[]

hdd eskir mi?

bu zamana kadar hiç önemsemedim ben ama bilgisayar çok sessiz olmasına rağmen hdd'den garip sesler geliyor ve bilgisayar yeni formatlı olmasına ve orta-üst bir bilgisayar olmasına rağmen donabiliyor. bu esnada görev yöneticisinin performans kısmında disk kısmı %100 oluyor. değiştirme zamanı mı gelmiş sizce ve hddler eskir mi?

not: 5 yıllık falan vardır


 
eskir. yedeklemeye başla.


  • sutlu nescafe  (25.06.16 13:40:22) 
pcdeki önemli veriler driveda yedekleniyor hdddeki oyunlar programlar falanda externalda yedekli zaten verilik bi problem yok. değiştireyim tamam. hatta 120 veya 250 ssd alayım hiç kullanmadım farkı görmek istiyorum :D


  • freetakilir  (25.06.16 13:42:15) 
aynen, dosyaları yedekleme vakti gelmiş. son nefesini vermeden önemli dosyalarını kurtar oradan.

geçmiş olsun.
  • avianthem  (25.06.16 13:42:29) 
çok program var ama dediğim gibi formatlı olmasına rağmen donabiliyor.


  • freetakilir  (25.06.16 13:53:18) 
lutfen linc etmeyin ama hddlerin ssdlerden daha uzun omurlu olduguna dair ciddi tartismalar donuyor. su an link veremedim. kisa bir arastirmayla bulabilirsiniz.


  • hopeless  (25.06.16 15:31:09) 
@hopeless, ssdlerin belli bir rewrite kapasiteleri vardir. Evet. Okuma sirasinda kafanin fak bir sasintida ya da hatada diske degip cizip bozulmasi gibi garip ihtimaller yoktur.

"To reach that mark in 10 years, you would have to write 204.8 TB of data each year. That is 17.06 TB of data each month, or approximately 574.4 GB each day. I rarely write more than 5 GB of data per day, let alone more than 100 times as much. If you do, either of the two best-performing SSDs will still last you a very, very, very, very long time. I am willing to bet that the sort of person with these needs will replace their PC or laptop twice, before the 10 year mark."

Akynak:betanews, bahsedilen ssd 840 pro. En son model bile degiller.

Yani dedigin durum su durumlarda düsünülebilir: 1- video isleriyle calisan kisilerce depolama yapilmasi. Raid hdd öneririm.
2-kamera sistemleri, görüntülü kayit sistemleri. Wdnin sirf bu is icin optimize edilmis hddleri var öneririm.

Harici olarak ssdlerin hddlerden kötü oldugunu savunabilecegin bir durum yok pratik hayatta. Darbeye hassas degiller, birazda diyecegim, soruya cevap kisimi yasma ihtimalin yok, fiyatlari artik gb basina ucuk rakamlar degil, son model hddler ile benzer fiyatlar, hizlari cok daha asmis olsa da.

Soruya gelirsek @frreetakilir. 1- hdd kafasindaki okuyucu sensörün ömrü vardir, ama bittigine denk gelmedim ben.
2- diskler aslinda birden cok katmanlidir, yaza yaza bir süre sonra bad sector olusabilir. Hayatimda iki defa kullanilmaktan dolayi kullanilamaz hdd sahibi oldum.
3- okuyucu kafa hareketi manyetikle geri alinir, hassastir, okuyucu ileri geri giderken gelecek ufak bir darbe 5400 rpmde bile kafanin diske sürtmesi ya da takilip sikismasi anlamina gelir, "bükülmüs disk" cikarmistim eski hd diskimden. Düsün, 3 mmlik disk yamulmus. TItrestirmemistim okuyucu kafa diske takilmisti full speed sirasinda.

Simdi deneyimlerimi ve actigim hddleri kenara birakalim.
1- hdd eskir
2- hddleri genelde öldüren onlarin ömürlü parcalarindan ziyade hasarlardir. Diskten ses gelmesi okuyucu kafada ya da disklerden birinde sorun var demek. Eger ritmik ve cok hizli ise disklere, degilse okuyucu kafaya bakmak gerekir. Her tamirati mümkün olmayacak sekilde bozulan hdd bende önce sesle basgösterdi sonra sikisti, bozuldu, yamuldu vs vs

O gidici, yedekle, ve o eskisini degistir.


Hatam varsa beni düzeltin, sadece eski hddler ve dban ile deneylerimden, kendi bilgisayarlarimdan, acip tamir ettigim ve kafa degisimi yaptigim hddlerden yola cikarak konusuyorum. Konu pzerine egitimim yok, sadece forum, haber okumak ve merakimdan. Su an 6 harici hdd ile depolama, 2 ssd ile bilgisayar kullaniyorum.

Bad sector vs icin hdd sagligini kontrol eden program lar var, ama sesin nerden geldigine vs tani koyamazlar. Not edeyim.
  • wiillii  (25.06.16 16:27:10) 
Kaynak cok acik olmamis, söyle özetleyeyim, retici samsung 10 yil garanti ömür bicmis serisine. Ama bunun testlerinde de hayvani data yazilarak yapilmis. Bu bahsedilen 10 yillik kullanim, aslinda normal bir kullanicinin asla ulasamayacagi bir miktar.
Äyani orda bahsedillen miktarda veri yazar alirsaniz 10 yillik garanti kullanimi asabiliyorsun. Normal kullanicinin ssdde ayni kullanimi yasamasi onlarca kat süre gerektirir.

Yani ssdnin ömrünü tüketmeniz cok zor, hddyi bozmaniz daha kolay. Durdugu yerde bozuluyor zaten meret. Sadece wdnin son modellerini, seagate, sandisk ve samsung kullanmama ragmen.
  • wiillii  (25.06.16 16:30:53) 
hicbi sekilde "iyidir kotudur" dememistim. soz konusu uzun omurluluk oldugundan oyle bir sey belirtmek istedim. 4chan /g/'de cok tartisilmisti bu konu. bahsettigin gibi wd black'lerin mesela ssd'ler karsisinda daha uzun omurlu oldugu konusuluyor. sarsilir eder tabii o da bir sorun evet.


  • hopeless  (25.06.16 17:07:56) 
Mesaj yerine burdan atayim dedim.

(git: 1093483)  merhaba, niyetim sen haksizsin demek vs. degil bilgi vermekti. Tartismalarin tamamini okumadim elbette, wdnin son 4 renk kodlu serisi, cok basarili hddler zaten. Ama ssdler, eskisi gibi degil. Veri ömürleri, cok katmanli yazdirilabilir hacimleriyle asmis durumdalar artik.

Bilmiyorum, tartismalarda kim neyi gösterdi, neye dayandirdi ama, son cikan ssdler icin, normal bir kullanicinin, hddden evvel ssd bozmasi, mümkün görünmüyor bence.

Bir de, teoriler karsilastirmalar, kullanim senaryolari üzerinden degil, benchmark üzerinden. Öyle olunca, ayni ssd/hddnin 10 yilin üzerinde kullanildigini gördügümüz durumlar nadir.

O yüzden, senin dedigini olasi bulmuyorum özel durumlar haricinde. Ssd misyoneriyim, herkese öneriyorum. Son harici diskimle beraber 1 tblik ani, resim ve videonun puf olup ucmasindan sonra, fuck hdds.
  • wiillii  (25.06.16 17:18:18) 
hdd, ssd den daha uzun ömürlü değil yahu. 2 yılda 3 hdd eskittim ben, ssd hala taş gibi. sarsıntıdan ötürü bu gerçi ama olsun.

eskimesinin ötesinde zaman içerisinde hasar görüyor, içerisinde bazı bölümler ulaşılmaz hale geliyor vs bir süre sonra da çat diye gidebiliyor işte. ssd fiyatları iyi şu sıralar geçin, içiniz rahat etsin.
  • phoera  (26.06.16 06:19:54) 
Server dünyasında çalışıyorum, hdd'ler en çok eskiyen cihazlar, ikinci sırada power supply var. SSD durduk yere eskimez, ancak yazma ömrü vardır onu aşmak için de güvenlik kamerası gibi gece gündüz aralıksız kayıt alman falan gerekir.


  • harzem  (26.06.16 09:30:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.