Merhabalar,

Sizlere 4 çekirdekli ve 8 çekirdekli işlemci ile ilgili bir soru soruyorum. Not: 4 çekirdek işlemcide (4 çekirdek - 4 mantıksal işlemci olan bir işlemci) 8 çekirdek işlemcide (8 çekirdek - 8 mantıksal işlemci olan bir işlemci) yani 8 çekirdekken 4 mantıksal olmayan vs..

- Tek cpu kullanarak çalışan bir uygulama (çoklu çekirdek kullanmayan) 4 çekirdekte mi daha performanslı ve stabil çalışır ? yoksa 8 çekirdekte mi ?

bu konuyu bana detaylı bir şekilde yazabilir misiniz ?

 

Bu bahsettiğin özelliklerde iki işlemci bul. Single Core Comparison değerlerine bak. En doğrusu bu olur. İşlemcinin performansı için sadece çekirdek sayısına bakmak yetmiyor elbette ama bu soruyu şu alıntıyla cevaplayayım:

"After all, if it can only run on a single core in a quad-core processor, it may actually be faster to run it on a dual-core processor with higher base clock speeds."

Yani, sadece tek çekirdekte çalışabilen bir uygulama için daha hızlı frekansa sahip 2 çekirdekli işlemcide çalışmak, 4 çekirdekli işlemcide çalışmaktan daha hızlı olabilir diyor. Yani net bir yargı yok. Daha çok çekirdek her zaman daha hızlıdır anlamına gelmediği gibi tam tersi de her zaman doğru değil.

Yazının tümü: www.lifewire.com

himmet dayi

İşlemcinin tek çekirdek performansına bakar o zaman. Direkt çekirdek sayısı üzerinden karşılaştırılamaz diye düşünüyorum.

reactionic

@himmetdayi Bu makaledeki örnek ghz farkını anlatıyor gibi. Benim sorduğum aynı base clock ve ghz'de çekirdeki farkı ?

Teşekkür ederim tekrar

Vermillion

Teoride aynı sürede çalışmasını bekleriz ama pratikte muhtemelen öyle olmayacaktır.

Şimdi process ve thread denen iki tane kavram var. Process uygulama, thread'ler de uygulamanın içindeki parçalar gibi düşünün.

CPU üzerinde thread'ler çalışır. Bizim uygulama tek cpu kullanıyor (single threaded) olsa bile bilgisayarda başka process'ler ve onların thread'leri var. Diğer thread'ler bizim thread'in bitmesini beklemeden araya girip çalışacaklar. Bilgisayarda başka cpu olsaydı belki onu kullanırlardı, bizimki de kendi cpu'su üzerinde çalışmaya devam ederdi, ama tek cpu varsa mecburen birbirlerini bekleyecekler. Dolayısıyla aslında işlem/saniye olarak bir fark olmamasına rağmen, ortamda çalışan diğer programlar yüzünden muhtemelen daha uzun sürecek aynı işlemin yapılması.

plutongezegendegilmi
1

mobil görünümden çık