Merhabalar,

Malum bu ay sonu özel sektörde maaşlarda zam/artış/iyileştirme bekleniyor. Enflasyon oranına göre artış yapılırsa hangi veri dikkate alınmalı? Baktığımda birçok farklı rakam görüyorum ve hangisinin hesaba katıldığını bilmiyorum.


 

Son açıklanan yıllık enflasyon (TÜFE (Yıllık % Değişim)).

%14,60 açıklandı en son.

himmet dayi

Büyük bazı holdinglerde açıklanan TÜFE kadar olacak diye oralarda çalışan arkadaşlardan duydum. Çalıştığım şirket ise açıklanan TÜFE'nin biraz üzerinde bir zam verdi. Bazı işletmeler %20 civarında veriyormuş. Malum asgari ücrete %21 zam geldi. ENAG grubunun alternatif hesabına göre enflasyon %30un üzerinde.

İşletmenin bulunduğu sektöre göre değişir. Pandemide iş yapan bir sektörse, TÜFE'nin üzerinde verirler. Pandeminin vurduğu bir iş yeriyse, oldukça düşük hatta sıfır bile olabilir.

fever

Benim çalıştığım şirket genelde (TEFE + TÜFE)/2 fomülü gibi bir şey uyguluyor. Tabi kişiye göre çok değişiyor bu oranlar mesela terfi almış yeni biri için o pozisyona başlangıç maaşı ile o pozisyonda bulunan tecrübeli birinin maaşı farklı oluyor. bir iki yıl sonra şirketler yeni olan kişiye denkleştirme adı altında daha fazla zam vb. yapabiliyorlar. Bu işletmenin kurumsal kültürüyle daha çok ilgili bir konu.

teletabi
1

mobil görünümden çık