[]

müzik nasıl yapılır

Beste nasıl yapılır idrak edemiyorum. YAni bir ressam kitap çıkarıp tekniklerini anlatabilir; bir heykeltraş vs. bunu yapabilir. Bir yazar veya yönetmen farketmez, tüm bunların çalışmalarının elementleri birebir hayatın içindedir zaten, sadece alıp birleştirir. Ama müzik yoktan geliyor. Görüntülerin veya kelimlerin birleşmiş hali zaten hayatta var; ama seslerin yok. Tekniği olmayan bir kompozisyonu nasıl yapıyorlar anlayamıyorum. Thom yorke'a sorsak abi nerden geliyo bunlar zihnine diye; ne diyebilir ki, vahiy geliyor diyebilir heralde ha?

www.youtube.com


 
Daha önce ıslık çalarken vesaire hiç mi kendin bir melodi bulmadın?


  • cengizkhan  (02.03.13 16:04:59) 
nasıl bulduğumu anlatamam ama değil mi ha


  • m.puder  (02.03.13 16:06:17) 
Vallahi ona bakarsan konuşmadan önce de genellikle düşünmüyorsun, çıkan kelimeler senin anlık bilincinden bağımsız oluyor çoğunlukla. Konuşurken oluşturduğun şablonu, patternı da genelde sen belirlemezsin. Müzik de böyle.


  • cengizkhan  (02.03.13 16:09:02) 
seslerin birleşmiş hali de hayatın içinde mevcut...
yaratım diye bir şey elbette var da... esin diye bir şey de var her zaman...

  • iz  (02.03.13 16:12:30) 
kurduğum cümledeki keilmleri yerleriyle birlikte nişye seçtiğimi açıklayabilirim. Ama bestede diyemem ki ' do dan sonra mi koyunca hüzün duygusu verir'. Konuşmada teknik, yöntem vardır. Bağdaştıramayız yani.


  • m.puder  (02.03.13 16:13:03) 
@iz;

Bizi ağlatan bir sahneyi çeken yönetmen; bize sahnedeki tüm elementlerini niye oraya koyduğunu anlatabilir. Zira yaşamı boyunca karşılaşınca kendisini ağlatan sahneler görmüştür; bunlardan yola çıkarak bir kompozisyon oluşturur. Yani tümevarım yapıalbilir. Ama doğada müzik yoktur. Kimse demez ki 'kuş cıvıltılarını dinleyerek ağlıyorum.' Velhasıl tekniği yoktur. Vahiydir

Bu söylediklerimin doğru olmadığını biliyorum,seziyorum. tek istediğim aksininin açıklanabilmesi. Yoksa müziğin bug olduğunu düşünücem
  • m.puder  (02.03.13 16:17:04) 
Edebiyat matematikselleştirilebilir. Bir on yıl durmadan stephen king okursanız; ortalama bi zekanız varsa; metal fırtına gibi bişey yazabilirsiniz. Bu, müzikte geçerli değildir.


  • m.puder  (02.03.13 16:28:26) 
@m.puder
yönetmen hayatı boyunca kendini ağlatan sahneler görmüş ve kompozisyonunu ona göre oluşturuyorsa bestekar da hayatı boyunca kendini ağlatan melodiler dinlemiş ve ona göre bestesini oluşturuyordur...
doğada müzik yoktur diyorsunuz. yanıldığınız nokta burası bana sorarsanız.
  • iz  (02.03.13 16:29:30) 
Ama bunu yine bi müzikten almıştır sonuç olarak.


  • m.puder  (02.03.13 16:31:00) 
aslında doğada olup olmaması da değil sorun. Tekniği olmaması; notaların neye göre yerleştirildiğinin izah edilememesi canımı sıkıyor.


  • m.puder  (02.03.13 16:36:32) 
Olaylar senin dediğin gibi olsaydı ne insan dili icat olurdu, ne müzik enstrümanları, ne yazı, ne edebiyat...

Notalar senin bilincine ya da bilinçaltına göre yerleştiriliyor, beyninin yaptığı hiçbir aktivite rastgele olamaz. Mutlaka etkenler var. Bu yüzden farklı sanatçılar farklı eserler ortaya koyar, bu yüzden farklı kişiliklerimiz var.
  • cengizkhan  (02.03.13 16:39:40 ~ 16:40:38) 
sakin ol şampiyon


  • m.puder  (02.03.13 16:44:10) 
Şu verdiği cevaba bak, adam yerine koyup yazıyoruz bir de. He koçum sen haklısın.


  • cengizkhan  (02.03.13 16:54:29) 
müzik gayet de tekniği olan bir konudur ve doğadaki her şey gibi müziğin de bir matematiği elbette ki vardır. armoni, gam, ses dizileri, akorlar gibi kavramlar bu matematiği inceler zaten.


  • master of orion  (02.03.13 17:10:25) 
Sizin söylediğiniz müziğin ne olduğunu anlama, tanımlama çabamızdır. Ses bilimidir. Ama tüm bunlar tek bir müzik parçasının bile( aynı ritmin dönüp durduğu tekno bir saçmalık değilse) nasıl yapıldığını; hangi sesin niye oraya, tam oraya konması gerektiğini müzisyenin nereden bildiğini bize açıklamaz.


  • m.puder  (02.03.13 18:27:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.