ne diyorsunuz? yorumlarınız nedir?
Herkes soruya kendinden bir şey katıyor. Bir paragrafta kedi tekmeleyen bir adamdan bahsediliyorsa soruyu çözen kişi şıklarda şerefsiz kelimesini arıyor. Bu şekilde soru çözülmez. Soru çözümünde olabildiğince nesnel olmak gerek.
hayatımda hiç paragraf sorularına özel olarak çalıştığımı hatırlamıyorum. ancak annem ve babam sağolsunlar, okumayı öğrendiğim günden bugüne düzenli kitap okuma alışkanlığını aşıladılar. dershanelerde insanlar paragraf sorusu çözerken ben kitap okurdum. yanlışım tabi ki olurdu ancak genelde kendime en çok güvendiğim yer paragraf soruları olurdu. hatta yds'de bile bu böyle. yani ingilizce paragraflarda bile çok okumuş olmak beni öne geçiriyor. ben paragraf sorularının anahtarının bol bol okuma yapmak olduğunu düşünüyorum.
Bir ogretmen olarak sunlari soyleyebilirim. Soru hazirlama isini de arastirmistim bi ara. Bazi sorularda celdiriciler oyle zor hazirlaniyor ki hemen hemen cevabin aynisi. Hatta bazi sorularin cevabi cikmiyor neredeyse. Ben de bazen cozemiyorum ya da yanlis cozuyorum. Bariz yanlislar olmadikca ufak tefek hatalar olabilir, bazi sorular bilerek cozemememiz uzerine hazirlanmis. Ana fikir ilk cumlede verilip diger cumlelerde aciklanabilir , once aciklama yapilip son cumlede ana fikir verilebilir ya da ana fikir paragrafin geneline yayilabilir ki en zor sorular sonuncu tipten cikiyor. Onun disinda eger kucuklukten beri kitap okuyorsaniz paragraf sorularini cozmede yardimci olur. Ama ygs'ye hazirlanan birinin son anda kitap okumaya baslamasi pek fark yaratmaz. Cok soru cozmek gerekiyor.ne kadar paragraf sorusu cozerseniz o kadar iyi.
Çünkü bazen öyle paragraflar oluyor ki tek bir doğrusu yok. İlla da tek bir doğru olması gerektiğine inanmıyorum ben, bu yüzden bu sistemin çok fazla yanlışlık içerdiğini düşünüyorum. Dayatılan doğruları işaretlemek zorunda kalıyor öğrenciler. Ama bakış açısına göre diğer bir şık da doğru olabiliyor bazen? Ama sorgulayamıyor bunu tabii.
Bu yüzden en "kaliteli" hocalar bile "doğru" şıkkı bulamayabiliyor. Çünkü mesele doğruluk algısında.
öss zamanında sınava girdiğim için şimdiki sorular nasıl bilmiyorum. paragraf sorularında neredeyse firem yoktu. Standart öneri olan "önce soruyu oku" diyeceğim ben de. Bu sayede bir amacın olarak okuyorsun, gereksiz detaylara kafanı takmıyorsun, cevap da kabak gibi karşında oluyor.
En kaliteli öğretmenler bile çözemiyorsa soru seçiçi değildir, malca hazırlanmıştır.
kişiye bağlı nasıl ki bazıları matematik sorularını tak tak çözer bu da öyle.
cunku bazı soruları zor yapacagız diye sacmalıyorlar bence.