(2) 

şahıs firması için en uygun ticari banka hesabı

hobolo #1576544 
selamlar.

sadece benim çalıştığım bir şahıs firmam var. şimdiye kadar bireysel hesaplarımı kullanıyordum ama ticari kredi kartı almak istediğim için ticari bir hesap açmayı düşünmeye başladım. şu isteklere göre sizce en iyi banka hangisi olur?

1. gelen swift ücretini lütfen abartmasın. yurt dışından aylık ortalama bir ödeme alıyorum. cepteteb ve enpara en ucuzlarıydı burada ama ticari olarak minimum 50-60 dolar kesintiler gördüm hep. bu muhabir banka kesintisi haricinde bu arada(muhabir banka masraflarını karşı taraf ödemeli olarak yolluyor).

2. usd bozarken makas makul olsun. yine cepteteb iyi gibi bu konuda tebfx sayesinde.

3. iş için krediye çok ihtiyacım yok ama ileride konut kredisi çekmeyi düşünüyorum. ticari hesabı açacağım bankanın burada bana bir kolaylık yaratma şansı olur mu acaba?

"cepteteb işte" isminde ticari hesap açıyorlarmış ama gelen swift ücretleri yüksek galiba orada. Aylık tek işlem için pazarlıkla düşürme yaparlar mı acaba? "enpara şirketim"de gelen swift ücreti çok iyi ama döviz makası yüzde bir civarında daha fazla teb'e göre.

bütün önerilerinize açığım :)
(1) 

ev için jenaratör

hobolo #1527704 
Çok sık elektrik kesilen bir bölgede yaşıyorum ve evden de çalıştığım için bu durum işlerimi de etkilemeye başladı. Paraya kıyıp bir jeneratör alayım dedim ama önce buradan bir danışmak istedim.

İnternetteki araçlarla yaptığım hesaplamalara göre bana 4kW üzerinde bir tane lazım. 2-3 tane lamba, modem, bir tane klima(yazın ve kışın kullanılıyor), olursa bir monitör ve (opsiyonel)buzdolabını çalıştırması benim için yeterli.

Sorularım şöyle:

1. Galiba Aksa epey kullanılıyor. Direkt olarak bir Aksa şubesine mi gideyim yoksa başka markalara da bakayım mı?

2. Aksa'nın şu modeli işimi görüyor sanki, ne dersiniz? www.hepsiburada.com

3. Müstakil bir evde kirada oturuyorum. Taşınırken eve zarar vermeden bunu söküp götürmek kolay mıdır?

4. Bakım işini nasıl yapıyoruz? Aksa galiba bu hizmeti periyodik olarak veriyor, değil mi?

Şimdiden teşekkür ederim cevaplayan herkese.
(5) 

banka hesaplarınızın güvenliğini nasıl koruyorsunuz?

hobolo #1527102 
Şuradaki olayı duyduktan sonra bu konuya biraz kafa yormaya başladım: www.eksiduyuru.com

SMS doğrulaması artık hiç güven vermiyor. Onun yerine seçenek varsa cep-anahtar gibi şeyleri kullanmaya çalışıyorum.

Ekstra kafam rahat olsun diye kullandığım online bankacılık uygulamalarına IP kısıtlaması eklemeye çalıştım. Finansbank, İşbankası ve Enpara'ya kısıt ekleyebildim ama çok saçma bir şekilde kısıtlar mobil uygulamaya işlemiyor. Cepteteb'de ise IP kısıtı ekleme olayını hiç bulamadım.

Siz güvenliği nasıl sağlıyorsunuz? Aramızda çok büyük şirket hesaplarını yönetenler de vardır mutlaka. Büyük hesaplar için ekstra güvenlik önlemleri var mı yoksa onlar da ülkenin adalet sistemine güvenmek zorunda mı kalıyorlar?
(8) 

anlayamadığım bir dolandırıcılık hikayesi

hobolo #1525987 
Biraz önce hanımın kuzeninden kaliteli bir dolandırıcılık hikayesi dinledim. Geçen ay başına gelmiş. madde madde yazayım. Kişinin adına kısaltma olsun diye X yazıyorum.

Olay biraz karışık olduğu için çok uzun yazmışım :/ Miktar ufak(500 lira) ama durum beni de epey endişelendirdi. Nasıl gerçekleştiğini anlayıp kendi adıma da önlem almak istiyorum. Vakti olan okuyup yeni bakış açıları sunabilirse(özellikle bankacılığa yakın olanlar) çok güzel olur.

1. Saat 5 gibi YapıKredi bankasının uygulamasından ek hesap limitini arttırmak ister misiniz diye bir bildirim gelmiş. X bildirimi açmadan silmiş.
2. O sırada farketmiş ki telefonunun sinyali kesilmiş(sanırım wifi ile internete bağlanmaya devam ediyor).
3. Durumdan kıllanmış ve YapıKredi hesabına girmeye çalışmış. Uygulama şifre yanlış demiş. 3 kere yanlış girince şifre bloke olmuş.
4. 15-20 dakika sonra YapıKredi’den tekrar bildirim gelmiş şu şekilde: “X kişisine 500 lira fast transfer yapılmıştır”. Buradaki X çocuğun adı soyadı ile aynı.

Daha sonra bankayı aramış ama yardım edememişler. Sonra evden çıkıp Turkcell bayiisine koşmuş ve sim kartını değiştirmiş. YapıKredi’ye girip baktığında gerçekten de kendi isminde olan başka bir hesaba 500 lira gönderildiğini görmüş. Açıklamaya da “kendi hesabıma” yazmışlar.

Daha sonra sırayla emniyete, bankaya ve savcılığa gitmiş. Az bir para olduğu için hepsi başından savmaya çalışmış ama zor bela savcılıkta şikayet dilekçesini vermiş.

YapıKredi’nin söylediğine göre para Akbank’taki bir hesaba aktarılmış. Akbank da hesabın gerçekten de X’in TC kimlik numarasıyla açılmış bir hesap olduğunu söylemiş. Yanlış hatırlamıyorsa İstanbul-Levent’deki bir şubeden açılmış yakın zamanda. X İstanbul’da yaşamıyor ve daha önce Akbank’ta hiç hesap açmamış. Yine X adına bir banka kartı çıkarılmış daha önce ve gelen 500 lira hemen çekilmiş.

Turkcell hat geçmişine baktım X’in. Tam olayların yaşandığı sırada ilk önce 0850 570 YYYY diye bir numaraya SMS atılmış(Turkcell numarayı maskeli gösteriyor). Daha sonra 2 kere 444YYYY numarası aranmış 3-4 dakikalığına.

Ben olayı şöyle anladım:

1. Bir şekilde X’in nüfus cüzdanı fotokopisi ele geçirilmiş.
2. Bir şekilde Akbank’tan adına banka hesabı açılmış ve banka kartı alınmış(muhtemelen bankaya gidilmeden açılan hesaplardan?).
3. Bir şekilde SIM kartı kopyalanmış. Bunu Turkcell şubesine gidip kartımı kaybettim diyerek de yapmış olabilirler, SIM karta fiziksel erişim ile de. Ancak son zamanlarda bir tamirciye teslim gibi bir şey olmamış. X’in telefonu iOS olduğu için nispeten daha güvenli diye düşünüyorum. Telefonu komple ele geçirmek sanki düşük ihtimal.
4. Olay anında kopyalanan SIM kartı aktif etmişler ve X’in hattı devre dışı kalmış. Sonra bir şekilde(şifremi unuttum diyerek?) hesaba girip transferi gerçekleştirmişler.

Bu senaryo bana muhtemel gelse de 500 lira için bu kadar zahmete girmek çok saçma geldi. Belki belirli zengin hedefler seçilip yapılabilecek bir emek var saldırıda. Ancak bu çocuk uzun zamandır işsiz ve hesabı bomboştu. Diğer bir saçmalık ise ek hesapta 2700 lira limit olmasına rağmen sadece 500 lirasını göndermişler. Yine bunca emeğe tezat bir davranış.

Sonuç olarak olay savcılıkta - umarım oradan yeni bilgiler gelir. Bu arada X’e BDDK ve BTK’ya da yazmasının faydalı olabileceğini söyledim. Sizce daha olası bir dolandırma yolu var mı bu iş için?
(7) 

elektrik kesildiğinde vantilatör çalıştırabilmek

hobolo #1489921 
selamlar,

çok sıcak bir yerde yaşıyorum ve yaz aylarında neredeyse iki günde bir gece elektrik kesiliyor. kesintiler 1-2 saat sürüyor. klimalar çalışmadığı için de uykuya devam etmek çok zor oluyor(özellikle çocuğumuz için).

bu işi çok masraf yapmadan çözmek istiyorum ve aklıma vantilatör geldi. elektrik kesildiğinde vantilatörü çalıştırabilmenin en mantıklı yolu nedir acaba? güç kaynaklarını inceliyorum ama vantilatörü ne kadar süre çalıştırabileceklerini anlayamadım. mesela şuradaki ürün için bir fikri olan var mıdır? www.hepsiburada.com

gerekirse bütçeyi 700-800 liraya kadar arttırabilirim.
(3) 

Mersin Yenişehir 50. yıl mahallesi nasıldır

hobolo #1482798 
Merhabalar,

Burada kiralık müstakil bir ev beğendik ama Mersin'i hiç bilmediğimiz için emin olamadık. Evi ve mahalleyi görmeye gitmeden önce buradan bir sormak istedim. Bu civarları bilip de yorum yapabilecek olan var mı? ev toros koleji yakınlarındaymış.

Beklentimiz sessiz, sakin ve nispeten güvenli olması. arabamız olduğu için ulaşım kısmı sıkıntı değil.

şimdiden teşekkürler.
(16) 

kira artışı ve ihtar

hobolo #1440837 
selamlar herkes.

kirada bir yılı doldurmak üzere olduğum bir ev var. ev sahibi arayıp çeyrek altının fiyatının arttığından ve civardaki evlerin kirasının arttığından bahsedip %40 zam istedi. bunun yasal olmadığını anlatıp tüfe kadar arttırarak hesabına yatıracağımı söyledim. kabul etmediği takdirde de yasal işlemi başlatmasını tavsiye ettim.

bunun hakkında iki sorum olacaktı:

1. okuduğum kadarıyla kira kontratının sonuna gelinmiş olması kiracıyı çıkarabilmek için yeterli bir durum değil. ben de kirayı şimdiye kadar bir gün bile geciktirmedim. bu şartlar altında ihtar ile benim hemen çıkmam gerekir mi?

2. imzaladığımız standart sözleşmede şu yazıyor: "iş bu kontrat bir yıllıktır. kontratın sona ermesinden 15 gün evvel taraflar yazılı olarak ihtarda bulunmadıkları sürece kontrat yenilenmiş kabul edilir". kontratı da tam 12 eylül günü yapmıştık. bugün ihtar çekse 15 gün içinde sayılır mı? ben elle saydığım zaman tam 15 gün yapıyor ama bir sorayım dedim :)

herkese şimdiden teşekkürler.
(7) 

terasta yatmak için çadır/cibinlik

hobolo #1422377 
merhabalar.

sıcaktan kavrulan bir akdeniz şehrinde yaşıyoruz. klima ile uyumayı pek sevmediğimiz için terasta uyumayı düşündük.

ancak küçük de bir bebeğimiz olduğu için sineklerden korunacak bir düzen ayarlamamız gerekiyor. daha sonra kamp yaparken de kullanabileceğimiz bir çadır almayı düşündüm önce. decathlon'daki şu model olabilir gibi geldi: www.decathlon.com.tr ancak içinin esinti alıp almayacağından emin olamadım.

teras sabah güneş almıyor o sebepten her tarafı tül şeklinde olan bir çadır olsa bizim işimizi görür aslında. acaba sizin önerebileceğiniz modeller var mıdır?

bir de cibinlikler varmış bu iş için ama o ne kadar kullanışlı olur bilemedim.
(2) 

macar polisi pasaportuma çıkış damgası basmamış

hobolo #1370131 
hani pasaportta vizenin karşı sayfasına giriş çıkış damgaları basılıyor ya; şimdi farkettim ki macaristan'dan çıkarken damga basılmamış. yani sırf pasaporttaki bilgiye göre berlin'e girmişim(ilk gittiğim yer) daha da çıkmamışım.

yeni vizeler alırken sıkıntı yaratır mı bu durum? yıllardır oralarda kaçak yaşadığımı düşünmezler inş.
(3) 

ispanya turist vizesi - 12 gün kala

hobolo #1370054 
selamlar,

maalesef vizeye başvurmada geç kaldım. yarın BLS'den randevum var ve seyahat tarihim 12 gün sonrasına denk geliyor. adamlara ulaştığımda yasal süre 15 gün deyip durdular. ama başvurumu bu halde kabul edip etmeyeceklerini bir türlü söylemediler.

yani sorum şu: ben vizenin yetişmeme riskini alarak 15 günden az zaman kalmışken başvurabiliyor muyum? uçak bileti ve otel rezervasyonlarını bu tarihe göre yapacağım. eğer vize yetişmezse yine de gitmem gerekiyor. ona göre 3-5 gün sonrası için tekrar uçak bileti almayı düşünüyorum.

bunun dışında belgelerimi tamamladım. bu konuda bilgisi tecrübesi olanlar yazabilirse çok iyi olur.
(2) 

şahıs şirketi ile schengen başvurusu - oda kaydı olmadan

hobolo #1369597 
Merhabalar,

Önümüzdeki hafta İspanya'ya turist vizesi için başvuru yapacağım.

Ben yazılımcı olarak serbest çalışıyorum ve üç yıllık aktif olan bir şahıs firmam var. Başvuru için gerekli evrak listesinde şunları görüyorum: "Şirkete ait Faaliyet Belgesi, Oda Sicil Kaydı, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası"

Bunlardan vergi levhasını muhasebecimden(veya internetten) alabiliyorum. Oda kaydım olmadığından Oda Sicil Kaydı ve Ticaret Sicil Gazetesi alamıyorum galiba. Hatta imza sirküleri için de sanırım "Kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi." gerekiyormuş.

Sorumu şu şekilde toparlayayım:

Sabit belgelerin(kimlik, fotoğraf, rezervasyonlar) yanında vergi levhası, içinde para olan banka hesap dökümü, ev tapusu ve araba ruhsatını başvuruma ekleyeceğim. Oda kaydı olmaması sıkıntı yaratır mı? Başvurumu kolaylaştırması için yanına hangi belgeyi ekleyebilirim?
(5) 

Askerde telefon ve kredi kartı

hobolo #1360776 
Selam arkadaşlar,

Yakında bedelli askerlik yapacağım. Kafama takılan üç konuyu danışmak istiyorum.

1. Kantinlerde para geçmiyormuş ve temassız kredi kartı geçiyormuş. Bu kartın Ziraat bankasından olma şartı yok değil mi?

2. Limiti yüksek bir kredi kartım var temassız özellikli. Sıkıntı yaşama ihtimali doğurur mu yoksa düşük limitli bir kart mı çıkarayım?

3. Evde akılsız ama kamerası olan bir telefon var. MP3 de çaldığından onu götürmek istiyorum ama kamerayı sorun ederler mi? Bantla üzerini kapasam falan?

Şimdiden teşekkürler.
(5) 

türkiye'de emeklilik vs yurtdışında çalışma

hobolo #1316436 
farazi bir soru sormak istiyorum farklı bakış açılarını görebilmek için.

Türkiye'de çalışmadan 6bin lirayı mı yoksa Avrupa/Amerika'da normal tempoda bir işte çalışarak ülke ortalamasının üzerinde para kazanmayı mı tercih ederdiniz? nedeniyle birlikte yazabilirseniz daha süper olur.

Ekstra açıklamalar:
* Lira enflasyonunu gözardı etmek için Türkiye'deki sabit geliri bin dolar da kabul edebiliriz.
* Ülke ortalaması üzerinde derken o ülke için iyi bir maaşı kastetmeye çalıştım. Bunu da mesela Almanya ve Hollanda'da aylık 3500 euro, İngiltere'de aylık 4 bin pound ve ortalama bir Amerikan şehrinde 5 bin dolar olarak düşünebiliriz. Net maaş olacak şekilde.
* Türkiye'de istediğiniz yerde yaşayabilirsiniz.
* Yurtdışında her yerde yaşayamazsınız. Beyaz yakalı işlerin yoğun olduğu Avrupa/Amerika şehirleri olması lazım.
* Türkiye'de hobi olarak çalışmaya devam da edebilirsiniz bu parayı ekstra para olarak kullanarak.

ekleme:
* Türkiye'de çalışmadan gelen para koşulsuz olarak ölene kadar gelecek. Emeklilik maaşı gibi düşünebiliriz.
(5) 

hangi lastiği nereden alayım?

hobolo #1293742 
ikinci el bir araba aldım geçenlerde. üzerindeki lastiklerin değişme vakti gelmiş durumda ve ben ilk defa lastik alacağım.

arabaya uzun bir süre binme niyetim olduğundan ucuza kaçmadan güzel ve sağlam bir lastik almak istiyorum. eğer mümkünse araba az sallansın, çok yakmasın ve güvenlik kısmı da iyi olsun istiyorum. lastiklerin tanesi de 650-700 lirayı geçmesin de istiyorum tabi :) acaba optimum seçim hangi marka ve model olur? michelin konfor ve ses açısından güzel bir modelmiş galiba. Michelin Primacy 4 veya energy saver güzel midir mesela?

akdeniz ikliminde yaşadığım için kış lastiğine ihtiyaç yok. 4 mevsim lastikler de pek gerekli değil galiba.

bu arada araba modeli de volvo v40 cross country. şu anda arabada olan lastikler de 205/60/16. sanırım önerilen versiyon buymuş.

son olarak da lastiği nerden almak daha mantıklı olur? küçük bir yerde yaşıyorum o yüzden çok fazla bayii gezme şansım yok. hepsiburada'dan alıp burada taktırmak kolay olur mu?
(8) 

100 bine v40 cross country alınır mı?

hobolo #1286495 
yakında doğacak bebemizden dolayı biraz daha güvenli ve geniş bir araba bakıyorum. şu anda getz kullanıyoruz.

bir tanıdık 2014 model dizel volvo cross country'sini satıyor. 50 bin kilometrede ve değişen boyalı bir parçası yok. geçen gün deneme amaçlı sürdüm. fena değildi ama bizim külüstürden sonra çok iyi olduğunu da düşündürmedi hani :) mesela arka cam çok küçük geldiğinden dolayı park etmek daha zor gibi geldi. acaba park kamerası takılabilir mi buna sonradan?

bu modeller az yakıyormuş ama arıza durumunda parça ve servis pahalı oluyormuş sanırım. ikinci eli de epey bir zayıf galiba. ama bu benim için pek sorun değil çünkü iş gördüğü sürece araba değiştirmek isteyen birisi değilim.

araba işlerinden pek anlamıyorum. aklınıza gelen bütün yorumlar bana faydalı olacaktır.
(8) 

yeni alınacak müstakil ev ve havlayan köpekler

hobolo #1272003 
herkese merhaba.

geniş bahçeli ve müstakil bir ev için anlaşmak üzereyiz. evin her özelliği kriterlerimize fazlasıyla uyuyor ve aksilik olmazsa alıp hemen taşınmayı düşünüyoruz.

başlıktan da görebileceğiniz gibi tek çekincemiz komşunun havlayan köpekleri. evi görmek üzere farklı zamanlarda 2 kere ziyaret ettik ve ikisinde de görüş mesafelerine girdiğimiz anda kafeslerini yıkarcasına havlamaya başladılar.

kedi köpeklerle bir sorunumuz yok. ancak bu köpeklerin durumu bize yan komşu hakkında kötü bilgiler veriyor. bu komşu kocaman bir bahçeye sahip olmasına rağmen ufacık bir kafese(2 kolumu açtığımdaki kadar en ve boyda) 4 tane köpek hapsetmiş. tam emin olamamakla birlikte köpekler benzer yaşlarda, 1 yaşından küçük ve av köpeğine benzeyen ırklardaydı.

ilk önce bizi tanımadıkları için havlamaya başladıklarını düşündük. ama sonra farkettik ki sokaktan geçen kediye, arabaya, hatta evin penceresini açıp kapamamıza bile havlıyorlar. bir tanesi havlamaya başlayınca diğerleri de gaza geliyor ve birkaç dakika durmaksızın bir kargaşa oluyor. köpeklerin sahibini henüz göremedik ama duyduğumuza göre bir astsubaymış. köpeklerle ne derecede ilgileniyor, ya da bu havlama işi ne kadar süredir var bilmiyoruz henüz.

fiyat ve ev tam istediğimiz gibiyken vazgeçmek zor geliyor. ancak bu şekilde de huzur bulamayacağız sanki. haziran ayında bir bebeğimiz olacak ve ben de homeofis çalışıyorum. sessizlik bize sürekli gerekecek :( havlama dışında sıfır gürültülü bir yer. evler müstakil olduğu için neredeyse her evde bir köpek var ama gördüğümüz kadarıyla tek havlayan bunlar.

adamı gördüğümde bir konuşacağım ama eldeki bilgilere göre duyarlı bir cevap alamayacağımı düşünüyorum. aklıma gelen tek çözüm umudu kendisinin başka bir yere tayin olması. biz bu işten vazgeçelim, değil mi?
(3) 

Erteleme nedeni: Sınıf ve tertibat bekliyor

hobolo #1206961 
Selamlar,

Geçtiğimiz ay bir yüksek lisans programından mezun oldum. Ancak başka şehirde olduğumdan henüz gidip diplomayı alamadım ve askerlik şubesine teslim edemedim.

Biraz önce e-devlet'ten kontrol ettiğimde erteleme nedenini başlıktaki gibi gördüm. 29/07/2017 tarihine kadar askerlik işlemleri yönünden bir sakıncası yoktur diye de eklemişler.

Ayın 29'una kadar diplomayı teslim edersem 1 yıl tecil alabilirim şeklinde anlıyorum ben bu durumu(yüksek lisans bitince verilen 1 yıl). Bir şey kaçırmıyorum, değil mi?
(2) 

kuduz aşısı ve enfeksiyon

hobolo #1151577 
dün bir sokak köpeği elimi ısırdı. baş parmağımda biraz derin olacak şekilde bir delik açtı. hemen elimi sabunlu suyla yıkadım ve 1 saat içinde de hastaneye gittim. hastanede kolumdan 2 tane aşı yapıldı. sormadım ama sanırım birisi tetanoz birisi de kuduz aşısıydı. daha sonra pansuman yapıp, aşı kartı verip yolladılar.

bu konuda iki sorum olacak.

1. tetanoz ve kuduz aşıları hiç acıtmadı. bir de daha çok yakan başka bir aşı yapılabiliyormuş bazı durumlarda. ilk gün yapılmadıysa artık yapılmaz diyebilir miyiz ona?
2. aşıyı yapan hemşire(ya da doktor, üniforma renklerinden pek anlayamadım) pazartesi günü enfeksiyon bölümüne gidip görünürsem iyi olacağını söyledi. internetteki kuduz prosedürlerinde bu aşamayı pek göremedim. 2. aşıyı normalde salı günü olmam gerekiyor. bunu neden istedi ki acaba?

cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
(3) 

sahibinden.com'daki nakliyat firmalarıyla çalışan var mı?

hobolo #1142372 
İstanbul'dan Mersin'e 2+1 evi taşımak için şuradaki puanı yüksek firmalardan fiyat alıyorum: www.sahibinden.com

şimdiye kadar iki firma döndü ve ikisi de beklentimin altında teklif verdi(2500 ve 2600 lira). ben çevreden duyduğuma göre 4bin lira civarında olacağını düşünüyordum. acaba bu fiyatlar düşük taşınma sezonunda olmamızdan dolayı mıdır? iki firma da sahibinden.com'da bolca güzel yorumlar almışlar ama o yorum sistemi ne kadar güvenilir emin olamadım.
(4) 

ekşiduyuru mobil uygulaması için gönüllü tasarımcı aranıyor

hobolo #1141063 
selam arkadaşlar,

ekşiduyuru için ios ve android'de çalışacak bir uygulama yapayım diyorum. kar amacı gütmeyen bir uygulama olacak ve kodlarını da github'dan yayınlayacağım. hem kendim kullanırım, hem insanlık faydalanır hem de portfolyoma eklemiş olurum diyorum.

tasarımını kendim derme çatma bir şekilde oluşturabilirim ama benimle benzer motivasyonlara sahip tasarımcı birisi bulabilir miyim diye önce bir sormak istedim. amacım sade, göz yormayan ve rahat kullanılabilen bir uygulama çıkarmak. yani katkı verecek arkadaşın mobil uygulama tasarımı işinden biraz anlaması iyi olur. birlikte güzel çalışabilirsek para kazanabilecek işler de yapabiliriz sonrasında.

bu arada ben 5 yıldır yazılım, son 2 yıldır da mobil yazılım ile uğraşıyorum. hatta iOS için kullanıcısı az ama beğenisi çok olan bir ekşisözlük uygulamam da var.
(1) 

türkiye'den alınacak ucuz yollu drone

hobolo #1035487 
selamlar,

bir süredir drone almak istiyordum. önümüzdeki hafta memlekete gidicem kısa bir süre için. hazır boş araziyi bulmuşken oralarda bi deneyeyim, yani gitmeden istanbul'dan bir tane alayım diyorum.

200-250 lira civarında bir para harcayabilirim. çabuk elimde olmasını istediğimden yurtdışından getirme seçenekleri maalesef uygun değil.

önerebileceğiniz bir model var mıdır? istanbul'da gidip alabileceğim veya Türkiye içinde kısa sürede kargolayabilecek online alışveriş siteleri tavsiye edebilir misiniz?
(3) 

almanya'daki eski borçlar

hobolo #1022096 
Guten abend Alman arkadaşlar.

Bundan beş sene önce 10 ay kadar Almanya'da yaşamıştım(dil eğitimi). Daha sonra maddi sorunlardan dolayı okula başlayamadan geri dönmek zorunda kalmıştım.

Türkiye'ye kesin dönüş yaptığımda hem internet hem de telefon servisleri için verdiğim taahhütleri iptal ettirmedim. Taşındığımı gösteren belgeyle edebiliyordum ama eşekliğimden dolayı yapmadım.

Bu aralar bi Almanya seyahati düşünüyorum. Bu adamlar beni kapıda bir faturayla mı karşılarlar acaba? Alman disiplini almam için hapse falan mı atarlar :)?
(1) 

türkiye'den yurtdışına çalışırken vergi ve sigorta işleri

hobolo #1002840 
Kanada'daki küçük bir firmada çalışmak için anlaşmak üzereyim. Anlaşırsak tam zamanlı olarak bu şirkete Türkiye'den yazılım yapacağım ve her ay düzenli olarak maaşı hesabıma yatıracaklar.

Kanada'da bu iş için sanırım vergi ödemeyecekler. Yani vergi ve sağlık sigortası işini benim halletmem gerekecek. Bu işi en az maliyetle nasıl halledebilirim acaba? Şahıs firması mı kurmam gerekiyor, yoksa maaş üzerinden gelir vergisi ödesem yeterli olur mu? Sigorta olayını nasıl yapıcaz? Bu işi detaylı olarak mali müşavirlere mi danışmak gerekir?

Şimdiden çok teşekkür ederim. Profesyonel yardım alabileceğim birilerini önerebilirseniz o da çok işime yarar.
(2) 

garanti bankası altın alım günü

hobolo #992448 
düğün sonrasında elimde kalan bir miktar çeyrek altın ve bilezik var. bunlardan gelen parayı 1-2 sene sonra yatırım yapmak üzere saklamak istiyorum.

garanti bankası'nda altın alım günü diye bir şey varmış. daha önce bu veya diğer bankalara bu şekilde altın veren oldu mu? altının gramını kuyumculardan çok daha düşük hesaplamıyorlardır değil mi?

altını kuyumcuda bozdurup daha sonra bankadan altın veya dolar alırsam bi dolu komisyon ödemek zorunda kalıyorum. o yüzden bu şekilde yapmak daha mantıklı gibi geldi, ne dersiniz?
(2) 

Kadıköylüler

hobolo #944629 
Hasanpaşa'da ''NAZİFBEY SOKAK''ta (git:www.google.com!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14cab8725ecdab5f:0xbc19c9abfe735f20 ) bir ev kiralamaya karar verdik. Semt hakkında pek bilgimiz yok. Tereddütlerimiz var: Öncelikle güvenlik ve deprem konularında.

Bu civar hakkında bilgisi/tecrübesi olan varsa yardımcı olabilir mi? Fikir edinmemizi sağlayacak her konuda yorumlarınızı bekliyoruz.
(4) 

freelancer için şahıs firması kurmak vs normal çalışan olmak

hobolo #942327 
muhasebeden anlayanlara veya şahıs firması sahibi freelance'lara bir sorum var.

yeni başlayacağım şirketteki iş için şahıs firması kurma ve kendim için fatura kesme şansım var. yine aynı firmada aynı işi sadece çalışan olarak yapma ihtimalim var. uzun bir süre devam edecek bu anlaşma.

faturalı halinde bana 21x lira artı kdv ödenecek ve bütün giderlerim(vergi-sigorta) benim üzerimde olacak. çalışan olma ihtimalinde ise maaş 13x olacak.

hangi ihtimal benim için daha avantajlı olur? şahıs firması kurmak kolay ama gelir vergisi %35'e kadar çıkabiliyor. onu dışında bağkur ve muhasebe gibi giderleri var. bir de homeoffice yapınca evin kirasının %22'sini stopaj diye ödemek var ki onu aklım almadı. yine satın aldığım şeyleri vergiden düşebilme avantajı var sanırım.

karar vermeden önce bir muhasebeciyle mi görüşmem gerekiyor? freelance işlerinden daha iyi anlayan muhasebeciler var mı? çok fazla soru oldu. ne zor işlermiş bunlar.
(1) 

marsgate'de seanslar ne zaman açılıyor?

hobolo #861075 
selamlar,

marsgate'den cuma günü için IMAX bileti almak istiyorum. şu anda en erken perşembe günü biletleri açık gibi.

sanırım 4 gün öncesinden açılıyor biletler ama saat kaçta olduğunu bilen var mı?
(3) 

kredi kartsız araba kiralama

hobolo #832321 
merhabalar,

bir günlüğüne araba kiralamak istiyorum. ama bütün kurumsal firmalar provizyon için kendi adıma olan bir kredi kartı istiyorlar.

etraftaki küçük firmalar da istiyor mu bunu? yoksa senet imzalamaya falan mı zorluyorlar?

nasıl çözeriz bu işi?
1

mobil görünümden çık