(2) 

döviz ile alınan hizmetin iadesi

rastocasdelay #1505701 
Selam ey duyuru ahalisi,

Korona daha gündemde değilken, satın aldığım gemi turunun ücretini gemi turu firması ancak iade etmeye karar veriyor ve iade edeceği miktarı hizmeti satın aldığım günkü kurdan yapacağını söylüyor. Bu yapılan doğru bir işlem mi ?

Hizmeti aldığım tarih(12/6/2019) euro 6.60
İade alacağımı öğrendiğim gün(8/12/2021) euro 15.53
(4) 

Dolandırılma

rastocasdelay #1497302 
Selamlar ey duyuru ahalisi.

Bu duyuruyu hem uyanık olmaniz ve ailenizi bu konuda uyarmaniz için hem de ne yapabiliriz'i sormak için yaziyorum.

Dün akşam saatlerinde annemi 05012022525 numarali telefon "akbank siber suçlar bölümünden arıyoruz dolandırıldiniz, ancak hesabınızdan para çıkışı olmadan yakaladık" diyerek aradı.

Sonrasında "dovizinizi bozdular, adınıza kredi çektiler parayı transfer etmeye çalışırken yakaladık" bir senaryo uyduruyorlar ve bu senaryoya inandırmak için ses kayıtları vs dinletiyorlar.

Dolandırıcılar onlara ikna olduğunuzdan emin olduktan sonra kredi kartınızı vermiş olabileceğiniz sistemleri sayarak (facebook ve instagram dendi bizim için) onlar üzerinden hacklendiginizi ve isterseniz virusleri sizin için silebileceklerini öneriyorlar. Ve virüs taraması için telefonunuza uzaktan baglaniyorlar.

Bu sırada size dolandirilma hikayesini anlatmaya devam ediyorlar ki şok durumundan çıkmayın ve kendilerine inandirmak için hiç bir parola ya da telefona gelen şifrenizi onlarla paylasmamanizi söylüyorlar. Ancak telefona uzaktan baglandiktan sonra telefondaki bilgilere ulaşıyorlar haliyle, muhtemelen kötü amaçlı yazılım yüklüyorlar. Ayni zamanda çeşitli kişisel bilgilerinizi sorarak (anne kizlik soyadi, adres gibi) sizin hakkinizda bilgi toplamaya devam ediyorlar.

Yaşanan dolandırıcılığı geri almak adına size gelen sms onaylarini dogrulatarak sizin adiniza cekilebilecek hızlı kredi miktarını çekip, varsa dovizlerinizi bozup kendi hesaplarına yolluyorlar.

Bu noktada yalnız yaşayan annemi onu arayan kişilerin asıl dolandırıcı olduğuna ikna edebilmek ve telefonu kapatmasını saglamak icin komşuları yanına yollayarak dikkatinin dağılmasını benimle konuşmasını sağladım.

Sonrasında kendi telefonunu kapatip sim kartini eski telefona takarak bankasini aramasini saglattim ve hesaba bloke koydular. Bu sabah öğrendik ki 50bin kredi çekip hesaptaki paralari da üzerine ekleyip kendi hesaplarina havale yapmışlar. Şu an banka dökümleri ile savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz.

Bunun dışında ne yapabiliriz, ellerindeki bilgiler ile dolandiricilar ne yapabilir bilemiyorum, aklima sadece telefon hatti açmak vs geliyor. Yapilacak baska bir öneriniz var mıdır ?
(9) 

Satılacak araba lastik değişimi

rastocasdelay #1455845 
Selam ey duyuru ahalisi,

~3 ay sonra satacağım arabamın sağ ön lastiğini yardım dün. Üzerinde waterfall marka, nispeten aşınmış, lastiklerden ikisi dönerken bozuk bir çember çiziyor (sanayi ağzıyla ne deniyor buna bilmiyorum www.youtube.com

Önümüzdeki 3 ay bir kaç kere istanbul ve antalyaya gitme planım var. Sizce 4 lastiği değiştirip düzgün bişey taksam sonrasında bu sebepten satış fiyatını biraz yükseltsem ne kadar mantıksız olur ?


Araba ford tourneo custom. Camlı van. Lastik ölçüm 215/65/16C
(3) 

Evlilik sonrası yeni nüfus

rastocasdelay #1453553 
Selam ey duyuru ahalisi,

Evlilik müessesesine ben de kız arkadaşım ile çok yakında gireceğim. Merak ettiğim konulardan biri ise yeni kimlik için nüfus memurluğuna en erken ne zaman başvurabilirim. Bazıları 1 hafta en az diyor, bazıları ertesi gün başvur diyor. Konu hakkında bilgisi olan var ise aydınlatabilir mi ?
(1) 

Nebulizator kullanımı

rastocasdelay #1442917 
Selam ey duyuru ahalisi,

Anneme doktoru koah tedavisi için nebulizator aleti ve onunla kullanilacak fluxotide ve iprasal isimli gunde 3 kere kullanliacak iki ilaç vermiş. Aleti nasıl kullanacagimizi anladim

Fakat benim 3 sorum var,
-bu ilaçları karıştırarak değil ayri ayri alete koyup iki seferde mi çekmek gerekiyor
-aletin kullanim süresi 10dakika ya da kabın içerisindeki ilac bitene kadar diye okudum doğru mu?
-bu ilaçların yüksek tansiyon ilaclariyla bir etkilesimi olabilir mi? Steroidler ile beta blokerler arasında sıkıntı cikar mi?

Is bu sorular yarin sabah doktora da sorulacaktır.

Not:ek olarak doktor bir de teokap isimli bi ilac da yazmış
(2) 

Çekilecek kredi miktarının merakı

rastocasdelay #1431762 
Selamlar ey duyuru ahalisi,

Son bir kac gündür almalık yazlık/ev bakıyorum gerek satılık ilanını aradığım kişiler gerek ciddi ciddi evin icinde konuştuğum kişiler ne kadar kredi çekeceğimi öğrenmek için yanıp tutuşuyor.

Bunun sebebi nedir? Alım satım sırasında düştükten mi satıp üstünü elden mi almak istiyorlar yoksa klasik meraklı Türk insani mı bu arkadaşlar?

Not:ilk ev spor
(6) 

Erkek vatandaşın soyadı değişikliği

rastocasdelay #1427362 
Selam ey duyuru ahalisi,

Başlıktaki gibi soyadımı anne tarafına aldırmak istiyorum (~20 yıldır baba tarafından görüştüğüm kimse yok, yaşananlar rahatsız edici vs.) Sanıyorum soyadı değişikliği nüfus müdürlüklerinden kolayca yapılıyordu, fakat aklımdaki soru şu, "diğer evraklarım ne olacak ?"

ehliyet, pasaport, kimlik, eski vizeler. Evli değilim sadece
banka hesapları
diplomalar, katılım belgeleri

Açıkçası tüzel olmayan kişilere durumu anlatabileceğimi düşünüyorum, ancak konsolosluğa başvurduğumda "kardeş eski vize diye gösterdiklerinin soyadı farklı" gibi bir problemle karşılaşma ihtimalim nedir ?

Ya da öngöremediğim ne gibi problemlerle karşılaşırım ?

not. çalıştığım şirketin IT'si için güzel bi süpriz olacak sanırım :D
(3) 

Tahta işleri - seçimi ve nereden bulunur sorusu

rastocasdelay #1424776 
Selam ey duyuru ahalisi,

Evde yap furyasından nasibini alan biri olarak tahta işlerine merak salmaya başladım. Laptop masası, cajon ve wood block denen bir perküsyon aleti yaptım şu ana kadar. İşleri biraz büyütüp paletten 2 kişilik sandalye yaptım bir arkadaşla fakat aklıma yaptığım bu gereçlerin dayanıklılığının ne kadar olduğu takılıyor.

İşleri büyütmek istiyorum (dolap masa vs) fakat yapacağım dolabın ya da masanın ne kadar yük kaldırabileceğini, ne tür bir ağaç kullanmam gerektiğini ve kullanacağım levhanın kalınlığını bilemiyorum. Ayrıca bu kullanılacak tahtaları izmirde nerelerden bulurum onu da öğrenmek gerekiyor, şu an için 2. sanayinin oradaki kerestecilere gidiyorum.

Bilgisayar mühendisiyim, statik analiz vs bilmiyorum fakat mühendisliğin verdiği bir dürtüyle yaptığım şeylerin analizini yapmadan önce en azından teorik olarak hesaplayabiliyor&aşağı yukarı kestirebiliyor olmak istiyorum. Deneme yanılma ile kıra kıra yapmaktansa, ya da güvenli tarafta kalmak için israf yapmaktansa bunları bilmek daha doğru geliyor.

Yorumlarınız nelerdir
(4) 

raporsuz tansiyon hastasına ilaç

rastocasdelay #1413979 
Selam ey duyuru ahalisi,

Annem için soruyorum bu soruyu, kendisi yüksek tansiyon hastası (heyet raporsuz) ve ilacı 2 gün içinde bitecek. Normalde kendisi aile hekimine gidip ilacı yazdırıyordu fakat şu an koronadan dolayı aile sağlığı merkezine gitmesini çok doğru bulmuyorum(yüksek tansiyon+başlangıç seviyesi koah var kendisinde).

Bu işin çıkar yolu nedir, ben aile hekimine yazdırabiliyor muyum tansiyon ilacını annem adına bilen var mıdır ?
(2) 

sıvı vinil kaplama ?

rastocasdelay #1391785 
Selam ey duyuru ahalisi,

Türkçesini bulamadığım bir ürün arıyorum acaba bilen duyan var mıdır. Dishwasher Rack Coating diye satılıyor el memleketlerde, fakat burada bulamadım bir türlü. Amacım paslanan bulaşık makinesi çekmecelerinin paslı kısımlarını zımparalayıp bu dalgadan sürerek pastan kurtulmak.

Örnek:
www.amazon.com
www.amazon.com
(2) 

Sandık kurulu seçmen üye seçimi

rastocasdelay #1348260 
Selam ey ahali, dün gece eve geldiğimde kapıya iliştirilmiş bir kağıtta X numaralı sandık kurulunda seçmen üye seçildiğim sabah gorev yerimde bulunmam gerektiği yazıyordu.

Belge 24 martta hazırlanmış benim elime 29unda geçiyor. Anormallik bende mi, başka bir yerden (ysk'nın web sayfasi vb) gibi yerlerden bunu öğrenme şansım var mıydı?

Ben partilerden ve memurlardan seciliyor saniyordum sandık kurulu. Açtım genelge okuyorum akşamın bu saatinde.
(4) 

yol bisikleti sever arkadaşlar

rastocasdelay #1273432 
Yaklaşık 1 yıl sonra tekrar aynı soruyla geldim duyuru sakinleri.

Ayırabileceğim bütçe max 3bin civarı, bulabildiğim 1. el bisikletlerde en mantıklısı btwin'in 500 modelini alıp üzerine adam gibi lastik ve jant seti almak. (Belki ikinci el alıp grupset falan almak da olabilir bilmiyorum)

2. eller için bisikletçileri gezmedim ancak hangi marka model iyidir hangisi kötüdür bilmiyorum. Alıcaksan en az tiagra setli al deniyor fakat onların da fiyatlar uçmuş gitmiş :(

Kullanım amacım, yarışmak değil uzun yol gitmek olacak (bir kaç günlük uzun(100k+) turlar), sanıyorum ki kadronun açıları değişiyor buna göre.

Sizce ne alabilirim ?

yer izmir boy 180
(5) 

kıvılcım çıkartan çamaşır makinesi motoru

rastocasdelay #1244157 
herkese selamlar.

Geçen gün emektar çamaşır makinesinin kömürlerini değiştirdim ancak motor devir aldıkça kıvılcım çıkartmaya başladı. Kömürlerin temas ettiği yeri (komütatör ?) ince zımparayla parlattım biraz, kararmıştı öncekinden dolayı sanırım. Zımparadan sonra da değişen bişey olmadı ama..

Sizce neden olur bu durum ?

Bu arada izmirdeyim basmanede ptt'nin arkasındaki sokakta rezistansçılar vardı, motorcular da var mıdır oralarda. en kötü oraya götüreyim..

(Rulmandan çıtır çıtır ses geliyo ondan falan olabilir mi ?)
(5) 

Izmir kiyafet yardımı

rastocasdelay #1237229 
Selamlar ey ahali,

Elimde boyu ya da eni dar geldigi icin giyilmeyen ama iyi durumda 4 torba kadin ve erkek giysileri var(pantolon tişört etek) bunu izmirde mumkunse alsancak konak taraflarında nereye verebilirim? Arabam olmadığı ve hafta içi çalıştığım için belediyenin kıyafet deposuna bırakamıyorum. Var mıdır bir oneriniz? Ayrica çocuk kitaplarım da var verebileceğim bunlar icin de bir adres biliyor musunuz?
(1) 

yol bisikleti sever arkadaşlar

rastocasdelay #1196581 
Arkadaşlar selam,

dahil olduğum bir bisiklet grubu var, birlikte hafta sonralı 100-150 km arası yol yapmaya çalışıyoruz. Son bir kaç ayda gruptaki arkadaşların çoğu mtb ya da cross-country'den yol bisikletine geçiş yaptı(lapierre'ler mosso'lar falan) haliyle turlardaki ortalamalar da yükseldi yetişememeye gruptan düşmeye başladım.

1 yıldır benim de akılmda yol bisikletine geçiş fikri vardı ama kamp malzemesi vs. taşıyamamak ayrıca yüksek fiyatları beni caydırıyordu. Ancak şu sıralar tekrar düşünmeye başladım yol bisikletine geçsem mi diye.

Bütçem çok olmadığı için(1000-1500 civarı) bisikletler de kaliteli olmuyor ancak 2. el sora setli salcano 040 buldum 1000tl'ye alınır mı alınmaz mı açıkçası baya arada kaldım.

Sizce ben bunu alsam sonrasında müsait oldukça daha hafif kadro daha hafif jant alsam mantıksız bi hareket mi olur, yoksa para biriktirip 0 bişey almak daha mı doğru olur ?

bende şu an 2010 sedona 741 var. Bisikletle günübirlik tur da yapıyorum, kamplı tur da yapıyorum.
(4) 

spor öncesi yemek

rastocasdelay #1176677 
selamlar ey duyuru ahalisi,

haftaiçi akşamları da spor yapmak istiyorum fakat aklımda deli bir soru var. İş çıkışı spora gideceğim için, iş spor arasında yemek yemem gerekiyor diye düşünüyorum. Ama ne yiyebilirim bulamıyorum. Sabahtan ekmek arası ton balığı vs. yapabilirim ya da akşamdan tavuk falan pişirebilirim ama her gün aynı şey sizce de baymaz mı bi zaman sonra. Açıkçası dışarıdan da yemek çok cazip gelmiyor, hem para hem de çok sağlıklı değil.

Öğle yemeği 1200 de, çıkış saati 1730, spor yapacağım yere varışım 1830(servisle).

Kürek çekmeye gidiyorum.

Sizce ne yapmalı?
(2) 

askeriyeden hastaneye sevk

rastocasdelay #1164186 
iyi akşamlar ey duyuru ahalisi,

bugün diplomayı almamla beraber hazır vaktim varken askerlik şubeye gittim tecil hakkımı kullanmak istediğimi beyan etmek için. Askeriyede yapılan muaynede 6 yıl önce nazofarenks ca(kanser) tedavisi gördüğümü ve buna bağlı olarak tiroit yetmezliğim olduğunu söyleyince izmirin en yoğun hastanesinde(tepecik eğitim araştırma) endokrin ve kbb bölümüne sevk ettiler beni. Belgelerimi katlayıp bir zarfın içine koyduktan sonra zarfı bana verip bugüne yetişmez artık yarın gidersin diyerek askeriyeden uğulandım.

Verdikleri zarfın üzerinde 7/2/2017(yarın) tarihine kadar hastaneye müracaat etmem gerektiği, aksi takdirde hastaneden yeni sevk yazısı isteneceği yazıyor.

Benim sorum da burda başlıyor, e-devletteki randevu sisteminden endokrine randevu vermiyor, kbb'ye de en yakın randevu 1 hafta sonra. Yarın hastaneye gidip bu iki bölümden muayene olmaya çalışmam mı gerekiyor, yoksa bu işleri daha sonra da yapabilir miyim ?

siz de takdir edersiniz ki kbb kışın, endokrin daima ağzına kadar insan dolu bölümlerdir..

not. tedaviyi dokuz eylül hastanesinde oldum
ek soru. yanımda götürmem gereken belgeler sizce nelerdir ?
(7) 

maaş hakkında

rastocasdelay #1145513 
duyuru ahalisi selam,

ben x firmasında yarı zamanlı bir işe başladım, haftanın 3 günü 8:30-5:30 arası orada çalışıyorum, ik ile ilk konuştuğumda maaşın asgari ücret üzerinden hesaplanacağı söylendi bana ve geçtimiz ayın maaşı bana biraz düşük geldi açıkçası, 588 lira yatmış hesabıma hesaplamayı ben yapamadım bi yardım etseniz süper olacak.

Şu an üniversite öğrencisiyim, benim bu şartlarda ne kadar maaş almam gerekiyor ? 1300 değil mi[edit], değilse neden değil ?

Not: bir sonraki iş günümde ik'ya da aynı soruyu yönelteceğim ama kafamı kurcalıyor bu durum.

edit: 1300 dediğim 5 gün giden bir işçinin alacağı maaş. yani bana 780 vermeleri gerekmiyor mu demeye çalışmıtım.

edit2: firma serbest bölgede.
(4) 

ayakkabıdaki köpek boku kokusu

rastocasdelay #1140501 
nasıl geçer ?

Delirecem çıkmıyor koku.. yarın işe giyeceğim başka ayakkabım da yok ne yapsam çamaşır suyuna falan mı bassam, soda mı döksem sirke mi sürsem ne yapacam ey duyuru.

bulaşık deterjanı ve diş fırçasıyla temizledim şu ana kadar ama hala kaldı koyduğum koku.
(5) 

banka hesap cüzdanı sorunsalı

rastocasdelay #1122361 
İyi geceler ey duyuru ahalisi,

Yeni bir işe başlayacağım ve iş yerinden hazırlamam gereken evrakların bir listesini verdiler bana, evrakların arasında maaşın yatacağı bir maaş hesabının açılması ve verilecek hesap cüzdanının ilk iki sayfasının fotokopisi isteniyor. Geçen hafta açtırdım bu hesabı ben ancak benimle ilgilenen kadın ellerinde hesap cüzdanının bittiğini söyledi, onun yerine bir dekontun arkasına hesap bilgilerini yazdırıp bana verdi. Ben bana verilen bu dekontu iş yerine versem sıkıntı olur mu sizce ? Bankaya gidip bana hesap cüzdanı verin diye ısrar mı etmem gerekli yoksa.

not. bazı arkadaşlar ille cüzdan olacak diye kastılar anlayamadım sebebini
not2. işyerindeki insan kaynaklarına da sorabilirim bu soruyu biliyorum
(2) 

aile hekimi "ekranlı araç kullanabilir" diyebiliyor mu ?

rastocasdelay #1086921 
soru başlıkta..

Staj yapacağım yer göz muayenesi istiyor da aile hekimi göz muayenesi yapıyor mu ?
(1) 

eski penguen sayıları

rastocasdelay #985423 
Selam ey ahali, evi toparlamaya başladım da yatağın altındaki yıllardır biriken penguenleri, bilim teknikleri bilim çocukları bir arada görünce baya bi afalladım. İnternette bunları alanlar varmış ama gördüğüm en yakın post 2012 civarı, zaten bu dergilerin pdfleri falan da çıkmaya başladı. Ne yapsam ben bunları ?
(1) 

şirince selçuk efes gezme konaklama

rastocasdelay #905913 
Iyi geceler ey duyuru ahalisi. Yarın kız arkadaşım ile şirinceye gitmeyi planlıyoruz gitmişken efesi falan da görelim dedik hatta şirincede bir gece konaklayalim diye düşündük.

Ancak orda uygun fiyatlı pansiyon var mıdır bilmiyoruz sizin bilginiz var mı?

Gitmişken şurayı da muhakkak gör dediğiniz bir yer var mı ?
(2) 

2. el müzik aletleri nerede alınır satılır ?

rastocasdelay #893007 
soru başlıkta, elimde alto saksafon var da çok az kullanılmış..
(6) 

karbonhidratı keseceksek ne yiyecez

rastocasdelay #850319 
ey ahali son zamanlarda çok denk geliyorum bu tarz yazılara, göbek de biraz biraz kendini belli ettiği için yediğime dikkat etmeye çalışıyorum ancak diyolar ki ekmek, makarna, pirinç pilavı, unlu şeyler falan yeme deniyor.

Hani kızartma, fast food falan hayatımdan olabildiğince uzak. Ancak bunları da nasıl çıkartacaz yemeklerden. Neyle doyuyoruz hiç bişeyi yemeyeceksek yukarıdakilerden?

Yoksa yicez de az bişey mi yiyecez ya da bunların alternatifi mi var ?
(3) 

Pazar nereye gitsek

rastocasdelay #807257 
İyi akşamlar duyuru ahalisi,

Yarın denize gidelim diyoruz yavukluyla ama ne tarafa gitsek bilemedim. Konum izmir, yarının pazar olmasından dolayı çeşmeyi falan direk eledim dehşet dolu olacak muhtemelen oralar. Foça belki olabilir, güzel koylar var diyolar ancak ben öyle bi koy bilmiyorum orda. Belediyenin yassıca adaya seferi var ama muhtemelen orası da insan kaynayacak. Sizin bildiğiniz sakinli denizli mekan var mıdır ?

Not. araba yok, bisiklet var ama(foça koyları için gerekir belki)
(3) 

arduinoya giriş

rastocasdelay #785935 
İyi hafta sonları duyuru ahalisi,

Ben 2. sınıfı bitirecek bir bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve önümüzdeki yaz tatilinde gömülü sistemlere arduinolarla bi giriş yapmak istiyorum. Ama bi kaç soru var aklımda.

ilk olarak arduinolar gömülü sisteme giriş açısından iyi bir tercih midir ?

ve bu arduinolardan hangisi bana uygun olur ?

ikinci soru için şöyle bir not yazayım, ben bu aleti öğrendikten sonra yavaş yavaş robot yapımına doğru evrilmeyi düşünüyorum. Başta aklımda nano vardı ancak nanonun dc girişi yokmuş, uno ve 2009'u gözüme kestirdim ama belirgin farkları nelerdir bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim. Aydınlatacak bi link de yardımcı olur bana.

Teşekkürler, iyi pazarlar.
(1) 

tınaztepeye rota önerisi

rastocasdelay #775265 
selamlar ey duyuru ahalisi,

dokuz eylülde okuyorum ve alsancakta oturuyorum, girizgahtan anlayacağınız üzere çılgın bir proje olarak tınaztepe kampüse bisikletle gidip gidemeyeceğimi düşünmeye başladım son zamanlarda. Fakat ne taraftan gideceğimi tam kestiremedim. Sorum da zaten bu. Benim aklıma gelen üç yol var ancak hangisinde daha rahat şekilde yol alabilirim bilmiyorum. yollar şöyle

1) ikiçeşmelik - eşrefpaşa - şirinyer - buca - tınaztepe
2) ikiçeşmelik - üçyol - şirinyer - buca - tınaztepe
3) yeşildere - şirinyer - buca - tınaztepe

bi de yeşilderedeki yuvarlak kavşaktan yukarı doğru çıkabilirim de o yokuş fazla dik sanırım. her şekilde iki tırmanış yapmam gerekiyor sanırım, benim yapmaya çalıştığım şeyi daha önceden yapan birisi mutlaka vardır. En güzeli her yolu bir kaç kere denemek ama belki burdan birisi daha önce denemiştir diye sorayım dedim.
(1) 

pamukkale nasıl gidilir, neler yapılır

rastocasdelay #765309 
Selam duyuru ahalisi,
arkadaşlarla pamukkaleye gitme kararı aldık bu pazar için ancak kafamıza takılan bir kaç sorun var.


öncelikle pamukkaleye denizli tren garından nasıl ulaşabiliriz, dolmuş var deniyor ama bu dolmuşlar ne kadar sürede varıyor pamukkaleye ?

pamukkalede gezilmesi görülmesi gereken yerler ne kadar sürede geziliyor, trenle gidip döneceğimizden çok fazla zamanımız olmayacak sanırım (belki dönüşü otobüsle yapabiliriz zaman yetmezse)

ve başka öneriniz var mıdır?

not. müze kartı alacağız giriş için gerekliymiş sanırım, trenlerin fiyatlarını bilmiyorum ancak kamil koç denizli için 28 milyon dedi bu gün 28den ucuzdur diye umuyorum tren
not2. izmirdeyiz
(2) 

deu merkez kutuphane

rastocasdelay #756377 
Iyi pazarlar duyuru ahalisi, dokuz eylül merkez kütüphanesi pazar günleri açık mı ege gibi, açıksa ringler çalışıyor mu ?

Kapaliysa izmirde pazar günü ders çalışılacak kütüphane gibi nereler var, ege'nin kütüphanesi dışında
(1) 

ofis için yazıcı tavsiyesi istiyorum

rastocasdelay #748546 
ey ahali merhaba, soru başlıkta detaylara gelirsek

Sadece yazıcı olması yeterli, tarayıcı, faks vb gibi özelliklere gerek yok
Sadece siyah-beyaz çıktı alacağım
Aylık 4000-4500 çıktı kapasitesi olmalı
Wi-fi gibi özelliklere gerek yok
Fazla çıktı alacağım için toner açısından verimli olması gerek

Şimdiden teşekkürler, iyi günler
(4) 

Interrail

rastocasdelay #721681 
Selam duyuru ahalisi, geçenlerde erasmusu uzatma ve interrail arasında kalmıştım ancak uzatma işi düşündüğümden daha fazlaya patlayacağı için interrail yapmaya karar verdim. Ancak bu sefer farklı bir ikileme düştüm, bu mereti 15 gün ya da 22 günlük yapabiliyoruz aralarında 30-40e fark var hatta.

15 gün yeter gibi duruyor(sade büyükşehirler için falan) bana ancak onda da aşırı koşturma olacak gibi. Ayrıca 22 günlük olanı alırsam muhtemelen biraz daha kuzeyi zorlayıp almanyadan vapurla isveçe ordan norveç ve tekrar vapurla danimarkaya gidebilirim gibi gözüküyor. Açıkçası gelmişken oraları görmek de fena olmaz bence, ancak bir hafta fazladan yemek ve barınma masrafı çıkacak. Muhtemelen üç haftalık olanı alacağım bu yüzden.

Aklıma takılan şeylere gelirsek, tek derdim barınma olayını nasıl çözüyoruz, kış vakti hostellerin dolup taştığını düşünmüyorum ancak daha önce böyle bir şey yapmamış birisi olarak cevabını veremediğim bir soru bu. Şu ana kadar couchsurfingi tam anlamıyla kullanamadım o yüzden ona da güvenemiyorum.

Yemek olayı için turist rehberlerinde aşağı yukarı restoranların adresleri ortalama fiyatları olacağı için çok fazla kafaya takmadım onu. En kötü bir markete girip ekmek arası yemek için bir şeyler alabilirim bence.

Yolculuğa tek başıma çıkacağım.

Şu an italya-bolonyadayım ve yolculuğa 1 şubat tarihinde başlamayı düşünüyorum. Aklımda net bir rota yok ama gezmek istediğim yer aşağı yukarı orta avrupa yani fransadan batıya, macaristandan doğuya gitmeyi düşünmüyorum. Interrail yapmış ya da verecek tavsiyesi olan yeşillendirirse sevinirim.

Not. Aslen internetten görüp dolaşabileceğim yerler iyi güzel de ben asıl turistin bol olmadığı içinde bulunduğum ülkenin dokusuna sahip yerleri de görmek istiyorum. Bu sebeple mutalaka git dediğiniz bir yer varsa siz de yeşillendirin, rota tam olarak net olmadığı için şu an kafamda yukarıda dediğim orta avrupa sınırları içindeki bildiğiniz herhangi bir yer benim için yararlı olacaktır. Neden bu kadar geçe bıraktın diyenlere cevabımi bilmiyorum ancak çok geç değil bence, değil mi?
(4) 

kulaklı bişeyler

rastocasdelay #718511 
Ey duyuru ahalisi, yaklaşık bir gündür kulağımda bir şey var. Hissettiklerimse şunlar, kulağım fazlasıyla çınlıyor(aralıksız), birisi konuşurken ses içeride yankı yapıyor ve kulağımda bişey varmış gibi bi ağırlık hissediyorum. Bir de geğirmek için içeri hava verirsin ya, heh işte o anda kulağımda anlık bi ağrı bi basınç bişeyler oluşuyor.

Bu arada sabah uyandığımda kulağımın içi biraz ıslaktı.

Ne bu kulağıma su mu kaçmış, kulak çınlamasına 5 yılda alışmış birisiyim(5 yıldır durmadı namussuz) ama bu normalden daha yüksek seste çınlıyor, binaen baş ağrısı falan da yapıyor. Nedir bu
(1) 

Maksimum kardinalite (?)

rastocasdelay #716736 
Bu dediğim olay bipartite matching denen hedede çıkıyor. Bipartite matching'i source ve sink'i ekleyip ford-fulkerson algoritmasıyla çözebiliyorum. Ancak soruların arasında bir bipartite graph'ın maksimum kardinalitesini sormuş, mavi ekran verdim ben de. Burda maksimum kardinalite dediği olay aslında maksimum akış(FF ile çözdüğümde) ya da maksimum eşleşme mi ?

Örneğin şu örnekte maksimum eşleşme 5, bu aynı graph'ın maksimum kardinalitesinin 5 olduğu anlamına mı geliyor ?

d2o58evtke57tz.cloudfront.net

Not:Çok Türkçe olamadı sorum kusuruma bakmayın
(9) 

erasmusu uzatmak mı interrail mı

rastocasdelay #713362 
Erasmusun ilk döneminin sonlarına doğru aklıma takıldı bu soru, önümde yapabileceğim bi kaç şey var kararımı veremiyorum erasmus programıyla şu an italyanin bolonya kentinde bulunuyorum. sınav muhabbetleri ocak sonu gibi bitiyor benim de dönüş biletim şubat sonunda. Ben bu bir aylık boşlukta iki ya da üç haftalık bi interrail yapabilirim ya da hiç ona para harcamayip italyada bir dönem daha kalmaya çalışabilirim yalnız bu durumun söyle artı ve eksileri var

A
Baharda da burda olurum bu daha fazla gezebilecegim anlamına gelir
Italyancam adam gibi bir seviyeye gelebilir
Sonuçta erasmus abi 40 yıllık stresli is hayatından önceki neredeyse son rahat zaman
Yeni öğrenciler geleceği için daha fazla insanla tanışacağım

E
Italyanca seviyem dersleri anlayacak düzeyde olmadığı için kendim çalışmak zorundayım bu da dersi gerektiği şekilde anladığım hakkında şüpheler uyandırıyor.
Yukarıdaki sebepten bir dönem daha kaybetmiş olacağım
Arkadaş muhabbetini özledim bu dönem fazla kafa adam bulamadım geyik yapacak
Kağıt işleri pasaport vize learning agreement falan muhabbetleri baştan olacak
Uzatma olduğu için ikinci döneme para vermeme durumları da var

Bölüm bilgisayar mühendisliği bu arada, aklıma gelenler bunlar kalmak istiyo insan açıkçası ama kaybedecegim fazladan bir döneme değecek mi bu kestiremiyorum bir türlü bi yol gösterin
(5) 

Öğrenci vizesiyle avrupayı gezmek

rastocasdelay #712009 
erasmus öğrenci değişim programıyla İtalyada bulunuyorum şu an. Ülkeye dönmeden önce iki ya da üç haftalık interrail yapmayı düşünüyorum fakat vize italyan vizesi(öğrenci), diğer ülkelere girişlerde bu problem yaratır mı ?

not:permesso di soggiorno da var
1

mobil görünümden çık