıştıramadığını, sadece PHP çalıştırabildiğini;

IIS'in ise asp ve asp.net gibi php de çalıştırabildiğini ve internette sık kullanılan yazılımların php ile yazıldığı gerçeğini göz ardı etmeyin.

bu gerçeklere inat tüm eğitim kurumları ve üniversiteler asp.net eğitimi vermekte ısrar ediyorlar.

tolginho

(bkz: php vs asp.net)
(bkz: asp'nin php'den üstün yönleri)
(bkz: php'nin asp'den üstün yönleri)

asp programcılığa yeni merak salmış kişiler için yararlı olabilir. uzun vadede asp.net ya da farklı platformlarla yola devam edilmesi gerekir. iis denen lanet sistem üzerinde çalışması benim tercih etmeme nedenimdir.

php diğer arkadaşların dediği gibi öğrenilmesi kolay ve zevklidir. apache üzerinde çalışır. ceviz.net forumlarında çok hızlı yardım alabilirsin, açık kaynak ve özgür yazılımdır.

en güzeli asp.net (c#) ve php öğrenmek, geliştireceğin projeye göre ikisinden birini seçmek olur. bu konularda fanatizm yapmak gereksiz.

not: baştan söylüyorum asp'yi apache üzerinde, php'yi iis üzerinde çalıştırabilirsin diye artistlik yapacakları üzerim.

coder

asp mi kaldı artık. dünyanın en sikindirik dilidir o dil. bi kere dynamic include yok. Bunu yapmak için <% if (a=a)%><!--#include bilmem_ne.asp --><% end if%> php ise <?php
if ($a==$a)
include "bilmem_ne.php";
?>
Error reporting leş gibi. Scriptin bir yerinde hata olur interval error 500 hatası verir nerde hata yaptığımı bulamıyorum. Arkaik bir dildir. Abartısız söylüyorum ham php ile 10 dk da yaptığını asp ile anca 3-4 saate yapıyorsun. Hele birde php framework kullanmayı öğrendikten sonra 20 aspcin 20 günde yazdığı kodu sen 20 günde yazarsın. Asp sadece geberik işletim sistemi windowsta çalışır php ise heryerde çalışır. Boku bokuna mis gibi linux işletim sistemi dururken git microsoftun leş işletim sistemine, veritabanına visual studio'ya para ver. Ne gerek var. Microsoft php ile baş edemeyeceini öğrenince .NET denen ayrı bir işlevsiz bir framework çıkardı ortaya. Tabi .NET normal asp'ye göre çok daha ve donanımlı ama kanımca yine php ile çarpışamaz. Efendim .NET ile masaüstü programlar, cep telefonu applikasyonları yazabiliyoruz php ile yazamıyoruz diyenler var. Buyurun babalar gibi python. Birde apache sunucuya mod_python yükledinmi hem masaüstü hem cep telefonu aplikasyonu hemde web aplikasyonları geliştirebilirsin. Üstelik herşey beleş. Geniş döküman olanağı. Daha ne olsun

norelpy
1

mobil görünümden çık