[]

Laptop'u pil girişinden beslemek

Sevgili eli havya tutan Moroccolular. Toshiba laptopum (ekte resmini görüyorsunuz) adaptörünü taktığımda restart atıp durmakta ama sadece pille, prize takılı olmadan gayet güzel çalışmakta. Ben de diyorum ki alayım bir DC adaptör, koblolarını öyle ayarlayayım ki pilin laptopa bağlandığı yere bağlayayım. böyle prizden pil in girdiği yere direkt bağlansın, sonsuz pil varmış gibi çalışsın sıkıntısız.
mantık şu aşağıdaki linktekiyle aynı:

www.instructables.com

olmaz öyle şey diyecek insanlar için gelsin: adamlar 12V lık araba aküsünü direkt bağlayıp çalıştırmışlar.

www.instructables.com

9pinli bir giriş var. nasıl yaparız bunu?

yüksek çözünürlük için:
i.hizliresim.com

 
sağ en son ve sol en son aralığa kabloları sıkıştırarak beslemiştim ben. çalışıyor. fakat normalde pilin verdiği voltaj adaptörün verdiği voltajdan düşüktür dikkat et. adaptör voltajıyla beslemek hasara neden olabilir (emin değilim). bir diğer problem laptopların bataryadayken performansı düşer. bu durumda laptop kendini bataryada sanacaktır, bunu aşmanın yolu var mı bilmiyorum.

tavsiyem -garip- sorununuzu çözmeye odaklanmanız. o nasıl şey yahu ilk defa duyuyorum adaptöre takınca restart atma olayını =)
  • golan trevize  (24.06.14 05:41:15 ~ 05:50:18) 
laptop bataryasının içinde bir devre kartı var. Pili atacaksanız kırıp içinden devre kartını çıkarın. Oraya uyan sokete de zarar vermeden yapın bu işlemi. O devre kartının içerisinde muhtemelen adaptörden gelen besleme gerilimini li-ion pillere gönderen ve batarta bilgilerini tutan akım korumalı bir şarj devresi var. adaptörü devreye bağlayıp soketi de laptopa sokarsanız çalışacağını umuyorum. Piller arızalı gibi bir mesaj verebilir laptop. Görmezden gelirsiniz.

Bu yönteme göre adaptör 19V 6.3 amper veya üzeri akım verebilen bir adaptör olmalı. bataryadan çalışıyor gibi olacağından yaşanacak performans düşüklüğü aşmak için güç seçeneklerine girip oradaki ayarları maksimum performans yönünde değiştirmeniz yeterli.

Doğrudan adaptörü bağlayacaksanız yaklaşık 10.8V dc gerilim vermeniz gerekiyor o sokete.

teorik olarak söyledim tabi ki yaptığımdan değil. O yüzden denedim %100 çalışıyor diyemem :)
  • maxhoper  (24.06.14 05:51:18 ~ 05:58:41) 
@golan trevize

şöyle bir web sitesi buldum.
kuzyatech.com
aynı pil üzerinde deneme yapmış ancak soldaki pinlere (1,2) toprak derken sağdaki son iki pine (8,9) faz demiş? ya da ben öyle anlıyorum. o zaman 8le 9u fazla notr u baglasam 1le 2ye de topragi baglasam olması lazım (mı) ? siz nasıl yapmıştınız tam olarak?

@maxhoper
teşekkür ederim. pil laptopu calistirabilen tek sey su an. laptop kapaliyken sarj olmasında da bir sıkıntı yok. o yüzden pili kırarsam bir daha açamayabilirim laptopu. o riske girmek istemiyorum en azından su an icin.
  • backpacker  (24.06.14 06:04:09) 
sizin sorununuz sanıyorum anakartın üzerindeki şarj ile ilgilenen bir çipteki yada o çipin yardımcı elemanlarındaki bir sıkıntıdan kaynaklanıyor. Sağlam bir laptop servisine verirseniz çipi yenisiyle değiştirip sorunu düzeltebilirler bana kalırsa.

Yine de bu işi yapacağım derseniz kalın kablolar kullanın. Akım yüksek olacaktır.
  • maxhoper  (24.06.14 06:12:38 ~ 06:15:34) 
@backpacker benim pilim de dokuz pinliydi -standart mı ki?- ben genelde öyle olur diyerek (usb'de örneğin) dıştaki bağlantıların güç bağlantısı olduğuu tahmin etmiştim ve bildiğin adaptörden gelen çıplak telleri dediğim gibi en dıştakilere sıkıştırmıştım. güç ışığı yanmadı :D neden? çünkü ters bağlamışım.

siteyi inceleyemedim kusura bakma aşırı uykulu durumdayım şu an. hala çözememiş olursan uyanınca bakarım =)

ama benim tavsiyem hala asıl problemini çözmen gerektiği. bu şekilde laptop'a zarar verme ihtimalin yüksek. adaptöre takınca restart atma olayına dair ilk aklıma gelen şey de problemin laptopta değil de adaptörde olduğu. belki de adaptörden gelen voltaj dalgalanıyordur ve ani yükselme anında laptop bataryası sigorta görevi görüp bilgisayarı kapatıyordur bilemiyorum. böyle bir durumda eğer sorun adaptördeyse ve sen araya bataryayı koymadan direkt elektiriği verirsen sıkıntılar yaşayabilirsin. (ayrıca adaptörden gelenden daha düşük bir voltajla beslemek zorundasın bunu nasıl çözeceksin?) başka bir adaptörle deneme imkanın oldu mu?
  • golan trevize  (24.06.14 06:16:13 ~ 06:19:45) 
@maxhoper

istanbul'da iki kere götürdüm ve her ikisinde de besleme devresini değiştirdiler 2-3 ay normal çalışsa da ardından sorun tekrar başlıyor.
şu an yaşadığım yerde ise benzer bir tamiri yaptırtmak yeni laptop almaktan çok daha pahalı olduğu için elimde sadece bu seçenek kalıyor.
  • backpacker  (24.06.14 06:17:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.