(1) 

Yeni ortamlarda yakinlasilabilir olmak

catgroove #1586365 
Tanimadigim insanin cok oldugu ortamlara girdigimde insanlara gidip kendimi tanitiyorum ve bir sekilde sosyallesmeyi becerebiliyorum. Ama bazen istiyorum ki diger insanlar da bana gelsin kendilerini tanitsin, ya da rastgele bir sey söylesin sohbet acsin falan, sirf benim cabalamamla yürümesin.

Örnegin diger arkadaslarini pek tanimadiginiz bir arkadasinizin ev partisine gittiniz, o tarz durumlardan bahsediyorum. Bazi insanlarda sunu farkediyorum, yeni bir ortama girdiklerinde kimseye gidip benim ismim sudur, sen kimsin falan tarzi diyaloglara girmeden bir sekilde ortamda koyu sohbetlerin parcasi olabiliyorlar. Fakat bunun nasil gerceklestigini henüz cözemedim. Vücut dilimin acik olmasina gayret ediyorum, insanlara gülümseyip merhaba diyorum, arada bir rastgele birisine o kiside farkettigim güzel/ilginc bir detayla ilgili yorum yapiyorum. Hatta bazen ortamda sessiz takilan kisilere de sohbete dahil olmalarini saglayacak sekilde X'i nerden taniyorsun tarzi falan sorular soruyorum, olur da benzer bir soru duyarsam monotonlasmadan samimi sekilde cevapliyorum ama genelde bekledigim etkiyi tam yaratmiyor bunlar. Ayrica sanki insanlar benden bir tik cekiniyor gibi bir hissiyatim var. Bunu asmak icin neler tavsiye edersiniz?
(3) 

Evin duvarlarini boyama

catgroove #1584211 
Yeni tasindigim kiralik evin duvarlarini boyuyorum. Ev yaklasik 15 sene önce büyük tadilattan gecmis, duvarlar duvar kagidini andiran alci gibi birseyle kapli ve biraz pütürlü, 2-3 milimetre boyunda girinti-cikintilar var. Beyaz duvar üstüne baska renkteki boyayi sürünce boya sadece cikintilarin üzerinde kaliyor, girintilere girip esit dagilmiyor, cok bosluk kaliyor. Fircayla kenarlari-köseleri yaparken de ayni durum, fircayi hem boyuna hem enine dogru cok bastirmam gerekiyor. Ayni odada pencerelerin oldugu duvari beyaza boyadim, orada da ayni sey. Hesapladigimdan 3 kat daha fazla boya kullanmam gerekecek gibi görünüyor. Birseyi yanlis/eksik yapiyorum gibi geliyor. Diger odalara gecmeden önce ne tavsiye edersiniz?
(4) 

Ufak bir ikilemdeyim

catgroove #1583352 
Bir kac hafta önce instagram'dan Alman bir kizla tanismistim, baya güzel mesajlastik. Ayni yerde yasiyoruz (Almanya'da bir sehir). Ama onun tatili, benim seyahatim derken denk getirip bulusamadik. Ben döndükten sonra bulusalim diye sözlestik, bu haftabasi döndüm, haftasonu görüselim diye mesajlasiyoruz.

Yalniz bu arada ben baska bir ülkede tatildeyken arkadaslar araciligiyla orada yasayan bir kizla tanistim. Cok net karsilikli bir hoslasma yasadik, 2 gün üstüste bulusup kahve ictik, birseyler yedik. Cok güzel ve asiri canayakin biri, kültürel olarak da bana cok yakin. Döndügümden beri de doludizgin mesajlasiyoruz, icim bir hos oluyor mesajlarini gördükce. Yalniz bu durum neye dönüsür henüz belli degil. Baska bir ülkede yasayan, orada net bir kariyeri, cevresi vs olan birisi sonucta. Benim icin de Almanya'da ayni sey gecerli. Simdilik sadece mesaj üzerinden flörtlesiyoruz.

Birinci kizla görüsücem ama aklimda baska biri varken biraz degisik geliyor. Ikincisiyle nereye varir bilmem, daha da cok erken, sadece icgüdüsel olarak cok hoslandim. Böyle durumda olan birine ne akil verirsiniz?
(6) 

Dogru insan olmadigini bilsem de icimde kalan hüzün

catgroove #1578119 
Benim icin dogru insan olmadigina karar verdigim ve 4. aydan sonra kendim bitirdigim bir iliskiden sonra hala biraz hüzün hissediyorum.

Yaslarimiz 38 civari. Ben erkek tarafiyim. Kendisi yabanci bu arada, ben onun ülkesindeyim. Ilk tanismamizdan itibaren kendisinin hizli bir gündemi oldugu ortaya cikti. Yasim geciyor, aile kurmak istiyorum, kaybedecek vaktim yok tavriyla geldi. Ben de uyum saglamaya calistim. Bu sürecte karsilikli yakin arkadaslarimiz da tanisti, hatta kardeslerini, annesi ve babasini da tanidim, hepsini cok sevdim. Kiz arkadasimin da bazi taraflarini cok sevdim, iliskinin hizi benim istegimin ötesinde olsa da anlayis göstermeye calistim. Fakat sonradan cocuk sahibi olma konusunda benim sinirlarimi asan riskli tavirlara girmeye basladi ve fiziksel yakinlik benim icin stresli bir durum olmaya basladi. Stresimi paylasinca sefkatten uzak bir tavirla karsilastim. Ayrica o aralar bana gayet ters gelen ve oldukca sogutan bir kac sey söyledi (örnek: aile kurmak benim icin en 1. sirada, cocuk sahibi olamadigin bir senaryo olursa senle iliskiye devam etmem tarzi seyler). Oturup konusunca ayni telden calmadigimizi gördükce ben de cok fazla uzatmadim. Zaten cocugum olursa olur, olmasa da hayatimdan birsey eksilmez tavrindayim genel olarak, olacak gibi degildi.

Ayrilirken cok agladi, ama sevgisi gercek miydi bilmiyorum. Dedigim gibi aile kurma stresi dolayisiyla hisleri, hayata ve iliskilere bakisi falan cok bulaniklasmis gibiydi (ya da bulanik demesek de benim görüsümle örtüsmüyordu diyeyim). Onun hizli gündemine ayak uydurmaya calisirken ben de baglanmisim, kisa zamanda cok vakit gecirdik. Ailesiyle falan tanismam iyi bir karar degildi bence ama Aralik ayinda noel zamanina denk geldigi icin uyum gösterdim (bu arada ailesi cok sicak insanlardi). Mantigimla düsünüp ayrilma karari verdim, 1 aydan fazla gecti ama icimde hala yogun bir hüzün kaldi gibi hissediyorum. Mantiksal olarak emin oldugum bir karardan sonra duygusal olarak özlem duymak falan da herhalde biraz benim travma tepkim olsa gerek.

Soru yok, öylesine yazdim, yorumlarinizi alirim.
(3) 

Is laptopumu evde acinca internetin cökmesi

catgroove #1569863 
Evde kendi kisisel iphone ve macbook pro'mla wireless'a sorunsuz baglanabiliyorum. Fakat Lenovo marka is bilgisayarimi evde acip wireless'a baglandiktan bir kac dakika sonra internet cöküyor. Baglanti tam olarak kopmuyor, mesela telefonumda ya da macbook'da Telegram gibi bazi uygulamalar calismaya devam ediyor, ya da macbook'tan eksi'ye girebiliyorum ama diger cogu uygulama ve website erisilmez hale geliyor, whatsapp falan calismiyor. Neden olur böyle bir sey?
(8) 

Benden ilgi görmeyi sevdiği icin mi böyle yapiyor?

catgroove #1548886 
Bir süredir flörtümsü bir sey yasadigim bir kadin var. Kendisini begeniyorum, birbirimize uygun oldugumuzu düşünüyorum. Kendisinin de beni begendigini görebiliyorum. Fakat flörtten öteye geçemiyoruz, kafasına takılan bir seyler var gibi, bağlanma sorunu falan da olabilir, ya da beni beğense de derin bir arzu duymuyor bana karşı, bilmiyorum. Iliski istemiyorum demisti bir süre önce, öyle kaldı. Cok büyük problem degil benim icin, yani isterdim bir seyler olsun ama kısmet değilmiş. Sorum bununla alakalı degil. Onun gönlünü kazanmak istiyorsan şöyle şöyle yapmalısın gibi cevaplar aramiyorum, yapılacak cok bir sey yok. Daha önce 4 kisiyle ciddi iliskim ve daha fazla kisiyle flörtün ötesine gecen kisa iliskilerim oldu, hiç bir tanesinde söyle ya da böyle yapmaliyim diye düsünmedim, olacağı varsa oluyor.

Sorum şunla alakalı: Bu kadın bir sekilde benden uzaklaşmıyor da. Ben kendimi çektikçe o bir sekilde vazgeçmiyor. Yine aramaya sormaya devam ediyor. Ne yalan söyleyeyim bende biraz umut kırıntısı yaratıyor bu durum, o yüzden ben de komple bitirmedim, çok net bir sınır çizemedim. Yaptigim seyleri merak ediyor, derin konularda sohbet etmek istiyor. Cocuklugundan falan insanin cok kisiyle paylasmayacagi hikayeler anlatiyor. Espirili bir ortak dil de oluştu aramızda yani baya egleniyoruz konuşurken, beni gercekten komik bulduğunu falan söylüyor, ben de onu öyle görüyorum. Begendigi bir sürü özelligimi sayiyor, iltifat ediyor. Insan olarak da deger veriyorum galiba biraz da o yüzden kesip atmadım. Yani kısacası sevgilim olmasını istediğim insanda aradıgım bir cok sey onda var ama iste devamı gelmiyor nedense. Öylesine akışına bıraktım ama kafamı kurcalıyor arada bir.

Sizce nedir olayı? Daha ötesine gecmek istemese de benden ilgi görmek mi hosuna gidiyor? Yani ben pek arzulamadigim kimseyi bu kadar merak etmiyorum, ya da iletişimde kalmak icin bu kadar caba sarfetmiyorum. Ortamlarda düzgün ve kibar olarak tarif edilen bir insanım, beni beğeniyor ama onun hayalindeki kişiye mi uymuyorum? Yedekte tutuyordur diyebilirsiniz ama yedekte tuttugu insanla da bu kadar cok iletisim kurmasi, bu kadar cok paylasim yapmasi acayip degil mi? Özellikle kadın gözünden kadınların bakış acısını merak ediyorum.
(2) 

Esli danslarda daha iyi olmak icin neler yapmali?

catgroove #1548455 
Bir erkek olarak esli danslari pek beceremiyorum. Salsa, swing, caca falan denedim hepsini. Temel adimlari ögrenebiliyorum, müzige de ayak uydurabiliyorum ama karsimda bir partner olunca her sey karman corman oluyor, ya kaotik bir takim hareketler yapmaya basliyorum, ya da agac gibi oldugum yerde dikilmek zorunda kaliyorum, partnerimi yönlendiremiyorum. Beyin vücut arasinda tamamen iletisim kopuyor sanki. Benzer durumda olup bundan kurtulanlar neler tavsiye ederler?
(26) 

Kilicdaroglu ciksa dese

catgroove #1548339 
"Aday benim. Bunca farkli görüsten siyasi figürü bir araya topladim, ülkeyi nasil toparlariz diye calisiyoruz. Simdi bu birlestirici özelligimi cumhurbaskani olarak kullanip ülkeyi fabrika ayarlarina döndürecek adimlari atabilecegimiz uzlasmaci ortami saglayacagim. Partili cumhurbaskani olmayacagim, cumhurbaskani olarak daha dengeleyici bir pozisyonda kalacagim. Sadece tek dönem görev yapip ayrilacagim. Hükümet kuracagiz, yürütmeden sorumlu bir basbakan ve X, Y, Z bakanliklar olacak. Ekrem Imamoglu'nun halktaki karsiligini görüyoruz, son yerel secimde ve Istanbul'daki icraatleriyle iyi bir sinav verdi, onun gencligini, dinamizmini, enerjisini icraatin basinda kullanacagiz. Ayni masaya oturdugumuz diger partilere secimde aldiklari oy oraninda yürütmede sorumluluklar verecegiz..."

Cok mu mantiksiz? Fazla mi idealist bakiyorum? Yüzde 55'le birinci turdan rahat secilmez mi? Ben daha baska bir yol göremiyorum.
(2) 

Zorlamadan dolayi omuz agrisi

catgroove #1539115 
Gecen hafta sporu biraz fazla kacirdim, agirlik calistim, sinav cektim, macta kalecilik yaptim derken omzumda agri olustu. 2 gün baya agri yapti, 3. günden sonra agri azaldi. Simdi tam 7 gün oldu, iyiye gidis var ama yogun calistigim günlerden sonra hafif sizlama devam ediyor. Omuz kaslarinda ya da tendonlarda bir sorun var diye tahmin ediyorum. Doktora gitmeli miyim? Biraz daha beklemeli miyim?
(5) 

Türkce kitap önerisi

catgroove #1533972 
Almanya'da dogup büyüyen bir Türk arkadasim Türk edebiyatindan henüz bir kitap okumadigini söyledi (Alman edebiyatini yalayip yutmus birisi ama Türkcesi yüzde yüz akici degil, Türkce okumayi denemis ama biraz zorlanmis). Ona Türk edebiyatindan dili mümkün oldugunca yalin ve cok kalin olmayan bir kitap hediye etmek istiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
(5) 

Anne babayi tatile nereye götürebilirim?

catgroove #1531286 
60 yas üstü, sürekli cok calisan ve diger baska sikintilardan dolayi zihinsel ve bedensel olarak cok yorulmus olan anne-babami söyle en az 4-5 günlük güzel bir tatile götürmek istiyorum. Ucakla (veya otobüsle) Istanbul'dan rahat gidilebilecek, araba kullanmaya mecbur birakmayan, güzel bir sahilde yüzüp (deniz kenari sart degil, havuzlu bi yer de olabilir), aksamlari lezzetli yemekler yiyebilecegimiz, gezmekten cok dinlenmeye odaklanabilecegimiz bir yer olsun istiyorum. Agustos sonu icin düsünüyorum. Bütcem genis. Nereler olabilir?
(8) 

Hayattaki gayeniz nedir?

catgroove #1526660 
Hayattaki en temel gayenizi belirleyebildiniz mi? Yani genel olarak hayattaki amaciniz, niyetiniz nedir? Onu birkac kelimeyle tanimlayabilir misiniz? Gayenize uygun olarak yasayabiliyor musunuz? Onu nasil belirlediniz?

*Hayatin anlami ya da gayesini sormuyorum, sizin hayattaki misyonunuzu merak ediyorum.
(5) 

Bu sarap hala icilebilir mi?

catgroove #1515954 
Bundan 6 yil önce Fransiz bir arkadasim 2010 tarihli bir Hermitage sarabi getirmisti. Özel bir günde acip iceriz diye bir köseye kaldirmistim, o özel gün hic gelmedi, sonra da unuttum sarabin varligini. Sise nispeten az isik alan bir yerde, oda sicakliginda (21-22 derece) yatik bir sekilde bekliyor 2016'dan beri. Bana sarabi hediye veren arkadas kesinlikle artik icilmez dedi. Tamamen bozulmus mudur ya da acip denemek mi gerekir? Actigimda bozulup bozulmadigini nasil anlarim?
(2) 

Kafa dinleme tatili icin bu sartlara uygun nereyi önerirsiniz?

catgroove #1509649 
- 1 haftalik bir tatil, kardesimle gidicez. Subat-Mart gibi.

- Her türlü teknolojik aletten ve kalabaliktan uzak durucaz. Zaten amac da bu, biraz dopamin detoxu yapmak istiyoruz. Yanimiza telefon dahi almayacagiz (ya da kilitli bir kutuda tutacagiz sadece acil durum olursa kullanmak icin). Canimiz sikilmasin diye sadece 2-3 kitap. Canimiz da sikilabilir, sorun degil.

- Araba kullanmak istemiyorum, arabaya mecbur kalacagimiz bir yer olmamali.

- Doganin icinde olmak istiyorum. Kaldigimiz yerden cikip günde 5-6 saat disarda degisik yönlerde yürüyüs yapmak icin uygun bir ortam olsun.

- Günde iki ögün yemek yeterli, iyi bir kahvalti ve iyi bir aksam yemegi veren bir otel-pansiyon vs bulabilecegimiz bir yer olsun. Ya da cevresinde kaliteli saglikli restoranlar bulmanin kolay oldugu bir yer.

- Deniz ya da dag havasi farketmez, temiz hava olmasi kafi.

- Türkiye'nin her hangi bir noktasi olabilir, yine de Istanbul'dan ulasimin kolay olmasini tercih ederim.

- Bütcemiz sinirsiz degil ama bize iyi gelecekse parayi sorun etmeyiz.

Bu sartlara uygun nereyi önerirsiniz?
(7) 

Birine bozulunca yüzlesmeli mi yoksa bosvermeli mi

catgroove #1497892 
- Kirk yillik dostunuz degil belki ama yine de deger verdiginiz birisi size ayip edince o kisiyle yüzlesiyor musunuz, yoksa bosverip iletisiminizi kesmeyi mi tercih ediyorsunuz?

- Eger ikinci secenegi tercih ettiyseniz, bu kisi aradan 1 ay falan zaman gecince sizinle tekrar temasa gecerse nasil davraniyorsunuz?
(10) 

Sevgilinizi en cok hangi özelligi sebebiyle sevdiniz?

catgroove #1496926 
Simdiki ya da gecmisteki sevgiliniz olabilir. Onu sizin icin özel yapan en önemli özelligi neydi? Cinsiyet belirterek cevaplarsaniz daha bir şükela olur.
(7) 

Spor sirasinda mide bulantisi

catgroove #1495807 
Asiri ham bir insan degilim, hafif tempoda haftada 6-7 km falan kosuyorum, bi o kadar bisiklete biniyorum, yoga tarzi egzersizleri de düzenli yapiyorum. Ama grup halinde yapilan kardiyo egzersizlerinde (crossfit, hiit vs.) cok midem bulaniyor, yarim saat icinde kusacak gibi oluyorum, grupta hic spor yapmadigini bildigim insanlar bile bir sekil sürdürebiliyorlar, ben genelde son 15 dk'yi falan pas gecmek zorunda kaliyorum. Neden böyle? Ne yapmak gerekir?
(6) 

Yabanci biriyle sevgililk/evlilik

catgroove #1466543 
Biliyorum bu konunun net kurallari yok ama yine de sormak istiyorum. Yabanci birisiyle, hatta daraltarak sorayim, gelismis bir Avrupa ülkesinin vatandasiyla kurulacak bir duygusal iliskide (ve hatta evlilikte) olmazsa olmazlar nelerdir? Yani böyle bir iliskiyi/evliligi uzun süreye yayacak olan ekstra faktörler ne olabilir? Sadakat, karsilikli anlayis, hayat tarzi uyumu gibi yerli-yabanci farketmeden her iliskide olmasi gereken durumlari degil de, özellikle yabanci birisiyle olan iliskinin icermesi gereken bazi püf noktalarini soruyorum. Kendinizden veya yakin cevrenizden basarili olmus veya olamamis iliskilerden örnekler vererek anlatabilirseniz güzel olur (basarili iliski demek de cok sacma oldu ama anladiniz siz :D)
(5) 

Covid-19 ölüm sayilarinda günlük sapma ne kadar bu kadar düsük?

catgroove #1460476 
Türkiye'de covid'den neden hergün arti eksi 5 kisilik bir aralikta insan ölüyor? Son 10 gündür bakiyorum sirayla 249-253-254-251-259-254-253-257-255-254... Ve en bastan beri böyle, mesela Ekim ayinda da 71-73-69-75-72-76-74... falan diye gidiyordu ardisik günlerdeki ölüm sayilari. Dünyada baska hic bir ülkede bu kadar az standart sapma görünmüyor, Italya/Almanya'ya bakiyorum mesela birbirine takip eden günlerde 260-376-440-302-608-511-281-395 gibi. Türkiye'de bu sayilara birseyler yaptiklari asikar, ama sebebi tam olarak ne bunun? Yani genel olarak vaka ve ölüm sayisini düsük aciklamanin arkasindaki motivasyonu anlayabiliyorum da, neden standart sapma bu kadar düsük cikacak sekilde oynuyorlar bu sayilarla? Mantigi ne?
(3) 

Videolari whatsapp'ta paylasma

catgroove #1460153 
Twitter ya da Facebook'ta gördügüm bi video'yu Whatsapp'tan Twitter/FB linki vermeden nasil paylasabilirim? Video'yu indirmek mi gerekiyor? Nasil oluyor o isler?
(1) 

Ufuk acici köse yazilari

catgroove #1399425 
Son zamanlarda hep ayni medya organlarinda gezip duruyorum, hep ayni yazarlari okudugumu farkettim. Gündemdeki veya gündem disi konular hakkinda (politika, dünyanin gidisati, son teknolojiler ve insan hayatina etkileri tarzi) ufuk acici, kisa veya uzun köse yazilarinin bol oldugu kaynaklar ariyorum. Sevdiginiz, takip ettiginiz yazarlardan, veya bol sayida ilginc köse yazisinin bulundugu websitelerden örnekler verebilir misiniz? Yazilar Türkce veya Ingilizce olabilir.
1

mobil görünümden çık