(7) 

yurtdışından gelirken içki sınırı

mister green #1581363 
selamlar,
yurtdışından gelirken 1 litre yüksek alkollü içki sınırı olduğunu bilyorum. fakat yurtdışından dönüşlerimde hiçbir şekilde türkiyedeki havaalanında bir kontrol yapılmadı.

bana mı öyle denk geldi acaba, sizin hiç ülkeye girdikten sonra dış hatlarda valizinizin veya elinizdeki duty free poşetlerinizin kontrol edildiği oldu mu?

ben hep izmirden giriyorum, izmirde mi sıkı değil bu diye düşünmeye başladım, o yüzden çok merak ediyorum. :)
(3) 

gaming mouse - dpi

mister green #1572257 
selamlar arkadaşlar,
şu an piyasadaki bütün gaming mouselar 10k ve üzeri dpi ile pazarlanıyor. benim evdeki hem kablolu(steelseries rival 3) hem kablosuz(steelseries aerox3 wireless) mouselarımın da birinin 8500 diğerinin 18k dpi ı var.

ben bu markanın steelseries engine uygulamasından dpi ayarı yaparken 3200 yapıyorum ama. oynadığım tek oyun lol, onun dışında iş yaparken de ayarı hiç değiştirmiyorum.fazlasında mouse görünmeyecek kadar hızlı oluyor.
bu arada monitörlerimden biri 32 inç 2k, diğeri 34 inç widescreen 4k çözünürlükte.

peki bu aletlerin tavan limitindeki dpi ayarlarını kim kullanıyor? tamamen pazarlama stratejisi mi, yoksa gerçekten kullanılıyor mu?
(2) 

schengen nereden almalı

mister green #1572093 
selamlar arkadaşlar,
hayatımda ilk defa geçen ay yurtdışına çıktım, hollanda vizesiyle(tek giriş) amsterdamdan girip kölnden geri döndüm. martta yine gidicem ama sonraki planlarımla birlikte daha uzun süreli multi almak istiyorum. gereken koşullarda sorun yok(sgk, bankada cash vb.) almanya kolay veriyor bu aralar diye duydum ama önceki vizem hollanda olduğu için kararsız kaldım.

sizce tekrar hollandadan başvurmak mı uzun süreli multi çıkma ihtimalini yükseltir, yoksa almanyadan mı başvurmalıyım?
(1) 

kayıp airpods pro

mister green #1570937 
selamlar,
airpods promun bir tekini kaybettim. cihazın garantisi devam ediyor, kapsamda olmayacağını ve para fereceğimi biliyorum tabiiki.

aynı durumda olup da garantiden bir tek airpods alan var mıdır?
ücreti merak ediyorum açıkçası, eğer sıfırının parasına yaklaşacaksa sıfır alacağım.
teşekkürler şimdiden.

google hesabı profil fotoğrafı

mister green #1566586 
selamlar arkadaşlar,
10 sene önce falan google hesabıma profil fotoğrafı koymuştum. external b,ir siteden koymuş da olabilirim, hiç emin olamıyorum. google.com'a girip hesaba baktığımda gözükmüyor. ama google hesabımla bir siteye giriş yaparsam orada bu fotoğraf gözüküyor. google.comda gözükmediği için oradan değiştiremiyorum.

nasıl değiştirebilir, kaldırılabilir bilen varsa çok sevinirim. şimdiden teşekkürler. :)
(2) 

schengen vize için banka hesap dökümü

mister green #1565161 
selamlar arkadaşlar,
internet bankacılığından mailimize göndert5ip yazdırdığım hesap dökümü geçerli oluyor mu? bankadan kaşeli imzalı mı olması lazım yoksa? enpara kullandığım için nası imzalatırım hiç bilemedim de :/
(3) 

türkiye havaalanı dış hatlar duty free

mister green #1564724 
selamlar arkadaşlar,

2 gün önce ailem gürcistanda duty free'de(havaalanı değil ama) 1 karton camel'ın €9.66 olduğunu söyledi (eksiup.com). inanılmaz ucuza geliyor.
ben de yakın zamanda avrupaya uçacağım da, muhtemelen gittiğim ülkelerde paket fiyatı 10 euro civarı o yüzden ya türkiyede bakkaldan çantama depolayacağım ya da burda havaalanında duty freeden alacağım.

yakın zamanda türkiyedeki herhangi br havaalanında duty freeye girmiş ve güncel sigara fiyatlarını bilen var mıdır acaba?

ben izmir adnan menderestekine gideceğim ama sabihadaki veya diğerlerindeki fiyatlar da üç aşağı beş yukarı aynıdır diye tahmin ediyorum.

teşekkür ederim şimdiden. :)
(4) 

schengen vizesi belgeler

mister green #1564350 
selamlar,
hollanda schengen vizesi için randevuma gideceğim haftaya da, ilk defa vize alacağım için kafama takılan birkaç nokta var.

buradan amsterdama uçuyorum, 5 gün amsterdamda kalıyorum(4 gece hostel).
5. gün sabahı flixbus ile brugge'e geçip 1 gece orada hostelde, sonraki gün sabahı flixbus ile brüksel e geçip 1 gece orada hostelde kalıyorum.
son yani 8. gün sabahı yine flixbus ile köln'e geçip o gece 11de uçakla türkiyeye geri dönüyorum.

uçak biletlerim var. booking'den hostellere de rezervzsyon yaptırdım fakat hostellere ödeme ya kapıda, ya da tarih yaklaşınca otomatik karttan çekilme şeklinde olacak. bookingten rezervasyon çıktısı aldığımda bu o kağıtta da açık bi şekilde yazıyor(10.08 tarihinde 0 euro ödeme yapıldı, 1 kasımda 100 euro ödenecek vb. gibi).
bu vizemin onaylanmasında bir sorun değil midir?
para vermediğimi ve her an iptal edebileceğimi görecekler sonuçta o kağıtta.

bir de sen amsterdamda iniyosun belçikaya almanyaya nası geçicen sorularına cevap olsun diye şimdiden flixbusları rezerve edip onların çıktılarını da başvuruma dahil etmeli miyim sizce?
(2) 

diş beyazlatma

mister green #1564059 
selamlar arkadaşlar,
dişlerim inanılmaz sarardı son 3-5 senedir alkol, sigara, kahve üçgeni yüzünden. dişçide diş beyazlatma işlemi nasıl oluyor? gidip bir seferde beyaz dişlerle mi çıkıyoruz uzun mu sürüyor yaptıranlar bir bilgilendirebilirse süper olur. şimdiden teşekkürler. :)
(1) 

işsizlik maaşı ve ücretsiz izin

mister green #1558639 
selamlar akradaşlr,
işsizlik maaşına hak hazanabilmek için son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olunması lazımdır diye bir ibare var. son 120 günde 20 gün ücretsiz izne çıkmış birinin o süreler çalışması içinde sayılır mı? yoksa ücretsiz izinden sonraki 120 gün mü çalışmış olması gerekir?
(3) 

shengen hangi ülkeden almalı

mister green #1558049 
selamlar arkadaşlar,
ilk defa shengen alacağım, gezimin içinde üç ülke var ve ilk girişmi üçünden de yapabilirim. hollanda, belçika veya almanyadan hangisine başvurmalıyım sizce? en uğraştırmayanı, aralarında en koly ve düşük red ihtimaliyle vize alabileceğim hangisidir?
(1) 

kortizon kullanırken beslenme - prednol

mister green #1557389 
selamlar arkadaşlar,
yarın prednol adındaki kortizon hapına başlıyorum. günde 5 tablet ile başlıyorum, 1 ay kullanacağım azaltarak sanırım.

daha önce kortizon kullananlar, beslenmenizi nasıl düzenlediniz? doktor sadece tuz yemememi ve bol su içmemi söyledi, fakat kilo almak istemiyorum açıkçası. tuz, şeker, un, yağ, alkol gibi kilo aldırma imkanı olan her şeyi bu 1 aylık süreçte hayatımdan çıkarmayı planlıyorum(çok korkutucu görünüyor evet).

siz nasıl yapmıştınız?
(6) 

mac bilgisayara elektro gitar bağlamak

mister green #1556690 
selamlar arkadaşlar,
mac bilgisayarıma direkt aux girişi üstünden jak ile elektro gitar ağlasak, harici ses kartı olmadan garageband aracılığıyla ordaki tonları kullanıp gitar çalabiliyor muyuz?

youtubeda izlediğim her videoda ses kartı kullanmışlar ama, kullanmazsak gitarı algılamıyor mu ki acaba :/
(3) 

burun kanaması

mister green #1556630 
selamlar arkadaşlar,

geçen gün uzun süre güneşin altındayken bir yarım saat şapkamı çıkarmış bulundum, saat tam öğlen 1 civarıydı. burnumdan harıl şarıl kanlar akmaya başladı.
peçeteyle tampon yaparak çok zor durdurabildim, hatırladığım bir geçmişte hiç burnum kanamamıştı.

ve işin garip kısmı, eğer kanı görmesem burnumun kanadığını fark etmezdim bile, güneş çarpması, bayılacakmış gibi olmak vb. gibi hiçbir şey hissetmedim.

neden olabilir, altında başka sebep aramalı mıyım sizce?
(7) 

bedelli askerlik rdm

mister green #1553713 
selamlar arkadaşlar, önümüzdeki hafta bedelli askerliğe gidiyorum.
adhd hastasıyım ve 2 senedir düzenli olarak ritalin ile concerta kullanıyorum.

25 gün askerlikte rdm koğuşu vb. olmayacağını tahmin ediyorum ama girişte bana psikolojik rahatsızlığın var mı diye sorduklarında söylemeli miyim sizce?
bana yarar ve zararı olur mu bu durumun?
(1) 

iphone şarj aleti

mister green #1552193 
selamlar arkadaşlar,

iphone 13 pro max telefonumu şimdiye kadar hep 96 watt macbook adaptörü ile şarj ediyordum. fakat şirket bilgisayarımın adaptörü olduğu ve geri vereceğim için kendime bir adaptör almam gerekiyor.

telefonun maksimum 27 watt şarjı desteklediğini biliyorum.

appleın standart 20 wattluk şarj adaptörünü alsam, telefonumun şarj olmasında 96 wattluk adaptöre göre çok büyük bir zaman farkı olur mu?
(1) 

mac sipariş aksesuar seti

mister green #1551165 
selamlar arkadaşlar,
apple.com dan mac siparişi verdim, donanım kısmında "aksesuar seti" diye bir şey yazıyor. bu nedir acaba?

ilgili ekran:
eksiup.com
(5) 

apple sitesinden alışveriş

mister green #1551054 
selamlar herkese,
apple.com dan bir mac alacağım da. şu anda teslimat süresi olarak 5-6 hafta görünüyor, tarih olarak da 7 Nisan-14 Nisan arası diyor.

daha önceden apple.com'da bu kadar uzun teslimat süresi yazan bir ürünü aldığınız oldu mu? gerçekten bu kadar geç mi geliyor? :(

hani bi konfigürasyon değişikliği de yapmadım base model alacağım aslında, neden olabilir ki bu süre?
(4) 

kredi kartı fazla ödeme

mister green #1549699 
selamlar,
diyelim benm kredi kartımda her taksiti 2 bin lira olacak şekilde 12 ay taksitli bir borç var. toplam 24 bin tl. ben eğer bu kartın ödemesi geldiğinde aylık taksidimden fazla ödersem, sırasıyla mı ödemiş oluyorum?

mesela aylık ödemem geldi ve ben 6 bin lira ödedim. önümüzdeki 3 ayın taksitlerini mi kapatmış oluyorum?
(2) 

işsizlik maaşı

mister green #1549060 
selamlar arkadaşlar,
işsizlik maaşı almak için işten çıkarılmak mı gerekiyor? kendim istifa etsem işsizlik maaşı alamıyor muyum? :(
(4) 

hogwarts legacy fiyat

mister green #1548581 
selamlar arkadaşlar,

malum hogwarts legacynin çıkışına 2 hafta gibi bir süre kaldı, ben de bayadır sabırsızlıkla bekleyenlerden biriyim. fakat cyberpunk vakası olmasın diye çıktıktan sonra en azından bikaç hafta bekleyip insanların yorumlarını da görmek istiyorum.

şu anda playstation 5 sürümü fiyatı ön satışta 900 lira. çıktıktan sonra zamlanma ihtimali var mı sizce? ön satışın normal satıştan ucuz olduğu bir örnek biliyor musunuz hiç?
pahalılanma ihtimali yüksek bu fiyattan kap derseniz alacağım ön satıştan. :(
(1) 

askerlik dönüşü iş durumları

mister green #1548258 
selamlar,
nisan ayında bedelli askerliğe gideceğim. askerlik için işten ayrıldığım zaman tam 8 ayım dolmuş olacak(temmuz sonunda işe başlamıştım).
normalde 6 ay ve üstü çalışanların eğer kovulurlarsa 4 hafta ihbar süreleri olduğunu biliyorum.

peki diyelim ki ben askere gittim, geldim, işe tekrar başladım ve 1 ay sonra işten çıkarıldım.
benim ihbar sürem 8+1 aylık çalışan olarak 4 hafta mı olacak?
yoksa 1 aylık yeni çalışanmışım gibi 2 hafta mı olcak?(hatta ilk iki ay deneme süresi oluyordu, hiç mi olmayacak?)
(2) 

apple find my teknolojisi

mister green #1548221 
selamlar arkadaşlar!

apple airtag in nasıl bir mantıkla çalıştığını öğrendim az önce, airtag i kendi iphoneumuzdan çoook uzakta bile bırakmış olsak başka apple cihazların bluetoothlarıyla airtagimizin konumunu gönderiyormuş.

bu bence müthiş bi özellik, ama benim merak ettiğim şey şu; benim airpods pro'm, iphoneum veya macbookum kaybolursa onlar da aynısını yapıyor mu?

iphone ve mac kapalıysa yapamaz tahminimce ama(emin değilim), mesela iki kulaklığı da içinde olan airpods pro kutusuyla kayboldu, diğer cihazlarımdan Find My uygulamasından görebilir miyim yerini eğer çevrede/yoldan geçen vb. başka bir apple cihaz varsa?
(2) 

erken seçim nasıl?

mister green #1547538 
selamlar,
seçim tarihinin mayısa çekildiği kouşuluyor ve kesin gibi lanse ediliyor. benim bildiğim kadarıyla mecliste oylamaya sunulup kabul edilmeden böyle bir şey olmuyordu, hatta akp+mhp oyları da bu çoğunluğu sağlamaya yetmiyordu. cumhurbaşkanı kendi erken seçim kararı çıkartırsa da 3. kere aday olma şansı olmuyordu.

ne değişti de direkt tarih geriye çekilebildi? mecliste oylama yapıldı da akp ve mhp dışındaki partiler mi destek verdi? :/
(4) 

dizel araç yakıt tüketimi

mister green #1547390 
selamlar arkadaşlar,
2007 model ford mondeo 2000 motor tdci dizel otomatik bir araca sahibim. yol bilgisayarından göremediğim için geçenlerde depoyu doldurup iş-ev güzergahımda birkaç gün gittikten sonra tekrar doldurup yakıt tüketimini hesapladım.
bol dur-kalklı şehir trafiğinde 80 km gittiğimde 240 liralık mazot yakmış. iki sefer de 22 liradan almıştım.

bu da şehir içi yakıt tüketiminin 13.6 litre olduğu hesabını çıkarıyor. sizce normal mi, motorda falan bi sıkıntı mı vardır yoksa hazmetmeli miyim bu yakıt tüketimini :(
(4) 

2023 seçimleri oy kullanma hk.

mister green #1545930 
selamlar,
küçük yeğenim 2005 ekim doğumlu, yani 2023 ekim ayında 18 ini bitirmiş olacak. hazirandaki seçimlerde yıl olarak tutuyor diye oy kullanması gibi bir durum olacak mı? yoksa reşit olmasına 4 ay var diye kullanamayacak mı?
(1) 

2023 bedelli askerlik

mister green #1543915 
2023 bedelli askerlik yer ve celp zamanları ne zaman belli olacak? ocak başı mı sonu mu, tam tarih var mı acaba?
(2) 

monitör özellikleri hk.

mister green #1543788 
selamlar arkadaşlar,

macbookumu bağlayıp iş yapacağım yani visualstudio, 3d modelleme programları ve adobe programlarını kullanacağım bir monitör arayışındayım. oyun da oynanmayacak kesinlikle. o yüzden 60hz olması beni etkilemeyecek diye düşünüyorum.

27 inç 2k veya 4k bir monitör alacağım fakat yukarıdaki kullanım amaçları için birkaç özellik kafamı karıştırıyor.

tepkime süresi 1 ms olması ile 4ms veya 8ms olmasının bir farkı olacak mı?

ips panel olup olmamasının bana ne gibi bir eksisi olabilir?
(4) 

intel macbook pro vs m2 macbook air

mister green #1542411 
selamlar arkadaşlar,
aşağıdaki iki macbook arasında hangisi final cut, adobe programları ve visual studio kullanan biri için daha performanslıdır sizce?

2019 macbook pro 16 inch: 2,6 GHz 6-Core Intel Core i7,16 gb ram

2022 macbook air 13 inch: m2 işlemci, 16 gb ram

aslında intel macbook pro vs m2 macbook air karşılaştırması diye düşünebiliriz. macbook air teknik işler yapılacağı zaman hantal mı kalıyor gerçekten?
(4) 

iPhone Sıvı Algılandı uyarısı

mister green #1542107 
selamlar arkadaşlar,
geçen telefonuma şarj kablosu taktığımda sıvı algılandı uyarısı aldım, fakat kabloyu çıkarıp taktığımda şarj olma sıkıntısı yaşamadım. telefonum iPhone 13 pro max, bu telefon %100 water proof değil mi? bu uyarıyı ciddiye almamak mı gerekiyor? ne gibi sıkıntılar olabilir? :/

internetten bulduğum uyarı fotosunu ekliyorum.
(youtubeda telefonu denizin dibine düşürüp bilmemkaç saat sonra dalıp alan ve direkt şarja takıp kullanan birini gördüm o yüzden bi şey olmaması gerekiyor diye düşünüyorum).
(1) 

amerika app store hesabı kullanmak

mister green #1540390 
selamlar,

türkiyede yaşıyorum ama iphoneda app store ülkesini amerika yapmak istiyorum. netflix, spotify vb. platformlarda sıkıntı olur mu? trde yaşayıp da usa app store u kullanan var mıdır?
(3) 

özel sektör yılbaşı zammı

mister green #1535220 
selamlar arkadaşlar,

şirkette ağustosta işe başlayan bir çalışana yılbaşı zammı yapılması zorunlu mu? çalışan 1 yılını doldurmamış olduğu için şirket 1 yılın dolduğunda zam yaparız diyebilir mi?
(4) 

ingilizce speaking için ne yapmalı

mister green #1532409 
selamlar arkadaşlar,

yazılı ve karşımdakini anlama konusunda ingilizcemin yeterli düzeyde olduğunu düşünüyorum. hatta yds'de 88 aldım.

fakat iş speaking'e gelince asla konuşamıyorum, cümleye başlıyorum ama takılıyorum veya istediğim cümleleri kuramıyorum.

iş hayatımda da bu sorun olmaya başladı artık çünkü yabancı yetkililerle zoomdan görüşme yapmam gerekiyor fakat olmuyor yani.
bu speaking'i geliştirmek için önümde iki yol var gibi duruyor:

1) amerikan kültür gibi bir kursa gidip speaking dersleri alacağım. bire bir mi grupça mı olur bilmiyorum, bire bir olur herhalde.
2) armut gibi platformlardan native düzeyde ingilizce seviyesi olan öğretmen bulup onunla çalışacağım.

sizce en mantıklı olanı hangisidir?
(5) 

hangi mac i almalı

mister green #1532316 
selamlar arkadaşlar,

mac mini ile macbook air arasında kalmış durumdayım, bütçem daha yükseğini de elvermiyor açıkçası. macbook alırsam da evde monitöre takılı kullanacağım, mini alırsam da öyle olacağı için taşınabilirlik ihtiyacım yok. seçenekler şunlar:

Mac Mini M1 çip 521 gb ssd 16 gb ram = 22k
www.apple.comçekirdekli-cpu’ya-ve-8-çekirdekli-gpu’ya-sahip-apple-m1-çip-512gb

Macbook Air M1 çip 256gb ssd 8 gb ram = 21k
www.apple.comçekirdekli-cpu’ya-ve-7-çekirdekli-gpu’ya-sahip-apple-m1-çip-256gb

Fiyat olarak daha yükseğe çıkamıyorum, Macbookun ssd'sini 512 yaparsam fiyat 4k arttığı için yapamıyorum. Sizce sadece taşınabilir diye mi Macbook Air'ın fiyatı bu kadar fazla? İki türlü de monitöre takılı kullanılacaksa mini almak daha mantıklı mıdır?
(11) 

smart tv büyüklük hk.

mister green #1532209 
selamlar arkadaşlar,

odama playstation için bir tane 4k tv almak düşüncesindeyim. tv ile aramda 2 metre olacak. 65 inç çok mu büyük olur? 55 inç mi almalıyım sizce? 65 inçte sıkıntı yaşar mıyım bu mesafede?

(7-8 aya salonu olan daha geniş bir eve çıkma düşüncesindeyim, o yüzden büyük alayım diyorum aslında. ama şu an rahatsız edecekse diye endişe ettim.)
(2) 

iPad için kalem önerisi

mister green #1530988 
Selamlar arkadaşlar,

iPad 9th gen kullanıyorum.
Apple Pencil'lar gerçekten çok pahalı. Daha ucuz ama iş görebilecek bir kalem öneriniz var mıdır?

Sadece not almak için ve yazı yazmak için kullacağım, çizim yapmayacağım.
(2) 

ios en iyi ücretsiz video/foto edit appi

mister green #1530345 
selamlar arkadaşlar,

fotoğraf ve video edit için ios'ta/mac'te hangi uygulamaları kullanıyorsunuz? ikisi için de adobe lightroom önerdi arkadaşım ama ücretli ne yazık ki. ücretsiz olarak kullandığınız uygulamaları söylerseniz denemek istiyorum.

teşekkür ederim şimdiden.

bu vitamin günlük kullanım için nasıldır

mister green #1529760 
selamlar arkadaşlar!
aşağıda değerlerini ve linkini verdiğim vitamini kullanmaya başladım. her gün düzenli kullanmanın bir zararı olur mu sizce? c vitamini değeri normal biliyorum ama D ve çinko fazlası zarar gibi bir durum olur mu diye düşündüm açıkçası.

1000 mg C vitamini
1000 IU D Vitamini
10 mg çinko

www.amazon.com.tr

Teşekkür ederim şimdiden.
1

mobil görünümden çık