(4) 

En eski türkü

kizil sakalli sari #1585031 
Merhaba,

En eski türkü(ler) hangisi/hangileri bilinen bir şey var mı? Google'da aramaya çalıştım; ama çok alakasız sonuçlar çıkartıyor.

İllüstrasyon dükkanları (online veya fiziki)

kizil sakalli sari #1584436 
Merhaba,

Atina'da maps.app.goo.gl (www.fotinitikkoushop.com)
Porto'da maps.app.goo.gl (www.aguasfurtadas.com)

böyle illüstrasyonlar satan dükkanlar var. Gezmeyi ve almayı çok seviyoruz. Türkiye'de böyle illüstratörlerin eserlerini satan (direkt sanatçının kendi dükkanı da olabilir, toplama bir dükkan da olabilir) bir çevrimiçi ya da fiziki dükkan var mı, biliyor musunuz?

Buna benzeyen ve benim tek bildiğim Süleymaniye'de Ethem Onur Bilgiç'in açtığı yer.

Bir de, biraz alakalı, mizah dergisi çizerlerinin böyle platformları var mı? Penguen'dir Uykusuz'dur çok takip ettim/ediyorum, o yüzden mesela bir "Yiğit Özgür orijinali" ya da "print"i bulabileceksem/alabileceksem baya memnun olurum.
(1) 

Yerebatan Sarnıcındaki Beton Duvar

kizil sakalli sari #1575662 
Merhaba,

Anahtar kelimeleri bulamadığımdan arayamıyorum galiba. Yerebatan Sarnıcı'nı gezdim yıllar sonra yeniden ve bir şey dikkatimi çekti. Her ne kadar bütün yapı aşağı yukarı bir dikdörtgen de olsa Medusa kafalarının arka çaprazına düşen bir beton (gibi görünen) duvar var. Tam tavana kadar da gitmiyor, tavanın onun arkasına devam ettiğini görebildim. Bir kaç krokiye de baktım, orası planlarda hep var. Ama neden kapatıldığını, hangi tarihte kapatıldığını falan nereden öğrenebilirim?

Seda Özen'in şu tweet'indeki resimde sağ üst köşedeki kapalı alan olmalı: twitter.com

Teşekkürler.

Triflo topları ortasında çizgi var, yekpare mi olmalı

kizil sakalli sari #1574722 
Triflo alıyorum da, yorumlarda birinin "Bu topların ortasında çizgi olmamalı, toplar yekpare olmalı, aksi takdirde hava topun içine kaçıyor, düzgün bir deneyim olmuyor" gibi şeyler yazdığını görmüştüm. Şimdi bana gelenler de aynen ortadan çizgili toplar. Merak ediyorum gerçekten bir sorun mu yoksa değil mi, bilen varsa güzel olur.

Şimdiden teşekkürler.
(2) 

Bir video arıyorum

kizil sakalli sari #1571801 
Merhaba,

Bu geçtiğimi, hafta ya da bir önceki hafta bir video gördüm, sanırım Twitter'da idi. İngilizce de olabilir Türkçe de olabilir. Adam ne anlatıyordu hatırlamıyorum. Bir adam konuşuyordu, videonun solunda durup tam profilden değilse de yarı profilden ekranın sağına doğru bakıyordu. Sanki bıyığı da sakalı da vardı ama bıyığı daha gürdü sanırım. Turuncumsu bir saç/sakal rengi, nispeten zayıf bir yüz, kısa saçlı.

Video aklına gelen olursa çok makbule geçer. Bu arada verdiğim bilgiler tutarlı da olmayabilir, en çok eşgale güveniyorum.

Mi Box dizi izleme siteleri

kizil sakalli sari #1559531 
Merhaba,

Annemlere Mi Box aldım daha önce buradakilerin tavsiyesi ile, şimdi YouTube'u reklamsız izleyebildikleri için çok mutlular. Şimdiki derdim dizi izleme sitelerinden dizi izlettirebilmek. Ben telefona Firefox + uBlock Origin kurdum, öyle izliyorum mesela. Normalde deli gibi olan reklamlar sakinleşiyor böylece. İlk kurduğum zamanlar bir benzerini bu Box için de yapmayı denedim; ama Firefox'u bir tuhaftı. Sizin kullandığınız bir yöntem var mı, reklamları iyi engelleyen?

Teşekkürler.
(1) 

14-18 derece iç sıcaklığı olan termal kap/kutu

kizil sakalli sari #1551478 
Merhaba,

Hiç böyle bir şey duyanınız var mıdır? Elektrik harcamayacak, izolasyonu ile sırf içini 14-18 derece arası tutabilecek bir şey var mı? Piknik buz kutularıdır termoslardır, bu mekanizmalara benzer çalışan ama içi de belirli bir sıcaklıkta kalan bir şey kısaca... (ya da böyle bir sistemi nasıl kurabilirim)

Teşekkürler.
(1) 

3D ev modelleme için hangi site/program

kizil sakalli sari #1551401 
Merhaba,

Evimi 3D çizim olarak tutmak istiyorum. Ölçüleri vs girebileceğim, modeli saklayabileceğim bir şey arıyorum. Hangi site ya da hangi program bedavadır ve yeterince iyidir? Mimar vs değilim sadece işte bir koltuk nereye sığar vs yeterince rahat bakabilmek istiyorum. Her çıkıntının girintinin ölçüsünü tutabileceğim ve görebileceğim bir şey iyi olur o yüzden diye düşündüm.

Teşekkürler.
(5) 

Sabiha Gökçen Dış Hatlardan İç Hatlara - Aktarmalı bilet değil

kizil sakalli sari #1551155 
Merhaba,

Pegasus ile yurtdışından Sabiha'ya geliş biletimiz var. O uçağın inişinden 2 saat sonra da Sabiha'dan başka bir iç hat havaalanına biletimiz var; ama Anadolujet/THY yani resmi olarak bir aktarmamız yok. Pasaport kontrolünü nerede geçmemiz lazım, son durağımızda mı yoksa Sabiha'da pasaporttan geçip iç hatlara koşturmak mı lazım? %100 emin değilim derseniz bunu kime nereye sorsak en doğru bilgiyi ediniriz?

Sadece kabin bagajı ile seyahat ediyor olacağız.
(5) 

Sabiha Gökçen'den otobüs ile Bandırma (olmadı Karacabey/Susurluk)?

kizil sakalli sari #1550830 
Merhaba,

Sabiha Gökçen'de bir ton otobüs oluyor; ama internetten baktığımda hep Bursa görüyorum. Bu otobüslerden Bandırma'ya giden yok mu? Bandırma olmadı yakınlardaki yerler de olur, Karacabey/Susurluk gibi.

En en kötü ihtimal taksiyi bile düşünebilirim, bir bilginiz varsa öğrenmek isterim, Sabiha - Bandırma ne kadar tutar.

Acil bir şekilde Sabiha'dan Bandırma'ya ulaşmam gerekecek, bu yüzden soruyorum.

Teşekkürler.
(2) 

Yurtdışından gelen telefon

kizil sakalli sari #1547287 
Merhaba,

Yurtdışından getirilen telefonlar kayıt ettirilmeden önce 120 gün kullanılabiliyor. Diyelim ki ben yurtdışından çift hatlı bir akıllı telefon getirdim. Her hattın bir IMEI'si olduğu için 120+120 gün kaydetmeden kullanabiliyorum; ama diyelim ki 230. günde tekrar yurtdışına çıktım. İki hatta da/IMEI'de de bu 120+120 sayacı sıfırlandı mı? Bir gün de yurtdışına çıksam on gün de yurtdışına çıksam bir şey fark eder mi, bu yurt dışı ülkelere KKTC de dahil midir? Hatta Ege/Akdeniz illerimizden birinde Yunan şebekesine bağlandım, yine bu sayaç sıfırlanır mı?

Şimdiden teşekkürler cevaplar için.
(2) 

Samsung Akıllı TV uyumlu ve Firefox'lu media box

kizil sakalli sari #1547286 
Merhabalar,

Ebeveynimin bir Samsung Akıllı TV'si var ve özellikle annem çok fazla YouTube izliyor. Doğal olarak da reklamlardan yıldı. İnterneti dolandım; ama TV'de (sadece TV sahibi olarak) reklamları atlatmanın bir yolu yok gibi. PiHole bile etkili olmamaya başlamış, ki zaten çok kompleks olurdu diye düşünüyorum.

Bir fikrim var; ama teyit etmek istiyorum. TV/Media box'lar (Amazon Fire Stick, Xiaomi bilmem ne, Chromecast, vs.) belki işe yarar gibi geliyor. Ama işte hangisi. Herhangi birine desktop/Android Firefox kurulabiliyor mu? Oradan da uBlock Origin eklentisini kurarım ve rahat rahat kullanırlar, YouTube'da reklam da olmaz (ben telefonda öyle kullanıyorum ve çok memnunum mesela). Yani bir nevi sürekli TV'ye takılı ve kolay açılıp Firefox kullandıracak bir bilgisayar lazım da işte bilgisayar olsa kaynakların boşa kullanımı resmen, o yüzden bu kutulardan birinin böyle bir özelliği var mı diye merak ettim.

Eğer bu bilgilerin bir faydası olacaksa: İkisimde de Samsung akıllı telefon da var, eğer telefon yansıtmalı bir çözüm varsa (ama tabi o da çok şarj yiyor)

Şimdiden herkese teşekkürler.
(7) 

"İlk" Türk kutu oyunu

kizil sakalli sari #1546483 
Merhaba, (sanki) 2000lerin başında bir Türk kutu oyunu çıkmıştı, gazetelere falan çıkıyor, röportajlar veriyordu. Sanırım S ile başlıyordu oyunun adı, ince uzun bir dikdörtgendi kutusu diye hatırlıyorum. Başka hatırlayan var mıdır acaba?

Teşekkürler.
(3) 

Rendelenmiş sebze suyu sıkacağı diye bir şey var mı

kizil sakalli sari #1522359 
Merhaba,

Mücver yaparken rendelenmiş kabakların suyunu çıkarmaya çalışmaktan nefret ediyorum. Gereksiz yorgunluk. Bunun kolay bir yolunu veya bir makinesini bulmuş olan var mıdır, aklıma geldi birden.
(5) 

Sana ve seni arasındaki fark

kizil sakalli sari #1521748 
Merhaba,

Türkçe gramer kuralları içinde seni ve sana arasındaki farkı nasıl anlatabiliriz?

Neden seni öpüyorum ve sana sarılıyorum diyoruz da sana öpüyorum ve seni sarılıyorum demiyoruz? İngilizce çevirilerini düşündükçe de içinden çıkamıyorum, çünkü ikisi de I <verb> you olarak çevriliyor. Halbuki normalde sana'yı to you, seni'yi you olarak çevirirdim.

Tabi yine de açıklamayı Türkçe gramer kuralları çerçevesinde açıklamayı istiyorum aslında.
(2) 

Ekmeği fırına atsam selanik gevreği olur mu

kizil sakalli sari #1519510 
Merhaba,

Bir ekmek aldım beğenmedim, içi fındıklı ve üzümlü. Aynı zamanda selanik gevreğini de çok severim. Bu ekmeği dilimlesem, fırına atsam, (atıyorum) 180 derecede 30 dk bekletsem, sonunda elimde bir miktar Selanik gevreği olur mu?

Büyük ihtimalle hamuru falan tutmuyordur da bir denemek istiyorum, böyle hiçbir şey eklemeden de Selanik gevreği elde edebilir miyim sorayım dedim.

Şimdiden sağ olun.
(1) 

Osmanlı'da Balkanlar'da Serez'de şehir mahalle adları

kizil sakalli sari #1515838 
Merhaba,

Günümüzde Yunanistan'ın Serez bölgesinde kalan küçük bir şehrin (Demirhisar/Sidirokastro) bir mahallesinin Osmanlı dönemindeki adı elimde var (Cami-i Vasat), o mahallenin şu anki ismini bulmaya çalışıyorum. Nişanyan'ın Anadolu yer isimleri veritabanı gibi bir şey var mıdır? Ya da Serez'in (Osmanlı'da "Siroz Livası") ilk Balkan Savaşı zamanında yapılmış yüksek kalite bir haritasını bulabilir miyim herhangi bir online veritabanından?

Teşekkürler.

Fırtınayt - Büyük Ev Ablukada Plak

kizil sakalli sari #1511948 
Merhabalar herkese, internette bakındığım kadarıyla pek şansım olacağını düşünmüyorum; ama elinde (fazladan) Büyük Ev Ablukada'nın Fırtınayt plağı olan ve satmayı düşünen var mıdır? Ya da hala bu plağın bir yerlerde (sahaf vs) satışta olduğunu görmüş olan varsa yazabilirse de sevinirim.

Tşeekkürler.
(10) 

TR-Yunanistan özel tekne ile geçiş

kizil sakalli sari #1495568 
Merhaba,

Bildiğimiz üzere Ayvalık-Midilli, Bodrum-Kos, Bodrum-Rodos, Çeşme-Sakız, Kuşadası-Samos feribot seferleri var (eski normalde). Diyelim ki ben (normal zamanlarda ya da şimdi pandemi zamanı) Datça-Kos geçişi yapmak istiyorum, özel bir tekne falan kiraladım. Bu mümkün mü? Sanırım değildir, pasaporta çıkış damgası vuracak bir çıkış gümrüğü gerekir gibi geliyor; ama bilemiyorum. Eğer gerekiyorsa özel teknelerin yolcuları falan nasıl bir Yunan adasına geçiyorlar, bir Türk toprağına çıkıyor, o işler nasıl halloluyor anlamıyorum. Aydınlatan olursa sevinirim.
(2) 

Bu çizgi karakter kimdi/neydi?

kizil sakalli sari #1476063 
Merhaba şu linkteki çizgi karakter nereden idi, hatırlayan varsa yardım edebilirsr çok mutlu olurum.
(4) 

İstanbul'daki Başkonsoloslukları Gezmek

kizil sakalli sari #1473622 
Merhaba,

İstanbul'da, Beyoğlu'nda pek çok, tarihi önemi de olan başkonsolosluk var. Merak ediyorum, özel de olsa rehberli turlar yapılıyor mu hiç? Ya da tarihi bir gezi yapmak için ne yapmak lazım, illa bir kokteyle, sergiye vs. davet edilmek mi gerekir, vatandaşı mı olmak gerekir -her vatandaşın da öyle dan diye girme şansı olduğunu düşünmüyorum tabi ama-?

Daha önce hiç yapan oldu mu aranızdan, nasıl oldu, tavsiye verilebilecek gibi bir iş midir?

Teşekkürler!
(1) 

Yandex Disk tarayıcıdan arama yapmak

kizil sakalli sari #1460226 
Şu e-kitap linklerinin olduğu Yandex Disk linklerini kaydetmiştim. Kitap arıyorum, onların içine bakasım var; ancak bütün dosyaların görünmesi için aşağı inmem gerekiyor, yükleniyor, atıyorum 30 tane daha dosya yükleniyor, sonra tekrar aşağı inmem gerekiyor. Tabii bunlar 1000'lerce dosyadan oluştuğu için aradığım kitap/yazarın ilk harfi Z ise ayvayı yemiş oluyorum.

Yok mu bu paylaşılan klasörlerin ve alt-klasörlerinin içini aramanın bir yolu? Yandex.Disk'i bilgisayarıma kurarsam mesela başka birinin paylaştığı linki açıp da onun klasör ve alt-klasörlerinin içinde arama yapabiliyor muyum?

Aynı soru Dropbox için de geçerli.
(2) 

Ekşi Sözlük Resim Sitesi Alttaki Uyarı

kizil sakalli sari #1416839 
Ne zaman ekşisözlük resim sitesindeki bir linke tıklasam alttaki banner/disclaimer yüzünden görünmüyor resmin alt yarısı. Başka böyle olan ya da bir çözüm bilen var mı? Firefox'ta da Chrome'da da aynı şekilde.
(1) 

St. Antuan Noel Ayini

kizil sakalli sari #1328101 
Merhaba,

Taksim St. Antuan'ın Noel ayinine katılmak istiyoruz da acaba kaçta gitmek lazım? 20:00'de başlayacak diyor sitesinde; ama çok dolu olur 19:00'da/18:00'de falan gitmeniz daha iyi olur diyen olur mu?
(2) 

Rotterdam veya Hollanda Ücretsiz ATM Para Çekme

kizil sakalli sari #1297660 
TEB'in yurtdışında Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Scotia Bank, West Pac bankalarıyla anlaşması var. TEB hesabına Türkiye'de yatırılan parayı bu bankalarda çekebiliyoruz. Hatta TEB'de EURO hesabı açtırırsam direk EURO olarak çekebiliyorum. (www.teb.com.tr)

Yapı Kredi'nin UniCredit banka ağıyla anlaşması var. Bu, sanırım, hesaba Türkiye'de yatırılan parayı TL hesabından çekip kur oranına vurarak EURO olarak para çekme komisyonu katmadan veriyor. (www.yapikredi.com.tr)

Hollanda bu iki "ağ"ın da kapsamında değil. Ve böyle bir sistem bulmak çok iyi olacaktı. Rotterdam'da yaşadığım sürece Türkiye'den para yatırırlardı, ben de oradan dertsiz tasasız çekerdim. Hollanda için böyle bir şey bilen var mıdır? Ya da bir tavsiyesi olan var mıdır?

ING olmaz mı diyeceğim; ama galiba Türkiye ve Hollanda ING'lerinin arasında öyle bir bağlantı yok.

Şu sitede de, sadece Amsterdam'da, İş Bankası'nın Hollanda'da olduğunu söylüyor. En azından Rotterdam'da olmasa bile Amsterdam'daki İş Bankası ile bu işler hallolur mu? (www.bankalar.org)
(1) 

Sony Xperia XZ1 Ekran/Cam Koruyucu (3D/Full Cover) (İstanbul)

kizil sakalli sari #1294893 
Merhaba,

Yeni aldım (daha elime bile geçmedi) telefonu, camını/ekranını koruyucu kaplatmak istiyorum. Sony Xperia XZ1'in ekranı kavisli olduğu için özel 3D/tam kaplayan bir koruyucu arıyorum. Hem bunu makul bir fiyata veren hem de o an orada yapan bir yer var mı, genel olarak da kendi "ekran koruyucusu sağlayıcısı"ndan memnun olan var mı, etrafımdan kim akıllı telefon alsa lazım oluyor sonuçta, bari işinin ehli birine gitmiş olalım.
(1) 

Avusturya vs. Hollanda

kizil sakalli sari #1290914 
Merhaba,

Doktora için Viyana, Avusturya ve Rotterdam, Hollanda'dan kabul aldım. İkisinde de sigortalı çalışan olacağım. Konu vs çok fark etmiyor, iki tarafa da gidebilirim.

Devletin vereceği sigortası arasındaki farklar nelerdir?
Hollanda'da 5 yıl çalışırsan süresiz oturma izni alıyormuşsun, sanırım Avusturya'da böyle şeyler yok; o yüzden, birisi vatandaşlık hedefliyorsa Hollanda'ya gitmesi daha mantıklıdır?
Rotterdam Hollanda'nın en yüksek suç oranına sahip şehriymiş; ama Avusturya'da da ırkçılık yüksekmiş. Doğru mudur, değil midir, ne kadar etkiler?

vs. vs. Aklıma gelmeyen bir şey sizin aklınıza geliyorsa yine duymak isterim. Teşekkürler.
(4) 

Sandık Başına videosunda şu hanımefendi kimdir?

kizil sakalli sari #1289918 
youtu.be

Bebeği tutarak "hadi hadi hadi" diyen. Nur Fettahoğlu diyeceğim; ama emin olamıyorum.
(3) 

Birleşik Krallık'a yiyecek sokarken enselenen?

kizil sakalli sari #1276913 
Yanımda 2 kiloyu geçmeyecek peynir olacak - yani kişisel kullanım. Special food for medical reasons are exempt, diyor aslında; ama "kalsiyum eksikliğim var" bile desem yemeyebilirler.

Neyse, böyle bir durumda kalıp da sınırda rastgele seçilen biri var mı? Ceza ne oldu, ne yaptınız merak ettim. Şu an sözlük'teki "abd'ye uçakta aldığı elmayı bildirmeden soktu, $500 ceza yedi" başlığından gelip yazdım.
(9) 

Yasaklı sitelere giriş. VPN? Modemden? Başka?

kizil sakalli sari #1273868 
Merhaba,

Ben normalde güzide özel üniversitelerimizden birinde imgur'a girebiliyorum. Tabii ki wikipedia'ya ulaşamıyorum. Artık bir ara yapılan bir değişiklikle belki imgur içeride kaldı da wikipedia dışarıda kaldı, bilmiyorum.

Neyse derdim kendimle ilgili değil de gariban ebeveynlerimle ilgili. Evde oturuyorlar (ya da ben eve geldiğimde de), ne imgur var ne wikipedia ne de başka bir şey. VPN'ler de engellenmeye başladı.

sözlük'te kişiye özel VPN kurulumu talimatları veren entry'ler var, gördüm, onlar uygulanabilir belki de. Yapma diyeniniz var mıdır, nedendir?

Bir soracağım da -aileme kolaylık olması açısından- modemden bir ayar yapılabilir mi? Modemden bir ayar yapılabilirse ISP'miz sıkıntı çıkarır mı? Beni bunları cevaplayan sitelere de yönlendirebilirsiniz, illa sizin tek tek anlatıp yorulmanıza gerek olmayabilir.

Teşekkürler şimdiden.
(1) 

Yurtdışı Doktora Sigorta

kizil sakalli sari #1268151 
Avrupa'da yapılan doktoralar sigortalı çalışmaya sayılıyor mu? Daha önemlisi yurtdışındakilere uygulanan bedelliye sayılıyor mu, bilen var mıdır?

Örneğin Almanya'da TV-L 13, 75% skalasında çalışınca ya da İsviçre'de "doctoral assistant" olarak maaş alınca ya da Hollanda'da "PhD Candidate salary" alırken ["in accordance with the collective labour agreement for Dutch universities (CAO- NU)" diyor] ...
(1) 

ösym e-yds 4. levent binasi emanet

kizil sakalli sari #1199553 
merhaba,

pazar günü e-yds'ye gireceğim de, ankara e-sınav binasında olan emanet dolaplarından istanbul'daki e-sınav binasında da var mı öyle bir şey diye sorayım dedim. eğer emanet yoksa çünkü sadece sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanı ile gideceğiz de onu merak ediyorum.

sağolun.
(5) 

Kıyı Kanunu ve Yalılar

kizil sakalli sari #1191770 
Merhaba,

Aklıma bir şey takıldı. Kıyılar halkındır ya, buna yalılar da dahildir herhalde. Yani ben şimdi !teorik olarak! yalılara "Açın kapıyı denize gireceğim/balık tutacağım buradan." diyebilir miyim?
(5) 

Doktora ve sonrası vatandaş olmak [Kanada-ABD-Avustralya-Y. Zelanda-Avrupa]

kizil sakalli sari #1184291 
Merhaba,

İlla bu işlerle yakın veya uzak geçmişte ilgilenmiş birileri olmuştur diye buradan sormak istedim. Yukarıda saydığım ve yerimin yetmediğinden sayamadığım diğer ülkeler (Almanya-Birleşik Krallık-İsveç-İsviçre-Finlandiya-Hollanda hatta İrlanda-İspanya-Portekiz vesaire) ve vatandaşlık prosedürleri ile ilgili bilgi almak istiyorum aslında.

Endüstri Mühendisliği'nden Doktora eğitimi almaya gideceğim (aslında bölümde iyi okullar Kuzey Amerika'da), mümkünse hayrıma dokunacak bir gelecek çizmek istiyorum.

Tabi ki insanın hakkında en iyi şeyler duyduğu ülke Kanada. Doktorada kaldığın vakit, vatandaşlık için ülkede kalman gereken süreden sayılıyormuş; ama mesela ABD'de öyle bir şey yokmuş diye duymuştum. Bu gerçek mi? Onun dışında tabii ki İngilizcem olduğu için, ilk hedef İngilizce konuşulan bir ülke oluyor. Ama ABD için galiba en iyi şans Green Card, Avustralya desen sürekli "Göçmen karşıtı politikalar yükselişte, vatandaşlık şartları sıkılaşıyor." falan diye haberler çıkıyor (ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyorum). Yeni Zelanda hakkında pek bilgim yok. BK için de Doktora yaparken falan çok bürokrasiyle, kağıt işleriyle uğraştırıyorlar, hayat zehir oluyor, sonra kalmana da sıcak bakmıyorlar falan diye duydum/okudum, tabi ki bunlar hep yarım yamalak bilgiler.

Anglo ülkeleri geçersek, Almanya ve Hollanda ile İsviçre en büyük adaylar oluyor diyebiliriz. İsviçre de sanırım serttir, Almanya belki bizim özelimizde serttir (mi?), Hollanda'yı pek bilmiyorum.

Bunların dışındakiler (dilleri ölüm gibi gelen) İsveç ve Finlandiya ve de (diğerlerine kıyasla) ekonomileri çok iyi olmasa da güzel ülkeler diyebileceğimiz İspanya-Portekiz-İrlanda.

Genel olarak bir fikri/araştırması olan varsa dinlemek isterim. Yazmamışsın; ama bir de şu ülkeye de bir bak diyen varsa da dinlemek isterim.
(6) 

Meryem Ana Evi (Arabasız)

kizil sakalli sari #1178778 
Merhaba,

1 günü Selçuk'ta geçireceğiz. Dolayısıyla Efes ve Meryem Ana Evi'ne gitmek istiyoruz. Ancak arabasızız, ne yapılacak, çok mu zor? Otobüs yok mu, sadece taksi mi, eğer taksi ise çok mu pahalı, gibi sorularımız var. Cevaplayan olabilirse çok makbule geçer, sağolun.
(3) 

Priştine o kadar mı kötü? /Üsküp civarında neler yapılır?

kizil sakalli sari #1153398 
Üsküp'e gidiyorum da Şubat başı, gitmişken bi Kosova da yapayım dedim; ama ne sözlük'te ne başka bir yerde Priştine'yi seven yok. Prizren'e gideceğim, herkes övmüş; ama Priştine'yle vakit kaybetemeyeyim mi?

Bunun dışında Üsküp civarında ne yapılır kaç gün kalmalı gibi önerilerinize de açığım.
(5) 

Geekyapar'ın Anlamı?

kizil sakalli sari #1139319 
Geek yapar (Oya yapar, Ali yapar) gibi mi yoksa Bağımlılık Yapar gibi bir Geekyapar mı?
(1) 

Vodafone Arena'da Kız Arkadaşla Maç

kizil sakalli sari #1135181 
Merhaba arkadaşlar,

Kız arkadaşım herhangi bir Beşiktaş maçına gitmek istiyor, kombinemiz falan tabi ki yok. Ben de bir güzellik yapıp götüreyim diyorum; ama şu tribünden al (orada kadın/erkek oranı daha iyi, sorun çıkma olasılığı düşük olur) diye tavsiyelerinizi duymak istedim çünkü ben de hiç maça gitmedim.

Götürmeyi düşünebileceğim maçlar da
05 Kasım 2016 - Trabzonspor
23 Kasım 2016 - Benfica
26 Kasım 2016 - Başakşehir
24 Aralık 2016 - Gaziantepspor

Gözüm Benfica maçında; Trabzonspor maçı gergin olabilir diye düşünüyorum. Başakşehir de belki. Gitme diyeceğiniz maç var mı tabi bir de bu durumda?
(1) 

Şu ne böceğidir? Tahtakurusu olmasın?

kizil sakalli sari #1132886 
Tahtakurusu mu yoksa başka bir şey mi, sabah da bundan biraz daha büyük sarı/bok sarısı renkte bir böcek daha bulmuştuk; ama fotoğrafını çekmek buna kısmet oldu. Yurtta kalıyoruz ona göre söyleneceğiz.
(3) 

ATM Kartı İçin Sanal Kart Sistemi?

kizil sakalli sari #1123204 
Merhaba,

Kredi kartı kullanırken sanal kart kullanmanın hastasıyım. Hem kredi kartı bilgilerimi vermiyorum güvende hissediyorum hem de sanal kart limitini kendim ayarlıyorum, böylelikle bilgilerimi ele geçirseler bile o limitten fazla harcama yapamıyorlar.

Banka kartımla da alışveriş yapmak istersem bunun gibi bir sistem var mıdır? Şu Banka Kartları Merkezi'nin BKMexpress uygulaması falan bu işe mi yarıyor? BKM'ye güvenebilir miyim banka kartı bilgilerimi vermek için?

Sağolun.
(2) 

Website Saklama (Bookmark gibi)

kizil sakalli sari #1116491 
Selamlar,

"pocket"(getpocket.com) websiteleri daha sonra okumak için saklıyor. Yani sanırım Facebook'un Save Post (Gönderiyi Kaydet) fonksiyonunun gelişmişi.

Benim istediğim ekşisözlük'te "az kişinin bildiği muhteşem web siteleri" veya reddit'te ya da facebook'ta "şu şu websitesi çok güzel" denilerek gördüğüm web sitelerini kaydedebileceğim bir android uygulama/google chrome eklentisi var mıdır? Yani bir nevi Bookmark Bar.

Direk Bookmark Bar da işe yarayabilir tabi; ama yine hepsini bir klasöre koyacağım ve çok gereksiz kalabalık olacak gibi geliyor.

Önerileriniz varsa açığım, teşekkür ederim.
(1) 

Gündem'e düşen Kanada tipi Yeni Zelanda entry'leri var mıdır?

kizil sakalli sari #1001064 
Biliyorsunuzdur bugün sabah Kanada başlığı gündemdeydi. 556'nın yazdığı (eksisozluk.com) şu entry sebebiyle.
o entry'den başka başka yerlere yöneldim.
turcino'nun yazdığı (eksisozluk.com) bu entry ve summer son'ın özene bezene yazdığı kanada'yı iyisiyle kötüsüyle anlatan

eksisozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com

entry'lerine rastladım.

bütün yeni zelanda başlığında hangisi bu kadar ayrıntılıdır/değildir tek tek bakamazmışım gibi geldi, o yüzden belki direk bilen biri beni yönlendirir diye buraya sorayım dedim.

bir de irlanda, izlanda, uruguay, belçika, malta, portekiz ve ispanya için de bu sorum geçerli olabilir mesela.
1

mobil görünümden çık