Selamlar.

Az önce ev sahibi ile konuştum. Oturduğumuz evde 2. yılımız doluyor. Ev sahibine %25 zam yapabileceğimi söyledim. Kira sözleşmesini yıllık imzaladığımızı, her sene sona erdiğini söyledi. Ben de 5 sene geçerliliği olduğunu söyleyince karşı çıktı.

Doğrusu nedir? Bunu düzenleyen kanun hangisidir?

Teşekkürler

 

10 sene aslinda.

Borclar kanununda bulabilirsin.

another satisfied lover

Sözleşmede aksi belirtilmedikçe 10 yıllık oluyor sözleşmeler ancak 5. yılda ev sahibi fiyat güncellemesi isteyebilir.

fraise

@fraise

kira sözleşmesinde "bu sözleşmenin süresi bir yıldır" diye bir ibare var. bu durumda da on yıllık süre geçerli oluyor mu? kanunun ilgili maddesinde "kiraya veren, sözleşme süresinin bittiğini belirterek kira sözleşmesini sonra erdiremez." diyor.

lesmiserables

Lesmiserables, evet ama devamında kira odendikce otomatik olarak yenileniyor. Siz ikinci yıl ödeme yapmışsınız, otomatik olarak devam etmiş, çoğu kira sözleşmesi bu şekildedir zaten. İlgili kanun maddesini dikkatli okuyup ev sahibine de gönderebilirsiniz.

fraise

@fraise

ev sahibi kira düşük geldiği için ayak yapıyor. kanunu kendisi söyledim ama öyle bir şey yok diyor.

teşekkürler.

lesmiserables

"kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez." bu ibare kanunla (borçlar kanunu 347) sağlanmış bir haktır. 10 yıl dolmadan, sözleşme süresine göre sözleşmeyi bitirme hakkı kiracıdadır. sözleşmeler, her ne şekilde düzenlenirse düzenlensin kanuna aykırı yükümlülükler içeremez. kanun > sözleşme.

www.anayasa.gov.tr

altinci nesil caylak

Kanunen ev sahibinin bir hakkı yok. Eğer evi yoksa ve o evde oturmaya muhtaçsa bunu ispatlıyorsa seni evden çıkarma hakkı var. Kira sözleşmeleri her sene sona ermez. 5 sene geçerliliği de yoktur, 5. yılın sonunda ev sahibi "rayiç bedel tespit" davası açma hakkına sahip olur.

Lethe

@lethe

teşekkürler.

Evi tutarken evlerinin çokluğundan övünüyordu. Çevre ilçelerde evi de var. Bu durumda çıkarması hayal. Teşekkürler

lesmiserables
1

mobil görünümden çık