[]

Bursa Metropoliti

Merhaba,

Bu aralar Heybeliada Ruhban Okulu epey gündemde. Orada sürekli "Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi" ünvanına sahip biri zikrediliyor.

Sorum şu: Bursa metropolitliği tam olarak nedir? Metropolitliğin dini hiyerarşik bir ünvan olduğunu biliyorum. Ancak aklıma takılan şey, Bursa'da kimin metropolitliğini yapmaktadır Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis? Bursa'da bildiğim kadarıyla ibadete açık tek kilise Heykel'deki protestan kilisesi. Bu durumda Bursa'da Rum Ortodokslar mı var? Varsalar nerede yaşıyorlar?

İyi geceler.

 
Elazığ'da da bir kilise var. Mezheplerini bilmiyorum, nerede yaşarlari kimlerdir bilmiyorum ama Elazığ gibi Bursa'ya nispetle küçük bir şehirde de Hıristiyan vatandaşlarımız varmış ve bir yerlerde yaşıyorlarmış onu biliyorum. Tanımak isterdim, arkadaşım, komşum olsun isterdim. Alakasız bir yorum oldu ama...

internetten filan bulabilirsiniz sanırım. Ya da bir gün kiliseye gidebilirsiniz.
  • ahmetdursun  (08.08.12 03:48:48) 
bildiğim kadarıyla, bunlar tarihsel unvanlar. yani fener'de de artık kastamonulular yaşıyor ama patrik orada. bursa'da tarihsel olarak bir cemaat varmışmıştır. bugün de metropolit onu temsilen devam ediyordur. çünkü patrikliğin işlevini sürdürebilmesi için belli bir sayıda metropolite sahip olması lazım.


  • dehri  (08.08.12 03:59:48) 
20-30 kişi de olsa metropolitlik yapılır. patriğin altı gibi bir şey metropolit.

ayrıca Bursa'da şu anda olmasa da göç öncesi oldukça fazla bir rum ortodoks nüfus vardı. bu nüfustan hala yaşayanlar az da olsa onların çocukları vs. buraya kimi zaman ziyarete gelirler. bir kısmının da yerleştiğini duymuştum.
  • alors  (08.08.12 13:31:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.