(4) 

17 bin dolarla (yaklaşık 500 bin tl) nasıl bir yatırım yapmamı önerirsiniz?

Costanza #1571485 
öncelikle hepinizin görüşleri yatırım tavsiyesi değil biliyorum :) aslında bu para en başta 475 bin tl'ydi ancak seçim sonrası roketleyen doların gazına geldim ve ağustosta 27,05'den dolar alıp aylık yüzde 5 faizle nkolay repoya yatırdım. 3 ay sonra 28,65'ten bozuldu, toplam 200 dolar faiz geliri elde ettim ve elime geçen para 507 bin oldu. Mevduat faizi olarak eşleniği yüzde 28'e denk geliyor. Yani hiç dolara dönmeden tl mevduata yatırsam (malum oranlar 40'larda geziniyor) çok daha fazla kazanacaktım.

Şimdi ben bu parayı tekrar tl'ye çevirip yüzde 45'ten düz faiz mi alayım yoksa repodan devam mı edeyim? Repo faizi yüzde 4'e düştü bu arada. Aslında aklımda DDKKM yapmak var ancak bugün hemen hemen tüm bankaları dolaştım ve hiçbiri yeni DDKKM açmıyor. DDKKM oranları hemen hemen her bankada yüzde 35, hatta bugün bir halkbank şubesi yüzde 40 verdi ama kriterleri karşılamadığım için hesap açamadım. Yüzde 35 oranı normal kkm'de alsam tl'ye geçip kkm yapacağım ama kkm'de oranlar taş çatlasa yüzde 15'i geçmiyor.

Şimdi ben bu parayla ne yapayım? Paraya 3-4 ay ihtiyacım yok bu arada, tek derdim enflasyon karşısında değerini korusun, yüksek kazançlarda gözüm yok.
(2) 

Aracımı sattım, 600 bin lira naktim var, değerini nasıl korurum?

Costanza #1556311 
Amacım paramı katlamak değil, sadece enflasyon karşısında değerini korusun yeter. Başka bir araba, ev, arsa alma gibi bir durumum yok. Niyetim döviz ya da altın almaktı ama makas öyle bir açılmış ki hiç mantıklı görünmüyor. Mevduat deseniz faizler enflasyonun gerisinde, borsa deseniz hiç borsa tecrübem yok ve dediğim gibi paramı katlamak gibi bir derdim olmadığından riske girmek istemiyorum, değerini korusun yeter.

Tüm bu göstergeler neticesinde en mantıklı seçenek kkm gibi görünüyor ancak seçimi millet ittifakı kazanırsa onun da akıbeti meçhul. Üstelik 90 günlük vade çok uzun, keşke 30 günlük olsa. Kısacası işin içinden çıkamadım dostlar, siz olsanız ne yapardınız?
(3) 

Japonya'dan Türkiye'de olmayan ne getirtilebilir?

Costanza #1555916 
Önümüzdeki ay bir arkadaşım gelecek ve bir siparişin varsa getirebilirim dedi. Benimse aklıma birşey gelmiyor. Oralarda çok daha ucuz olan ya da buralarda bulunmayan ne isteyebilirim sizce?
(3) 

Sigortası Olmayan Araca Sigorta Yaptırıp Sattıktan Sonra İade Alır mıyım?

Costanza #1555343 
birkaç ay önce aldığım araca sigorta yaptırmamıştım ve satmam gerek. noterde satış yaparken sigorta şartı olduğu için yaptırmam gerek ve sigortalar uçmuş. fiyat teklifleri 6-7 bin civarında. şimdi ben aracı satacağım gün sigorta yaptırıp, noterde satış yaptıktan sonra sigorta şirketini arayıp iade alabilir miyim? bana ait olmayan aracın 1 yıllık sigortasını vermiş olacağım sonuçta. bir de iade alırken kesinti olur mu, olursa ne kadar olur?

300 bin TL ile dolara mı gireyim, altın/kripto/döviz sepeti mi yapayım?

Costanza #1502390 
Param 1 yıldır vadelideydi ve aylık ortalama 5 bin lira geliyordu. Ancak faizler düştükçe düşüyor ve kasımdaki mb toplantısında 200 baz puan daha düşürüleceği söyleniyor.

Cuma günü vadem dolacak ve parayı daha iyi değerlendirmek istiyorum. Gönlüm tamamen dolara girmek olsa da bir kısmıyla altın ve kriptoya da giresim var. Siz nasıl bir yöntem önerirsiniz? Sepet yapmamı öneriyorsanız hangi enstrümana ne kadar ayırmam doğru olur?
(9) 

İnşaat firmasının "İlandaki ev satıldı ama şu ev var" deyip yönlendirmesi

Costanza #1486886 
Sahibinden'de 450 bine 95 metrekare (2+1) ara katta bir ev görüp almaya gittik. Firma o evin yeni satıldığını söyleyip aynı binanın giriş katında, 75 metrekare başka bir ev gösterdi ve 420 bine onu aldık. Çünkü elindeki son ev olduğunu söyledi, bizim de zamanımız ve seçeneklerimiz sınırlıydı ve aldık geçtik. Sonra da siteden 450 binlik ev ilanını sildi.

Aradan 1 hafta geçti ve sahibinden'e girdiğimde satıldı dediği evin yine listelendiğini gördüm. Birebir aynı ev olduğuna eminim çünkü bayağı incelemiştim. Şimdi aklıma kurt düştü ve bunun bir satış taktiği olduğunu düşünmeye başladım. Belki aynı ilanı görüp bir başka müşteri geldiğinde aynı taktikle daha küçüğünü satacaklar.

Var mı böyle bir kurnazlık? Sizin de başınıza geldi mi ya da duydunuz mu böyle bir şey? Yoksa boşuna mı işkilleniyorum?
(20) 

Sanatçının kişiliği ile yaptığı sanat ayrılmalı mı?

Costanza #1467623 
Mesela Yılmaz Güney katil, Roman Polanski pedofili, Varg Vikernes grup arkadaşını öldürdü, Popstar Bayhan cinayetten hapis yattı, Müslüm Gürses karısına şiddet uyguladı, İbrahim Tatlıses Derya Tuna'yı topuğundan vurdurttu vs. Son yıllarda mevzuları çıkan Kevin Spacey, Marilyn Manson gibiler cabası, devamı da gelir herhalde.

Kimileri sanatçının yaptığı işle sanatının ayrılması gerektiğini ve yüz kızartıcı bir suç işlese ya da katil olsa dahi sanatına laf edilemeyeceğini söylerken, kimileri sanatçı bir suça karıştıysa sanatının da değersiz olacağını söylüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bir sanatçının suçlu olduğunu bile bile onun işlerini takip etmeye, ortaya çıkardığı yapıtları beğenmeye devam ediyor musunuz yoksa yaptığı her iş gözünüzde değersizleşiyor mu?
(9) 

RTE neden mahkeme kararıyla entry sildirtmiyor?

Costanza #1438661 
Meltem Banko bile istediği zaman entry sildirtebilirken RTE neden hakkında yazılan tüm entry'leri sildirtmiyor. Sonuçta başlığına yazılan entry'lerin yarıdan çoğu eleştiri odaklı ve hukuken bunu yapabilecek güçtedir herhalde.

Bilal, damat vs. için de aynı soru geçerli.
(4) 

40.000 TL param var, yarısını dolara yarısını altına yatırmak mantıklı mı?

Costanza #1306737 
Para şu en enpara mevduat hesabında ancak aylık getirisi 600 tl civarında. Merkez bankası faizleri arttırmıyor, arttıracak gibi de durmuyor. Ben de parayı farklı şekillerde değerlendirmeye karar verdim ama hepsini dolar ya da altın yapmaktansa yarı yarıya bölüştüreyim ki birinden zarar edersem en azından öbürü amorti eder diye düşündüm.

Sizce mantıklı mı düşündüğüm? Hepsini dolar, euro ya da altın yapmak daha mı iyi olur? Ya da farklı bir öneriniz var mı?
(6) 

30 yaşından sonra Avrupa'da dil okuluna gitmek çok mu saçma olur?

Costanza #1305664 
yüksek lisans mezunuyum ve doktora yapmayı düşünüyorum ancak ingilizcem oldukça kötü. türkiye'de bir iki kursa gittim ama randıman alamadım.

sizce avrupa'da 6 aylık ya da 1 yıllık ingilizce kursuna gitmek için çok mu geç kaldım ve böyle bir şey mümkün mü? orada bir kursa gitmek istediğimde "yaşın olmuş 30, üniversiteyi de bitirmişsin biz sadece öğrencilere kurs veriyoruz" gibi şeyler derler mi? ya da ilk kez yurt dışına çıkacak biri için vize açısından sorun çıkarırlar mı?

bir de aklımda polonya var orada speak up diye bir kurs buldum hem fiyatı uygun hem de iyi deniliyor ancak anadili ingilizce olmayan bir ülkede ingilizce kursuna gitmek ne kadar mantıklı? polonya-almanya-hollanda gibi ülkelere gitmek çok mu saçma olur, ingiltere-irlanda-iskoçya gibi ülkelere mi gitmeli?

genel olarak bu konuda tavsiye ve yorumlarınıza ihtiyacım var.
(4) 

Rüyalar ve lsd gibi maddeler öbür dünyaya olan inancınızı tetikliyor mu?

Costanza #1276696 
inançtan bağımsız olarak soruyorum. müslüman, hristiyan, ateist vb olmanız önemli değil.

rüya, lsd, dmt, ayahuasca gibi şeylerde hep bilinç dışı bir yolculuğa çıkıyoruz ve madde anlamını kaybediyor, bir çok şeye soyut hale bürünüyor. hatta bunları kullanıp yaratıcıyı gördüğünü iddia edenler de var.

lsd, dmt vb şeyler kullanmadım (sadece okuduklarımdan biliyorum) ama gördüğüm rüyalar hep öbür dünyaya olan inancımı tetikliyor ve ölünce enerji, bilinç, ruh ya da adınıza ne derseniz bir şekilde varlığımızı devam ettirecekmişiz gibi hissediyorum. ya da ölümün bir son olduğunu kabullenmek istemediğim için bu şekilde düşünmek işime geliyordur bilmiyorum.

sizin düşünceleriniz nelerdir?
(8) 

Erkek için fondoten var mi? Yoksa kullandiginda fark edilir mi?

Costanza #1261571 
Yuzumde ufak tefek kizarikliklar var ozellikle alnimda ve burun kenarlarimda. Krem nemlendirici losyon sabun vs gecirmiyor maalesef.

Her zaman cok dert etmiyorum ama toplanti oluyor yemek oluyor vs toplu davete gidildigi zaman dikkat cekiyorum, caktirmasalar da insanlarin suratima bakmasindan rahatsiz oluyorum.

Son care fondoten kullanmak geldi aklima. Her zaman olmasa da acil durumlarda surerim en azindan. Erkekler icin var midir bu tip urunler? Surdugumde belli olur mu?

Ya da ozellikle onerdiginiz bir urun var mi su markanin su cilt tipleri icin olan su urununu kullan gibi.
(18) 

Bir vakfa düzenli olarak bağış yapmak sadaka yerine geçer mi?

Costanza #1261455 
vakıflara ve yardım kuruluşlarına sadaka niyetiyle bağış yapılabildiğini biliyorum ancak her ay kredi kartımdan düzenli olarak para bağışlasam yine sadaka yerine geçer mi? sonuçta sadaka niyetiyle para bağışlamak istiyorum. niyet yeterli midir ve bu durumun dinen bir sakıncası var mıdır?
(9) 

Çevrenizde faiz parasıyla geçinen var mı?

Costanza #1253080 
Birebir şahit olduğunuz eşiniz dostunuz akrabanız var mı bu şekilde?

Malum faiz parasından hayır gelmez deniliyor gerçekten de öyle mi? Yok mu hiç bu şekilde geçinip mutlu mesut yaşayan?
(4) 

Katar krizinden enpara etkilenir mi? Tüm parayı işbankasına aktarsam mı?

Costanza #1197026 
enparada yaklaşık 30 bin tl'm var birikim amaçlı açmıştım hesabı. her ay 300-500 atıyorum.

malum finansbank katar'ın ve şu an abd dahil bir çok ülkeden ambargo yiyor. pılını pırtısını toplayıp giderler mi bizim paraları iç ederler mi? çekeyim mi tüm parayı? 100 bine kadar devlet garantisi demeyin bu arada o mevzuyu biliyorum.
(4) 

Gmail'de engellediğim mailler spam'e düşmesin, hiç gelmesin istiyorum

Costanza #1186003 
engellediğim sitenin maillerini hiç bir şekilde görmek istemiyorum. mümkün mü böyle bir şey?
(1) 

Gmail'de çöp kutusuna düşen mailler gelen kutusuna düşsün istiyorum

Costanza #1183587 
herhangi bir işlem yapmamama rağmen bazı mailler otomatik olarak çöp kutusuna düşüyor. örneğin facebook bildirimleri, alışveriş sitelerinden bankalardan gelen mailler, yeni bir siteye üye olduğumda gelen aktivasyon mailleri gibi.

ben istiyorum ki nereden geliyor olursa olsun tüm mailler gelen kutuma düşsün, gerekli görürsem ben çöp kutusuna taşıyayım.

mümkün müdür böyle bir şey?
(1) 

Ağır ceza mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra masraf çıkar mı?

Costanza #1147357 
yıllar önce dolandırıcılık vakası yaşadım (yaklaşık 7 bin tl kaptırdım) ve savcılığa gidip yazışmalar ve dekontları kanıt olarak sunup dava açtım ancak artık davadan umudum kalmadı çünkü sanığın ismi cismi belli olsa da yakalanamıyor. bu saatten sonra umrumda değil yani.

ancak 2-3 aylık periyotlarla mahkeme olmaya devam ediyor. 2-3 defa mahkemeye de gittim ve hakim -senin gelmene gerek yok bir gelişme olursa tebligat gelir. dedi.

dava ağır ceza mahkemesinde görülüyor. avukatım filan yok. dediğim gibi bundan sonrası umrumda değil uzun zaman geçti üzerinden. (davayı 2013'te açmıştım soruşturma 2015'te başladı)

yarın bir gün bana masraf falan çıkmaz değil mi? her duruşma başına dava açanın bir ücret ödemesi falan gerekiyor mu? eğer öyleyse komple davanın kapanmasını nasıl sağlayabilirim?

sanığın suç bilgisi "Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık." bu arada. önceden suç kısmında öyle yazıyordu şimdi yazmıyor niyeyse.

E-DEVLET BİLGİSİ: i.hizliresim.com
(1) 

Kpss sınavına ikametgahın kayıtlı olduğu şehirde girme zorunluluğu var mı?

Costanza #1067198 
ikametgahım balıkesir ama sınava istanbul'da giricem. sorun olur mu, olsaydı başvuru esnasında görevli söylerdi herhalde, adam tüm bilgilerimi görüyor sonuçta.
(1) 

Kpss'de P3 grubu icin nelere calismam gerek ve 2016'da p3 olacak mi?

Costanza #1017066 
Iletisim fakultesi bitirdim. Trt personel alimi icin ilan acmis da 2014 kpss p3'ten en az 50 kosulu koymus.

2016da kpssde p3 kategorisi olacak mi? Olacaksa nelere calismam gerek, hangi kaynaklari onerirsiniz? Kac aylik bir calismayla baraji gecebilirim?
(10) 

2.92'den dolar aldım zararım 500 tl, tl'ye geçeyim mi dolarda kalayım mı?

Costanza #1016993 
iki hafta önce şu www.eksiduyuru.com duyuruyu açmış akabinde 20 bin lirayı 2.92'den dolar yapmıstım. 6950 dolarım oldu.

ama o günden beri düşüşte ve 2.86ya indi. şimdiden zararım 500 tl. daha bekliym mi yoksa zararım artmadan tl'ye geçeyim mi?

4-5 ay daha dokunulmayacak bir para. sabredeyim mi orta vadede 3 tl'yi bulur mu dolar?
(9) 

Yaza kadar dokunulmayacak olan 20 bin TL için Dolar mı Altın mı?

Costanza #1011719 
hangisini almalı, ne zaman almalı? dolar düşer mi daha, altın yaza yükselir mi, duyurunun finans uzmanları yol yoldam gösterin lütfen.
(2) 

Doviz alim satimi icin enpara mi is bankasi mi?

Costanza #1011294 
Enparada faizde 20 binim var aylik ortalama 200 tl faizi var 200 200 tatmin etmiyor isin ozu.

11 kasimda vade gunum doluyor. Tek basina iktidarla dolar dustu ancak fed faiz arttircak ve onumuzdeki aylarda 3 tlyi bulacak deniyor.

Hayatim boyunca bu isleri yapmadim. Enparadaki parayi hic cekmeden dolar mi yaptirayim yoksa parayi is bankasina hesabima atip orada mi dolar yapayim?

Paraya yaza kadar ihtiyacim olmayacak bu arada dolar yaza kadar o veya bu sekilde ciikar mi sizce?
(2) 

Sultanahmet eminönü sirkeci taraflarında fiyatı uygun iftar yemeği

Costanza #960738 
nerelerde yenilebilir? iki kişi gideceğiz ve toplamda 30-40 tl bütçemiz var. nereleri önerirsiniz? ayrıca rezervasyon yaptırmak gerekir mi, boş yer bulabilir miyiz?
(3) 

Sistem kuponu nasıl yapılıyor babaanneye anlatır gibi söyler misiniz?

Costanza #902948 
google'da baktım aklım ermedi.

yapmak istediğim kupon şu (oranlar yurt dışıdır):

feyenoord: 1.31
fiorentina: 1.46
kayseri: 1.99
osmanlıspor: 1.46
dundee united: 1.41
club brugge: 2.13
napoli: 1.35
anderlecht: 1.50
barcelona: 1.32

1000 tl basacağım. amacım en az 2500 tl kazanmak. sistem bahsine tıkladığımda 1 9; 1, 1 ve üzeri; 2, 2 ve üzeri şeklinde 8, 8 ve üzeriye kadar gidiyor.

aralarından en az 7 tanesi gelir şeklinde veya en az 5 tanesi gelir şeklinde oynamak için nasıl oynamam gerek? parayı ne şekilde basmam gerek?
(5) 

Annemin sigarayı bırakması için ne yapabilirim?

Costanza #902622 
40 yaşına kadar sigara içmeyen annem psikiyatra gittikten sonra sigara bağımlısı oldu. sabah ilk işi sigara içmek, gün boyu içiyor günde rahat 1-2 paket gidiyor.

ben hep uyardım zaten bugün geldi gerçekten bırakmak istiyorum ama nasıl bırakabilirim bilmiyorum dedi.

benim aklıma ilk elektronik sigara geldi onu söyledim onlar da zararlıymış ama dedi.

siz ne önerirsiniz? elektronik sigara önerir misiniz? önerirseniz marka model vs ismi verir misiniz?

aslında hastaneye falan götüreyim diyorum bi doktordan yardım alalım ama küçük bi ilçe oldugundan doğru dürüst doktor yok zaten.

ev hanımı bu arada.
(7) 

Herhangi bir işte çalışmadan sigortamı yatırabilir miyim?

Costanza #902551 
çalışmıyorum ancak sigortamı yatırmak istiyorum.

böyle bir şey var mı?

varsa nasıl yapabilirim?

parayı yatırdığımda kağıt üzerinde ne gözükür? çalışıp çalışmadığım belli olur mu?
(13) 

Mideden gelen suyun ağızda birikmesi sorunsalı

Costanza #718976 
nasıl anlatayım bilemiyorum. gece kaç kez uyandım bu yüzden kimbilir. sanki midemden ılık su yükselip ağzımda birikiyor. tükürük değil kesinlikle. tükürük gibi köpüklü değil. bildiğiniz su. gece uyanıp uyanıp ağzımda biriken suyu boşalttım.

şimdi uyandım ama daha da devam ediyor. ara ara su geliyor ağzıma. midem ağrıyor hiçbir şey yiyesim yok. sanki şöyle sağlam bi geğirsem geçecek gibi ama kusmaktan korkuyorum.

ne yapmalı?
(3) 

Düzenli aralıklarla kulak temizletmek doğru mu?

Costanza #693655 
senede bir defa hastaneye gidip temizletiyorum, ayıptır söylemesi sağlam da kir çıkıyor.

ancak bugün gittiğim doktor -sadece kulağında problem olursa temizlettir dedi.

belli aralıklarla kulak temizletmek zararlı mıdır, vaz mı geçeyim bundan?

doktora sormayı unuttum. kulak çubuğu ile kulak temizlemek doğru mu? google'dan baktım faydalı diyenler de var kiri içeriye götürdüğünden zararlı diyenler de var?

zararlıysa kulak temizliği için ne önerirsiniz?
(10) 

Neden güzel olan bir şeyden çok bahsedince ters tepiyor?

Costanza #673723 
bu zamana kadar hayatımda beni çok mutlu eden bir şey olduğunda ve o şeyi paylaştığımda hep ters tepti. sanki ne kadar çok kişiye bahsettiysem o kadar ters tepti.

örnek vermek gerekirse çok iyi giden bir ilişkim oluyor arkadaşlarıma aileme vs anlatıyorum çok mutluyuz her şey çok güzel derken bir bakmışım terk ediliyorum.

ya da elektronik bir ürünü çok uygun fiyata alıyorum ve arkadaşlarıma bahsediyorum çok ucuza aldım iyi denk geldi çok şanslıyım vs derken ertesi gün aldığım şey bozuluyor.

bir sınavdan yüksek puan alıyorum ve puanımı söyleyip başvurursam kesin girerim diyorum sonra başvuruyorum ve kabul edilmiyorum.

bir iş teklifi alıyorum maaşı çok iyi koşulları çok iyi diye ona buna bahsediyorum sonra işe alınmıyorum gibi.

her alandan örnek verdim ki demek istediğim anlaşılsın. örnekler çoğaltılabilir.

aslında bugüne kadar hiç sorguladığım bir konu değildi ancak oz diye bir diziyi izlemeye başladım. orada alvarez diye bir adam var ve çocuğu olacağını öğreniyor. öğrenince hapishanedeki arkadaşlarına hapishane personeline falan hep çocuğunun olacağından bahsediyor herkesle mutlululuğunu paylaşıyor. sonra çocuk hasta doğuyor ve ölüyor. ardından alvarez, hapishane rahibine gidip şu konuşmayı yapıyor.

"bebeğim doğduğundan beri millete onu övüp duruyorum. Ne kadar güzel olduğu gibi şeyler. dünyadaki en güzel bebek. Şimdi düşünüyorum da belki çok fazla açıldım. bebeğin karaciğerinde problem varmış ve hastanedeymiş. ölecekmiş. Şimdi düşünüyorum da belki de Tanrı bu kadar
böbürlendiğimi duydu ve beni cezalandırmaya karar verdi.

Büyürken mahallemizdeki en yakışıklının ben olduğumu biliyordum. Herkese söylerdim, en atletik bendim. En iyi âşık bendim, hatta lanet arabam bile. Şimdi düşünüyorum da Tanrı çok sinirlendi. Acaba benim için Tanrı'yla konuşur musunuz ve ona bebeğimi kurtaracak olursa bir daha bu kadar çok konuşmayacağımı söyler misiniz?"

alvarez bu konuşmayı yaparken bir anda kendi hayatımı sorguladım ve alvarez'e hak verdim. tanrıyla ilgisi var mı yok mu bilmiyorum ama böyle bir şey olduğuna inanıyorum ve artık ne kadar güzel bir şey yaşarsam yaşayayım mutluluğumu kimseyle paylaşmayacağım kimseye bahsetmeyeceğim.

siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
1

mobil görünümden çık