(1) 

Yurt dışından €30 üstü alışveriş yapmanın yolu var mı?

yazamajor #1592439 
Malum, limit kısa bi süre önce €150'dan €30'a düştü. €50 bandında bi ürün var getirtmek istediğim. Bunu arka yoldan dolanarak yapmanın bir yöntemi var mı?
(8) 

Labtop tavsiyesi verir misiniz? Bütçem 60bin tl.

yazamajor #1577729 
Merhaba. Bir tane Asus labtopum var. Alalı 7-8 yıl olmuş, artık vadesi doluyor.
Teknolojiden çok anlamam, zamanında da zaten babama danışmıştım elimdeki labtopu alırken. Şimdi de size sormak istedim.

Herhangi bir büyük program kullanmıyorum. İşlerimin tamamını browserdan hallediyorum. Onun dışında bol video/film izliyorum. Yani bilgisayarı yoracak bi aktivitem yok ama almışken de iyisini alayım, uzun süre dayansın, velev ki daha ağır işlem yaparsam idare etsin isterim.

Bütçe 45-50k, 60k'ya kadar çıkabilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Asus Zenbook, Lenovo Ideapad ve Macbook Air seçeneklerim arasında. Spesifik model yok kafamda. Bunların haricinde marka önerilerine de açığım.
(12) 

ABD vizesi - kabul oranı yüksek ülke var mı tavsiye edebileceğiniz?

yazamajor #1573686 
Amerika vizesi için ülkemizde malum, hem uzun bir sıra var (en yakın randevu 6 ay sonrasına) hem de kabul oranı düşük.
Bu 2 sebepten dolayı vatandaşlarımız son 1 yıldır Katar veya Dubai'den başvuru yapıp alıyorlardı. Fakat artık orada da Türkler sürekli geldiği için durumu anladılar kabul oranları düşmeye başlamış.

Türklerin başvurusuna müsade eden ve kabul oranı yüksek başka hangi ülkeleri tavsiye edersiniz (gitmesi kolay olmalı, Almanya diyebilirsiniz ama Almanya'ya vize almak da zor :D)
(5) 

Daytrading yapacak birine ne tavsiye verirsiniz?

yazamajor #1573024 
Bunu öğrenme aşamasındayım ve gözden çıkarabileceğim bir parayla başlamak istiyorum (döviz veya kripto). Öğrendikçe de konu üzerine yoğunlaşıp daha çok parayla ciddi olarak yapma niyetindeyim.

Yeni başlayanlara verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
Başarı oranı yüksek stratejiler var mı bildiğiniz? Tavsiye edebileceğiniz indikatörler, analiz metotları varsa duymak isterim.
(1) 

Jetlogi, Vodafone sim kartımı henüz göndermedi

yazamajor #1572720 
Hattımı Vodafone'a taşımak için internet siteleri üzerinden başvurdum. Arayıp teyit ettiler ve geçiş süreciyle ilgili bilgi verdiler. Sonra teslimattan sorumlu Jetlogi isimli kargo firması bir link gönderdi ve oradan teslimat için 1-12-2023 tarihini seçtim. Kart elime hala ulaşmadı, ben de sitelerinden gönderi takibi yaptım ve gördüm ki 2-12-2023 tarihinden beri yolda olduğu yazıyor. Böyle bir durum yaşayan oldu mu, gecikme normal mi? Kart gelmeden mevcut hattımın kapanmasından korkuyorum. Jetlogi, randevudan önce harıl harıl ararken, şimdi bir anda aramayı kesti. Müşteri hizmetlerine kayıt bırakmama rağmen dönüş yapmadılar, şüphelenmeye başladım.
(8) 

1650 lira için işyerine dava açmaya değer mi?

yazamajor #1571866 
Merhaba. Ben freelance çalışan biriyim. Yazın işler durgun olduğu için 2 aylığına kurumsal bir firmaya maaşlı çalışan olarak girdim. SGK'ya ek olarak Allianz'dan tamamlayıcı sigorta da yaptılar. Mesaimin son günü özel bi hastaneye muayene oldum (Allianz'la anlaşmalı bi hastane) ve 1650 tl muayene ücreti çıktı. SGK 60 gün dolunca görünüyormuş o yüzden ondan faydalanamadım, özel sigorta da sistemde aktif görünmedi. Neyse ödeyeyim, sonra şirketten isterim diye düşündüm.

Parayı isteyince şirket beni 1 ay oyalayıp Allianz'a yönlendirdi. Allianz da bana tamamlayıcı sigortamın şirket tarafından işten çıktığımın bir gün öncesi sonlandırıldığını söyledi. O yüzden son gün hastanede görünmemiş. Şirketin İK'sı zaten gönülsüz ve amatör, yardıma da yanaşmadıkları için CİMER'e şikayet ettim, 2-3 haftadır bi dönüş yok. 1650 lira için dava açmak mantıklı mı? Aldığımız ürünler/hizmetler için nasıl tüketici heyetine başvuruyorsak bu gibi konular için de hızlı görülen ve (çok) masraf çıkarmayan bir itiraz yöntemi var mı?
(3) 

Youtube automation yaparak para kazanan var mı?

yazamajor #1571778 
Bu konuyla ilgili çok fazla içerik gördüm son zamanlarda. Bilmeyenler için, Fiverr gibi sitelerden ucuza video editor bulup toplu video ürettirip onları istikrarlı bi şekilde paylaşıyorlar, zamanla kanal büyüyor ve pasif gelir oluşuyor. İngilizce içeriklerin milyon izlenmeye 10 bin dolar bandında para verdiği ortamda güzel yatırım gibi geliyor kulağa. Bu konuda veya en azından kendi yaptığı videolarla para kazanma konusunda fikri/birikimi olanlar yeşillendirebilir.
(5) 

R. Kiyosaki'nin "borçlanarak zengin olma" dediği şey Türkiye'de mümkün mü?

yazamajor #1571751 
Bu adam "borçlandığım zaman vergiden muaf oluyorum, aldığım borcu da işe yatırıyorum veya ev alıyorum" diyor ya, bu durum Türkiye'deki vergi sistemiyle ve faiz oranlarıyla mümkün mü? Evrensel bişeyden mi bahsediyor yoksa bu sadece Amerika için mi geçerli?
(3) 

Yapı Kredi faizsiz taksitli nakit avans hk.

yazamajor #1569541 
Yakı Kredi bu ay bir kampanya kapsamında faizsiz taksitli nakit avans veriyor, bunun altına bir bit yeniği var mı? Mobil uygulamada da aldığın fiyatla geri ödediğin fiyat aynı görünüyor. Bir banka neden bunu yapar anlam veremedim, sonuçta faizden kazanıyorlar. Fikri olan yeşillendirsin...
(1) 

Kumaş/moda/giyim konularında bilgi sahibi olaranlara soruyorum:

yazamajor #1568036 
Genelde AVM'lerde şubesi olan, yaygın bilinen markalardan giyiniyorum. Son zamanlarda (ülkenin ekonomik koşullardan dolayı olsa gerek) bazı markaların kumaş kalitelerini düşürdüğünü fark ettim. Hem dışarıdan bakınca bariz bir şekilde fark ediliyor; hem de aldığım birkaç üründe kıyafetin kondisyonunun çabuk bozulduğunu (çabuk sündüğünü) gördüm. Daha seçkin markalardan alışveriş yapmaya da maddi durumum el verdiği için almışken iyisini almak istiyorum. Sektörü bilen, bu konulardan anlayan kişilerin tavsiyesine açığım. Kalitesini bozmayan, parasının hakkını veren moda markaları içinde hangilerini tavsiye edersiniz? (Her ürün grubu için ayrı marka da tavsiye edebilirsiniz)
(3) 

Yurtdışından döviz ödeme alanlara vergi muafiyeti var mı?

yazamajor #1567200 
Almanya merkezli bir şirkette remote freelancer olarak işe başlıyorum. Ödeme için euro iban istediler, vergi numarası olarak da TC kimlik numaramın yeterli olduğunu belirttiler.
Şirket için çalışan diğer Türklere sorduğumda; şirket fatura kesmemizi istemediği şahıs şirketi kurmadıklarını, böylece ödemeyi doğrudan kişisel ibanlarına aldıklarını söylediler. Vergi ödeyip ödemediklerini sorduğumda da döviz gelir için vergi muafiyeti olduğunu söylediler. Hiç biri şu ana kadar bir sorunla karşılaşmamış. Ben yine de eşeği sağlam kazığa bağlamak için araştırma ihtiyacı hissettim.

Bu gerçekten söylenildiği gibi mi, yoksa şirket/iş arkadaşlarım sistemdeki bir açıktan mı yararlanıyor diye merak etmeden duramadım. Bilgi/tecrübe sahibi olanlar aydınlatırsa memnun olurum.
(2) 

Kanada'ya gitmekle ilgili sorular

yazamajor #1559165 
3 aylık Toefl (dil) kursu ile Kanada'ya gidersem

1) Eğitim boyunca çalışma iznim (work permit) oluyor mu?
2) Depremden dolayı Türkiye'den gelenlere oturum uzatma hakkı tanındığını duydum,
bundan faydalanabilir miyim ve ne kadar uzatma hakkım olur?
3) ABD'de bir okuldan master için kabul alırsam ABD öğrenci vizesine Kanada'daki ABD konsolosluğundan başvurabilir miyim yoksa Türkiye'ye mi gelmem gerekir?

Şimdiden teşekkürler :)
(2) 

Amerika'da ucuz sertifika programı

yazamajor #1556855 
Amerika'da 1 eğitim yılı gidebileceğim bir sertifika programı arıyorum. İlgi alanım film/sanat. İngilizcem iyi. Bütçem düşük. Bir sayı belirtmiyorum, bildiğiniz en ucuz okulu yazarsanız sevinirim. Community college'lardaki programlar epey ucuz diye gördüm. Şimdiden teşekkürler.
(1) 

(milliyet blog gibi) yazarlık yapılacak site

yazamajor #1550624 
Bir ara Milliyet Blog'da yazarlık yapılıyordu. Birkaç yıldır gitgide söndü ve artık inaktif gibi. Yeni yazar zaten alınmıyor ve site arayüzü de eski. Yazdıklarımı yayınlamak için belli bir prestiji olan ve yazar alımı yapan bir site/online gazete var mı diye merak ettim. Biliyorsanız lütfen bilgilendirin.
(6) 

Mezuniyetten sonra diplomayla yatay geçiş mümkün mü?

yazamajor #1539622 
Bazı ülkelerde bitmiş bir diplomayla yeni bir bölüme yatay geçiş yapılabiliyor.
Örneğin 4 yıllık (lisans) İşletme mezunusunuz, başka bir üniversitenin Ekonomi bölümüne mezun olduğunuz diplomayla başvuruyorsunuz. Kabul edilirseniz bu 2 bölümün ortak derslerinin kredisini sayıyorlar. Sadece Ekonomi bölümünde eksik olduğunuz dersleri alıp kalan kredinizi tamamlıyorsunuz (atıyorum 78 kredi, 3 dönem). Nihayetinde 4 yıllık Ekonomi lisans diplomanız da olmuş oluyor.

Bu uygulama Türkiye'de var mı acaba? Devlet üniversitelerinde olduğunu sanmıyorum ama özel üniversitelerde olmasını ümit ediyorum.
1

mobil görünümden çık