Boş zamanımda bir blog sitesi yazdım, bunu kullanmak istiyorum ama daha önce hiç site yayınlamadım. Bu konuda birkaç sorum var.

Öncelikle site blog sayfası olacak, içinde sadece yazı bulunacak. Kullanıcılar yazılara yorum yapmak isterse kişisel olarak sadece isimleri ve mail adresleri tutulacak veritabanında. Ek olarak site PHP ile yazıldı.

1 - Domain ve hosting ayrı almak mı daha iyi yoksa birlikte mi ? Hangi firmalar tavsiyedir bu alanlarda ? Yıllık maliyeti ortalama ne kadar olursa uygun denilebilir ?

2 - Hostingler windows veya linux tabanlı. Ben mac bilgisayar kullanıyorum, hangisi daha uygun ? Bütün FTP programları mac ile uyumlu olmayabiliyor, herhangi bir FTP programı kullanabilir miyim sunucuya erişmek için ?

3 - Sitenin yönetimi admin panelinden yapılıyor. Bu admin paneline dışarıdan birisi erişirse siteyi geri almak için yapabileceğim bir şey var mı (hosting firmasıyla görüşme vs. gibi) yoksa siteyi unutmak mı gerekir ?

4 - Sitelere verilen sınırsız depolama alanı ne kadar sınırsız ? Muhtemelen çok sayıda resim kullanacağım için istediğim kadar resim koyabilir miyim yoksa resimleri başka siteye yüklemek daha mı mantıklı olur ?

5 - Sitede reklam alanı yok. Keyword aramalarında sitenin üst sıralarda görüntülenmesini istiyorum. Ayrıca içeriğinin kopyalanarak başka sitelerde yayınlanması durumunda kendi sitemin alt sıralara düşmemesini istiyorum. Bunun için dikkat etmem gereken husus nedir ?

 

1. Ben domaini farkli yerden aliyorum, hosting genellikle domain'den daha az onemli, siteyi dakikalar icinde bir host'tan baska host'a alabiliyorsunuz. Domain icin name silo ve dns icin cloudflare'i kullaniyorum. Hosting ucuz ne varsa olabilir sizin kullaniminizda.

2. Linux. Windows Hosting cok spesifik seylerde ise yariyor.

3. Sitenin tum guvenligi / yaziliminin guncellemesi vs yi cok ciddiye almak gerekiyor. Mesela ben wordpress kurmuyorum artik cunku surekli guncellemezseniz hackleniyor vs. Wordpress host eden sirketler kendileri hallediyor boylece aslinda linux'le kurulumla ugrasmiyorsunuz.

4. Tutupda 4K film yuklemedigini surecte veya RAW resimler koymadiginiz surecte depolama cok sorun olmaz, asil sorun site populerlesirse o resimleri download edenler bandwidth'i bitirebilir, ama muhtemelen siz bu durumu gorene kadar cook cook zaman gecer (veya gecmez super populer olursunuz).

5. SEO deli gibi zor bir is, buraya sorarak ogrenebileceginizi sanmiyorum. Ust siralar icin kaliteli ve essiz icerik yapmak, veya google'a reklam vermek. Basklarinin kopyalamasini engelleyemezsiniz. Eksiduyuru'nun bile icerigini kopyalayan tonla site oldu. Web sitesi isi 2+ yildan sonra meyve veriyor biraz.

compumaster
1

mobil görünümden çık