Yurtdışına Taşınma Sebepli Satılık Salon Eşyaları

mimarbasi #1591569 
Yurtdışına taşındığımız için yeni gibi eşyalarımızı satıyoruz. Yer Ümraniye, nakliye alıcıda.

Siena TV Ünitesi : G:180 Y:48 D:40
Siena Konsol : G:200 Y:71 D:40
Siena Yemek Masası : G:180 Y:75 D:90
8 Adet Sandalye
Tamamı 25000TL.

NDESIGN İstanbul 3lü ve 2li Koltuk koltuk. Nubuk. Güneş dolayısıyla yastıkların arka kısımlarında hafif renk yanması var. Bunun dışında hiçbir sorunu yok. Sıfırı şu an toplam 75.000 TL civarı, ben çeyreğinden azına veriyorum.

2li: 187x95cm, Yükseklik: 86cm
3lü: 230x95cm, Yükseklik: 86cm
İkisi 15000TL.

Özelden yazabilirsiniz.

(git: ibb.co)

Alınık Rakı Seti (Buzluk, bardak, ehlikeyf vs.)

mimarbasi #1574099 
Merhaba.

Evde arkadaş meclisinde kullanmalık klasik yeni rakı, tekirdağ vs. 6-8'li bardak seti, buzluk ve maşa ile ehlikeyf seti arıyorum. Tek tek alarak eşantiyonlarla toplanacak gibi değil. İçkili restoran ya da meyhane işleten bir yazarda depoda fazladan bir takım varsa yardımcı olabilir mi? Yoksa mekan mekan gezip deneyeceğim:)

Not: Yurtdışında yaşıyorum, Ocak ayı içinde İstanbul'a geleceğim, elden teslim alabilirim. Makul bir fiyat söylenirse ücretini de verebilirim tabii ki.
(3) 

Akciger rontgenindeki leke nedir?

mimarbasi #1486880 
Selamlar. Sizlerle bu sansursuz fotografimi paylasiyorum :)

Gecen hafta evde corapla kosarken parkede kayip sag tarafimin ustune olanca agirligimla dustum. O gunden beri bana gore sag en alt kaburgamda ciddi agri var. Dun doktora gittim, rontgen istedi. Bakti, "kirik, catlak yok. zedelenmis sadece." dedi, biraz icim rahatladi.

sonra e-nabizdan merak edip kendim de bakarken tam da agrinin oldugu bolgede siyah leke gordum. rontgende sol alta denk geliyor. doktorun kararini sorgulamak icin degil de merak ettigim icin soruyorum. anlayan biri varsa bu ne ola ki? bir de cigerlere vs. dair baska sey gozunuze carpiyorsa da duymak isterim. Simdiden tesekkurler.

(Not; bir orjinal bir de biraz daha kontrastli olarak ekliyorum leke daha net gozuksun diye. boyut sebebiyle link veriyorum.)

(git: ibb.co)
(git: ibb.co)
(2) 

Swift Isleminin Durumu

mimarbasi #1465333 
Merhaba,

Bankaci biri yardimci olursa cok memnun olurum. Pazartesi gunu Turkiye'deki kron olan Cepteteb hesabimdan, Isvec'teki bankama SWIFT islemi yaptim. Cepteteb'de karsi banka kodu bankalar listesinde bulunuyor, durum da gonderildi olarak gozukuyor (Valor tarihi bugun). Fakat simdi farkettim ki buradaki bankam (Handelsbanken) internet sitesinde Turkiye'yi islem yapilabilir ulkeler arasinda gostermiyor. Aradigimda da arastirmadan listede yoksa buraya para gelmez ve gitmez dediler. Bu durumda ne yapacagim? Iki banka arasinda transferin hic yapilamamasi bana inanilmaz sacma geldi, boyle demelerine ragmen gelir mi para? Ya da gelmiyorsa nasil itiraz ediliyor, otomatik geri doner mi yoksa bir islem mi yapilmali?

Gerizekali Cepteteb ise Swift islemlerine telefondan yardimci olamadigini, subeye gitmem gerektigini soyluyor...
(1) 

Yurtdışında iken Wifi Call Roaming'e girer mi?

mimarbasi #1464898 
Selam,

Şu an yurtdışındayım. Tarifen yurtdışında diye bir paket kullanıyorum, günlük 40 şiraya tarifemi kullanabiliyorum.

Bugün wifi call diye bir şey keşfettim. Normalde telefonun çekmediği yerde arama yapabilmek için bir özellikmiş. Şimdi telefonu uçak moduna aldım, wifi'yı açtım. Hat olmasa da wifi call simgesi çıkıyor ve wifi çalışıyor. Deneme yaptığımda Türkiye'den birini sıkıntısız aradım. Karşı tarafın telefonunda da benim numaram çıkmış. Bu Roaming'den sayılır mı? Nasıl yapıyor bu aramayı ki? Hem arama yapabiliyor hem de 40 tl çekmiyorsa bu mükemmel şeye nasıl olur verdi ki operatör?
(2) 

Bluetooth Kulaklık Tavsiyesi

mimarbasi #1412324 
Selam,

S.ürekli müzik dinleyen biri değilim ama çalışırken arka planda ses olmasını seviyorum, konsantre olmama yardımcı oluyor. Bütçe çok değil, 300 lira civarı ama ses izolasyonu iyi, şarjı güzel giden, ses kalitesi de düzgün olan bir kafaüstü kulaklık tavsiye edebilecek var mı? En önemlisi dışarıya minimum ses vermesi.
(18) 

Partneri kandıran kadın hamile kalırsa erkeğin sorumluluğu ne olmalı?

mimarbasi #1397229 
Selam.

Arkadaşlar arasında tartışma yaratan bir konu olduğu için sizin de fikrinizi merak ediyorum. Ben kendi fikrimi söylemeyeceğim ki etkilemeyeyim :)

Erkek ve kadın, herhangi bir gelecek planı olmadan birlikte oluyorlar. Niyetin bu olduğunu ikisi de biliyorlar. Erkek hiç bir babalık duygusu taşımadığını, çocuk istemediğini söylüyor. Cinsel ilişki öncesi kadın, doğum kontrol hapı kullandığını ya da ertesi gün hapı kullanacağını söylüyor. Fakat kullanmıyor. Dokuz ay sonra da senin çocuğun oldu diye adamı bilgilendiriyor. Adam ise kadına karşı açık olduğunu, kadının kendisini kandırdığını, dolayısıyla hareketinin bedelini ödemesi gerekenin o olduğunu söylüyor. Doğan çocuğun masumluğunu ve suçsuzluğunu bir kenara bırakarak salt olayı değerlendirebilir misiniz? Şimdi sizce:

1. Erkek kadın hakkında tazminat davası açmalı mı/açabilir mi?

2. Erkeğin kadına karşı tamamen açık olduğunu, kadının kendisini dolandırdığını öne sürerek doğan çocukla ilgili hiç bir sorumluluk almayacağını söylemesi, adamı kötü biri yapar mı?

3. Partnerlerden hangisi daha hatalı/etik olmayan bir davranış içindedir?

4. (Hukuken kadına tazminat davası açamadığını varsayarak) Aynı kadın adama ya da adam kadına HIV bulaştırırsa cezai yaptırımı bildiğim kadarı ile var iken, hem ikisini hem de ekstra olarak doğan çocuğu etkileyecek böylesi bir olay dolandırıcılık sayılır mı, sayılmaz mı?

5. Çocuk doğduğunda adamın çocuğu istememesi durumunda toplumun genel olarak reddeden tarafı suçlama eğiliminde olması adilane midir?

Edit: Özellikle sıkıntılı taraftan yaklaşmadım provokatif olmak istemediğim için ancak farklı bir bakış açısı olacağına karar verdim. Aynı soruyu tecavüz edilen bir kadına çevirip; kürtaj hakkı süresi farkında olmadan geçtikten sonra çocuğun sorumluluğunu almak istemediğini ve terk edeceğini söylerse diye de sorabilirdim. Bu kadın hiç istemediği annelik durumuna elinde olmayan bir sebeple ulaşır ve anne olmayı reddederse, kötü biri olur mu? Çocuğun masumiyeti bir yana; bu kadına toplumsal baskı ile içinde olmadığı bir duygu halini dayatıp, zorla anne mi yapıyoruz? (Kastettiğim tecavüz gibi travmatik bir olay ile diğer olayı bir tutmak değil, belli olaylar sonucunda istemsiz anne-baba olma durumundaki bakış açınız)
(5) 

Mavi Ciltli Tez Basım Süresi

mimarbasi #1390002 
Merhaba.

Tez yazanlardan hatırlayan varsa mavi ciltli tezleri ne kadar sürede teslim ediyor ozalitçiler? Sabah göndersem akşama alma imkanı var mı?

Biraz sıkıştım; bu Cuma teslim edeceğim, ozalite ancak Çarşamba gibi verebileceğim sanırım da yusuf yusufum şu anda.
(1) 

Katarakt Ameliyatı

mimarbasi #1378986 
Merhaba,

Anne ve babam bölgede bilindik ama orta alt sınıf Ümraniye Atlas Hastanesi'nde kontrole gitmişler. Doktor bildim bileli gözlük kullanan anne babama katarakt ameliyatı önermiş. Gözlüklerden kurtaralım demiş. SGK'nın verdiği mercekler iyi olmuyor diye de belirtip ücretli kens alır mısınız demişler. Anne, babamın toplam 4 gözü için de (ameliyatın sgk tarafından karşılandığını belirterek) sadece mercek parası olarak 2500 lira istemişler. Bunun dışında bilgileri yok, ben de endişelendim, göz bu sonuçta. Önümüzdeki hafta için gün almışlar. Bilenler için sorularım başlıyor;

-Forumlara baktığımda 15000-30000'ler havada uçuşuyor. Fiyat çok ucuz değil mi?
-Yerli, Hindistan, Amerikan, Avrupa 4 üreticisi varmış. Biraz mahalle arası olduğu için para alıp yine en ucuzundan hatta sgk takabileceklerini düşünüyorum. Nasıl önlem alabiliriz?
-Bu ameliyat mercek arkasına lens mi yoksa kalıcı mercek değişimi operasyonu mu oluyor?
-Babam uzak yakın, annem yakın göremiyor. Mercek seçimi nasıl olmalı ki?

Not:Dayım aynı hastanede aynı ameliyatı oldu. Çok memnun olduğunu söylüyor. Ama tabii ona da hangi mercek takıldı, ne oldu hiç bir fikri yok.
(5) 

İki Wordpress.com sitesi tek domain adresi ile kullanılabilir mi?

mimarbasi #1362506 
Merhabalar,

Wordpress.com'dan ücretsiz bir websitesi oluşturdum. İngilizce için de aynı hesapta herşeyin ingilizce olduğu ikinci bir site oluşturdum. abc-tr.wordpress.com ve abc-eng.wordpress.com gibi. Menüye eklediğim TR/ENG başlığını da karşılıklı tr-eng sitelere link verdim. Ben şimdi abc.com domain'ini alsam ve tr'ye tanıtsam, ziyaretçiler tr/eng butonuna basınca yukarıda yine abc.com mu olacak yoksa onu dış bir link olarak mı görecek? ya da ben hem tr, hem eng siteye aynı domain'i tanıtabiliyor muyum? abc.com/eng şeklinde?

Karışık olmamıştır umarım.
(8) 

Kira Kaç Olmalı?

mimarbasi #1358995 
Ya bu kira artış işinden hiç anlamıyorum. 2700 şu an kira. Aidat 225 lira, iskan halen alınmadı. Adamla yenileme için telefonda konuştum 3000 olsun diyor. TEFE/TÜFE zaten yüzde 20 diyor. Ebesinin yani, tefe tüfe'de artış yapan mı olur, 100-150 fazlasına anlaşmaz mısın? Artış fazla değil mi? Ben bu şartlarda 2800 olur maksimum diyordum.
(4) 

KFC bozulmuş mudur?

mimarbasi #1352938 
Selam, naberler?

Dün kova almıştım. Pişer pişmez aldım tavukları, bekleme durumu yok. Akşam 7-8 gibi yedim bir kısmını. Kalanını da dolaba atarım diyodum, mutfakta unutmuşum. Sabah 6 gibi gördüm attım dolaba. Ölür müyüm sizce yesem, havalar çok çok da sıcak değil ama?
(5) 

Aptala Anlatır gibi API Anlatacak Var Mı?

mimarbasi #1344626 
Merhabalar,

Mimarım. Tezim için Foursquare üzerinden belli bir lokasyondaki kullanıcı verilerini çekip, listelemek istiyorum. Teknoloji ile aram iyidir fakat kodlama, program hiç bilmiyorum açıkçası.

Foursquare developerlar için API desteği sunuyormuş. Bunu nasıl kullanırız? Temelde yapmak istediğim şey bayağı basit aslında ancak ne kadarına imkan var bilemiyorum. Lokasyonu gireyim, o lokasyondaki belli bir süre içerisindeki kullanıcı etkileşimlerini listeleyeyim. Örneğin:


Mekanın Puanı
Mekanlara Verilen Toplam Puan Sayısı
Mekanlara Yapılan Yorum Sayısı
Mekanlara Yapılan Yorum İçeriği (Text-Cloud Tarzı Bir İnceleme İçin) (Paylaşanın anonim kimliği, paylaşım tarihi)
Mekanlarda Paylaşılmış Fotoğraflar (Paylaşanın anonim kimliği, paylaşım tarihi)
Mekanlarla Etkileşime Girmiş Unique Kullanıcı Sayısı (Yorum yapmış, puan vermiş, fotoğraf paylaşmış vb.)
Bu kullanıcıların Ayrıştırıcı Bilgileri (Unique Anonim Id, Cinsiyet, Yaş vb. Verileri)

vb.

Şöyle bir site buldum anlatan ancak hangi programa bu kodları nasıl gireceğiz anlamadım. (Bilgisayar mühendisleri keh keh gülüyorsunuz değil mi?)

www.veridefteri.com
(5) 

İTÜ Elektronik Veritabanına Uzaktan Erişim

mimarbasi #1338495 
Merhabalar,

Yüksek lisans tezim için literatür taraması yapmak adına kütüphane hesabımla giriş yapıyorum. Taratıyorum. Ancak tam metin butonuna bastığımda oturum açmamı ya da kuruluşu tanımlamamı istiyor. Ancak bu listelerde İTÜ yok? Nasıl erişeceğim ben bu göz atmak istediğim makalelere yardım edin Allah aşkına delireceğim.

Maile ayrı şifre, sis'e ayrı şifre. Ders kayıtta ayrı pin alıyoruz. Şimdi de kütüphaneye ayrı kayıt, pin istiyor. Bu kadar mı zorlaştırılır bir iş global bir kullanıcı adı, şifre belirlemek yerine. Öğrenci kullanıcı adı şifre yetmiyor, kütüphaneye ayrıca kayıt olacaksın dediler. Onu da yaptım, pin alacaksın dedi. Onu da yaptım, ancak yine erişemedim. Proxy ayarı gibi bir şey buldum nette, denedim olmadı. Evden biz bu anlaşmalı online veritabanlarına erişemiyor muyuz?

Çalışıyorum bir yandan, sürekli izin alıp üniversiteye gidemiyorum bu işlerle koşturayım. Aptala anlatır gibi anlatın lütfen ey İTÜ'lüler. Bir şeyi yanlış yapıyorum ama neyi? İyice aptal gibi hissediyorum kendimi.
(12) 

Öğretmenlik "avam"laştı mı?

mimarbasi #1319903 
Ya soruyu nasıl soracağımı da bilmiyorum ama en karşılayan tabir avam bence. öğretmen arkadaşlar daha rahat cevap verebilir. Klasik "şimdiki nesil, bizim zamanımızda blabla" geyiği de yapmak istemiyorum.

Sosyal medyada öğretmen olmuş bir kaç arkadaşımı takip ediyorum ya da yine instagram keşfet sayfasından bazen öğretmenlere denk geliyorum. Öğretmen isminin yakıştığı oturaklılık, alçakgönüllülük ve hayat görüşü yerlerde. Özellikle kadınlarda durum daha da fena. Nargile cafeden çıkmayan, sosyokültürel seviyesi düşük ne kadar kız varsa kızın profilinde "okul öncesi öğretmenliği", "bilmem ne teacher" falan yazıyor; gramer ve yazım kuralları dahi bilmiyorlar.

bizim zamanımızda da öğretmenlerin maddi durumu iyi değildi ancak bir ağırbaşlılıkları ve dünya görüşleri vardı. nasıl öğretmen oluyor bu insanlar allah aşkına? sadece mevcut siyasi iktidarın etkisi ile açıklanabilir mi yoksa işin temelini sarsıcı değişiklikler mi yapıldı?
(12) 

Koltuk Takımı Fiyatı Sizce Ne Olmalı?

mimarbasi #1284650 
Merhaba duyuru, naber?

Görseldeki koltuğun takımını beğendik. Mağaza bir üçlü, bir ikili koltuk 5400 diyor (modoko). Bir imalatçı ile görüştüm. O da üçlü, ikili ve berjer 4500'e yaparım diyor ama tabii güvenemiyorum farklı bir şey yapar diye. Fiyatlar ve model nasıl sizce?

Resmen çıldıracağız. Son derece sade ve düz model koltuk takımı ikea dışında üretilmiyor resmen. Hep bir kapitoneli, işlemeli, şekilli, taşlı bir şeyler var piyasada, resmen zevksizlik. Ikea da sağlam değil pek.
(8) 

İş Koşullarının Değiştirilmesi-Haklı Fesih

mimarbasi #1272958 
Merhaba,

Bir inşaat şirketinde, merkez ofiste çalışan mimardım. Ancak şirket içi yapılanma gereği çalıştığım şirket kapandı ve bizi aynı holdingin başka bir şirketi bünyesindeki şantiyeye transfer ettiler.

Ancak yeni koşullarda ticket'ımı kesiyorlar, cumartesi çalışmazken artık cumartesi de çalışmam gerektiğini söylüyorlar. Maaşta bir değişiklik yapmıyorlar, 1 seneyi doldurmadığım için bu seneki maaş zammından da yararlanamayacağımı söylüyorlar.

Ne düşünüyorsunuz? Haklı fesihe girer mi?

Not: İşe girerken imzaladığım standart iş sözleşmesinde işverenin başka şantiyesinde görev alabilir ibaresi var. Transfer konusunda ise özlük hakları korunarak transfer olur ibaresi var.

Sözleşme Maddeleri Edit'i:

08.00-18.00 arasında çalışıyoruz. Normalde günde 10 saatten sadece hafta içi dahi 50 saat yapıyor. Buna ek olarak 08.00-16.00 çalışılıyor Cumartesi. Yani haftalık çalışma saatim 58 saate çıkıyor. Maaş konusunda hakları var tabii, artırmayabilirler ancak çalışma saati daha önemli benim için.

Yasal olarak kılıf prim şeklinde. Verdikleri primi fazla mesai ücreti olarak gösteriyorlar. Ancak basit bir hesapla iş kanunundaki "yıl boyunca toplam en fazla 270 saatlik fazla mesai yapılabilir" maddesi zaten deliniyor. Ancak bu sene prim alıp alamayacağım da belirli değil henüz 6 ay dolduğu için.

İkametgah Kadıköy'de. Ümraniye'deki evimiz kentsel dönüşüme girdiği için daha önce Kadıköy'de bulunan merkez ofise yakın olmak adına Kadıköy'e taşındık. Ancak şirket içindeki bu ani olaylar sebebiyle ben taşındıktan iki hafta sonra aniden bizi Ümraniye'de çalıştırmaya başladılar. :)

Sözleşmedeki maddeleri de yazayım size:

Madde 3.Atama ve Nakil:

Personel, işverenin İstanbul adresindeki işyerinde çalışacaktır. Ancak personel, işin niteliğinden ve ihtiyaçlarından kaynaklanan nedenlerle ve dürüstülük kurallarına uygun olmak kaydıyla (işyerinin şirket kararına dayanarak taşınması, işverenin yeni şantiye açması vs.), işveren tarafından işyerinin değiştirilebileceğini, Türkiye sınırları içerisinde işveren’e ait diğer işyerlerinde çalışabileceğini, işyerinin değiştirilmesi halinde işveren tarafından belirtilen yeni işyerinde, kendisine bildirilen tarihte işbaşı yapacağını kabul ve taahhüt eder. İşçi, işveren tarafından işyeri değişikliği yapma hakkının saklı tutulduğunu bildiğine ve bunu onayladığına ilişkin ayrı bir yazılı taahhütde bulunmayı kabul eder. İşçi tarafından bu madde uyarınca verilen yazılı taahhüt işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parçasıdır.

6.2. Ücretin Kapsamı:

Taraflar, Personel’e ödenecek ücretin, ay zarfındaki normal çalışmalar ile İş Kanunu’nda belirtilen yıllık 270 saate kadar olan azami fazla çalışma süresinin ve hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin ücretlerini ihtiva ettiğini ve ücretin bu esasa göre tespit edildiğini kabul ve beyan etmektedirler.

6.3. Çalışma Süreleri, Fazla Çalışma, Ücretsiz izin Muvafakati ve Geçici İş İlişkisi

Çalışma süresi yürürlükteki İş Kanunu’nda belrtilen azami çalışma süresidir. Personel haftalık çalışma süresinin haftanın çalışma günlerine, İş Kanunu’na uygun olmak kaydı ile, farklı şekilde dağıtılmasını peşinen kabul eder. Ayrıca, işin niteliği ve şartlarına göre, işe başlama ve bitiş saatleri de, Personel’in görevine göre farklı şekillerde düzenlenebilir ve gerekliğinde değiştirilebilir.
Personel, ilgili yasal mevzuat hükümleri doğrultusunda İşveren talep ettiği takdirde fazla mesai yapmayı, Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde de çalışmayı; kendisinden uygun bir talepte bulunulmadan, kendi inisiyatifi ile fazla mesai yapmayacağını peşinen kabul ve taahhüt eder.
Personel, İşveren tarafından, yürürülükteki İş Kanunu’na uygun olarak denkleştirme usulünün uygulanabileceğini; bu halde, bazı haftalarda çalışma süresinin İş Kanunu’nda öngörülen haftalık azami çalışma süresini aşsa dahi fazla çalışma sayılmayacağını ve fazla çalışma ücretine hak kazanamayacağını kabul ve beyan eder.
Personel, fazla çalışmaları karşılığında fazla mesai ücreti almak yerine, yazılı olarak talepte bulunması halinde, yürülükteki İş Kanunu’nda öngörülen serbest zamanı, yine İş Kanunu’nda öngörülen sürede ücretinden bir kesinti olmadan kullanabilecektir.
Personel, işyerinde İş Kanunu’nda öngörülen hallerde, yine kanunda öngörülen koşullarla, telafi çalışması yaptırılabileceğini; bu halde çalışmalarının fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmayacağını; fazla mesai ücretine veya serbest zaman talep hakkına sahip olmayacağını kabul ve beyan eder.
Sözleşme’nin 3 ncü maddesinde de belirtildiği üzere, Personel İş Kanunu’nda öngörülen
şartlarla, gerektiğinde, yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması ve özlük haklarının korunması koşulu ile, çalıştığı şirketin bağlı bulunduğu holding bünyesi içinde, aynı şirketler topluluğuna bağlı hangi mahalde olursa olsun bütün işyerlerinde çalışmayı peşinen kabul etmiştir. Personel, böyle bir durumda iş görme edimini yerine getirmek üzere net ücreti dışında ek bir hak ve menfaat talep etmeksizin çalışacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Kıdem ve izin hakkı saklıdır.


Ek olarak el yazısıyla yazdığımız yazı:

Şantiye personeli:
İşveren ile imzaladığım xx.xx.xxxx tarihli iş sözleşmesinin 3. maddesinde belirtilen işyerinde işe başlayacak olmakla birlikte, teknik personel olmam ve yaptığım iş gereği şantiyelerde çalışabilir olmam nedeniyle, işveren tarafından işyerimin değiştirilebileceğini, işverenin Türkiye içerisinde yer alan diğer işyeri ve şantiyelerinde, işveren tarafından bildirilmesi halinde çalışacağımı, bu hususta herhangi bir itirazda bulunmayacağımı kabul ederim.
xx.xx.xxxx İstanbul
Yukardaki yazıyı el yazınız ile yazınız.

Merkez personeli:
İşveren ile imzaladığım xx.xx.xxxx tarihli sözleşmenin 3. maddesinde belirtilen işyerinde işe başlayacak olmakla birlikte, işletmesel kararlar nedeniyle, işveren tarafından işyerimin değiştirilebileceğini, işverenin Türkiye içerisinde yer alan diğer işyerlerinde, işveren tarafından bildirilmesi halinde herhangi bir itiraz ileri sürmeksizin çalışmaya başlayacağımı kabul ederim.
xx.xx.xxxx İstanbul
Yukardaki yazıyı el yazınız ile yazınız.
(5) 

Kfc tavuk yeniden ısıtılır mı?

mimarbasi #1268477 
Dün kova tavuk aldım. Kaldı. Buzdolabına koydum. Bu yeniden ısıtılır mı? Evetse fırında falan mı ısıtsam? Tost makinasında pek lezzetli olmaz diye düşünüyorum.
(2) 

Grup şirketleri arasında işçi transferi

mimarbasi #1243418 
merhabalar.
ismi lazım değil bir inşaat firmasında 2,5 ay önce işe başladım. bahtsızlığım sağolsun bu hafta benim sözleşme imzaladığım firmanın kapatılarak, tüm işleri ile beraber işçilerinin de üst yönetim tarafından holdingin başka grup şirketlerine kaydırılacağını öğrendim. holdingin yapısal bir kararı gibi, tamam. ancak şöyle bir sorun var. üşenenler için özeti şu:

şu anda, merkez dizayn ofis olarak pazartesi-cuma, 08:00-18:00 çalışmaktayım. geçeceğim firma şantiye ofisi olduğundan 08:00-19:00 ve cumartesi dahil çalışıyor. dolayısıyla minimum yıllık 240+572 saat fazla çalışmış olacağım. bu fazla mesai ne olacak? yeni sözleşme, yeni maaş talebi gerekir mi?


sorunun detayları da aşağıda:

sözleşmemi ben bu kapatılan firma ile yaptım ve tüm sözleşme boyunca "işveren" olarak bu firmadan bahsediliyor. sözleşmede işverenin yeni şantiyesi ya da merkez değişikliği olursa belirtilen yerde olmam gerektiği yazıyor. yani a firması ve b firması aynı holdingin firmaları. a firması olarak b firmasının inşaat işini yapıyorduk, ancak a kapatıldı ve a'daki kişiler b'ye transfer oldu, taşınacağımız yer de bu işini yaptığımız b firmasının şantiyesi.

bu arada mesai ile ilgili sözleşmemdeki hükümler sözleşmemde şu şekilde:

"Ücretin Kapsamı:

Taraflar, Personel’e ödenecek ücretin, ay zarfındaki normal çalısmalar ile İs Kanunu’nda belirtilen yıllık 270 saate kadar olan azami fazla çalısma süresinin ve hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin ücretlerini ihtiva ettigini ve ücretin bu esasa göre tespit
edildigini kabul ve beyan etmektedirler.


Çalısma Süreleri, Fazla Çalısma, Ücretsiz izin Muvafakati ve Geçici Is Iliskisi:

Çalısma süresi yürürlükteki Is Kanunu’nda belirtilen azami çalısma süresidir. Personel haftalık
çalısma süresinin haftanın çalısma günlerine, İs Kanunu’na uygun olmak kaydı ile, farklı sekilde dagıtılmasını pesinen kabul eder. Ayrıca, isin niteligi ve sartlarına göre, ise baslama ve bitis saatleri de, Personel’in görevine göre farklı sekillerde düzenlenebilir ve gerekliginde degistirilebilir.

Personel, ilgili yasal mevzuat hükümleri dogrultusunda İsveren talep ettigi takdirde fazla mesai yapmayı, Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde de çalısmayı; kendisinden uygun bir talepte bulunulmadan, kendi inisiyatifi ile fazla mesai yapmayacagını pesinen kabul ve taahhüt eder.

Personel, İsveren tarafından, yürürülükteki İs Kanunu’na uygun olarak denklestirme usulünün uygulanabilecegini; bu halde, bazı haftalarda çalısma süresinin İs Kanunu’nda öngörülen haftalık azami çalısma süresini assa dahi fazla çalısma sayılmayacagını ve fazla çalısma ücretine hak kazanamayacagını kabul ve beyan eder.

Personel, fazla çalısmaları karsılıgında fazla mesai ücreti almak yerine, yazılı olarak talepte bulunması halinde, yürürlükteki İs Kanunu’nda öngörülen serbest zamanı, yine İs Kanunu’nda öngörülen sürede ücretinden bir kesinti olmadan kullanabilecektir.

Personel, isyerinde İs Kanunu’nda öngörülen hallerde, yine kanunda öngörülen kosullarla, telafi çalısması yaptırılabilecegini; bu halde çalısmalarının fazla çalısma veya fazla sürelerle çalısma sayılmayacagını; fazla mesai ücretine veya serbest zaman talep hakkına sahip olmayacagını kabul ve beyan eder.

Sözlesme’nin 3 ncü maddesinde de belirtildigi üzere, Personel İs Kanunu’nda öngörülen sartlarla, gerektiginde, yapmakta oldugu ise benzer islerde çalıstırılması ve özlük haklarının korunması kosulu ile, çalıstıgı sirketin baglı bulundugu holding bünyesi içinde, aynı sirketler topluluguna baglı hangi mahalde olursa olsun bütün isyerlerinde çalısmayı pesinen kabul etmistir. Personel, böyle bir durumda is görme edimini yerine getirmek üzere net ücreti
dısında ek bir hak ve menfaat talep etmeksizin çalısacagını kabul, beyan ve taahhüt eder.

Kıdem ve izin hakkı saklıdır."

"Ek-A

Merkez personeli:
İsveren ile imzaladıgım xx.xx.xxxx tarihli sözlesmenin 3. maddesinde belirtilen isyerinde ise baslayacak olmakla birlikte, isletmesel kararlar nedeniyle, isveren tarafından isyerimin degistirilebilecegini, isverenin Türkiye içerisinde yer alan diger isyerlerinde, isveren tarafından bildirilmesi halinde herhangi bir itiraz ileri sürmeksizin çalısmaya baslayacagımı kabul ederim.
xx.xx.xxxx

Yukardaki yazıyı el yazınız ile yazınız."
(8) 

Katar'dan Türkiye'ye Ucuza Telefon Etmek

mimarbasi #1214395 
Merhaba,
Bir tanıdığım iki gün sonra Katar'a gidiyor. Katar'da iken de Türkiye'de askerde olan sevgilisini günde bir aramak, hal hatır sormak istiyor ancak operatörlerde olan mevcut uluslarası tarifeler oldukça pahalıya geliyor. Daha önce ortadoğu ülkesi tecrübesi olanlardan fikir vermek isteyen var mı? Ben Almanya'da iken uluslarası telefon kartları vardı ve ucuza geliyordu bayağı, böyle bir imkan var mıdır? Ya da şu operatördeki şu tarife en uygunu diyecek var mıdır? (Mevcut Operatör Turkcell)

Not: İnternet temelli iletişim yöntemleri işe yaramıyor, zira bir taraf askerde olduğundan ve birliğinde güvenlik sebebiyle akıllı telefona kesinlikle izin verilmediğinden kullanamıyor.
(3) 

AirBnb Ödeme Sayfasında Farklı Ücret

mimarbasi #1204226 
Merhaba.

Airbnb'den Kaş'ta bir villa kiralıyoruz. Rezervasyonu tamamla dediğimde 1. Ve 2. sayfalarda toplam ücret 2700 (483 gecelik artı airbnb ücreti) en son ödeme ekranında gecelik ücret de airbnb ücreti de artıyor ve toplam ücret 3144 tl'ye çıkıyor. Daha önce kullananlar açıklayabilir mi bunun sebebi nedir?
(10) 

1951 Bulgar Göçmenlerinin Vatandaşlık Hakkı

mimarbasi #1160671 
Merhaba,
Nişanlımın babasının doğum yeri Bulgaristan. 1951 yılındaki zorunlu göçle Türkiye'ye gelmişler. Gelecek kaygısı sebebiyle yurtdışında yaşama planımız olduğundan Bulgaristan vatandaşlığı, dolayısıyla AB vatandaşlığı almak istiyoruz. Bu durumda benzer durumda olanlar varsa bir iki sorum olacak, zira internette yeterli bilgi bulamadım.

Nişanlımın babası Bulgaristan vatandaşlığı alabilir mi?
Babası dolayısıyla nişanlım da vatandaşlık alabiliyor mu?
Evlilik durumunda benim de bu hakkım oluyor mu?

Not: Süreç hakkında bilgi verirseniz seviniriz. Bulgaristan'a gitme ya da orada yaşama gibi bir planımız yok.
(2) 

200 Mt Denetleme Atışı Brövesi Kamuflajda Nereye Takılır?

mimarbasi #1149288 
Merhaba,

"200 Metre Atış Denetlemesi" sonucu linkteki bröveyi almaya hak kazandı askerlerimiz. Bölük komutanı "Tam emin değilim, bir araştır da sağ mı yoksa sol mu takılıyor?" dedi. Karanete ve yönergelere erişimim yok şu anda. Aranızda bu bröveyi takmış olan ya da bilen var mı? Mantıken isimliğin olmadığı sol taraf olması gerekiyor da, emin olmak istedim.

(git:www.demirsaraciye.com.tr )
(2) 

Samsung Galaxy Note 4 ve USB 3.0 Port Sorunu

mimarbasi #1132318 
Merhaba,

Yaklaşık 3 senedir ara sıra canımı sıkıp üstüne düştüğüm ve 2-3 günümü alan, sonra da pes ettiğim bir sorunum var. Bu lanet Note 4 ne hikmetse Windows 8.1 ve üstü işletim sistemli USB 3.0 porta takıldığında USB Device Not Recognized hatası verip sürekli bağlanıp, kopuyor. Sorun kablomda değil eminim, bilgisayarımda değil ondan da eminim. Abimin Note 4'ü de denedim, onda da aynı hatayı verdi. Hem USB 2.0 hem USB 3.0 portu olan bir bilgisayarda denedim az önce telefonu, 2.0'da tanıdı, 3.0'da tanımadı.

Çıldırdığım olay şu, yahu benden başka hiç bir Note 4 kullanıcısı bunu farketmedi mi ki koca internette bu kronik soruna dair hiç bir şey yok? Aranızda Note 4 kullanıcısı olup USB 3.0 porttan Windows 8.1-10 yüklü cihaza bağlayabilen var mı?
(3) 

Ptt Şubeye Kargo No'suz Aliexpress Siparişi

mimarbasi #1122629 
Merhaba.

Mevcut durumum gereği ikamet adresime kargo gelemiyor. Aliexpressten kargo no'suz ıvır zıvır alıp, şubeden teslim almak istiyorum. Ancak problem şu ki Aliexpress siparişleri malum 1 ayda da gelebiliyor, 3 ayda da, 2 haftada da.

Sorum şu ki, şubeye rastgele gidip kontrol ya da arada bir arama dışında adıma kargo geldiğini nasıl anlarım? Sonuçta hemen almazsan da geri dönüyor.
(2) 

C# ve Basit Android Oyun Yapımı Öğrenme

mimarbasi #1118505 
Sevgili programcılar ve programlamaya gönül verenler;

1 sene askerde boş geçmesin diye akşamları ve haftasonları basit oyun falan yapayım, hem kendimi geliştirmiş olurum dedim. Şöyle söyleyeyim, bilgisayarlarla arası oldukça iyi, karikatür falan çizen (karakter tasarımı ve benzer konular için), meslek icabı da modelleme programlarına aşina birisiyim (unity için). Ancak C# ve programlama konusunda ilgim olsa da bilgim ve eğitimim yok. Yazılı tarif olursa komutu uygulama ve bazı komutları kendimce yorumlayıp kafama göre değiştirme şeklinde bir iki bir şey yapmışlığım var sadece. İngilizcem de iyi. Sorular şunlar:

Visual Studio ve C# kısa sürede öğrenilir mi, basit mi?

Sizce hiç programlama bilmeyen orta-orta üst seviyede aklı olan bir işlerini halledecek seviyede ne kadar sürede öğrenir?

Tavsiye mutlaka elinde olsun dediğiniz kaynak/program/script var mı? Türkçe iyi olur, İngilizce de olabilir ama. (Birlikte internet var mı bilmediğim için yazılı ya da çıktı alabileceğim kaynak olursa da çok iyi olur.)

Yoksa bu sevdadan vaz mı geçeyim?

Dalga geçeceklere not: Koğuşta çalışmayacağım tabii, asteğmenim. :)
(4) 

Doğu/Siirt'te Asteğmenlik Yapan/Yapmış Var Mı?

mimarbasi #1118122 
Merhaba,
Şansım pek yaver gitmiyor. Tecili bozdurdum darbe oldu. 6 ayda bitirir gelirim diyordum, TSK sağolsun 12 ay asteğmen aldı. Acemilik karmaşa içinde bitti Ankara'da. Bir de üstüne kurada 4 Ankara, 1 Erzurum, 1 Siirt arasından gittim Siirt'i çektim, meslekçi (mimar) asteğmen olarak.

Bu civarda asteğmenlik yapmış olan var mıdır? Bir kaç konuda danışmak isterim. Mehil izni bu hafta bitiyor, gitmeden hazırlıkları tamamlamak istiyorum.
(1) 

Sülüs Almadan Askerlik Yeri Öğrenme

mimarbasi #1102467 
Merhaba,

Nette çok yerde aradım fakat bulamadım. Erken sevk talebimle Ağustos celbine başvurmama rağmen askerliği erteletme imkanım var fakat bunun için sülüs alınmaması gerekiyor diye okudum bir kaç yerde. E-devletteki sülüs de resmi kağıt olduğundan kafama takıldı:

1-E-devlette sülüs sayılmayacak şekilde askerlik yerimi öğrenme şansım var mı?
2-E-devletten askerlik yerime bakmam devlet tarafından "sülüs aldı" olarak görülür mü?
(4) 

Harici Harddisk Kurtarma Olmadı Adam Dövmece

mimarbasi #1099989 
Merhaba,

Harddiskimi ödünç alan bir arkadaş takınca çıkan biçimlendirmek gerekli uyarısına evet demiş ve harici bellekteki son 5 yılıma ait 500 gb bilgimi silmiş. Daha sonra pc diskin sürücülerini yükleyip (aygıt yöneticisinde samsung portable device olarak görünüyormuş) tanımayınca (Bilgisayarımda çıkmıyor, harf atanmamış diske) disk yöneticisinden harf atamış. Zannediyorum "Yeni Dağıtılmış Birim" demiş panikleyip bir şekilde kurtarırım diye. Bundan sonra s.çtığını anlayıp haber verdi bana eksik olmasın.

Yeni oluşturduğu biçimlendirilmiş boş harddiske herhangi bir dosya vs. atılmamış. 7 Data Recovery ile tarattım, bayağı bir dosya tanımladı ama tarama bittikten sonra kurtarma bölümünde herhangi bir dosya çıkmıyor. Recuva da hiçbir şey bulamadı ama deep scan denemedim.

Kurtarma işlemi bu yaptığı işlemlerden sonra mümkün mü? Eski bilgileri kurtarma şansım nedir ve önereceğiniz bir program var mı IT arkadaşlar?

O da olmazsa bu arkadaşı beraber döveriz derseniz toplanıp dalalım bir yerde...
(1) 

2016 Ağustos Celbi ASAL Duyurusu

mimarbasi #1099613 
Yahu ben bir şey anlamadım. 96 doğumlu olmayıp erken sevk ile gitmek isteyenlerin hepsini Eylül'e mi atmış ASAL? Tecil bozdurup gitmek için başvurdum ama bu duyurudan anlamadım. 4. maddede bahsettiği birinci ve ikinci gruplar 2-A ve 2-B mi oluyor? Yarın belli olmuyor mu benim yer yani?

(git: www.msb.gov.tr)
(23) 

Napacaz La Biz?

mimarbasi #1098785 
Ülke karışık. İçki pahalı. Maaşlar cücük. Zamlar otomatik. Ev alalım desek valideler aldığında araba fiyatına olan evler şimdi 600 700 oldu onu da yapamayacağız. Arabalar 50-60'tan başlıyor lan! Bayram namazına hevesle giden, orucu kaçırmayan adamdım; iyi kötü bir dinimiz vardı, agnostizm deizm ateizm arasında gidip gelmeye başladım bunlar yüzünden. Resmen tutasım gelmedi bu sene, tutmadım. Trafik leş, her gün 4-5 saatim yollarda.

Siyasiler yüzsüz, ufuk karanlık. Ağustos'ta askerim, pisi pisine ölmek var işin ucunda, vatan sevgisi bile bırakmadı adamlar. Televizyon yalaka doldu bir şey yok. Denize girsen en az 30 lira istiyor yavşaklar şezlong diye. Parasız plaj kalmadı. Otelciler hala yavşak yavşak adam kazıklama peşinde. Otobüste minibüste insanların gözünde tiksinti görüyorum artık. Yüzü gülen yok.

Yüzüne bakmadığın big mac olmuş 18 tl, lahmacun 5 tl. Oğlum 29 Ekim'lerde ağlayan adamdım lan ben? Şimdi ülkeden nasıl kaçarım diye planlar yaparken buluyorum kendimi. Vallahi delirdim. Her günüm daha da depresif geçmeye başladı. Böyle milyonlarca bunaltıcı şey iyice üstüme gelmeye başladı. Ve her gün daha saçma kötü şeyler oluyor. Galatasaray aşığı adamdım, 8 sene lisanslı futbol oynadım. Şimdi kadroyu sayamam. Derbi bile izleyemiyorum, sıkılıyorum.

Ülkemle bağımın koptuğunu görüyorum. İstemiyorlar lan bizi, ülkemizde üvey evlat olduk. Biz bu karamsarlıktayken Norveç'te insanların kuzey ışıklarını seyrettiğini, Brezilya'da salsa yaptığını, İngiltere'de publarda kahkahalar attığını, Almanya'da tek dertlerinin Oktoberfest olduğunu düşündükçe çıldıracak gibi oluyorum. Neden bu manasız derecede absürt ve saçma coğrafyadayız? Neden sokaktaki 80 yaşındaki amca evinde torun sevecekken bana Selpak uzatıyor lan?

Mutluyduk oğlum biz? Muz görünce sevinirdik, kivi tropikti ne güzeldi? Sokakta çocukken rahatça dolaşırdık, şimdi bu Ensar nereden çıktı oğlum? Lan hepiniz mi içinizdeki pisliği dökmek için pusuda bekliyordunuz? Mayfestteki biram nerede lan benim? 26 yaşında adam konserde neden içki içemiyorum lan ben? İşssiz kalınca neden 200 küsür veriyorum sana? Aha böyle karışık karışık yazdım da özet şu:

Ne yapacaz la biz?
(6) 

İstanbul'dan Akçay'a Nasıl Gideceğim?

mimarbasi #1094221 
Arkadaş 40-50 tl'lik Edremit uçak bileti 280 tl olmuş, sanki bana İbiza. Nilüfer, Pamukkale, Kamil Koç, Ulusoy, Çanakkale Truva vs. hiçbirinde de bilet yok, Metro da malum, muavinli sex turizmi yaparken cenabet ölmek istemiyorum. Araba kiralayayım dedim artık, hiç bir firmada kiralık araç yok. Nasıl gideceğiz la? Ek seferleri ne zaman koyarlar?
(Blablacar'a sıcak bakmıyorum.)
(4) 

Ödenen GSS Primlerinin İadesi

mimarbasi #1092691 
Merhaba,

Sistem düpedüz saçma olsa da mecbur kalmam sebebiyle (ödemediğin zaman hastahaneden yararlanamıyordun) GSS için hepsi 25 yaşından küçük halde yaklaşık 950 tl ödedim. Şimdi biliyorsunuz, ödemeyenleri affettiler. Yapılandırma falan da değil, tamamen sildiler. Hak olan da bu, tamam. E peki kardeş, ödeyenleri neden iade etmiyorsun, ya da sonraki vergilerden ödediği tutarını düşmüyorsun? Resmen bir Türkiye klasiği olarak devlet gözünde "vergisini ödeyen iyi vatandaş" cezalandırıldı.

Sorum şu; cebimizden 900 tl alalım diye 1000 tl çıkmadan, hukuk yolu ile, gerekirse insan hakları mahkemesi yolu ile bu para geri alınır mı? İnanılmaz bir adaletsizlik var çünkü. Ödeyen kerizler olarak toplu halde bir dava da açabiliriz. Ne diyorsunuz bu konu hakkında?
(14) 

Maaşı Alayım Mı?

mimarbasi #1091663 
Şu anda çalıştığım işe girerken askerlik sebebiyle Temmuz ortası gibi çıkacağımı söylemiştim. Çalışırken işsizlik maaşını almam için benim talebimle kolaylık da sağladılar sağolsunlar, resmi bir bağım yok yani. Ancak bayram tatilinin 9 gün olmasıyla şöyle bir durum oldu. 9 gün tatilden sonra, 5 gün işe gelip ayrılacağım ve yarım maaş alacağım.

Asker dönüşü de bir süre burada çalışmak istediğimden patronda kötü bir izlenim bırakmak istemiyorum. Sizce alınır mı o maaş yoksa asker sonrasını düşünerek Temmuz'un başında bırakmak mı daha mantıklı olur?

Not: Para hakkım, o konuda bir sıkıntı yok. Ben sadece daha sonrasını düşünüyorum.
(9) 

Romantik Playlist

mimarbasi #1088169 
Sevgili duyuru sakinleri, romantik bir akşam yemeği ve evlilik teklifi için yemek boyunca şarkı önerileriniz var mı?. Müzik konusunda biraz kabızım. Şu ayarda, çoğunlukla sakin, fon müziği olacak şarkılar olursa güzel olur:

-IVivo Quartet- "Married Life" from Up - (git: www.youtube.com (Bunun özel bir anlamı olduğu için var)

-Paolo Nutini - Candy

-Daniela Andrade - La Vie En Rose

-Israel "IZ" Kamakawiwoʻole - Somewhere over the Rainbow

-Jason Mraz - I'm Yours

-Vanessa paradis - Tu Si Na Cosa Grande

-James Blunt - You're beautiful

-John Legend - All of Me

-Ed Sheeran - Thinking Out Loud

-Maroon 5 - Sugar

-Bruno Mars - Just The Way You Are

-Christina Perri - A Thousand Years

-Jason Derulo - Marry Me

-Maroon 5 - She Will be Loved

-Neffa - Passione

-Adele - One and Only
(25) 

Kuyumcuya ne yapmalı?

mimarbasi #1087596 
Şimdi bir tektaş işi vardı. Ailede sözü geçen saygı duyduğum eniştemin de bayağı dostu bir kuyumcudan aldım.
Adama da özellikle dedim ki "uluslararası sertifika" istiyorum. Hatta GIA, HRD olacak bile dedim. Vaktim yok diye bir arkadaştan rica ettim bugün parayı verdi, yüzüğü aldı (9 numaraya küçültüldü montür)

Sertifika diye kolpa bir yerden bastırmış. Sertifika sorgulama şu adreste: www.dclab.co.uk Hangi numarayı yazsan Certificate Found diyor. Menüler çalışmıyor. Firma websitesi olarak da www.dclab.eu demiş ki böyle site yok.

En güzeli de who.is sorgusunda Gaziosmanpaşa'dan alınmış adres :)

Şimdi eniştemi kırmak istemiyorum, yaşlı başlı adam bu olayla ilgisi yok ama adama çıkışırsam o da zor durumda kalacak. Yüzüğü geri versem yine olay. Alır mı, almaz mı, para kırar mı, belli değil. Ayrıca teklif cumartesi, alternatif vaktim yok. Pırlanta sahte değildir, o kadar da değildir ama bu adam niye böyle yaptı? Kız arkadaş da laf arasında şaka yollu "bunların sertifikası var, öyle olacak" diye takıldı bir kaç kez. Elimde bir yüzük, bekleyen planlar, sahte bir uluslararası sertifika, kuyumcunun kendi sertifikası var.

Siz olsanız naparsınız?
(2) 

Ağustos'ta Askere Gidebilir Miyim?

mimarbasi #1083482 
Selamlar ahali. Şimdi durum karışık, özetliyorum. 2018 Ocak ayına kadar yüksek lisanstan dolayı olan tecilimi iptal edip, bu Ağustos celbinde itü'den "süreden sayılmayan izin alarak" askere gitmek istiyorum.

İtü internet sitesinde son dilekçe verme tarihi olarak 1 Mayıs demişler (resim ekte), ben 2 Mayıs'ta verdim ancak bir sorun olmaz dediler. Baktım 20'si gibi halen Maslak'tan Hasdal'a ulaştıramadılar, Hasdal şubeyi arayıp dilekçeyi kendim faksladım. Şimdi askerlik durum belgemde "AŞAĞIDA KİMLİĞİ YAZILI YÜKÜMLÜNÜN 30/06/2016 TARİHİNE KADAR ASKERLİK İŞLEMLERİ
YÖNÜNDEN BİR SAKINCASI YOKTUR.
ERTELEME NEDENİ : SINIF VE TERTİBAT BEKLİYOR" yazıyor. Ben Ağustos'ta askere gider miyim yoksa 31 Mayıs'a kadar askerlik şubeme başvurup muayene falan da olmam gerekiyor mu? Hayatımdaki her şey bu plana bağlı olduğu için bilmem lazım.
1

mobil görünümden çık