kuzenim denizin dibinden yuzebiliyor, ben yapamiyorum.
gecen yaz her yolu denedim, hatta nefesimi verip, halat vardi, asagi tutuna tutuna inmeyi denedim olmadi. hop suyun ustune cikiyorum.
yilmadim, bu yaz yine deneyecegim, bir yolu var mi?
Ağırlık kemeri ile dalmayı deneyebilirsiniz. Merak etmeyin ayakları çırpınca su yüzüne geri çıkabiliyorsunuz :D dalış kıyafeti ile dalarken kilonusu 10 a bölerek bunu hesaplayabiliyorsunuz ama elbisenin de kaldırma özelliği var . bu sebeple kilonuzu 10 a bölüp çıkan sonuçtan 1-2 çıkartın. Az gelirse 1 -1 eklerseniz
ilk dalış anında direkt dibe doğru dalın. ileri doğru meyletmeyin, direkt ayak ucunuzdaki kuma hedeflenin.
ben de ilk zamanlarımında batamazdım. meğersem ileri doğru giderken batmaya çalışıyormuşum. şimdi önce direkt dibe dalıp sonra ilerliyorum, oluyor.
Bir arkadaşım daha bu şekilde dalamıyor. Vücudunu tanımıyor ve sadece kafadan ibaret olduğunu düşünüyor. Dalarken sadece kafasını daldırıyor. Vücudu yerine sadece kafasını hareket ettiriyor. Sağa dönecekse kafasını çeviriyor. Vücut hantal kalıyor. Beyniyle kontrol etmeyi beceremiyor bir türlü. Dalış işlerine girmeden önce suyun içindeki vücudunuzu tanıyın. Vücut hareketlerinin anlamlarını yani suya tepkilerini öğretin beyninize. Aşağıda hareket kontrolü kolaylaşacaktır.
Palet kullanın mutlaka. Palet de doğru kullanmanız gerek. Bisiklet sürer gibi dizlerden değil de ayak bilekleri hareketini bacaklarla koordine yapmanız lazım. Dalga gibi salınarak.
şimdi birkaç nokta var..
öncelikle kaç kilosun? kilo çok önemli. kilo ne kadar yüksekse yüzerlilik, yani dalamama ihtimali o kadar yüksektir.
ikinci nokta nefes. dalışa geçerken ne kadar derin nefes alıp tutarsan o kadar dalamazsın. ciğerlerine dolan hava ve vücudunda kilodan dolayı bulunan ödem ve yağ seni her zaman su üstüne taşır. zaten üzerinde ekstra ağırlık olmayan hiçbir insan derin nefes alıp tuttuğu sürece çaba sarfetmeden batmaz. hatta serbest dalıcılar her zaman ağırlık kullanırlar nefeslerini dalmaya harcamak yerine.
tabi bunları doğru dalış pozisyonuyla denediğini varsayarak yazıyorum. peki nasıl dalmalısın?
çok derine, uzun süreli değil de daha sığ veya kısa süreli dalman gerekir. sonuna kadar nefes almana gerek yok. bunun yerine bayılmayacak kadar 4-5 defa yavaş yavaş derin nefes alıp ver ciğerlerin genişlesin. başın dönmeyecek kadar ama. ve dalarken kullanacağın nefesi de tam değil yüzde 75ini falan al bu hem seni daha rahat daldıracak hem de bayılma riskini azaltacak. dalarken de yüzüstü şekilde yatarken önce poponu yukarı kaldırırken göğsünden üstünü, bak sadece kafanı değil, göğsünden üstünü batırmaya başlayarak dalmaya çalış. yani ne zaman bacakların ve popon suyun üstüne çıkarsa o zaman aşağıya doğru dikleş ki suyun üzerindeki vücut ağırlığın seni batırmaya yardımcı olsun. palet dalmana yardımcı olacaktır.