(6) 

hangi is? yurtdisi gocmenlik icerir.

antikadimag #1584401 
amerika'da yasiyorum ve halihazirda ogrenci vizesiyle calisiyorum. calisma vizesi kura ile oldugu icin cikmiyor ve 1 yillik calisma iznim kaldi. seneye bir tur daha var ve cikma ihtimali %20-25 falan. o yuzden cikmayacakmis gibi varsayiyorum.

A sirketi: su an calistigim yonetim danismanligi sirketi. reviewlerim fena degil. eger tam vizem bittiginde projem olursa kanada ofisine transfer olabilecegim soylendi. ama bunun garantisi yok. diyelim ki projem bitti, yeni proje beklerken vizem biterse transfer olmayabilecegini ogrendim. firma bu konuda garanti vermiyor ve yarim agiz konusuyor.

yine yaklasik 1 sene sonra terfi almam beklenecek ve terfi alacak seviyede olamazsam transfer isi sikintiya girebilir. isin kotusu bir sonraki seviyede business development ve proje satisi yapmaniz bekleniyor ve cok stresli bir pozisyon. eger proje satamazsaniz fazla tutmuyor, yolluyorlar. benim de hic yapamayacagim bir is satis isi.

simdi ben en iyi ihtimalle 1 sene sonra kanada ofisine transfer olsam, orada 1.5 sene calismam ve terfi almam gerekecek. terfi alamazsam amerika'ya geri getirmezler. terfi alirsam amerika'ya getirirler ama bu sefer de istemedigim pozisyonda satis stresine gomuldugum bir pozisyonda olacagim ve sirket degistiremeyecegim vizeden dolayi. hemen green card'a basvursalar bile muhtemelen 1-1.5 sene de onu beklemem gerekecek ve bu surecte stresli bir iste sikisip kalmis olacagim. yani gocmenlik konusu cok mesakkatli.

isin iyi yani maas cok yuksek. su anki ekonomik iklimde ayni maasta baska bir is bulamam gibi duruyor. calisma temposu da donem donem yukselse de genelde rahat. isi ogrendigim, insanlari tanidigim icin rahatim. ama gocmenlik ve terfi alirsam sonraki pozisyon buyuk problem. terfi almazsam da up and out kulturunden dolayi yol verebilirler.

B sirketi: FAANG diye bilinenlerden buyuk bir tech sirketi. microsoft, amazon, google'dan biri. burada calisma vizesi cikmasa bile kanada ofisine transfer edip sonra amerika'ya geri getirme surecleri daha oturmus bir durumda. yani burada gocmenlik stresim cok asagi inecek. ama ayni zamanda maasim cok ciddi dusecek. yaklasik $50k kadar dusecek yillik. ama gocmenlik konusunda daha rahat olacagim.

bu isin nasil oldugunu, sevip sevmeyecegimi, temposunu falan bilmiyorum. sadece gocmenlik yonunden ve firma adinin bilinirliginden dusunuyorum.

TL;DR:
A sirketi: gocmenlik konusu problem, 1 sene sonra cascavlak ortada kalabilirim, hatta turkiye'ye donmek zorunda bile kalabilirim baska ulkede is bulamazsam. gocmenlik konusunda yardimci olsalar bile green card alana kadar asiri stresli olacak. iyi yani maasin iyi olmasi ve az cok ise alismis olmam.

B sirketi: gocmenlik konusunda kafa daha rahat. uzun vadede amerika'da green card yolu acik. sirketin ismi de cok bilindik, cv'de durmasi avantaj olur. ama yillik kazancim $50k kadar dusecek. sirf gocmenlik icin bu kazanctan vazgecilir mi bilmiyorum.

fikirleri alalim.
(7) 

aydin'da 30 bin maas

antikadimag #1583746 
ilk is icin yuksek lisans yapmis kimya muhendisi icin iyi bir miktar mi? kira odenmeyecek. araba yok. is soke'de ikamet didim'de.
(4) 

amerika'dan turkiye'ye para gonderimi

antikadimag #1583167 
meblag $50k. en guvenli ve temiz yolu nedir? abd bankadan tr banka dolar hesabina gidecek.
(11) 

ankara'da hangi semt

antikadimag #1583016 
cayyolu dusunmuyorum. ayranci/cankaya ile anitkabir cevresi arasinda kaldim.

cankaya;
ayranci/guvenevler (cinnaha yakin olan taraflar)
yukari ayranci/guzeltepe/cankaya (atakule civarlari)

anitkabir bolgesi;
genclik caddesi veya bi arkasindaki turgutreis/suleymanbey caddesi. daha asagilara GMK'ya dogru inmem.
mebusevleri
yucetepe
bahceli'nin besevler metrosuna yakin taraflari

buralari gezdim ve begendim ama hic yasamadim. buralarda yasayip yasadigi bolge hakkinda tecrubeden gelen olumlu/olumsuz yorum yapabilen olursa sevinirim.

bekar, cocuksuz 30'lu yaslarda biri icin. sosyal ve kulturel hayat onemli. sokaga inince eczane, market, restoran, pub gibi yerlere yuruyerek gidebilmek onemli.
(3) 

ev alirken odenmesi gereken diger ucretler

antikadimag #1582999 
daha once hic ev almadim. hayat sigortası, dask, konut sigortası ve tapu masrafı gibi kalemler ne kadar tutuyor? varsayalim 5 milyonluk bir ev.
(12) 

aselsan tersine beyin gocu

antikadimag #1582208 
bu programdan faydalanarak geriye donen veya donen tanidigi olan var mi? gercekten isliyor mu yoksa sov amacli yapilan bir program mi?
(1) 

izmir korfezi kapanmayacak mi?

antikadimag #1579734 
gediz deltasi aluvyonlari korfezi dolduruyor. bizim yasamimizda olacak degil ama sonucta birkac asir icinde cigli ile narlidere bulusacak ve izmir ayni milet gibi priene gibi kiyi sehri olma ozelligini kaybedecek gibi duruyor.

bu konuda yapilan calismalar var mi? bu konuya iliskin bir yazi, bilgi vs ariyorum.
(4) 

izmir takimlarinin taraftar profili

antikadimag #1579654 
ornegin ankara'da ankaragucu taraftari serseri olmasiyla, sorun cikarmasiyla; genclerbirligi taraftari da gorece daha nezih, okumus olmasiyla bilinir.

karsiyaka, altay, goztepe taraftarlarinin profilleri nasil?
(1) 

izmir'de marina yok mu

antikadimag #1579478 
google maps'ten baktigimda goremedim. sehir merkezinde, merkeze yakin bir yerde marina yok mu?
(7) 

sehir icinde eski ev almak

antikadimag #1578270 
sehir disinda yeni ev almaktan daha mantikli degil mi? yani ileride bina yikilip yenisi yapildiginda yeni evimiz olmuyor mu? zaten iyi muhit oldugu icin muteahhitlerin surekli goz diktikleri bir durum degil mi bu eski evleri yikip yenilemek?
(2) 

sunexpress ve freebird hosteslik

antikadimag #1577584 
yapilir mi? sartlari nasildir?
(9) 

turkiye'nin uluslararasi capta meshur urunleri

antikadimag #1576872 
benim bildigim turk halilari, turk kumasi (havlu vs) bir de ciniler global capta meshur. baska urunlerimiz var mi bunlar gibi?
(9) 

avrupa'da calisanlar nasil para biriktiriyor?

antikadimag #1576311 
ortalama maaslara bakinca genelde 3-5k euro arasinda oldugunu goruyorum. ki bunlar oyle giris seviyesi pozisyonlar da degil. vergileri, kirayi ve yasam masraflarini dusunce kenara ayda 1k euro ancak atilabiliyor gibi. bu hesapta gozden kacirdigim bir sey var mi?

turkiye ile karsilastirmiyorum bu arada. amerika'da veya korfez ulkelerinde insanlar bunun 3-5 katini ayda kenara rahatlikla atabiliyor.

bekar, kiraya cikan biri avrupa'da yasayip kenara 1000 euro'dan fazla atabilir mi? (isvicre, luxemburg istisna diye biliyorum. almanya, ingiltere, fransa, hollanda, italya, ispanya dusunelim.)
(2) 

yurtdisindan getirdigim arabami turkiye'de satabilir miyim?

antikadimag #1574810 
daha once bu surecten gecmis birisi var mi? ne tur vergiler odeniyor?
(10) 

thy amerika ucusu 23 kilogram esnek mi

antikadimag #1574314 
24 olsa gecirirler mi?
(4) 

galatasaray, istanbul erkek eskiden nasil ogrenci aliyordu?

antikadimag #1574237 
ben sanmiyorum ki baris manco, ferhan sensoy, okan bayulgen turkiye derecesi yapip girmis olsun. eskiden nasil ogrenci aliyormus buralar?
(12) 

hangi kattan ev almali?

antikadimag #1574068 
giris katin, en ust katin iyi/kotu ozellikleri nelerdir?

4 katli bir evde 1, 2, 3. katlarin birbirinden farki var midir?
(6) 

antidepresan neden aliniyor ve ne ise yariyor

antikadimag #1573947 
hayatimda mutsuzluktan duvarlara baktigim donemler de oldu, ciddi anskiyete gecirdigim surecler de ama hic antidepresan kullanmadim.

insanlar neden antidepresan kullaniyor? surekli ve aylarca suren ciddi bunalimlar yasadigim bir donem oldu mesela ama antidepresan kullanmadim. cunku cevresel sartlardan dolayiydi bence ve o sartlar duzelince ben de duzeldim.

antidepresan alinca mutlu mu olunuyor? anskiyete duyulmayan bir gevseme/uyusma hali mi oluyor? diger bilissel ozelliklerde bir degisiklik oluyor mu? (hizli dusunme, hafiza vs)
(1) 

istanbul sehir tarihi hakkinda kitaplar

antikadimag #1573932 
istanbul'un ilceleri ve semtlerinin tarihi hakkinda bilgi veren kitaplar ariyorum.
(2) 

namik kemal mahallesine ne oluyor? (ankara)

antikadimag #1573707 
kizilay'da kumrular'in yukarisinda eski saracoglu mahallesi diye gecen namik kemal mahallesine lojman tarzi yeni binalar yapmislar. ne oldugunu bilen var mi? satisa cikacak mi binalar, yoksa lojman olarak mi kullanilacak?
(5) 

deneme suresinde isten cikmak

antikadimag #1573303 
bunun proseduru nasil oluyor? direkt gitmesek oluyor mu?
(4) 

tetanos ne kadar yaygin

antikadimag #1573292 
bir isle ugrasirken demir ince cubuk tirnagimla parmagimin arasina girdi. kanadi biraz ama cok degil. gidip asi yaptirmaya deger mi?
(3) 

e-sim kullananlar var mi

antikadimag #1573193 
qr kodundan kuruluyormus ama o kodu tekrar kullanmayi gerektirecek durumlar oluyor mu? yoksa nsa'da bir kere kurunca sorunsuz devam mi?
(1) 

eksisozluk'e nasil giriliyor

antikadimag #1573191 
1923 calismiyor, baska bir adres var mi? yabanci kaldim boyle kacak gocek tunel vpn islerine.
(4) 

turkiye'de gecici sureligine hat

antikadimag #1572949 
yurtdisinda yasiyorum ama 1 ayligina turkiye'ye gelecegim. gecici sureligine hatlar var mi alabilecegim? neyi tavsiye edersiniz?
(8) 

amerikadan iphone 15 almak (esim)

antikadimag #1572524 
amerika'da fiziksel sim slotu olmayan esim destekli iphonelar satiliyormus. ben bunu aldim kardesime hediye olarak ama turkiye'de kullanmak problem olur mu? ana operatorler esim destekliyor gibi gozukuyor ama yine de bilmedigimiz bir detayi falan vardir diye emin olamadim.

sadece esim destekli amerikadan alinmis iphone turkiye'de sorunsuz calisir mi? imei falan problem olmaz degil mi?
(3) 

gumruk beyani (telefon, mont vs)

antikadimag #1572439 
kutusunda kac telefon gecirebiliyorum? bir de mont falan aldim aileme onlar problem olur mu?

en iyi corap markalari

antikadimag #1572138 
coraplarinizi nereden aliyorsunuz? ozellikle renkli, tasarimli yun coraplar ariyorum.
(8) 

muhendislik diplomasiyla masa basi ne tur isler bulunabilir?

antikadimag #1571665 
kimya muhendisliginde yuksek lisansi olan biri alaniyla alakasiz ne tur islerde calisabilir? benim aklima gelenler bankacilik, firmalarin proje/sozlesme birimleri vs. bunlar mantikli mi? baska neler olabilir?
(4) 

giris seviyesi piyano/klavye

antikadimag #1566612 
kardesime dogumgunu hediyesi olarak dijital piyano almak istiyorum. ama hic bilmiyorum nasil bir sey almak lazim. ilk defa calacak o yuzden giris seviyesi bir sey olsun diyorum. ama hic anlamiyorum bu islerden o yuzden yardima ihtiyacim olacak.

butun onerilere acigim. kendisi bana casio cdp s150bk diye bir model soyledi ama dogru bir urun mudur bilmiyorum. detaylari nedir bu piyano/klavye/org isinin? hangi markalara bakmak lazim?
(4) 

geniz akintisindan kurtulmak

antikadimag #1565411 
basaran var mi? azaltan, iyi gelen seyler nedir?
(12) 

dunya ne zaman sarpa sardi?

antikadimag #1563456 
bir suredir bunu dusunuyorum. 90'li ve 00'li yillarda kultur anlaminda cok guzel bir donem yasandi. bazi insanlar bunu gecmis romantikligine yoruyor ama ben katilmiyorum.

yani jurassic park, toy story, titanic, jumanji gibi (ornekler cogaltilabilir) epik filmler cekildi. sinema altin donemini yasadi. dunyanin her kosesindeki insanlar ayni hikayeleri takip etti. harry potter yazildi, lotr serisi cekildi, star wars'in prequel'i cekildi. bence inanilmaz uretken bir donemden gecildi. bugun insanlarin hala izledigi friends tam da bu donemlerin eseridir. avrupa yakasi gibi bir dizi vardi ana akimda mesela.

turk sinemasinda hala izledigim kaliteli filmler bile hep bu donemden. her sey cok guzel olacak, gora, hokkabaz, organize isler, pardon, vizontele, yahsi bati. cem yilmaz filmleri bile sarpa sardi adam ali baba ve 7 cuceler, ersan kuneri gibi seyler cekmeye basladi.

bugun geldigimiz noktada ise kaliteli uretkenligin dustugunu, ortalamaya hitap eden islerin onem kazandigini goruyoruz. sanki zamanin ruhu degisti ve bu yeni durumu hic begenmiyorum. nufus korkunc yukseldi, butun dunya onu alinamaz sekilde muhafazakarlasti. her ulkede diktatoryel tipler gemi aziya aldi.

son 10-15 yildir mesela sinemada marvel filmleri var. (sevenleri kusura bakmasin) veya gecmiste cekilen efsanevi filmlerin sequelleri veya remakeleri yapiliyor. uretim hizi dustu. jurassic park, star wars, lotr'un devami cekiliyor yeni bir seyler uretilecegine. gecen top gun maverick cekildi.

futboldaki cesitlilik messi-ronaldo rekabetine dondu. kuresel isinma ciddi bir sorun haline geldi, goc olaylari hiz kazandi. sosyal medyada cok etkilesim alan bayagi isler cok onem kazandi. salak taklidi yapan insanlar milyoner oldu. ozellikle sosyal medya denen ortam averaj insana bir ses verdi. can egrisine gore sayilari cok olan mediocre insanlar direksiyona gecti.

ozetlemek gerekirse ikinci dunya savasindan sonra ozellikle 60'larda baslayan cinsel devrim, ozgurluk, refah bir sekilde calkantili olarak 90'larda ve 2000'lerde pik yapti ve 2010-2012 gibi dususe gecti diye yorumluyorum. gittikce de problemlerin buyudugu, islerin krize dogru gittigi bir doneme girdik.

siz ne dusunuyorsunuz? sozluge yazacaktim da orada da abuk subuk basliklarin arasinda kaybolacak, once burayi denemek istedim.
(2) 

hangi ulkelere goc edilebilir?

antikadimag #1563404 
amerika'daki calisma iznim 2 sene sonra bitiyor. 2 sene sonra ayrilmam gerekirse diye alternatif arayislarina baslamis durumdayim.

hangi ulkelere goc edilebilir? haymatloslara kucak acan diyarlar var midir? her ulkenin gocmenlik kurallari surekli degisiyor. donem donem bazi ulkeler gocmenlik programlari baslatiyor. en son kanada express entry vardi hala gecerli bir yol mudur?
(20) 

mesajlara gec donen insanlar

antikadimag #1560991 
yurtdisinda yasiyorum ve burada bazi turklerle tanisiyorum. 2 tur tip var biri mesajlara normal donus yapanlar ki ben de bunlardan biriyim. hepimiz telefonla yasiyoruz sonucta. biri bir sey yazarsa sak diye donerim.

diger bir grup da mesaj atinca bazen 1 bazen 3 gun sonra donuyor. bu grubu cozmeye calisiyorum simdilik farklilik yaratan nedir diye. nedir bu durumun sebebi? ya hic yazma, ya da aninda yaz cunku anlik cevap verilebilecek bir sey soruyorum mesela eleman 3 gun sonra donus yapiyor.

bu iletisim istemiyorum'un bir ifadesi midir? bu arada mesaj dogrudan bilgi icerikli basit bir soru mesela. birinin yasadigi apartmana tasinacaktim (o baska bir sehre tasiniyor). hangi interneti kullaniyorsun sorusuna bile gec donus geldi.

nedir bu kabile? turkiye'de hic karsilasmadigim bir durumdu bu o yuzden yurt disi diye sordum.
(9) 

turkiye'ye kac parayla donulur?

antikadimag #1560092 
0 mal varligi olan birisi yurtdisinda calisip ne kadar para biriktirdikten sonra donmeli? donmemeli denebilir ama bu cevabi kenarda tutalim lutfen.

diyelim ankara'da iyi muhitte bir ev, fena olmayan bir araba gerekecek. bir de opsiyonel ege'de yazlik olabilir.
(3) 

yurtdisina cikmanin en kolay yolu

antikadimag #1558601 
28 yasinda is tecrubesi olmayan bir yuksek muhendis ne yaparak yurtdisina cikabilir?

en uygun yollari nedir? avrupa'da, kanada'da basit 1 yillik master programlari midir yolu? hangi ulkelere gidilebilir?
(6) 

90'larda abur cuburlardan cikan seyler

antikadimag #1558354 
hatirladigim kadariyla hobby cikolatalarinin bilgi stickerlari oluyordu dolabima yapistirdigimi hatirliyorum. cok kisa ansiklopedik bilgi veren. dogru mu hatirliyorum?

bir de yine bir seylerden cikan fosforlu sekiller oluyordu. bunlar neydi, neyden cikiyordu hatirlayan var mi?

hatirladiginiz baska seyler varsa onlari da yazabilirsiniz.
(8) 

bir is gununde ne yapiyorsunuz?

antikadimag #1558278 
is ile alakali bir duyurudan aklima geldi. gun icinde day-to-day aktiviteleriniz neler?
(3) 

akademik makale nasil buluyoruz

antikadimag #1556616 
cok spesifik olacak ama xiongnu'larla ilgili yapilmis akademik calismalara ulasmak istiyorum. bunu nasil yapabilirim? belirli bir keyword uzerinden aramaya musaade eden siteler.
(9) 

turkiye'de sehirlerin akarsulardan uzakta kurulmasi

antikadimag #1555074 
firat uzerinde buyuk sehrimiz yok ornegin. malatya, elazig, erzincan var ama hep nehirden biraz uzaga kurulmuslar.

kirikkale mesela kizilirmak geciyor ama merkezden gecmiyor tam sehrin disindan geciyor. akarsunun dibine kurulmamis az otesine kurulmus.

batman cayi falan hep sehrin uzaginda. diyarbakir'da dicle oyle. ornekler cogaltilabilir.

avrupa'da, amerika'da ise tam akarsunun uzerine kuruyorlar sehirleri. bu fark neden oluyor? tuna'nin tam uzerinde ulm, viyana, bratislava, budapeste, belgrad vs var.

1) bu fark neden oluyor?
2) tam merkezinden nehir gecen kac ilimiz var? adana boyle. kastamonu'da var ufak bir. baska neler var? (eskisehir bile tam uymuyor benim tanimima cunku tarihi merkez porsuk cayindan 1 km uzakta)
(3) 

en iyi gorsel uretici AI

antikadimag #1554976 
hangileri en iyi su anda? kisa bir komut verince ona uygun gorsel ureten AI'lardan bahsediyorum.
(18) 

baklavayla ayran ictiniz mi?

antikadimag #1554901 
mukemmel bir kontrast degil mi? ben bunu universite yemekhanesinde baklava ve ayranin oldugu bir gun denemistim ve bayilmistim. muhtemelen denemeyenler iyy o ne be diyeceklerdir ama deneyenlerin yorumlari nedir?
(5) 

isvicre kulturel olarak nasil

antikadimag #1554352 
bolgesel/lingual olarak degisiyor mu? bir alman sikiciligi ve disiplini var mi bu arkadaslarda? isvicre'de yasamis olanlar kulturu nasil tanimlar?
(2) 

animasyon, goruntu yaratimi hangi programlarla oluyor?

antikadimag #1554192 
youtube videolarinda goruyorum cok guzel goruntuler, animasyonlar yaratiyorlar. atiyorum adam kainatin olusumuyla ilgili video yuklemis ama galaksilerin animasyonlarini, goruntulerini kendisi yapmis. hangi programlarla yapiyorlar bunlari?
(4) 

iphone kitlenince nasil acilabiliyor? icloud bilgileri yok.

antikadimag #1553923 
bizim eniste telefonu kitlemis ve icloud bilgilerine de ulasamiyor. mail adresini de parolayi da hatirlayamiyor. icloud olustururken girilen mail de yok ortada. var midir bunlari ogrenmenin yolu? ne yapmalilar?
(1) 

amazon.de adres kisminda telefonu kabul etmiyor

antikadimag #1553699 
checkout'ta adres girerken telefon da istiyor, girince de kabul etmiyor. cattik. ne yapacagiz? yasayan var mi bu sorunu?
(2) 

amazon almanya'dan alisveris

antikadimag #1553605 
anama almanya amazon'dan 35 euroluk bir mutfak aleti almak istiyorum. acaba gumrukten gecerken ederken sikinti olur mu? surekli degisiyor gumruk kosullari o nedenle buraya sormak istedim. ne kadar ekstra vergi oderiz buna kapida.
(3) 

avrupa'da vatandaslik/oturum izni

antikadimag #1553469 
is bulup avrupa'ya tasindik diyelim. calisma vizesi almakta sikinti var mi? vizeyi aldiktan kac yil sonra vatandas olabiliyoruz? bunun icin ekstra sartlar gerekiyor mu?

elbette ulkeden ulkeye degisiyordur ancak almanya, hollanda, ingiltere gibi basat ulkeler icin bilgi ariyorum daha cok.

2023 szeged festivali

antikadimag #1552833 
konaklama konusunda tavsiyesi olanlar var mi? genel olarak butun tavsiyelere acigim hic boyle bir festivale gitmedim daha once.
(11) 

ankara'nin en guzel semti

antikadimag #1552832 
bedava ev verseler hangi semtte yasamayi tercih ederdiniz?
123456789  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık