Yıllar önce bir İSG sınavında da sorulmuştu. Hap bilgilerde de yer alıyor. "İş makinesi park edilirken park freni çekilir, vites boşa alınır" şeklinde. Bu doğru mudur? Doğruysa mantığı nedir? Otomobiller viteste bırakılır çünkü genelde




 

iş makinalarının büyük kısmında mesela forkliftlerde ileri vites ve geri vites vardır, otomatik gibi düşün yani. o yüzden öyle bir kural olmuş olabilir ama fikrim yok.

hem şişko hem deli

Park Ederken Araç viteste olduğu için park freni çekilir ve vites boşa alınarak vites kutusundaki araç yükü boşaltılır. Aksi takdirde aracın bütün ağırlığı vites dişlileri üzerinde olur ve kısa sürede dişlilerde sorun yaratır. Boşa alıp park freni çekilir. Ayak freni bırakılır. Tüm ağırlık park frenine bırakılır. Sonra isterseniz 2. Bir önlem olarak tekrar vitese yakabilirsiniz.


Bu durum özel araçlar için de geçerlidir

janavarorion

Ek olarak bundaki asıl mantık güvenlik olabilir, son bırakan boşta bırakır, başkası kullanmaya çalıştığında boşta olduğunu bilerek kullanır, geride veya ileride bırakılırsa bir dalgınlıkla araç beklenmedik bir hareket sergiler yeni sürücü için.

atom karincanin torunu
1

mobil görünümden çık