(1) 

ikea karyola yatak soruları

birsorusorayim #1571437 
Selamlar

1- şu karyola (ikea'daki en ucuz çift kişilik karyola) rahat mıdır, baş kısmı tahta diye rahatsız edebileceğine dair şüphelerim var

hizliresim.com

2- bu karyola 140x200cm. ikea'daki ya da başka bir mağazadaki her hangi bir 140x200 cm yatak buna cuk diye oturur mu?

3- hizliresim.com

sert, orta sert ve ekstra sert seçenekleri var. ben yıllardır sert kanepede yatmaşa alıştım, acaba bunlardan hangisini seçmeliyim, ya da orta sert olanı seçersem aşırı rahatsız olur muyum?

4- karyola yı en uygun fiyata nasıl çözebilirim. en önemsiz şey o gibi geliyor. marangoza vs yaptırsam daha uyguna gelir mi?

teşekürler
(5) 

kredi kartı borcu faizi günlük mü aylık mı?

birsorusorayim #1571411 
Selam,

yüzde dört civarı bi faiz uygulanıyormuş ama benim anlamadığım bu faiz her ödenmeyen gün için mi uygulanıyor?

yani benim 2000 tl borcum var, son ödeme tarihi de bugün yani ayın yirmisi. 80 her gün için mi uygulanıyor? diyelim ki önümüzdeki ayın birinde, yani on gün sonra ödeyeceğim. on gün için 2000+800 tl mi ödeyeceğim?
(7) 

borsada 2000-3000 civarı zarardayım, ne yapayım?

birsorusorayim #1569368 
Selam, öncelikle konulara hiç hakim olmadığımı belirteyim. yaklaşık bir buçuk ay önce, bist otuzda yer alan beş altı tane hisse aldım.


hizliresim.com

her biri için ortalama iki üç bin civarı alım yaptım, yani 14 bin tl lik bir yatırımım olmuştu. ilk hafta bu 15 bin tl olunca sevindim, ne kadar kolaymış diye de düşündüm. üç hafta önce de önce 14 500 e sonra 14 derken şimdiki durum 13 bin tl

hizliresim.com

siz olsanız ne yaparsınız, maaşlı özel sektör çalışanıyım her ay 5bin tl gibi bir para atmayı düşünüyordum ama hevesim kaçtı böyle olunca. bu parayı borsadan çekip dolara euroya mı yatırayım, tavsiyelere ihtiyacım var teşekürler.

Elektrikli petek ne kadar yakar?

birsorusorayim #1569367 
2000 watt gücünde çalışan elektrikli peteği günde bir saat çalıştırsam ne kadar fatura gelir ayda? tl cinsinden soruyorum, 2023 ekim ayı hesaplaması üzerinden, teşekürler.
(1) 

tam 12 saat sıcak suyu açık unuttum, günahım ne kadar?

birsorusorayim #1569364 
selam,

gece üç gibi duş başlığıyla kafamı yıkadım musluğu yarı açık olacak şekilde. tam kaynar da değildi. sonra unutup yatmışım. yarım gün uyuduktan sonra banyoya tekrar girdiğimde açık olduğunu farkettim. borcum ne olur tahmini doğalgaz için? suya çok gelmiyor diye düşünüyorum '(gelir mi)
(13) 

asla çözemediğim uyku sorunu

birsorusorayim #1566453 
Selamlar, uzun uzun yazmayı düşünüyorum ki, belki küçük bir detaydan bir şey yakalanır, oradan house m.d lik yapılır da, belki faydası olur bana.

yaş kırk, cins erkek, ağır işitme kaybı var. lise ve üni zamanlarını saymazsak, yirmilerimin ortalarından beri uyku sorunum var diyebilirim. o gençlik yıllarında tabi uykusuzluğun etkisini daha az hissediyordum ama şimdi çekilir gibi değil. hem fiziksel, hem psikolojik olarak yıpratıyor.

benim durumum şöyle; gece uyuyamıyorum, 11-12 gibi, insan gibi yatağa giriyorum ama sabaha kadar dön dolaş uyku yok. ama gündüz uyuyabiliyorum onda hiç sorun yok. yani sabahı edip sekiz dokuz gibi yatarsam, akşam dört gibi kalkıyorum. bazen daha uzun. ama iş güç durumları olduğu için bu ancak tatil zamanları ya da işsiz zamanlarımda mümkün olabiliyor.

uyku düzeni gençlik zamanlarımda böyle geceden gündüze kaydığı zaman ve bunu değiştirmek istediğimde, bir gün uyumayıp akşamına sızıyordum ve bir süre düzelelbiliyordu bu durum. ama şimdi durum şöyle; sabaha kadar uyumadım diyelim ve uyku düzeninin oturtmak istediğim için gündüz de uyumamaya karar verdim. ancak çoğunlukla gece yine uyuyamıyorum. yani iki gün boyunca hiç uyumamış oluyorum.

bu gece uyuyamama sorunu için zamanında uyku ilacı almıştım pskytrdan bir kaç yıl önce. gyrex diye bir ilaç 25 mg yi ikiye bölüp içiyordum ve yarım saat bi saat içinde deliksiz, kesiksiz bir uykuya dalıyordum sabaha kadar. ama ilaç yoksa durum aynı. geçen ecza kutusuna bakarken gördüm biraz kalmış bu ilaçtan. uykuyu da düzene sokmaya çalışıyordum ve kullanmaya başladım. yine uyuttu güzel bir şekilde ama sıkıntılı bir ilaç, kafayı ağırlaştırıyor. yani gece 11 de alsam ertesi gün 12-13 e kadar ancak kendime gelebiliyorum, sürdürülebilir bir durum değil.

işitme kaybı var, bağırsak sorunu var (yüzde doksan ishalim ve günde en az beş kez tuvalete çıkıyorum) ağır spor yaptığım dönemde de uyku sorunu aynıydı. hatta çok yorgun olduğumda bazen hiç uyuyamıyordum. 10-15 kg fazla kilolu halimle de aynıydı uyku sorunum, fit halimle de. çok kahve içtiğim dönemler oldu. acaba kafein mi bunu yapan dedim ve sıfırladım iki ay boyunca kafeini. değişen bir şey olmadı. düzenli seks hayatımın olduğu zamanlarla olmadığı zamanlar arasında bir fark yok. düzenli mast yaptığım zamanlarla üç ay boyunca cinsel perhiz yaptığım dönemler arasında fark yok.içki çok içmişsem sızabiliyorum doğal olarak. ama hiç içmediğim dönemlerle düzenli ve orta seviye miktarda içtiğim dönemler arasında fark yok.

her türlü öneriye, bilgiye, tecrübeye açığım. aktar ürünleri olur, meditasyon olur, müzik olur, şu tür spor vs olur. her şeyi denemek istiyorum, şimdiden teşekürler.
(2) 

iki bilgisayar konfigürasyonu karşılatırması (after effects kullanımı için

birsorusorayim #1566343 
Selamlar,

Bir ajansta motion designer olarak çalışıyorum. çoğunlukla After effects kullanıyorum ama bazen photoshop ve illustratore girdiğim de oluyor. şu an kendi kişisel bilgisayarımı kullanıyorum ama haftaya şirketin verdiği bilgisayara geçeceğim.

benim 5 yıl önce aldığım kişisel bilgisayarımın konfigürasyonu şöyle;

İŞLEMCİ
AMD threadripper 1900x

ANAKART
Asus prime x399 E-ATX

EKRAN KARTI
Gigabyte Geforce gtx 1080 ti 11gb oc

RAM 32 gb
Corsair Vengeance 16GB 2400MHz DDR4 -İKİ ADET-

SSD
Samsung 850 Evo 500 gb

HDD
Segate 2TB İronwolf 3.5 5900 64 MB


şirketin bana alacağı bilgisayar şöyle;

Intel® Tiger Lake Core™ i7-11800H 8C/16T; 24MB L3; 8GT/s; 2.3GHz > 4.6GHz; 45W; 10nm SuperFin
NvidiaRTX3060 Max-Performance 6GB GDDR6 192-Bit DX12
17,3" QHD 2560x1440 165Hz %100 sRGB IPS Mat LED Ekran
16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
500GB CRUCIAL P2 PCIe M.2 2280 PCIe 3.0 x4 (Okuma: 2300 MB/s - Yazma: 940 MB/s)
FreeDos (İşletim sistemi bulunmamaktadır.)
2 Adet Disk Desteği (2x M.2 SSD)

www.monsternotebook.com.tr


bu iki bilgisayardan hangisi after effects için daha iyi ve hızlı çalışır? benim bilgisayarda 32gb ram var, şirketin alacağında 16 gb ama diğer birimler daha iyi görünüyor şirket bilgisayarında. üstelik benimki beş yıllık bir pc.

yorumlara ve önerilere göre tekrar şirkete dönüş yapıp talepte bulunabilrim, şimdiden teşekürler
(2) 

hangi yatırım tercihi mantıklı?

birsorusorayim #1561463 
Selam, maaşımın 5-6 bin tl lik bir kısmıyla ufak ufak yatırım yapmak istiyorum. iş bankası müşterisiyim.

www.hizliresim.com

buradaki seçeneklerden hangisi ya da hangileri mantıklı olur. özellikle bugünün türkiye'sinde. amacım büyük risklere girip, paramı ikiye katlamak değil. sadece para durduğu yerde enflasyona karşı değer kaybetmesin ve olabiliyorsa da biraz kazanç olsun. benim gibi küçük yatırımcılar için tavsiyeleriniz nelerdir, teşekürler.
(1) 

instagram ve twitter dan para kazanmak?

birsorusorayim #1560989 
Selam,

bu bilgi içeren post paylaşımı yapan kanallar var instagramda. ya da twitterda atıyorum etimoloji üzerine her gün birden fazla post paylaşıyorlar. binlerce takipçi var. bu insanlar bu işlerden para kazanabiliyorlar mı? örneğin genel geçer sağlık tavsiyeleri veren kanallar var. her gün soğuk duş almak şöyle faydalıdır vs diye post paylaşımı yapıyorlar ve yine çok sayıda takipçi var. sayfayı kaydırdığımda reklam da göremiyorum.

diyelim ki ben de etimoloji üzerine bir sayfa açtım. her gün paylaşım yapacağım. sayfamın daha fazla takipçiye ulaşması için neler yapmam gerekir? para ödemem gereken bir platform var mıdır takipçi sayısı arttırmak için ya da bunun reklamı paralı parasız nasıl yapılır?
(1) 

protein tozu bozulmuş mudur?

birsorusorayim #1560506 
selam, 2022 nisanında trendyoldan ronic marka protein tozu sipariş verdim. bir kolinin içinde dört paket geldi. (aliminyum renginde büyük filtre kahve paketi gibi, üstten cırtcırtlı) ilk iki paketi düzenli kullandım, üçüncü paketi açıp yarısını kullandım ve bugüne kadar kullanmadım. paketleme şekli farklı olduğu için merak ediyorum, bozulma olmuş mudur? dış kolisini de attığım için son kullanma tarihini bilmiyorum ama siparişi 2022 nisanında verdim. bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim, teşekürler.
(3) 

Maaşıma zam?

birsorusorayim #1560320 
Selam

mart ayında online iş görüşmesi yapmıştım falanca ajansla motion designer olarak. işlerimi beğendiklerini söylemişlerdi. 20.000tl ücret beklentisi söylemiştim. bununla ilgili bir yorum yapılmadı ama daha sonra dönüş de olmadı. ben yaklaşık iki ay başka iş görüşmeleri de yaptım ve onlara da aynı ücret beklentisini söyledim. yine dönüş olmadı. bu sefer beklentiyi yüksek tutup tutmadığımı anlamak için falanca ajansta iş görüşmesi yaptığım arkadaşa mail üzerinden samimi bir şekilde sordum neden dönüş olmadığını. 20.000 tl nin onların bütçesini aştığını söylediler ama istersem onlar bir teklif yapabileceklerini söylediler. ben de kabul ettim. 15.000 tl maaş, 1800 tl multinet, dokuz -on sekiz çalışma saatleri, ctesi pazar tatil şeklinde bir dönüş oldu.

bu aşamada oldukça kurumsal bir şirket olduğu için pazarlık yapmayı düşünmedim ve kabul ettim. 1 mayısta motion designer olarak bu ajansa başladım ve iki ayı doldurmak üzereyiz ancak şöyle bir durum var; iş yoğunluğu düşündüğümden çok daha fazla. evet dokuz altı calışıyoruz ama hiç nefes almadan çalışıyorum desem yeridir. üstüne bir de doların ani artışı, asgari ücretin benim maaşıma yaklaşması vs derken, durum can sıkıcı oldu. şu aşamada maaşımın tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulunmak hukuki ve ahlaki açıdan nasıl olur? bunu nasıl dile getirmeliyim, blöf yapmak istemiyorum aslında. "şu maaş teklif edildi ama kalmak istiyorum gibilerinden çünkü hadi eyvallah" diyebilirler mi, onu da bilmiyorum. açık açık durumumu anlatma niyetindeyim. tavsiyelerinize ve yönlendirmelerinize açığım. ha bir de evden çalışıyoruz, haftada bir gidiyoruz sadece, teşekürler.
(1) 

Spotify editör listelerine girmek için?

birsorusorayim #1559263 
Selamlar, bir hafta önce kadar lo fi tarzında yaptığım altı şarkımı distrokide yükledim. iki gün içinde tüm platformlara şarkılar yüklendi. distrokid üyeliğim en düşük pakette yani musician seçeneiğnde.

spotify artist sayfama link sağladım distrokid üzerinden. youtube tutoriallarında spotfiy editör listelerine girebilmek için distrokidden şarkıları release etmeden önce, artist sayfasında submit yapmak gerekiyor gibi şeyler söylüyorlar. şarkılar spotify a yüklendikten sonra submit yapamyor muyuz?

yüklediğim şarkıları distrokidden kaldırıp, yeni bir yayın tarihi belirleyip, henüz yayınlanmamış şarkıları mı spotify artist sayfsanıdan submit etmem gerekiyor?

süreci de tam anlayamadığım için, soruyu doğru soramamış olabilirim. tüm akışı en başından bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim, teşekürler.
(3) 

Ayak tırnağı mantarı

birsorusorayim #1559238 
www.hizliresim.com

Selam,

geçen yıl iki üç hafta tırnak cilası yapıp bıraktım, belki çok az düzelmişti tam hatırlamıyorum. fotoğrafta sadece ayak baş parmakları görünüyor ama serçe parmaklarında da oluştu. kesin çözümü, tedaviyi bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim, teşekürler.
(12) 

Linkedin'de yurtdışı kaynaklı iş bulmak/almak (remote olarak)

birsorusorayim #1548095 
Selamlar,

linkedin'de iş arıyorum motion designer/video editor olarak(open to work olarak görünüyor profilimde). bazen ben iş ilanlarına başvuruyorum, bazen şirketler bana mesaj atıyorlar. ancak yurt dışı kaynaklı iş ilanları görünmüyor ya da yurtdışından ik cılar mesaj atmıyorlar. bunun bir ayarı, filtresi vs var mıdır? teşekürler
(2) 

motion designer ve video editor maaşları

birsorusorayim #1548000 
selam,

malum sürekli değişen kur, enflasyon vs yüzünden tüm fiyatlar/ücretler takip edilemeyecek şekilde yükseliyor. buna maaşlar da dahil. şu anda iş arayışım mevcut motion designer olarak. aynı zamanda video editing de yapıyorum. sizlerden ricam, bu pozisyonlar için ne kadar maaş alıyorsunuz, teklif ediliyor, kaç yıllık tecrübelisiniz gibi detayları yazmanız. buraya yazmak sıkıntı olacaksa mesaj olarak da atabilirsiniz. iş görüşmelerinde, ücret beklentisi sorulduğunda mantıklı bir cevap vermek istiyorum. teşekürler.
(4) 

gözlük camı (blue bilmemne?)

birsorusorayim #1535476 
merhaba,

göz muayenesi sonucu gözlük yazıldı, blue filtre (tam ismini bilen varsa ve yazarsa sevinirim) cam tavsiyesi yazdcı doktor reçetenin altına. bunların da kalitelileri var mıdır, varsa hangileridir? kullanan arkadaşlar deneyimleri hakkında yazarlarsa sevinirim. yanlış hatırlamıyorsam üç farklı kaliteden bahsetmişti bir optikçi. bir başkası da böyle bir şeyden bahsetmeden direk çerçeve ve mavi filtreli camlarla 600 e bağladı. ucuz ve kalitesiz mi olur bu şekilde. yoksa daha kaliteli cam alsam faydasını görür müyüm. günde 12 saatten fazla bilgisayar başındayım iş yüzünden. tavsiyelerinize ihtiyacım var, teşekürler

bir de dediğim gibi, reçetenin altında tam ne yazıyor okuyabilen var mı?
(1) 

gözlerle ilgili çeşitli sorular

birsorusorayim #1535341 
selam, kırk yaşında erkekğim, artık gözlerim acımaya ve bulanık görmeye başladı. gündüz vakti bile hafif karanlık bir odaya girdğimde ışığı yakma ihtiyacı hissediyorum.

1- doktor randevusu alacağım ancak devletten almamla özelden almam arasında bir fark var olur mu maddi olarak. yani özel hastanenin muayene ücretini saymazsak eğer, yazılacak olan gözlüğün parasını devlet öder mi eğer devlet hastanesine gitmezsem. ya da ne kadar destek veriyor gözlük için devlet?

2- gün boyunca sürekli monitöre bakıyorum. tasarım işleriyle uğraştığım için ips monitör almıştım ancak bir sene önce kırıldı. şu an 15 yıllık bir monitör kullanıyorum ve gözlerimi feci şekilde yoruoyr. yeni bir mönitör almam gerek. sürekli mönitöre bakan bir tasarımcı için, göz sağlığını göz önünde bulundurarak ne marka-model mönitör tavsiye edersiniz.

3- göz sağlığı için vitamin-suplement desteği ya da sık tüketmem gereken gıdalar, yapmam gerekenler, yapmamam gerekenelr gibi genel tavsiyelere de açığım.
(1) 

ginkgo biloba tavsiyesi

birsorusorayim #1534492 
merhaba, solgar'ın var 60 kapsüllü şişesi 260 tl. shiffa home'un yine 60 kapsüllü şişesi 100 tl civarı. multivitamin için solgardan şaşmıyorum ama bunu ilk kez deneyeceğim ve tek bir etken maddesi var. basit bişey olduğu için ucuz olanı alsam aynı etkiyi görür müyüm? ya da bu ikisinden başka bir marka kullanıp memnun olan varsa yazabilir mi? ya da en temelde, kafayı yoran işlerde çalışan biri için ne tür bir destek ürünü tavsiye edersiniz, teşekürler
(2) 

septum deviasyonu ve konka hipertrofisi ameliyatı sonrası iyileşme hk.

birsorusorayim #1532622 
selam, burnumun sol tarafından nefes alamıyordum bir kaç yıldır. konka büyümesi teşhisi konuldu ve ayrıca eğrilik de olduğu söylendi. tam üç hafta önce samatya hastanesinde ameliyat oldum her iki sorunu da düzelttiler. ancak nefes alma durumum ameliyat öncesindeki halime göre daha da kötü. hatta sağ burunda sorun yoktu ama oradan da tam nefes alamıyorum. burun deliklerimden birini kapattığımda, nefes alırken de verirken de horluyormuşum gibi ses çıkyıor. her ikisi için de durum böyle ki benim sadece sol tarafta sorunum vardı. henüz ziyileşme süreci tamamlanmadığı için mi bölye, zamanla düzelir mi? yanlış bir şey mi yapıyorum? burun spreyi verdi doktor tonimer diye. eczacı muadilini verdi. fizyo okyanus suyu. hepsi aynı dedi. bunda mı bir sorun var acaba?

not: 39 yaşında erkeğim.
(1) 

kan değerleri hakkında

birsorusorayim #1531495 
bir süre önce septum deviasyonu ameliyatı öncesi, enestezi için verdğim beş tüp kanın sonuçlarını e-nabızdan indirdim. bu değerlere göre neyim eksik neyim fazla, neyi doğru neyi yanlış yapıyorum? bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim.

not:39 yaşında erkeğim, kronik ishalim var.
(1) 

septum deviasyonu ameliyatı sonrası yaşananlar hakkında

birsorusorayim #1530618 
Selam,

yarın sabah 6:30 gibi samatya hastanesinde ameliyat olacaağım. sabah saatlerinde ya da en geç öğlen ameliyatım gerçekleştirilecek. 39 yaşında erkeğim. bilgisayar başında çalışıyorum evden. ameliyattan kaç gün sonra kendime gelirim ve normal çalışmama geri dönebilirim? konuyu hiç araştırmamışken çok basit geliyordu. hemen ertesi gün normale dönecekmişim gibi ama ekşide yazılanları okuyunca herkesin hemen hemen dört beş gün sıkıntılı süreçler yaşadığını gördüm. deneyimi ve bilgisi olanlar yazarsa sevinirim, teşekürler.

bu arada konka hipertrofisi de var, aynı ameliyatta bunu da düzeltmiş oluyorlar mı?
(3) 

basur mu?

birsorusorayim #1529746 
merhaba,

uzun yıllardır dışkılama bittikten ve klozetten kalktıktan sonra biraz makatı sıkarak o bölgede olan bir şeyin içeri girmesini sağlıyordum. açıkçası ağrı sızı kanama gibi bir şey olmadığı için durumu çok önemsemedim. ama son bir haftadır orada bulunan şeyi kalça kaslarımı sıkarak içeri sokmakta çok zorlanıyorum. süre olarak da uzun sürüyor içeri girmesi ve biraz acı veriyor. parmağımla bölgeyi kontrol ettiğimde makatın sağ kısmında çıkıntı olduğunu farkediyorum eskiden olmayan. kanama yok, oturmada sıkıntı yok, dışkıladıktan sonra bu içeri sokma süreci dışında ağrı hiç yok gibi günlük hayatta. doktora gitmeyi tabi ki düşünüyorum ama belki başlangıç aşamasıdır ve evde uygulayabileceğim tedavi var mıdır diye buraya sormak istedim. diyettir, kremdir, sıcak sudur vs. bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum, teşekürler.

not: 39 yaşında erkek
(4) 

bu vücuda ne yapayım?-kilo verme

birsorusorayim #1527322 
selam, pandemide çoğu kişi gibi ben de kilo aldım. 103 kiloya kadar çıktım. iki ay önce spora ve tek öğün yemeğe başladım. ilk ay hemen 10 kg gitti. ikinci ay ise sinir bozucu bir şekilde 90 oldum, 93 oldum ve bu şekilde devam etti. şimdi yine doksanım ama büyük ihtimalle yarın öbür gün tartıldığımda 92-93 göreceğim. boyum 177, yaşım 39. boyuma göre hala fazlam var. tek ögün, düşük ya da sıfır karb, yükesk protein(kg çarpı 1.5 gr klasik hesap) hiit koşu, ağırlık çalışması. daha ben ne yapayım, niye bu kilolar gitmiyor?
(3) 

şarjlı işitme cihazı kullananlar?

birsorusorayim #1503847 
Merhaba, şarjlı işitme cihazı kullanan arkadaşlar görüşlereni yazabilirler mi? 16 yıldıır pilli cihaz kullanıyorum, şimdi yeni cihaz alacağım ancak şarjlı mı alsam diye düşünüyorum. özellikle hem pilli hem şarjlı kullanımı kıyaslayabilecek arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var, teşekkürler.

ilerleyici işitme kaybı olan baba adayı için genetik test?

birsorusorayim #1503168 
Merhaba,

38 yaşında erkek bireyim, her iki kulakta da işitme kaybı var yüzde seksen civarı. baba olmayı bu yüzden ve başka sebeplerden dolayı düşünmüyorum ama diyelim ki baba olmak istesem, durumumun doğacak çocuğa etkisi nasıl olacak, bunu hangi testle öğrenebiliriz? dünyaya engelli olma ihtimali olan bir birey getirmek fikri acımasızca geliyor. doktor arkadaşlardan ya da konuyla ilgili bilgi sahibi olanlardan yardım bekliyorum, teşekkürler.
(1) 

Sesli kitap-telif-kazanç vs?

birsorusorayim #1499533 
Merhaba,

Youtube'da sesli kitap kanalları var bildiğiniz gibi. Burada kitapları okuyup youtube'a yükleyenler hukuki olarak sorun yaşamıyor mu? çok ünlü yazarların kitaplarını okuyup yüklüyorlar, izlenme sayıları da yüksek. Telif ödüyorlar mı acaba? kazançları nasıl? Bu işi yapan, ya da bu işle igili araştırma yapmış, bilgi sahibi olmuş kişilerin yorumlarını, fikirlerini de okumak isterim bu soru altında, teşekürler?
(3) 

Futbol istatistikler, bahis, yazılım vs

birsorusorayim #1478997 
Merhaba,

evet kasa her zaman kazanır, bahisten kazanmanın yolu oynamamaktır, teşekürler.

1- bahis sitelerinin düşük verdiği oranlar belli ki tutma olasılığı yüksek olan oranlar. bu öngörüleri en yüksek oranda karşılayan ligler, takımlar hangileridir? yani süprizlerin en az yaşandığı ligler ve süprizleri en az yaşatan takımlar? yani bu tür bilglerin olduğu web siteleri?

2- bir yazılım olsa mesela, (web tabanlı ya da desktop) verileri birileri yüklüyor ya da kndi kendine yüklüyor, sonra tüm parametreleri kullanarak tahminlerde bulunuyor. böyle bir şey var mıdır?

3- canlıda, maçın 87. dk sında gol olmaz bahsi yapmakla, 68. dk da gol olmaz bahsi yapmak arasında matematiksel olarak bir fark var mı? bana var gibi geiyor.

4- aranızda uzun vadede, yani diyelim ki bir sezon boyunca oynayıp da kara geçen, harcadığı zamana değer para kazananlar varsa yöntemleri hakkında bilgi verebilirler mi, teşekürler
(3) 

prozac ve alkol

birsorusorayim #1466024 
İki hafta önce 20 mg prozac başladım. alkol de iki üç haftadır hiç içmiyorum. bugün 3 4 bin tl değerinde bir elektroniğin artık çöp olduğunu öğrendim. İki üç bira içsem iyi hissedeceğim ama prozac da kullanıyorum, bilgisi ve deneyimi olan dostların önerilelerine açığım, teşekürler.
(8) 

Monitor düştü

birsorusorayim #1466015 
Selam, monitor düştü masanın üzerinden, bu halde şu anda. Ne yapabilirim?
Lg yetkili servis çözebilir mi yoksa daha uyguna halledebilir miyim. Ya da çöp mü oldu? teşekürler
(3) 

Reglin ilk günü ertesi günü hapı kullanmak?

birsorusorayim #1462397 
Merhaba,

Kondom yırtılması sonucu bir kaza yaşadık kız arkadaşımla. Adetinin ilk gününde ilişkiye girdik. Ertesi günü hapı aldık ama adet başlamış olduğu için kullanmaya gerek var mı yok mu diye merak ediyoruz? Regl zamanı da gebe kalınabiliyor mu? ya da ertesi günü hapını regl zamanında kullanmak bilinen zararlarının dışında ekstra bir zarar verir mi? teşekürler
(5) 

Bu resmin adı, ressamı?

birsorusorayim #1462242 
Selam,

Öncelikle olayı özetleyeyim; bundan sekiz on sene önce odamda bir tablo peydah oldu. Ben satın alıp getirmediğime neredeyse eminim. (yüzde bir ihtimal kafam çok ama çok güzelken bir yerden alıp getirmiş olabilirim ama sanmıyorum) evdekilerinden de bir fikri yoktu nereden çıktığına. hatta bir süre sonra annem bunun büyü olduğunu düşünmüş ve yırtıp atmış çöpe. resimde üstü çıplak bir kadın, oturur vaziyette ama bütünlüklü bir bedeni yok. sürreal bir çalışma, pastel renkler kullanılmış. kendimi çektiğim bir fotoğrafın kenarında köşesinde, bir kısmı görünür halde rastladım bugün. google'da farklı keywordlerde arasam da resmin ismini bulamadım. fikri olan arkadaşlar için eklediğim görsel ne kadar faydalı olur bilmiyorum ancak kime ait olduğunu bilmiyorsanız bile, nasıl bulabileceğime dair önerilerinizi de duymaya açığım, teşekürler.
(3) 

youtube kanalı için izlenme ve abone sayısı arttırma?

birsorusorayim #1447106 
Merhaba, çocuklar için (okul öncesi ve ilköğretim ilk sınıflar) basit ve renkli eğitim videoları hatırlıyorum youtube için.Sayılar, renkler, hayvanlar, basit nesneler tanıtılıyor basit animasyonlarla. bu kanal için izlenme ve abone sayıları nasıl arttırılabilir. kanalı açıp videoları yüklemeye başladım. youtuber arkadaşlar ya da konuya hakim ajans çalışanları arkadaşlardan her türlü öneriyi almaya hazırım, teşekkürler.
(7) 

altını satayım mı?

birsorusorayim #1445281 
16 eylül'de 475 tl den aldığım(banka altın hesabı olarak, yani kambiyo vergisiyle) gram altın bugün 461 tl. dün de 470 iken bgün 461 olmuş. işten çıkarıldım ve aldığım tazminat enflasyon karşısında erimesin diye kendimce araştırıp banka altın hesabı olarak 25 gr altın aldım. yani 11.850 tl altındı, 150tl de vergi aldılar. şu anda 12 bin tl 11.450 tl olmuş:) hayatımda ilk defa böyle bir yatırım yapayım dedim, onda 500 tl zarardayım. bu işlerden anlayan arkadşalar fikir verirse sevinirim. bu düşüş devam eder mi, yükselişe ne zaman geçer, satıp dolar alsam mı? bekleyeyim mi? teşekürler
(4) 

bu saça ne yapılır?

birsorusorayim #1444547 
merhaba,

resimde görüldüğü üzere saçlar dökülüyor. bundan biraz daha uzunken ve doğrudan karşıdan bakıldığında çok anlaşılmıyordu döküldüğü ama saçı biraz ıslatıp öne doğru düzleştirince net bir şekilde ortanın seyreldiği görülüyordu. dün makineyle aldım tam olarak nasıl olduğunu görebilmek için. bir de berberin önerisiydi; "saçı sürekli bir numaraya vurursan, en azından dökülmesi durur" demişti. şimdi durum bu. bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlardan her türlü öneriyi almaya hazırım. ilaç mı kullanayım, iyice kazıtıp sarımsak mı süreyim, dermatoloğa mı gideyim, iyice dökülmesini bekleyip saç mı ektireyim, her hafta makineyle alayım mı? teşekürler

bu arada yaş 37
(3) 

ekim ve sonrası için spor salonları?

birsorusorayim #1443705 
merhaba,

sürekli söylendiği gibi, sonbahar ve kış mevsimleri boyunca vaka sayıları artacak. umarım herkes kendisinin ve etrafındaki insanların sağlığı için gereken her şeyi yapar. bu süreçte spor salonlarının durumunu merak ediyorum. öngörüsü olan, tahmini olan arkadaşlar var mı? vaka sayıları artarsa tekrar kapatılır mı salonlar ekim ve sonrasındaki soğuk mevsimlerde? teşekürler.
(1) 

b vitamini fazla mı?

birsorusorayim #1443344 
merhaba,



kullandığım solgar vm 2000 multivitamininin içinde b vitamini var, miktarları şu şekilde;

b12: 0,1 mg
b1: 100 mg
b6: 10 mg

benexolun b12 sinden kullanmak istersem ek olarak, onun da değerleri şöyle;

b12: 1mg
b1: 250 mg
b6: 250 mg

topladığımızda b12 1,1mg
b1 350 mg
b6 260 mg

yapıyor. 37 yaşında erkeğim 88 kg. bu değerler bir gün için fazla mı olur? teşekürleer.
(3) 

altın almak?

birsorusorayim #1442982 
Selam, bir buçuk yıldır çalıştığım şirketten üç ay önce çıkartılmıştım, arabulcu süreciyle birlikte alacağımı aldım. bu alacaktan 12.000 tl gibi bir miktarı kenara ayırabiliyorum, kalanıyla dört beş ay fatura vs ödeyeceğim.

öncelikle altın almak kararı doğru mu? başka ne yapılabilir, önerilere açığım.

ancak altın almak üzerinden gidecek olursak kafamdaki sorular şunlar;

1- 15 adet çeyrek altın (766*15=11.490 tl) almayı düşünüyorum çünkü olur da iş bulamazsam teker teker bozdurması daha mantıklı geliyor. doğru mu yapıyorum? çeyrek almakla yarım ya da tam almak arasında fiyat/ağırlık olarak bir fark yok değil mi?

2-bankadan almakla kuyumcudan almak arasında bir fark var mı güvenlik ya da fiyat olarak.

3- kuyumcudan almaya karar verirsem nelere dikkat etmem gerekir, bir sahtekarlık vs durumu olur mu?

4- şu anda satış 766 tl, alış da 749 tl olarak görünüyor. arada 15 tl fark vra. bilen arkadaşlara soruyorum, ne kadar süre geçmeli ki satarken zarar etmeyeyim. yani altının yükseliş düşüş grafiğini bilmediğıim için soruyorum. üç ay beş ay vs?

teşekürler.
(3) 

su orucu hakkında

birsorusorayim #1431079 
Merhaba,

bugün itibariyle su orucu tutmaya karar verdim. beş günlük deneyeceğim ama kendimi iyi hissedersem daha da uzatabilirim. konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlara bazı sorularım olacak;

1- limon orucu bozar mı?
2- bir kaç aydır üzerlik kaynatıp içiyorum sabah akşam. zaten limonu da bu yüzden sordum çünkü limonla kaynatıyorum. üzerlik orucu bozar mı?
3- probiyotik kullanıyordum mide sorunum için, iyi de gelmişti. şimdi yemek de yemeyeceğim ve dolayısıyla dışkılama da olmayacağı için probiyotik içmeye devam etmemin bir anlamı var mı? devam etmemin faydası olacaksa, su orucunu bozar mı?
4-beş ya da daha fazla süren oruç sonrası ilk öğün nasıl olmalı?
5-su orucu tutarken spor nasıl olmalı? kardiyo, ağırlık ve saire.
6-ücretsiz izine çıkartıldım ve evdeyim bir kaç aydır. gündüz yatıp gece oturmaya başladım. bunu düzeltmeyi düşünüyorum ancak düzelmezse su orucuna etkisi nasıl olur, zorlaştırır mı? bir de bunu düzeltmek için melatonina diye bir takviye kullanmayı düşünüyorum, su orucuna etkisi olur mu, bozar mı?

teşekkürler.
(10) 

hiç geçmeyen ishal

birsorusorayim #1424170 
37 yaşımdayım, çocukluğumdan beri dışkılamamla alakalı sorun yaşıyorum diyebilirim. çok uzun süre, belki altı yaşıma kadar altıma kaka yapabiliyordum. yani sürekli değil ama yapıyordum. ortaokul zamanlarında biraz düzelmiş olabilir. lise başları da öyle ama bildiğimiz kalıp halde dışkılamaktan çıkıp tam su gibi de değil, kıvamlı bir katılıkla dışkılamaya başladığım dönem lisenin ortalarına doğruydu. hatta o zamanlar evden kahvaltı yapıp çıkıyordum, bazen yolun ortasında eve dönüp tuvalete giriyordum tutamayıp. üniversitenin ilk yılında kıl dönmesi başladı makatımın üst kısmında. ameliyat oldum ve ameliyattan sonraki üç gün dışkılayamadım. babam par yavşanı diye bir şey içirdi bana iyi gelir diye. o günden sonra kıvamı tamamen su kıvamında oldu dışkılamamın.

bazı dönemler, örneğin askerliğin ilk üç ya da dört günü, ya da üniversite yıllarımda bir kaç haftalık dönem vs. normal kıvamda dışkıladığım olmuştur. bir dönem aşırı ot kullandığım bir dönem, aynı zamanda çok az yemek yediğim bir dönem, bir kaç ay boyunca düzelmişti. zaten neredeyse hiç yemiyordum ve tuvalete de az çıkıyordum. iki üç günde bir. o zaman da yine düzelmişti.


hastaneye tabi ki gittim. gayda ve kan testleri yapıldı farklı dönemlerde. mikrobik bir şey çıkmadı. hatta bir doktor psikoloğa yönlendirdi. ama faydası olmadı. farklı zamanlarda psikiyatristlere gittim, antidepresanlar kullandım, değişen bir şey olmadı. bununla ilgili yaşadığım en ilginç deneyim de şuydu. alakasız başka bir sebebten (idarr yolları enfeksiyonu) antibiyotik kullandım. Ciprasid ve tedradox. bu süre boyunca tamamen normale döndü dışkılamam. bildiğiniz kalıp gibi yani, standart sağlıklı kaka. ama ilaç kullanımı bitince normale döndü.

bu zamana kadar bende huzusursuz bağırsak sendromu vs gibi bir şey yaşadağımı düşünüyordum (belki hala öyledir) ama bu antibiyotiklerle düzelmesi, bırakınca tekrar normale dönmesi ilginç geldi. daha önce defalarca yapılan tahlilerde mikrobik bir şey çıkmamıştı, o yüzden antibiyotiğin buna etki ediyor olması da anlmasız. 37 yaşındayım dediğim gibi, gittiğim bir çok doktor vücut yapıma bakarak bu kadar zamandır ishal olmama anlam veremedi. hatta bir tanesi kolonoskopi istemişti (ki aylar sonrasına randevu verdikleri için sanırım uğraşmamıştım) sevk kağıdına iki yıldır ishal diye not düşmüş, inanmamış bana.

uzatmayayım, bilgisi olan arkadşalardan bir şeyler duymak isterim, iyi günler.
(6) 

et yemezsem ne olur

birsorusorayim #1422721 
Selam,

37 yaşında erkeğim. kendimi bildim bileli her gün et yemiş olabilirim. gerek güney doğulu olmam, yani kültürel bir alışkanlık olması sebebiyle, gerekse otuzumdan sonra düzensiz olarak da olsa ağırlık kaldırıyor olmam sebebiyle biraz fazla tüketiyorum. merakım şu ki; et yemezsem ne olur?

fiziksel olarak, ruhsal olarak, zihinsel olarak etkileri nasıl olur? geçiş süreci nasıl yaşanır. azaltarak mı bırakmalıyım yoksa tamamen mi keseyim? örneğin et suyuyla yapılmış yemeği yemek, beni hala etçil yapar mı ya da et yemediğim için olumlu bir şeyler olacaksa bedenimde ve zihnimde, bu azıcık miktardaki et suyu bile bu olumlu etkileri engelleyecek mi? proteini, amino asiti dengelemek için et harici gıdalara yönelmeli miyim yoksa bunlara takılmam yersiz mi?

et yemeği çok seviyorum aama ahlaki olarak yanlış olduğunu düşünmeye başladım. kafamda hatta bir distopya var; leşçilik. sadece ölü hayvanların yenilebildiği bir sistem kurulsa diye düşünüyorum ama bu geyik kısmı. sonuç olarak et yemeyi çok seviyorum ama canlıların kesilmesi artık yanlı gelmeye başladı. vicdanım rahat değil. yani av hayvanı tüketmek bile bir yerde mantıklı geliyor aslında. çünkü o hayvan o mermiyi ya da oku yiyene kadar özgürce yaşadı. ama böyle bir sistem de yok yaşadığımız dünyada herkes için. gidip kasaptan alıyoruz kent hayatında. neyse uzatmayayım. etçilken et yemeyi bırakmış arkadaşların tecrübelerini dinlemek isterim. iyi günler.
(5) 

bilgisayarın fişini takınca sigorta atıyor

birsorusorayim #1422122 
Merhaba,

fişini takınca atıyor, power düğmesine basınca değil. sigorta atınca gidip kaldırıyorum ve açılıyor. gün boyunca sıkıntı olmuyor tekar açıp kapatmak gerekmezse. ama ertesi gün aynı rutin devam ediyor. iki yıldır böyle neredeyse. çalışırken atma gibi bir durumu yok. 1000w psu var, bunun etkisi var mı bilmyiroum. çözümü bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum, saygılar.
(3) 

ücretsiz izin

birsorusorayim #1420369 
Selam, dün ücretsiz izine çıkartıldığım bildirildi. Bununla birlikte süreç bittiğinde kıdem tazminatımın verilip işten çıkartılacağım da söylendi. istifa hakkımın saklı olduğunu, devam edip etmeme kararımın bana ait olduğunu söylediler. şimdi soru çok saçma gelebilir ama bu süreçte çalışıyor muyuz, bunu merak ediyorum? ikincisi de, ihbar süresi için, işten çıkartılmadan önce bir ay boyunca tekrar işe başlatılacağımdan bahsettiler ama yanlış mı anladım emin değilim. süreçle ilgili bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim, sağlıklı günler.
(2) 

Bu kulaklığı alayım mı?

birsorusorayim #1418633 
Merhaba,

Audio Technicha-m50x kulaklığın sıfırı 1800 tl civarında alışveriş sitelerinde. Aynı ürünün ikinci eli (asılnda üçüncü elmiş, alan kişi de sahibinden.com'dan ikinci el olarak almış) 950 tl olarak satılıyor bir arkadaş tarafından. mesajlaştık indirim için 800 e iniyor. ürünü üç yıl önce almış, ondan önce de ne kadar kullanılmış bilmiyor. konuyla ilgili arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim. bu kulaklığı almak mantıklı mı? tahminen beş altı yıllık kullanımı vardır en iyi ihtimalle o da. elimde kalır mı kısa süre sonra yoksa uzun yıllar kullanabilir miyim?
(2) 

referans? kulaklığı tavsiyesi

birsorusorayim #1405043 
selam,

gitar, midi klavye ve daw (kullandığım fl studio) kullanarak müzik yapacağım hobi olarak. bütçe kısıtlı. harici ses kartına (onu da almadım henüz) bağlayacağım, hem dinleme yaparken hem de çalarken sıkıntı çıkartmayacak ama çok da cep yakmayacak bir kulaklık tavsiyesine ihtiyacım var. (vereceğiniz kulaklık tavsiyesine uygun olan harici ses kartı seçeneklerini de söyleyebilirsiniz)

400 tl ye kadar para ayırabiliyorum. gerçi ikinci el de alabilirim, o yüzden bu miktarın biraz üzerindeki kulaklırı da söyleyebilirsiniz, teşekkürler.
(4) 

Sahibindene satış ilanı verirken, satış yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

birsorusorayim #1401783 
İlk defa satış yapacağım. Satacağım şey 2000 liralık bir elektronik. Telefon no su vereyim mi yoksa site üzerinden mi iletişim kurulsun. Alış veriş esnasında mesela, aldığım paranın sahte olup olmadığını nasıl anlayabilirim? (gökyüzüne tut deme) Alıcıya banka üzerinden havale mi yaptırayım o esnada telefondan falan? ya da sizin eklemek istediğiniz, şunlara bunlara dikkat et dediğiniz ne var, şimdiden teşekkürler.
(1) 

işin içine gitarın da karıştırıldığı daw kullanımı için gereken donanımlar

birsorusorayim #1401611 
Selam,

Hobi seviyesinde ama proluğa doğru ilerlemeyi amaçlayarak fl stüdyo kullanıyorum. Uzun süredir paslanmaya terk edilmiş elektrikli gitarımı da onarıma göndereceğim.
Hem gitarı bağlayabileceğim, hem daha sonra edineceğim midi klavyedir, sintisayzırdır vs bağlayabileceğim, hem de studio referans kulaklığımla randımanlı çalışabileceğim bir harici ses kartı tavsiyesine ihtiyacım var. Bir on sene öncesinde m-auido kullanmışlığım var gitar kayıtlarım için. O yüzden hatırladığım o kristal sese karşı bir olumlu önyargıyla yaklaşıyorum bu markaya ama kıyaslayabileceğim başka marka yok. m-audio, behringer gibi seçenekler arasındayım. (uygun fiyatlarından dolayı)

Şimdilik ses kartıyla birlikte bir de studio referans kulaklık tavsiyesine ihtiyacım var. Amaç yine gitar ve midi klavye bağlanmış ses kartı ile daw destekli müzik yapmak. Araştırmalarım sonucunda kafamı kurcalayan noktalardan biri de bu aslında; harici ses kartı aldığımda doğrudan referans kulaklığını bağlayıp randımanlı çalışabilecek miyim yoksa bir de kulaklık amfisi almam gerekecek mi? işin kompetanı arkadaşlar dalga geçmesinler, soru saçma olabilir:) teşekkürler şimdiden.
(2) 

Erkek için Fasigyn ya da Flagentyl kullanımı

birsorusorayim #1395717 
Merhaba,

Kız arkadaşım vajinal enfeksiyon için antibiyotik kullanıyor. Doktoru enfeksiyon geçmediğinde acaba çiftler birbirlerine alıp veriyorlar mı diye düşünüp, erkeğe başlıktaki ilaclardan birinin tek dozunu verdiklerini söylemiş. bir seferde yemek sonrası bir bardak suyla. Erkeğe bir şey yapmıyor demiş.

Konuyla alakalı bilgisi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
(3) 

Peniste geçmeyen yanma

birsorusorayim #1374967 
Yaklaşık bir ay önce peniste yanma, acı(özellikle idrar sonrası bir süre) penis içinde kaşıntı şikayetim başladı. Kız arkadaşımla tatilde olduğumuz bir dönemdi ve çok fazla cinsel birliktelik yaşadık. Bu sebeple tahriş olduğunu düşünerek bir süre bekledim. Geçmeyince devlet hastanesinde bir üroloğa göründüm. Tahlil sonucuna göre idrar yolları enfeksiyonu teşhisini koydu ve antibiyotik tedavisine başladım bir hafta. Ciprasid ve tedradox isimli iki ayrı antibiyotik.

Bir hafta sonra tekrar tahlil yapıldı ve enfeksiyonun geçtiğini söyledi doktor. Gerçekten de idrar sonrası acı ve penis içindeki kaşıntılar geçmişti ama yanma devam ediyordu. Sanki biber sürülmüş gibi ya da fırının içindeymiş gibi. Yumurtalık bölgesi ve makat bölgesi de yanıyordu. Bugün bir de özel hastaneye gittim, buradaki doktor da idrar tahlili istedi, sonuç yine temiz çıktı.

Yanma nasıl devam ediyor dediğmde psikolojik olabileceğini söyledi. Tekrar antibiyotik verip vermemeyi düşündü ama sonunda bir on gün beklemeyi önerdi, sonrasında tekrar kontrole gel dedi.

Sağlıkçı arkadaşlara ve buna benzer bir sıkıntıyı yaşamış arkadaşlara soruyorum. Nedir bu böyle, var mı bir fikriniz?
1

mobil görünümden çık