[]

Domuz etinin (mamulunun) yasak olmasi

Domuz etinin Islam dininde yasak olmasi, sagliksiz oldugu icin mi sadece? Sagliksiz ise domuz yiyen ulkeler bunu bilmiyor mu, onlar neden yiyor? Bilimsel arastirmasina gore bilinmiyor mu mesela?




 
evet want2die o yonden dusunursek bir suru zararli sey var ama ben ozellikle bunu soruyorum


  • ermanen  (08.09.08 04:10:02) 
heh bazıları da "dişisini kıskanmayan tek hayvan" olduğu için diyor. mantıklı gelmiyo. tabi pislik yeme huyu vs de var, pis hayvanmış domuz.

sigara mekruh diye biliorum bi de.
  • infernal majesty  (08.09.08 04:10:13) 
sağlıklı sağlıksız kısmını bilmem ama, bir yasak sadece allah'ın emirlerine ne kadar iman edildiğinin görülmesi için de konulmuş olabilir (tam ifade edemedim kendimi). mesela hz. adem'in cennetten kovulmasına sebep olan elma hz. adem'e yasaktı ama bize elma haram değil şu anda.

bir not: bu yasağı açıklamak isteyen bazı kişilerin "domuz dişisini kıskanmaz" veya "domuz pislik yer" gibi sebeplerden dolayı domuz etinin günah olduğunu ileri sürmesi, onların da bu yasağı insan mantığına uygun bir çerçeveye oturtmak istemesindendir (bu argümanların doğruluğundan bağımsız olarak). halbuki bu yasakta sözkonusu olan, elma örneğinde olduğu gibi insanın nefsinin sınanmasıdır muhtemelen.

diğer bir not: bu meselenin "bug" olup olmadığı bakılan açıya göre değişir takdir edersiniz ki. bir müslüman buna "allah'ın hikmetinden sual olunmaz" veya "belki bugün bilmiyoruz ama ileride başka bir zararı ortaya çıkabilir" gibisinden cevaplar verebilirken müslüman olmayan bir kişi bunu sebepsiz görerek saçma bulabilir. yine aynı şekilde "dinde mantık aranmaması" da cevaplanabilir ("her şeyin bir sebebi vardır").
  • 704  (08.09.08 04:10:52 ~ 06:31:56) 
Din de mantık aranmaz sözü tam buraya göre bence. 704 ün söylediği tam olarak acıklıyor bence olayı tabi bizim gibi mazeret arayanlar icin pis bir hayvanın secilmiş olma olasılığıda yüksek.

(bkz: islam dinindeki buglar)
  • rurouni  (08.09.08 05:38:27) 
Konuyu sadece sağlık yönüyle ele almamak gerek. Misal Çin'de domuz, kedi, köpek, börtü, böcek ne varsa yiyorlar, e hadi buyrun bakalım adamlar tavşan gibi çoğalmakta, sağlıklar yerinde maşallah.

Bir de bu yalnız İslam'a ait bir yasak da değil; (bkz: kosher).
Bu konuda yetkili bir ağız olmamakla birlikte yamulmuyorsam; "şunlar şunlar(domuz eti, vs) haram"dan ziyade "şunlar şunlar helaldir" şeklinde tarif edilmekte ve o tarifin dışındaki hayvanat haram kabul edilmekte ki domuz da bunlardan biri, kedi de köpek de...

(bkz: yamuluyorsam düzeltin)
  • late viper  (08.09.08 06:33:19 ~ 06:37:16) 
"Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı." (Bakara Suresi)

bu ayete yakın başka ayetler de var, ve yeni haram yiyecekler katmıyorlar. zaten helaller sayılıp kalanlar haramdır dense helal listesi bitmezdi.

kedi-köpek konusu da yöresel alışkanlıklara bağlı gibi duruyor bu ayet ışığında.
  • 704  (08.09.08 07:07:49) 
@704
Ben bir çift toynak kriteri duymuştum("çift toynak kriteri" komik oldu ya neyse), domuzun özellikle belirtilmesindeki neden bu toynak kriterine uyması olabilir mi?

  • late viper  (08.09.08 08:12:35 ~ 08:14:26) 
De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir. (En'am Suresi, 145. ayet)

Allah, peygamberinden böyle söylemesini istiyor. Dolayısıyla İslam'a göre bunlardan başka haram yiyecek yoktur denilebilir (biraz iddialı oldu sanki ama hadi bakalım).

Toynak kriterini ise ilk kez duyuyorum. Ancak toynaklı hayvanlardan sadece domuz belirtilmiş. Buradan bir genelleme çıkarmak (bütün çift toynaklı hayvanlar haramdır gibi) pek mümkün durmuyor. ama bu uygulamanın temelinde ne var onu bilmiyorum. belki bir hadis olabilir veya islam alimlerinin ittifak ettikleri bir karar vardır (içtihat mı deniyordu?).


(aklıma takıldı da ekleyeyim dedim: Kuran'da içki, yiyecek grubunda değil, fal, kumar gibi diğer günahlarla birlikte anılıyor.)
  • 704  (08.09.08 08:23:22 ~ 08:26:11) 
@704
Hocam genellemeyi yanlış anladınız; yenilebilen memeli hayvanın çift toynaklı olması gerek. Bakarsanız müslümanların yedikleri memeliler çift toynaklıdır. Ancak domuz, hem memeli, hem çift toynaklı. Yani kritere uygun(gibi), "domuzun özellikle belirtilmesindeki neden bu toynak kriterine uyması olabilir mi?" derken bunu kastetmiştim. Yani kritere uygun göründüğüne bakmayın, yemeyin der gibi...

Bir diğer kriter de "geviş getirmek" olmalı diye biliyorum, da nerden biliyorum? İşte onu bilmiyorum...
  • late viper  (08.09.08 08:32:11 ~ 08:43:40) 
tersten anlamışım kusura bakmayın.

bu çift toynak mevzusu kuran'da mı geçiyor? eğer öyleyse elbette dediğiniz gibi bir istisna sözkonusu olabilir. ama kuran'da geçmiyorsa zaten böyle çıkarımlara falan gerek yok gibi geliyor. ayetler gayet net zira.

belki bu çift toynak meselesi insanları kedi-köpek yemekten alıkoymak için ortaya atılmıştır (bunu şimdi uydurdum). muhakkak bu konular üzerine islam alimleri cilt cilt kitaplar yazmışlardır ama oturup araştırmak lazım.
  • 704  (08.09.08 08:45:21) 
şurada uzunca açıklanmış, kaynak diyanet.gov.tr imiş:

www.helal-gidalar.com

Ama uykusuzum, hepsini okuyamadım. Merak edenler bakar, ben de kalkınca bakarım artık...
  • late viper  (08.09.08 08:58:28 ~ 08:59:49) 
late viper ın verdiği linkte, tepedeki sosisler domuz sosisine benziyo :)


  • n v13c  (08.09.08 14:41:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.