(7) 

yapay zeka ve yabancı dil

blackkmamba #1592115 
chat gpt çok iyi çeviri yapıyor. insan gibi gerçekçi tonlaması da var. yapay zeka videoda bir insanın sesini ve vurgulamasını değiştirmeden başka bir dile de çevirebiliyor. önümüzdeki 5 10 yılda yabancı dil öğrenmeye gerek kalmaz diye düşünüyorum. sadece bunların entegre edilmesi kaldı. mesela biri kulaklığını takar karşıdaki fransızca konuşmayı anında başka bir dile çevirebilir. ne düşünüyorsunuz? bu biraz moralimi bozuyor açıkcası. çünkü dil bariyeri bazı kesimleri bazı ortamlardan uzak tutuyordu bu ortadan kalkacak. kulaklık takıp dünyanın istediği yerine gidip her konuşmayı anlayabilecek insanlar. yine de güzel bir gelişme tabii.
(4) 

iphone chatgpt

blackkmamba #1591591 
ios 18'e chatgpt gelmiş. gelen tam olarak nedir? android'de chatgpt'yi indirdim. ios'da indirilmiyordu da yeni sürümle mi indirildi yoksa uygulamadan daha farklı olarak sisteme entegre farklı bir şekilde mi geldi?
(3) 

film posteri

blackkmamba #1591180 
homeland dizisinin şöyle bir afişi vardı.

play-lh.googleusercontent.com

little buddha filminin afişine çok benziyor.

www.rottentomatoes.com

gönderme mi çalıntı mı? internette iki filmi araştırınca bahsedene denk gelmedim. kimsenin dikkatini çekmemiş olamaz sanırım.
(4) 

itkisat bölümü sıralama

blackkmamba #1590788 
üniversite bölüm sıralamalarına bakarken iktisat bölümünün puan ve sıralamalarının artmış olması dikkatimi çekti. boun, odtü vs. zaten çok yüksekti ama son4 yılda yıldız teknik 43.517, 24.514, 10.367, 6.753 sıralama ile hacettepe 77.140, 66.564, 38.246, 20.752 sıralama ile almış. bu artışın nedeni ne olabilir? internetten dolayı finans ve borsaya ilgi diye düşünüyorum. bu kadar etkili olmuş mudur?

www.basarisiralamalari.com
(1) 

yargıtay kararı okuma

blackkmamba #1586836 
bir yargıtay kararını okumak istiyorum. yargıtayın şu aşağıdaki sitesine girince çıkmıyor. bir de taraf mı ya da vekil mi olmak gerek okumak için?

vatandasilam.yargitay.gov.tr

bunun dışında ücretli siteler çıkıyor. bu karar var okumak istiyorum. nasıl ulaşabilirim? numaralar vs. var.
(7) 

kredi

blackkmamba #1584685 
almanya'daki konut kredilerine bakıyordum. kuveyt türk'ün şubeleri varmış. linkteki ilk resim kuveyt türk almanya kredisi, 2. resim türkiye'den ziraat bankası.

iki krediyi de karşılaştırmak için 100.000 euro olarak seçtim. almanya'daki kredi oranı 4.89, türkiye'deki 3,49 ama almanya'daki aylık ödeme daha düşük. neden böyle? aynı miktardaki kredinin görünürdeki oranı daha yüksek olmasına rağmen aylık ödemesi daha düşük. almanya 1000 euro, türkiye 124 bin lira.

3. resimde amortisman denen bir şey var. bu nedir? %2 seçtiğiniz zaman aylık ödeme daha düşük oluyor. böyle olunca daha düşük oranlar ödeyip kalan parayı 10 yıl sonra topluca mı ödüyorlar?


imgur.com
(2) 

hard disk ve eski bilgisayar

blackkmamba #1584573 
eski laptop'ın ekranı kırıldığı için göremiyorum. hard diskini çıkartıp başka bir hard disk kutusuna takıp usb ile harici hard disk gibi başka bir bilgisayarda açabiliyoruz sanırım. bunun için çok uğraşmam gerekir mi? program yüklemek gibi. masaüstündeki dosyalara vs. rahatlıkça ulaşabilir miyim? ya da operada, safaride bazı sekmeler açıktı. bu tarayıcılardaki sekmelere rahatlıkla ulaşabilir miyim?
(4) 

sıcak havada spor

blackkmamba #1584374 
bu havada ağırlık çalışıyor musunuz? salonda klima var mı? açıyorlar mı? en uygun saat hangisi olur? bu sıcakta spor yapmak tehlikeli olur mu?
(4) 

sahte fotoğraf

blackkmamba #1579694 
şu profildeki kız yapay zeka ile yapıldı büyük ihtimalle. bu kadar iyi bir yapay zeka robotu var mı? yüzünün göründüğü hiç bir videosu yok. hangi robotla üretilmiş olabilir?

ig : @bihtertenduu
(4) 

aynı anda farklı işler yapmak

blackkmamba #1579230 
aynı anda çok farklı 3-5 alanla ilgileniyorum. bu da beni yoruyor takipte zorlanıyorum. merak ettim böyle şirket yöneten insanlar var. nasıl yapıyorlar? mesela acun ılıcalı. hem ingiltere'de takım yönetiyor, hem türkiye'de kanal yönetiyor hem de panama'da falan yapımcılık yapıyor. farklı ülkelerde de yapımları var. bu kadar işe nasıl yetişiyor? kafa olarak bile insan kaldıramıyor bazen. çünkü her işte sorun çıkıyor ve her bir sorun stres demek. mesela elon musk tesla, twitter, space x, neuralink şirketlerinin sahibi. nasıl yetişiyor hepsine? sadece yönetim kurulu toplantılarına mı katılıyor?

instagram location

blackkmamba #1576465 
bir tane site tarzı bir şey vardı. haritadan bir yer seçiyorduk ve o bölgede paylaşılan instagram fotoğraflarını gösteriyordu. neydi bilen var mı?
(2) 

dekorasyon sorusu

blackkmamba #1575616 
evin bir odasını tamamen çalışma odası yapıcam. haftasonu ve akşamları eve kapanıp okumayı, yazmayı, çizmeyi, çalışmayı seviyorum. o yüzden güzel bir şekilde dekore edeyim dedim. ikea'a şu tasarımı gördüm. bir benzerini yapayım diyorum.

image-ikea.mncdn.com

dekoratif sıva diye bir şey varmış. karşılıklı 2 duvarı brüt beton 2 duvarı da mavi tonlarında boyayacaktım. mavi duvarlar şu aşağıdaki videodaki gibi olabilir. ama diğer taraflar için brüt betondan vazgeçtim. birçok kafe bu şekilde çünkü. çok kafe gibi de olsun istemiyorum. diğer taraflara ne yapayım? brüt beton iyi midir?

www.youtube.com

bir de tavandan standart tek kaynaktan ışık geliyor. lambader falan var daha iyi ışık veriyor ama tavan ışığını da değiştireyim diyorum. asma tavan işine girsem elektrik tesisatı falan çok iş çıkar mı?
(3) 

derz

blackkmamba #1575216 
banyoya derz yapıcam. bunlar olur mu? ikisinin de teknik özellikler bölümüne baktım su geçirmez değilmiş. banyoya olur mu? birinin üzerinde banyo yazıyor ama emin olamadım.

www.koctas.com.tr

www.koctas.com.tr
(10) 

kira sorusu

blackkmamba #1574937 
kiralık evin yılı geldi. kira arttırımını konuşucaz. ev sahibiyim. izmir'de 2+1'de 2000 liraya oturuyor. piyasa fiyatının %80'ine falan getirmek istiyorum. eğer kabul etmezse kiracı çıkmasını isteyeceğim. ne kadar süreceğinin bir önemi yok. çıkınca da boş tutarız büyük ihtimalle. ancak nasıl söyleyim bunu?

seneye 5. yılı doluyor. kira tespit davası vs. açabiliriz. çıkması vs. konusunda avantajlıyız. ancak amacımız çıkması değil tabii. kabul ederse devam ederiz. uzlaşma taraftarıyım ama geçen yıl 850 lira kira ödüyordu ve 50 lira zam yapmış. yarım saat pazarlık yaptık. bu yıl pek uğraşacak enerjim yok. kabul etmezse ihtarname çekicez ama nazik bir şekilde nasıl söylerim? ne cümle kursam nazik bir şekilde bilemedim. pek anlamam böyle konuşmalardan. o yüzden zaten geçen yıl bile çok düşük kaldı. bu yıl da aynı şekilde ısrar ederse uğraşmadan dava falan açarım sanırım. ama düzgün bir şekilde nasıl söylenir?
(9) 

motosiklet

blackkmamba #1572960 
daha önce sormuştum olmaz demişlerdi ama motosikleti 5-6 adımlık merdivenden indirip çıkarmak istiyorum. motosikleti dışarı bırakamam çalınabilir. bodruma koyabilirim ama.

125cc'yi ya da 50cc'yi üzerine binmeden iterek merdivenden indirip çıkartamaz mıyım? gaza basmadan, çalıştırmadan gidonlardan tutup itmeyi düşünüyorum. şu videodaki arkadaşın yaptığı gibi.

youtu.be

ya da merdivene rampa yapabilirim. şu çocuğun yaptığı gibi azıcık gaz vererek ayaklarımla da yere basarak indirip çıkarmayı düşünüyorum. olur mu?

www.youtube.com

olmuyorsa insanlar nereye koyuyor motoru? herkesin garajı yoktur. dışarı bırakmak da tehlikeli geliyor.
(3) 

home gym

blackkmamba #1572926 
eve basit bir salon kurayım diyorum. neler gerekir? şu an biraz ağırlık var bir şeyler yapıyorum ama lat pulldown ve triceps pull down yapamıyorum makara olmadığı için. hiç girişmeyip salona mı gitsem?

squat rack olmadığı için goblet squat yapıyorum. bacak için sadece bunu yapsam eksik kalır mı? yoksa rack falan ayarlayıp diğerini yapayım mı?


ev için temel olarak neler almalıyım? şunlar var

-2 kısa bar ve serbest ağırlıklar
-kapı barfiksi
-sehpa

bir de aşağı yukarı ne kadar ağırlık almalıyım? şunlardan var biraz bu plakalardan alıcam. squat için yetmemeye başladı yavaştan.

decathlon.com.tr/p/dokum-agirlik-plakasi-28mm/_/R-p-7278?mc=1042303
(9) 

temettü oranı

blackkmamba #1571563 
froto'nun yıllık temettü geliri %9-10 civarı. yatırdığımız paranın %10'u değil mi? öyle büyük ihtimalle de yine de bir onaylamak istedim. çok kolay geldi. yani bir clio parası yatırsak yılda %10 temettü mü ödeyecek? ayda bir asgari ücret yapıyor. bu yıl 2 kere olmak üzere toplam %9 falan temettü ödemiş.
(2) 

macbook

blackkmamba #1570944 
macbook'un bazı parçaları bozuk ve ikinci elden parçalar takıcam. bendeki model a1286 2012. 2010 model a1286'dan batarya alıp taksam olur mu? şurada farklı olarak gösteriyor ama fotoğraflarda falan aynı. bir tane a1286 2010 model buldum. ondan parça alıcam da olur mu emin olamadım.

bendeki bu

tr.ifixit.com

burada aynı modelin 2010 versiyonu için farklı başlık açmış

tr.ifixit.com
(4) 

fitness

blackkmamba #1570017 
ağırlık arttıymayla ilgili birkaç sorum var.

1- ağırlığı arttırmadan tekrarı arttırarak kaslara etkisini arttırabiliyor muyuz? omzumda sorun olduğu için belli bir ağırlığın üzerine çıkamıyorum. tekrar sayısını arttırsam etki artar mı?

dün squat çalıştım ve bana göre hafif bir ağırlıkla yaptım. 30 tekrara kadar çıktım 40-50 bile yapardım ama o kadar kaslara etki etmedi. bana pek olmaz gibi geliyor.

ağırlığı hemen arttırınca hareketten çalıyorum. o yüzden hareketi 3 set en az 8 tekrar yapmadan arttırmak istemiyorum. ama bir şekilde azıcık zorlandığım bir ağırlığı 4 tekrar bile yapsam diğerinden daha etkisi oluyor gibi. nasıl belirlesem ağırlığı bilemedim.

2- ağırlığın bir noktadan sonra artması mümkün değil gibi. kalkıp 200 kilo bile barbell curl yapılamaz sanırım. biraz ileri seviye insanlar ağırlık arttırmadan nasıl gelişim gösteriyor? etkisi oluyor mu?

3- bazı programlarda dumbell curl ve barbell curl birlikte oluyor. ikisinin de olmasının amacı ne? sadece birini 6 set falan yapsak aynı etkiyi bırakmaz mı?
(5) 

kredi

blackkmamba #1569003 
daha önce kredi çekmedim. bankalar kredi vermiyor deniyor. ya da vadesi çok kısa veriyor diye duyuyorum. çok değil 50 bin lira kredi 36 ay vade ile verir mi özel bankalar? yakın zamanda vadesi uzun kredi çeken var mı?
(1) 

kredi soruları

blackkmamba #1567806 
krediler konusunda çok bilgim yok. karışık geliyor bazı şeyler. şunlar nedir?

mesela ziraatte tüketici kredisi 10 bin lira ,12 ay vade, faiz oranı %3.94 aylık taksit miktarı 1.136,03 tl, toplam ödenecek olan 13.632 lira.

1- yıllık maliyet oranını anlamadım. yıllık maliyet oranı %83 diyor. neye göre %83 bu?

2- faiz oranlarını da tam anlamadım. faiz oranı %3.94 diyor neyin yüzdesi bu? 10 bin liranın olsa 13.394 lira ödenirdi. bir de bu faiz oranı aylık mı oluyor yıllık mı?
(6) 

online araç

blackkmamba #1564820 
bazı araba markaları online satışa geçti ya bu sistem iyi çalışıyor mu? malum ülkede her alanda bir sorun çıkıyor. bayilerle, galerilerle muhatap olmadan amazondan sipariş verir gibi araba alabiliyor muyuz?
(7) 

home gym

blackkmamba #1564266 
eve basit bir spor salonu kurmak istiyorum. neler almam gerek? salondaki her hareketi yapmayı beklemiyorum ama pek de aratmasın istiyorum. bir de çok yer kaplamamalı.

-ağırlık seti
-sehpa

bunlar dışında şöyle bir makara sistemi alayım diyorum.
www.trendyol.com

bir de şöyle bir rack. özellikle squat için.

www.decathlon.com.tr

bunlar yeterli olur mu? önereceğiniz şeyler var mı? ya da rack olarak bir kafes almak her şeyi karşılar ama çok yer kaplar gibi.


bir de şu rackleri falan böyle bir yerden alayım mı yoksa demirciye yaptırayım mı? hatta kaynak makinası alıp ben bile yapabilirim belki. demir profil pahalı değilmiş pek. 6 metresi 250 lira falan.
(4) 

50 cc motosiklet ve merdiven

blackkmamba #1563697 
daha önce 125 cc için sormuştum ama merdiven çıkmaz demişlerdi. 150 kilo falan sanırım onlar. 50cc 6-7 basamak merdivenden çıkar mı? 80 kiloymuş. üzerinde değil de gidonundan tutarak indiricem. şehir içi kullanım için alayım diyorum ama kapının önüne bırakamam.
(3) 

1 milyon dolarlık ev

blackkmamba #1563039 
şu evi kim neden alır? parası olan biri için bile mantıklı gelmiyor. liranın değer kaybı ve %25 gibi sınırları düşünürsek parası olan neden bu evi alsın? yurtdışından 1 milyon dolara harika bir ev alınabilir. belki kiraya verilir ve bu evde kirada oturulur. 1 milyon dolar verip 130 m2 bir dairede oturmak mantıklı gelmiyor.

bir de bu tarz projelerin şirketleri de ufak müteahhitler gibi tapuda düşük gösterir mi? bu yüzden düşük kredi çıkma durumu olur mu?

www.sahibinden.com
(2) 

fitness programı

blackkmamba #1561817 
evde sadece dumbell'larla basit bir şekilde egzersiz yapıcam. şu anlık sadece ağırlık ve sehpa var. şuradaki programı uygulamayı düşnüüyorum.

www.muscleandstrength.com

ancak omzumda sıkıntı olduğu için shoulder press yapamıcam. onun yerine lateral raise ve front raise eklesem olur mu?


şu 2 deadlift hareketi var. deadlift yapmadım daha önce ve tehlikeli diye duydum. onların yerine ne yapabilirim?

www.muscleandstrength.com

www.muscleandstrength.com

bir de şu hareketi de yapmak zor gibi :D bunun yerine ne yapabilirim? squat eklesem olur mu?

www.muscleandstrength.com
(12) 

araba alıp satıp para kazanmak

blackkmamba #1561789 
ya bu muhabbet çok saçma değil mi? ya da ben miy anlamıyorum? al sat yaparak nasıl para kazanıyor insanlar? bu artışlar enflasyon kaynaklı nominal artış değil mi?

mesela 500 bin liram var opel corsa aldım. araba 700 bin oldu sattım. bu mu para kazanmak? sonuçta corsa satıp astra alamıyorum. e bu durumda para kazanmış olmuyorum. evet 200 bin lira daha fazla var cebimde ama bu nominal bir artış. bu artış reel değil, nominal. neden al satçıların para kazandığını düşünüyor insanlar?
(7) 

kıfayet dikmek

blackkmamba #1561344 
bir süredir istediğim gibi bir pantolon bulamayınca diktireyim dedim. kumaşlara falan bakınca çok ucuz olduğunu gördüm. mesela keten kumaşların metrekaresi 100-150 lira. ama mavi'de keten gömlek 700 lira. daha pahalı olan yerler de yar. giyim endüstrisinde bu kadar kar var mı gerçekten?

bir de sizce pantolon, gömlek falan dikilir mi? kalıp çıkartıp dikmek zor değil gibi geldi. özellikle aradığım ve sürekli giyeceğim bir pantolon var. tam olarak bulamadım aradığım gibi. gabardin kumaşla dikicem.
(1) 

saç modeli

blackkmamba #1561342 
şu model saçını ne ile şekillendirmiştir? hem böyle çok parlak ve sert durmuyor hem de kuru.

static.massimodutti.net

sitedeki fotoğrafları indirmek

blackkmamba #1560537 
şu sitedeki fotoğrafları nasıl indirebilirim? sayfa kaynağına gidince fotoğraf linklerini bulamıyorum. bulduklarımda da zoom yapılmamış hali var. yüksek çözünürlüklü olanlarına nasıl ulaşabilirim?

www.asos.com
(1) 

ağırlık plakası çapı

blackkmamba #1559940 
elimde 2.54 çapına sahip kısa barlar var. şu plakaların ortalarındaki delik 288 mm'ymiş. 2.54 çapındaki bara taksam çok sallanırlar mı?

www.decathlon.com.tr
(5) 

site arayüzü

blackkmamba #1557860 
şu sitenin arayüzü görünmüyor. sizde de beyaz bir zemin üzerinde sadece yazılar mı görünüyor?

www.muscleandstrength.com
(1) 

fitness antrenmanı

blackkmamba #1556455 
köprücük kemiğimde sorun olduğu için pek spor yapamıyorum. evde dumbell ve sehpa var. bazı hareketlere pek girmeden ve genel olarak çok zorlanmadan spor yapmak istiyorum. zaten çok şişmek istemiyorum :d şu aşağıdaki program nasıl? bu şekilde yapınca çok uzun sürüyor haftada 3 gün 1 saatlik bir programı nasıl hazırlamalıyım?


omzumdam dolayı shoulder press yapamam ama lateral, front raise yapabiliyorum. eskiden arka kol için sehpada dips yapıyordum ama onu da yapamıyorum artık. bir de chest press’te çok aşırı ağır kaldıramıyorum.

evde yapıcam sporu. haftada 3 gün, günde max 1 saat sürecek bir şey arıyorum. ya da 5x5 tarzı bir şey mi yapayım?

Göğüs
- Dumbell press
- Dumbell fly

Ön kol
- Dumbell curl
- Concentration curl

Arka kol
- Dumbell ile enseye indiriş

Sırt
- Barfiks
- Dumbell row
- Shrug

Omuz
- Lateral raise
- Front raise

Bacak
- Lunge
- Squat
(4) 

apple'ın neden iyi olması

blackkmamba #1556160 
1- apple neden iyi? şu an kendi işlemcilerini üretiyor ama eskiden intel işlemci kullanırken birçok dengine gör daha düşük donanım kullanıyordu. daha düşük ram, çözünürlüki işlemci vs. vardı. ancak daha pahalıydı. daha düşük donanıma rağmen nasıl daha iyi performans gösteriyor?

2- apple'ın burada sattığı nedir? eskiden işlemci inteldi, ram kingston, hdd başka bir marka. yani hiçbir ürünü kendi üretmiyor. (şu anki işlemciyi saymazsak) diğer bilgisayarlardan farkı işletim sistemi ve dış kasası. Bir samsung, lenovo laptoptan farkı nedir? apple'ın kendi sattığı şey dış kasa değil mi? çünkü tüm donanım diğer markalarda da var.farklı olan tek şey işletim sistemi.

3- ilk soruyla benzer. apple ürünlerinin ekran görüntüleri çok iyi. neden böyle? eski bir macbook pro var elimde. ekran çözünürlüğü 1440x900. ancak birçok 1080p ekrandan daha iyi bir görüntüye sahip ve 10 yıllık bilgisayar. hatta 2023'te satılan biraz pahalı oyun bilgisayarlarından bile daha iyi ekran görüntüsü var. nedir bunun sebebi?
(10) 

internet kablosu

blackkmamba #1553992 
internet kablosu şu resimdeki gibi. daha önce sorun olmuştu. yapan kişi bu şekilde yapmış. internet duardaki prizden gelmiyor. dışardan gelen kabloyu direkt modeme takıyorum. ancak modemi başka odaya almam gerekiyor. bunu nasıl çözerim? elektrikçi mi yapar bunu yoksa telekomu mu çağırmam gerek? ne yapılması gerekiyor? o kablonun duvardan mı geçmesi gerekir? kırma dökme vs. olur mu?

solda görünen kablo internet kablosu ve direkt modeme bağlı. prizlerde internet bağlantısı yok.

imgur.com
(1) 

gitar amfisi

blackkmamba #1553704 
gitar amfisini uzun süredir kullanmıyordum. bozulmuş. bunu ben tamir edebilir miyim? açınca volume düğmesini döndürünce cızırtı geliyor. jack'ı takınca da ses gelmiyor.

film ismi

blackkmamba #1553202 
bir film vardı adını hatırlayamadım. mature bir kadın ve genç bir erkekle ilgiliydi. kadın sarışındı. tam emin değilim ama erkeğin kız arkadaşının annesi de olabilir. (emin değilim bundan) tek hatırladığım sahne krem şantiye kiraz batırılıp yeniyordu. bu filmi bilen var mı?
(2) 

laptop fanı

blackkmamba #1541344 
macbook'un fanını temzilerken sanırım biraz bozdum ve dönerken ses çıkarmaya başladı. değiştirene kadar fanlardan birini çıkarsam tek fanla kullansam sorun olur mu?
1

mobil görünümden çık