İş için bir avrupa ülkesinde part time olarak bir firmayla görüştüm. Firma bir deneme günü ayarladı ve istediklerini süresel olarak biraz geç de olsa başarıyla geçtim. İş konusunda biraz yavaş olduğumu ama benimle çalışmak istediklerini söylediler ve işin daha başında olduğum ve her ne kadar beni işe kabul etseler de “siyah gömlek kumaş pantolonun olması gerekiyor, yoksa satın almalısın” taleplerini yokuşa sürmeye çalıştım. Çünkü bu ülkede sizle ne kadar okeyleşseler de paranızı ödemeden yollayabiliyorlar karasız kaldıklarında. Neyse bu baştaki yavaşlık mevzusundan dolayı “bugün okey dediler ama 2-3 gün sonra kabul ettikleri şeyi sorun edebilirler, kıyafet almasam mı derken, neyse en azından işten olmayalım deyip kıyafetleri aldım. Bu arada iş için bir de orta düzey ingilizce gerekiyor ve ülkede yeniyim ama yine de bazı aksanları anlamıyorum.

Neyse, beni yeni bir franchaise şubelerine eleman olarak gönderdiler. Ben franchaise olduğunu bilmiyorum tabii, kendi şubeleri sanıyorum ve bir de bunlara kendimizi beğendirmemiz gerekiyormuş. İlk gün 4 çalışan olunca sanırım ben fazlalık oldum (muhtemelen bu çalışanları kendileri talep etti çünkü başta o şubede çalışmayacaktım). Bu franchaise sahibi bi problem var mı dedi?(bu arada franchaise sahibi olduğunu bilmiyorum, ama şube için bu kadar debelenmelerinden şüphelendim) Ben de samimiyetine güvenerek dedim bazı aksanları anlamıyorum, kadın dedi bazen ben de anlamıyorum tekrar soruyorum, öyle bir şey olursa bana söyleyin yardımcı olurum falan.

Sonra sen git bütün bunları ingilizcesi yetersiz falan diye benim menajere anlat, o gün işi sorunsuz bitirdiğim halde ve müşteri memnuniyetle ayrıldığı halde.

Bu menajer bu feedbackden sonra ingilizceni geliştirmen lazım, pratik yaparak kendini geliştirmen lazım ancak o zaman senle devam edebiliriz dedi. Dedim böyleyken böyle, yaptığım işi gördünüz ve siz kabul ettiniz. Mesajlara artık cevap vermiyorlar. Çalıştığım günün parası da verilmedi. Üstüne hiç giymeyecrğim kıyafete 40-50 euro para ödedim.

Şimdi google maps üzerinden daha çok az yorumu olan bu yeni dükkana kötü yorumlar girerek en azından içindeki siniri dindirmek istyorum. Ama bu sahte yorumlar suç teşkil eder mi emin değilim. Bilginiz var mı?

 

Sorduğunuz soruyu cevaplamak istiyorum ama siz şu anda kendinizde hiçbir sorumluluk görmeden karşı tarafı cezalandırarak rahatlamaya çalışıyorsunuz. Kendinizde hiçbir sorumluluk görmezseniz bir daha aynı duruma düşmeniz çok muhtemel, o yüzden oraya odaklanacağım. İşyerinin paranızı vermemesi konusu ise büyük şerefsizlik onu da belirtmeden geçmiyorum ama orada değiştirebileceğimiz bir yer yok gibi.

Hatalarınız:
"Ben franchaise olduğunu bilmiyorum tabii, kendi şubeleri sanıyorum ve bir de bunlara kendimizi beğendirmemiz gerekiyormuş." -> elbette beğendireceksiniz, zaten tüm ülkelerde işin ilk 1-2 ayı deneme süresi. neden kendini beğendirmeyi kötü bir şey olarak yazdınız? başkasının işyerinde çalışmak istiyorsak mecburuz buna, bunu kabullenmek lazım.

"Ben de samimiyetine güvenerek dedim bazı aksanları anlamıyorum, kadın dedi bazen ben de anlamıyorum tekrar soruyorum, öyle bir şey olursa bana söyleyin yardımcı olurum falan." -> Tanımadığınız bilmediğiniz bir ortamda neyin samimiyetine güveniyorsunuz? Oradaki herkes sizin performansınızı değerlendirecek elbette, ben de mutlu değilim bu sistemden ama sistem bu. Hata yapmışsınız.

Ben sizin yerinizde olsam İngilizcemi geliştirmeye ve bu maddelere odaklanırdım, yapacağınız yorumları da rahatlıkla sildirirler merak etmeyin oradan size rahatlama çıkmaz.

montreal

suç teşkil etmese bile sizin için yıpratıcı olur. ben de beni azarlayan kamu çalışanlarını el ettiğim yere şikayet ederdim bi ara. hatta hayatımı buna adamıştım. çünkü bu çok iğrenç bi durum. keşke ağızlarına kürekle vurma hakkım olsaydı. neyse dağıtmayım konuyu. baktım it iti ısırmıyor. vaktim heba oluyor. bu şeyleri görmezden gelmek, Allah'a havale etmek gibi teknikler ürettim.

geveze yazar

@montreal

Hocam o konuda haklısınız. 6 ay deneme süresi, bunda da bir beis yok ama ayrıntı vermesem de asıl mevzu bu franchaiseın bizim gibi berberler için bu şirkete para ödemesi ve bu sebeple işin yeni başlaması nedeniyle müşteri potansiyelini yakalayamaması ve benim için ödediği parayı geri alması için beni kötülemek istemesi. Çünkü yaptığım iş sonrası müşteri benim yaptığım iş için “excellent” demiş ve eksik olduğum konular için henüz bir kabahatim olmadığı halde sadece uyarıda bulduğum (belki haftada bir kez karşılaşacağım bir sorun) için suçlandım. Yani eğer eksiklik olarak lansettiğim hususlardan o franchaiseda çalışırken böyle bir problem yaşamış olsam kendimi suçlardım. Ki kendini her şey için suçlayan biriyim ama daha bunu yaşamadan beni benim laflarımla vurmaları zoruma gitti. Evet bu karakteri olmayan insanlara güvenmemem gerektiğini öğrendim.

Hadi bunları da boşverin, eğer işin ve paramı ödemeyeceklerinin garantisi yoksa o kıyafetleri bana aldırma şartı olmamalı, en azından kendileri temin etmeliydiler. Asıl takıldığım nokta ise bu. En azından masrafa neden olduğun kıyafet yol gibi masraflarımı karşılar güle güle dersin. İşin etiği budur. Çalıştığım günün parasını da boşver…

Bu arada ingilizce öğrenmeye odaklanın demişsiniz ama ingilizcem iyi olmasa da bir şekilde para kazanmam lazım burada. Giderler çok yüksek.

@geveze yazar
Hocam hukuki olarak bir göçmenin burada bir hak alacağını zaten geçtim, öyle olsa gider kuruma şikayet ederdim. Sadece google mapste puanı düşük yerler burada cidden müşterisiz kalabiliyor. Çok zor iş değil benim için.

Unde bach canim

Yasalar hep lokal olsa da, bu anlattığınız çoğu yerde ticari itibarı zedeleme suçuna girebilir, bu yüzden dikkatli olmanızı öneririm.

++@montreal, Olan olmuş, siz kendinizi geliştirmeye bakıni daha dikkatli olun.

yeninesiltupcu
1

mobil görünümden çık