[]

Reklam icinde marka asagilamak

Bazi reklamlarda goruyoruz, kendi markasinin reklamini yaparken rakibi olan markalari asagiliyorlar. Yalniz video paylasim sitelerinde gordum genelde, televizyonda yayinliyorlar mi bilmiyorum, acaba fanlari mi yapmis ondan da emin degilim. Bunu yapmak yasal olarak serbest mi, yoksa sadece televizyonda mi yasak? Nedir durum tam olarak?




 
Hocam Reklam Özdenetim Kurulu web sitesinde şöyle bir ifade var:

Madde 12:
Pazarlama iletişimi, hiçbir kişiyi ya da bir grup kişiyi, firmayı, organizasyonu, endüstriyel veya ticari faaliyeti, mesleği veya ürünü aşağılayarak veya alay konusu yaparak kamuoyu önünde küçük düşürmemelidir.

Bir ürün, rakiplerinden farklı olan özelliğini ya da üstünlüğünü tüketiciye bir alternatif olarak sunabilir. Ancak bunu kötüleme sayılacak biçimde veremez. Başka ürün veya ürün gruplarının kullanımını engellemeye yönelik mesaj vermemelidir.

Bu tip reklamlar el altından paylaşım sitelerinde yayılıyor olabilir. Ben de benzer bir reklamı coca-cola & pepsi şeklinde görmüştüm. Ama televizyonlarda bu tip reklamları görmek imkansız. Reklam yaparken, rakip firmanın logo ve/veya ismini de kendi reklamında kullanıp doğrudan onu küçük düşürmek yasalar çerçevesinde de yasaklıdır muhtemelen, gayet de normal hatta zorunlu bir durum gibi geliyor bana.
  • Lethe  (08.06.09 20:38:59) 
böyle bişi olamaz. en azından türkiye deki yasalara göre suçtur. ama bunun da yolunu bulmuşlar misal oxi action reklamlarındaydı sanırım diğer markanın ürününü mozaikleyerek gösterip etkisiz olduğunu gösteriyorlar ama diğer markanın calgonit olduğu o kadar belli ki. yani çakallık diz boyu her zamanki gibi.


  • rentts1  (08.06.09 20:40:05) 
Aşağılamak değil de yurtdışında ve özellikle ABD'de rakip markanın ürününü göstermek/karşılaştırma yapmak/rakip ürünün reklamını alaya almak serbest.Rök'ü de kendinden başka takan yok pek.


  • eftalit  (08.06.09 20:54:05 ~ 21:15:34) 
Hemen bir örnek;

www.youtube.com
  • Lethe  (08.06.09 20:55:48) 
türkiye'de yasak.
rtük kanunu 4. madde (m) "Halkı aldatacak, yanıltacak veya haksız rekabete yol açacak reklam yayınlarına yer verilmemesi."

  • marcelorios  (08.06.09 21:12:30) 
yurtdışında bazı ülkelerde var o olay ama türkiye'de yok. özellikle pepsi'nin kola otomatından kola alan çocuklu reklamı ve audi'nin anahtarlıklı reklamı bunlara güzel bir örnek.


  • sanal uyku  (08.06.09 22:16:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.