Şu anda 2500 TL kira veriyorlar.
Bunu 5000 TL yapmak istiyoruz ama malum %25 kuralından dolayı kabul etmeyebilirler.
Eğer etmezler ise oğlum, kızım oturacak bahanesiyle ihtar çekme durumumuz olabilir mi?
Kiracı gözüyle yorum yapmayın lütfen. 3 yıl boyunca evi kiraya veremezsin vs.yorumlarda lütfen bulunmayın.
2 yıllık kiracı için hukuki olarak hakkımız var mı yok mu onu merak ediyorum.
Yok. Para lazımsa satın.
Ev sahibi olarak söylüyorum: Yok. Tek yolu ben oturacağım siye dava açmak onda da 1 tane eviniz olması lazım + başkasına kiraya veremezsiniz. Dava da en az 1 sene sürer zaten.
kira süresi bu süreçle alakasız. aynı şehirde başka konutunuzun olup olmadığı önemli. kiracı size dava aç, sonucuna göre çıkarım diyebilir. gerekçenizde tamamen samimi olsanız bile sizi ortalama 1 senelik dava sürecini yürütmeniz gerekebilir ki bizzat evine taşınmaya çalışan ev sahibi olarak bunu yaşıyorum şu an.
3 sene boyunca kiraya vermeme şartı kolay kolay gözardı edebileceğiniz bir şey değil bu arada. kiracı çıkmayı kabul etse bile bu şarta uymadığınızı belgelerse sizden mahkeme yoluyla ciddi miktarda tazminat talep edebilir.
Bu %25 kuralını kimse sallamıyor. Piyasa neyse bir şekilde o olauyor yani. Yoksa huzursuzluk oluşuyor hem kiracı hem de ev sahibi için. 5,000 istiyorsa landlord bir şekilde onu alıyor her türlü.
Bu 3 sene şartı da nedir ki? yeni uygulama mı?
Oğlum kızım oturacak dersen 3 yıl evi kiraya veremezsin. Verirsen ve bunu kiracın öğrenirse ciddi bir tazminat ödemek zorunda kalırsın.
Ortak noktada buluşun yoksa yapacak bir şey yok. Siz ev sahibisiniz tamam ama kiracı gözünden de düşünün.
3 sene meselesi çok onemli değil şu durumda. kiraci ispatlarsa son ödediği kiranın yıllık bedelini sizden tazminat isteyebiliyor. zaten arada alacağınız kira farkı ile fazlası ile ödersiniz ayrıca arada enflasyona ezilir o tazminat.
nuisance +1
3 yıl kiraya verememen icin, kiracıya dava açıp tahliye ile çıkartman lazım, kendi isteği ile çıkarsa bu hakkı olmuyor.
Yani işte kiracıya tahliye davası açma hakkım var mı?
Bunun kriterleri var mı?
Mahkemeler bu tür davalar ile dolu, açacağınız davanın sonucunu alana kadar kiracı ile ortak noktada buluşmak her açıdan daha makul olur. İki tarafta mağdur olmadan üzülmeden bu tip konular ele alınmalı. Para önemlidir ancak kimse mezara parasıyla malıyla mülküyle girmeyecek.
Bu kadar insan yazmış hala anlamaman çok acayip.
1. Kiracıyı çıkartmak istiyorsan tahliye davası açmalısın.
2. Bu davada o ilde o eve ihtiyacın olduğunu ispatlamalısın (iş vs)
3. O ilde 2.bir evin varsa davayı boşuna açma bile. Kaybedeceksin.
4. Alt/üst soyum oturacak diye dava açabilirsin. Ama bu soyların üstüne evi varsa olmaz.
Koşullar bu. Yeterince açık oldu mu ?
5. Bu kiracıyı çıkartıp kendin oturmazsan ve eski kiracı dava açarsa kaybedersin. Kanunda 1 yıllık kira diyor ama eski/yeni yazmıyor. Yeni kiradan da belirleyebilir mahkeme. Üstelik sıkı bir avukat tutarsa sana “ yalan söyleyip beni evden çıkardı ev bulamadım aile düzenim bozuldu “diyip manevi tazminat da isteyebilir. Orneklerini duydum. Üstüne avukat mahkeme masraflarını da ödersin.
Mahkemeler bu tip durumlarda sosyal aile yapısını önemser.