(1) 

çift terapisti önerisi

faati #1577690 
işinin ehli bir çift terapisti arıyorum; daha önce çift terapisi alıp memnun kaldığınız bir psikiyatr varsa buraya yanıt olarak veya mesajla iletirseniz çok makbule geçer.

şehir fark etmez, online terapi alacağız.

Ankara / Zengin Mutfağı

faati #1577094 
Merhaba,

21 ya da 22 Şubat tarihlerindeki Zengin Mutfağı oyununa 1, 2 ya da 3 kişilik bilet arıyorum. Ön veya orta sıralar tercihim.

Elinde bilet olup gidemeyecek olan varsa bir mesaj uzaktayım.
(1) 

ispanya vize basvurusu kac gunde sonuclanir?

faati #1523789 
merhaba,

yakin zamanda ispanya uzerinden schengen vizesine basvuran varsa, kac gunde sonuclandigini yazabilir mi acaba?
(3) 

iLoud Micro stüdyo monitörleri Subwoofer a nasıl bağlarım?

faati #1520446 
IK iLoud Micro stüdyo monitörlere Presonus Eris Sub8 Subwoofer bağlamak istiyorum. Bir de Focusrite Scarlett 2i2 var ses ünitesi olarak.

Subwoofer'in arkadaşında hem IN hem de OUT giriş çıkışları var, hem RCA hem de TRS. Ses ünitesinde sadece TRS çıkışlar var. iLoud Micro monitörlerde ise sadece RCA out var. Aşağıya arka panellerinin gorsellerini de ekliyorum.

Şimdi, ses ünitesinden çıkışı Subwoofer IN girişine, iLoud monitorleri de ayri bir Subwoofer çıkışı olmadığı için RCA girişi ile subwoofer'in OUT çıkışına bağlamayı düşünüyorum.

Ancak, iLoud monitörler aktif olduğu için ve bir subwoofer çıkışı olmadığı için verim alabilir miyim? Bu sekilde bağlamak yerine daha çok verim alabileceğim bir yöntem var mı? Bir aparat ya da ek cihaz gibi.

Bir de, woofer üzerindeki low pass filter ve high frequency filter gibi ayarları nasıl ideal sekilde ayarlarım?

Bu iki seti de iade edip, bir çift Presonus Eris E5 XT ya da JBL 305p alabilirim. Ancak masam küçük olduğu için önce bu seti denemek istedim. Bu konuda da deneyimi/bilgisi olan arkadaşlar fikrini
(2) 

Masaustu Hoparlor Tavsiyeniz? Presonus / JBL / Pioneer / Edifier / Kanto

faati #1518983 
Merhaba,

Muzik dinlemek icin bir masaustu hoparlor cifti almak istiyorum. Buyuk cogunlukla muzik (rock/pop-rock agirlikli) dinlemek icin alacak olsam da zaman zaman evde kendim amator olarak yapacagim kayitlara da referans olmasi icin aktif studyo monitorlerini arastirdim.

Masam kucuk, odam orta boyutta. Hoparlorleri de masama kollarimi 45 derecelik aciyla uzattigimda dokunabilecegim sekilde konumlandiracagim. Ses yuksekligi benim icin onemli degil fakat genis "sweet spot" benim icin cok onemli cunku odamin ve masamin konumu sebebiyle hoparlorlerin tweeter suruculerinin kulak hizamda olmasi mumkun degil, gogus/omuz hizamda olacaklar.

Edifier hoparlorler studyo monitor olarak neredeyse hic tercih edilmeseler de hem amazon'da cok populer, hem de forumlarda muzik dinleme keyfi bakimindan siddetle tavsiye ediliyorlar. S880 modeli ya da R1700T modeli makul gibi. S1000 modeli aklimi celiyor ancak butcemi asiyor. aradaki farka degecegine emin olsam butcemi zorlayabilirim belki.
Edifier s880 - www.edifier.com
Edifier r1700 - www.edifier.com
Edifier s1000 - www.edifier.com

JBL 305P MK2 ve Pioneer DJ DM-40 hoparlorler kendilerine has waveguide tasarimlari ile benim icin cok onemli olan genis bir sweet spot vaadediyorlar. ancak bu vaad gercek mi yoksa sadece pazarlama hilesi mi, ona emin olamiyorum. pek cok video da izledim ancak artik youtuberlar da tarafli ve para karsiligi urun tanitimi yaptiklari icin guvenemiyorum.
jbl 305p mk2 - jblpro.com
pioneer dj dm-40 - www.pioneerdj.com

presonus aktif studyo monitorler ve diger ev studyosu ekipmanlari konusunda bilinen bir marka, ancak bazi yorumlar cok iyi bazi yorumlar cok kotu. bu biraz da beklenti ile alakali olabilir elbette. bu hoparlorler benim icin aslinda hacim olarak buyuk, gercekten bu alternatifler icinde en iyi ses bunda ise sartlari zorlarim.
presonus e5 xt - www.presonus.com

bir de, kanto yu4 hoparlorler cok ovgu aliyorlar. hacmen de kucuk olmasi beni cezbediyor acikcasi, fakat diger opsiyonlarin neredeyse 2 kati fiyata sahip. yani butcemi asiyor. yine de, bu hoparlorleri dinleme firsati bulmus, fikri olan suserlar goruslerini yazarsa cok makbule gecer. degecekse sartlari yine zorlarim.
kanto yu4 - www.kantoaudio.com

bu modeller disinda, sizin kullandiginiz/dinlediginiz/bilgidiniz marka ve model onerileri de cok makbule gecer.
(2) 

Net ve natürel şekilde müzik dinlemek için hoparlör tavsiyesi

faati #1518700 
Selamlar,

Masaüstü sistemime bir çift hoparlör almak istiyorum, yerim dar olduğu için geniş sweetspot üretebilen, güm güm olmasa da net ve keskin düşük frekans (bass) üretebilen bir hoparlör seti benim için ideal olacaktır.

Çok yüksek sesle dinlemek gibi bir derdim yok, ama dinlerken her enstrümanı ayrı ayrı net bir şekilde duyabilmek istiyorum. Düşük frekansta mesela bass guitar veya davul kickleri yine olması gerektiği gibi olmalı.

5" stüdyo referans monitör ciftlerine bakıyorum ama iki endişem var; birincisi bu hoparlörlerde sweetspot dediğimiz sesi en doğru şekilde duyabildiğiniz alan çok dar ve benim hoparlörleri ideal şekilde konumlandirmam çok zor. ikincisi de, bu hoparlörlerin düşük ses seviyelerinde özellikle bass sürücüsünü yeterince verimli kullanamaması. Bu ikincisinden emin değilim, sadece bir tahmin

Sizin öneriniz bu durumda ne olur?

PostgreSQL veritabanini baska bir PostgreSQL veritabani icine tasimak

faati #1504691 
AWS Aurora RDS PostgreSQL uzerinde calisan bir veritabanini, yine AWS Aurora RDS PostgreSQL uzerinde ama baska bi accountta calisan baska bir veritabanina tasimak istiyorum.

Aslinda kisaca soyle; bir test accountu icinde test_db var, bir de prod account icinde prod_db var. bunlarin ikisi de aws aurora rds postgresql uzerinde calisiyor. ben prod_db'yi alip, test_db'nin icine kopyalamak istiyorum.

pg_dump ile denedim, restore yaparken surekli hata aliyorum relationlarla ilgili.

veritabanini diger account'a clone'ladim, ama clone'dan var olan veri tabani icine restore edemiyorum. restore secenegi farkli isimde yeni bir veritabani olusturuyor. source db'nin isminin degismemesi lazim.

aws dms ile yapsam, o da source olarak ille yeni bir db olusturuyor galiba.

bir yolunu bilen varsa cok makbule gecer.
(1) 

Personal Cloud / File Server tavsiyesi

faati #1500534 
Hem Windows (gundelik bireysel isler), Hem Mac (is icin), Hem de Linux (hobi isleri) kullaniyorum. 3 isletim sistemi de 2 ayri cihazda calisiyor.

Tum dosyalarima merkezi bir yerden ve tum cihazlarimdan ulasabilmek istiyorum. Disaridayken de evdeki diskte ya da bulutta tuttugum dosyalara rahatlikla erisebilmek de istiyorum.

Dosyalarimin toplami yaklasik 1 TB boyuntunda ve su an iki farkli harici disk uzerinde yedekliler. Bu disklerden biri 4 tb kapasiteli, ortak disk olarak bu harici diski kullanmayi planliyorum.

Bunun icin bir kac alternatif var aklimda ama soru isaretlerim de var;

Alternatif 1. - NAS cihazi almak, ancak cok pahali. O kadar para vermeye gerek yok diye dusunuyorum.

Alternatif 2. - Bosta duran Raspberry Pi cihazim uzerine Samba file server kurmak. Buradaki handikap; dosyalar ev agi icerisinde erilebilir olurken disaridan erisime (portu ozellikle acmazsam) kapali olacaklar.

Alternatif 3. - Yine bosta duran Raspberry Pi cihazim uzerine nextcloud gibi bir personal cloud servisi kurmak. Burada dosyalara ev disindayken de erisebiliyorum ve mobil uygulama uzerinden vb. de erisebiliyorum ancak guvenlik kaygisi yasiyorum bu alternatifte.

Alternatif 4. - Google Drive (One) uzerinden 2 tb alan alip, tum dosyalarimi bu cloud alana yedeklemek. Bu alternatif aylik hatiri sayilir bir odeme gerektirse de sundugu ozellikler, ozellikle de aradigini hizlica bulabilme imkani ile cazip geliyor. Bu noktada her seyi Google'a teslim edecegim ve Google da her seyi son bit'ine kadar indexleyecegi icin yine guvenlik kaygim on plana cikiyor.


Sizin buna benzer bir ihtiyac icin kullandiginiz farkli bir cozum var mi? Bu secenekler arasindan veya farkli bir alternatif oneriniz ne olur?
(4) 

Lastik ebat degisimi konforu ne kadar etkiler?

faati #1497010 
Mondeo mk4 aracimda 18” jantlar ve ince yanak (235/40R18) lastikler var.

Bunlari 16” jant ve dolayisiyla genis yanak (215/55R16) lastiklerle degistirirsem konforda fark edilir bir artis olur mu?
(3) 

Volvo V40 - Kapı Seri Numaraları

faati #1482396 
Arkadaşım 2019 model bir Volvo V40 aldı. Ancak birkaç gün sonra sağ arka kapının menteşe vidalarının eksik olduğunu fark etti, bunun üzerine şüphelenip kapı seri numaralarını kontrol ettik ve sağ taraftaki ön ve arkada kapıların seri numaralarının aynı olduğunu ancak sol taraftaki iki kapının seri numarasının hem sağ taraftakilerden hem de birbirlerinden farklı olduğunu gördük.

Bu durumda hasarsız diye satılan aracın sol iki kapısının değiştiği yönünde kuvvetli bir şüpheye sahibiz ancak Volvo'dan sağlıklı bir yanıt alamadık. Bir Exper haftaya arabaya bakacak, fakat bu süre zarfında eğer V40 sahibi varsa, kapı altlarında yazan seri numaralarını kontrol edip hepsi aynı mı değil mi diye kontrol edip yazabilirse çok işe yarar.
(10) 

Uzun sure susamamak ve tuvalete gitmemek icin ne yapmak gerek?

faati #1468190 
4 saat surecek bir sinava girecegim, sinavda su icebilirim ancak 4 saat boyunca oturdugum yerden kalkmamam gerekiyor. ara sira su icmem gerekecek cunku kullandigim bir ilac sebebiyle agzim cok cabuk kuruyor, su icmem gerekiyor, ama mumkun oldugunce minimumda tutacagim elbette. ama ilac haric beni sinav suresince susatacak, agzimi kurutacak her seyden tamamen uzak durmam gerek.

bu 4 saat boyunca susamamak ve tuvalete gitmemek icin ne yapabilirim?
(6) 

aracimin darbe emisini arttirmak en etkili yontem nedir?

faati #1464334 
aracimda (mondeo) ince yanak 240/35/r18 lastikler var ve arac yoldaki butun darbeleri hissettiriyor, ben de aracin darbe emisini arttirarak konfor kazandirmak istiyorum.

arabanin lastiklerini jant capini kuculterek daha genis yanakli lastiklerle degistirmek surus konforunu ve darbe emisini ne kadar etkiler?

ya da bunun yerine daha yumusak amortisorler mi kullanmaliyim?

baska ne yapabilirim?
(5) 

developer arkadaslar, projem icin hangi dili secmeliyim?

faati #1463799 
aklimdaki bir proje icin -ve yaparken ogrenmek icin- bir dil/framework secip ogrenmeye baslamam gerekiyor. hedefim hizlica guzel gorunen ve temel islevlere sahip bir mvp ortaya cikarmak.

temel programlama konseptlerine hakimim. html ve css biliyorum ama cok hakim degilim, ancak dokumantasyonlara bakarak istedigimi ortaya cikartabilirim. temel sql sorgularini biliyorum. js ya da php bilmiyorum. uzun zamandir wordpress ile pek cok websitesi yapiyorum ama bu proje icin bir faydasi yok elbette.

projede basit crud islemleri olacak;
- urun/hizmet/kullanici profilleri olusturma
- bu profiller icinde listeleme ve filtreleme
- profiller arasinda eslestirme
- eslesen hizmetlere (tamamina ya da secilenlere) talep gonderme (eposta ile olabilir)

hizlica yaptigim arastirmalar sonucunda django one cikti ama ogrenme sureci uzun surer mi emin olamadim. universitede php ogrenmistim yillar once, acaba php/js ile mi denesem diye de dusunmuyor degilim. hatta gaza gelip, flutter ile web/mobil paralel bir gelistirme mi yapsam diye gaza geliyorum ancak sanirim bu ogrenme sureci en uzun opsiyon olur. css tarafinda bootstrap veya onereceginiz baska bir kutuphane kullanabilirim.

ozetle, yukarida listeledigim fonksiyonlari iceren bir web uygulamasini hizlica hayata gecirebilmem icin hangi dili/frameworku kullanmami onerirsiniz?

bana bi yol gosterirseniz cok makbule gecer, simdiden tesekkurler.
(4) 

Farkli ebatta lastik kullanabilir miyim?

faati #1461541 
Merhaba,

Ford mondeo aracimda 235/40/R18 ebatli lastikler var. Cok ince yanakli olmasindan rahatsizim, konforu cok azaltiyor. Jant degistirmeden daha genis yanakli lastik kullanabilir miyim? Mesela 235/50/R18 lastik taksam, bu bir sorun yaratir mi?
(7) 

Aracımda saçma bir sorun var...

faati #1456233 
Ford Mondeo (2008, mk4 kasa) aracımda bir süre önce şöyle bir sorun ortaya çıkmıştı; aracın vitesini değiştirdiğimde (araç otomatik, yani P'den D'ye alırken) araba bagaj kapağını açıyordu. :) Her arabaya binip çalıştırıp, d'ye alınca bagaj açılıyordu, aracı d'de bekletirken biri gidip bagajı kapatırsa sorun olmuyordu. Bir süre sonra bu sorun yerini başka bir soruna bıraktı; bu kez vites değişimi ile hiç ilgisi olmadan, aracın farları yaniyorken bagaj açık uyarısı alıyorum sürekli ama bagaj açılmıyor, sadece uyarısı var. Farlar kapalı iken uyarı yok, sadece farlar açıkken oluyor. Bir de bagaj kapağı anahtarla otomatik yaklaşınca açılmıyor artık, hatta anahtardan basınca da açılmıyor bazen, canı ne zaman isterse. Genelde aracın motorunu durdurup, araçtan inip kumandadaki bagaj açma tuşuna 2 kez peşpeşe basarsam açılıyor. :)

Böyle saçma bir sorun ahali, servis 1 ay sonraya randevu verdi (ingiltere'deyim), o yüzden tek başıma kaldım, nasıl cozebilecegime dair yardım edebilecek olan veya sadece tahmin yürütebilecek olan dahi varsa çok sevinirim.
(5) 

Macbook Pro ile Windows Notebook arasında kararsızım

faati #1450591 
Yeni bir notebook almam gerekiyor. Oyun oynamıyorum, genelde iş (bilişim) ve bireysel ihtiyaçlar için kullanacağım.

Macbook Pro ile düzgün bir Windows notebook arasında kaldım.

Macbook cihazı benim için cazip şeyler;
- xcode, yani ios için uygulama geliştirme imkanı.
- öğrenme isteği, hiç macos kullanmadım ve merak ediyorum.
- üzerinde hem Windows hem macos çalıştırabiliyor olmak.

Sorularım;

Özellikle Macbook üzerinde hem Windows hem macos kullanan yazarlar performanstan memnunlar mı? Macbook üzerinde Windows stabil çalışıyor mu? Tavsiye eder misiniz?

En az 16 GB ram'e sahip bir cihaz almak istiyorum ve Macbook tarafında 16 GB ram'li cihazlar aşırı pahalı malum. iyi bir konfigürasyona sahip 2017-2018 model bir Macbook pro beni uzun süre üzmeden götürür mü?

8 GB ram ile 2020 model bir macbook alsam, sonradan kendim ram ve SSD upgrade yapabilir miyim yoksa ram ve SSD artık anakarta tamamen entegre mi?
(1) 

ubuntu ile veri kurtarmak için en etkili araç

faati #1450473 
merhaba,

harddiskin veri yedeklediğim bölümüne yanlışlıkla bir linux dağıtımı kurdum, kurar kurmaz fark ettim ama iş işten geçmişti tabii. yine de bölümün önemli bir bölümüne henüz yazılmamıştır ve dosyaların çoğunu kurtarabilirim sanki.

şimdi ubuntu live ile üzerine yazılmamış dosyaları kurtarmayı deneyeceğim.

sorum şu; bu dosyaları kurtarmak için hangi programı kullanmamı önerirsiniz? üzerine yazılmamış tüm dosyaları tamamen kurtarmak istiyorum.

bu arada bölüm ntfs idi, ext4'e döndü, bu durum kurtarma işlemini etkiler mi?
(2) 

Mülakatta sorulan bu 2 durum sorusuna siz ne yanıt verirdiniz?

faati #1449621 
1) Çalışma arkadaşlarınızı network konseptleri hakkında bilgilendirmekle görevlendirildiniz. Bu çalışanlar 2 gün içinde projelere atanacaklar. Siz zaman planlamasının gerisinde kalıyorsunuz ve eğittiğiniz personel uzun molalar veriyor. Ne yapardınız?

2) Çalışma arkadaşlarınızdan biri sürekli dışlanıyor. Asla esnek değil, çok açık sözlü ve düşüncelerini olduğu gibi söylüyor ve bu diğer takım arkadaşları tarafından hoş karşılanmıyor. Bu durum takım üyeleri arasında çatışmalara sebep oluyor. Diğer bir sorun da, bu kişi ne zaman bir takıma konsa, diğer takım üyeleri bu kişiyle çalışmanın çok zor olduğunu söyleyerek bu kişinin başka bir takıma alınmasını istiyor. Ayrıca bu kişinin arkadasından da çokça dedikodu dönüyor. Bu durumu nasıl halledersiniz?
(2) 

ingiltere'de üniversite öğrencisi ya da akademisyen olan var mı?

faati #1447648 
Apple back-to-school promosyonu ile iPad almak istiyoruz, e-posta adresi ile kayıt olup yardımcı olabilecek varsa pek makbule geçer.

Bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenci ya da akademisyen olmak yeterli.
(4) 

Diş beyazlatma

faati #1441926 
Diş hekimine gitmeden (yurt dışındayım) evde uygulayabileceğim bir diş beyazlatma yöntemi arıyorum. Özellikle dişlerimin araları kötü görünüyor, temel amacım o lekeleri yok etmek. Dişlerin kendi tonunu da bir iki ton açarsam güzel olur tabii.

Var mıdır bir yolu?
(3) 

Kulaktan düşmeyecek kulak içi kulaklık tavsiyesi...

faati #1440788 
Spor yaparken, koşarken, hoplayıp zıplarken kulağımdan düşmeyecek bir kulaklığa ihtiyacım var.

Baş üstü kulaklıklar kısa bir süre sonra kulağımı terletmeye başlıyorlar, bunalıyorum. Kulak içi olanlar da ben hareket ettikçe yavaş yavaş dışa doğru kayıp düşüyorlar sonunda, sürekli tekrar tekrar kulağıma sokmak zorunda kalıyorum.

Var mıdır bu sorunu yaşatmayacak ergonomik bir kulaklık?

Kulaklık tipi ya da direkt modeli önerirseniz sevinirim.

Tercihen kablosuz ve suya (yağmura) dayanıklı, ses kalitesi ortalamanın altında olmayan, sahnesi geniş ve dengeli ses beren bir kulaklık arıyorum. Ağırlıklı olarak rock müzik dinliyorum.
(2) 

Yurt dışı hisse ve maden yatırımı nasıl yapılır?

faati #1440313 
Mesela Tesla ya da Apple hissesi almak istiyorum, en pratik şekilde nasıl alabilirim? Aynı merakım nikel, bakır gibi madenler için de geçerli. Nasıl nikel yatırımı yapabilirim?

Akbank, İş Bankası, Enpara mobil uygulamalarına baktım ama bir şey göremedim.
(3) 

Kaliteli Beyaz Önlük Nereden Alınır?

faati #1439160 
Beyaz önlük kullananlar (doktorlar, öğretmenler vs.) kaliteli beyaz önlük nereden alınır? Nelere dikkat etmek gerekir? Beyaz önlük üreten bilinen iyi bir marka var mı "şu markanın beyaz önlükleri, üniformaları iyidir" diyebileceğimiz?

Cebi derin olsun, yakası büyük olsun, az düğmeli olsun vb. tavsiyeleriniz varsa onlar da makbule geçer. .
(5) 

Hangi çay daha iyi?

faati #1437922 
Yurt dışında yaşadığım için Tirebolu gibi özel harman çaylara ulaşamıyorum maalesef.

Çaykur Rize turist çayı
Çaykur Çay çiçeği
Çaykur filiz çayı

Bunlar var, bir de ahmaad gibi bir markanın çayı var her yerde, Ortadoğu'dan muhtemelen ve büyük yapraklı bir çay.

Bu en yaygın çağlardan en iyisi hangisidir?
(3) 

gündüz uyuyan gece uyutmayan yavru kedi

faati #1437707 
bir yavru kedi sahiplendik, 3 aylık şu an.

gündüzleri çok hareketli olmasına rağmen bolca da uyuyor. zaten kediyi veren çok uyuyacak olmasının normal olduğunu söylemişti ancak sorun şu ki bu kedi bütün gece ayakta, bizi uyutmuyor. tek bir odaya kapatmak da istemiyorum ama diğer türlü de bir bizim tepemizde bir çocuğun tepesinde, kimseyi uyutmuyor gece olunca.

bu kedinin uykusunu düzene sokmak için yani gece uyumasını sağlamak için bir yol var mı? yoksa normali bu mudur? ne önerirsiniz?
(7) 

Öğrenmede Maymun İştahlılık ve Odaklanamama Sorunu (Bilişim)

faati #1437108 
Eşek kadar adamım, 1999 yılından beri bilgisayarlarla iç içeyim. Öyle uzaktan kullanıcı değil, içini dışını bilen, derinine inen kullanıcılardanım.

Bilişimin her alanına ilgim ve bolca boş vaktim var. Ancak sorunum şu ki, her şeyi öğrenmek isterken hiçbir şey öğrenemiyorum. Siber güvenlikten yazılım geliştirmeye, bulut sistem mimarisinden büyük veriye her ana dal ve hatta onların alt dalları dahil ayrı ayrı ilgimi çekiyor.

Birini öğreneyim diyorum, aklım diğerlerinde kalıyor. Siber güvenlik çalışırken kendimi aws sertifikalarına bakarken buluyorum. aws çalışayım diyorum, kendimi flutter kursularını tararken buluyorum.

hiçbir alana odaklanamıyorum, hiçbir alanda uzmanlaşamıyorum.

bu sorunu aşmanın bir yolunu bilen varsa dayak dahil her çözüme razıyım çünkü bazen benim bile kendimi tokatlayasım geliyor. :)
(5) 

Minecraft

faati #1436969 
7 yaşındaki kızım Minecraft öğrenmek istiyor. iPad üzerinde oynayacak, satın aldık ama hiçbir fikrimiz yok. Benim de, kızımın da oyunlar konusunda pek becerisi yok. :) Arkadaşları oynuyor, onlarla birlikte oynamak için heves etmiş.

Nereden kolayca öğrenebilir? Önerebileceğiniz video ya da kanal var mıdır? İngilizce ya da Türkçe fark etmez, her iki dile de hakim.
(2) 

Facebook Gruplarındaki paylaşımım arkadaşlarıma görünmesin istiyorum.

faati #1436735 
Soru başlıkta

Bir türlü gerekli ayarı bulamadım. Public bir grupta yazdıklarım tüm arkadaşlarım tarafından görülebiliyor, ben sadece gruptakiler görsün istiyorum.

Çok bakındım ama bulamadım böyle bir privacy/gizlilik ayarı.

Bilen varsa çok makbule geçer.
(3) 

Kediyi koltuktan uzak tutmak için sprey vb. ürünler

faati #1436095 
Bir yavru kedimiz var ve sürekli koltukları tırmalama eğiliminde. Onu koltuklardan uzak tutacak bir sprey ya da benzeri bir ürün kullanıp memnun kalan var mı?

Tırmalama tahtası var, yine tırmalayabileceği oyun kutusu da var ve her ikisiyle de oynuyor ama geceleri koltuğu tırmalıyor. Ne yapabilirim?
(5) 

raspberry pi 4 web sunucusu olarak kullanılabilir mi?

faati #1433588 
8 gb ram'li raspberry pi 4 (quad core cpu, 8 gb ram) web sunucusu olarak kullanılabilir mi? bağlantım 400 Mbps download, 50 Mbps upload. üzerinde çok fazla trafiği olmayan birkaç tane (10 diyelim) wordpress sitesi çalışacak. raspberry ile bu ev bağlantısı yeterli olur mu? raspberry 7/24 çalışırsa bir süre sonra kararlılık sorunları ortaya çıkar mı?
(4) 

Kedi sahiplenme öncesi tavsiyelere ihtiyacım var.

faati #1433581 
Merhaba,

Bu hafta sonu kedi sahipleneceğiz. Birkaç ay önce talep etmiştik ve sıradaydık, bugün arayıp hafta sonu kedi seçeceğimizi söylediler. Pek bilgili değiliz, o yüzden birkaç sorum olacak.

Ön bilgi; evimiz müstakil ve bahçeli, bahçenin etrafı kapalı. Çoğunlukla bahçede olacak şekilde, bahçe ve ev içi karışık yaşayacak. 7 yaşında bir kızımız var, muhtemel tüm yaşıtları gibi kedi delisi. son olarak, alacağımız kedi yavru kedi olacak ve resmi bir kurumdan tüm aşıları ve ilk bakımları yapılmış şekilde teslim edilecek.

Seçme şansımız olduğu için en önemli 2 sorum;

1. dişi-erkek farklılıkları, avantaj ve dezavantajları nelerdir?
2. tek ve iki kedi almak arasında nasıl farklar var? iki kedi olursa, evde olmadığımız zamanlarda sıkılmazlar ve onlar için iyi olur muhtemelen. ancak bu kez bize alışmakta ve uyum sağlamakta zorlanırlar mı diye tereddütteyim. bir de, eğer 2 kedi alacak olursak, 2 erkek, 2 dişi veya 1 erkek 1 dişi gibi opsiyonlardan hangisini tercih etmek mantıklı olur?

bunun dışında, evdeki bazı eşyalardan uzak tutmak için ne yapmak gerekir? mesela deri koltuğu parçalamasın, elektro gitarın tellerine dadanmasın istiyorum. bunun için nasıl önlemler alabilirim?

tüy dökümünü ve kokuyu minimuma indirmek için genelde kaliteli mama tavsiye edilmiş, başka öneriler varsa da çok makbule geçer.

ek soru: burada tüm gerekli eşyaları, oyuncakları, yuvaları vs. ikinci el çok uygun fiyata ve çok temiz şekilde bulmak mümkün. ama ikinci el alınan eşyalardan bir önceki kedinin kokusu vb. şeyler hayvanı rahatsız eder mi emin olamadım? bu konuda da yorum ve önerilerinizi bekliyorum. :)
(6) 

Dizel araçta yakıtın önemi?

faati #1432273 
Merhaba,

2008 model 2.0 litre dizel Ford Mondeo araç aldım.

ilk kez dizel araç sahibi oldum, daha önce dizellerde yakıt kalitesinin önemi hakkında kulaktan dolma bilgiye sahibim ama emin olmak istiyorum çünkü burada (ingiltere) normal dizel (regular) ile katkılı dizel (ultimate) arasında epeyce fiyat farkı var. Regular olanın litres 1.16 pound, ultimate olanın 1.36 pound.

Acaba regular dizel zaten gerekli standardı sağlıyor da bu ultimate dedikleri ufak tefek katkı maddeleriyle iteledikleri bir pazarlama hilesi mi diye tereddüt ediyorum.
(5) 

Gitar (elektro) çalmayı öğrenmek için hangi uygulamayı önerirsiniz?

faati #1426742 
Merhaba,

Bir elektro gitar aldım ve buradan aldığım tavsiyeler ile YouTube üzerinden Selim ışık gitar derslerini izleyerek pratik yapmaya başladım.

Bugün ise yousician uygulaması ile tanıştım, şarkı ile pratik yaptırması ve bastığınız notayı duyarak sizi kontrol etmesi çok hoşuma gitti. Ancak bir yandan da biraz pahalı, ayda 25 pound.

Derken rocksmith oyununu öğrendim tesadüfen, biraz YouTube videolarına baktım sanki gerçek gitarla guitar hero oynanıyor gibi. Ama öğretir mi, yoksa oyun oynar gibi kendimi mi eğlendiririm emin olamadım.

Aranızda yousician ya da rocksmith ile gitar çalmayı öğrenen ya da öğrenmeyi deneyen var mı? Varsa yorumları çok işime yarar.

Ayrıca, yousician ya da rocksmith gibi bastığınız notayı duyarak kontrol eden ve size basit parçalar çaldırarak pratik yaptıran başka oyun/uygulama varsa o da çok makbule geçer.
(3) 

IELTS seviyemi sınava girmeden en yakın şekilde nasıl öğrenebilirim?

faati #1422785 
SB...

Dil kurslarının yaptığı sınavlara katılamam, çünkü yurt dışındayım. Mevcut IELTS seviyemi tüm alt branşlarda (speaking, reading, writing, listening) nasıl en doğru şekilde öğrenebilirim?
(5) 

Gitar / Elektro Gitar Öğrenmek

faati #1421995 
37 yaşındayım, daha önce hiç enstrüman çalmadım. Müzik kulağım ve ritim algım iyidir. Epeyce vaktim ve müsait bir evim var.

Elektro gitar öğrenmek istiyorum ama öncesinde akustik ya da elektro akustik bir gitarla öğrenmeye başlasam daha iyi mi olur? Özel ders alma imkanım yok, YouTube ve/veya farklı online kaynaklar ile öğrenmek mümkün olur diye tahmin ediyorum, yanılıyor muyum?

Her türlü tavsiyeye açığım.
(2) 

Bluetooth hoparlörün ses kalitesini nasıl yükseltebilirim?

faati #1420994 
Bir Bluetooth hoparlörüm var ama ses kalitesinden memnun değilim. Şu model kendisi; www.segment.com.tr

Ürünün kendi sitesinde 3W yazıyor ama ürünün arkasında çıkış gücü 5W yazıyor. Batarya kapasitesi 1600 mAh.

İçinde 7-8cm -tahminen- çapında bir full-range driver var, ayrıca bir tweeter, woofer ya da passive driver yok.

Acaba ben bunun içineki hoparlörü aynı çapta daha kaliteli bir hoparlör ile değiştirsem ses kalitesi yükselir mi yoksa kapasite sorunu yaşar mıyım? Amfi takmam da gerekir mi?

Niyetim Bluetooth alıcısının vb bulunduğu elektronik aksamı sabit tutarak bu aletten daha kaliteli bir ses almak. Batarya kapasitesini de arttırabilirim gerekirse.

Derinlemesine bir elektrik/elektronik bilgim yok. Bu yüzden yetkili yazarların tavsiyeleri çok makbule geçer.

Neler yapabilirim ya da yapamam?
(4) 

Ülkelerin günlere göre covid-19 vaka sayıları

faati #1412167 
Ülkelere göre ilk vaka görülme tarihinden itibaren gün gün toplam kaç vakaya çıktığını gösteren karşılaştırmalı bir tablo görmüştüm, şimdi bulamıyorum.

Ülkelerin günden güne vaka sayılarını karşılaştırmalı olarak tek bir tabloda görebileceğimiz bir görsel/dosya/link var mı?
(2) 

Mobil Uygulama yayınlayarak para kazanmak

faati #1405689 
Mobil uygulama geliştirme öğrenmeye başladım, ufak tefek basit şeyler yapabiliyorum. Bir yandan da ux/ui prensiplerine bakıyorum, tasarıma önem veriyorum, mobil pazarlama araçlarını araştırıyorum vs.

Cross Platform (hem Android hem iOS için) Uygulama geliştiriyorum.

Şimdi hem biraz derine inmek için hem de bir şeyler üreterek öğrenmek için birkaç mobil uygulama yapıp store'a koymak istiyorum.

Ne tür uygulamalar ile daha kolay kullanıcı ve gelir elde edebilirim? Mobil pazarlama tarafında tüyo verebilecek olan, hangi tarz uygulamaların daha çok gelir getirdiği konusunda deneyimi olan varsa çok makbule geçer.

Ayrıca, varsa basit mobil uygulama fikirleriniz de makbule geçer. Daha önce yapılmış ya da yapılmamış olması çok önemli değil, bu aşamada asıl amacım yaparken öğrenmek.
(4) 

wordpress yetki sorunu

faati #1400096 
merhaba,

wordpress üzerine kurulu kişisel bir websitem var, uzun zamandır panele girmiyordum, dün bir yazı eklemek istedim ama ekleyemiyorum.

panele admin hesabıyla sorunsuz giriş yapabiliyorum, ama "yeni > yazı" diyerek yeni bir yazı oluşturmak istediğimde yazı ekleyeceğin alan görünmüyor, sadece başlık eklenen kısım görünüyor. yayımla butonu yerine de "inceleme için gönder" butonu var.

ekran görüntüsünü ekliyorum.

bu arada, bir başlık yazıp "inceleme için gönder" butonuna bastığımda da "Üzgünüm, bu yazıyı düzenleme yetkiniz yok." hatası alıyorum.

admin hesabı "yönetici" olarak görünüyor, bir sorun yok. tüm eklenti ve temaları güncelledim, wordpress de son sürümde. tüm wordpress dosyalarını tekrar upload ettim.

durup dururken ne oldu da patladı bu anlam veremedim, çözümünü de bulamadım.

yardımlarınızı bekliyorum.
(2) 

Bilişimde hangi alana yönelmeli? Security, Data Science, Cloud, AI, Mobile

faati #1395024 
36 yaşındayım. 1999'da lisedeyken ilk bilgisayarımı aldım ve o yıllarda web tasarımdan tutun da script yazmaya kadar bilgisayarın her şeyi ile haşır neşir oldum. üniversitedeyken kodlama ile ilgili derslerden hep en yüksek notları aldım, bu konuda yetenekli olduğumu düşünüyorum. ancak bilişim kökenli olmama rağmen hiç teknik pozisyonda çalışmadım bugüne kadar, işin mutfağında olmadım hiç.

şimdi ise yurt dışındayım. ingilizcem yazma/okumada orta-ileri, konuşmada ise orta seviyede. epeyce boş zamanım var ve şimdi tekrar işin mutfağına inmek ve bilişim alanında kariyer yapmak istiyorum.

sorunum şu ki bilişim alanındaki neredeyse her konuya ilgim var ve hepsi çok cazip geliyor. gerçekten hepsini öğrenmek istiyorum ancak tabii ki bu mümkün değil. bu yüzden bir karar vermem gerekiyor.

girdiğim alanın en geçerli sertifikalarını alacağım, ancak "deneyimsizlik" başıma bela olacak sanırım. örneğin, AWS Solution Architect sertifikasını alsam, 36 yaşında deneyimsiz bir solution architect aşırı dez avantajlı olur diye düşünüyorum. bu arada, birkaç ay deneyim kazanmak amaçlı ücretsiz çalışmaya da gönüllüyüm.

aklımda cloud tarafında aws, security tarafında penetration testing, data science tarafında power bi ya da tableau, AI tarafında python ve tensorflow, mobile tarafta swift ya da cross platfom flutter var.

bu arada, -vaktim bol olduğundan- bir alanda uzmanlaşmaya çalışırken, bir taraftan da mobile development öğrenebilirim. günde 5-6 saat uzmanlığa, 3-4 saat de mobile development a ayırabilirim. ya da hiç ikiye bölünmeden tek bir alana da kasabilirim ama dikkati çok kolay dağılan ve maymun iştahlı biriyim, sanki ikiye bölsem maymun iştahlılığımı biraz olsun bastırabilirim diye düşünüyorum.

sizce benim durumumda hangi alana yönelmek daha mantıklı olur? gerekçeleriyle birlikte mümkün olduğunca açıklarsanız sevirim.
(2) 

Uyku Takibi

faati #1393722 
Merhaba,

Özellikle uyku takibi amacıyla bir akıllı saat almak istiyorum, çok yüksek bütçeli olmasın da istiyorum.

Uyku takibi için akıllı bileklik ya da akıllı saat kullanan ve memnun olan varsa önerileri bekliyorum.

Huawei Band 2 Pro oldukça makul fiyatlı şu anda, iddiası da uyku takibi yaptığı yönünde. Dahili GPS ve Kalp Ritmi Ölçer barındırması da ayrı bir avantaj. Keşke saat formunda olsaydı.

Fossil'in hybrid saatleri var, pil ömürleri aşırı iyi ve bildiğin klasik saat gibi göründükleri için şıklar. Ama uyku takibinde nasıllar onu bilemiyorum.

Garmin'in bazı modellerinde (Forerunner 235) önemli indirimler var ama yine fiyatı yüksek ve uyku takibi konusunda bir iddiası belirtilmemiş ürün özelliklerinde.

Sizin kullandığınız bir cihaz varsa ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
(1) 

Dorockxl benzeri mekanlar

faati #1392691 
Dorock xl, if Ataşehir, if Beşiktaş, moda kayikhane benzeri mekanlar hangileri? Anadolu ya da Avrupa yakası fark etmez.
(6) 

Mercedes C220 CDI (2005) ve dizel motorlar hakkında.

faati #1390200 
Merhaba,

Dizel ve tercihen otomatik bir araç almak istiyorum. İkinci el alacağım ve biraz hor kullanacağım. Hem çok fazla dur kalk yapacağım hem de çok uzun mesafe yol yapacağım. Yılda yaklaşık 30-40 bin km yapacağım.

Mercedes C220 CDI almayı planlıyorum, 2005 model 210.000 km'de. Bu motorların oldukça dayanıklı olduğunu duydum, yine de emin olamıyorum.

Hem bu araç özelinde, hem de genel olarak 10 yaş üstü yüksek km'de dizel araç alırken nelere dikkat etmemi önerirsiniz?

Dizel partikül filtresinin çok sorun çıkarttığını ve çok pahalı olduğunu duydum. Sanırım bu eski araçların çoğunda yok, o yüzden nispeten rahat. Turbo bildiğim diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ama turbo nasıl kontrol edilir hiç fikrim yok.

Aslında düşük hacimli (1.4-1.6) benzinli bir araç da düşünebilirim ama benim bütçeme otomatik ve düşük hacimli bir benzinli araç bulamıyorum. Yoksa hiç düşünmeden 1.4 Civic hb alırdım. :)

O yüzden bütçeme uygun dizel otomatik Mercedes c220 CDI 'a odaklandım. C180 kompressor de çok piyasada ama o da yakıt tarafında beni üzer.
(5) 

iPhone 11 Pro Max vs. Samsung Note 10+ 5G

faati #1380640 
Bu iki telefondan bir tanesini almayı düşünüyorum, ancak kararsızım.

Hep Android kullandım, Google ekosistemini seviyorum ve tercih ediyorum. Öyle çok pahalı telefonlar kullanan biri de değilim aslında, 2 yılı aşkın süredir Xiaomi Mi 5 kullanıyorum. Yani bir telefon aldığımda ömrünü doldurana kadar kullanmayı tercih ediyorum.

Telefondan 4 ana beklentim var; kamera performansı, uzun pil ömrü, li-ion pile sahip olması ve su geçirmez olması.

Bu 4 ana beklentimi birlikte karşılayan şu an piyasada bu iki telefon var, ancak ikisi arasında karar vermekte zorlanıyorum. (Huawei P30 Pro aldım ancak arayüzün ve kamera tarafındaki yapay zeka özelliklerinin yetersizliği sebebiyle iade ettim. Ayrıca Google ile yaşanan lisans sorunları sebebiyle kendi işletim sistemlerine odaklanıp Android güncellemelerini biraz aksatabilecekleri ihtimalini de düşündüm.)

Apple kesinlikle rakipsiz bir servis kalitesine sahip. Aklımı çelen en büyük farkı bu. Cihazımda bir sorun yaşarsam, çözüleceğini biliyorum. Bunun yanında, iOS'un stabilliği de diğer önemli bir faktör.

Note 10+ 5G'nin iPhone'a kıyasla en önemli avantajları wireless reverse charge özelliği olması (uzun seyahatlerde akıllı saatin sarj istasyonunu taşıma yükünü ortadan kaldırıyor) ve 5G destekli gelmesi. Şu an 5G yaygın olmasa da 2 yıl içinde yaygınlaşacağını ön görüyorum. S-Pen diğer bir farklılık ama efektif kullanır mıyım ya da gerçekten işe yarar mı emin değilim.

Hal böyle olunca, telefonların epeyce pahalı olduğunu da göz önünde bulundurunca, karar vermek biraz zorlaşıyor benim için.

Bu iki cihaz arasında benim kaçırdığım farklılıklar var mı? Ya da yukarıda belirttiğim 4 beklentimi karşılayan farklı telefon önerileriniz var mı?

Siz olsanız, bu iki cihaz arasında hangisini, hangi sebeplerle seçersiniz?
(2) 

145.000+ fotoğrafı organize etmek için uygulama önerisi

faati #1379238 
Harddiskimde 145.000 adet fotoğraf ve video var. Bunları organize etmek istiyorum.

Video ve fotoğrafları hızlıca ayırabileceğim, konum, kişi ya da tarih bazlı gruplayabileceğim, tekrarlayan dosyaları görüntüleyip temizleyebileceğim ücretsiz bir program var mı?
1

mobil görünümden çık