[]

34 yaşında Sıfırdan başlayıp iyi bir yazılımcı olmak

Mümkün mü ? Bir şeyler üretmek istiyorum artık , yazılıma ilgi duyuyorum yurtdışına çıkma ihtimalini de göz önünde bulundurarak yazılım öğrenmek istiyorum , yapabileceğime inanıyorum , yapabilirim di mi ? C ve sistem programcıları derneğinden online kurs satın aldım , 14 ekimde başlıyor , hem korkuyorum hem heyecanlıyım , benim gibi olan var mıdır acaba ?
Edit : hali hazırda karadağ’da oturum iznimiz ve taşınma planımız olduğu için yurtdışı ihtimali dedim
İngilizcem de c1 seviyesinde


 
Fırıncı, tır şöförü, pide-pizza-döner ustası falan olsan daha rahat yurtdışına çıkarsın. Uzaktan iş başvurusu yaparak kabul alan çok çok azdır.


  • roe  (05.10.23 01:53:33 ~ 01:57:52) 
bu işin üniversitesini bitirip lisans sahibi olanlar varken neden bir dernekten eğitim alanları tercih etsin işveren? çok anladığım bir konu değil, sesli düşündüm sadece. bu anlamda daha gerçekçi hedefler koymak lazım bence. yurt dışı falan da çok kolay iş değil. bilgisayar mühendisi arkadaşlarım var yurtdışına çıktılar ama çok iyi üniversitelerden lisans ve yüksek lisans düzeyinde mezunlar... anadilleri gibi ingilizce konuşuyorlar ve iş tecrübeleri var. siz bunlarla yarışabilecek misiniz? ya da birkaç kurs bitirip yazılımcı olarak türkiyede veya dünyada iş bulmak bu kadar kolay mı? sadece sesli düşünme dediğim gibi.


  • motosiklet burclu adam  (05.10.23 01:54:43) 
mümkün mü? her şey mümkün.

ama 34 yaşında yazılıma sıfırdan başlayıp yurtdışına çıkabilme ihtimalin 1000'de 1. belki daha bile düşük, belki de hiç yok.

34 yaşında bir junior'ın iş bulması ayrı mesele.

tuzun kuruysa dene, tuzun kuru değilse hayatını bomboş bir riske atmış olursun. tüm mal varlığını iddaa'ya vurmak gibi bir şey.
  • tchuck  (05.10.23 06:44:54) 
abi sabah sozluk okuyayim dedim 4 ayda yazilimci olmak vs. falan yine lagima dondurmusler ortami. yok yazmayi ogrenirsin siir yazamazsin yok compileri var yok rtosler bilmem ne havada ucusuyor. kimse senden ucak ucurmani beklemeyecek.

ben iyi hocalarla bilg. muh. okumus biri olarak 6 ayda bal gibi yazilimci olur diyorum, gunde 12-15 saat muhabbeti gercek tabi. hatta universiteden mezun olani da tokatlarsin. universitenin kattigi nedir 3-5 basic algoritma, matematik-fizik(ki cogu bilgi yok su an), biraz da bilgisayarin elektronigi.

kisacasi 6 ay hayatsiz sekilde kendini odaklarsan olur, olan sey de iyi yazilimci adayi gibi bir sey. bu iyi kavrami bana gore 10,000 saat meselesiyle basliyor.

ama asil mevzu tchuck'in dedigi yerde basliyor, is bulma mevzusu. eger iceriden adamin varsa hic durma basla sonrasini zaten getirirsin calistikca.
  • gule gule  (05.10.23 08:49:51) 
Öğrenmeniz azminize ve kapasitenize göre mümkün.

Ancak gelgelelim sıkıntı iş bulmada. Junior pozisyonlar için 34 yaş bir engel yaratabilir.
  • nuevo  (05.10.23 09:22:12) 
yapilan en buyuk yanlislardan biri yazilim ogrenmenin ulasilabilecek bir hedef olarak dusunulmesi. yazilim ogrenmek bir surectir, ulasilan bir hedef degildir. yani "tamam simdi yazilimi ogrendim" dediginiz bir an olmuyor hicbir zaman. dil ogreniyorsunuz, mimarileri, frameworkleri, kutuphaneleri, sistem design vs. derken hicbir zaman sonuna ulasamadiginiz ama kat ettiginiz bir yol oluyor bu yazilim isi.

simdi bu acidan bakinca da herkes ayni yoldaysa ve "bu kisi ogrenmis, bu kisi ogrenememis" dediginiz bir ayrim yoksa ne olacak? olan su, bu yolda en fazla mesafe gitmis kisiler is bulacak, yurt disina cikmakta avantajli olacak. o nedenle sizin rakibiniz diger yazilimcilar. her is yeri kendisine basvuran yazilimcilar arasinda en iyiyi ise aliyorlar. bu yola girin ama ekstra caba ile onune gecmek durumunda oldugunuz bircok iyi yazilimci oldugunu unutmayin. bu is piyasadaki yazilimci havuzunda en iyilerden olup one gecme isi.
  • emrahday  (05.10.23 10:23:52 ~ 10:25:50) 
"34 yaşında Sıfırdan başlayıp iyi bir yazılımcı olmak" başlıklı soruya yazdığınız cevap, moderasyon tarafından aşağıda belirtilen gerekçe ile silinmiş. Lütfen www.eksiduyuru.com adresinde yer alan Ekşi Duyuru kurallarını gözden geçirin.

Gerekçe: Soruya cevap değil. ("Teşekkür ederim", iki kişi arası diyalog, vs.)
Moderatör Notu: NULL

Detay:
Silinen Cevap: milyonda bir olabilir.
her alanda olabilir böyle istisna kişiler.
fakat siz gelip burada bu soruyu sorduğunuzda göre %99 olmaz.

hele hele "iyi bir yazılımcı" olup yurtdışından iş teklifi almak imkansız.

Başlık: 34 yaşında Sıfırdan başlayıp iyi bir yazılımcı olmak (git: 1568326)
Soru: Mümkün mü ? Bir şeyler üretmek istiyorum artık , yazılıma ilgi duyuyorum yurtdışına çıkma ihtimalini de göz önünde bulundurarak yazılım öğrenmek istiyorum , yapabileceğime inanıyorum , yapabilirim di mi ? C ve sistem programcıları derneğinden online kurs satın aldım , 14 ekimde başlıyor , hem korkuyorum hem heyecanlıyım , benim gibi olan var mıdır acaba ?
Edit : hali hazırda karadağ’da oturum iznimiz ve taşınma planımız olduğu için yurtdışı ihtimali dedim
İngilizcem de c1 seviyesinde
  • nuisance  (05.10.23 10:38:34) 
Yorumları okumadım, mümkün, 32 yaşında almanca öğretmeni yaptı. almanca bildiği için ve almanyaya gitmek için. 2 yıldır mercedese iş yapan bir yazılım firmasında düşük maaşa başladı, şuan iyi gidiyor.


  • cccbehzatccc  (05.10.23 10:54:48) 
ne kursu aldınız bilmiyorum ama c dili başlangıç için uygun bir dil değil.


  • parka  (05.10.23 11:29:44) 
mümkün, C ve sistem prog. derneği kursları çok kalitelidir. doğru seçim.
ama bir kurs ile bu iş olamaz. bence başlangıç için C hatalı bir seçim değil. C bilen adam devamında her türlü yüksek seviyeli dile geçiş yapabilir. derleyicilerin çalışma mantığını bilir.

mumkün derken çok ciddi disiplin ve çaba gerektirecek buna da hazır olmalısın. günde min 4 saat mümkünse haftasonu bile ara vermeden üniversite sınavına hazırlanır gibi soru çözmelisin.

hezır hisettiğin ilk anda da bir proje geliştirmeye başlamalısın. üniversite-lians diploması falan bunlar etikettir. 3 sene sonra çatır çatır iş yapabilir duruma geldiğinde kimse sana diploma sormaz. diploma junior developer içindir.

ne olur ilk bir - iki işinde işe girmekte zorlanırsın. fazla detaya bakmayıp seni ileriye taşıyacak bir pozisyonukabu edip sabredeceksin.

yani bu yazılımcı olma serüvenin 3-4 yıl sürecektir.
  • orpheus  (05.10.23 17:18:45 ~ 17:22:19) 
@emrahday +1, yazılımcılık, misal pidecilik gibi bi kere öğrenip sonra ekmeğini yiyebileceğin bişey değil. Ben 15 yıldır kod yazıyorum, hala her gün oturup kitap okuyorum, blog okuyorum, podcast takip ediyorum vs. Ki bu günlük mesaide dökümantasyon falan okumaya, yeni teknolojiler denemeye ek olarak yaptığım bişey.

Açıkçası ben yazılımcılığın, f/p mesleği olMAdığını düşünüyorum. Ben sevdiğimden yapıyorum bu işi, para kazanmak istiyor olsaydım müteahhit falan olurdum. Ha "iyi" para kazanıyorum ama bu efora göre kötü bence. Şu an saat 23:30, editörü biraz önce kapattım.

@gule gule'ye katılmıyorum. Daha doğrusu şöyle, herkes "yazılımcı" olabilir, ama herkes yazılımcı olamaz. Bu farkın "doğuştan" geldiğini düşünüyorum (zeka/ilgi/yetenek vs.), o yüzden sorunuzun cevabını denemeden bilmek zor. Hocanız ben olsam "senden olur veya olmaz" diyebilirdim, şu an da bana bağlı çalışan bazı junior developer'ları başka alanlara yönlendirdiğim oluyor. Ama görmeden ne diyelim :)

Ayrıca piyasada giriş seviye, basit işler yapan ve sonsuza kadar o basamakta takılı kalıp, çok da iyi para kazanamayan (misal EU piyasasında aylık 2-3k € / net) gibi milyon tane adam var. Garson da olsan zaten o parayı kazanırsın, o zaman bu kadar uğraşmanın ne anlamı var? TR'de de o katman yeni yeni oluşmaya başladı, asgari ücretin bi tık üstüne çalışan yazılımcılar diye. O katman kalıcı olacak, çünkü işi / şirketleri / piyasayı da buna göre kurguluyorlar veya işler o yöne doğru evriliyor zaten. E durum buysa daha az efor gerektiren milyon tane meslek var? "6 ayda" herkesin olabileceği yazılımcı tipi bu işte. Eğer bu sizin için yeterliyse "olunur", ama f/p işi değil dediğim gibi.
  • plutongezegendegilmi  (05.10.23 23:31:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.