İnternette dikkat edilmesi gereken hususlara baktım ama hep ev sahibi için yazılmış, kiracı olarak nelere dikkat etmeliyim? Sözleşmede mutlaka ne olmalı/olmamalı?
Örnek kira sözleşmelerine baktım, 1 yıllık sözleşme yazıyor ve 15 gün önce devam ettirilmeyeceği bildirilmelidir yazıyor. 1 yıl dolunca pat diye çıkarılamam diye biliyorum bu sözleşmeler eski mantıkla mı hazırlanmış?
Sözleşme maddelerinden kanunla çelişen varsa kanun geçerli olur. Mesela sözleşmede 15 gün önce bildirilmeli yazsa da kanun 30 gün diyorsa kanun geçerlidir.
- Mümkünse depozitoyu da banka havalesi ile gönderin
- Elden kira ödeme kesinlikle yapmayın. Hep banka havalesi
- Evin demirbaşları ve boya durumuyla ilgili sözleşmede ne yazdığına dikkat edin. Doğru olmayan bir şey varsa düzeltin.
- Evi boyalı mı aldınız, boyasız mı teslim edeceksiniz konusunu konuşun. Bazı ev sahibi "benim boyacım boyamalı" diyor ve kendi boyacısı piyasanın iki katı fiyatına oluyor. İleride bu konuda anlaşmazlık çıkabilir.
- Evin kombisi, rezervuarı, muslukları, camları, kapıları tamir gerektiriyorsa ilk günden konuşmayı unutmayın.
- DASK (Deprem sigortası) poliçe numarasını almayı unutmayın, o olmadan elektrik-su vs. bağlatamazsınız. Faturaların tamamını üzerinize alın ki ileride ev sahibi sizi çıkarmak isterse elektriği pat diye kapatamasın.
Evi kiraladığınız kişinin evin sahibi olduğuna emin olun. Bu konu çok önemli. Tapuyu göstermesini istemek biraz aşırı geliyor insanlara ama bu konuda emin olmanız lazım. Aksi takdirde diğerlerinin hiçbir önemi kalmıyor.
Yukarıdakine ek olarak depozitoyu bir kira bedeli olarak belirtmeniz. Yıllar geçtikten sonra size ilk yılın kirası kadar ödeme yapıyorlar sonra. Buna dikkat edebilirsiniz.
Sözleşmeye kiranın gönderileceği banka hesap bilgilerini de eklerseniz iyi olur. Her para transferine de "şu sokak şu numara şu dairenin temmuz 2022 kirası" diye de açıklama düşerseniz ileride "ödedin ödemedin" derdini de ortadan kaldırmış olursunuz.
Depozitoyu dolar olarak verin ve o sekilde almayi yazili olarak belirtin.