(1) 

Engelli indirimi ile araç alımı

orin #1586944 
Merhabalar, arkadaşım engelli indirimi ile araç alacak. Bana da danıştı ama ben de net bir şey söyleyemedim. O yüzden ben de size danışmak istedim. İlk olarak sedan için Toyota corolla ve ford focus düşünmüş. İkinci olarak da suv içinde Renault austal ve peagout 2008 gözüne çarpmış. Siz olsanız hangi modeli tercih ederdiniz? Ya da bunlar dışında engelli indirimi ile alınabilecek başka bir marka ve model öneriniz var mı?
(4) 

Araba çizik sorunu

orin #1585808 
Merhabalar. Geçen arabayı bir ağacın altına park etmiştim. Park yerinden çıkarken ağacın dalının arabanın üstüne sürttüğünü fark ettim ama önememiştim. Bugün aracın tavanında uzunca yüzeysel bir çizik olduğunu fark ettim. Yüzeysel olduğundan pasta cila çıkarır diye düşünüyorum. Bu çiziği kendim giderebilir miyim acaba? Eğer bu tarz çizikler için kullanıp işe yaradığını gördüğünüz bir ürün varsa yazabilir misiniz?
(6) 

Almanya görülmesi gereken yerler

orin #1582447 
Merhabalar, Almanya Hannover de akrabalar olduğunda bu sene değişiklik olsun diye kurban bayramı oraya gidelim dedik. Oraya kadar gitmişken araba kiralayıp çevreyi de dolaşalım istedik. Mesafe olarak yakın değil ama Hollandaya da geçebiliriz. Bahsi geçen bölge civarında görmemizi, ziyaret etmemizi önerdiğiniz bir yer var mıdır?
(3) 

iPad den macbook'a ekran yansıtma

orin #1581871 
Merhabalar ipad den MacBook'a ekran yansıtıldığında hiç bir şekilde macbook'un diğer masaüstü kısmına geçip işlem yapılamıyor. Acaba iPad den yansıtılan ekranı MacBook da yeni bir masaüstü olarak görme gibi bir şansımız var mı? Yani yansıtmayı yeni bir masaüstünde görüp diğer masa üstlerinde MacBook da çalışmak istiyorum.
(3) 

Kış lastiği değişimi

orin #1579804 
Merhabalar. Hafta sonu ordu tarafından erzuruma bayram için gideceğim. Araçta şu an kış lastiği takılı. Normalde bu hafta lastikleri çıkartacaktım. Sizce lastikleri çıkartmak sorun olur mu?
(3) 

Erasmus hakkında

orin #1574246 
merhabalar bu dönem erasmus başvurusu için geçtiğimiz hafta italyadan bir hocaya mail atmıştım. maile hemen dönüş yapıp hatta ekinde davet yazısı da göndermişti. daha sonra davet yazısında tarihlerinde olması gerektiğini ve uygunsa belirttiğim tarihleri içeren yeni bir davet yazısı ile erasmus ile ilgili doldurulması gereken evrağın kendi doldurması gereken kısımlarını doldurabilir mi diye yeni bir email attım. fakat o günden beridir bir dönüş yok. en son dün yeni bir hatırlama maili attım ama hala bir ses yok. ilk attığım maildeki cevabı oldukça ilgili ve hevesliydi. şimdi neden bu şekilde cevap vermiyor anlayamadım. bundan sonra sizce nasıl bir yol izlemek gerek. başvurunun son tarihi 10 ocak. acaba başka bir yerle mi yeniden irtibata geçsem?
(9) 

Dyson süpürge hakkında

orin #1573699 
merhabalar. evde bir robot süpürge ve yaklaşık 10 yıllık bir normal süpürge var. aklımda ne zamandır kablosuz bir süpürge de almak vardı fakat çok zaruri bir ihtiyaç olmadığından erteledim. yeni yıl ile birlikte çoğu şeyin fiyatlarının artacağına dair bir düşüncem var. dyson süpürgelere bakıyorum da son çıkanı 26500 tl. sizce bu durumda çokta elzem olmayan ama ileride fiyatının da artacağını düşündüğünüz ürünü almalı mıyım? birde eğer alacaksak olsanız siz hangi modeli tercih edersiniz?
(1) 

güneş gözlüğü camında lekeler

orin #1572419 
Merhabalar. Yaklaşık 2 yıl kadar önce Lacoste marka bir güneş gözülüğü almıştım. Gözlüğün camının iç tarafında yaklaşık bir yıldır böyle yağ lekesi tarzı lekeler oluşmaya başladı. Sanki gözlüğün üstünde plastik varmışta yer yer kalkmış gibi. Gözlüğü genelde dikkatli kullanırım ki zaten dış camında çizik yok. 2 yıl geçtiği için garantiden değişim gibi bir durumda olmuyormuş. Acaba bahsi geçen lekeleri/çizikleri gidermek mümkün müdür?
(1) 

Aktarmalı yurtdışı uçuş

orin #1570586 
Merhabalar, annem perşembe günü izmirden Antalya aktarmalı almanyaya gidecek. Acaba izmirden uçağa binerken iç hatlar mı yoksa dış hatlardan mı giriş yapması gerekli?
(7) 

kedi iç/dış parazit aşıları

orin #1566792 
merhabalar. kedimi 1 ay iç 1 ay dış parazit için olmak üzere her ay veterinere götürüyorum. Geçen iç parazit için götürdüm ve bir hap yutturması için 150 tl ödedim. Benzer şekilde dış parazit için de damla uygulamasına en son 250 tl ödemiştim diye hatırlıyorum. İnternetten iç parazit hapı fiyatlarına baktım oldukça uygunlar. Acaba veterinere götürmek yerine bu hapı ve benzer şekilde dış parazit için damlayı kendim alıp uygulasam herhangi bir sıkıntı olur mu? Aranızda bunu kendi uygulayanlar var mı? Birde uygulanan bu ilaçlar malum karnesine işleniyor. Ben bunları evde uyguladığımda karneye işlenmeyecek. Bu ilerde sorun yaratır mı? Son olarak eğer evde uygulayan varsa hangi marka hap ve damla kullanıyorsunuz? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
(2) 

Engelli raporu ile araç alımı hakkında

orin #1564878 
Merhabalar. Engelli raporu ile 5 yılda bir araç alımı mümkün. Peki bu 5 yıl, yıl bazında mı? Yani 2019 eylül ayında engelli raporu ile araç alınmışsa yeni bir araç 2024 eylülden sonra mı alınabilir? Yoksa 2024 ocaktan itibaren alınabilir mi? İnternette biraz araştırdım ama net bir cevap bulamadım.
(4) 

Sıfır araç alırken ekspertiz

orin #1563586 
Merhabalar. Zamanında bir kaç habere denk gelmiştim. İşte sıfır aldığı araç boyalı çıktı, değişmiş parçaları varmış gibi. Şimdi sıfır araç almaya niyetim var fakat aklıma bu haberler geliyor. Diyelimki aracı bulduk her şey ayarlandı. Bu aracı birde ekspertize sokmak istesek çok abes mi olur? Sıfır araç alan arkadaşlar siz böyle bir talepte bulundunuz mu ya da arabanın kusursuz olduğunu ne şekilde anladınız?
(5) 

Çocuk bakıcısı ücreti

orin #1563171 
Merhaba 8 yaşında bir kızım var. Yaz tatilinde bazen benim yanımda bazen de annesinin yanında idare ediyorduk. Bugün eşim bir üniversite öğrencisi kız bulmuş kızımıza evde baksın diye. Ücret olarak kız siz bilirsiniz demiş. Bizde ne kadar vermek gerekir bilemedik. Günde 6-7 saat kadar duracak. Sizce ne kadar bir ücret uygun olur?
(1) 

Yeni Renault Austral reklam müziği

orin #1559231 
Merhabalar. Renault'un yeni bir aracının reklamı oynuyor bu aralar televizyonda. Asutral diye kaldı aklımda modeli. Reklamda çalan müzik çok tanıdık gelmişti. İnternetten reklamı izleyip öğrenirim dedim fakat internette, tv de çıkan reklamı bir türlü bulamıyorum. Bahsettiğim reklamı görüp de müziğini bilen var mı acaba?
(3) 

Magsafe 2 den magsafe 3 e dönüştürücü

orin #1554819 
Merhaba, evde 2015 MacBook Air bilgisayarın adaptörü var. Bildiğim kadarıyla bunlar magsafe 2 bağlantılı adaptörler olarak geçiyor. Yeni bir MacBook Air bilgisayar aldım. Bu bilgisayarda magsafe bir adaptörle şarj oluyor fakat bunun bağlantı noktası önceki bilgisayardan farklı. Acaba önceki bilgisayarın adaptörü ile yani magsafe2 ile bu yeni bilgisayarı şarj edebilecek bir dönüştürücü var mıdır? İkinci olarak eğer bir dönüştürücü yardımıyla şarj edebilirsem bu batarya sağlığı konusunda bir sıkıntı çıkarır mı sizce?
(5) 

MacBook Air vs MacBook Pro

orin #1553295 
Merhabalar yeni bir MacBook alacağım. Modellere baktığımda aynı özelliklerde MacBook Air ve MacBook Pro arasında 1000 tl bir fiyat farkı var. Normalde air alacaktım fakat fiyat farkı çok olmayınca biraz arada kaldım. Baktığım iki modelin linki aşağıda.

www.pt.com.tr

www.pt.com.tr

Airde 8GPU varken pro da 10 GPU var. Fakat air daha yeni model. Performans olarak aşağı yukarı aynı olurlar diye tahmin ediyorum. Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz?

Ek bir soru olarakta MacBook Air de m1 işlemci ile m2 işlemci arasında çok ciddi bir fark var mıdır?
(7) 

diş temizliği

orin #1551709 
Merhabalar en son diş temizliğini kaça yaptırdınız acaba? Küçük bir şehirde kalıyorum. Bir kaç yeri aradım ve 750-1000 tl civarı fiyat verdiler. Bana biraz fazla geldi ama piyasayıda bilmiyorum. Sizce diş temizleme için bu fiyatlar artık normal mi?
(9) 

Kedinin perdeyi tırmalaması

orin #1550501 
Merhabalar. Kızımın çok istemesi üzerine 4-5 ay kadar önce kedi sahiplenmiştik. Normalde evdeki çoğu şeyi tırmalıyor geçen yıl aldığımız bir yatağın kumaş olan bazasını ve başlığını mahvetti. Buraya kadar çok sorun etmedim fakat geçen hafta dünyanın parasını verip aldığımız perdeleri geldiği gün tırnakları ile söktü ve sökmeyede devam ediyor. Öncekiler neysede bu beni baya bi çıldırtıyor. Tırmalama tahtası da var fakat nerede tırmalanmayacak şey var orada bitiyor. Biliyorum hayvan kızmaktan felan anlamaz ama yok mu bunun bir yolu. İnternette tırmalamamasını istediğiniz bir yeri tırmaladığında su ile uzaklaştırın zamanla öğrenir yazıyor ama tüm gün evde yokuz tırmalayacaksa o zaman da tırmalar.
(8) 

telefon kılıfı

orin #1544226 
Merhaba arabada manyetik telefon tutucu kullanıyorum. Yeni bir kılıf alacağım fakat her defasında öbür kılıftaki manyetik tutucuya tutunan plakayı söküp yenisine takmak ya da başka bir plaka alıp yapıştırmak istemiyorum. Acaba kendiliğinden manyetik tutuca tutabilecek kılıflar var mıdır? Piyasada ki kablosuz şarjı destekleyen magsafe uyumlu kılıflar bu manyetik tutucuya sağlam bir şekilde telefonun tutulmasını sağlar mı?
(5) 

telefon değişikliği

orin #1543608 
merhaba hali hazırda kullandığım iPhone XS telefonum var. Arkadaşlarım bu hafta sonu Gürcistana iPhone telefon almaya gidiyorlar. Normalde benim telefon değiştirme gibi bir niyetim yok fakat eşim illa sende değiştir bu son fırsat bundan sonra hem vergiler hem de telefon fiyatı artacak diyor. Dediğim gibi normalde değiştirmeyi düşünmüyordum fakat bugün acaba kendi telefonumu kaça satarım diye baktım birde ne göreyim sahibinden de fiyatlar 10 bin lira civarı. Gürcistanda da iPhone 14 ler 20-22 bin civarıymış öyle olunca eldeki telefonu satınca yeni telefon 10 bin liraya gelmiş gibi oluyor. Bu durum biraz aklımı çeldi. Acaba benzer durumda siz ne yapardınız? Telefonumdan memnunum en az 3-4 yıl daha kullanırım diye düşünüyorum ama yenilemek gerekli mi bilemedim de.
(11) 

Kiracılı ev satın almak

orin #1525919 
Merhabalar. Bugün içinde kiracı olan bir ev satın aldım. Almadan önce kiracı ile görüştüğümde şehirdeki işinin 4-5 aya biteceğini söylüyordu. Bende evi zaten kiraya vereceğim için sorun etmedim. Fakat şimdiki kiracıyla bir sözleşme yapmak lazım mıdır bilemedim. Yasal olarak kendimizi güvence altına almak için nasıl bir yol izlemiliyim?
(9) 

Dolandırılma anketi

orin #1525599 
Merhabalar, anket niteliğinde bir kaç sorum olacaktı.

1. Şu ana kadar hiç dolandırıldınız mı ya da dolandırılmaya çalışıldınız mı?
2. Dolandırıldıysanız ne kadar bir tutar ve ne zaman oldu?
3. Dolandırma yöntemi neydi?

Cevaplar için teşekkürler.
(4) 

ev kredi oranları

orin #1523878 
Merhabalar, son yapılan indirim ile sıfır evler için faiz oranları 0.99'a düştü. Bankada çalışan bir arkadaşım yakında benzer bir oranın sıfır olmayan evler içinde gelebileceğini söyledi. Sizce böyle bir faiz indirimi gelme ihtimali var mıdır?
(5) 

lpgli aracı benzinde kullanma

orin #1503814 
Merhabalar. Son günlerde lpg ye gelen zamlar sonucunda arabayı lpgli kullanmanın hiç bir mantığı kalmadı. Böyle olunca artık benzinli olarak kullanayım diyorum. Acaba lpg kiti takılı bir arabayı devamlı olarak benzin ile kullanmanın bir sakıncası var mıdır? Ayrıca arabayı devamlı olarak benzinle kullanmadan önce başka bir ayar yaptırmaya gerek var mı?
(7) 

taksi ücreti

orin #1483771 
merhaba. İzmir Adnan Menderes havalimanı taksi ücretlerine baktım ve şu sitede www.adnanmenderesairport.com açılış 3tl km başı 2.4 tl yazıyor. Sizce havalimanından cevireceğim herhangi bir taksi bu şekilde mi ücretlendirme yapıyordur? 50-60 km civarı bir yol gideceğim. İlk kez buradan bir taksi tutacağımdan bir sürprizle karşılaşmak istemiyorum.
(6) 

iPhone kamera uygulaması

orin #1447473 
Merhaba. Uzaktan eğitim için elde yazacağım notları ekrana yansıtmak için iphone telefonun kamerasını kullanmak istiyorum. Bunun için quicktime playerda iphone ekran paylaşımı yaptığımda iphone'un kamera ekranındaki altta ve üstte bulunan tuş kısımlarıda çıkıyor. Acaba kamera kısmında full ekran olarak gösterebilecek bir uygulama var mıdır?
(2) 

Diş sararması

orin #1445902 
Merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere sorunum diş sararması veya lekeleri hakkında. Sabah akşam olmak üzere günde iki kere dişerimi fırçalıyorum. Öğlen de ağız bakım suları ile mümkün olduğu kadar ağzımı temizlemeye çalışıyorum. Fakat daha iki ay önce temizlettiğim dişlerimde lekeler başladı bile. Dişlerin çok sık temizletilmesinin zararlı olduğunu da biliyorum fakat göstermiş olduğum bu özene rağmen dişlerim 6 ayda baya bir lekeleniyor. Bu sorunun üstesinden nasıl gelebilirim bilgisi olan var mıdır acaba?
(5) 

covid sorusu

orin #1439291 
Merhaba, eşim 28 temmuz günü aşırı kas ağrısı ve ishal şikayetiyle doktora gitmişti. Çekilen akciğer filminin de iyi çıkmamasından dolayı ile devlet hastanesinin covid bölümüne yönlendirildik. 29 temmuzda devlet hastanesinde covid testi ile akciğer tomografisi testi yapıldı. Tomografi raporu resimdeki gibi. Covid testi negatif çıktı. Fakat şikayetlerin devamı üzerine iş yeri hekimi tekrar test istedi ve 5 ağustosa günü yeni bir test yapıldı ve bu test de negatif çıktı. Doktorun vermiş olduğu antibiyotikleri kullandı eşim. Fakat 15 ağustos günü yine kas ağrıları ile ishal başladı ve tekrar hastaneye gittik. Kanda enfeksiyon oranı çok yüksek çıktı. Bir önceki tomografi raporuna bakan iş yeri hekimi bu rapora göre büyük ihtimalle eşimin covid olduğunu söyledi. Raporu bir kaç doktor arkadaşa daha gösterdik onlarda benzer görüşte bulundular. Bunun üzerine dün tekrar hastanede covid testi ile akciğer tomografisi çekildi. Bu test de negatif çıkarsa ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Duyduğama göre sadece tomografi sonuçlarıyla da covid teşhisi konulan hastalar da mevcutmuş. Biz iki kere covid testi yaptırmış olmamıza rağmen pozitif çıkmadı. Acaba bu konu hakkında fikri olan veya resimdeki rapora göre yorumda bulunabilecek var mı?

Ek: Resim ekte çok küçük görünüyor. Bide şu şekilde ekledim.

eksiup.com
(1) 

Derginin geçmiş indeksini öğrenme

orin #1432541 
Merhabalar. Uluslararası bir derginin belirli yıllarda hangi indexler tarandığını öğrenmenin bir yolu var mıdır? Yani diyelimki bir dergi 2010-2012 arasında SCI, 2012-2016 arasında SCI-Expanded ve 2016-2020 arasında da ESCI şeklinde indexlere sahip. Biz bu derginin sayfasında yada web of science da şuanki indexing öğrenebiliyoruz ama ben geçmişe yönelik herhangi bir yıldaki indexini nereden öğrenebilirim? İnternetten araştırdım ama bir cevap bulamadım.
(4) 

Burun kanaması

orin #1397198 
Merhaba yaklaşık 2 3 yıl önce burnum bir kaç kez kanamıştı ve bu kanama oldukça uzun sürmüştü. O zamanlar bu üst üste bir iki yıl kış aylarında olmuştu. Soğuktan ve burnu temizlerken burun damarlarını zorlamaktandır diye düşünmüştüm. Bugün sabah kalktıktan sonra durup dururken yine burnum kanamaya başladı ve yine oldukça uzun sürdü. Bu defa hiçbir şey yapmadan kanaması garip geldi. Acaba bu kanamaların nedeni önceki düşündüğüm gibi midir? Yoksa burun kanamalarının daha farklı nedenleri var mıdır?
(8) 

2014 ford focus

orin #1385010 
Sizce 2014 model 68 bin km de otomatik benzinli tüp takılmamış boyasız değişensiz ve 500 tl tramer kayıtlı focus için 74 bin tl iyi bir fiyat mı?
(6) 

Ev interneti tavsiyesi

orin #1380207 
Merhaba ttnet ile tahattüm ekim ayının 3 ünde bitiyor. Şuan sınırsız hiper internet diye birşeye 72 tl ödüyorum. Arayıp sorduğumda 24 aylık taahhüt verirsem ilk 12 ay 95 ikinci 12 ay 105 lira dediler. Eski fiyata göre fazla geldi. Şu an için fiyat olarak daha uygun bildiğiniz yalın internet var mı? Yada hangi firmayı önerirsiniz?
(2) 

75000 liraya kadar otomatik araba

orin #1377319 
Merhaba başlıktada belirttiğim gibi 75 bin liraya kadar otomatik araba bakıyorum. kasa olarak tercihim sedan. genel olarak focus, corolla, civic ve jetta baktım bugüne kadar. birkaç gün önce 2014 60 bin km de bir focus bulmuştum. sanayide çalışan arkadaşa danıştım öncesinden. o focus servisi ile görüşüp aracın 120 bin km de en az 7 8 bin lirarlık kesin şanzıman bakımı olur dediği için vazgeçtim. bu bahsettiğim araçlar dışında en az sorun çıkarabilecek başka marka tavsiyeniz var mıdır?
(9) 

kabin bagajı

orin #1363708 
Merhaba kabin bagaj hakkım 8 kg. Acaba kabin bagajında taşıyacağım laptopum da bu ağırlığa dahil mi? Bazı sitelerde laptopun kabinde ücretsiz taşınacağı yazıyor. Bu laptopun ağırlığı dışında mı 8 kg hakkım olduğu anlamına geliyor? (firma thy)
(7) 

iPhone yedekleme sorunu

orin #1361710 
Merhaba telefonum 5 haftadır iclouda yedekleme yapamıyor ve sürekli yedekleme yapamadığına dair uyarı veriyor. Yedekleme yapılacaklar kısmından fotoğraları kaldırdım ve iclouddaki herşeyide sildim yani icloud da yaklaşık 5 gb yer var. Eski yedeklemeye bakıyorum yedeklemenin boyutu yaklaşık 200 300 mb. Yani bu yeterli alan yok uyarısını neden veriyor anlamadım. Bu apple ın ek alan satın alalım diye bir numarasımı? Yoksa yanlış olan kısım ne?
(4) 

kabin bagajı hakkında

orin #1359234 
Merhaba. Birkaç güne türkiye'ye yurtdışından thy ile uçuşum var.

www.deutergb.co.uk

Sizce linkteki kamp çantasını kabin bagajı olarak alabilir miyim acaba? Sitedki ölçülerinde boy için 85 cm yazmış ama ben doldurmayacağım o kadar. Çantanın boş uzunluğunu ölçütüğümde 60 cm civarı birşey. Thy sitesini kontrol ettiğimde kabin bagajı için maksimum uzunluk 55 cm denmiş. Sizce şansımı denemeliyim mi? Daha önceden böyle birşey tecrübe etmiş arkadaşlar var mı acaba?
(1) 

t shirt orijinalliği hakkında

orin #1348907 
merhaba şuan yurtdışında bulunuyorum. ebay de açık artırmayla lacoste, polo ralph lauren, tommy vs markaların sıfır etiketli tshirtleri 10 poundan açık artırma ile satılıyor. baktım ortalarma 15-20 pound arasına da gidiyor. bu satılan ürünlerin orjinalliğinden nasıl emin olunabilir. sonuçta sıfırları 50 60 pound civarında. t shirlerin sahte olma olasılığı var mıdır?
(3) 

iphone xs koruyucu

orin #1343828 
merhabalar. yeni aldığım iphone xs için kılıf ve ekran kouyucu bakıyorum fakat piyasada zibilyon tane ürün var. 1 pounddan 50 pounda kadar ürün bulmak mümkün. bunlar arasında gerçekten bu kadar ciddi koruma farkı var mıdır? tavsiye edebileceğiniz ekran koruyucu ve kılıf var mı? şuan indilteredeyim yani türkiyede bulunmayan üründe önerebilirsiniz.
(3) 

Eski sanatçılar ve filmler

orin #1340792 
Merhaba sizce yeni nesil (bundan kasıt 2000 ve sonrası doğumlular) eski sanatçılar ve filmlerden ne kadar haberdardır? Mesela Ayhan Işık, Sadri Alışık, Erol Taş vb gibi sanatçıları biliyorlar mıdır? Yada karamurat battalgazi gibi bizim çocukluğumuzun popüler karakterlerinden haberdarlar mı? Bizim çocukluğumuzda bu kişiler ve bu filmler televizyonda sıklıkla yayınlanırdı şimdi öyle olduğunu sanmıyorum. Yani bir 10 sene sonra bunlar iyice unutlmuş mu olacak sizce?
1

mobil görünümden çık