(10) 

misafire ikram

kaputt #1583682 
selamlar, 8-10 kisilik bir arkadas grubu eve gelecek. aksam yemek ve sonrasinda gece devam edecek. yemek olarak disaridan pizza söyleyecegiz, yaninda alkol cesitleri olacak.
ama ben de evime gelmisler bir seyleri kendim hazirlayayim istedim ama ne yapabilirim hic bilemedim.
yani cerez cips alinabilir, ama sagliksizligi acisindan cips isine girmesem daha iyi, yoksa sos olabilirdi.
tatli yapsam pizza alkolle uygun gelmedi. karinlar da cok ac olmayacak. daha atistirmalik bir sey olmali.

gelebilecek fikirlere acigim :)
tesekkürler
(5) 

Yurtdisi ikametle ehliyet yenileme

kaputt #1583466 
Selamlar,
Bu yil bitmeden ehliyetimi yeniletmem gerekiyor ama saglik raporu isini nasil yapacagimi bir turlu bulamadim.
Sgk olmadigi ve ikamet Almanya’da oldugu icin Türkiye’de aile hekimim yok. Acaba benzer durumda halledenler nasil yapti? Ozel hastane raporu aldilar?

İkinci sorum, edevletten kisisel saglik formunu doldurulup aile hekimine onaylatmak gerekiyormus. Bu onay isleminde sadece doldurulmus forma atilan doktor imzasi mi yoksa doktor baska bir yazi vs ekliyor mu?
Cunku bir ihtimal burada konsolosluklar da basvuru aliyormus, aklimda soyle bir yol var. Bu formu doldurup ciktiyi alsam, sonra Almanya’da Türk bir doktora onaylatabilirim belki.
Aslinda ikamet edilen ulkeden alinan rapor ve turkce tercumesi de kabul ediliyormus. Sikinti Almanya’da B tipi ehliyete sadece görme testi yapiyorlar, oyle araba kullanabilir diye bir rapor yazmazlar. Onun icin belki formu onaylatmak daha kolay olabilir.
Neyse cok uzatmayayim, belki almanya konsoloslukta yeniletme yapan biri vardir onlar da nasil yaptigini yazarlarsa cok sevinirim.
Cok tesekkurler
(2) 

Göz kapagi ameliyati

kaputt #1571102 
Selamlar
İzmir bolgesinde göz kapagi kaldirma ameliyati yaptirmak icin iyi bir cerrah ariyorum.
Acaba yaptirip tavsiye edebilecek biri var mi?
Bir de yakin zamanda yaptirmis biri varsa ne kadar yaptirdi bilgi verebilirse cok sevinirim. Bu donemde fiyat tahmini de cok zor.
Cok teşekkürler
(3) 

MR füzyon biyopsi ücreti

kaputt #1565217 
Merhabalar, babamin MR’i sonrasi gorulen kitle icin biyopsi istenmisti. MR’i isteyen doktor MR füzyon biyopsi yapilmasi gerektigini, normal biyopside hata payinin daha yuksek oldugunu soylemis.
Fakat kendi hastanesinde bu isleme 19bin lira istemis.
Acaba icimizde bu alanda uzman ya da bilgisi olan arkadaslar varsa oncelikle bu normal biyopsi konusundaki bilgi dogru mu yorum yapabilir mi?
Cunku biz devlet hastanesinden (egitim arastirma) randevu almistik, orada yapilmayabilir demis.
Bir de 19bin normal fiyat mi? Yani algiyi oyle kaybettik ki pahali mi onu bile anlayamadim.
Tesekkurler
(5) 

izmir aydın hastane sorusu - üroloji

kaputt #1564893 
selamlar, babamda prostat kanseri süphesi görüldü ve biyopsi istendi.
babamlar 3 ay önce istanbul'dan kusadası'na tasındılar. bu zamana kadar hep istanbul'da yasamıslardı, o nedenle biraz sudan cıkmıs balık gibiler. yol yordam bilemiyorlar. kusadasinda özel bir hastanede MR cekildi ve simdi nodüller icin biyopsi istendi. Doktor izmir'de yaptırın demis.

Simdi babamin özel saglik sigortası yok, emekli, özel hastanelerin fiyatları belli. ilk tercihimiz izmir/aydın iyi bir devlet hastanesi ve ürolog bulmak. ama ürologdan randevu almayı gectim günlerdir mhrs bile acılmıyor, biz bu doktorlara nasil ulasabiliyoruz? o bölgede yasayan bilenlere sorum, devlette yakın zamanda biyopsi randevusu bulma sansımız var mi sizce?
bir de tabii asil sorum iyi hastaneler hangileridir, ürolog önerisine de acıgım.

Eger devlet zor derseniz, özel nereyi tavsiye edersiniz, oralari hic bilmedigim icin nereden bakmaya baslayacagimi bile bulamadim.. öneriler icin simdiden tesekkür ederim.
(4) 

Kedimin kusmasi

kaputt #1555003 
Selamlar, kedimle ilgili bir sorum olacak. Bu sabaha kadar her sey normaldi, mama degisimi yapmadim. Bu sabah kalktigimda yerde yaklasik 10 farkli noktada kucuk kucuk kusmuklar buldum, kusmuk dedigim de tukuruk ve seffaf bir sivi, tahminimce sabaha karsi midesi bos oldugu icin bu sekilde kusmus.
Sabah degisiklik olmasi acisindan yas mama verdim ve kusmadi.
Aksam yeniden her zamanki kuru mamasini verdim, ve tum yediklerini yemekten yarim saat sonra cikardi.
Belki midesine iyi gelir diye hairball malt verdim, verdikten iki saat sonra yine kusmaya basladi, 4-5 kere kustu, artik safra ya da sari bir su kusuyor.
Ne yapacagimi sasirdim. Öncelikle bu kadar fazla kusmasi normal mi?
Keyfi iyi yemek yiyor, ama isin daha kotusu 3 gun sonra 10 gunlugune tatile gidiyoruz ve ben kedileri yalniz birakacagim, eve bakici gelecek ama cok korkak olduklari icin kiz gelse de asla kedileri gormuyor.

Cok telas yaptim, nasil birakirim boyle, toplu kuru mama birakacaktim, mama boyle yapiyorsa ne vermeliyim nasil bilecegim. Ne yapacagimi sasirdim. Ne yedireyim ne yapabilirim?
Ptesi veterinere gotureyim desem o da baska bir problem, kedim asiri korkak oldugu icin veteriner daha buyuk stres ve travmaya sebep oluyor yani cok ciddi bir sey degilse goturmemeyi tercih ediyoruz.
Bir de bir bucuk ay once dis ameliyati olmustu, disleri cekildi ama simdi iyilesmisti. Kati mamayi de bir aydir yiyordu bir sorun olmadan..
Onerilerinizi bekliyorum cok tesekkurler.
(1) 

tasinma ve secim

kaputt #1552348 
selamlar, annem ve babam nisan sonunda istanbul'dan baska bir sehre tasiniyorlar. bu durumda hala secim sandigi istanbul'da gözüküyor.
Eve nisan sonu tasinilacagi icin henüz ikamet hala istanbul'da, ama secim günü yeni sehirde olacaklar. oy verebilmeleri icin bir yol var midir onu ariyorum. evin adresi belli ama ikametleri olmadan secim icin basvurulamiyor galiba.
Simdiden evin adresine ikamet aldirabilirler mi? bunu istanbul'da yapabilirler mi, bir yolu var midir? tesekkürler
(3) 

Ucak kabinine kedi mamasi

kaputt #1551596 
Selamlar, ucak kabin bagajina yas mama almam gerekiyor. (bilmeyenler icin yas mamalar, kucuk ton baligi konserveleri boyutunda ve kivaminda oluyorlar, pure gibi) Sadece yurtdisinda olan ozel bir mamayi, hasta bir kediye goturecegim, fakat sadece kabin bagajim olacak.
Sizce sokarken sorun olur mu, bunlari da diger sivilar gibi fermuarli plastik posetlere mi koymali, boyleyse toplamda ml siniri olur mu, sinir kactir?
Tesekkurler
(6) 

Ayni banka icinde doviz transferi ucreti

kaputt #1550946 
Selamlar, is bankasi usd hesabimdan arkadasimin is bankasi usd hesabina para transferi yapmak istiyorum.
Yine swift ucretine mi girer, bu islem tahmini ne kadar tutar?
Tesekkurler
(4) 

kedilerde dis ameliyati

kaputt #1550681 
selamlar, bugün kedimin haftaya dislerinden büyük bir ameliyat olacagini ögrendim. cok moralim bozuk. henüz iki yasinda, dislerinde iltihap vardi, bir ay ilac kullandik, biraz düzelme olsa da genel olarak hala sorunlu disleri var. o nedenle doktor önce röntgen cekip ne oldugunu tespit edecek sonra duruma göre ya sadece sorunlu olanlari, ki cok ilerlemedigi icin böyle olacagini umuyorum, ya da bir ihtimal tüm dislerini cekecek.
onun anlattigina göre iltihap ve agri olacagina ve gittikce ilerleyecegine, cekip iyi hissetmesi daha önemli dedi. kediler hic dis olmadiginda bile rahat yerler, sorun yasamaz dedi. kabul ettim el mahkum.

bu sürecten gecmis arkadaslara, öncelikle ameliyat ve iyilesme sürecini sormak istiyorum nasil gecti, cok zor oldu mi dikislerin iyilesmesi. veteriner hemen aksamina yemek yiyebilir dedi.
bir de dissiz kedisi olanlar hep yas mama mi veriyor, sorun sikinti yasiyorlar mi onu sormak istiyorum.

cok tesekkür ederim.

edit: bir ek sorum daha var. evde iki kedim var ve bu zamana kdr gayet iyi anlasiyorlardi. ameliyat olacak kediyi bugun veterinere götürdüm. ve ilk kez iki kedimiz ayri kaldi. veterinerdeki kedi kan testi oldu ve eve geldik. su anda evde kalan kedi deli gibi davraniyor. asla kediyi yanina yaklastirmiyor, tisliyor ve biraz önce saldirdi, odalari ayirmak zorunda kaldim. veterinerdeki zaten kendi korktu orada, travma olacak hayvanda, bir de evde böyle simdi :( evdeki kedi cevrede digeri yokken de sürekli hirlama ve guruldama halinda, asiri sinirli mutsuz muhtemelen korkuyor, veteriner ya da kan kokusunu almis olabilir. ya da bu kediyi tamamen yabanci bir kedi mi sandi ne oldu hic bilmiyorum. ne yapacagimi da sasirdim. ayri mi tutayim, düzelir di mi? simdi böyleyse ameliyattan sonra ne olacak :(
(6) 

Kusadasi tasinma-deprem konulari

kaputt #1550176 
selamlar, istanbul'da yasayan 65-70 yaslarindaki annem ve babami kusadasi'na tasimayi düsünüyoruz. hayatlari boyunca istanbul kadiköy'de yasadilar, ikna etmesi pek kolay olmadi. ama son depremle artik kendileri de istanbul'dan kacmak istiyorlar. kriterlerimiz,
- güvenilir, zemini saglam/kayac bir yer olsun (denizden uzak olmasi sorun olmaz)
- maksimum 3-4 katli evlere bakiyoruz, keske müstakil olsa ama fiyatlar cok yüksek, ama en azindan son yillarda yapilmis binalara bakiyoruz
- kisin da yasayabilecekleri hayatin devam ettigi, istanbul hayatina alismisken bir anda emeklilikle kimsenin olmadigi bir yerde depresyona girmesinler istiyoruz, marketi, hastanesi vs olsun. site olmasi onlar icin iyi olur diye düsündük.

kusadasi'nin deprem bölgesi oldugunu biliyoruz, ki tr'nin bircok yeri öyle. her yeri arastirdik düsündük, ama hicbiri icimize sinmedi, hep dönüp kusadasi'na geldik. birkac katli bir evden kacislari kolay olur. daha önemlisi bir sey olsa benim ulasma imkanim olur. cünkü istanbul'da deprem sonrasi olacak felaket beni depremden daha cok korkutuyor..

bize önerilen ilceler, ikicesmelik mah, ege mah, kadinlar denizi mah, degirmendere mah. buralarda siteler de var. zeminlerini merak ediyorum, anladigim kadariyla daha tepeye dogru alüvyon/ya da delta üzeri degildir diye umuyorum.

yani aslinda sorum, kusadasi'ni bilenlere, eminim gitmeyin ya da surayi deneyin diyen cok cikacaktir, ama onlari baska duyuruya saklayalim, cünkü gercekten zaten karar vermesi cok zor ve günlerdir arastiriyoruz. burayi ailem de istiyor. o nedenle kusadasi'ni bilenler icin, dogru yerlere mi bakiyoruz, zemin konusunda bilgi paylasabilecek biri var mi, neye dikkat edelim, her cesit önerinize acigim acikcasi, baska mahalle önerisi olanlara da acigim.
simdilik kiralik bakiyoruz ama ailem severse yasayabiliriz derse en kisa sürede satin almak istiyoruz. yazacak arkadaslara simdiden cok tesekkür ederim.
(3) 

Makyaj sorusu

kaputt #1541927 
Selamlar, ben makyajdan hiic anlamayan, hayatimda da yuzume hic fondoten vb urunler surmemis biriyim. Su anda cildimde bircok gunes lekesi ve sivilce cikti. Bunlari bir urunle kapamak istiyorum. Ama ne kullanmam gerektigini bilemiyorum, pudra mi, kapatici mi, fondoten mi?
Bir kez yillar once bir arkadasim kendi pudrasindan surmustu bir sivilcemi kapamak icin, sadece noktasal bir dokunusla hemen yok olmustu sivilce ve cildime surdugum bile belli olmuyordu. O tarz bir urun tavsiyesi ariyorum.
Bir de neyle surmek gerekiyor, yanlis hatirlamiyorsam arkadasim urunu sunger tarzi bir seyle surmustu. Onla ilgili de bilgi verirseniz cok sevinirim, dedigim gibi bu konudan hic anlamiyorum.
Bana artik ucuz pahali fark etmez urun tavsiyelerinizi ve nasil kullanmam gerektigini yazarsaniz cok sevinirim. Simdiden cok tesekkurler.
(3) 

covid'de hastaneye gitmeli mi

kaputt #1529920 
selamlar, 3 gün önce annem ve babam pozitif ciktilar. yaslar 65-67 üc biontech asilari vardi. babam daha erken oldu diye tahmin ediyoruz, gecen haftadan belirtileri vardi, o yüzden simdi toparladi bile.
Ama annem bu haftasonu kötülesti. ben onlardan cok uzaktayim ve biraz tedirginim.
telefonda gördügüm kadariyla cok agir bir grip gibi, yerinden kalkamiyor, sesi korkunc bogaz agrisi, burun akintisi ve öksürük var.

onlari evde birakirsam asla bir sey yapmiyorlar. o nedenle uzaktan takip ediyorum. annemin durumunda ne zaman hastaneye gidilmeli, cigerlerin kötülestigi nasil anlasilir, bir de ilac veriliyor mu?
Su anda parol ve c vitamini disinda bir sey almiyorlar.
ilk kez covid olduklari icin, ben de olmadim, pek tecrübeli degiliz..
Panik yapmam gerekir mi?
Tesekkürler
(3) 

dava reddinde ödenecek masraflar

kaputt #1524079 
selamlar, 8 yildan beri süren hastaneye acilmis bir davamiz var. ve 8 yilin sonunda biraz ilerleme kaydedebildik ama simdi de karsi taraf davanin reddini istedi. olur da dava gercekten reddedilirse, davayi acan taraf olarak kendi avukatimizin, karsi tarafin avukat ve tüm masraflari ve dava masraflari hepsini biz mi ödeyecegiz bu durumda?
yani dr ameliyatta hata yapti, dava actik. hadi oldu olabilir bir komplikasyondu dendi, dava reddedildi; bizim yasadiklarimizin hepsi baki bir de üzerine bu kadar masraf ödememiz cok büyük haksizlik degil mi?
8 yillik dava masrafi asagi yukari ne kadar cikar bunu uyaptan filan toplam olarak görme sansimiz var mi? ne beklememiz gerektigini bile sasirdik artik..
(5) 

kentsel dönüsümdeki eve dask

kaputt #1523868 
selamlar, bizim evimiz kentsel dönüsüme alindi, imzalar tamamlaniyor ve yikim karari bekleniyor. tabii muhtemelen bu sürec uzayacak ve belki yil sonunu bulacak. evin de zorunlu deprem sigortasi (dask) haziranda bitiyormus.
ne yapmak gerektigini bilemedim. yikilacak eve dask yapmak zorunlu mu? ya da sonradan arsa ve insaat asamalarinda zorunlu farkli bir sigorta var mi?
yoksa artik yeni apartman ciktiginda mi yeniden dask yapacagiz?
konu hakkinda bilgisi olan biri varsa yardimci olabilir mi? tesekkür ederim.
(4) 

Almanya vize basvurusu - davetiye

kaputt #1522004 
selamlar, ben almanya'da yasıyorum ve annem babam yılda birkac kez 2-3 haftaligina beni ziyaret ediyor. Gelirlerken burdan resmi davetiye alıyordum, masraflarını ben karsılayacagım diye. İlk vizeleri 6 ay cikmıstı, sonraki 1 yıl. Sonra araya corona girdi gelemediler. Simdi ilk kez yine gelecekler, vize basvurusu yapıyoruz, bu sefer davetiye mektubunu ben yazdım (resmi formatta örneginden bakıp) yanına da kalıcı oturumumu, ikamet belgemi, bordrolarımı ekledim.
Ama vize öyle masraflı ki artik uzun süreli cıksın istiyoruz, davetiye mektubuna bir cümle eklemeyi düsündüm; iste ben almanya'da kalıcı oturum sahibiyim ve ailem beni her yıl birkac kez ediyor/edecek. Bu nedenle mümkünse uzun süreli vize vermenizi rica ederim, gibi bir sey.

Böyle bir sey denir mi? bir de kızdırmayayım, ters tepmesin. Arada kaldım ama her yıl da bu paralar ödenmiyor, emegi de ayrı..
Ne dersiniz sansımı deneyeyim mi?
(2) 

bayram tatili IDATA vize randevusu

kaputt #1521589 
selamlar, 5 mayista Idata'da schengen vize basvurumuz var. simdi devlet 5 mayisi uzatilmis bayram tatili yapacakmis. bizim de ucus 2 haziranda yani cok yakin bir tarih.
Idata'ya telefonla ulasamiyorum, sizce bu durumda bizim randevu ne olur?
Tesekkürler
(5) 

kedilerde asi-kanser iliskisi ve kedi psikolojisi

kaputt #1511153 
selamlar, benim bir türlü icinden cikamadigim bir sikintim var, karar veremiyorum. kedi sahibi arkadaslarin yorumlarina/yardimlarina ihtiyacim var.

ben 10 yasindaki kedimi gecen sene kanserden kaybettim. ve kanser yüksek ihtimalle yaptirdigim asidan oldu. tumor tam asinin yapildigi sirt bölgesindeydi. bu konuda (duymayanlar icin) son yillarda cok arastirma yapiliyor ve asilarin gerekliligi tartisiliyor. ben de kedim kanser olana kadar duymamistim. bakmak isterseniz, vaccine-associated sarcoma ya da asi iliskili sarkom diye aratip biraz okuyabilirsiniz. tabii böyle bir aci yasayinca bir daha kedime asi yaptirmam dedim.

sonuc olarak iki yeni kedi sahiplendik, su anda ikisi de bir yasini yeni gecti. biz sahiplenmeden ilk asilari tamamlanmisti zaten. simdi bir sene sonra yenilenen karma asi vakitleri geldi. ve benim aylardir uykularim kaciyor ne yapmam gerektigine dair. bir de sorun sadece kanser de degil, belki kanser zaten cok düsük bir ihtimalken benim basima geldi.. durum su:

öncelikle kanser riski nedeniyle, asla evden cikmayan, seyahat etmeyen iki kediye asi yaptirma konusunda ne düsünüyorsunuz, gercekten gerekli mi sizce, yaptirmazsak bunun yaptirimi ya da sonucu ne olabilir?

ikincisi yaptirmaya karar verdim diyelim. asil beni kitleyen durum kedilerin psikolojileri. biz bu kedileri aldigimizda ikisi de barinaktaydi, ve psikolojileri iyi degildi. hayatimda hic görmedigim bir korkaklik seviyeleri vardi. zaman icinde (ki neredeyse bir yil oldu bizle olali, ve corona sayesinde evde her an birlikteydik) bir tanesi bize cok alisti, kucagimizdan inmez, ama yine de bir ses duysun, kapi calsin, birinin gelmesini hic düsünemiyorum bile, hayvanin korkusunu ve kacisini sonra kendini bir delige sokusunu anlatamam.. digeri bunun bin kat kötüsü cünkü o bize bile alisamadi, evde denk gelince korkarak yolunu degistiriyor. anca biz sabit yatarken otururken 3. ayin sonunda filan bizim yanimiza biraz gelmeye basladi ama bu da cok kisa sürüyor. bana biraz sevdiriyor, ama esimden cok korkuyor. hayvan sürekli korkak ve tedirgen, cok üzülüyoruz, asiri zor bir hayati var. corona olunca eve cok gelen giden olmadi. ilk kez gecen ay iki arkadasimiz 3 gün bizde kaldi, ve iki kedimiz de bu 3 günü dolabin altinda gecirdi :(
simdi bu korkaklikta iki kediyi, özellikle ikinciyi, kutuya koyup, ilk kez disari cikarip, baska insanlarla (veterinerle) denk getirip, hele onu kontrol edip asi yapmasini istemek, bu hayvanin kalp kirizi filan gecirmesine, ya da bir daha düzelmeyecek sekilde travma yasamasina sebep olabilir diye düsünüyorum, bundan cok korkuyorum. dedigim gibi bir senede tüm cabalarimiza ilgimize ragmen anca bu duruma getirebildik.

ikisini birlikte cikarmak var. ama baska bir insanla karsilikli gelmek ikisi icin de cok korkunc olabilir. ama nereye kadar tabii.. bu hayvanlar hic mi veterinere gitmeyecek.

ya kafam o kadar karisti ki dün gece düsünmekten hic uyuymadim, ne yapayim, nasil yaparim diye.. siz benim yerimde olsaniz ne yapardiniz? dedigim gibi iki konu var biri kanser, digeri tamamen bu psikolojik durum.
simdiden bu kadar uzun yaziyi okuyup cevap yazacak arkadaslara tesekkür ederim..
(10) 

iphone 8 alayim mi?

kaputt #1509889 
3 yildir iphone 8 (plus degil düz 8) kullaniyorum. gayet de memnunum hic sikinti yasamadim. ama simdi yeni bir tel almam gerekiyor. parasi acisindan iphone 8'ler cok uygun. ama tabii en son iphone 13 mü 14 mü gelmis takip etmiyorum. bu bayagi eski kalmis galiba. eskiligi umrumda degil calistigi sürece. iphone 8 alsam beklemem gereken bir sorun olur mu, eski model almanin ne sikintisi olabilir, bir yardimci olabilir misiniz? tesekkürler
(15) 

sirket telefonu veri kontrolü

kaputt #1509773 
selamlar, benim bir sirket telefonum ve sirket hattim var. sirketin güvenlik veya IT ekipleri isteseler bu telefonda ne yaptigimi ne kadar görebilirler?
tahminimca indirilen uygulamalari filan görüyorlardir.
ama mesela whatsapp icerigi, internette gezdigim sayfalar, fotograflarima filan da ulasabilirler mi? teknik olarak evetse de yasal olarak bu kadar inceleme haklari olabilir mi?
tesekkürler
(5) 

kedileri evde yalniz birakma

kaputt #1507144 
selamlar, iki kedimiz var, ve beklenmedik bir seyahat plani cikti. kediler bir yasinda daha önce yalniz kaldirlar birkac gün.
fakat bu sefer carsamba yola cikip pazar dönmeli bir plan. iki büyük kum kabi, bol mama ve su biraktigimiz takdirde sizce bu kadar kalabilirler mi?
3 tam gün + yola cikip dönecegimiz iki yarim gün yalniz kalmis olacaklar.
daha önce 3-4 gün civari kaldilar aslinda, ama bu 5 gibi oluyor. bir türlü emin olamadik ve ne yazik ki bakacak kimsemiz yok.
sizin benzer uzunlukta biraktiginiz oldu mu, ne yapalim?
(3) 

kedilerde asiri tüy dökme

kaputt #1497146 
selamlar, hayatimi hep kedilerle gecirmis biri olarak son 6 aydir bu tüy sorununa cözüm bulamiyorum. bu zamana kadar baktigim kedilerin hicbirinde böyle bir sey görmemistim. yani tabii tüyleri dökülürdü ama normal oranda. 6 ay önce 6 aylik iki kedi aldim, su anda 1 yaslarindalar (kardes degiller). ve aslinda kisa tüylüler. önceki kedim norvec orman kedisi gibi bir seydi, 10 sene birlikte yasadik ama o kadar uzun tüye ragmen hic böyle bir sey görmedim.
bu iki kedinin tüy dökme seviyesi ilk geldikleri günden beri anlatilacak gibi degil. sevmek icin sirtlarina dokununca elimde öbek kaliyor. evde yemeklerde, tüm kiyafetlerde hatta agziminizin icinde sürekli tüyler var. ne yapacagimi sasirdim. royal canin mama kullaniyordum, onu degistirip hills denedim. tüy der icin malt kullandim. yani ne yaparsam yapayim gecmiyor.
ne olabilir kedilerin hepsi mi böyleydi de bana denk gelmedi. bir tanesi olsa saglik sorunu var diyecegim ama ikisi de böyle. ne tavsiye edersiniz?
(1) 

Havabus saatleri ve trafik

kaputt #1496321 
Selamlar, yarin sabah 10‘da sabiha gökcen‘den yurtdisi ucagim var. Yeni sahra‘dan kac shuttle‘i mantikli olur ki hem cok erken/gec gitmeyeyim, hem de trafige kalmayayim. Kacta basliyor trafik sabahlari? Tesekkürler
(3) 

kartal-yenibosna ulasim

kaputt #1495597 
Selamlar pazartesi sabahi kartal adliye'den yenibosna'ya en kolay/hizli/trafiksiz nasil gidilir? Tesekkürler

ofis tipi vs ev tipi dis beyazlatma

kaputt #1495483 
ikisi konusunda da tecrübesi olanlar payalabilirse cok sevinirim.
fiyat olarak ev tipi galiba daha ugun oluyor, ama ev tipi icin bile 2000 lira fiyat verdi discim, sizce nasil bu fiyat? ofis tipi icin olani sormadim, onun asagi yukari güncel fiyati nedir?
etki anlaminda ev tipinin etkisi ve kaliciligini merak ediyorum.
bir de sizce deger mi, sadece dis temizligi yaptirip gecsem mi hala tam karar veremedim.
(2) 

adli tip kontrolü

kaputt #1495469 
selamlar, uzun zamandir devam eden davamiz var. adli tip cagirdi bizi.
bunlari buradan sormam cok sacma farkindayim, ama avukatimizla biraz sikintimiz var o nedenle düzgün bilgi alamadim.
simdi dava istanbul anadolu yakasinda. bizim gidecegimiz adli tip anadolu yakasi icin belli bir yer midir? tek il müdürlügü gibi, yoksa birden fazla yer mi var?
nereye gitmemiz gerektigini anlayamadim. buraya randevu alinip mi gidiliyor?
bir de randevuyu aldik diyelim (umarim bu kismi avukat yapacak), sonra orada ne yapilir, neye bakilir, ne kadar sürer?
özetle malpraktis davasi, zamaninda beyin hasari oldu ameliyatta, simdi bir sey de kalmadi dava yillardir bitmedigi icin, hasta iyilesti. bu durumda neye bakilacak o kisim da soru isareti.
tesekkürler
(2) 

pegasus check-in

kaputt #1495423 
selamlar, pegasus check-in'de koltuk parali bildigimiz gibi. ben ve esim bir ucus icin biletleri ayri ayri almak durumunda kaldik. koltuk yer hic önemli degil. ama ikimiz yan yana düsemiyoruz.
telefonla filan arasam denesem hic sansimiz olur mu? yoksa parasini vermek disinda pek care yok mu?
bir de online check-in yapmasam, havaalaninda gitsek, bagaj vs de verecegiz zaten, orada bizi yan yana verirler mi? yoksa yine mi sikinti cikarirlar?
(8) 

4. asi hakkinda ne düsünüyorsunuz?

kaputt #1493148 
Annem (iltihapli romatizma hastasi), babam (kalp hastasi), 2 sinovac + 1 biontech oldular, aradan 6-7 hafta gecti.
4.asi icin ne düsünüyorsunuz? Ben olsunlar istiyorum. Bu arada ben yurtidisindayim. Buraya gelmeleri icin de Biontech gerekli, ama ondan cok ben sagliklari icin soruyorum. Sonucta buraya gelme konusu zorunlu degil.
Sizin ailelerde durum nasil?
(2) 

yurtdisinda olunan asiyla maca girmek

kaputt #1492720 
selamlar, yurtdisinda iki biontech asimizi olduk, eylülde de türkiye'ye gelecegiz ve geldigimizde maca girmek istiyoruz. ama galiba bizim asilar sayilamiyormus, bircok kisi benzer durumda magdur olmus. yok mudur bunun bir yolu, biz neden asimizi edevletten filan tanimlatamiyoruz?
(11) 

istanbul'da deprem bölgeleri

kaputt #1492702 
selamlar, annem ve babamin kadiköy'de yasadigi ev cürük cikti ve tasinmalari gerekiyor. is yerleri kadiköy'de oldugu icin cok uzaga gidemeyecekler. kadiköy'de yeni saglam binalarin fiyatlari ucuk. cevre ilcelere bakiyorum; maltepe, kartal, pendik tarafinda daha uyguna yeni bina bulsam da bu bölgeler de adalara denize daha yakin ve hepten deprem bölgesine gitmek gibi oluyor.
biz nereye baksak mantikli sizce? her sekil bakacagimiz apt maks 10 senelik olacak. ama bölge de önemli sonucta. fikirlerinize acigim. tesekkürler
(5) 

kedide ic parazit

kaputt #1482729 
8 aylik bir kedim var, bir hayvan koruma kurumundan almistim ve tüm asilarinin yapildigi söylenmisti. fakat önceki gün diskisinda bir solucan buldum, beyaz renkli ince ve bayagi uzun. herhalde ya ic parazit tedavisi yapilmamis ya da bir sekilde yeniden aldi paraziti. disari cikmiyor, sadece evde kuru mama ile besleniyor. bu arada evde iki kedi var, tuvaletleri ortak, ama digerinde bir sey göremiyorum diskida.
neyse sonuc olarak hemen ikisine de ic parazit hapi verdim ama tabii airi gerildim. iki gündür salondan disari cikarmiyorum, bu arada eve yeni alistiklari icin zaten salonu daha evleri gibi görüyorlar. her yeri kontrol ediyorum, bu birkac gün galiba parazit dökebilirler diye. neyse o fikir gerse de yapacak bir sey yok dedim.
ama simdi de insana gecmesi korkusu sardi, ya bize gecerse? salon ve acik mutfak birlikte, yani bize cok yakinlar, ben tuvaleti hic bekletmiyorum, her seyi yikiyorum ama yumurtalar mikroskobik yani her sekilde gecme durumu var. asiri telaslandim, ne yapmali ne etmeli. insana gecmesi yüksek olasilik mi, ben ne yapayim bir akil fikir verin lütfen.
(3) 

apartmani müteahhite verme sorunu

kaputt #1481505 
selamlar, istanbul'da beklenen deprem nedeniyle bircok apartman müteahhite verilip yeniden yapiliyor ve bu süreci yasayanlar bilir apartmandaki kavgalar insani canindan bezdirebiliyor. bizim de kadiköy'de bir ev var. apartman muhtemelen saglam degil ve birkac aydir apartmanda karar verilemiyor, artik durum iyice pislesti.
özetle 14 daire var. birkac teklif verildi. evin metrekaresi 30 m2 gibi düsüyor yeni binada. bir müteahhit de dedi ki +250.000 lira verin, size ayni büyüklükte daire vereyim. biz ve bizim gibi 4 daire buna tamam deyip ek ödeme yapabilecek durumda degil. ama bu teklifin kabulu icin 9 dairenin tamam demesi yeterli. yani karar cikacak gibi.

benim sorum benzer durumu yasamis ya da avukat/müteahhit arkadaslara. bu durum kabul edilirse, 250bini ödeyemeyen bizlerin hakki ne oluyor?
evi su an satisa cikarabiliriz ama alan kisi +250bin ödeyecegi icin evi degerinin cok altina satabiliriz anca, bunu haliyle istemiyoruz, bizim ne sucumuz var..
müteahhit bize kücük daire opsiyonu sunar mi, sunarsa ne sunar, -30m2'ye zaten tamam diyorduk, simdi 3+1 evi 1+1 sunabilir mi? o zaman yine bize cok haksizlik.
bunlara hayir dersek, biz dava acip isi yokusa sürebilir miyiz? zorla evden atip evi yikacak hali yok herhalde di mi, cogunluk evet dedi diye?

ya iste kisaca biraz bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirse cok sevinirim.. cok tesekkürler.
(5) 

asiri korkak kediler

kaputt #1470919 
Selamlar, dün aksam iki kedi sahiplendik. Kediler 5-6 aylik ve bu zamana kadar gecici bir evde kücücük bir odada kendi kardesleriyle yasamislar. Bendeki iki kedi kardes degil ama ikisinin de kardesi vardi ve 4 kedi (2 kardes cifti) ayni odada yasamislar. Kediler orada da korkaklardi ve insanlara cok yaklasmiyorlardi. Dün gece bizim eve geldiler salonda tuttuk, evde korkmasinlar diye. Daha kücük olani kutudan bile cikamadi. digeri aslinda daha iyiydi ama o da gelince her yeri kokladi gezdi ama hemen saklandi. Yine de biz yatana kadar daha normaldi her sey.

Ama aksam biz yatinca, onlar salonda kaldilar. Seslere kalktim. Büyük olan delirmis gibiydi sürekli miyavliyor, kesik kesik nefes aliyor ve tüm kapi pencereleri tirmaliyordu cikmak ister gibi. Bu durum 4 saat sürdü, sabah 5e kadar sevdim sakinlestirmeye calistim. Kücük olana da saldiriyordu. Kücük olan da sakin sakin durdu, korkakti ama sakindi bir sey yapmadi.
Sabaha karsi dayanamadim yattim. Kalktigimda dolabin üzerine saklanmislardi ve hala kimildamadilar. Yemek yemediler, su icmediler. Bir tuvalete gittiler dün gece. Bugün ama hic kimildamiyorlar.

Ben de rahatsiz etmiyorum cünkü asiri korkuyorlar benden. Benzer durum yasayanlardan tavsiye bekliyorum. Biraz da morale ihtiyacim var. 2 saat uyudum, cok üzülüyorum, alisirlar mi? Ne yapayim? Burada sakinlestirici sprey ve sinek ilaci gibi prize takilan kokular var. Onlardan da takmistik ama pek etki etmedi belli ki..
Tavsiyelerinizi bekliyorum, cok tesekkürler
(16) 

kilo verme, spor vs

kaputt #1467344 
selamlar, yaklasik 10 aydir rejim yapiyorum 8 aydir da spor yapiyorum. toplamda 14 kg gibi verdim. su anda 51 küsür kiloyum, ama boyum kisa oldugu icin öyle zayif filan degilim. bir de vücut yapisi tabii bacaklarim filan bayagi yagli hala.
neyse son 1,5 aydir neredeyse hic inemedim 51'in altina. 51,2-51,8 arasinda dönüyorum ve artik asiri sikildim, delirmek üzereyim. haliyle motivasyon düstü. kacamaklar artti, sporu aksattim. bu kilolari tabii cocukken filan görmüstüm ben, kalan yaglar artik yillarca oturmus yaglar..

hic spor gecmisim de yoktu. gecen sene önce yürüyüsle basladim, sonra leslie'yle evde devam ettim, sonra full body egzersizlerle kaslara yöneldim. arada baydim yürüyüs yaptim. bu ara günde 9.000 adim civari yürüyüs yapiyorum, baska da icimden bir sey gelmiyor. zaten bacaklarimi inceltmek istedigim icin yürüyüs cok da kötü degildir dedim.

ama eger bir iki hafta daha kilom degismezse komple pes etme noktasindayim. 2 ay oldu gram oynamadim. ölcüm de degismiyor bu arada incelme de yok. hedefim de artik tek tek önce 50 alti. sonra duruma göre belki 48 filan.. bilemiyorum da nasil olacagimi o kilolarda.
tavsiyelere acigim, bir süre ara mi vereyim, bu arada diyetisyenle devam ediyorum. o da son kilolar böyle inatci diyor. ama coook sikildim! nerdeyse 1 yil oldu.

öyle iste biraz dertleselim, paylasmak isterseniz biraz sizin tecrübelerinizi dinleyeyim, biraz da ben su kollari bacaklari inceltmek icin ne yapayim öneriye acigim. tesekkürler simdiden.
(9) 

yurtdisinda kedi sahiplenme

kaputt #1466419 
selamlar, ben almanya'da yasiyorum ve iki kedi sahiplenmek istiyorum. fakat burada ne yazik ki bu isler tr'deki gibi yürümüyor. bir kere burada kedi yok. kendi kedimi yeni kaybettigim icin iki yavru kedi sahiplenip uzun yillar birlikte gecirebilmek istiyorum. yavru kediyi bulsam bile burada tüm hayvanlar barinakta bile parayla veriliyor. türkiye'de o kadar ihtiyaci olan hayvan varken burada para verip cok da ihtiyaci olmayan bir hayvani satin almak asla icime sinmiyor. ama kediyi tr'den nasil getirebilirim onu da cözemedim.
kendi kedimizi de getirdigimiz icin 3 aylik bir asi ve bekleme süreci olacagini biliyorum. acaba bu sekilde yurtdisi transferine yardimci olabilen birilerini, ya da bu sekilde yurtdisindan kedi sahiplenenleri hic duydunuz mu? yoksa mantiksiz mi olur, ben yine bu cevreden mi bakayim?
(6) 

Iki kedi iki kum kabi

kaputt #1466196 
Selamlar
Iki kedili evlerle ilgili bir merakim var. Ben su zamana kadar hep tek kedi besledim. Eger ileride iki kedim olursa, bu durumda kum ve mama kabini nasil yapiyoruz?
Iki kum kabi ve iki mama kabi mi oluyor? Evetse mesela kum kaplarini nasil ögreniyorlar, ya da ikisi de cani hangisine isterse ona mi yapiyor, ayni kap rahatsiz etmiyor mu?
Mamada da birinin cok birinin az yemesini nasil engelliyoruz?
Simdiden tesekkürler
(6) 

dava takibi

kaputt #1466008 
selamlar, bizim 7 yildir devam eden bir hukuk davamiz var. hastane ve doktora acilmis bir dava. fakat biz birkac senedir yurtdisinda oldugumuzdan durusmalara gidemiyoruz ve zor takip ediyoruz. maalesef avukatimiz da cok ilgilenmiyor. cevap vermiyor vs.. neyse bugun durusma vardi, ve katilmamis. ben uyap üzerinden durusma tutanagina bakayim dedim. sunu diyor:

"Davalı XXX vekilinden soruldu; Davayı takip etmiyoruz, dedi.
G.D.: Davacı vekilinin duruşma gün ve saatini bildiği halde gelmediği mazeret de bildirilmediği anlaşıldığından HMK 150/1. maddesi gereğince dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verildi. 08/02/202109:59:30"

bu ne demek, dosya mi kapanmis, yani 7 yildir bekliyoruz, böyle bir sey olabilir mi? avukat da cevap vermiyor ne yapacagimizi sasirdim.
(8) 

biontech pfizer asisi olmali mi?

kaputt #1462502 
selamlar, yasadigim eyalette biontech pfizer asisi icin basvurular basladi. kayit olup sirami beklemem gerekecek ama kayit konusunda cok arada kaldim.
türkiye icin asi nerede diyoruz ama is böyle önümüze kadar gelince de insan cesaret edemiyormus. su ana kadar corona olmadik, cok da dikkatliyiz. acaba böyle biraz daha, ne bileyim birkac ay daha bekleyip asi olanlarin sonuclarini görüp öyle mi basvursak?
mesela bir iki tane de olsa asiyi olup birkac gün icinde ölenleri de duyduk sonucta, bu normal de olabilir, ya gelir bizi bulursa? bir de biontech asisinin da olsa uzun vadede etkilerini bilemiyoruz.
mesela bu yil olduk, grip asisi gibi seneye yeniden olmak gerekecek mi onunla ilgili bilgi de bulamadim. icim basvurma konusunda pek rahat degil sonuc olarak. su an önünüzde olsa gercekten olur muydunuz, öyle sorayim?
(7) 

Online tiyatro

kaputt #1462238 
Dasdas bazi oyunlarini canli olarak online oynamaya baslamis. Bilet alip evinden izliyorsun canli oyunu. Cok hosuma gitti de, baska yapan bulamadim. Bu sekilde online oyun yayinlamaya baslayan baska tiyatrolar biliyor musunuz? Tesekkürler
(3) 

trafik sigortasi ve kasko fiyatlari

kaputt #1462113 
ikinci el bir araba aldik. ilk kez trafik sigortasi ve kasko yaptiracagiz. axa sigorta kasko icin 1900, trafik sig icin 1300 tl istemisler. bu fiyatlar normal midir?
araba 2012 model hyundai accent. Tahmini fiyatlar bu civarda mi, piyasayi hic bilmiyorum da, trafik sigortasi cok yüksek geldi.
(2) 

Tencerede mavi lekeler

kaputt #1460547 
Yeni celik tencere aldim, ilk kullanimdan sonra dibinde gökkusagi gibi mavi yesil lekeler oldu. Aratinca sirkeyle cikiyormus denedim cikti ama bu tehlikeli bir sey mi heri yollayabilirim. Yoksa normal midir?
(8) 

galeriden ikinci el araba

kaputt #1460503 
selamlar, ikinci el düsük model uygun fiyatli bir araba almamiz gerekiyor. biraz ani bir ihtiyac cikti. ama istanbul'da kimseye güvenemiyoruz. o yüzden en azindan tramer kaydi, ekspertiz raporu olan arabalara galeriden bakalim dedik. ya da markalarin kendi galerilerinden bakalim. ama corona olunca gezmemiz zor. internetten bildiginiz güvenilir galeri, ya da gidip memnun kaldiginiz yerler var mi? nereden bakalim kime güvenelim?
(5) 

su tesisati

kaputt #1458961 
selamlar, tesisat konusunda biraz yardima ihtiyacim var. yeni camasir mak aldim. tesisatini yapmam gerekiyor ama suyun alindigi muslugun ucundaki adini bilmedigim alet tamamen sikismis asla acamiyorum.
musluga takili uc sundan:
www.reichelt.com
ve su an takili olanin uc kismi kirildigindan bunu cikarmak zorundayim.

evde ayarlanabilir bir anahtar (söyle bir sey pixabay.com)
vardi ama asla tutmuyor bunu, o tirtikli uc kismindan kayip gidiyor.

normal sabit ingiliz anahtar seti almayi düsünüyorum biri bunun boyutuna uyar diye, ama onlar da sanki bundan kayar gider gibi geldi. ben neyle sökecegim bunu? yoksa normal anahtar (www.contorion.de) ise yarar mi?
yaramazsa ne yapacagim, eski makineyi söktüm, uc kirildi, yenisini takamiyorum:( tesekkürler
(7) 

lozan'da yasanir mi?

kaputt #1455746 
selamlar, iki senedir almanya'da yasiyoruz. Almanya türkiye'den sonra bircok anlamda cok avantajli bir ülkeydi. Gerektiginde Türkiye ya da Türk ürünlerine dair her seyi bulabilecegin, ulasimi gayet kolay Avrupa'nin merkezinde, benim ekstradan Almanca bildigim icin hic zorlanmadigim ve hayatim boyunca yasamak isteyip de geldigim bir ülkeydi.
Ama simdi Lozan'da is teklifi aldim. Kariyerim acisindan cok iyi. O kismi geciyorum. Peki Almanya'nin büyük bir sehrinden bir anda köy gibi olan Lozan'a, insanlarin Ingilizce konusmak istemedigi icin Fransizca ögrenmek zorunda kalacagimiz bir yere tasinmak ne kadar mantikli?
Kafam karmakarisik oldu. Lozan'da yasayan ya da yasamis birileri varsa biraz anlatabilirse, fikir vrebilirse cok sevinirim..
Tesekkürler
(6) 

xiaomi robot süpürge

kaputt #1452371 
önceki duyurulari okudum, ama teknoloji sürekli ilerledigi ve sürekli yeni model üretildigi icin arada kaldim. baktigim modeller:

- xiaomi mi vacuum mop pro
- roborock s5 max
- roborock s6 (ve uzantilari pure, max, etc)
- viomi v2 pro

aslinda mop pro'yu alip gececektim, ev büyük degil, hali yok, düz, ama kedi var. en önemlisi benim icin saclari (iki uzun sacli insan), kedi tüylerini, ve silica kedi kumunu cekebilmesi.
mop pro ve mijia 1c karsilastirmasi izledim. mop pro saclari alamadi. 1c efsane cekti. zaten 1c cekim gücü en yüksek olanmis. ama onun da sarj bateri sikintisi var ve eski bir model.

simdi cekim gücü, bateri özelliklerini düsününce yukardakilerden hangisi mantikli olur? viomi'nin cekimi iyi ama o da daha az biliniyor galiba.
bana yardimci olabilecek birileri var mi acaba, kafam corba oldu. tesekkürler
(5) 

yüksek kolesterol

kaputt #1449165 
selamlar, ben 35 yasindayim, gecen sene kan testimde kolesterolüm 246 mg/dl cikmisti, doktor yüksek demisti. ama o zaman yediklerime cok da dikkat etmiyordum. son 6 aydir saglikli beslenmeye ve spora basladim. kilo verdim su an 55 kiloyum. kalp damar kontrolüm temiz cikti. sigara kullanmiyorum. her sey düzgün gözüküyor. ama gecen hafta yaptirdigim kan testimde kolesterol 256 mg/dl cikti, ldl de 169. cok yüksek degerler degil mi bunlar? yedigime dikkat edeyim, spor yapayim diyecek durumum da kalmadi. e neden böyle yüksek? ve bu durumda benim bir sey yapmam gerekir mi, ilac filan vs..
(5) 

house of cards son durum

kaputt #1432005 
selamlar, house of cards'a baslamayi düsünüyorum ama bu dizinin son durumu ne oldu? galiba 5.sezon sonrasi kevin spacey ayriliyor. 6.sezon cekilmis ama galiba begenilmemis. sonra bitti mi ne oldu, yarim mi kaldi?
yoksa konu olarak 5 sezon izleyip biraksak da olan bir dizi mi?
yarim kalacaksa hic baslamayacagim.
diger tavsiyelere de acigim, dizisiz kaldim.
(15) 

smart araba akü sorunu

kaputt #1431323 
selamlar, ikinci el bir smart aldik, arabayi getirdik. ikinci kere binecekken araba calismiyor. aküsü bitmis. aldigimiz adam tüm kontrollerini yaptirmisti. bu arada yurtdisindayim ve bu islerden hic anlamiyorum. araba 2013 model smartfortwo yari otomatik.
simdi ne yapmamiz gerekir bizim. aldigimiz adam da bu hafta yok. onu da arayamadim. ama yeni akü mü alinir. bunu kullanmak mümkün olur mu bir sekilde biraz doldurtsak?
bir de adam da kabul etmeyecek simdi, arabadan fazla tutabilir su an yeni bir akü:(
bu arada arabada harici navigasyon vardi cakmakliga takili. biz daha önce kullanmadik, onu cikarmamistik acaba o mu bitirdi. adam da bunu cikarin demedi. kullananlar her zaman cikariyor musunuz?
(9) 

yurtdisindan para gönderimi

kaputt #1428132 
Selamlar, yurtdisindaki eur hesabimdan, trdeki eur hesabima para göndermek istiyorum. Yurtdisindaki banka tutara göre bir ücret kesiyor. Galiba TR'deki banka da kesiyor. Benzer islem yapan varsa, asagi yukari TR'deki banka ne keser ne beklemeliyim yardimci olabilir misiniz? Tesekkürler
(5) 

Ev sigortasi - Dask

kaputt #1428022 
Eski bir binada bir evimiz var. Dask yaptirdik diyelim. Evin bedeli 500bin olsa, olasi bir deprem durumunda hasar görürse, sana 100 bin tl civari veriyormus.
Ben eve düzgün bir deprem sigortasi yaptirmak istiyorum. Evde ben yasamiyorum o nedenle esyalar icin degil de, bina yikilirsa evin tutarini alabilecegim bir sigorta var midir, nedir?
Bir de evin degeri sigortada nasil belirleniyor. Benim ödeyecegim tutara göre mi ne kadar geri alacagim belli oluyor. Yoksa tapu rayic bedeline göre mi belirleniyor, cünkü bu bedel de genelde evden daha düsük gözüküyormus.
Simdiden tesekkürler cevaplar icin.
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık