Resmi ya da samimi bir ortamda nasıl davranmanız gerektiğini belirleyen unsurlar nelerdir? Bunlar sizde öğrenilmiş şeyler mi? Yoksa sezgisel mi davranırsınız?


Son olarak sosyal olarak garip davranan kişiler, sosyal açıdan sezgisel, bağlama göre davranabilme ve eksik öğrenme olan taraflarını geliştirebilir mi?

 

Koklamak ne güzel bir tabir olmuş, evet tam olarak yapılan şey bu sanırım.

Genel bir soru sormussunuz ama genel bir cevap olmaz yine 'sanirim' buna.

Öğrenilmiş olan kısmı yüz ifadeleri, söz dışı ifadeleri okumakla ilgili kısım olabilir o da kanımca kısmen. Aile ortamı daha belirleyici oluyor bunda bir öğrenmeden ziyade ilk tecrübe edilenin kemiklesmesi var orada. Daha duyguları künt bir anne ya da babanız varsa, tek cocuksaniz vb. belki bu açıdan dezavantajli başlanmış oluyor hayata.

Ben işin kendimle ilgili kısmına bakarım, nihayetinde iş kendini tanimakta başlayıp yine orada bitiyor. Ne istiyorum, burada bulunuş amacım ne, buradan ne almak istiyorum, burada olup olmamak benim için ne farkettirir... O sosyal ortamda resmi değilse bile birtakım kurallar, adına edep adap mi desek kültür mü, illa ki var onları gözetmek. Ama işte o kurallara ne kadar uymak, ne kadar kendini ortaya koymak, bunlarin birbirine oranı da bir sonuç ortaya çıkartıyor.

Böyle değişkenlere indirgenebiliyorsa pekala gelistirebilir de :)

Netameli ve üzerine konuşmaya tahrik edici bir konu bu, hem keyifli, ama yaz yaz bitiremedim burada bırakıyorum :)

encokbenisevinnolur
1

mobil görünümden çık