[]

Osmanlıca ya da Arapçada bir kökten türeyen kelimeleri veren sözlük var mı?

mesela ketebe kökünü arattığım zaman kitap, mektep, katip, kütüp gibi sıralayıp döken bir sözlük var mı çevrim içi?




 
sıralayıp dökmüyor ama yardımcı olabilir; nisanyansozluk.com


  • sec guard  (18.02.16 21:39:14) 
Aynen Nişanyan. Basılı olanı da sözlerin Soy ağacı ismiyle alınabilir


  • faredenkorkankedi  (18.02.16 23:27:38) 
bazı arapça sözlüklerde ana madde başı olarak kelimenin üçlü kökünü verir. ardından da onun müştaklarını (türemişlerini).
bundan daha iyisi, sizin o kalıpları bilmeniz, öğrenmeniz. yani kâtip kelimesini görünce kökün k-t-b olduğunu bilmeniz yahut k-t-b kökünü gördüğünüzde bunun ism-i failinin kâtip olacağını bilmeniz. sanırım anlaşıldı :)

osmanlıca derken... yani osmanlıca denen bir kelime ya türkçedir, ya arapça, ya farsça, ya da başka bir dil. yani osmanlıca bir dil değil. kendine has bazı kuralları olsa da nihayetinde kelime türetmede türkçe, arapça vs. kurallarını kullanır. mesela kitap kelimesinden ya kitap+çı, kitap+lar gibi türkçe kurallarına göre türetir/çekimler veya kâtip, mektûp gibi arapça kurallara göre...

hasılı, bilmek iyidir.
  • hicazkar  (15.03.16 22:09:39) 
Atay Kardeşler'in hazırladığı 3 ciltlik Arapça Sözlük var, belki o işini görebilir.
Kökler üzerinden sınıflandırma yapıyor ve o kökten türeyen sözcükleri ve anlamlarını veriyor.
Orijinalini bulamazsan Sultanahmet'te Kubbealtı Fotokopi'den satın alabilirsin.
  • duyond  (15.03.16 22:28:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.